NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
BNNVARA sleept UMC Utrecht voor de rechter om toegangsverbod journalist

2News.be / BNNVARA sleept UMC Utrecht voor de rechter om toegangsverbod journalist

Trefwoorden: vervolgd - rechter - utrecht

BNNVARA sleept UMC Utrecht voor de rechter om toegangsverbod journalist
NOS nieuws - 22 Mei 2018, 23:48

Omroep BNNVARA spant een kort geding aan tegen het UMC Utrecht (UMCU), omdat het ziekenhuis het toegangsverbod voor Zembla-journalist Ton van der Ham niet intrekt.


De omroep heeft vrijdag de raad van bestuur van het UMCU gesommeerd om het verbod dinsdag in te trekken. Omdat dat niet is gebeurd, stapt BNNVARA naar de rechter. "We zijn van mening dat de ontzegging ten onrechte de persvrijheid beperkt", zegt mediadirecteur Robert Kievit.


Van der Ham mag een jaar lang niet op het ziekenhuisterrein komen. Doet hij dit toch, dan wordt hij aangehouden en overgedragen aan de politie, schrijft de omroep. Alleen als hij acute lichamelijke of psychische hulp nodig heeft, is hij welkom op het terrein, maar dus niet om zijn werk te doen.


Totale openheid

Van der Ham werd op 13 april aangehouden wegens huisvredebreuk bij de zogenaamde Adrienne Cullen-lezing. Bij die lezing vertelde de terminaal zieke Cullen hoe het UMCU haar het zwijgen probeerde op te leggen na een ernstige medische fout. Het ziekenhuis wilde met de lezing totale openheid over de zaak geven.


Kort voor het interview hebben beveiligers de journalist in een afgezonderde ruimte gezet en is hij beschuldigd van huisvredebreuk, waarvan ook aangifte is gedaan. Het OM onderzoekt die aangifte nog.
Zembla-journalist niet vervolgd om ziekenhuisrel
NOS nieuws - 24 Mei 2018, 14:54

Zembla-journalist Ton van der Ham wordt niet vervolgd voor het zonder toestemming verblijven in het UMC Utrecht. Het OM heeft besloten de zaak "op diverse gronden" te seponeren.


Zo zou Van der Ham niet bewust de huisregels hebben overtreden van het ziekenhuis door in de gang te filmen. De journalist was in het ziekenhuis voor een lezing van Adrienne Cullen, een patiënt die ongeneeslijk ziek werd door een medische fout en daarna een zwijgcontract kreeg voorgelegd. Van der Ham mocht de lezing niet bijwonen, maar had wel toestemming daarna Cullen te interviewen. Toen er applaus klonk vanuit de zaal, dacht Van der Ham dat de lezing was afgelopen.


Vervolgens maakte Van der Ham zich volgens de officier wel schuldig aan lokaalvredebreuk - oftewel het zonder toestemming verblijven in een openbaar gebouw - toen hij het ziekenhuis na herhaaldelijke verzoeken niet wilde verlaten. Maar de daaropvolgende aanhouding was volgens het OM "onnodig" vanwege het relatief lichte vergrijp waaraan Van der Ham zich schuldig maakte in combinatie met het gegeven dat hij als journalist al in zijn "recht op informatievoorziening" was beperkt omdat hij niet in de zaal aanwezig mocht zijn.


Het OM vond overigens niet dat de beveiligers Van der Ham te hardhandig uit het ziekenhuis hebben verwijderd. "Een minder ingrijpende manier om te zorgen dat hij zou meelopen, was niet mogelijk."


Toegangsverbod

Gisteren kwam het UMC Utrecht terug van het toegangsverbod van een jaar dat aan Van der Ham was opgelegd. Door de ophef rond de zaak was volgens het ziekenhuis ongewenst de indruk ontstaan dat het ziekenhuis de persvrijheid heeft willen beteugelen. "Het UMC wil een toegankelijke, open organisatie zijn, ook voor de pers", schreef het ziekenhuis in een verklaring.


BNNVARA, de omroep waarvoor Van der Ham werkt, spande vanwege het toegangsverbod een kort geding aan tegen het ziekenhuis. Het UMC laat weten dat de omroep en de Nederlandse Vereniging van Journalisten zijn uitgenodigd voor een gesprek.
UMC Utrecht komt terug van toegangsverbod Zembla-journalist
NOS nieuws - 23 Mei 2018, 13:00

Zembla-journalist Ton van der Ham is toch weer welkom in het UMC. Het Utrechtse ziekenhuis had hem een toegangsverbod van een jaar opgelegd, nadat hij in april was aangehouden wegens huisvredebreuk. Volgens het ziekenhuis had hij zonder toestemming gefilmd.


Het UMC schrijft nu in een verklaring dat het toegangsverbod automatisch is opgelegd na de arrestatie van Van der Ham, waardoor ongewenst de indruk is ontstaan dat het ziekenhuis de persvrijheid heeft willen beteugelen. "Dit is geenszins wat het UMC beoogt. Het UMC wil een toegankelijke, open organisatie zijn, ook voor de pers", staat in de verklaring.


Het ziekenhuis zegt dat het toegangsverbod is opgeheven, "ervan uitgaande dat hij zich verder aan het beleid Veilige Zorg houdt". In dat beleid staan regels om de privacy van patiënten, bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis te beschermen, zoals een verbod op filmen zonder toestemming.


Lezing over medische fout

Volgens het UMC maakte Van der Ham opnames in de zaal van de Adrienne Cullen-lezing, waar de ernstig zieke Cullen vertelde hoe het UMC haar het zwijgen probeerde op te leggen na een medische fout. De journalist van BNNVARA ontkent tegen de afspraken in gefilmd te hebben.


BNNVARA spande vanwege het toegangsverbod een kort geding aan tegen het ziekenhuis. Het UMC laat weten dat de omroep en de Nederlandse Vereniging van Journalisten zijn uitgenodigd voor een gesprek.


© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn