NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Vogels tellen was door corona nog nooit zo populair

2News.be / Vogels tellen was door corona nog nooit zo populair

Trefwoorden: nooit - nooit - hoe

Vogels tellen was door corona nog nooit zo populair
NOS nieuws - 28 Januari, 17:31

Door corona zijn veel mensen massaal aan het 'vogelen' geslagen. En dat merken ze ook bij de Vogelbescherming Nederland. Voor de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling, dit weekeinde voor de 18e keer, hebben zich nu al 107.000 mensen ingeschreven. Vorig jaar waren dat er 90.000, ook toen al een record.


Marc Scheurkogel van Vogelbescherming Nederland benadrukt dat de huidige coronapandemie in de eerste plaats voor alles en iedereen vreselijk is, maar: "Voor ons is het een klein lichtpuntje dat Nederland nu massaal geniet van de vogels."


Record aantal deelnemers

De Vogelbescherming gaat voor de Nationale Tuinvogeltelling van komend weekeinde uit van een nieuw record als het gaat om het aantal deelnemers. "Er hebben zich 107.000 mensen via voorinschrijving aangemeld. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen daadwerkelijk meedoet, maar anderzijds kunnen mensen ook nog spontaan aan het tellen slaan. Voorinschrijving is namelijk niet verplicht."


Bij de tuinvogeltelling is het de bedoeling dat de deelnemers een half uur lang bijhouden welke vogels er in hun tuin te zien zijn. Daarbij is het, als het om de toppositie gaat, vaak stuivertje wisselen tussen de huismus en de koolmees: "Vaak afhankelijk van onder meer de regio", zegt Marc Scheurkogel tegen RTV Oost.


Volgens Scheurkogel is de telling vooral belangrijk om bepaalde tendensen te kunnen signaleren. Zo loopt het aantal merels sinds enkele jaren drastisch terug (vorig jaar min 15 procent) door toedoen van het usutuvirus, maar werd de pimpelmees bij de vorige telling opvallend vaak gezien.


Voor dit jaar verwacht de Vogelbescherming een opmars van een aantal 'vreemde vogels'. Zo duikt de grote bonte specht steeds vaker in tuinen op en is er de invasie van de halsbandparkiet: een exoot die van oudsher niet in Nederland voorkomt en vaak als lawaaipapegaai wordt afgeschilderd. Die populatie groeit met name in de Randstad als kool.


Liefde gaat door de maag

Zoals wel vaker gaat ook bij vogels de liefde door de maag. Daarom heeft de Vogelbescherming de deelnemers aan de telling vooraf gevraagd de diertjes te lokken met onder meer vetbollen en zadensilo's. "Dat kan ook enkele dagen voor de telling nog. Vogels hebben vaak heel snel in de smiezen waar er wat te halen valt. Maar we dringen er bij vogelliefhebbers vooral op aan om structurele maatregelen te treffen; dat ze hun tuin groen inrichten. Dat zorgt ook op de langere termijn voor meer vogels in je tuin."


Op zondagavond maakt de Vogelbescherming de balans op van deze achttiende editie van de tuinvogeltelling.
Vogels tellen in de tuin: ?Eindelijk een koolmees!?
Gazet v. Antwerpen - 30 Januari, 17:12

We zagen ze vandaag allemaal vliegen. Want het is vogelweekend, en dat betekent dat duizenden mensen geconcentreerd naar hun tuin zitten te staren, hopend om pakweg een roodborstje of specht te spotten. Een actie van Natuurpunt, om een beeld te krijgen van de vogelpopulatie. En dit jaar doen er veel meer mensen mee dan anders, nu we door de lockdown allemaal onze eigen buurt en de natuur meer zijn gaan waarderen. Wij gingen kijken in de tuin van Bram in de wijk Zurenborg.


© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn