NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Britse oppositie: wettige basis aanval op Syrië twijfelachtig

2News.be / Britse oppositie: wettige basis aanval op Syrië twijfelachtig

Trefwoorden: syrie - russische - aanval

Britse oppositie: wettige basis aanval op Syrië twijfelachtig
NOS nieuws - 15 April 2018, 12:12

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn noemt de wettige basis voor de raketaanval op de Syrië van vrijdagnacht twijfelachtig. In een interview met de BBC zei Corbyn dat hij alleen zijn steun ervoor zou uitspreken als de aanval zou volgen op een uitspraak van de VN-Veiligheidsraad.


"Ik zeg tegen de minister van Buitenlandse Zaken en tegen de minister-president: wat is de wettige basis?", aldus Labour-leider Corbyn.


Zelfverdediging of een VN-resolutie zou de aanval legaliteit verschaffen, maar humanitaire interventie niet, vindt Corbyn.


Corbyns scepsis lijkt te worden gedeeld door de Britse bevolking. Uit een opiniepeiling van de de Britse krant The Independent komt naar voren dat 28 procent van de bevolking achter de aanval staat. 36 procent is tegen, 26 procent stelt zich neutraal op en 11 procent heeft er geen mening over.


Johnson over mogelijke nieuwe aanval

Minister Boris Johnson van Buitenlandse Zaken zegt dat "genoeg is genoeg" de boodschap is van de raketaanval op Syrië. Hij is zich ervan bewust dat de aanval het conflict in Syrië niet oplost, maar hoopt wel dat die een afschrikwekkend effect op de machthebbers zal hebben.


Johnson zei ook dat de westerse bondgenoten een nieuwe afweging zullen maken als Syrië opnieuw chemische wapens inzet. Daarover is volgens hem nu nog niets besloten. De raketaanval van vrijdag was beperkt tot het arsenaal aan chemische wapens en had niet tot doel president Assad ten val te brengen, zei Johnson.


Bewijs

De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn ervan overtuigd dat er op 7 april een chemische aanval was in Douma. Alles wijst er volgens de landen op dat het bewind van Assad erachter zit. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde gisteren een document waarin het dieper ingaan op de bewijzen. Genoemd worden onder meer de symptomen bij slachtoffers en de vele getuigenissen en beeldmateriaal die via sociale media zijn verspreid en volgens Frankrijk grotendeels authentiek zijn.


De kans dat het gaat om een pr-stunt van de rebellen acht Parijs uitgesloten; ze zouden niet in staat zijn tot een dergelijke operatie. De gifgasaanval had volgens Frankrijk als doel de rebellen van Jaish al-Islam op de knieën te krijgen.


Premier May sprak, net als de Fransen, over een helikopter die volgens getuigen een vatbom afgooide. "De oppositie heeft geen helikopters en gebruikt geen vatbommen", zei May. IS, dat in het verleden ook gifgas heeft ingezet, is niet actief in Douma.


Syrië, Rusland en Iran houden vol dat er geen sprake was van een aanval met chemische wapens. Ze wijzen erop dat de OPCW nog moet beginnen aan zijn onderzoek.
Geweld Syrië - Londen ziet 'geen alternatief voor gebruik van geweld'
Skynet - 14 April 2018, 02:54

De Britse eerste minister Theresa May heeft zaterdag de Britse deelname aan de militaire aanval op Syrië samen met de Verenigde Staten en Frankrijk verdedigd. Ze zei dat "er geen alternatief was voor het gebruik van geweld" om te verhinderen dat het Syrische regime nog chemische wapens zou inzetten.


Geweld Syrië - Geen enkele aanval vond plaats nabij Russische basis
Skynet - 14 April 2018, 05:54

Geen enkele van de aanvallen van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk tegen vermoedelijke gifgasfaciliteiten in Syrië heeft plaatsgevonden nabij een Russische lucht- of marinebasis. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie zaterdagochtend gezegd.


Peking "kant zich tegen gebruik van geweld"
Skynet - 14 April 2018, 12:30

China heeft vandaag na de aanvallen van drie westerse mogendheden in Syrië gezegd "tegen het gebruik van geweld gekant te zijn" en eist een terugkeer "naar het kader van het internationaal recht".
© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn