NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop





Starship van SpaceX vergaan bij terugkeer naar aarde
Vrijdag, 00:06

De Starship-raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX is opnieuw vergaan bij een testvlucht. Ongeveer drie kwartier na de lancering ging het signaal verloren op een hoogte van 65 kilometer. Het vaartuig is waarschijnlijk ontploft bij de terugkeer in de dampkring.

De derde testlancering is wat SpaceX betreft wel een succes. "Het is ongelooflijk hoe ver we deze keer zijn gekomen", zegt het ruimtevaartbedrijf. Vanuit de controlekamer werd de testvlucht nauwlettend gevolgd:

De 121 meter lange raket kwam goed van de grond op Elon Musks ruimtevaartbasis in Texas. De Starship bereikte een hoogte van meer dan 200 kilometer boven de aarde en een snelheid van ruim 26.000 kilometer per uur.

SpaceX hoopte ook de landing in zee te kunnen oefenen. Daar is het dus niet van gekomen. Het was sowieso de bedoeling dat het vaartuig zou vergaan. Hij zou met een snelheid van 320 kilometer per uur gecontroleerd crashen in de Indische Oceaan.

Starship van Elon Musks SpaceX moet in de toekomst een grote rol spelen bij het Artemis-programma van de NASA; de opvolger van het Apollo-programma dat liep tussen 1961 en 1972, en in 1969 leidde tot de eerste mens die voet op de maan zette.




Moeder van in 2006 dood gevonden baby Sem komt voor de rechter
Vrijdag, 00:05

De moeder van een baby die in 2006 in een vijver in Doetinchem dood werd gevonden, komt voor de rechter. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) aan Omroep Gelderland.

Het OM verdenkt haar van kindermoord, of -doodslag en vermoedt dat ze haar kind doodde uit angst voor de ontdekking van de bevalling.

De baby werd door een groepje spelende kinderen levenloos in een vijver gevonden. Ze noemden het kindje Sem Vijverberg. De politie startte een groot onderzoek, maar jarenlang bleef onduidelijk wie het jongetje was.

De zaak dreigde in de vergetelheid te raken maar de 41-jarige vrouw werd in september 2022 na een tip aangehouden. Ze verklaarde zich niet te kunnen herinneren zwanger te zijn geweest of te zijn bevallen. Later die maand werd ze vrijgelaten, maar ze bleef wel verdachte in de zaak. Inmiddels is dus duidelijk dat de vrouw voor de rechter moet verschijnen.

Onderzoek

Na haar vrijlating is de vrouw door meerdere experts onderzocht. Zo heeft een geheugendeskundige gekeken of een dergelijk 'totaal herinneringsverlies' mogelijk is. Wat de uitkomst van de onderzoeken zijn, wil het OM in aanloop naar de zaak niet kwijt.

Ook is gezocht naar de biologische vader van het jongetje maar hij werd niet gevonden.

Wanneer de vrouw voor de rechter moet verschijnen, is nog niet duidelijk. De advocaat van de vrouw wil bij Omroep Gelderland niet reageren op de beslissing van het OM.




Toezichthouder ACM haalt voor het eerst webwinkel uit de lucht na klachten
Vrijdag, 00:03

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft meerdere sites van webwinkel TI-84shop offline laten halen. Het is naar eigen zeggen voor het eerst dat de consumentenwaakhond gebruik maakt van deze bevoegdheid.

De ACM nam dat besluit nadat er veel klachten binnen waren gekomen over de verkoper van elektronica, zoals spelcomputers. De ACM had TI-84shop in oktober al een keer gewaarschuwd.

Volgens de toezichthouder kwam de webshop levertijden niet na en was de webwinkel te laat met terugbetalingen. Ook was de klantenservice niet goed bereikbaar en werden negatieve reviews geblokkeerd. Daardoor leek de waardering van klanten hoger dan deze in werkelijkheid was.

De toezichthouder eiste verbetering, anders zou een dwangsom volgen die kon oplopen tot 250.000 euro. Het is niet bekend of er daadwerkelijk een boete is opgelegd.

Nieuwe meldingen doen

"Nu de webwinkel offline is, kunnen er geen bestellingen worden gedaan", schrijft de toezichthouder. De ACM raadt klanten die nog wachten op een bestelling of geld terug willen aan contact op te nemen met TI-84shop. "Ook kunnen consumenten zich melden bij ACM Consuwijzer als zij niet over die informatie beschikken of nieuwe meldingen willen doen van soortgelijke praktijken."

De technologiewebsite Tweakers meldt dat veel mensen elkaar online al waarschuwden voor de webwinkel. De Belgische krant HLN schrijft dat de Nederlandse webwinkel ook tientallen Vlamingen oplichtte. Uit onderzoek van HLN bleek dat de eigenaar van TI-84shop nog meer webshops had. Ook die sites haalde de ACM vandaag dus offline.




Miljoenen subsidie voor nieuwe en verbeterde bibliotheken in 163 gemeenten
Vrijdag, 00:03

Er komt subsidie voor lokale bibliotheken in 163 gemeenten. Met het geld kunnen 42 nieuwe bibliotheekvestigingen worden geopend en 245 bestaande bibliotheken worden verbeterd.

Onder meer de gemeenten Almelo, Leeuwarden, Breda, Midden-Delfland, Krimpenerwaard, Wijk bij Duurstede, Echt-Susteren en Lopik hebben te horen gekregen dat ze subsidie krijgen voor een nieuwe bibliotheek. Zij krijgen een deel van de nog beschikbare 38,4 miljoen van het totale budget van 56 miljoen. Het geld hoort bij een eenmalige regeling van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om lokale bibliotheekvoorzieningen te verbeteren.

Door een wijziging in de Bibliotheekwet worden gemeenten vanaf 2026 verplicht om inwoners toegang te geven tot een volwaardige bibliotheek binnen redelijke afstand. Deze subsidie moet de lokale overheden helpen om daaraan te kunnen voldoen. De regeling vereist een eigen bijdrage van de gemeente van 20 procent.

Afhaalpunten en bibliobussen

Het geld werd in twee rondes verdeeld. Bij de eerste ronde, rond de zomer van vorig jaar, kregen 53 gemeenten subsidie uit een pot van 17,6 miljoen euro. Hiermee konden al vijftien nieuwe bibliotheekvestigingen gerealiseerd worden en 64 vestigingen verbeterd. Die verbeteringen bestaan bijvoorbeeld uit het verruimen van openingstijden van een bestaande bibliotheek of bibliobus of het transformeren van een boekenafhaalpunt naar een volwaardige bibliotheek.

Gemeenten die in de eerste ronde geen subsidie kregen, konden het in de tweede ronde weer proberen. Maar ook daarbij is er ruim 10 miljoen meer aangevraagd dan dat er beschikbaar was. Niet alle aanvragen zijn dus gehonoreerd.

Vanaf 2025 is er nog eens een budget van ongeveer 54 miljoen beschikbaar om bibliotheekvoorzieningen verder uit te breiden.




CBS-cijfers: in eerste jaar na coronacrisis bleef thuiswerken populair
Vrijdag, 00:02

Het aantal thuiswerkers is na de coronacrisis groot gebleven: vorig jaar werkten 5,1 miljoen van alle werkenden soms of meestal thuis, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is 52 procent van alle werkenden.

De cijfers zijn in lijn met de verwachtingen over thuiswerken na de coronacrisis. Twee jaar geleden, toen er in de eerste twee maanden nog een thuiswerkadvies gold, spraken bedrijven al uit dat zij niet verwachtten dat mensen weer iedere dag naar kantoor zouden komen.

Wel daalde in 2023 het aantal mensen dat meestal thuiswerkte. In 2022 werkten 1,5 miljoen mensen meestal thuis. Vorig jaar waren dat er 1,3 miljoen. Van de mensen die soms of vaak thuiswerken, werken vooral ICT'ers en mensen met een creatief beroep thuis. In de ICT-sector werkt 90 procent soms of meestal thuis. Logischerwijs werken de minste mensen in de sector transport en logistiek thuis (5 procent).

Thuiswerkers werkten in 2023 gemiddeld bijna twee volledige werkdagen per week thuis, iets minder dan de helft van hun gewerkte uren.

Uit onderzoek uit 2022 bleek al dat Nederland onder de EU-lidstaten koploper is op gebied van thuiswerken. Vooral het percentage werkenden dat zegt soms thuis te werken, is in ons land relatief hoog. Tegelijkertijd is het percentage van mensen dat zegt meestal thuis te werken in landen zoals Zweden, Finland, Luxemburg en Ierland hoger.




Oproep aan Tweede Kamer: geef duidelijkheid over toekomst Nationaal Groeifonds
8 Maart, 00:06

Nederlandse belangenorganisaties en bedrijven zijn bezorgd dat het uitstellen van de vierde ronde van investeringen vanuit het Nationaal Groeifonds gaat leiden tot afstel. Onder partijen zijn werkgeversclub VNO-NCW, KPN en chipfabrikant NXP. Het gaat om partijen die bezig zijn met subsidieaanvragen uit dat fonds. Ze roepen de Tweede Kamer op om duidelijkheid te geven. Het gaat om een bedrag van 3,4 miljard euro.

De ondertekenaars - in totaal 32 belangenorganisaties, bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen - verwijzen naar een Kamerdebat op 15 februari. Daarin zei PVV-Kamerlid Van Meetelen dat wat haar fractie betreft de op dat moment al uitgestelde vierde ronde van het Nationaal Groeifonds, uitgesteld blijft. "De PVV is van mening dat besteding van het fonds aan een nieuw kabinet is."

Minister Adriaansens stelde daarop voor om de openingstelling van deze nieuwe ronde naar achter te schuiven. In eerste instantie was het de bedoeling subsidieaanvragen vanaf 1 april konden worden ingediend. Dat wordt nu 1 juni en dan kunnen aanvragen tot met de laatste dag van het jaar worden ingediend.

Onduidelijkheid ontstaan

In de ogen van de partijen is er daarmee "onduidelijkheid ontstaan of van uitstel van de vierde ronde van het Groeifonds geen afstel komt". Zij dringen er bij de Kamer op aan om ruim voor 1 juni duidelijkheid te verschaffen: "de innovatiemotor van Nederland kan niet tijdelijk stil worden gezet."

De briefschrijvers stellen dat met het Groeifonds nationale investeringen in innovatie "eindelijk weer zijn gestegen" en dat dit "hard nodig was, aangezien Nederlandse investeringen achterbleven ten opzichte van omringende landen". Daarbij wordt de Tweede Kamer ook opgeroepen om stabiel beleid te voeren, zeker in afwezigheid van een nieuw kabinet.

Het Nationaal Groeifonds werd in 2020 aangekondigd door het toenmalige kabinet. Met als doel om over een periode van vier jaar - 2021 tot en met 2025 - 20 miljard euro te investeren in projecten die de Nederlandse economie op lange termijn moeten versterken. Het geld gaat naar heel verschillende projecten, zo bleek ook bij de derde ronde. Van circulaire zonnepanelen tot het vernieuwen van opleidingen in de zorg.

Vestigingsklimaat

De oproep aan de Tweede Kamer komt in een week dat er veel aandacht is voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Gisteren bleek dat het kabinet een werkgroep heeft opgezet om ervoor te zorgen dat chipmachinemaker ASML in Nederland blijft groeien; het bedrijf waarschuwt dat als de omstandigheden niet verbeteren het nadrukkelijk over de landsgrenzen gaat kijken.

Daar kwam vandaag baggeraar Boskalis bij. Het bedrijf breidt uit in Abu Dhabi en de topman zei vanochtend dat de kans dat het volledig uit Nederland vertrekt steeds groter wordt.




Europees gezondheidsinstituut: steeds meer mensen met een soa in Europa
8 Maart, 00:05

Steeds meer mensen in Europa lopen een soa op. In nieuwe rapporten van het Europese gezondheidsinstituut ECDC staat dat het aantal gevallen van gonorroe in een jaar tijd met 48 procent toenam. Syfilis steeg met 34 procent en chlamydia met 16 procent.

De ECDC noemt het een zorgwekkende toename. De organisatie roept mensen onder meer op voorbehoedsmiddelen te gebruiken en zich regelmatig te laten testen.

In 2022 waren in de dertig landen, de EU-lidstaten plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, ruim 70.000 gevallen van gonorroe. Het aantal chlamydiameldingen was ruim 216.000. Verder ging het om ruim 35.000 gevallen van syfilis.

Ook in Nederland is de toename te zien. Gonorroe steeg van ruim 6400 gevallen in 2018 naar zo'n 10.600 in 2022. Bijna 19.000 mensen kregen in 2018 te horen dat ze chlamydia hadden, in 2022 waren het er bijna 25.000. In diezelfde periode steeg het aantal gevallen van syfilis van ruim 1300 naar bijna 2000.

"Testen, behandeling en preventie zijn de basis voor elke langetermijnstrategie", zegt de directeur van het Europese gezondheidsinstituut, Andrea Ammon. "We moeten prioriteit geven aan onderwijs over seksuele gezondheid, toegang tot testen en behandelingen en het stigma rondom soa's bestrijden."

Minder anticonceptie

Begin dit jaar werd duidelijk dat het aantal jongeren dat de pil slikt of een condoom gebruikt afneemt. Een op de vijf jongeren gebruikt geen anticonceptie. In 2017 was dat nog een op de tien. Dat blijkt uit een onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland in 2023 onder 10.000 jongeren van 13 tot 25 jaar.

NOS Stories sprak eerder met jongeren die hormonen verruilden voor 'natuurlijke anticonceptie':

Toch neemt het aantal soa's onder 13-25-jarigen niet toe, bleek uit het onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland. De onderzoekers denken dat de soa's zich mogelijk minder snel verspreiden, omdat de groep jongeren met meer sekspartners is afgenomen. Ook kan het zijn dat het werkelijke aantal soa's onder jongeren hoger ligt, omdat soa's niet altijd klachten geven.

Afgelopen zomer meldde Nieuwsuur, op basis van RIVM-cijfers tot en met de eerste helft van 2023, dat het aantal soa's onder de hele Nederlandse bevolking bleef toenemen. Die stijging was vooral te zien in het aantal gonorroe-diagnoses. Chlamydia was toen nog altijd de meest voorkomende soa in ons land.




Onderzoek: acht jaar na misbruik bij 't Hofnarretje nog zorgelijk seksueel gedrag
8 Maart, 00:04

Acht jaar nadat de grote Amsterdamse zedenzaak bij kinderdagverblijf 't Hofnarretje aan het licht kwam vertoonde een kwart van de slachtoffers nog altijd afwijkend gedrag. Dat concludeert kinderpsycholoog Vionna Tsang in haar proefschrift, waarover onder andere NRC schrijft. Het is vermoedelijk de eerste studie naar de langetermijneffecten van seksueel misbruik van zeer jonge kinderen.

Het onderzoek ondersteunt de theorie dat misbruik van jonge kinderen die nog niet kunnen praten ook op lange termijn invloed heeft op de ontwikkeling van het kind. Tsang noemt het een "wijdverbreide misvatting" dat kinderen tot 3 jaar geen herinneringen opbouwen of geen gevolgen ervaren van misbruik dat plaatsvond voordat zij konden praten.

Een aanzienlijk deel van de kinderen vertoont jaren na het misbruik "zorgelijk seksueel gedrag". De onderzoekers benadrukken dat ieder kind leeftijdsgebonden seksueel gedrag vertoont. Dat is een normaal onderdeel van de ontwikkeling. Het onderzoek toont echter aan dat kinderen in sommige gevallen seksueel gedrag vertonen dat niet aansluit bij de leeftijd en ontwikkeling van het kind.

Acht jaar vragenlijsten

De onderzoekers hebben de ouders van 45 kinderen vragenlijsten laten invullen in een periode van acht jaar. Ruim de helft van de ouders in deze studie heeft hun kind (of kinderen) verteld over het misbruik, in meer of mindere mate. Zeker een kwart van de ouders blijkt klachten te hebben die passen bij een posttraumatische stressstoornis.

Eerder onderzoek wees al uit dat een derde van de kinderen in de maanden na het misbruik afwijkend gedrag vertoonde. De kinderen waren angstig, agressief, hadden slaapproblemen of vertoonden seksueel gedrag dat niet aansluit bij gedrag van kinderen van dezelfde leeftijd.




Meer standbeelden van mythische dieren dan van vrouwen: Denemarken grijpt in
8 Maart, 00:03

Van de 321 beelden en bustes in Deense steden zijn er maar 31 van een vrouw. En in de Deense hoofdstad Kopenhagen staan meer beelden van mythische dieren dan van vrouwen. Daar moet snel verandering in komen, vindt de Deense regering.

Minister van Engel-Schmidt van Cultuur heeft nu bekendgemaakt dat er 50 miljoen Deense kroon (ongeveer 6,7 miljoen euro) wordt vrijgemaakt om de scheve verhoudingen te corrigeren. Ook komt er een commissie die voorstellen moet doen voor nieuwe beelden van vrouwen die zo herdacht kunnen worden, meldt het Deense ministerie van Cultuur.

'Totaal gestoord'

"De cijfers spreken bijna voor zich: slechts 31 van de 321 beelden en bustes in steden zijn van vrouwen, en in Kopenhagen zijn er meer beelden van mythische dieren dan vrouwen", schrijft de minister. "Het is totaal gestoord. Vooral als je bedenkt hoeveel cruciale prestaties in de samenleving te danken zijn aan vrouwen. We hebben allemaal rolmodellen nodig waar we naar op kunnen kijken en die ons inzicht geven in ons gedeelde verleden."

De minister riep ook het publiek op om met suggesties te komen. Zelf kwam Engel-Schmidt met een aantal voorstellen, meldt The Guardian, zoals Nielsine Nielsen, de eerste vrouwelijke arts van Denemarken, en Bodil Begtrup, de eerste vrouwelijke ambassadeur van het land en lid van het parlement. Begtrup maakte ook deel uit van de commissie die in 1948 onderhandelde over de VN-verklaring van de mensenrechten.

Engel-Schmidt deed de oproep voor suggesties op X:

17 procent in Nederland

De scheve man-vrouwverhouding is in Nederland niet anders. Vorig jaar bleek uit een inventarisatie van ruim 5000 standbeelden in 197 gemeenten in het land, op initiatief van de Volkskrant. Maar 17 procent van die beelden was van een vrouw. Daar stond tegenover dat de persoon die het meest vereeuwigd was wel een vrouw was: koningin Wilhelmina.

Vorig jaar werd in Rotterdam het beeld Moments Contained onthuld, een 4 meter hoog beeld van een jonge, zwarte vrouw. Het beeld zorgde op sociale media voor veel discussie, maar veel Rotterdammers waren al snel enthousiast en gingen er graag mee op de foto.




Morgen 'forse treinhinder' bij Schiphol door extra werkzaamheden
8 Maart, 00:03

De NS verwacht vanaf morgenochtend vroeg forse aanpassingen in de dienstregeling op verschillende trajecten rond Schiphol. De overlast door extra werkzaamheden duurt van 05.20 tot 15.15 uur. De reisplanner wordt hierop aangepast. Volgens een woordvoerder van ProRail vallen er rond de honderd treinen uit door de werkzaamheden.

Spoorbeheerder ProRail heeft ongeveer twee weken gewerkt rondom Schiphol. Het spoor en de constructie waar het spoor op ligt zijn vernieuwd. Ook zijn er wissels in de spoortunnel vervangen en is de verlichting en de technische installaties in de spoortunnel gecontroleerd. Daarnaast is er gewerkt bij het opstelterrein bij Hoofddorp.

ProRail laat weten dat als er een tijd geen treinen over een spoor rijden, daar niet meteen weer normale treinen over kunnen rijden. Eerst moet een speciale trein de roest van de rails verwijderen. "Zo garanderen we dat de overwegen en seinen weer werken zoals het hoort", meldt de spoorbeheerder.

ProRail communiceerde pas vanavond over de extra werkzaamheden. "Twee weken geleden ontdekten we dat we het ontroesten niet volledig hadden ingepland", aldus een woordvoerder. "Daar hebben we vanmiddag een knoop over doorgehakt. Ik denk niet dat een eerdere keuze minder overlast had gegeven, maar het is vervelend dat het nu pas zo laat duidelijk wordt."

De hinder zal zich niet beperken tot alleen Schiphol, verwacht een woordvoerder van de NS. "Schiphol is een groot knooppunt. In vrijwel de hele Randstad zijn er verbindingen met de luchthaven. Als je niet via Schiphol hoeft te reizen, zou ik het niet doen." De NS kijkt of er extra bussen nodig zijn.




PVV, NSC en BBB trekken betrouwbaarheid VVD-minister Van der Wal in twijfel
1 Maart, 00:04

De PVV, NSC en BBB hebben openlijk de betrouwbaarheid van VVD-minister Van der Wal in twijfel getrokken. De drie partijen zijn woedend en vinden dat de minister voor Natuur en Stikstof fouten heeft gemaakt met de toezending van een rapport over de gevolgen van de Europese natuurwet.

In een debat over Van der Wals optreden zei de PVV dat zij informatie voor de Tweede Kamer heeft achtergehouden. Het achterhouden van informatie wordt in de politiek als een zonde gezien. Diverse bewindslieden zijn erom weggestuurd.

BBB verweet de minister "een vertragingstactiek" en overwoog een motie van afkeuring in te dienen. En NSC zegt dat Van der Wal niet begrijpt wat het inlichtingenrecht van de Tweede Kamer betekent. "Het geeft mij absoluut niet het vertrouwen dat dit in de toekomst niet wederom gaat gebeuren", zei NSC-Kamerlid Hertzberger.

Procedure

De discussie in de Tweede Kamer gaat over het toesturen van de "impact assessment" van de Europese natuurherstelwet. Daarin staat wat deze wet voor Nederland betekent. Het rapport is al enige weken bij het ministerie, maar de minister wilde het pas naar de Tweede Kamer sturen als het kabinet er ook bijschrijft wat het met het rapport gaan doen. Dat is een veel voorkomende procedure met dergelijke rapporten.

Maar op aandringen van BBB is het rapport dinsdag verstuurd zonder die kabinetsreactie. BBB-leider Van der Plas vond dat de VVD-minister "smoesjes" gebruikte. "De Kamer maar niet informeren. Ik ben het gewoon zat".

Van der Wal zei dat de twijfel van de drie partijen aan haar intenties 'wat met haar doet'. "Ik vind het jammer dat er woorden als smoesjes gebruikt worden en dat ik informatie heb achtergehouden."

De harde toon is extra opvallend omdat PVV, NSC en BBB proberen met de VVD een kabinet te vormen.

Gele kaart

Het was notabene Kamerlid Bromet van oppositiepartij GroenLinks-PvdA die de aangevallen minister verdedigde. Ze zei dat de minister de gang van zaken rond het rapport heel goed had uitgelegd. "Ik vind het knap hoe rustig de minister blijft.

BBB diende uiteindelijk geen motie van wantrouwen in, maar hield het bij een "gele kaart". Aan het eind van het debat zei de VVD-minister dat ze op meer begrip had gehoopt. "En nee, ik ga het in de toekomst niet anders doen."




Vicevoorzitter Leids ziekenhuis treedt definitief terug na fraude met Europese subsidie
1 Maart, 00:03

Pancras Hogendoorn treedt definitief terug als decaan en vicevoorzitter van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hogendoorn legde in november zijn taken al tijdelijk neer na berichtgeving over fraude met Europees subsidiegeld.

Uit een publicatie van Follow the Money en Omroep West bleek dat de decaan eind 2021 op de hoogte was van de fraude. Zo had Hogendoorn een gesprek met een promovendus die werd ontslagen omdat ze niet mee wilde werken aan de fraude. De vrouw werd gevraagd te doen alsof ze in het buitenland woonde zodat de subsidie hoger uit zou vallen, meldt de regionale omroep. Hoogendoorn deed niks met deze informatie.

Een jaar later kreeg het ziekenhuis bericht dat de Europese subsidieverstrekker REA 'structurele fraude' had ontdekt en het uit meerdere grote onderzoeken werd gezet. De top van het LUMC zei toen overvallen en geschrokken te zijn: "Deze stroken niet met de betrouwbaarheid en integriteit die men van ons mag verwachten", zei Frida van Maagdenberg van de raad van bestuur destijds.

Maar later bleek dat de raad van bestuur, in ieder geval vicevoorzitter Pancras Hogendoorn, dus al eerder op de hoogte was van de fraude door het gesprek met de ontslagen promovendus, stellen Follow the Money en Omroep West.

Diepe sporen

Hogendoorn zegt dat hij met de kennis van nu anders had gehandeld. Door definitief te stoppen wil hij "bijdragen aan het verder tot rust komen van de organisatie".

Het ziekenhuis zegt dat de fraude diepe sporen in LUMC heeft achtergelaten en dat het terugtreden van Hogendoorn "voor geen van de betrokkenen eenvoudig was". Ook bedankt het ziekenhuis hem voor zijn geleverde werk.

Naar aanleiding van de berichtgeving startte de raad van toezicht van het ziekenhuis een onderzoek naar het handelen van de raad van bestuur. De uitkomst hiervan wordt wordt binnenkort verwacht. De subsidie werd door onderzoeksbureau Percuros voor het ziekenhuis aangevraagd.




Glasscherven op de A12, automobilisten negeren rode kruis
1 Maart, 00:03

Een glaszetter is in de bocht van de A4 naar de A12 bij Den Haag twee grote glasplaten verloren, meldt het AD. Vanwege de scherven is de verbindingsweg afgesloten, maar een aantal automobilisten negeerde de rode kruizen boven de weg. Een aantal van hen liep daardoor een lekke band op.

De glasplaten wogen zo'n honderd kilo per stuk. Door de grote hoeveelheid scherven op de weg heeft Rijkswaterstaat tot ongeveer 22:00 uur nodig om alles op te ruimen.

Zeker zeven automobilisten liepen door de glasscherven lekke banden op. De politie heeft ook 30 mensen bekeurd omdat ze doorreden terwijl het rode kruis aanstond, zij kregen een boete van 350 euro.

Het verkeer kan omrijden via de afrit bij Leidschendam.




Grote brand in hoofdstad van Bangladesh eist zeker 43 levens
1 Maart, 00:02

Zeker 43 mensen zijn in de hoofdstad van Bangladesh om het leven gekomen bij een grote brand. Dat bevestigt de Bengaalse minister van Gezondheid.

Het vuur woedde in een gebouw van zeven verdiepingen in een drukke straat van Dhaka. In het pand zaten meerdere restaurants die toen de brand uitbrak vol zaten met gasten. Het vuur zou zich snel hebben verspreid doordat er meerdere gastanks op iedere verdieping stonden. Doordat het vuur zich zo snel verspreidde zijn mensen in paniek uit het gebouw gesprongen.

De brand brak rond 21.45 uur lokale tijd op de eerste verdieping uit in het restaurant "Kacchi Bhai". Kort na middernacht was de brand onder controle.

Hulpdiensten hebben tientallen mensen zwaargewond naar het ziekenhuis in Dhaka gebracht.




Nog een verdachte (15) opgepakt voor fatale schietpartij Purmerend
23 Februari, 00:05

De politie heeft een 15-jarige jongen uit Amsterdam aangehouden in het onderzoek naar de dodelijke schietpartij bij station Purmerend vorige week maandag. Het is de vierde verdachte die is aangehouden in de zaak.

De jongen werd gistermiddag opgepakt en mag op dit moment alleen contact met zijn advocaat hebben, laat de politie weten.

De mogelijke aanleiding van het schietincident op de avond van 12 februari was een conflict tussen jongeren. Een 19-jarige man uit Purmerend raakte zwaargewond en overleed 's nachts in het ziekenhuis. Een andere man van 19 jaar raakte ook zwaargewond, hij ligt nog steeds in het ziekenhuis. Het is niet bekend hoe het met hem gaat.

De dag na de schietpartij werd al een 16-jarige jongen uit Purmerend aangehouden in verband met het schietincident. Hij zit nog steeds vast. De dag daarna hield de politie nog eens twee verdachten aan, onder wie een 18-jarige man uit Amsterdam die ook nog vastzit. De andere arrestant, een 16-jarige jongen uit Purmerend, is inmiddels weer op vrije voeten. Hij is nog wel verdachte in het onderzoek, schrijft NH.




Steeds meer zeehonden raken verstrikt, Pieterburen maakt zich zorgen
23 Februari, 00:05

Zeehondencentrum Pieterburen maakt zich zorgen over de toename van het aantal zeehonden dat verstrikt raakt in bijvoorbeeld netten. Sinds begin dit jaar gebeurde dat al twaalf keer: drie keer zo vaak als in dezelfde periode de afgelopen jaren.

Vanochtend werd op Vlieland opnieuw een zeehond bevrijd door een zeehondenwachter. Dat zijn speciaal getrainde professionals of vrijwilligers. Eerder deze week werd ook op Ameland een verstrikte zeehond gevonden. De jonge grijze zeehond sleepte een net met zich mee dat groter was dan het dier zelf, schrijft RTV Noord.

Beide dieren raakten niet ernstig gewond en konden na het lossnijden direct vrijgelaten worden in zee. De verstrikte zeehond op Vlieland was de derde in drie dagen, zegt een woordvoerder van Pieterburen. "Enerzijds is het een momentopname, anderzijds is het wel heel tekenend voor de start van het jaar."

De verstrikte zeehond op Ameland kon snel weer worden vrijgelaten in zee:

Vorig jaar werden in totaal 38 verstrikte zeehonden gevonden, in 2021 waren dat er 23. Dat het er nu in de eerste twee maanden van het jaar al twaalf zijn, baart het zeehondencentrum zorgen. Het aantal verstrikte zeehonden is de afgelopen tien jaar verviervoudigd. Pieterburen is bang dat dit patroon doorzet.

Visnetten en scheepstouwen

De grote oorzaak van de verstrikkingen is volgens de woordvoerder de grote hoeveelheid zwerfaval in zee. "De stormen van de afgelopen tijd hebben ervoor gezorgd dat van alles loskomt van de bodem", zegt hij. "Daar ligt vaak zwerfafval." Vooral in visnetten en scheepstouwen kan een zeehond makkelijk verstrikt raken.

Dat kan ook onder water gebeuren, maar daar heeft het zeehondencentrum geen zicht op. "Visnetten blijven vaak achter rotsen of wrakken hangen in zee. Een perfect buffet voor een zeehond, omdat veel dieren zich daar nestelen. Maar als ze dan achter een net blijven hangen, raken ze verstrikt." Het opvangcentrum ontving een tijd geleden een foto van een amateurduiker van een visnet aan een wrak met daarin het skelet van een zeehond.




China gaat weer panda's sturen naar Amerika
23 Februari, 00:04

China gaat weer panda's naar de Verenigde Staten sturen. Dat kan duiden op verbeterende diplomatieke banden tussen de twee grootmachten. De panda's gaan naar de Californische stad San Diego en mogelijk ook naar Washington.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei op een persconferentie dat "belangrijke Chinese instellingen" overeenkomsten hebben getekend met dierentuinen in San Diego.

China leent sinds de jaren 50 reuzenpanda's uit aan verschillende landen. Het is een manier voor Chinese machthebbers om de banden met hun handelspartners te versterken. Ook hoopt het land dat daarmee meer panda's geboren worden: de reuzenpanda is een bedreigde diersoort.

De laatste twee jaar trok China vaker panda's terug uit de Verenigde Staten. In april vorig jaar keerde een panda uit de Amerikaanse stad Memphis terug naar China, nadat in Chinese media was rondgegaan dat ze daar werd mishandeld. Toen in november vorig jaar het leasecontract van de dierentuin in Washington afliep, moesten nog drie reuzenpanda's terug over de Stille Oceaan. Alleen in Zoo Atlanta, in de staat Georgia, bleven vier panda's over. Ook het contract van deze dierentuin loopt dit jaar af: dan moeten de laatste panda's die nu in Amerika zijn ook terug.

Dat zou betekenen dat de VS, voor het eerst in vijftig jaar, geen panda's meer zou hebben. In 1972 kreeg de Amerikaanse toenmalige president Richard Nixon, tijdens een historisch bezoek aan China tijdens de Koude Oorlog, voor het eerst drie panda's mee naar huis.

Pandadiplomatie

In november dineerden de Amerikaanse president Biden en de Chinese president Xi Jinping. Dat was de kiem van de nieuwe panda-deal. Xi beschreef panda's toen als "afgevaardigden van vriendschap tussen het Amerikaanse en Chinese volk" en zei dat Peking klaar was om de zogenoemde "pandadiplomatie" met Amerika voort te zetten.

"We kijken ernaar uit om opnieuw samen te werken om de reuzenpanda te beschermen met relevante landen" zei de woordvoerder van het Chinese ministerie vandaag op de persconferentie. "Dat zal de vriendschap tussen het Amerikaanse en Chinese volk bevorderen."

Het afgelopen jaar waren er spanningen tussen China en de Verenigde Staten over handel, spionage en regionale conflicten. Leiders van beide landen hebben de afgelopen maanden meerdere gespreksrondes gehad om de spanningen te verlichten.




Biden ontvangt weduwe en dochter Navalny, moeder heeft lichaam gezien
23 Februari, 00:04

De Amerikaanse president Biden heeft de vrouw en dochter ontvangen van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. De ontmoeting met Joelia en Dasja Navalnaja vond plaats in San Francisco.

Volgens het Witte Huis heeft Biden hen gecondoleerd, en zijn bewondering uitgesproken voor Navalny's "buitengewone moed en nalatenschap van het vechten tegen corruptie, voor een vrij en democratisch Rusland".

Biden herhaalde bij de ontmoeting dat de Verenigde Staten nieuwe sancties aan Rusland zullen opleggen.

De moeder van Navalny heeft het lichaam van haar zoon gezien, zegt ze in een videoboodschap die Navalny's woordvoerder op X heeft geplaatst.

De autoriteiten hebben haar daartoe de gelegenheid gegeven, zegt ze. Ook zegt ze dat regeringsambtenaren hem in het geheim willen begraven en de tijd en de plaats van de begrafenis willen bepalen.

Verder zouden ambtenaren hebben gedreigd dat zij "iets zullen doen" met Navalny's lichaam als zijn niet akkoord gaat met een geheime begrafenis.

In de videoboodschap zegt ze dat de onderzoekscommissie in Salekhard haar meenam naar het mortuarium waar het lichaam van Navalny lag:

Aleksej Navalny (47) overleed afgelopen vrijdag in de strafkolonie IK-3 op de rand van de poolcirkel, waar hij een jarenlange celstraf uitzat na een schijnproces. Het team rond Navalny gaat ervan uit dat hij is vermoord. Ze hadden van de Russische autoriteiten gehoord dat het lichaam voorlopig niet zou worden vrijgegeven om chemische tests te kunnen uitvoeren.

'Natuurlijke doodsoorzaak'

Navalny's moeder riep president Poetin eerder deze week op het lichaam van haar zoon vrij te geven, zodat hij begraven kan worden.

De weduwe van Navalny beschuldigde de autoriteiten eerder ervan haar man te hebben vergiftigd met novitsjok, het zenuwgif waarmee ook in 2020 al een aanslag is gepleegd op het leven van Navalny.

De woordvoerder van Navalny meldt dat de moeder van Navalny inmiddels ook het medische rapport over diens dood heeft ingezien. Daarin zou staan dat het ging om een natuurlijke doodsoorzaak.




Arbeidsinspectie onderzoekt 'zeker nog een week' bouwplaats in Lochem
23 Februari, 00:04

De Arbeidsinspectie is zeker nog een week bezig met het onderzoek op de bouwplaats in Lochem waar gisteren twee bouwvakkers om het leven kwamen. Dat meldt een woordvoerder. Ook is in opdracht van het OM een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Het ongeluk gebeurde gisteren iets na 11.00 uur bij werkzaamheden aan een nieuwe kanaalbrug. Een brugdeel viel uit de takels van een kraan en belandde op een stellage waar mensen op stonden. Een Poolse en een Belgische man kwamen om het leven, twee andere Belgen raakten gewond. Zij liggen nog in het ziekenhuis en zijn buiten levensgevaar.

Direct na het ongeluk kwam het onderzoek op gang. "Er zijn twee teams op locatie om alles veilig te stellen", zegt de woordvoerder van de inspectie. Ze doelt op brokstokken en ander materiaal. "Verder worden er nu ook telefoons uitgelezen, beeldmateriaal bekeken en wordt er gekeken naar de arbeidsomstandigheden, bijvoorbeeld of de werkplaats goed was ingericht en of alles goed was gezekerd."

Psychische hulp

De inspectie verwacht zeker nog de hele volgende week bezig te zijn met het onderzoek op de bouwplaats. De Onderzoeksraad voor Veiligheid was vandaag ook opnieuw aanwezig. Die instantie maakt geen deel uit van het strafrechtelijke onderzoek, maar kijkt of er lessen getrokken kunnen worden uit dit incident. Het is onduidelijk hoe lang dat onderzoek gaat duren.

De slachtoffers werkten voor bouwbedrijven die waren ingehuurd door aannemer BAM. De directie van dat bedrijf is naar de bouwlocatie in Lochem gegaan. Aan betrokkenen wordt psychische bijstand geboden.

Een woordvoerder van BAM zegt tegen Omroep Gelderland dat nog onduidelijk is wanneer de werkzaamheden worden hervat. "Als de locatie wordt vrijgegeven, wordt er zorg voor gedragen dat de veiligheid van de constructie is gegarandeerd. Dan pas volgen een inspectie en nadere vervolgstappen."

Ooggetuigen zagen het ongeluk gebeuren:




Waarom steeds minder auto's en motoren worden gestolen
23 Februari, 00:04

Al jaren daalt het aantal diefstallen van auto's en motoren. Ook begin dit jaar zet deze trend door. Gestolen voertuigen worden ook vaker teruggevonden. Hoe kan dit?

De diefstalcijfers worden bijgehouden dooor het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Criminelen namen in januari 624 auto's en motoren mee. Dat is 20 procent minder dan een jaar eerder.

Meer controle in havens

Als voornaamste oorzaak van de afname noemt het LIV de toegenomen havencontroles. "Wat we zien is dat heel veel gestolen auto's in een container worden gestopt. Vervolgens worden ze verscheept, vooral naar Afrika. Daar is de laatste twee jaar veel controle op geweest", zegt Edwin Karelsenk directeur van Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV).

Daarnaast is van belang dat de anti-diefstalsystemen steeds beter worden. "Steeds meer voertuigen hebben volg- en terugvindsoftware. Hierdoor zijn ze makkelijker op te sporen", aldus Karelsen.

Gestolen auto's en motoren worden dan ook vaak binnen een dag teruggevonden. Het afgelopen jaar werd ruim 60 procent teruggevonden, een record. Daarom hebben dieven het dan ook steeds vaker gemunt op oudere modellen zonder beveiliging. Het LIV ziet het aantal gestolen voertuigen van twintig jaar en ouder snel toenemen.

Sleutels met slaapstand

Verder speelt een rol dat fabrikanten van auto's die veel werden gestolen aanpassingen hebben doorgevoerd. Dat is bijvoorbeeld gebeurd bij de Toyota RAV4, de meest gestolen auto van 2023. "Het lukte dieven om via de bedrading van de koplamp signalen naar de centrale computer te sturen. Zo konden ze auto ontgrendelen", vertelt Karelsen. "Toyota heeft dit aangepast. Dat zie je meteen terug in de diefstalcijfers."

Datzelfde geldt voor voertuigen die starten zonder dat de sleutel in het contactslot hoeft. Zo'n sleutel zendt continu een signaal uit en ontgrendelt de auto zodra deze in de buurt is. Dieven weten dat signaal met antennes op te pikken, waarna ze op afstand de auto ontgrendelen. "Veel fabrikanten zijn gestopt met dit soort sleutels of hebben een slaapstand toegevoegd. Hierdoor kan het signaal niet altijd meer worden opgepikt", aldus Karelsen.






© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn