NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop

Gelaten reacties op sombere berichten: 'Blokker is geen love brand'
29 Mei 2018, 19:36

Vreselijk. Ik koop al mijn elektronica bij Blokker. Waar moet ik dan naar toe?

Een paar trouwe klanten reageren op sociale media emotioneel op de sombere berichten rond winkelketen Blokker. Het bedrijf heeft vorig jaar een historisch verlies geleden. Maar er heerst vooral veel gelatenheid in de reacties op Facebook. Veel mensen wijten de problemen aan de restyling die Blokker een paar jaar geleden heeft doorgevoerd.

Van sluiting of faillissement is helemaal geen sprake, maar in de reacties wordt daar al wel op vooruit gelopen. En die reacties zijn een stuk minder sentimenteel dan bij de ondergang van V&D, eind 2015.

Dat is wel begrijpelijk volgens retaildeskundige Kitty Koelemeijer van Nijenrode University. "V&D stond bijna voor een tijdperk. Hoeveel hadden we er daar nou van, van dat soort grote warenhuizen? Daarbij raken mensen een beetje gewend aan problemen bij winkels. Er is er al een tijdje een stroom aan slecht nieuws over Blokker."

Maar er speelt meer. Blokker is een sterk merk op het gebied van huis en huishouden, maar voor veel mensen is het geen love brand. "Zo'n merk waar je echt iets mee hebt. Die zijn bijna niet kapot te krijgen. Als mensen echt veel om Blokker zouden geven, kunnen ze zelf iets ondernemen om het merk overeind te houden. Door er massaal te gaan shoppen."

Heeft de keten de plank misgeslagen met de restyling-operatie? Zo simpel is het niet, zegt Koelemeijer. "Er moest iets gebeuren. Je wilt een formule neerzetten die ook voor een jonger publiek interessant is. Dus het was goed om iets te veranderen, maar het heeft niet goed uitgepakt."

Veel mensen vergelijken Blokker met de snel groeiende winkelketen Action. Logisch, want de bedrijven voldoen deels in dezelfde behoefte bij het winkelpubliek. Al gaat de vergelijking niet helemaal op. Winkels als Action kopen restpartijen op en zitten aan de onderkant van de markt, Blokker richt zich op het middensegment met veel meer merkartikelen. "Daar past een hogere constante kwaliteit bij. Maar het is niet per definitie zo dat elk artikel dat Blokker verkoopt een hogere kwaliteit heeft dan wat Action verkoopt."

Om de concurrentie met de discounters aan te gaan heeft Blokker een aantal succesnummers uit het verleden weer teruggehaald. "De oude sudderplaatjes zijn weer terug bijvoorbeeld. Maar dat is niet genoeg. Alles wat je bij de Blokker koopt kun je ook elders krijgen."

Gezwalk

Koelemeijer vraagt zich af of het tij nog te keren is voor de keten. "De familie kan er geld in blijven pompen, maar dat heeft niet veel zin." De keten moet vooral goed nadenken over de strategie. "Hoe ze nog een toegevoegde waarde kunnen leveren. En doen waar je in gelooft. De afgelopen jaren was het vooral gezwalk."

Volgens Koelemeijer zou Blokker zich het beste kunnen proberen hťt platform voor huis en huishouden te worden. Daardoor zouden ze het online-aandeel, nu 15 procent van de omzet, kunnen vergroten. "Maar daarnaast zou ik de winkelfilialen wel openhouden. Dan wordt het een platform online ťn in de winkelstraat."

Blokker wijst er in een reactie op dat heel veel klanten de vernieuwde winkels enorm waarderen. "We hebben nu ruim 400 vernieuwde winkels, daar hebben we weer veranderingen aangebracht", zegt een woordvoerder. "De schappen zijn veranderd, er is nieuw assortiment aangebracht. Dat is een continu proces."

Daarbij is het assortiment online enorm gegroeid. "We hebben ook een online marktplaats waar derden hun producten aan kunnen leveren. We werken daar keihard aan. De combinatie online en winkels blijft het speerpunt."
Omstreden Jo Palmen toch weer wethouder in Brunssum
29 Mei 2018, 19:00

De omstreden politicus Jo Palmen wordt toch weer wethouder in Brunssum. Dat is bekendgemaakt bij de presentatie van het coalitieprogramma van Brunssum, meldt 1Limburg.

De 71-jarige Palmen liet eerder doorschemeren dat hij geen wethouder wilde worden, maar dat er "moeilijk andere kandidaten te vinden zijn".

Omstreden

Palmen, die een eigen lokale partij heeft, werd in oktober wethouder in Brunssum. Hij kwam kort daarna in opspraak vanwege een negatief rapport waarin werd getwijfeld aan zijn integriteit. Die twijfels kwamen voort uit een jarenlang geschil tussen Palmen en de gemeente over een stuk grond. Hij zou daardoor een "hoog risico" voor de lokale politiek zijn en belangenverstrengeling zou op de loer liggen.

De affaire veroorzaakte verdeeldheid in de gemeenteraad en Palmen werd door zowel de burgemeester als minister Ollongren onder druk gezet om op te stappen. Palmen bleef. Voor burgemeester Luc Winants was dat aanleiding om op te stappen. Later pleitte een nieuw rapport Palmen grotendeels vrij.

Populair

De politicus is enorm populair in Brunssum. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart werd zijn partij BBB/Lijst Palmen de grote winnaar. Zelf kreeg hij 2058 voorkeursstemmen.

Samen met drie andere lokale partijen, PAK, BCD en Lijst Borger, heeft de partij van Palmen nu een nieuwe coalitie in de Limburgse gemeente gevormd.

De partijen zijn bekenden van elkaar. Sinds afgelopen najaar vormden zij al het gemeentebestuur. De vier traden toe tot het college nadat een coalitie van landelijke partijen in de Brunssumse raad vorig jaar zomer was geklapt.
Code oranje in het hele land behalve op de Wadden
29 Mei 2018, 18:42

In het hele land, met uitzondering van de Wadden, is code oranje van kracht vanwege zware onweersbuien. Bij de buien valt plaatselijk zeer veel regen,schrijft het KNMI.

In het Waddengebied geldt code geel voor onweersbuien. Ook daar is kans op veel regen, windstoten en hagel.

Etappe afgelast

Voor veel wandelaars die vandaag de tweede etappe van de Avondvierdaagse zouden lopen, gaat het feest niet door. Op bijna vijftig plaatsen is de wandeling afgelast vanwege het noodweer.

Op tien plaatsen, waaronder Delft, Den Haag, Hoogezand-Sappermeer, Bodegraven-Reeuwijk, Roden en Tiel gaat de wandeling wel door. De lokale organisaties zijn verantwoordelijk voor die beslissing, zegt Sil Sanders van de Koninklijke Wandel Bond Nederland. "Als de kans op geen onweer dermate groot is, dan laten ze de Avondvierdaagse vanavond gewoon doorgaan."

Alle kanalen

De wandelbond adviseert om geen enkel risico te nemen. "We adviseren organisatoren om contact op te nemen met gemeente en politie, op verschillende platforms te kijken of er slecht weer komt en de beslissing via alle kanalen die ze hebben, verspreiden."

De meeste wandelingen beginnen normaal gesproken om 18.00 uur, sommige om 17.00 uur of 17.30 uur. Dit is afhankelijk van de afstand. De meeste zijn 5 en 10 kilometer, sommige wandelaars lopen ook stukken van 15 kilometer.

Volg hier ons liveblog over code oranje.
175.000 Starbucksmedewerkers op discriminatie-cursus: dit is wat ze leren
29 Mei 2018, 18:42

Kent u dit raadsel al? Een man en zijn zoon krijgen in een regenachtige nacht een verschrikkelijk ongeval. De man overleeft het niet, zijn zoon belandt met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. De chirurg die naar zijn operatiekamer wordt geroepen herkent de jongen meteen en roept: "Ik kan hem niet helpen. Deze jongen is mijn zoon." Vraag is nu wie deze chirurg is.

Dit is het soort raadsel dat 175.000 Amerikaanse medewerkers van Starbucks vandaag vermoedelijk voorgelegd krijgen bij een cursus over vooroordelen. Ze krijgen even de tijd om erover na te denken. Net als jij - het antwoord staat verderop in dit artikel.

Reden voor de massale cursusdag is de onterechte arrestatie van twee zwarte mannen, vorige maand in een Starbucks vestiging in Philadelphia. Het duo zat in de koffiezaak te wachten op een vriend en omdat ze geen koffie bestelden, besloot de manager de politie te bellen. Die sloeg de mannen in de boeien. Een filmpje van het incident ging viral.

Direct ontstonden er protesten tegen de wereldberoemde koffieketen. Starbucks besloot door het stof te gaan en het imago op te poetsen. Het bedrijf schikte met de slachtoffers voor het symbolische bedrag van 1 dollar, de manager van de vestiging in Philadelphia werd ontslagen ťn er werd een cursusdag georganiseerd van ongekende omvang.

Vandaag gaan ruim 8000 Starbucks-filialen voor enkele uren dicht en gaan de duizenden medewerkers naar de bijscholing. De middag is speciaal samengesteld voor het bedrijf, in samenwerking met activisten en experts.

De cursus bestaat specifiek uit oefeningen om deelnemers te laten zien hoe vooroordelen erin sluipen, laat een van de ontwikkelaars aan persbureau AP weten. "We willen de mensen niet het gevoel geven dat ze slecht zijn, omdat ze een vooroordeel over een bepaalde groep hebben, maar we willen ze leren waarom ons brein deze vooroordelen heeft."

Ook jij hebt vooroordelen

Vanmiddag draait het dus niet alleen om racisme, maar ook om alle andere denkbare vooroordelen die werknemers zouden kunnen hebben ten opzichte van een klant. En dat is precies wat er nodig is, stelt NoŽlle Beerepoot. Zij geeft cursussen bij het Bureau Discriminatie Zaken.

"Iedereen wil aardig gevonden worden en niemand geeft graag toe dat hij of zij in patronen denkt of vooroordelen heeft", zegt Beerepoot. "Maar de cursisten moeten inzien dat ze niet zo rechtschapen zijn als ze zouden willen. Ze moeten zich realiseren dat ze zelf veel invullen."

Dat doen we bijvoorbeeld ook met eten. "Als je iets nog nooit hebt gegeten en het ziet er niet lekker uit, ga je er meteen van uit dat het vies is. Je weet pas of het wel of niet lekker is als je hebt geproefd." Het oordeel is er dus meteen.

En die chirurg...

Het raadseltje over de chirurg, waar dit artikel mee begint, is een beproefde methode om cursisten in te laten zien dat ook zij onbewuste associaties hebben. Is de gewonde jongen uit het verhaaltje misschien geadopteerd? Of ging de moeder van het kind vreemd? Gaat het hier om een homostel of over pleegouders? Dit zijn de antwoorden die voorbij komen.

"Vooral vrouwen schrikken zich rot als blijkt dat de chirurg de moeder van het kind is", zegt Beerepoot. "We denken bij een chirurg al snel aan een witte man die NRC Handelsblad leest, golf speelt en een dikke auto rijdt en minder snel aan een vrouw."

Als je je realiseert dat ook jij in stereotypen denkt, is de volgende stap het in de praktijk brengen van wat je leert in zo'n cursus. Als je je bewust bent van je vooroordelen, kun je gaan handelen.

Als je in de trein of bus gaat zitten, denk dan bijvoorbeeld eens na over naast wie je gaat zitten, stelt Beerepoot voor. "Vraag je af naast wie je wel of niet wilt gaan zitten en waarom dat is. Vraag je af wat je voor jezelf invult, wat je denkt en waarom." Dan kan blijken dat je je vergist hebt.
Japan introduceert kogeltrein in Hello Kittystijl
29 Mei 2018, 18:06

Roze deuren, roze knoppen, roze vloeren, roze leuningen, bloemetjes op de vloer en Hello Kitty die je vanaf de wanden toelacht. Dit klinkt als de droomkamer van menig jong meisje en niet bepaald als eersteklascoupť voor forenzen in de spits. Toch zullen veel passagiers in het westen van Japan in deze entourage hun reis van en naar het werk afleggen.

Vanaf 30 juni rijden daar roze hogesnelheidstreinen over het spoor. De Japan Railway Group bouwt twee Shinkansen-kogeltreinen om in Hello Kitty-thema. De gepimpte treinen moeten het regionale vervoer een boost geven en stoppen daarom op alle grote stations op een belangrijke lijn in West-Japan.

Selfie

Aan de buitenkant is de trein versierd met linten en strikjes, geheel in de stijl van het nationale schattigheidssymbool. De Kawaii-coupť's, genoemd naar de tekenstijl van de schattige figuurtjes, hebben zelfs een photobooth waar passagiers selfies van zichzelf kunnen maken naast Hello Kitty, vanzelfsprekend in Shinkansen-uniform.

In de Hello Plaza-coupť's zijn afwisselend tentoonstellingen van producten uit de regio. Deze worden uitgestald op speciaal daarvoor ontworpen Hello-Kittyfiguren. Passagiers kunnen hier souvenirs en regionale specialiteiten kopen. Als de trein het station binnenrijdt, klinkt de originele Kitty-tune.

Tickets voor deze speciale 'Hello Kitty-intercity' moeten wel vooraf worden geboekt.

De status die Hello Kitty in Japan geniet, is te vergelijken met die van Nijntje in Nederland. De Nederlandse Spoorwegen kijken desgevraagd met interesse naar het Japanse idee: "We hebben al eerder thematreinen gehad, zoals de leestrein tijdens de Boekenweek en een trein geheel in de stijl van het Groninger Museum", zegt persvoorlichter Erik Kroeze.

Nijntje-treintje

Dat er ooit een Nijntje-trein komt, lijkt hem niet ondenkbaar: "Nijntje is een nationaal icoon. Bovendien is Utrecht de treinstad, een spin in het weg van het treinverkeer en Dick Bruna woonde er. Daar een Nijntje-treintje laten rijden, is best een sympathiek idee. Dus als iemand met het verzoek komt, is de NS zeker in voor zulke dingen."
Patstelling bij collegevorming in Rotterdam
29 Mei 2018, 18:06

De onderhandelingen over een nieuwe coalitie in Rotterdam zitten weer muurvast. GroenLinks, PvdA en D66 willen niet met Leefbaar Rotterdam ťn de VVD een college vormen. Ze willen wel met Leefbaar of de VVD alleen samenwerken, maar die partijen houden aan elkaar vast, terwijl ook GroenLinks, D66 en PvdA elkaar niet los willen laten.

De informateurs Duisenberg en RosenmŲller leken aan te sturen op een coalitie van Leefbaar, VVD, D66 en GroenLinks. D66 voelde wel voor een variant met Leefbaar en VVD, mits een linkse partij zich daarbij zou aansluiten. Nu GroenLinks en de PvdA dit blokkeren houdt deze mogelijkheid ook voor D66 op.

Voor de VVD is een 'middencoalitie' van VVD, D66, PvdA, GroenLinks aangevuld met CDA, ChristenUnie/SGP en/of Nida geen optie omdat die op slechts 23 van de 45 zetels kan rekenen. Dat is een te krappe meerderheid voor een stabiele coalitie, vindt fractievoorzitter Vincent Karremans.

Rotterdam loopt achter

Doordat PvdA en GroenLinks niet met Leefbaar en VVD samen willen en de VVD niet bereid is zonder Leefbaar in een coalitie te stappen, is de patstelling compleet.

Het is onduidelijk hoe de collegevorming in Rotterdam nu verder gaat. Naar verwachting komen de informateurs donderdag met een rapportage.

Rotterdam loopt bij de vorming van een nieuw college achter bij de andere drie grote steden. Den Haag presenteerde vandaag de nieuwe coalitie van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks het nieuwe college. GroenLinks, SP, PvdA en D66 in Amsterdam kwamen vorige week al met een akkoord. En in Utrecht werken GroenLinks, D66 en ChristenUnie aan een coalitieakkoord dat mogelijk volgende week gepresenteerd wordt.
Jarige Holleeder botst opnieuw met Astrid in rechtszaal
29 Mei 2018, 17:30

"Het is 29 mei, uw geboortedag." De rechtbankvoorzitter opent de zitting. Hij noemt de zestigste verjaardag, maar feliciteert verdachte Willem Holleeder niet. Hij vraagt hem wel: "Hoe is de dag voor u begonnen?" "Rustig", antwoordt Holleeder, "maar nu heb ik bezoek".

Hij doelt op zijn zus Astrid, die voor de vijfde keer in de getuigencabine links van hem zit. Ze heeft al vaak verteld hoe erg ze het vindt dat haar broer waarschijnlijk nooit meer vrij komt. Dat is mede vanwege haar verklaringen. En vandaag doet ze er nog een schepje bovenop.

Opnieuw worden er in de rechtszaal fragmenten afgespeeld van gesprekken met haar broer die ze stiekem opnam. Eerdere bandjes moesten een beeld schetsen van het karakter van Holleeder en van de verhoudingen in de familie. Nu gaat het ook over bewijs dat Holleeder achter de moordopdrachten zat. Nergens is te horen dat Holleeder zijn betrokkenheid ontkent, en volgens Astrid toont dat aan dat hij schuldig is.

'Jordaancabaret'

Astrid hoort ook duidelijk bewijs in de tape waarop Holleeder dreigt zijn andere zus Sonja "mee te trekken" als hij problemen krijgt vanwege de moord op zijn voormalige kompaan Cor van Hout, met wie Sonja getrouwd was. Te horen is dat Willem zegt: "Zij wou ook dat Cor ging".

Astrid vertelt dat Willem Sonja bedreigde, omdat hij vreesde dat ze met de politie praatte. Hij vertrouwde het niet dat Sonja een deal met justitie had gesloten over haar criminele erfenis.

En dan lopen de emoties snel op. Willem verwijt Astrid dat ze hem in de val heeft gelokt, dat ze een spelletje speelt. Als hij Sonja bedreigde, was dat om uit te vogelen wat er speelde. Astrid is een "mafkees", zegt hij. "Ze speelt Jordaancabaret, met af en toe een traantje wegpinken." Hij beweert dat ze hem wilde laten vermoorden. "Ze is gemener dan de zee diep is, het is een echt gevaarlijk meisje."

Astrid wordt woedend als ze dat aanhoort. "Dit is weer dat paranoia gedrag. Ik heb hem helemaal niet willen laten omleggen. Had ik het maar wel gedaan, maar dan had Ūk het wťl zelf gedaan en niet laten doen, want ik ben niet zoals hij."

Ze richt zich rechtstreeks tot haar broer: "Je spoort gewoon niet, en dat is waarom je opgeruimd moet worden." Daarmee bedoelt ze dat hij opgesloten moet blijven, voegt ze eraan toe.

Broer en zus schreeuwen door elkaar heen, waarop Willem droogjes concludeert: "De Holleeders praten." Een gezellige verjaardag werd het niet.
'Aardbevingsburgemeester' Rodenboog van Loppersum vertrekt
29 Mei 2018, 17:30

Burgemeester Albert Rodenboog van de gemeente Loppersum vertrekt. De 65-jarige CDA-politicus stopt per 1 juli.

"Na een mooie maar intensieve periode van vijftien jaar heb ik besloten om afscheid te nemen als burgemeester van Loppersum en ga ik op zoek naar een andere werkomgeving", laat hij weten.

Gaswinning

Rodenboog hield zich de afgelopen jaren intensief bezig met de problemen rond de gaswinning. Loppersum wordt ook wel gezien als het epicentrum van de aardbevingen in Groningen.

"Bij mijn vertrek als wethouder in Leek zeiden ze 'Wat moet je nou in Loppersum? Daar is nooit wat te doen.' Nou, dat hebben we geweten."

Goed moment

Rodenboog is deze week vijftien jaar burgemeester in Loppersum. Vorige week werd hij 65 jaar. "Mijn vrouw en ik hebben vorig jaar november tegen elkaar gezegd: dat zou een goed moment zijn om te stoppen."

Toch is afscheid nemen volgens hem niet eenvoudig. "Elk moment van vertrek is lastig, maar als ik wacht tot alles goed geregeld is, kan ik nog wel honderd jaar wachten", zegt hij tegen RTV Noord.
Ruim 600 mensen te laat geÔnformeerd over uitslag darmkankertest
29 Mei 2018, 17:30

Ruim zeshonderd mensen die hebben meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker zijn veel te laat op hoogte gesteld van de uitkomst. Onder hen waren 35 mensen met bloed in hun ontlasting, die binnen ťťn ŗ twee weken het advies hadden moeten krijgen om vervolgonderzoek te laten doen.

Het ministerie van Volksgezondheid schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er een fout is gemaakt, die inmiddels is hersteld.

Het gaat om 604 mensen die bij de eerste ronde in 2014 en 2015 een ontlastingstest thuisgestuurd hadden gekregen en daar een poos lang niets mee deden. Na twee jaar besloten zij hem alsnog op te sturen. Het laboratorium heeft hun ontlasting onderzocht, maar omdat ze buiten de termijn vielen hebben ze geen uitslag gehad. Het automatiseringssysteem was daar volgens het ministerie niet op ingericht.

Ook was de houdbaarheid van de test in sommige gevallen verlopen.
Bruins: wachtlijsten zorg voor jonge transgenders moeten korter
29 Mei 2018, 17:12

Het kabinet vindt de wachttijden voor jonge transgenders onacceptabel lang. Dat antwoordt minister Bruins voor Medische Zorg op Kamervragen van de SP.

Volgens Bruins zijn alle partijen in de zorg het erover eens zijn dat jongeren die zich ongelukkig voelen over hun geslacht te lang moeten wachten, en dat dat ook geldt voor volwassenen.

De wachttijden in de zorg voor transgenders onder de 18 lopen in sommige gevallen op tot meer dan 60 weken. Bruins schat dat op dit moment zo'n 500 kinderen en jongeren met een 'hulpvraag' op een wachtlijst staan.

Meer transgendercentra

De minister schrijft dat op allerlei manieren wordt geprobeerd om de tijden te bekorten. Hij benadrukt dat de capaciteit van de gendercentra van de VU en het Universitair Medisch Centrum Groningen de afgelopen jaren aanzienlijk is gegroeid, maar dat dat de toename van de vraag niet kan bijbenen.

Bruins vindt het belangrijk dat transgenders goede en gecoŲrdineerde zorg krijgen en wijst erop dat ook verzekeraars en gemeenten een verantwoordelijkheid hebben. Het ministerie praat met diverse partijen over een derde transgendercentrum. Bruins bekijkt ook of meer ziekenhuizen zich met het onderwerp kunnen bezighouden en of de zorg beter kan worden gespreid.
Drie mannen opgepakt in onderzoek naar grootschalige subsidiefraude
29 Mei 2018, 17:12

De politie in Rotterdam heeft drie mannen van 52, 54 en 56 jaar aangehouden in een onderzoek naar grootschalige subsidiefraude.

In januari deed de politie op verschillende adressen invallen op zoek naar informatie. Daarbij namen agenten gegevensdragers zoals computers en administratie in beslag.

De invallen waren onder meer bij de stichting Attanmia. Die geeft trainingen over het tegengaan van radicalisering aan islamitische moeders. "Het is goed dat de politie onderzoek doet als er sprake is van fraude. We hebben absoluut niets te verbergen", zei een van de medewerkers destijds. Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen of hij een van de verdachten is.

Anonieme tip

Het Om begon het onderzoek na een anonieme tip over subsidiefraude bij diverse stichtingen. De medewerker van Attanmia zei in februari dat de beschuldigingen afkomstig zijn van een oud-bestuurder van het Platform Buitenlanders Rijnmond (PBR), die zei dat voormalige medebestuurders vele tonnen aan subsidies naar het buitenland hebben weggesluisd.

De drie mannen die zijn aangehouden, worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting, witwassen en verduistering.
Minister bemoeit zich niet met dreigende sluiting IC-afdelingen
29 Mei 2018, 16:54

Minister Bruins voor Medische Zorg is niet van plan in te grijpen bij de dreigende sluiting van 22 afdelingen intensive care (IC) en spoedeisende hulp (SEH). Een aantal streekziekenhuizen voorziet grote financiŽle problemen door strengere eisen aan de aanwezigheid en inzet van IC- en SEH-artsen in het ziekenhuis.

Om de kwaliteit te verhogen, moeten IC-artsen zeven dagen per week aanwezig zijn. Ze mogen alleen werken voor die afdeling en niet elders in het ziekenhuis bijspringen als ze weinig te doen hebben. Die IC-richtlijn is twee jaar geleden al afgekondigd. De inspectie gaat vanaf 1 juli controleren. Een dergelijke richtlijn voor de SEH is nog in de maak.

'Geen bemoeienis overheid'

De minister wijst erop dat de richtlijn door de artsen en andere betrokkenen in de gezondheidszorg zelf is opgesteld, bedoeld om de kwaliteit te verhogen. Daar heeft de overheid geen bemoeienis mee.

Bruins vindt het "prijzenswaardig" dat de eisen telkens worden aangescherpt door de professionals, omdat de kwaliteit van de zorg daarmee volgens hem omhoog gaat. "De patiŽnt verdient de beste zorg."

De minister maakt zich wel zorgen of er na de invoering van de maatregel genoeg artsen zijn voor de intensive care.

Zorgen over ziekenhuizen in de regio

In het Vragenuur zei SP-Kamerlid Van Gerwen dat minister Bruins de problemen van de streekziekenhuizen "bagatelliseert." Mensen willen volgens hem dat het streekziekenhuis behouden blijft. Een goede intensive care en spoedeisende hulp zijn daarbij van essentieel belang, vindt Van Gerwen.

Ook CDA, 50Plus, ChristenUnie en PVV maken zich zorgen over de beschikbaarheid van ziekenhuiszorg in de regio. Veel ziekenhuizen zijn kleiner geworden of gesloten, waardoor patiŽnten grotere afstanden moeten afleggen. De minister vindt vooral de kwaliteit van zorg en patiŽntveiligheid van groot belang.
Jongen van 13 met hoofd tegen auto geslagen na gooien waterballon
29 Mei 2018, 16:54

Een jongen van 13 is deze maand ernstig mishandeld door een man na het gooien van waterballonnen. Dat meldt de politie. Er worden getuigen gezocht.

De jongen gooide met vriendjes vanaf de Stadionkade in Amsterdam waterballonnen naar voorbijvarende boten. Een man werd daar kwaad over en keerde om. Hij meerde zijn boot aan en ging achter de jongens aan.

In de Rubensstraat kreeg hij ťťn van de jongens te pakken. Hij greep hem bij zijn keel en sloeg hem een paar keer met zijn hoofd tegen een auto. Daarna gooide hij de jongen op de grond en deelde nog een paar klappen uit, melden NH Nieuws en AT5.

De politie is op zoek naar een vrouw die de mishandeling zou hebben gezien. Ook andere getuigen worden opgeroepen contact op te nemen met de politie. De mishandeling gebeurde op dinsdag 8 mei, rond 15.00 uur.
Meer mensen zoeken hulp bij schulden
29 Mei 2018, 16:36

Ruim 94.000 mensen hebben zich vorig jaar aangemeld bij schuldhulpverlening. Dat is een record, meldt de branchevereniging NVVK. Een jaar eerder meldden zich nog 5000 mensen minder met schulden.

De branche zegt dat mensen met financiŽle problemen de hulpverlening steeds beter weten te vinden en ook in een vroeger stadium. De organisatie denkt dat dat onder meer te danken is aan de groeiende media-aandacht voor het probleem. NVVK-voorzitter Marco Florijn is daar blij mee: "Door mensen zo vroeg mogelijk te bereiken met relatief lichte vormen van dienstverlening, willen we de kans verkleinen dat zwaardere middelen van schuldhulpverlening nodig zijn."

De omvang van de gemiddelde schuld nam in een jaar tijd toe van 40.300 naar 42.100 euro. De NVVK ziet, net als het Nibud in april, dat veel mensen worstelen met hun financiŽle administratie.

Het gemiddeld aantal schuldeisers per schuldenaar is wel iets gedaald.

Schuldenhandel

De brancheorganisatie wijst in zijn jaarverslag, waar de cijfers uit komen, op het groeiende probleem van schuldenhandel, waarbij schuldeisers hun vorderingen op consumenten grootschalig doorverkopen aan incassobureaus. De branchevereniging wil dat dit aan banden wordt gelegd.

Staatssecretaris Van Ark presenteerde vorige week de plannen voor een nieuwe schuldenaanpak. Daarvoor wordt 80 miljoen euro uitgetrokken en de gemeenten krijgen een grotere rol. De NVVK is blij met de voornemens van het kabinet, maar mist bijzondere aandacht voor schuldhulpverlening aan zzp'ers en kleine ondernemers.

"De ontstane schulden bij ondernemers kunnen met professionele hulpverlening worden weggewerkt. Dat is goed voor de ondernemers in kwestie en ook breder voor de werkgelegenheid in de regio", zegt voorzitter Florijn.
Dodelijke schietpartij Luik: wat weten we van de dader?
29 Mei 2018, 16:36

De dader van de schietpartij in het centrum van Luik, waarbij vanochtend behalve de schutter zelf, twee agenten en een omstander om het leven kwamen en vier agenten gewond raakten, is de Belg Benjamin Herman. Hij komt uit het stadje Rochefort, in de Ardennen, waar hij in 1987 werd geboren.

Herman zat een celstraf van 15 jaar uit voor verschillende vergrijpen, maar was zich aan het voorbereiden op een vervroegde vrijlating. Daartoe had hij al dertien keer verlof gehad en dat was altijd probleemloos verlopen.

Maar gisteren, toen hij acht uur buiten de gevangenis in Lantin mocht doorbrengen, keerde hij 's avonds niet terug. Er gold een opsporingsbevel tegen hem; mogelijk wilden de agenten die hij doodschoot hem controleren en liep de situatie uit de hand.

Marginaal en extreem gewelddadig

Overigens heeft Herman al een langer strafblad. Hij is verschillende keren veroordeeld voor drugssmokkel, geweldpleging, diefstal en vandalisme. Zo overviel hij in 2008 samen met een broer een supermarkt in Marche-en-Famenne. De buit bedroeg 180 euro. Het tweetal ging ervandoor in een auto met gestolen nummerplaten. Herman en zijn broer waren op dat moment allebei verslaafd aan heroÔne.

Herman was belijdend moslim, maar berichten dat hij geradicaliseerd is, worden door de politie ontkend, al zou hij in de gevangenis wel contact hebben gehad met geradicaliseerde moslims. Medegevangenen omschrijven hem tegenover de Franstalige omroep RTBF als "marginaal en extreem gewelddadig". Herman had geen contact meer met zijn familie.

Terroristische daad

Justitie onderzoekt of het bij de schietpartij in Luik om een terroristische daad gaat. Of H. op het moment dat hij de agenten doodschoot "Allahu akbar" heeft geroepen, zoals sommige Belgische media melden, is onduidelijk.

Ook wordt onderzocht of Herman achter de overval op een juwelier zat, afgelopen nacht in Rochefort. Nadien is een 30-jarige man door het hoofd geschoten in Marche-en-Famenne; of Herman daar ook mee te maken gehad wordt eveneens onderzocht.

Het federaal parket maakt woensdagochtend meer bekend over de resultaten van het gerechtelijk onderzoek tot dan toe.
Van Engelshoven positief over Metropole Orkest
29 Mei 2018, 16:18

Minister Van Engelshoven van Cultuur zoekt een oplossing voor de financiŽle problemen van het Metropole Orkest. Vorige week luidde het orkest de noodklok.

De salarissen van de musici zijn gehalveerd. Het internationaal vermaarde orkest krijgt alleen subsidie van de landelijke overheid en die is sterk ingekrompen.

Het voortbestaan van het orkest hing drie jaar geleden ook al een zijden draadje, maar toen kwam er uiteindelijk toch extra subsidie.

Nieuwe genres

In een brief aan de Tweede Kamer laat Van Engelshoven zich lovend uit over het orkest. Ze noemt het Metropole Orkest "bij uitstek het orkest dat met het spelen van nieuwe genres een ander publiek weet te bereiken."

Ook verwijst ze naar de passage in het regeerakkoord waarin staat dat de coalitie streeft naar continuÔteit, "zodat onze topinstellingen hun positie in binnen- en buitenland kunnen vasthouden".

Extra geld

In het regeerakkoord is ook afgesproken dat er extra geld gaat naar cultuur. De minister schrijft dat ze bij haar afweging rond de inzet van dat extra geld voor volgend jaar de problemen van het Metropole Orkest zal betrekken.

Van Engelshoven heeft directeur Vierkant van het orkest gevraagd de meest prangende problemen op papier te zetten en ze schrijft aan de Tweede Kamer dat ze "met aandacht" naar de situatie zal kijken.
CPB waarschuwt: pas op voor ItaliŽ!
29 Mei 2018, 16:00

Pas op voor ItaliŽ, waarschuwt het Centraal Planbureau. Het land vormt volgens het CPB door de heersende politieke onzekerheid en de harde euroscepsis een bedreiging voor financiŽle markten en de financiŽle stabiliteit van de andere eurolanden. De politieke verwarring, de verwachte nieuwe verkiezingen en een dreigend referendum over de euro ontregelen nu al de aandelen- en de obligatiemarkten.

De Italiaanse aandelenbeurs in Milaan noteert al voor de vijfde dag op rij verlies. In drie weken is de beurs al 15 procent kwijtgeraakt.

Nog slechter gaat het op de schuldenmarkt. De rente op de Italiaanse tienjarige lening is in 36 uur met 25 procent opgelopen naar 3,10 procent, de hoogste rentestand sinds juni 2014.

Gapend gat

Aan de andere kant van de eurozone dalen de rentes juist. De Duitse tienjaars Bund noteert 0,29 procent. Daarmee is de spread, het verschil tussen de Italiaanse en de Duitse rente, een gapend gat van bijna drie procent. Het beleggersrisico van Italiaanse schuld wordt vele malen hoger geraamd.

De stijgende rente maakt duidelijk dat beleggers het vertrouwen in de betaalbaarheid van Italiaanse staatsschuld kwijtraken, want hoe hoger de rente des te groter het risico.

Met de koersdalingen op de beurzen en de rentestijgingen geven de markten de vluchtroute aan, weg uit zinkend ItaliŽ en naar veiliger oorden in het noorden. Het Italiaanse politieke experiment kost daarom nu al veel geld, zonder dat er wat gebeurt, omdat investeerders weglopen en de rentelasten groter worden.

Banken zijn door hun beleggingen in Italiaanse staatsobligaties en hun belangen in elkaar nauw met elkaar verweven. Daardoor kan een Romeinse crisis ook de noordelijke eurolanden treffen, al hebben die hun belangen in de Italiaanse staatsschuld - en daarmee hun risico - de afgelopen jaren wel afgebouwd.

Kijkend naar de blootstelling van banken aan hun eigen overheid valt de piek bij Italiaanse banken op:

De zwakte in ItaliŽ vreet ondertussen ook aan de euro. De euromunt daalt in waarde ten opzichte van de dollar en kost nu 1,15 dollar.

Zeepbel

Het CPB noemt in zijn jaarlijkse rapport over de risico's voor de financiŽle markten ook nog andere internationale onrust die de markten kan beroeren, zoals een chaotische brexit en de onvoorspelbare handelspolitiek van Trump. "We zien bij het CPB niet vies van een potje zwart kijken", zegt directeur Laura van Geest.

In eigen land zijn de zaken aardig op orde, vindt het CPB. De banken kunnen tegen een stootje dankzij hoge kapitaalbuffers en er ligt nauwelijks Italiaans schuldpapier op de plank.

Als er binnenlands toch wat risico te noemen valt, dan wijst het CPB op de stijgende huizenprijzen en de rente die ooit weer gaat stijgen. De huizenprijzen wil het CPB nog geen zeepbel noemen. Als de prijzen in de stad stijgen en veel mensen in de stad willen wonen en de hogere prijs kunnen en willen betalen, dan is het markt en geen bubbel", zegt Van Geest.
Familie Fortuyn bezorgd: 'Niemand controleert of Van der Graaf emigreert'
29 Mei 2018, 16:00

De familie van Pim Fortuyn is bang dat Volkert van der Graaf een juridische spelletje heeft gespeeld om zo eerder vrij te komen. Ze reageren op het nieuws dat de rechter de meldplicht van de moordenaar van Fortuyn heeft geschrapt.

"Van der Graaf heeft gezegd dat hij wil emigreren, maar als hij uiteindelijk toch niet gaat, betekent dat feitelijk twee jaar strafkorting", zegt advocaat Richard van der Weide namens de familie van Fortuyn.

Van der Graaf had nog twee jaar te gaan in het kader van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. "Maar daar is nu nog maar weinig van over. Zijn voorgenomen vertrek naar het buitenland, waarmee hij zijn verzoek tot het opheffen van zijn meldplicht motiveerde, is niet als voorwaarden gesteld. Er wordt dus niet gecontroleerd of hij ook daadwerkelijk gaat of niet. Dus straks loopt hij min of meer als vrij man rond door Nederland."

Ongewenst vreemdeling

Van der Graaf kwam in 2014 voorwaardelijk vrij, toen hij twee derde van zijn straf had uitgezeten. Van der Graaf zegt naar het buitenland te willen verhuizen, maar hij had nog een meldplicht waardoor hij zich eens in de zes weken moet melden bij de reclassering. Om dit te veranderen, had hij een kort geding tegen de Staat aangespannen en de rechter gaf hem dus gelijk.

Het zal heel moeilijk worden om Van der Graaf te dwingen naar het buitenland te gaan, zegt de advocaat. "Hij is Nederlander, heeft een Nederlands paspoort en heeft een uitkering in Nederland. Dus dan zou je hem ongewenst vreemdeling moeten verklaren en dat is hij niet." Van der Weide gaat contact opnemen met het Openbaar Ministerie om te kijken of hoger beroep mogelijk is.

Of Van der Graaf inderdaad van plan is om zich in het buitenland te vestigen, wil diens advocaat Willem Jebbink niet zeggen. Hij benadrukt dat Van der Graaf nog steeds niet volledig vrij is om te gaan en staan waar hij wil. "De voorwaardelijke invrijheidstelling houdt voor hem nog steeds in dat hij geen strafbare feiten mag plegen en er zijn nog twee bijzondere voorwaarden: een mediaverbod en een contactverbod met de nabestaanden van Fortuyn en zijn chauffeur Hans Smolders."

'Dat deugt niet'

Dat de rechter de meldplicht voor Van der Graaf heeft geschrapt, baart Jebbink zorgen over het systeem. "Deze en andere voorwaarden aan de invrijheidstelling werden opgelegd door het Openbaar Ministerie en dat deugt niet. Als je voorwaardelijk veroordeeld wordt door een rechter, dan is het de rechter die de voorwaarden stelt. Bij voorwaardelijke invrijheidstelling is het zo dat het OM dat doet. En daar zit dus totaal geen rechterlijke toetsing in."

Bij het opstellen van de voorwaarden laat het OM zich adviseren door de reclassering. "En in de meeste gevallen gaat diezelfde reclassering de veroordeelde dan ook weer begeleiden. Dus de reclassering adviseert over de voorwaarden en ziet zelf toe op de naleving ervan. De reclassering trekt zo zijn eigen cliŽnten binnen. Je kunt je afvragen of dat geen pervers systeem is."

Jebbink wijst erop dat dit nu de derde keer is dat het OM wordt teruggefloten over de voorwaarden in de zaak van Van der Graaf. "De rechter heeft eerder al de enkelband van de Van der Graaf en de verplichting aan hem om met een psycholoog te praten onrechtmatig verklaard. Dat vind ik zorgwekkend. Hoeveel andere veroordeelden zitten er onder vrijheidsbeperkingen, waarvan de rechter zou zeggen dat die eigenlijk niet nodig zijn?"

Niet elke veroordeelde maakt de stap naar de kortgedingrechter, zoals Van der Graaf wel deed. "Daar zitten risico's aan", zegt Jebbink. "Als je verliest, moet je de proceskosten van de tegenpartij betalen. Dat is al snel zo'n 1200 euro."

Oude wonden

Hans Smolders, de chauffeur van Fortuyn die in 2002 getuige was van de moord op het Mediapark in Hilversum, is teleurgesteld in de uitspraak. "Dit is een wereldvreemde uitspraak die slecht is voor het vertrouwen van mensen in de rechtsstaat. Miljoenen mensen volgen deze zaak en hebben er emoties bij. En dan wordt zo'n man in zijn gelijk gesteld."

Smolders denkt niet dat Van der Graaf naar het buitenland gaat. "Het zijn zijn bekende juridische spelletjes. Het is weer een overwinning voor hem. Nergens staat dat hij ook echt moet vertrekken."

"Elke keer dat hij weer in het nieuws komt met zo'n zaak, scheurt hij oude wonden open bij familie, vrienden en vele Nederlanders. De rechterlijke macht had dit gedrag van hem moeten corrigeren."
WRR: komst nieuwe groepen zet samenleven onder druk
29 Mei 2018, 16:00

Beleidsmakers moeten meer werk maken van "de nieuwe verscheidenheid" in Nederland en het ongemak dat daarmee vaak gepaard gaat, zegt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Er komen de laatste decennia zoveel nieuwe bevolkingsgroepen bij dat autochtone Nederlanders, maar ook migranten die hier al jaren wonen zich steeds minder thuis en veilig voelen in hun buurt, schrijft de WRR in de analyse 'De nieuwe verscheidenheid. Toenemende diversiteit naar herkomst in Nederland'.

Het ongemak is volgens de raad niet alleen merkbaar in de achterstandswijken, maar ook in welvarender wijken en gemeenten. De WRR roept daarom beleidsmakers op de aandacht niet eenzijdig te richten op de integratie van bijvoorbeeld Turken en Marokkanen, maar vooral ook oog te hebben voor de komst van nieuwe groepen. "Want hoe diverser een buurt wordt, hoe meer het samenleven onder druk komt te staan", zegt de socioloog Godfried Engbersen, een van de schrijvers van het rapport.

223 herkomstlanden

Er komen nauwelijks nog nieuwe migranten uit Turkije, Marokko, Suriname of de Antillen. In de immigratie-top-15 staan nu onder anderen Polen, SyriŽrs, mensen uit de voormalige Sovjet-Unie, Bulgaren, Chinezen, IndiŽrs en Duitsers.

De verwachting is dat in 2060 de meeste Nederlanders met een niet-westerse migratie-achtergrond niet uit de vier klassieke herkomstlanden afkomstig zullen zijn.

De WRR verwacht dat in 2060 8 procent van de bevolking een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond heeft. Nu is dat iets minder dan 8 procent. Het aandeel van mensen met een Europese of Angelsaksische achtergrond blijft toenemen, van 10 naar 13 procent.

Minder economische groei

De WRR onderzocht ook de economische gevolgen van de komst van nieuwe groepen. In sommige regio's heeft hun komst een remmend effect op de economie, vooral in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht.

Ook in gebieden waar relatief veel hoger opgeleiden wonen, blijkt een grote verscheidenheid de economische groei te remmen. Vermoedelijk komt dat doordat veel nieuwe Nederlanders de taal nog niet goed spreken.

Innovatie en creativiteit

Uit internationale onderzoeken blijkt dat diversiteit ook een stimulans kan zijn voor innovatie en creativiteit, maar de WRR constateert dat alleen individuele bedrijven dat voordeel ervaren. "Een bedrijf kan baat hebben bij een grote diversiteit van het personeel, maar de regio waar het bedrijf is gevestigd kan meer geld kwijt zijn aan de kosten die deze diversiteit met zich meebrengt, zoals relatief hoge uitgaven voor huisvesting of onderwijs, of maatregelen om de sociale cohesie te bevorderen", staat in het rapport.
Toezichthouder Rusland: Apple moet Telegram uit App Store halen
29 Mei 2018, 15:42

Roskomnadzor, de Russische media- en telecomtoezichthouder, heeft Apple in een brief bevolen chat-app Telegram uit de Russische App Store te halen. Daarnaast moet het bedrijf ervoor zorgen dat Russische gebruikers geen pushnotificaties meer kunnen ontvangen.

De toezichthouder dreigt met aanvullende maatregelen als Apple niet snel reageert. Het Amerikaanse concern krijgt een maand de tijd, meldt persbureau Interfax.

Kat-en-muisspel

Het is de zoveelste stap in het kat-en-muisspel tussen de Russische internetwaakhond en Telegram. De twee partijen zijn sinds half april verwikkeld in een strijd over de beschikbaarheid van Telegram in het land.

Op 13 april oordeelde een Russische rechter dat de chat-app geblokkeerd moet worden. De autoriteiten willen dat de geheime dienst FSB toegang krijgt tot de versleutelde berichten van Telegram, maar de app weigert die te geven. Sindsdien probeert Roskomnadzor de app te blokkeren.

18 miljoen IP-adressen

Er ontstond vervolgens een spel tussen de twee partijen, waarbij de toezichthouder tot wel 18 miljoen IP-adressen liet blokkeren, in een poging Telegram offline te halen. Dit mislukte tot nu toe. Facebook en Twitter, maar ook de Russische sites Yandex (een zoekmachine) en Vkontakte, een alternatief voor Facebook, hebben hier de afgelopen tijd last van gehad.


Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2020 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn