NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Ruim 66 procent van de Ieren stemde voor versoepelen abortus

2News.be / Ruim 66 procent van de Ieren stemde voor versoepelen abortus

Trefwoorden: stemmen - referendum - procent

Ruim 66 procent van de Ieren stemde voor versoepelen abortus
NOS nieuws - 26 Mei 2018, 18:42

Van de Ieren die gisteren hun stem uitbrachten in een referendum heeft 66,4 procent voor het versoepelen van de abortuswetgeving gestemd. 33,6 procent stemde tegen. Uit een exitpoll bleek gisteravond al dat een verrassend grote meerderheid voor meer liberalisering was.


Nu is in Ierland abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Bij onder meer verkrachting of incest is het beëindigen van de zwangerschap verboden. De Ierse wetgeving is daarmee een van de strengste in de Europese Unie.


Ruim drie miljoen Ieren konden in een volksraadpleging stemmen over legalisering van zwangerschapsbeëindiging. De opkomst was hoog, ruim 64 procent bracht zijn stem uit. Vrouwen kunnen straks tot twaalf weken in de zwangerschap een abortus krijgen.


Revolutie of tragedie

De Ierse premier Leo Varadkar noemde de uitkomst van het referendum "het hoogtepunt van een stille revolutie". Tegenstanders in het overwegend rooms-katholieke Ierland spraken juist van een "historische tragedie".


Volgens minister Katherine Zappone van Kinder- en Jeugdzaken kan de versoepelde wet nog dit jaar van kracht worden.
Ieren stemmen voor afschaffing strikte verbod op abortus
Gazet v. Antwerpen - 25 Mei 2018, 22:06

Bij het abortusreferendum in Ierland lijkt het jakamp aan het langste eind te trekken. Uit een exitpoll bij ruim 4.500 stemmers, uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Ipsos MRBI in opdracht van de krant Irish Times, blijkt dat 68 procent voor de afschaffing van het strikte verbod op abortus heeft gestemd.
Ieren stemmen met duidelijke meerderheid voor legalisering van abortus
Gazet v. Antwerpen - 26 Mei 2018, 18:42

In een historische volksraadpleging hebben de Ieren verrassend met een tweederdemeerderheid ingestemd om de strikte abortuswetgeving te versoepelen. Na telling van alle stemmen in de veertig kiesdistricten van het katholieke Ierland stemde 66,4 procent voor de noodzakelijke grondwetswijziging. Het kamp van de nee-stemmers behaalde daarentegen slechts 33,6 procent. Premier Leo Varadkar verwelkomde zaterdag het duidelijke resultaat. Hij sprak van ?een stille revolutie?, die tijdens de afgelopen tien tot twintig jaar is doorgebroken.
Ieren stemmen met duidelijke meerderheid voor legalisering van abortus
Skynet - 26 Mei 2018, 19:08

In een historische volksraadpleging hebben de Ieren verrassend met een tweederdemeerderheid ingestemd om de strikte abortuswetgeving te versoepelen. Na telling van alle stemmen in de veertig kiesdistricten van het katholieke Ierland stemde 66,4 procent voor de noodzakelijke grondwetswijziging. Het kamp van de nee-stemmers behaalde daarentegen slechts 33,6 procent. Premier Leo Varadkar verwelkomde zaterdag het duidelijke resultaat. Hij sprak van "een stille revolutie", die tijdens de afgelopen tien tot twintig jaar is doorgebroken.Meer koppen© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn