NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




2 euro voor een frikandel en toch hebben frituren het moeilijk

2News.be / 2 euro voor een frikandel en toch hebben frituren het moeilijk

2 euro voor een frikandel en toch hebben frituren het moeilijk
- 11 Januari 2023, 07:01

2 euro voor een frikandel en toch hebben frituren het moeilijk


De kostprijs voor de producent van een frikandel bedraagt volgens Foodlog slechts 6 eurocent per stuk. Hoewel de friturist meer betaalt voor de frikandellen die het inkoopt, de producent en de groothandel willen nu eenmaal ook winst maken, heeft de frituur nog steeds een flinke winstmarge. Een gebakken frikandel kost bij de frituur tegenwoordig al snel 2 euro. En met extra sausjes en uitjes kan de prijs zelfs nog hoger oplopen. Toch benadrukken frituristen dat er nog heel wat andere kosten zijn om rekening mee te houden.



Flinke investering en diverse kosten


De opstartkosten van een frituur zijn afhankelijk van de grootte en het type frituur dat je wilt beginnen. Het is belangrijk om te investeren in de juiste apparatuur, zoals bakplaten, koelkasten, diepvrieskisten, afzuigkappen en natuurlijk ook de frituurpan. De prijs van zo’n professionele frituurpan kan sterk variëren, afhankelijk van de grootte en het aantal compartimenten. Zo betaalt men bij Maxima, een leverancier van professionele horeca-apparatuur, bijvoorbeeld 280 euro exclusief btw voor een horeca frituurpan met twee compartimenten van elf liter. Voor een frituurpan van dertig liter met een tapkraan en een onderstel gaat het om ongeveer 580 euro exclusief btw.



Ook is het belangrijk om rekening te houden met de aanschafprijs of huurprijs van het gebouw en met de eventuele verbouwingskosten. Marketingkosten, kosten voor het personeel, kosten voor de boekhouding en dergelijke meer: al die kostenposten zitten natuurlijk verrekend in de prijs van de gebakken frikandel.



Oplopende kosten voor energie en frituurvet


Om een frikandel te frituren, heb je naast een frikandel, een frituurpan en een gebouw nog twee dingen nodig: frituurvet en energie. De prijs van plantaardige olie is net als de energiekost enorm gestegen, wat de marges voor frituristen onder druk zet. In plaats van het verhogen van de prijzen zoeken frituristen steeds vaker naar andere oplossingen om de kosten te drukken. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze gebruikmaken van energiezuinige apparatuur, dat ze vroeger de deuren sluiten of dat ze minder laat openen. Sommige horecaprofessionals experimenteren ook al met frituren met infrarood. In ieder geval nemen de energiekosten en de kosten voor plantaardige vetten een grote hap uit het budget. Volgens sommige bronnen zijn frituren intussen al ruim 3600 euro kwijt aan gas en stroom. Dat wil zeggen dat frituren een paar duizend frikandellen moeten verkopen om gewoon nog maar uit de kosten te geraken.



Belastingen en personeelskosten


Tot slot krijgen frituristen ook te maken met belastingen. In de prijs die je betaalt voor de frikandel zit namelijk ook de btw begrepen. Bij een afhaalfrituur zonder bediening aan tafel gaat het in principe om 6% btw. Maar eenmaal je ter plaatse in een afgesloten eetruimte kan eten, gaat het om 12% btw. Op frisdranken en dergelijke meer berekent men 21% btw. De frituur dient bovendien belastingen te betalen op de inkomsten en dan zijn er nog de kosten die bovenop de personeelskost komen. De lonen van het personeel zelf zijn ook al flink geïndexeerd ten gevolge van de oplopende inflatie. De provinciebelasting en de gemeentelijke belasting zijn andere factoren om rekening mee te houden.



Als je dat allemaal weet, dan valt 2 euro voor een frikandel eigenlijk best wel mee. Zeker als de friturist er als het kan ook iets aan over wil houden, bijvoorbeeld om zijn eigen kinderen eten te kunnen geven.







© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn