NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Lading van scheepswrak was 14 miljard euro waard

2News.be / Lading van scheepswrak was 14 miljard euro waard

Trefwoorden: miljard - turkije - euro

Lading van scheepswrak was 14 miljard euro waard
NOS nieuws - 22 Mei 2018, 20:48

Het Spaanse galjoen San José zonk op 8 juni 1708 voor de kust van Colombia. Dat gebeurde in een gevecht met Britse schepen tijdens de Spaanse Successieoorlog. Pas drie jaar geleden werd het wrak bij toeval teruggevonden en vandaag is waarde van de lading bekendgemaakt: ruim 14 miljard euro, volgens de huidige maatstaven.


De San José was onderdeel van de Zilvervloot. Schepen van die vloot vervoerden kostbaarheden vanuit de Spaanse koloniën in Amerika naar Spanje. Toen het schip zonk, was het dan ook volgeladen met goud, zilver en edelstenen.


Nog maar nauwelijks onderweg terug naar Spanje, kwam het schip terecht in een fel gevecht met de Britten. Een explosie bracht de San José tot zinken. Van de zeshonderd bemanningsleden overleefden er maar een klein aantal. De lading kon niet worden gered en verdween samen met het scheepswrak naar de bodem van de zee, op ruim 600 meter diepte.


Gegraveerde dolfijnen

Pas in 2015 werd het wrak bij toeval teruggevonden tijdens een zoektocht naar wrakstukken van vlucht Air France 447, die in 2009 voor de kust van Brazilië was vergaan. Foto's van de kanonnen van het schip, met daarin gegraveerde dolfijnen, hielpen bij de identificatie. De locatie van het wrak wordt nog altijd geheim gehouden.


Sinds de vondst is uitgebreid onderzoek gedaan naar de lading en kon de waarde uiteindelijk worden geschat op ruim 14 miljard euro.


Verschillende landen en bedrijven strijden sinds de vondst met elkaar over het eigendomsrecht. Een paar weken geleden bemoeide ook de UNESCO zich ermee. De organisatie riep Colombia op om het wrak niet commercieel te exploiteren.


De schat zelf ligt nog altijd op de bodem van de zee.
Twee miljard euro voor Turkije in EU-begroting voor 2019
Skynet - 23 Mei 2018, 15:54

Turkije krijgt nog eens 2 miljard aan Europees geld om Syrische vluchtelingen op te vangen. Dat staat in het voorstel van de Europese Commissie voor de EU-begroting van volgend jaar. De lidstaten zelf staan in voor 1 miljard euro, tegen de zin van onder meer Frankrijk en Duitsland die de hele schijf van 3 miljard liever uit het EU-budget zagen komen.
© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn