NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Minister: nog lang geen 'Amerikaanse toestanden' bij claims in de zorg

2News.be / Minister: nog lang geen 'Amerikaanse toestanden' bij claims in de zorg

Trefwoorden: lang - minister - amerikaanse

Minister: nog lang geen 'Amerikaanse toestanden' bij claims in de zorg
NOS nieuws - 22 Mei 2018, 14:48

Het toegenomen aantal claims in de gezondheidszorg betekent niet dat op dit punt sprake is van "Amerikaanse toestanden", zegt minister De Jonge. Volgens hem is de situatie in Nederland daar nog heel ver van verwijderd, zowel in aantal als in hoogte van de claims. "Het zou ook niet goed zijn als het die kant op gaat", zei de minister van Volksgezondheid tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.


Aanleiding is een onderzoek van een gezondheidsjurist van het Maastricht UMC+, waarover het CDA vragen stelde. Uit het onderzoek blijkt dat schadeclaims ziekenhuizen steeds meer geld kosten. Het uitgekeerde bedrag groeide van 9,4 miljoen euro in 2007 naar 43,2 miljoen in 2016.


Zzp'ers

De minister ziet geen eenduidige verklaring voor de toename van het aantal claims. Hem is wel de stijging opgevallen van het aantal hogere claims. De minister denkt dat dit misschien te maken heeft met zzp'ers die lang niet altijd goed zijn verzekerd.


De minister schat ook in dat mensen meer bekend zijn geraakt met de wettelijke mogelijkheden om te claimen. Hij heeft in ieder geval geen indicaties dat de toegenomen en hogere claims iets te maken hebben met de kwaliteit van de zorg.


'Leren van fouten'

Minister De Jonge vindt het vooral belangrijk om de bron van de schadeclaims in de gezondheidszorg aan te pakken. "Dingen die misgaan in de zorg, die echt voorkomen hadden kunnen worden, die moet je willen terugdringen. Daarvoor is het belangrijk dat er wordt geleerd van fouten."


De Jonge wijst erop dat zijn collega-minister Bruins voor Medische Zorg bezig is met de sector te kijken hoe vermijdbare fouten in de zorg kunnen worden teruggedrongen. In oktober komt Bruins met een plan waarin concrete voorstellen staan. De Jonge: "Ik denk dat dat de beste weg is om uiteindelijk ook die claims terug te dringen."
Ziekenhuizen meer kwijt aan schadeclaims, maar 'geen Amerikaanse toestanden'
NOS nieuws - 22 Mei 2018, 06:24

Ziekenhuizen trekken steeds meer geld uit voor schadeclaims. Het uitgekeerde bedrag groeide van 9,4 miljoen euro in 2007 naar 43,2 miljoen in 2016. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidsrechtsjurist Désirée Klemann van het Maastricht UMC+, dat vandaag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde is gepubliceerd.


In tien jaar tijd werden er 15.115 claims ingediend bij de verzekeringsfondsen Centramed en MediRisk, waarbij bijna alle ziekenhuizen zijn aangesloten. Tot 2014 steeg het aantal claims jaarlijks, maar daarna stabiliseerde het. Wel toonde het totaalbedrag dat werd geclaimd ook de laatste jaren een duidelijke stijging.


Volgens Klemann komt dat doordat de fondsen speciale old-caseteams hebben opgericht die langlopende zaken, soms nog uit de jaren 90, alsnog versneld afhandelen. "Dat kan gaan om bijvoorbeeld mensen die bij de geboorte schade hebben opgelopen, waarvan pas jaren later blijkt hoe groot die is."


Uit cijfers van vorig jaar bleek ook al dat het gemiddelde claimbedrag bij ziekenhuizen was toegenomen.


Geen Amerikaanse toestanden

De onderzoekster wil niet spreken van Amerikaanse toestanden. De toename van het aantal claims is haar meegevallen. Bij het gros van de claims blijft het uitgekeerde bedrag gelijk, vertelt Klemann. "De stijging van het totale bedrag wordt veroorzaakt door een paar hele hoge claims." Het hoogste bedrag dat in een zaak werd uitgekeerd was ruim 1,6 miljoen euro in 2015 en dat was een van die langlopende zaken.


Klemann, die zelf gynaecoloog in opleiding is, merkt dat de angst voor claims tot een defensievere geneeskunde leidt. Daarbij vindt soms meer diagnose plaats dan noodzakelijk is, omdat de artsen bang zijn voor een claim. De onderzoekster vindt het een zorgelijke ontwikkeling, omdat de kosten voor de zorg hierdoor onnodig toenemen.


Media-aandacht

Opvallend is dat in 2013 het aantal claims fors steeg, met zo'n 12 procent ten opzichte van een jaar eerder.


Als mogelijke verklaringen worden de groeiende media-aandacht voor medische missers en aandacht voor toepassing van gebrekkige hulpmiddelen zoals problematische heupprothesen en de PIP-borstimplantaten gegeven.
Ziekenhuizen veel meer kwijt aan schadeclaims na medische fouten
Volkskrant - 22 Mei 2018, 10:00

Het bedrag dat Nederlandse ziekenhuizen kwijt zijn aan schadeclaims na medische fouten is in tien jaar tijd bijna vervijfvoudigd: van 9,4 miljoen euro in 2007 tot 43,2 miljoen in 2016.
© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn