NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Dodelijke schietpartij Luik: wat weten we van de dader?

2News.be / Dodelijke schietpartij Luik: wat weten we van de dader?

Trefwoorden: weten - schietpartij - kreeg

Dodelijke schietpartij Luik: wat weten we van de dader?
NOS nieuws - 29 Mei 2018, 14:36

De dader van de schietpartij in het centrum van Luik, waarbij vanochtend behalve de schutter zelf, twee agenten en een omstander om het leven kwamen en vier agenten gewond raakten, is de Belg Benjamin Herman. Hij komt uit het stadje Rochefort, in de Ardennen, waar hij in 1987 werd geboren.


Herman zat een celstraf van 15 jaar uit voor verschillende vergrijpen, maar was zich aan het voorbereiden op een vervroegde vrijlating. Daartoe had hij al dertien keer verlof gehad en dat was altijd probleemloos verlopen.


Maar gisteren, toen hij acht uur buiten de gevangenis in Lantin mocht doorbrengen, keerde hij 's avonds niet terug. Er gold een opsporingsbevel tegen hem; mogelijk wilden de agenten die hij doodschoot hem controleren en liep de situatie uit de hand.


Marginaal en extreem gewelddadig

Overigens heeft Herman al een langer strafblad. Hij is verschillende keren veroordeeld voor drugssmokkel, geweldpleging, diefstal en vandalisme. Zo overviel hij in 2008 samen met een broer een supermarkt in Marche-en-Famenne. De buit bedroeg 180 euro. Het tweetal ging ervandoor in een auto met gestolen nummerplaten. Herman en zijn broer waren op dat moment allebei verslaafd aan heroïne.


Herman was belijdend moslim, maar berichten dat hij geradicaliseerd is, worden door de politie ontkend, al zou hij in de gevangenis wel contact hebben gehad met geradicaliseerde moslims. Medegevangenen omschrijven hem tegenover de Franstalige omroep RTBF als "marginaal en extreem gewelddadig". Herman had geen contact meer met zijn familie.


Terroristische daad

Justitie onderzoekt of het bij de schietpartij in Luik om een terroristische daad gaat. Of H. op het moment dat hij de agenten doodschoot "Allahu akbar" heeft geroepen, zoals sommige Belgische media melden, is onduidelijk.


Ook wordt onderzocht of Herman achter de overval op een juwelier zat, afgelopen nacht in Rochefort. Nadien is een 30-jarige man door het hoofd geschoten in Marche-en-Famenne; of Herman daar ook mee te maken gehad wordt eveneens onderzocht.


Het federaal parket maakt woensdagochtend meer bekend over de resultaten van het gerechtelijk onderzoek tot dan toe.
Dit weten we over de schutter in Luik: dader (36) kreeg uitgaansvergunning uit gevangenis
Gazet v. Antwerpen - 29 Mei 2018, 11:36

De dader van de schietpartij in Luik is een 36-jarige man uit Rochefort die een uitgaansvergunning uit de gevangenis had. Hij zat er vast voor drugsfeiten maar stond bij politie en gerecht niet gekend als geradicaliseerd. Hij had wel contacten in dat milieu.
Dader schietpartij Luik kreeg 14 penitentiaire verloven en 11 uitgangsvergunningen
Skynet - 29 Mei 2018, 15:24

De dader van de schietpartij in Luik was met penitentiair verlof. Hij had al meermaals de gevangenis mogen verlaten ter voorbereiding van zijn definitieve invrijheidstelling in 2020, zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag vlak voor de Nationale Veiligheidsraad.
© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn