NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
'Regeringsleider Aung San Suu Kyi met partijgenoten gearresteerd in Myanmar'

2News.be / 'Regeringsleider Aung San Suu Kyi met partijgenoten gearresteerd in Myanmar'

Trefwoorden: opgepakt - opgepakt - opgepakt

'Regeringsleider Aung San Suu Kyi met partijgenoten gearresteerd in Myanmar'
NOS nieuws - 1 Februari 2021, 00:43

In Myanmar is regeringsleider Aung San Suu Kyi gearresteerd, zegt een woordvoerder van haar partij tegen persbureau Reuters. Naast de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede zouden ook andere prominente leden van de partij zijn opgepakt.


Het nieuws komt nadat het leger vorige week had gesuggereerd dat het mogelijk een staatsgreep zou plegen. Volgens de legerleiding is er fraude gepleegd bij de parlementsverkiezingen in november, waar Aung San Suu Kyi's partij wederom de absolute meerderheid behaalde. Volgens waarnemers zijn de verkiezingen eerlijk verlopen.


Leger op straat

Militairen hebben in diverse regio's kabinetsleden meegenomen, zeggen familieleden tegen de BBC. De Britse omroep meldt ook dat er soldaten op straat zijn in grote steden. In hoofdstad Naypyitaw ligt internet en telefonie plat. De staatstelevisie meldt op Facebook dat er vanwege technische problemen geen uitzending mogelijk is.


De partijwoordvoerder zegt dat Aung San Suu Kyi in de vroege ochtend van haar bed is gelicht. "Ik roep onze achterban op niet overhaast te reageren en de wet te volgen", en voegde daar aan toe dat hij waarschijnlijk ook zal worden opgepakt.


Aung San Suu Kyi werd in 2016 de eerste democratisch gekozen regeringsleider na tientallen jaren militair bewind. Jarenlang heeft ze onder huisarrest geleefd. In 1991 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor haar inzet voor democratie in Myanmar.


Rohingya-crisis

De afgelopen jaren werd de 75-jarige wereldwijd fel bekritiseerd, omdat ze te weinig zou doen tegen de vervolging van de Rohingya-bevolking in haar thuisland. De VN stelde in 2017 dat er sprake was van een etnische zuivering. Ruim 700.000 leden van de moslimminderheid vluchtten de afgelopen jaren het land uit.


Aung San Suu Kyi verdedigde Myanmar in 2019 voor het het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het Hof oordeelde vorig jaar dat de Rohingya "extreem kwetsbaar" zijn voor militair geweld in Myanmar.
Hoe de gevangen gezette Aung San Suu Kyi een loyale verdedigster van de militairen in een complex land werd
Volkskrant - 1 Februari 2021, 10:22

Het leger van Myanmar heeft regeringsleider Aung San Suu Kyi na een staatsgreep gevangen gezet. Zij was jarenlang de lieveling van de vrije wereld om haar verzet tegen de Myanmarese junta, maar later ontpopte zij zich tot een loyale verdediger van het militaire optreden in Myanmar. Lees in dit verhaal (uit december 2019) van oud-correspondent Michel Maas terug hoe zij de junta in het Haagse Vredespaleis verdedigde tegen aanklacht van genocide op de Rohingya.


Staatsgreep in Myanmar, leider Aung San Suu Kyi opgepakt door het leger
Volkskrant - 1 Februari 2021, 12:56

De legerleiding in Myanmar heeft met een staatsgreep de macht overgenomen. Het parlement is buitenspel gezet en regeringsleider Aung San Suu Kyi en andere prominente politici zijn gevangengezet. Daarmee keert het Zuidoost-Aziatische land na een korte periode van voorzichtige democratisering terug naar een militaire dictatuur.


Nog geen levensteken van Aung San Suu Kyi, partij eist haar vrijlating
NOS nieuws - 2 Februari 2021, 07:26

Meer dan een etmaal na de staatsgreep in Myanmar is het nog altijd niet duidelijk waar regeringsleider Aung San Suu Kyi wordt gevangengehouden. De Nobelprijswinnaar werd gisteren in alle vroegte aangehouden. Er zijn berichten dat ze onder huisarrest staat in de hoofdstad Naypyidaw, maar dat is niet officieel bevestigd.


Suu Kyi's partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), eist dat het leger haar onmiddellijk vrijlaat en dat het militaire leiderschap haar overtuigende verkiezingsoverwinning van november erkent. De militairen zeggen dat er bij de verkiezingen is gefraudeerd en geven die fraude als reden voor hun machtsovername. De kiescommissie oordeelde dat er geen sprake is van grootschalige fraude.


Niet alleen Aung San Suu Kyi zit vast, dat geldt ook voor zo'n 400 parlementsleden die in de hoofdstad aanwezig waren voor de installatie van het nieuwe parlement, die voor gisteren stond gepland. Zij worden vastgehouden in hun overheidsappartementen. Daar kunnen ze wel met elkaar en met hun achterban bellen, maar ze mogen het pand niet verlaten.


Vanuit westerse landen en de Verenigde Naties is met afkeuring gereageerd op de coup. De Amerikaanse president Biden dreigt met het herinvoeren van sancties tegen de junta. De VN-Veiligheidsraad komt naar verwachting later vandaag in een spoedsessie bijeen om te praten over de staatsgreep in Myanmar.
Ruim een dag na de coup is de grote vraag in Myanmar: waar is Aung San Suu Kyi?
Volkskrant - 2 Februari 2021, 16:14

Ruim een dag na haar arrestatie door het leger van Myanmar is nog altijd niks vernomen van regeringsleider Aung San Suu Kyi. De Verenigde Staten en andere landen hebben de legerleiding opgeroepen haar vrij te laten en de democratie te herstellen, op straffe van hernieuwde sancties.


Politieke leiders, onder wie Aung San Suu Kyi, in Myanmar opgepakt door leger
Skynet - 1 Februari 2021, 00:20

Politieke leiders, onder wie Aung San Suu Kyi, zijn in Myanmar opgepakt door het leger. Dat meldt de BBC zondagavond op gezag van haar partij.


Aung San Suu Kyi roept bevolking op staatsgreep niet te aanvaarden
Skynet - 1 Februari 2021, 07:50

De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi, die vandaag werd opgepakt tijdens een staatsgreep door het leger, roept de bevolking op die militaire putsch "niet te aanvaarden". Dat is te lezen in een brief die haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), via de sociale media heeft verspreid.


Partij van Aung San Suu Kyi vraagt haar onmiddellijke vrijlating
Skynet - 2 Februari 2021, 07:38

De partij van de Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft vandaag haar onmiddellijke vrijlating gevraagd. De regeringsleider is gisteren opgepakt tijdens een staatsgreep van het leger.


Opgepakte leider Myanmar Suu Kyi verkeert 'in goede gezondheid'
Skynet - 2 Februari 2021, 13:44

De opgepakte leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, is volgens een lid van haar partij in goede gezondheid. Suu Kyi werd gisteren opgepakt tijdens de staatsgreep door het leger. Andere leden van haar partij en de regering werden vandaag vrijgelaten door de militaire junta.


Aung San Suu Kyi en andere politieke kopstukken in Myanmar opgepakt door het leger
HLN.BE - 31 Januari 2021, 23:48

De leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, is samen met andere hooggeplaatste figuren van haar partij opgepakt door het leger, dat hen momenteel vasthoudt. Dat meldt een woordvoerder van de partij vandaag aan persbureau Reuters.
© 2000-2023 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn