NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Noord-Korea waarschuwt vliegverkeer voortaan weer bij rakettest

2News.be / Noord-Korea waarschuwt vliegverkeer voortaan weer bij rakettest

Trefwoorden: vrij - amerikaanse - trump

Noord-Korea waarschuwt vliegverkeer voortaan weer bij rakettest
NOS nieuws - 10 Mei 2018, 11:42

Noord-Korea belooft om geen risicovolle activiteiten te ontplooien in zijn luchtruim zonder waarschuwing vooraf. Dat heeft de VN-organisatie voor luchtveiligheid ICAO tegen persbureau Reuters gezegd. Luchtvaartmaatschappijen mijden het Noord-Koreaanse luchtruim nu vanwege onaangekondigde rakettesten.


Landen als Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten waarschuwen nu om om Noord-Korea heen te vliegen. Als het luchtruim boven Noord-Korea weer opengaat voor vliegtuigen, kunnen luchtvaartmaatschappijen tijd en geld besparen op vluchten tussen Azië en Europa en Noord-Amerika.


Medewerkers van de ICAO waren afgelopen week in Noord-Korea voor overleg. Dat gesprek was op verzoek van het regime in Pyongyang. Kim Jong-un wil een nieuwe vliegroute openen die door zowel het Noord-Koreaanse als het Zuid-Koreaanse luchtruim gaat.


Veiligheid waarborgen

"Wij hebben van Noord-Korea een harde garantie gekregen dat er geen voor de luchtvaart gevaarlijke activiteit wordt ontplooid zonder een uitgebreide waarschuwing vooraf. Zulke activiteiten worden gecoördineerd zodat we de veiligheid kunnen waarborgen", zei ICAO-directeur Stephen Creamer in Peking na afloop van het overleg.


Tot 2014 gaf Noord-Korea waarschuwingen af bij rakettesten. Dat werd daarna minder en in 2016 nam geen enkele maatschappij meer het risico om over het land te vliegen. Het is niet duidelijk of vluchten over Noord-Korea na het gesprek met de ICAO worden hervat en op welke termijn dat dan gebeurt.
Drie Amerikaanse gevangenen Noord-Korea komen vrij
NOS nieuws - 9 Mei 2018, 12:54

Drie Amerikanen die gevangen zitten in Noord-Korea, komen vrij. Dat heeft president Trump bekendgemaakt.


Volgens de Amerikaanse president lijken de drie in goede gezondheid.
Trump onthaalt drie vrijgelaten Amerikanen uit Noord-Korea
NOS nieuws - 10 Mei 2018, 07:30

In de VS zijn drie door Noord-Korea vrijgelaten Amerikanen onthaald door president Trump. Begeleid door minister van Buitenlandse Zaken Pompeo kwam het trio midden in de nacht (03.00 uur lokale tijd) onder grote belangstelling van de media aan op luchtmachtbasis Andrews bij Washington.


Trump en zijn vrouw gingen aan boord van het vliegtuig. Kort daarna kwamen ze naar buiten met het trio. Trump had het over een "speciale nacht" en bedankte de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un voor de vrijlating. Trump noemde het "a very big thing" en belangrijk voor hem persoonlijk. Volgens de president is Kim Jong-un erop gebrand om Noord-Korea deel te laten worden van de internationale gemeenschap.


De vrijlating van de drie was tot op het laatste moment onzeker. Pas een uur voordat het vliegtuig van Pompeo in Noord-Korea opsteeg werd een akkoord bereikt over vrijlating van de drie. Kim Dong-chul, Kim Hak-song en Tony Kim hebben meer dan een jaar achter de tralies gezeten in Azië voor vijandige daden tegen Noord-Korea of spionage.


Hun families waren niet op de luchtmachtbasis aanwezig om de vrijgelaten gevangenen te verwelkomen. Waarom is niet bekend. Wel waren vice-president Pence en zijn vrouw aanwezig bij de aankomst. Nadat het vliegtuig met de drie was geland, taxiede het naar twee brandweerwagens die een grote Amerikaanse vlag omhooghielden, om vlak daarvoor te stoppen.


Kort na een tussenlanding in Alaska had het Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken al een korte verklaring van de drie vrijgelaten mannen uitgegeven waarin ze president Trump en minister Pompeo bedanken voor hun vrijlating. De drie lijken in goede gezondheid. Een andere Amerikaanse gevangene, de student Otto Warmbier, werd vorig jaar door Noord-Korea vrijgelaten maar overleed kort na zijn aankomst in de VS.


Kim Jong-un besloot de drie te laten gaan voorafgaand aan een topontmoeting met Trump na een "officieel verzoek van de Amerikaanse president". Pompeo was ook naar Pyongyang gevlogen om over de plek en datum van die ontmoeting te overleggen. Hij had beveiliging, een aantal adviseurs en twee journalisten bij zich.


Tijdens zijn 12,5 uur durende bezoek aan het land sprak de Amerikaanse minister anderhalf uur met Kim Jong-un. Waarschijnlijk ontmoeten Kim en Trump elkaar begin volgende maand in Singapore. Er staat één dag gepland voor de top over denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland, met ruimte voor een dag uitloop.


Ook in Noord-Koreaanse staatsmedia werd voor het eerst over de top bericht. Tot nu toe hadden die gezwegen over de nakende ontmoeting. Vorige maand had Kim Jong-un al een historische ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.


Nobelprijs voor de Vrede

Officieel zijn de VS en Noord-Korea nog steeds in oorlog met elkaar. Sinds Trumps inauguratie liep de spanning over het Noord-Koreaanse atoom- en raketprogramma hoog op. Onlangs kondigde Kim Jong-un aan zijn nucleaire wapens te willen opgeven.


De vrijlating van de drie is volgens Trump een teken van verbeterende relaties tussen de twee landen. Ook neemt de kans op een succesvolle topontmoeting daardoor toe. Er zijn mensen die zeggen dat Trump de Nobelprijs voor de Vrede moet krijgen als hij de kwestie Noord-Korea tot een succesvol einde brengt. Op de vraag of hij die inderdaad verdient, antwoordde de Amerikaanse president op vragen van journalisten: "Iedereen denkt van wel, maar ik zou dat zelf nooit zeggen." Trump zegt vooral gericht te zijn op "een overwinning voor de wereld".
Pompeo krijgt drie Amerikaanse gevangenen vrij uit Noord-Korea
Volkskrant - 10 Mei 2018, 19:30

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo is erin geslaagd drie Amerikanen vrij te krijgen die door Pyongyang gevangen werden gehouden. Pompeo vertrok woensdag uit Pyongyang met het drietal. Volgens president Trump, die het nieuws bekendmaakte, had de minister ook een ?goed gesprek? met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un over de komende top tussen beiden.


Spanning rond Noord-Korea - Pompeo op weg naar Noord-Korea
Skynet - 8 Mei 2018, 19:48

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is op weg naar Noord-Korea. Dat heeft president Donald Trump aangekondigd. Pompeo zal er hooggeplaatste Noord-Koreaanse functionarissen ontmoeten met het oog op de geplande top tussen Trump en Kim Jong-un.


Pompeo aangekomen in Noord-Korea
Skynet - 9 Mei 2018, 06:00

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is aangekomen in Noord-Korea. Hij zal er hooggeplaatste Noord-Koreaanse functionarissen ontmoeten met het oog op de geplande top tussen Amerikaans president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, waarvan de datum nog niet bekend is.
© 2000-2023 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn