NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Italiaanse premier Conte kondigt ontslag aan

2News.be / Italiaanse premier Conte kondigt ontslag aan

Trefwoorden: president - morgen - morgen

Italiaanse premier Conte kondigt ontslag aan
NOS nieuws - 25 Januari, 20:18

De Italiaanse premier Giuseppe Conte dient zijn ontslag in. Hij roept zijn kabinet morgen bijeen om de ministers over zijn stap te informeren, heeft zijn kantoor bekendgemaakt.


Italiaanse media schreven eerder dat de partijloze jurist van plan is een politieke doorstart te maken. Politieke bronnen melden aan persbureau Reuters dat Conte een nieuwe coalitie wil vormen zonder nieuwe verkiezingen te houden, en er daarbij op rekent dat president Mattarella daarmee akkoord gaat.


De regering van Conte verloor afgelopen week de meerderheid in de Italiaanse Senaat, nadat de partij Italia Viva van oud-premier Renzi zich had terugtrokken uit de coalitie. Renzi deed dit uit protest tegen de manier de coalitie omgaat met het Europese Herstelfonds. De grootste partij, de Vijfsterrenbeweging, wil geen geld lenen uit dat fonds, uit vrees dat Brussel dan te veel zeggenschap krijgt over het Italiaanse beleid. Renzi dringt wel aan op gebruik van het Europese fonds.


Conte werd in 2018 aangesteld als premier, toen de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging en het rechts-populistische Lega samen gingen regeren. Beide partijen wilden geen premier accepteren van de andere partij, en kwamen daarom uit op de partijloze Conte.


Conte werd in het begin gezien als kleurloze compromiskandidaat, maar bleek vasthoudend bij de regeringscrisis in 2019, toen Lega-leider Salvini de coalitie liet vallen. Er kwamen geen nieuwe verkiezingen, zoals Salvini verwachtte, maar Conte vond een alternatieve coalitie van de Vijfsterrenbeweging en de centrumlinkse Democratische Partij (PD) van oud-premier Renzi. Renzi splitste zich daarna af van de PD en richtte zijn eigen partij op, Italia Viva. Nu die partij heeft gebroken met de coalitie, moet Conte opnieuw op zoek naar een meerderheid.
Italiaanse premier Conte officieel afgetreden
NOS nieuws - 26 Januari, 13:18

De Italiaanse premier Conte heeft officieel zijn ontslag ingediend bij president Mattarella. Die heeft hem nu gevraagd lopende zaken nog waar te nemen.


"Vanaf morgen zal president Mattarella informatiegesprekken voeren met de senaatsvoorzitter, huisvoorzitter en verschillende partijleiders", zegt correspondent Mustafa Marghadi. Na die gesprekken komt de president met een voorstel wie de nieuwe regering moet gaan formeren. "Dat zal op zijn vroegst donderdagavond zijn", verwacht Marghadi.


De kans bestaat dat Conte die formateur wordt en dat er een nieuw kabinet met hem aan het hoofd komt. Politieke bronnen meldden gisteren aan persbureau Reuters dat Conte een nieuwe regering wil vormen zonder verkiezingen te houden.


Correspondent Marghadi denkt dat de partijen van het gevallen kabinet er alles aan zullen doen om verkiezingen te voorkomen. Bij verkiezingen is de kans levensgroot dat de rechtse oppositie wint en zij een nieuwe regering zullen vormen. "De inzet is het vinden van een nieuwe meerderheid binnen hetzelfde parlement."


De regering van Conte verloor afgelopen week de meerderheid in de senaat, nadat de partij Italia Viva van oud-premier Renzi zich had terugtrokken uit de coalitie. Hij is het niet eens met de visie van het kabinet op het Europese Herstelfonds.


Partijloos

Conte werd in 2018 aangesteld als premier, toen de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging en de rechts-populistische Lega samen gingen regeren. Beide partijen wilden geen premier accepteren van de andere partij, en kwamen daarom uit op de partijloze Conte.


De grootste partij, de Vijfsterrenbeweging, wil geen geld lenen uit het herstelfonds, uit vrees dat Brussel dan te veel zeggenschap krijgt over het Italiaanse beleid. Renzi dringt erop aan het Europese fonds wel te gebruiken.
Italiaanse premier neemt ontslag om doorstart te kunnen maken
De Tijd - 26 Januari, 10:36

11:32 De Italiaanse premier Giuseppe Conte trekt dinsdagmiddag naar de president om zijn ontslag in te dienen. Met het manoeuvre wil hij een smadelijke nederlaag in de senaat voorkomen. Hij hoopt ook een ni...


Italiaanse president aanvaardt ontslag van premier Conte en zijn regering
Gazet v. Antwerpen - 26 Januari, 13:18

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft dinsdag na het uiteenvallen van zijn coalitie president Sergio Mattarella zijn ontslag aangeboden. Het staatshoofd heeft het ontslag van Conte aanvaard en hem gevraagd om de lopende zaken te beheren.
Conte kondigt morgen ontslag aan als premier
Skynet - 25 Januari, 19:14

De Italiaanse premier Giuseppe Conte stapt op als premier. Hij roept zijn regering morgen bij elkaar om hen over zijn beslissing te informeren. Dat maakte zijn kantoor vandaag bekend.


Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft ontslag genomen
Skynet - 26 Januari, 12:57

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft vandaag na het uiteenvallen van zijn coalitie president Sergio Mattarella zijn ontslag aangeboden. Het staatshoofd heeft Conte gevraagd de lopende zaken te beheren, zo heeft het Italiaanse presidentschap bekendgemaakt.


Italiaanse premier Conte kondigt morgen ontslag aan als premier
HLN.BE - 25 Januari, 19:24

De Italiaanse premier Giuseppe Conte stapt op als premier. Hij roept zijn regering morgenochtend bij elkaar om hen over zijn beslissing te informeren. Dat maakte zijn kantoor vandaag bekend.


Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft ontslag genomen
HLN.BE - 26 Januari, 12:26

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft vandaag na het uiteenvallen van zijn coalitie president Sergio Mattarella zijn ontslag aangeboden. Het staatshoofd heeft het ontslag aanvaard en Conte gevraagd de lopende zaken te beheren, zo heeft het Italiaanse presidentschap bekendgemaakt.
© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn