NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Onderzoekscommissie Capitoolbestorming dagvaardt oud-president Trump

2News.be / Onderzoekscommissie Capitoolbestorming dagvaardt oud-president Trump

Trefwoorden: huis - trump - trump

Onderzoekscommissie Capitoolbestorming dagvaardt oud-president Trump
NOS nieuws - 14 Oktober 2022, 00:03

De parlementaire commissie van het Amerikaanse Congres die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool gaat Donald Trump dagvaarden. Alle negen leden van de commissie stemden vandaag voor dagvaarding van de Amerikaanse oud-president. Dat zal waarschijnlijk binnen enkele dagen gebeuren.

"Hij is de persoon die centraal staat in het verhaal over wat er op 6 januari is gebeurd", zei de Democratische voorzitter van de commissie in een toelichting op het besluit. "Dus we willen hem horen. Hij moet verantwoording afleggen."

De onderzoekscommissie bestaat uit zeven Democraten en twee Republikeinen. In de hoorzitting van vandaag, naar verwachting de laatste voor de tussentijdse verkiezingen van volgende maand, werden nieuwe beelden getoond van de dag van de Capitoolbestorming.

Daarop is onder meer te zien hoe de leiders van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, Nancy Pelosi en Chuck Schumer, telefonisch probeerden om meer beveiliging te regelen. Schumer zei daarbij tegen de toenmalige minister van Justitie: "Waarom laat u de president niet gewoon zeggen dat ze het Capitool moeten verlaten?"

Juridische strijd

Overigens is het de vraag hoe kansrijk de dagvaarding tegen Trump is. Zo schrijft CNN dat het "in dit late stadium" onwaarschijnlijk is dat de oud-president er gehoor aan geeft. De verwachting is dat de dagvaarding zal leiden tot een langdurige juridische strijd.

Volgens de Amerikaanse nieuwsorganisatie kan een eventuele weigering van Trump er uiteindelijk toe leiden dat hij wordt vervolgd wegens minachting van het Congres, zoals ook bij zijn voormalig adviseur Steve Bannon is gebeurd. Daarop staat een celstraf van maximaal twaalf maanden.

Trump noemt de dagvaarding op zijn eigen socialemediaplatform Truth Social "een lachertje". "Waarom hebben ze tot het laatste moment gewacht?" schrijft hij. Volgens hem is de commissie er slechts in geslaagd om de Verenigde Staten nog verder te verdelen.

Getuigen

De parlementaire commissie onderzoekt onder meer in hoeverre Trump verantwoordelijk kan worden gehouden voor de bestorming van het Capitool. De oud-president is nog niet voor de commissie verschenen en heeft meermaals geprobeerd te voorkomen dat voormalige medewerkers zouden getuigen.

De oud-president beriep zich hierbij onder meer op het zogeheten executive privilege, de vrijheid die presidenten krijgen om te overleggen met adviseurs zonder bang te zijn dat ze ooit moeten getuigen over die vertrouwelijke besluitvorming.

Bestorming

Bij de Capitoolbestorming in januari vorig jaar vielen vijf doden en raakten tientallen mensen gewond. Veel Democraten en ook de twee Republikeinen in de onderzoekscommissie houden Trump verantwoordelijk voor de aanval. Hij zou zijn aanhangers hebben opgehitst om het Amerikaanse parlementsgebouw te bestormen.

Correspondenten Marieke de Vries en Lucas Waagmeester maakten begin dit jaar deze terugblik op de Capitoolbestorming:
Onderzoekscommissie Huis van Afgevaardigden dagvaardt Trump
De Tijd - 14 Oktober 2022, 00:02

22:39 De commissie wil hem ondervragen over zijn rol bij de gebeurtenissen die leidden tot de gewelddadige aanval op het Congres.
© 2000-2023 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn