NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Burgemeester Den Haag: As Soennah-moskee stopt met aanvragen subsidie

2News.be / Burgemeester Den Haag: As Soennah-moskee stopt met aanvragen subsidie

Trefwoorden: burgemeester - stoppen - stop

Burgemeester Den Haag: As Soennah-moskee stopt met aanvragen subsidie
Volkskrant - 18 Mei 2018, 05:12

De salafistische As-Soennah moskee in Den Haag zal geen subsidie van de gemeente meer aanvragen. Dat heeft de Haagse burgemeester Pauline Krikke donderdagavond gezegd tegen de gemeenteraad.


Haagse gemeenteraad wil subsidie As Soennah-moskee stoppen
NOS nieuws - 17 Mei 2018, 16:36

De gemeenteraad van Den Haag wil dat de subsidie aan de As Soennah-moskee stopt. Vier partijen doen daarvoor vanavond een voorstel tijdens de gemeenteraadsvergadering. Het zijn ChristenUnie/SGP, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD en CDA, die samen een meerderheid hebben.


Aanleiding is recente berichtgeving door Nieuwsuur en NRC.


Volgens de partijen leek het erop dat er een koerswijziging was ingezet na het vertrek van de omstreden imam Fawaz Jneid. "Nu blijkt dat dit alleen een lippendienst was naar de buitenwereld. Nieuwsuur en NRC hebben klip en klaar aangetoond dat in de moskee bijvoorbeeld (de wettelijk verboden) vrouwenbesnijdenis wordt aanbevolen en de gewapende jihad in Syrië wordt goedgepraat. Dit is niet alleen mogelijk strafbaar, maar ook zo verwerpelijk, dat we zoveel mogelijk afstand tot deze organisatie moeten bewaren", aldus de partijen in een verklaring.


Voedingsbodem voor radicalisering

Zij stellen ook dat het salafisme een stroming is die kan worden teruggevonden in de rapporten van de AIVD als mogelijke voedingsbodem voor radicalisering, schrijft Omroep West. "De beelden van Nieuwsuur laten dit ook zien met bijvoorbeeld het goedpraten van de gewapende jihad. Met deze kennis kunnen we maar één ding doen als gemeente: een duidelijke streep trekken en stoppen met de subsidiëring", stellen de partijen.


Geld uit het buitenland

Het bestuur van de moskee verwierp de kritiek tot nu toe. De berichtgeving zou suggestief zijn. "De stichting verwerpt elke vorm van geweld en kan op basis van eigen onderzoek met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen dat het geen directe of indirecte financiering van RIHS heeft ontvangen. Ook van de verantwoordelijke (opsporings)autoriteiten heeft de Stichting geen negatief advies hierover ontvangen."


RIHS is een omstreden financier uit Koeweit, de Revival of Islamic Heritage Society. De AIVD heeft de gemeente Den Haag in 2015 gewaarschuwd voor deze organisatie. RIHS financiert volgens de AIVD in meer dan vijftig landen voornamelijk salafistische scholen en moskeeën.


Het bestuur van As Soennah erkende eerder wel dat andere financiële stromen uit het buitenland naar de moskee zijn gelopen. Zo blijkt uit de publicaties van Nieuwsuur en NRC dat de moskee in 2014 ruim 130.000 Koeweitse dinar zou hebben ontvangen, ruim 350.000 euro. Dat geld kwam van de Koeweitse liefdadigheidsinstelling Al Najat.


Maar volgens het moskeebestuur is expliciet afgesproken dat er op geen enkele wijze invloed kan worden uitgeoefend door de geldschieters.
Haagse gemeenteraad: stop met subsidie voor As Soennah-moskee
Volkskrant - 17 Mei 2018, 19:36

Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad wil dat er geen cent subsidie meer naar de As Soennah-moskee gaat. Daartoe zullen Christenunie/SGP, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD en CDA vanavond tijdens een raadsvergadering een voorstel indienen.
© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn