NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
CPB: niet meer arbeidsgehandicapten aan het werk door nieuw plan

2News.be / CPB: niet meer arbeidsgehandicapten aan het werk door nieuw plan

Trefwoorden: werk - coalitie - gemeenten

CPB: niet meer arbeidsgehandicapten aan het werk door nieuw plan
NOS nieuws - 17 April 2018, 21:18

Een wetsvoorstel over een andere regeling om het loon van werknemers met een beperking te betalen, leidt er niet dat meer arbeidsgehandicapten aan het werk komen, zegt het Centraal Planbureau (CPB). Het voorstel van staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken moest het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen met een beperking in dienst te nemen, die niet 100 procent arbeidsproductief zijn.


Werkgevers hoeven in de nieuwe regeling straks maar een deel van het minimumloon te betalen. De werknemer moet voor het overige deel zelf een subsidie aanvragen die uit de bijstand wordt betaald.


Volgens het CPB wordt het daardoor voor arbeidsgehandicapten die in deeltijd werken aantrekkelijker om meer te gaan werken, omdat ze een hoger loon gaan krijgen. Daar staat tegenover dat voltijds werk minder loont, omdat de werknemer met een beperking minder arbeidskorting ontvangt dan een reguliere werknemer die werkt tegen het wettelijk minimumloon.


Aangezien een deel van de mensen met een beperking er door de regeling financieel achteruit gaan, verwacht het CPB dat die mensen minder gemotiveerd raken om de arbeidsmarkt op te gaan. Daardoor is het netto-effect van de nieuwe regeling gering.


Voor de werkgevers betekent het wetsvoorstel van Van Ark wel een lastenverlichting.


Noortje

De nieuwe regeling kwam met name in het nieuws toen de rolstoelafhankelijke Noortje van Lith haar zorgen uitte op Facebook. Zij vreest dat mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking als gevolg van nieuw beleid onder het minimumloon betaald mogen worden.


Daarna had ze een gesprek met Van Ark die haar vertelde dat de nieuwe wet juist bedoeld is om meer mensen aan het werk te krijgen. Meer dan de helft van de gehandicapten werkt nu niet.


De berekening van het CPB komt morgen ter sprake in de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting.
Ook gemeenten tegen plan arbeidsgehandicapten
NOS nieuws - 18 April 2018, 12:54

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is tegen het plan om arbeidsgehandicapten met een baan deels uit de bijstand te betalen. De gemeenten denken dat hierdoor eerder minder dan meer mensen aan het werk komen.


Staatssecretaris Van Ark wil het voor werkgevers gemakkelijker maken om mensen met een beperking in dienst te nemen, die niet 100 procent arbeidsproductief zijn. Zij hoeven alleen maar loon uit te betalen voor de gewerkte uren, ook al is dat beneden het minimumloon. Voor een aanvulling tot bijstandsniveau (loondispensatie) moeten de werknemers bij de gemeente aankloppen.


Er is weinig steun voor het wetsvoorstel van Van Ark, bleek vandaag in een hoorzitting in de Tweede Kamer. De Amsterdamse wethouder Vliegenthart zei namens de VNG dat het voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking veel onzekerheden met zich meebrengt. Bijvoorbeeld omdat ze met een bijstandsuitkering geen pensioen opbouwen en geen recht meer hebben op een WW-uitkering als ze werkloos worden. De gemeenten, die het voorstel ten uitvoer moeten brengen, zien er daarom niks in. "Loondispensatie is niet het antwoord."


Ook de werkgevers staan er niet 100 procent achter. Harry van de Kraats van VNO-NCW en MKB Nederland benadrukte dat werkgevers vinden dat het eenvoudiger moet, maar dat loondispensatie niet heilig is. "Wij willen absoluut niet dat mensen minder in hun portemonnee krijgen", zei hij. Hij vindt dat er een regeling moet komen die voor iedereen uitvoerbaar is en staat open voor goede alternatieven.


Discriminatie

Het College voor de Rechten van de Mens zei nogmaals dat werknemers met een beperking door het plan anders worden worden behandeld dan hun collega's en dat er dus sprake is van discriminatie.


Amber Bindels van de actiegroep Wij staan op! zei vanuit haar rolstoel dat het er voor haar niet gemakkelijker op wordt. Ze vreest dat ze veel administratie moet doen, als het plan van Van Ark doorgaat. Maar ze vindt het vooral "genant" dat je als werknemer "in de bijstand blijft hangen". Volgens haar heeft het plan niet alleen gevolgen voor haar pensioen of WW-rechten, maar betekent het ook dat ze niet kan sparen en geen vakantiegeld krijgt. En als ze met haar vriend gaat samenwonen, krijgt ze minder bijstand. "Ik kan mijn handicap niet uitzetten", zei ze tegen de aanwezige Kamerleden. "U kunt deze plannen wel aanpassen."


Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de loondispensatie met staatssecretaris Van Ark.
Coalitie heeft nog veel vragen bij plan arbeidsgehandicapten
NOS nieuws - 18 April 2018, 14:42

D66 en de ChristenUnie gaan nog eens kritisch kijken naar het plan van staatssecretaris Van Ark om meer mensen met een beperking aan het werk te helpen. Vanmorgen was daar een hoorzitting over, waar ongeveer iedereen zei dat het "nog complexer" wordt.


Van Ark wil juist dat het voor werkgevers eenvoudiger wordt om gehandicapten aan te nemen; ze betalen alleen nog voor de gewerkte uren en de werknemer vraagt vervolgens zelf bij de gemeente een uitkering aan om op bijstandsniveau te komen (loondispensatie). Werkgevers hebben dan met minder regels en loketten te maken, is de redenering.


Maar bij de hoorzitting zeiden allerlei organisaties dat het er allemaal niet gemakkelijker op wordt. Werknemers met een gedeeltelijke bijstandsuitkering bouwen bijvoorbeeld geen pensioen op en als ze werkloos worden hebben ze geen recht op WW. Door die onzekerheden zouden ze worden afgeschrikt om te gaan solliciteren.


Afwegen

D66-Kamerlid Raemakers zegt dat hij zich in aanloop naar het debat volgende week in de Kamer nog eens wil buigen over de vraag of er door het voorstel echt wel meer mensen aan het werk komen en of dat ook lonend is voor hen. Dat geldt ook voor Bruins van de ChristenUnie. Hij wil de positieve en negatieve effecten van de wet nog eens goed tegen elkaar afwegen.


CDA en VVD blijven het plan van Van Ark in grote lijnen steunen. Het debat in de Tweede Kamer is waarschijnlijk volgende week donderdag.


© 2000-2023 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn