NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Zweedse koning roept Nobelcomité tot de orde

2News.be / Zweedse koning roept Nobelcomité tot de orde

Trefwoorden: koning - nobelprijs - orde

Zweedse koning roept Nobelcomité tot de orde
NOS nieuws - 11 April 2018, 11:00

Koning Carl Gustaf van Zweden heeft de leden van het Zweedse Nobelcomité opgedragen om hun verantwoordelijkheid te nemen en de conflicten binnen het comité op te lossen. Ook overweegt hij om de statuten van de Zweedse Academie aan te passen.


"De problemen die binnen de Zweedse Academie zijn ontstaan zijn zeer ongelukkig en brengen ernstige schade toe aan het belangrijke werk van de Academie", schrijft de koning in een persmededeling. "Voor de leden van het Nobelcomité moet de verantwoordelijkheid voor het instituut altijd op de eerste plaats staan."


Seksueel misbruik

Drie van de achttien leden hebben hun ontslag ingediend omdat een van de andere leden getrouwd is met een man die beschuldigd wordt van seksueel misbruik.


Volgens Zweedse media gaat het om de dichteres Katarina Frostenson, die getrouwd is met de Fransman Jean-Claude Arnault. Hij is directeur van een cultureel centrum in Stockholm en heeft zelf ook nauwe banden met het Nobelcomité. Achttien vrouwen beschuldigen hem van aanranding of verkrachting.


Voor het leven

Vorige week haalde een stemming het niet om Frostenson uit het comité te zetten. Uit onvrede daarover stapten toen drie leden op. Officieel kunnen ze echter niet opstappen, want volgens de statuten uit 1786 worden ze voor het leven benoemd.


Daarmee komt het werk van de Academie in gevaar want alle leden moeten aanwezig zijn bij het toekennen van de jaarlijkse Nobelprijzen. Doordat ze voor het leven worden benoemd, kunnen de vertrokken leden niet door anderen worden vervangen. De koning overweegt nu om dat in de statuten aan te passen.
Zweedse koning roept jury van de Nobelprijs voor Literatuur ter verantwoording
Skynet - 11 April 2018, 11:54

Koning Karel XVI Gustaaf heeft de leden van de Zweedse Academie opgeroepen hun verantwoordelijkheid voor de eerbiedwaardige culturele instelling op te nemen. "De vijandigheid, die binnen de Zweedse Academie is ontstaan, is ten diepste te betreuren en kan de belangrijke taken van de Academie serieuze schade berokkenen", verklaarde de beschermheer van de jury van de Nobelprijs voor Literatuur. De verantwoording voor de instelling moet voor de leden altijd de hoogste prioriteit hebben.
© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn