NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Russische oppositieleider Navalny veroordeeld tot 3,5 jaar cel

2News.be / Russische oppositieleider Navalny veroordeeld tot 3,5 jaar cel

Trefwoorden: cel - cel - cel

Russische oppositieleider Navalny veroordeeld tot 3,5 jaar cel
NOS nieuws - 2 Februari, 17:37

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny blijft ook de komende jaren vastzitten. De rechter in Moskou heeft de voorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar die hij in 2014 kreeg opgelegd wegens fraude omgezet in een onvoorwaardelijke straf. Dat was ook de eis van het Openbaar Ministerie. Wel wordt het jaar huisarrest dat hij als onderdeel van deze zaak heeft gehad, afgetrokken van zijn tijd in de cel. Daarop had de aanklager in haar slotpleidooi aangedrongen.


Navalny (44) werd op 17 januari bij terugkeer uit Duitsland aangehouden en zit sindsdien vast. De Russische gevangenisdienst wilde dat Navalny voor 3,5 jaar achter de tralies zou verdwijnen, omdat hij de voorwaarden van zijn straf uit 2014 had geschonden. Navalny was niet op een hoorzitting verschenen, omdat hij in Duitsland herstelde van een aanslag op zijn leven met een zenuwgif.


De oppositieleider werd in 2014 in de zogeheten Yves Rocher-zaak veroordeeld voor het verduisteren van een half miljoen dollar van twee Russische firma's, die samenwerkten met het Franse cosmeticabedrijf. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat dat fraudeproces niet eerlijk is verlopen.


Onwettig verklaard

Dat haalde Navalny ook aan bij de rechter. "Dit gaat erover dat ik gevangen word gezet vanwege een proces dat onwettig is verklaard." Navalny, die president Poetin verantwoordelijk houdt voor zijn vergiftiging, zei verder dat hij nu wordt vervolgd omdat hij degene achter de vergiftiging heeft beledigd door de aanslag te overleven. De aanklachten zijn volgens hem een "vergeefse poging om miljoenen mensen in het land te intimideren". "Maar je kunt niet het hele land in de gevangenis zetten."


Navalny's pleidooi ging niet alleen over de aanklachten, maar het had ook een politieke strekking. Hij verloor zijn geduld toen de aanklager opnieuw vroeg waarom hij zich niet had gemeld voor de hoorzitting. "Wat begrijpt u niet wat ik tegen u zeg?"


De oppositieleider refereerde aan Poetin als "een kleine man die in een bunker woont". Over Poetins geopolitieke ambities zei hij dat de president niet de geschiedenis zal ingaan als belangenbehartiger van het Russische buitenlandse beleid, maar als Vladimir de onderbroekvergiftiger, verwijzend naar de manier waarop hij werd vergiftigd.


De arrestatie van Navalny leidde de afgelopen twee weekends tot grote protesten in heel Rusland. Zondag gingen tienduizenden aanhangers de straat op om de vrijlating van de politicus te eisen. Ruim 5000 mensen werden gearresteerd.


Ook tijdens de zitting werd bij de rechtbank in Moskou gedemonstreerd. Er was veel oproerpolitie op de been. 311 betogers zijn aangehouden, meldt de politie. Voor de uitspraak werd de omgeving van de rechtbank hermetisch afgesloten.
Internationale gemeenschap veroordeelt celstraf Russische oppositieleider Navalny
NOS nieuws - 3 Februari, 00:25

De veroordeling van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny van gisteravond leidt tot harde kritiek uit het buitenland. Meerdere regeringsleiders veroordelen de 3,5 jaar celstraf en roepen op tot onmiddellijke vrijlating van Navalny.


Minister Blok zegt dat hij zeer bezorgd is over de veroordeling van de oppositieleider. "Iedereen heeft het recht op vrije meningsuiting en een eerlijk proces", schrijft hij op Twitter. "We roepen de Russische autoriteiten op om Navalny onmiddellijk vrij te laten, net als iedereen die de afgelopen weken bij de protesten zijn gearresteerd."


Volgens de Duitse bondskanselier Merkel is de veroordeling in strijd met de rechtstaat en ze roept op om het geweld tegen vreedzame demonstranten te stoppen. Ook voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en landen als de VS, Canada, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk veroordelen de straf.


De Britse premier Johnson noemt Navalny's veroordeling op Twitter "pure lafheid":


Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wuift de kritiek weg. "Bemoei je niet met binnenlandse aangelegenheden van een zelfstandig land. We raden iedereen aan om zich op hun eigen problemen te richten", zei een woordvoerder.


Honderden arrestaties bij rechtbank

Navalny moet 3,5 jaar de cel in vanwege een voorwaardelijke celstraf uit 2014 wegens fraude. Een rechter in Moskou zette die straf gisteravond om in een onvoorwaardelijke straf, omdat hij zijn voorwaarden had geschonden door vorig jaar niet te verschijnen op een hoorzitting. Op dat moment herstelde hij in Duitsland van een aanslag met een zenuwgif.


Omdat het jaar huisarrest van de straf wordt afgetrokken moet de oppositieleider volgens zijn advocaat nog twee jaar en acht maanden uitzitten.


Aanhangers van Navalny demonstreerden gisteren bij de rechtbank. De politie arresteerde meer dan 900 mensen. Agenten probeerden het gebied rond de rechtbank hermetisch af te sluiten.


NOS op 3 maakte deze video over Aleksej Navalny, de naam die Poetin weigert uit te spreken:
Russische opposant Alexej Navalny veroordeeld tot 3,5 jaar cel
Gazet v. Antwerpen - 2 Februari, 19:01

De Russiche opposant Aleksej Navalni krijgt 3,5 jaar cel, volledig effectief, voor het schenden van zijn invrijheidsstelling. Meteen na die beslissing roepen zijn aanhangers op tot nieuwe protesten, meldt persagentschap Reuters.
Navalny veroordeeld tot 3,5 jaar cel
Skynet - 2 Februari, 18:37

De Russische opposant Alexej Navalny is door de rechtbank veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Dat meldt persagentschap TASS.


Ook Russische justitie wil gevangenisstraf voor Navalny
HLN.BE - 1 Februari, 07:18

De Russische justitie steunt een verzoek om oppositieleider Aleksej Navalny (44) een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. Als de rechter daarin meegaat, kan de bekende tegenstander van president Vladimir Poetin voor 3,5 jaar achter de tralies verdwijnen.
© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn