NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Salah Abdeslam schuldig aan moordpoging bij schietpartij in Brussel

2News.be / Salah Abdeslam schuldig aan moordpoging bij schietpartij in Brussel

Trefwoorden: agenten - brussel - schietpartij

Salah Abdeslam schuldig aan moordpoging bij schietpartij in Brussel
NOS nieuws - 23 April 2018, 08:42

De rechtbank in Brussel heeft Salah Abdeslam en Sofien Ayari schuldig bevonden aan poging tot moord met terroristisch oogmerk. De twee staan terecht voor een schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst in maart 2016.


Abdeslam is de hoofdverdachte van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015. Ook Ayari is verdachte in die zaak. Beide mannen zitten in afwachting van dat proces in een Franse cel.


De schietpartij in Vorst vond plaats tijdens een huiszoeking. De politie was op zoek naar de daders van de aanslagen in Parijs, maar had niet verwacht dat ze zich daadwerkelijk in het pand zouden schuilhouden. Vanuit het huis werd op de politie geschoten, waarbij twee agenten gewond raakten. De derde terreurverdachte die zich in het pand ophield, Mohamed Belkaïd, werd doodgeschoten.


De strafmaat volgt later vandaag. Justitie eist de maximumstraf van 20 jaar cel tegen beide verdachten voor poging tot moord met terroristisch oogmerk en verboden wapenbezit.


'Niet geschoten'

Volgens de rechtbank zijn er meer dan 30 kogels afgevuurd "met als doel om te doden" en was Belkaïd niet de enige die op de politie heeft geschoten. Minstens één van de twee anderen heeft ook geschoten. Hun advocaten ontkenden dat.


De advocaat van Abdeslam, Sven Mary, had geëist dat zijn cliënt vrijuit gaat vanwege een procedurefout, maar dat hebben de rechters vanmorgen van de hand gewezen. Rond 08.45 uur begon de rechter met het voorlezen van de uitspraak van negentig pagina's. Dat duurt naar verwachting een uur of vier.


Er is veel internationale belangstelling voor de zaak, ook al zijn beide verdachten niet aanwezig in de rechtszaal en staan ze niet terecht voor de aanslagen in Parijs. Die zaak dient in Frankrijk.


Alleen Allah als rechter

Abdeslam verscheen alleen op de eerste dag van het proces in de rechtbank. Hij zei toen dat hij het gerecht niet erkent, omdat hij alleen Allah erkent en zich alleen tegenover hem wil verantwoorden. Ook gaf hij geen verklaring.


Vanwege de zwaarte van de misdrijven, bij de aanslagen in Parijs vielen in november 2015 130 doden, hebben justitie in Frankrijk en België afgesproken dat de zaak in Frankrijk voorgaat.


Als Abdeslam en Ayari worden veroordeeld tot een gevangenisstraf, kan het nog jaren duren voor ze die zullen uitzitten, als het al zover komt. Pas na afloop van het proces in Frankrijk en nadat ze de eventuele straf die ze daar krijgen hebben uitgezeten, komen ze mogelijk naar België.
Abdeslam schuldig aan terroristische moordpoging op agenten
De Tijd - 23 April 2018, 08:42

10:16 Volgens de Brusselse correctionele rechtbank is voldoende duidelijk dat hij de agenten wilde doden.
© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn