NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
VS zet vervolging Huawei-topvrouw niet door, ze mag terug naar China

2News.be / VS zet vervolging Huawei-topvrouw niet door, ze mag terug naar China

Trefwoorden: huawei - china - china

VS zet vervolging Huawei-topvrouw niet door, ze mag terug naar China
NOS nieuws - 25 September, 00:04

De VS wil de Chinese Huawei-topvrouw Meng Wanzhou niet meer vervolgen voor fraude en het breken van een handelsembargo met Iran. Ze kan nu, na een deal met de Amerikaanse aanklager, na bijna drie jaar terugkeren naar China.


Meng werd in december 2018 op verzoek van de VS opgepakt op het vliegveld van het Canadese Vancouver, vlak voor een ronde belangrijke handelsgesprekken tussen Peking en de regering-Trump. Door de arrestatie van de dochter van de oprichter van Huawei verslechterde de toch al koele relatie tussen de twee landen nog verder.


De VS beschuldigde Meng ervan via een Huawei-dochterbedrijf het handelsembargo tegen Iran te hebben geschonden met de verkoop van computeronderdelen. Het land vroeg om uitlevering om haar voor fraude te kunnen berechten. Meng ontkent schuld.


De aanklager wil nu van vervolging afzien als Meng zich gedurende een proeftijd van vier jaar aan bepaalde voorwaarden houdt. Welke dat zijn is nog niet bekendgemaakt. De rechtszaak tegen de IT- en telecomreus Huawei wil de aanklager nog wel voortzetten. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op het nieuws.


Opgelucht

Een Canadese rechter heeft bekendgemaakt dat Meng het land mag verlaten nu de VS de aanklachten heeft laten vallen. De afgelopen jaren stond ze in Vancouver onder huisarrest.


Buiten het gerechtsgebouw stond een opgeluchte Meng de pers te woord. "De afgelopen drie jaar is mijn leven op zijn kop gezet", zei ze. "Maar ik ben ervan overtuigd dat achter de wolken de zon schijnt. Het was een ervaring van onschatbare waarde."


Dat de VS afziet van een proces tegen Meng zou de relatie met China kunnen verbeteren. Mogelijk heeft het ook consequenties voor de zaak van twee Canadese burgers die in China werden opgepakt na de arrestatie van Meng. Een van hen is inmiddels wegens spionage tot elf jaar cel veroordeeld.
Huawei-topvrouw Meng Wanzhou mag na deal met VS weer naar China
De Tijd - 25 September, 00:02

22:19 Meng Wanzhou, de nummer twee van het Chinese telecombedrijf Huawei, kan na bijna drie jaar gevangenschap in Canada terugkeren naar China. Als ze zich de komende 15 maanden houdt aan de deal met het Am...
© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn