NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop

Ouders mogen straks naast baby ook jonge kinderen dubbele achternaam geven
Donderdag, 00:06

Als het over enige tijd mogelijk is om pasgeboren baby's een dubbele achternaam te geven, moet dat ook worden toegestaan bij jonge kinderen. Minister Weerwind voor Rechtsbescherming heeft daarvoor een wijzigingsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Sinds vorig jaar ligt er een wetsvoorstel om ouders de mogelijkheid te geven om hun kinderen de achternamen van allebei de ouders te geven. De Tweede en Eerste Kamer moeten er nog mee akkoord gaan. Maar veel ouders hebben al laten weten dat ze het jammer vinden dat de wet alleen voor pasgeborenen geldt.

Kinderen die nu -voor de inwerkingtreding van de wet- geboren worden, komen er niet voor in aanmerking. Dat zou kunnen betekenen dat kinderen in hetzelfde gezin een verschillende achternaam krijgen. Om dat te voorkomen komt er nu een overgangsregeling in de wet.

Wens is groot

"De wens van veel ouders om de kinderen in hun gezin een dubbele naam te geven is groot", zegt Weerwind. "Met deze overgangsregeling geven we daar gehoor aan."

Voor ieder kind dat op of na 29 januari 2019 geboren is, krijgen ouders de mogelijkheid om na de inwerkingtreding van de wet alsnog een naamsverandering aan te vragen. Daarvoor kunnen ze dan gewoon naar de burgerlijke stand van de gemeente. De regeling blijft geldig tot een jaar na de inwerkingtreding van de wet.

Voor de datum van 29 januari 2019 is gekozen, omdat er toen een motie van D66 werd aangenomen, waarin het kabinet werd opgeroepen om de dubbele achternaam voor kinderen mogelijk te maken.

Weerwind wil de kinderen maximaal twee achternamen geven zonder koppelteken, dus bijvoorbeeld De Jong Van Vliet of Van Vliet De Jong. Uitzondering zijn kinderen van wie een van de ouders, of allebei, al een dubbele naam hebben, zoals Van Bergen Henegouwen of Korthals Altes. Die dubbele namen worden als enkelvoudige achternaam gezien. Dus die ouders mogen hun kinderen Korthals Altes Van Bergen Henegouwen als achternaam geven.
Zweefvliegtuig stort neer bij Terlet, piloot overleden
Donderdag, 00:05

Een zweefvliegtuig is vanmiddag neergestort bij zweefvliegveld Terlet, in de buurt van Arnhem. De piloot, een 69-jarige man uit Schijndel, kwam daarbij om het leven. Hij was de enige inzittende van het toestel.

Volgens Omroep Gelderland kwam het toestel in de problemen bij het opstijgen. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zegt tegen de regionale omroep dat het toestel op 30 meter hoogte was getrokken, waarna de piloot in de problemen raakte. Het toestel boorde zich vervolgens met de neus de grond.

De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar de man was toen al overleden. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

Vorige maand kwam bij Terlet ook al een zweefvliegtuig in de problemen. Dat toestel raakte door onbekende problemen de grond, de piloot liep verwondingen op.
Beveiliging Tefaf opgeschroefd, gearresteerde Belgen niet meer verdacht
Donderdag, 00:05

De twee Belgen die gisteren werden opgepakt in verband met de gewelddadige overval op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht zijn vrijgelaten en worden nergens meer van verdacht. Dat meldt de politie.

De twee werden opgepakt omdat ze volgens de politie gisteren zeer verdacht gedrag vertoonden. "Dat was op dat moment voldoende aanleiding om ze aan te houden", stelt de Limburgse politie.

De mannen van 22 en 26 werden aangehouden bij de tunnel in de snelweg A2. De twee hadden hun auto langs de weg gezet en waren uitgestapt. De advocaat van een van de verdachten zei vanochtend al tegen de regionale nieuwssite 1Limburg dat er sprake was van een misverstand.

Directeur Bart Drenth van de kunstbeurs meldt aan de nieuwssite dat er extra beveiligingsmaatregelen zijn genomen. Zo wordt er beter bij de ingang gecontroleerd en lopen er beveiligingsmedewerkers met honden rond op de beurs. "We vragen mensen nu ook om hun jasje open te maken; dat deden we hiervoor niet", zegt hij.

Vuurwapens

Gisterochtend wisten vier gewapende mannen bij de Tefaf-stand van de Britse juwelier Symbolic & Chase te komen. De vier, met petjes op en colberts aan, sloegen vitrines kapot en zwaaiden met vuurwapens. Na een halve minuut liepen ze weg met de buit. Officieel is er niets bekendgemaakt over wat ze meenamen.

Volgens NRC is er onder andere een collier met een waarde van 27 miljoen euro gestolen.

Bij de overval werd grof geweld gebruikt om een vitrine te vernielen:
Minister: zzp'er kan straks ook vestigingsadres verbergen in KVK-register
Donderdag, 00:05

Eigenaren van eenmanszaken kunnen straks waarschijnlijk hun vestigingsadres laten afschermen in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Wel moeten ondernemers een alternatief postadres registreren, zoals een postbus.

Het staat in een voorstel van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het is bedoeld om de privacy en veiligheid van ondernemers te vergroten. In september wordt het besproken met belanghebbenden waarna het - mits er geen problemen zijn - wordt uitgewerkt.

Sinds dit jaar kunnen woonadressen al worden afgeschermd in het handelsregister, maar voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) zijn het woonadres en het vestigingsadres van hun bedrijf vaak hetzelfde. Je vestigingsadres laten afschermen, kan nu al door zelf contact op te nemen met de KVK en aan te geven dat je wordt bedreigd, of daar bang voor bent.

'Met zijn tijd mee'

Adriaansens wilt ook dat van alle ondernemers de telefoonnummers en e-mailadressen niet meer openbaar zijn. Ook komt er als het aan haar ligt een verbod op commercieel gebruik van gegevens in het Handelsregister.

Deze gegevens zijn dan wel nog in te zien door overheidsorganisaties of beroepsgroepen die daar wettelijk toestemming voor hebben, zoals de Belastingdienst, advocaten en deurwaarders.

VvE's (Verenigingen van Eigenaars van appartementen) worden verregaand afgeschermd en het commercieel gebruik van gegevens uit het Handelsregister wordt verboden.

De minister denkt met deze voorstellen tegemoet te komen aan "een breed geuite maatschappelijke en politieke wensen". Op deze manier kan het handelsregister "weer met zijn tijd mee."

Eerder dit jaar zei Adriaansens nog dat de mogelijkheid om voor iedereen het vestigingsadres af te schermen te ver ging, omdat openbaarheid bijdraagt aan de bestrijding van misbruik. Nu komt zij dus toch met een voorstel om adresgegevens volledig af te schermen.

Openbare registratie

Het is volgens haar wel belangrijk om andere zaken in gang te zetten, zoals openbare registratie van door de rechter opgelegde bestuursverboden. Hierdoor zouden veroordeelde fraudeurs moelijker kunnen doorgaan.

Ook private organisaties gebruiken gegevens uit het Handelsregister. Nu kan dat vaak op basis van openbare informatie. Waar dat straks niet meer volstaat, schrijft de minister, moeten organisaties geautoriseerd worden om ook de niet-openbare gegevens te gebruiken of te zoeken op natuurlijke personen.

"Voor de aanpak van fraude en fouten moeten bestuursorganen bij de KVK melding doen van afwijkingen die zij zien tussen de gegevens en de informatie uit andere bronnen."
Man vast na vondst overleden vrouw in Rosmalen
Donderdag, 00:03

De politie heeft in een woning in Rosmalen het lichaam van een overleden vrouw gevonden. Naar aanleiding hiervan is een man opgepakt.

Het lichaam werd gisteravond ontdekt. De politie meldt dat de doodsoorzaak nog onduidelijk is.

De rol van de opgepakte man is ook nog onduidelijk. "Of en wat voor rol hij heeft gehad in het overlijden van vrouw is onderdeel van het onderzoek", meldt de politie.
Politie schiet op man na bedreiging, slachtoffer met spoed naar ziekenhuis
23 Juni, 00:07

In Den Hoorn in Zuid-Holland is een 23-jarige man uit die plaats gewond geraakt doordat een agent op hem schoot. De man dreigde daarvoor een steekwapen te gebruiken.

De verdachte is met spoed naar het ziekenhuis gebracht, meldt Omroep West.

De politie werd gebeld omdat de man zou hebben gedreigd met brandstichting. Waar en bij wie hij dat deed is niet duidelijk. Toen de agenten bij hem waren, bedreigde hij de politie met het steekwapen. Uiteindelijk heeft een agent op hem geschoten.

De rijksrecherche onderzoekt wat er is gebeurd. Dat gebeurt altijd als de politie op iemand heeft geschoten.
22 arrestaties bij protest Extinction Rebellion in hoofdkantoor Belastingdienst
23 Juni, 00:06

De politie heeft 22 demonstranten van klimaatprotestgroep Extinction Rebellion gearresteerd bij een protest in het hoofdkantoor van de Belastingdienst in Den Haag. Het protest was in samenwerking met Christian Climate Action.

Ongeveer vijfentwintig activisten waren binnengedrongen in de lobby van het gebouw. Ze hielden spandoeken en borden vast met leuzen als "Ik wil een toekomst" en "Stop subsidie aan de fossiele industrie". Sommige demonstranten hadden zich vastgeketend aan meubels. Tijdens de demonstratie konden medewerkers van de Belastingdienst de lobby niet in.

De politie was al snel ter plaatse en droeg de demonstranten op het pand te verlaten. 22 activisten die niet weg wilden gaan, zijn gearresteerd. Vastgeketende activisten werden losgeknipt.

De klimaatactivisten protesteerden tegen overheidssubsidies aan de fossiele industrie. "Dat onze regering de fossiele industrie nog steeds elk jaar met 17,5 miljard sponsort is misdadig. Klimaatbeleid is daarmee hozen in een lekke boot", zegt een demonstrant.

Volgens een woordvoerder van Extinction Rebellion is het puur toeval dat de actie op dezelfde dag was als het boerenprotest.

Op Twitter zijn beelden van de demonstratie gedeeld:
Verdachte 'needle spiking' op Haags festival blijft langer vastzitten
23 Juni, 00:05

Een 31-jarige man die afgelopen week bij een festival in het Haagse Zuiderpark werd opgepakt, blijft veertien dagen langer in voorarrest. Hij zou op het festival meerdere vrouwen met een injectienaald hebben gestoken.

Dinsdag meldde de politie dat er geen enkel bewijs is dat mensen in ons land tijdens het uitgaan gedrogeerd zijn met een naald. Er werden landelijk tussen de 25 en 40 meldingen van needle spiking onderzocht, maar niets duidde erop dat er daadwerkelijk iets is gebeurd, zei een politiewoordvoerder.

Inhoud injectiespuit onderzocht

Ook bij het incident in het Zuiderpark is niet duidelijk of het om needle spiking gaat. Een vrouw die geprikt werd merkte zelf niks, maar omstanders meldden dat de verdachte haar had gestoken. Vandaag is duidelijk geworden dat er nog twee andere vrouwen aangifte gedaan hebben omdat ze met een naald gestoken zijn op het festival.

Volgens de politie is geen van de vrouwen buiten bewustzijn geraakt. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt de inhoud van de injectiespuit die de verdachte bij zich had. De resultaten zijn nog niet bekend.

De 31-jarige man die de vrouwen prikte wordt verdacht van mishandeling. Hij heeft geen vaste woon- of verblijfplaats.

NOS Stories maakte onlangs deze video over needle spiking:
Biden roept Congres op om accijns op brandstof in zomer op te schorten
23 Juni, 00:04

De Amerikaanse president Biden heeft het Congres opgeroepen om tijdelijk geen landelijke accijns te heffen op benzine en diesel. Hij zegt Amerikanen daarmee tegemoet te willen komen, nu de energieprijzen ongekend hoog zijn. Biden stelt een pauze van drie maanden voor. "Het haalt de pijn niet helemaal weg, maar het zou zeker wel helpen", zegt de president.

De federale regering rekent per gallon benzine (bijna 4 liter) zo'n 18 cent accijns, voor diesel is dat ruim 24 cent. Vergeleken met een jaar geleden zijn de brandstofprijzen in de VS fors gestegen. Vorig jaar rekenden Amerikanen gemiddeld nog zo'n 3 dollar af per gallon benzine, vorige week kwam die prijs voor het eerst boven de 5 dollar (dat komt neer op 4,70 euro per 4 liter).

Het voorstel is onderdeel van een groter plan. Zo wil Biden ook dat individuele staten hun accijnsheffing ook drie maanden opschorten. Sommige staten, zoals New York en Connecticut, hebben dit al ingesteld. Verder roept hij pompeigenaren op de prijs van brandstof te verlagen. Zij zijn tijdens de coronacrisis veel inkomsten misgelopen en proberen die schade nu in te halen door de prijzen kunstmatig hoog te houden.

Sceptische Democraten

Het is nog maar de vraag of Bidens plan van de grond komt. Democraten in het Congres zijn sceptisch en ook economen hebben hun bedenkingen.

Saillant is dat toenmalig presidentskandidaat Barack Obama in 2008 tijdelijke accijnsverlagingen op brandstof omschreef als trucje, waarmee politici aan kiezers kunnen laten zien dat zij iets voor elkaar hebben gekregen. Biden werd vicepresident onder Obama.

Afgelopen maart poogde Biden ook al de olieprijzen omlaag te krijgen. Hij kondigde toen aan gedurende zes maanden elke dag ruwweg 1 miljoen vaten olie uit de reserves vrij te geven.
Stikstofkaart leidt tot onrust, volgens minister slechts 'vertrekpunt'
23 Juni, 00:04

Meerdere provincies weten niet wat ze aan moeten met de stikstofkaart die het kabinet bijna twee weken geleden heeft gepubliceerd. Op de kaart (.pdf) staat per gebied aangegeven hoeveel stikstofreductie er gerealiseerd zou moeten worden. Dat verschilt van 12 procent op plekken waar weinig beperkingen zijn, tot 70 en 95 procent in en rond Natura2000-gebieden.

Boeren en provincies zeggen onaangenaam verrast te zijn door de kaart, die "verstorend en inhoudelijk verwarrend" zou werken.

Houtskoolschets

Minister Van der Wal (Stikstof en Natuur, VVD) blijft achter het verspreiden van de kaart staan. "Dit is het eerlijke verhaal", zegt ze.

Van der Wal benadrukt wel dat het gaat om "richtinggevende emissiereductiedoelstellingen", die niet in steen zijn gebeiteld. "Deze kaart is een houtskoolschets, een vertrekpunt. Provincies hebben de ruimte om daar hun eigen inkleuring aan te geven."

Percentages en bijvoorbeeld de grootte van de gebieden kunnen volgens de minister in overleg met de provincies nog veranderen. "Het enige waar ik echt op stuur, is dat de optelsom van al die provincies samen uitkomt op 50 procent minder stikstofuitstoot."

Op onderstaande kaart zie je in welke mate de stikstofuitstoot van het kabinet omlaag moet. De originele kaart op hoge resolutie vind je hier.

Provincies vinden dat het ministerie met de kaart voorbij gaat aan plannen die er al liggen. Zo wil Gelderland de stikstofuitstoot in de landbouw met 40 procent reduceren en in andere sectoren met 25 procent. Zo zou enige landbouw rond de Veluwe mogelijk blijven.

Met de plannen van het kabinet kan dat niet, schrijft gedeputeerde Peter Drenth in een reactie. "Met onze aanpak halen we de doelen voor stikstofreductie, maar zonder ons landelijk gebied leeg te trekken. We willen geen reservaat worden."

Ook de provincies Noord-Brabant en Zeeland laten weten dat ze vasthouden aan eerder gemaakte eigen plannen.

Onzekerheid

Daarnaast zijn er klachten over plekken die volgens provincies onterecht zijn aangemerkt als '95%-reductiegebied', zoals Schiermonnikoog. Daar is volgens de provincie Friesland al heel veel gedaan om de stikstofuitstoot te verminderen. Nog eens 95 procent reductie is volgens de provincie schier onmogelijk. "Dan zou je alle schapen, konijnen, koeien van het eiland moeten verwijderen", zegt een woordvoerder.

Ook Zeeland is verbaasd dat natuur die volgens het provinciebestuur niet stikstofgevoelig is op de kaart wel zo is aangemerkt. De kaart roept volgens de Zeeuwen vooral veel vragen op en tast het draagvlak voor maatregelen bij boeren aan.

Minister Van der Wal hoopte met de kaart boeren en provincies juist meer duidelijkheid te geven. "Het is stap voor stap, en ik snap dat dat voor heel veel boeren ontzettend veel onzekerheid met zich meebrengt. Maar helaas moeten we hier wel doorheen met elkaar", zegt ze.

Morgen debatteert de Tweede Kamer over het stikstofbeleid van het kabinet. Nu al is duidelijk dat verschillende partijen aanpassing van de plannen zullen eisen.
Akkoord over cao voortgezet onderwijs, salarissen bijna 5 procent omhoog
23 Juni, 00:04

De vakbonden en de VO-raad hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor het voortgezet onderwijs. Het onderwijspersoneel krijgt daarin een loonsverhoging van 4,75 procent.

Ook is afgesproken hoe de 300 miljoen euro die beschikbaar is gesteld door het kabinet om de werkdruk te verlagen moet worden besteed. Volgens de VO-raad gaat de helft van het geld naar een "collectieve aanpak" waarbij schoolleiders, leraren en ander personeel mogen beslissen wat er met het geld gebeurt. Het kan bijvoorbeeld worden besteed aan extra begeleiding voor leerlingen.

De andere helft is bedoeld voor individuele medewerkers, die zo extra tijd krijgen om bijvoorbeeld lessen voor te bereiden of cursussen te volgen.

Terugwerkende kracht

Naast de loonsverhoging krijgen medewerkers met een volledige aanstelling in de nieuwe cao eenmalig 500 euro. Ondersteunend personeel krijgt een jaarlijkse uitkering van 275 euro.

Het akkoord is nog niet officieel: de leden van de vakbonden en de VO-raad moet er nog mee instemmen. Als dat gebeurt, geldt de cao met terugwerkende kracht vanaf januari tot mei 2023.
NPO-baas Leeflang beveiligd vanwege bedreigingen
23 Juni, 00:03

Bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang van de NPO wordt beveiligd vanwege bedreigingen die ze heeft ontvangen. Een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep bevestigt berichtgeving daarover van radiozender BNR.

Bronnen in Hilversum vertelden aan de makers van de podcast Koster & Van Dijk van BNR dat de bedreigingen afkomstig zouden zijn van sympathisanten van omroep Ongehoord Nederland (ON). De NPO wil daar niets over zeggen, en wil alleen kwijt dat Leeflang wordt beveiligd. Zij is sinds begin dit jaar de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de NPO.

Boete

De NPO is van plan een boete op te leggen aan ON omdat de omroep volgens de ombudsman de journalistieke code van de landelijke publieke omroep "stelselmatig heeft geschonden". Volgens de ombudsman draagt ON, die in februari voor het eerst op tv te zien was, onder meer bij aan de verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie, zonder die te corrigeren.

Volgens de Mediawet mag maximaal 15 procent van het voor een omroep vastgestelde budget worden ingehouden. ON krijgt jaarlijks 3,6 miljoen euro, dus de maximale boete zou ruim een half miljoen euro zijn. ON-voorzitter Karskens sprak van een "frontale aanval op het voortbestaan van ons als omroep en de persvrijheid in Nederland" en zei het niet eens te zijn met de conclusies uit het rapport.
Vrachtschip ramt brug over Van Starkenborghkanaal in Groningen
16 Juni, 00:06

Een containerschip heeft vanmiddag een brug in de stad Groningen geramd. De exacte schade aan brug en boot is nog niet duidelijk. Niemand raakte gewond.

Het schip botste aan het eind van de middag op de brug in de Oosterhamrikbaan, over het Van Starkenborghkanaal. Een getuige zegt tegen RTV Noord dat de stuurhut van het schip schade heeft opgelopen. Verder zijn er verschillende containers aan boord verschoven.

De politie is ter plaatse en doet onderzoek naar de aanvaring. Het schip ligt niet ver van de brug stil langs de kade. Het heeft de naam Nadorias en is gebouwd in 2009.

Er wordt getest of de brug nog functioneert. De brug bestaat voor een belangrijk deel uit een busbaan. De bussen rijden nog. Volgens een verslaggever van RTV Noord kunnen schepen nog wel onder de brug door:

Het is bepaald niet de eerste keer dat een schip tegen de Oosterhamrikbrug vaart. In 2019 gebeurde dit ook al, toen zat het schip urenlang klem onder de brug.

Ook andere bruggen over het Van Starkenborghkanaal werden eerder aangevaren door een binnenvaartschip. Zo raakte in januari de Dorkwerderbrug in het dorp Aduard door een aanvaring beschadigd. Ook de Gerrit Krolbrug en de Paddepoelsterbrug werden eerder geramd door een binnenvaartschip.
Woensdag geen boerenactie in Den Haag, maar een protest op de Veluwe
16 Juni, 00:06

Boeren gaan volgende week toch geen actie voeren in Den Haag, zoals boerenactiegroep Agractie van plan was. De protestactie wordt nu verplaatst naar de Veluwe.

Een groep boeren was van plan om woensdag in Den Haag te betogen tegen de stikstofplannen van het kabinet, die in hun ogen veel te ver gaan. Maar dat idee werd niet door iedereen gedragen. "Tijdens besprekingen vanaf begin deze week bleek dat de laatste partijen die we verzochten ook aan te haken om zo eendrachtig te vechten voor onze toekomst hier een andere mening over hebben", meldt Agractie in een persbericht.

Volgens de boerenactiegroep voelen andere betrokken partijen meer voor een "positief getoonzette manifestatie op de Veluwe".

Wim Brouwer van LTO Gelderse Vallei zegt dat er politici aanwezig zullen zijn bij de boerenactie en dat er nog gesproken wordt met grondeigenaren over de precieze locatie. "Het wordt een actie met alles erop en eraan", zegt hij. "In Den Haag hebben we niets te zoeken, want daar zitten alleen maar politici die een ander beeld hebben van de boeren."

In deze gebieden moet de stikstofuitstoot omlaag:

Gisteren meldde voorman Mark van den Oever van boerenprotestgroep Farmers Defence Force al in een videobericht dat de organisatie zich niet zou aansluiten bij de boeren die naar Den Haag zouden gaan.

Hij kondigde in die boodschap aan dat er meer acties volgen. "Totdat het lijntje in Den Haag knapt", zei hij. In de video sprak Van den Oever ook de verwachting uit dat verantwoordelijk stikstofminister Van der Wal zal gaan "wieberen". "Ik denk binnen twee weken."

Opgehangen pop

Eerder vandaag liet een groep boeren een opgehangen pop bungelen bij de A35/A1 bij Azelo. Volgens RTV Oost hielden zo'n twintig boeren een minuut stilte, als reactie op de stikstofplannen.

"De pop staat symbool voor de boer die geslachtofferd wordt", zei een van de aanwezigen tegen de regionale omroep. "Een heftig symbool, maar het is ook heftig wat de boeren wordt aangedaan." Gisteren blokkeerden boeren enige tijd het spoor tussen Lievelde en Winterswijk in de Achterhoek.
Overtredingen vastgesteld na inval bij dierenverhuurbedrijf in Appeltern
16 Juni, 00:06

Een dierenverhuurbedrijf in het Gelderse Appeltern heeft regels overtreden op het gebied van dierenwelzijn en milieuvervuiling. Dat zegt de gemeente West Maas en Waal, die samen met Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie vandaag een inval deed op het terrein.

Tegen de eigenaar van het bedrijf worden maatregelen genomen. Welke dit precies zijn, is niet bekendgemaakt.

De inval vond plaats naar aanleiding van een aflevering van de YouTube-serie BOOS in maart over misstanden bij het bedrijf. Zo zou er sprake zijn van onder meer dierenleed, dieren die in te kleine hokken verblijven en overlast.

Na de uitzending kwamen veel reacties binnen bij de NVWA en de gemeente. Ook werd er een handhavingsverzoek ingediend door een omwonende. Volgens Omroep Gelderland is het bedrijf al jaren in opspraak.

Overtredingen

Volgens de gemeente hebben de controleurs vooral gelet op het dierenwelzijn. "Er zijn illegale bouwwerken, vervuilde drinkbakjes die te hoog staan en er is sprake van milieuvervuiling", zegt een woordvoerder van de gemeente tegen Omroep Gelderland.

Volgens de gemeente mag Bert's Animal Verhuur geen dieren verhuren. Of dit nog steeds gebeurt, kon tijdens de controle niet vastgesteld worden.

Bij de inval is niemand aangehouden en er zijn geen dieren in beslag genomen. Volgens de gemeente worden zowel bestuursrechtelijke als strafrechtelijke maatregelen opgelegd. Om welke maatregelen het gaat wordt duidelijk als het onderzoek rond is, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Verbaasd

Bij Bert's Animal Verhuur zijn dieren te huur voor feesten of andere gelegenheden. Op de website worden onder meer chinchilla's, flamingo's, koeien, alpaca's, vogels, slangen, paarden en kamelen aangeboden.

Eigenaar Bert Roelofs laat weten dat zijn hele bedrijf is nagelopen. "Bijvoorbeeld de varkens. Die wroeten en gaan met hun snuit door de stro en dan vervuilen ze weleens hun drinkbak."

De aandacht voor zijn bedrijf verbaast hem. "We zijn eerlijke, hardwerkende mensen die goed voor onze dieren zorgen."
Spijt van koning Filip voor koloniale wandaden in Congo, maar geen excuses
9 Juni, 00:07

De Belgische koning Filip heeft zijn spijt betuigd voor de wandaden uit het koloniale verleden. Hij deed dat in een toespraak bij zijn eerste bezoek aan Congo, dat tot 1960 een Belgische kolonie was.

Hij herhaalde daarmee de spijtbetuiging die hij twee jaar geleden al schreef in een brief aan de Congolese president Tshisekedi, ter gelegenheid van de zestigste viering van de onafhankelijkheid.

Filip sprak over "diepste spijt voor de wonden uit het verleden". Hij zei dat veel Belgen destijds oprecht hielden van Congo en zijn inwoners, maar dat het koloniale regime was gebaseerd op "uitbuiting en overheersing".

Hij bood geen excuses aan, iets waar in Congo wel op was gehoopt:

Het bezoek van Filip aan Congo is het eerste van een Belgische koning in twaalf jaar tijd. Het had eigenlijk in 2020 moeten plaatsvinden, bij de viering van 60 jaar onafhankelijkheid, maar ging toen vanwege corona niet door.

Het Belgische koningshuis speelde een belangrijke rol bij de uitbuiting en koloniale wandaden. Leopold II, een verre voorganger van Filip, beschouwde de 'Congo-Vrijstaat' aan het eind van de 19de eeuw als persoonlijk wingewest.
Filmproducent Weinstein vervolgd voor aanranding in VK
9 Juni, 00:06

De veroordeelde Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein wordt in Engeland vervolgd voor het aanranden van een vrouw. De nu 70-jarige Weinstein zou de vrouw in 1996 in Londen hebben betast.

De Londense politie doet al een aantal jaar onderzoek naar meerdere aantijgingen van seksueel wangedrag door Weinstein op Brits grondgebied. Het gaat om mogelijke misdrijven die gedurende enkele tientallen jaren hebben plaatsgevonden. Het onderzoek begon in 2017, niet lang nadat de filmproducent door meerdere Amerikaanse actrices beschuldigd werd van aanranding en verkrachting.

De Britse aanklagers hebben nog geen details vrijgegeven over de zaak. Ze kunnen Weinstein vervolgen voor de aanranding, omdat zedenzaken in het Verenigd Koninkrijk niet verjaren.
Twee doden in huis Den Bosch blijken moeder en dochter
9 Juni, 00:06

De twee doden die vorige week donderdag zijn gevonden in een huis in Den Bosch blijken een 64-jarige vrouw en haar 35-jarige dochter te zijn. Er is volgens de politie "geen enkele aanwijzing dat er andere mensen betrokken zijn geweest" bij hun dood.

De identiteit van de vrouwen moet officieel nog worden vastgesteld, maar volgens de politie "duiden alle sporen erop dat het om de bewoners gaat", meldt Omroep Brabant.

Het vermoeden dat de aangetroffen lichamen van de bewoners waren, was er al snel, maar de omstandigheden waaronder zij werden gevonden maakt identificatie lastig. De vrouwen lagen er al langere tijd.

Lang niet gezien

Eerder wilde de politie een misdrijf niet uitsluiten. Wat er precies gebeurd is in de woning blijft nog onduidelijk.

Een buurtbewoner alarmeerde vorige week donderdag de politie, omdat de bewoners van het huis al langere tijd niet meer waren gezien. Toen agenten poolshoogte gingen nemen, troffen ze de vrouwen levenloos aan.
Helikopter haalt uitgeputte en onderkoelde scholieren van Oostenrijkse berg
9 Juni, 00:05

De Oostenrijkse politie heeft vannacht met reddingshelikopters bijna honderd Duitse scholieren van een berg geplukt. De avondwandeling die hun docenten hadden uitgekozen in natuurgebied Kleinwalsertal, zo'n 80 kilometer ten oosten van Innsbruck, bleek iets te hoog gegrepen.

De 99 scholieren, die tussen de twaalf en veertien jaar oud zijn, waren daar op schoolreis. Hun acht docenten hadden op het internet een wandelroute uitgezocht als avondbesteding. Op de website stond de tocht beschreven als een "mooie vakantieavondwandeling". Toch bleek de bergtocht een hoge moeilijkheidsgraad te hebben, vertelt een woordvoerder van de politie aan de Oostenrijkse krant Der Standard. De kinderen waren niet ervaren en hadden ook niet de juiste uitrusting.

Uitgeput en onderkoeld

Toen het begon te regenen en de paden steeds gladder werden, gleden twee scholieren uit en raakten lichtgewond. Omdat er paniek was uitgebroken in de groep, besloten de docenten de reddingsdiensten te bellen. Die troffen een groep "uitgeputte, onderkoelde en doorweekte scholieren".

Evacuatie van de 107-koppige groep bleek alleen mogelijk per helikopter, maar die kon slechts drie personen per keer meenemen. "Men kan zelf uitrekenen, hoe vaak we dus hebben moeten vliegen", aldus de Oostenrijkse politie. Die adviseert kritisch te zijn bij het uitzoeken van wandelroutes op internet: "Daar worden ook oude, niet onderhouden paden beschreven die nu overwoekerd zijn."
Stroomnetwerk Limburg en N-Brabant vol, nieuwe bedrijven niet aangesloten
9 Juni, 00:05

Er komt een voorlopige stop voor nieuwe bedrijven die een aansluiting willen op het net voor zowel de afname als het opwekken van elektriciteit in Noord-Brabant en Limburg. Ook bestaande bedrijven krijgen hiermee te maken, als zij een zwaardere aansluiting willen. Dat kondigt landelijk netbeheerder Tennet aan.

Volgens de netbeheerder is het voor het eerst dat zij een stop moeten inlassen voor het afnemen en opwekken van elektriciteit, omdat er geen ruimte meer is. In Noord-Brabant en Limburg zit het hoogspanningsnet vol door de snelle opkomst van warmtepompen, laadpalen, nieuwe bedrijven en de elektrificatie van de industrie.

Tennet zegt de komende tijd met partijen in overleg te gaan om tegen betaling de belasting van het elektriciteitsnet op piekmomenten te beperken.

"Dit is uiteraard erg spijtig nieuws voor de bedrijven en instellingen in deze provincies. Ik neem uiteraard het initiatief om samen met medeoverheden Tennet, Enexis en marktpartijen op korte termijn om tafel te gaan om gezamenlijk op zoek te gaan naar verlichting voor deze situatie", schrijft Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie.

Onacceptabel

De provincies noemen het slot op het elektriciteitsnetwerk onaanvaardbaar. "Juist nu we de afhankelijkheid van gas willen afbouwen, zit de elektriciteitsinfrastructuur in een groot deel van Nederland aan zijn limiet. Dit is onacceptabel en moet zo snel mogelijk opgelost worden", zegt gedeputeerde van Noord-Brabant Anne-Marie Spierings.

"Dit gebrek aan capaciteit is zeer zorgelijk voor ondernemers die juist alles doen om te verduurzamen. Dit gaat de energietransitie en het halen van de klimaatdoelen ernstig in de wielen rijden. Dit is bovendien extra urgent nu we sneller van het gas af willen vanwege Poetin", laten ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland weten.

Ook Brainport Development is ontevreden. "Dit is een mokerslag voor alles wat we belangrijk vinden in Nederland. Duurzaamheid, energietransitie, bedrijvigheid, noem maar op", zegt woordvoerder Daniella van Laarhoven. Zij gaan volgende week met het kabinet in gesprek, waarbij de energiezekerheid zeker op de agenda staat. "Het piept en kraakt al lang in Brainport."

Chipmaker ASML in Eindhoven noemt de stop slecht nieuws, maar verwacht er op de korte termijn geen gevolgen van te merken. Maar het bedrijf benadrukt dat er voor de middellange termijn snel een oplossing moet komen.

Onbekend hoe lang

Het is nog onbekend tot hoelang de 'tijdelijke stop' duurt. Huishoudens hebben er vooralsnog geen last van. Ook zal het geen gevolgen hebben voor de woningbouw volgens Tennet.

De laatste maanden is er in Limburg en Noord-Brabant voor ruim 800 megawatt aan nieuwe verzoeken bij gekomen. Dat staat gelijk aan vier keer Den Bosch. Daardoor is de maximale capaciteit van het netwerk bereikt.

Eerder waarschuwde Tennet al dat de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk veel te traag verloopt, waardoor de energietransitie in gevaar komt doordat nieuwe wind- en zonneparken niet op tijd kunnen worden aangesloten.


© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn