NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Myanmar laat eerste vijf Rohingya terugkeren

2News.be / Myanmar laat eerste vijf Rohingya terugkeren

Trefwoorden: gezin - bangladesh - vluchtelingen

Myanmar laat eerste vijf Rohingya terugkeren
NOS nieuws - 15 April 2018, 06:12

Myanmar heeft de eerste vijf Rohingya laten terugkeren naar het land, staat in een verklaring van het land. De vijf familieleden kwamen uit een vluchtelingenkamp in Bangladesh en verblijven nu net over de grens in Maungdaw, in de staat Rakhine.


De mededeling van Myanmar is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. De VN heeft gewaarschuwd dat de omstandigheden voor de Rohingya in Myanmar nog lang niet veilig zijn. Zo'n 700.000 moslims van de Rohingya-gemeenschap zijn Myanmar wegens geweld en vervolging ontvlucht. De VN heeft Myanmar beschuldigd van etnische zuivering.


De autoriteiten gaan na of de vijf werkelijk uit Rakhine afkomstig zijn. Ze hebben een soort ID-kaart gekregen, die nog geen recht geeft op de Myanmarese nationaliteit.


Meer repatriëringen

Myanmar zegt niet of het meer repatriëringen heeft gepland. Bangladesh heeft Myanmar eind vorig jaar een lijst gegeven met 8000 Rohingya die voor terugkeer in aanmerking komen. Myanmar zou daar in januari een begin mee maken, maar daar is nog niets van gekomen omdat de formaliteiten om vast te stellen waar die 8000 precies vandaan komen moeizaam verlopen.


De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat de regering van Myanmar de Rohingya veiligheid en waardigheid moet bieden om een massale terugkeer mogelijk te maken.
Bangladesh vindt 'repatriëring' Rohingya propagandastunt Myanmar
NOS nieuws - 15 April 2018, 20:36

De verklaring waarin Myanmar claimt dat het land vijf Rohingya-vluchtelingen uit een kamp in Bangladesh heeft laten terugkeren, klopt niet volgens Bangladesh. De landen hadden in januari afgesproken om te beginnen met de repatriëring van de bijna 700.000 gevluchte Rohingya, maar dat voornemen liep door logistieke problemen voortdurend vertraging op.


Volgens Myanmar is gisteren dan toch een eerste familie gerepatrieerd, maar Bangladesh spreekt dat dus tegen. Het zou volgens de Bengalezen gaan om vijf mensen die zich in het niemandsland tussen de beide landen bevonden en simpelweg de grens van Myanmar zijn overgestoken. "Dit is in geen geval een repatriëring, maar eerder propaganda", zei een Bengalese overheidsfunctionaris tegen persbureau Reuters.


Myanmarese overheid lijkt de lezing van Bangladesh nu te erkennen. De familie kwam uit vrije wil terug, zegt een woordvoerder tegen het persbureau. "Maar van propaganda is geen sprake."


'Rohingya willen niet terug'

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt niets te weten over vijf teruggekeerde Rohingya. Enkele dagen geleden zei de UNHCR nog dat de omstandigheden in Myanmar niet geschikt zijn voor vluchtelingen.


De meeste Rohingya willen ook helemaal niet terug, hoorde correspondent Michel Maas eerder in de Bengalese vluchtelingenkampen. De meesten zijn doodsbang voor wat ze in Myanmar te wachten staat.


De Rohingya zijn een statenloze, Bengaals sprekende islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. In de regio Rakhine, waar de Rohingya vandaan komen, zijn dorpen weggevaagd en op grote schaal vrouwen verkracht. Volgens de VN vindt er in het land een etnische zuivering plaats. Myanmar heeft die aantijgingen altijd ontkend.
Myanmar repatrieert eerste vijf Rohingya-vluchtelingen
Gazet v. Antwerpen - 14 April 2018, 20:00

Myanmar heeft zaterdag de eerste vijf van de bijna 700.000 Rohingya-moslims gerepatrieerd die sinds augustus vorig jaar naar Bangladesh gevlucht zijn. Zij deden dat omwille van een brutaal militair offensief tegen hen, dat door de VN een etnische zuivering genoemd wordt.
Eerste gezin Rohingya-vluchtelingen teruggekeerd naar Myanmar
Skynet - 15 April 2018, 05:18

Een eerste Rohingya-gezin, dat naar Bangladesh gevlucht was vanwege de etnische zuivering in 2017 in Myanmar, is naar huis teruggekeerd. Dat maakte de regering in Myanmar bekend.
© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn