NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop

Theo Bovens reageert op commotie na benoeming tot waarnemend burgemeester Enschede
Zaterdag, 00:07

Theo Bovens (CDA) heeft gereageerd op commotie die is ontstaan na zijn benoeming als waarnemend burgemeester van Enschede. Volgens hem gaat het niet over zijn persoon, maar alleen over de gevolgde procedure.

"Ik heb uitdrukkelijk het signaal gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het niet over mijn kwaliteiten gaat. Dat is voor mij voldoende", zegt hij tegen 1Limburg.

Gisteren meldde NRC dat de benoeming van Bovens heeft geleid tot een conflict tussen demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en de commissaris van de koning in Overijssel, Andries Heidema. Volgens het ministerie was er geen sprake van een conflict, maar is de minister niet tijdig genoeg ingelicht. Dat is zeker gebruikelijk als de benoeming van een bewindspersoon bestuurlijk gevoelig zou kunnen liggen.

Bovendien kreeg de minister een appje, en is het niet telefonisch besproken. Ollongren en Heidema zeiden daar nog over in gesprek te gaan.

Integriteitskwesties

De tijdelijke benoeming van Bovens zou mogelijk gevoelig liggen door recente politieke gebeurtenissen in Limburg. Bovens was daar tot begin april dit jaar gouverneur. Hij stapte op na aanhoudende integriteitskwesties, in navolging van de rest van het college van Gedeputeerde Staten.

Oud-gedeputeerde Herman Vrehen (CDA) werd ervan beschuldigd provinciaal subsidiegeld te hebben doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen. Bovens en de rest van het college ontkenden daarvan op de hoogte te zijn geweest, maar stapten toch op.

Er lopen meerdere onderzoeken naar de kwestie, onder meer in opdracht van de provincie en de lokale tak van het CDA.

1 oktober

Huidig burgemeester Onno van Veldhuizen (D66) neemt op 1 oktober afscheid van Enschede. Hij gaat aan de slag bij de Raad van State. Bovens is op zoek naar een woning in de gemeente. "Heen en weer pendelen is geen optie."

Enschede zoekt nog een nieuwe burgemeester, die in februari 2022 moet beginnen. Zestien mensen hebben gesolliciteerd op de functie.
Zorgen over vol elektriciteitsnet: netbeheerder en werkgevers willen actie
Zaterdag, 00:07

Op steeds meer plekken in Nederland is er geen ruimte meer op het elektriciteitsnet. Werkgeversorganisatie VNO-NCW maakt zich zorgen en pleit voor onconventionele en creatieve oplossingen. Netbeheerder Liander, de grootste van Nederland, mist regie vanuit de overheid.

De vraag naar elektriciteit is groot en wordt de komende jaren alleen maar groter. Van woningen tot bedrijven, auto's en datacenters; de groei neemt alleen maar toe. "Er is wel genoeg capaciteit voor woningbouw, maar het kan zijn dat die er niet is voor bijvoorbeeld een supermarkt of een school", zegt Liander-woordvoerder Peter Hofland.

Laadpalen en een biodieselgenerator

In de regio Amsterdam kwamen er deze week nieuwe knelpunten bij. Bart Drenth, voorzitter van MKB Amsterdam, ziet bijvoorbeeld dat een distributiecentrum in de de stad moeite heeft om aan laadpalen te komen, zodat het met elektrische busjes kan gaan rijden.

Een multifunctioneel centrum met onder meer een basisschool en een bibliotheek in het dorpje Rutten, in de Noordoostpolder, draait al maanden op een biodieselgenerator omdat er geen plek op het stroomnet is.

Netbeheerder Liander kampt met capaciteitsproblemen in onder meer Noord-Holland en de Noordoostpolder:

VNO-NCW heeft grote zorgen over de capaciteitstekorten. Samen met MKB Nederland pleit het voor een zogeheten fast lane. Die moet vergunningsverlening proces over het aanleggen van nieuwe energie-infrastructuur versnellen. Volgens de koepels zijn er nu onconventionele middelen nodig.

"De afgelopen tijd stond de economie in de pauzestand", zegt Drenth van MKB Amsterdam. "Nu zien we dus dat er echt een schaarstevraagstuk ontstaat." Volgens hem kan er niet langer worden gewerkt volgens het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt': "Niemand zit te wachten op die discussie, maar ik denk wel dat die nodig is."

Gevolgen klimaatakkoord

De toenemende vraag van elektriciteit wordt bovendien versterkt door het klimaatakkoord, zegt Liander-woordvoerder Hofland. "Woningen en bedrijven stappen over van aardgas op alternatieven - waarvan een groot deel elektrisch wordt. Daarnaast worden auto's steeds vaker elektrisch en zijn we met z'n allen de hele dag online. Ook vragen datacenters veel."

Dat leidt volgens Hofland onderaan de streep tot een gigantische klus. "Er moeten tienduizenden transformatorhuisjes bij komen, honderd grotere stations en duizenden kilometers extra kabel." Netbeheerders hebben eerder dit jaar extra ruimte hebben gekregen; ze mogen nu ook de reservecapaciteit benutten. Maar daarmee zijn ze er nog niet.

Volgens Liander is er hulp nodig vanuit de politiek. "Denk aan voldoende technici, ruimte om nieuwe infrastructuur te bouwen en aangepaste wet- en regelgeving", zegt Hofland. "Daarvoor ligt een taak op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau."

Onvoldoende regie

De werkgeversorganisaties bevestigen deze vraag, ook zij missen regie. Dit onderwerp zou volgens hen bovenaan de politieke agenda van het nieuwe kabinet moeten komen. Netbeheer Nederland, de vereniging van de netbeheerders, stuurde eerder dit jaar al een brief naar de formatietafel waarin het onder meer ook vraagt om meer regie vanuit de overheid en de aanpassing van wet- en regelgeving.

Het ministerie van Economische Zaken erkent het probleem en zegt dat het de komende tijd helaas vaker zal gaan voorkomen. Volgens het ministerie is dit een belangrijk onderwerp in de formatie, met andere woorden: een nieuw kabinet zal er besluiten over moeten nemen.
Eerste proces corona-uitbraak Ischgl van start, staat ontkent schuld
Zaterdag, 00:07

Oostenrijk vindt niet dat de staat verantwoordelijk is voor de grote corona-uitbraak vorig jaar in Ischgl. De autoriteiten verklaarden zo goed mogelijk te hebben gehandeld op basis van de informatie die toen beschikbaar was.

De zaak draait om een 72-jarige Oostenrijker die het coronavirus opliep in het skioord in Tirol en daaraan overleed. Zijn weduwe en zoon eisen een schadevergoeding van 100.000 euro van de overheid vanwege nalatigheid.

"Het gaat om gerechtigheid", zei zoon Ulrich Schopf vandaag bij het proces in Wenen. "Als we een schadevergoeding krijgen, zullen we die aan het goede doel geven."

Fout op fout

Uit een vorig jaar oktober verschenen rapport van onafhankelijke experts, die in opdracht van het Tiroolse deelstaatparlement 53 betrokkenen ondervroegen, bleek dat de lokale, regionale en landelijke autoriteiten fout op fout maakten. Hierdoor kon het coronavirus zich verspreiden onder de wintersporters in het Paznauntal en later de rest van Europa.

"Duizenden mensen konden het gebied ongehinderd verlaten en duizenden anderen kwamen er aan zonder een idee te hebben van het gevaar dat ze liepen", zei de advocaat van de familie Schopf bij de rechtbank.

De 72-jarige man zou het coronavirus hebben opgelopen in de bus bij het haastige vertrek uit Ischgl op 13 maart, nadat premier Kurz tot een "onmiddellijke quarantaine" van de regio had opgeroepen. Toen was al dagen duidelijk dat het virus er rondging.

"Men wist al dat er corona was voordat mijn vader aankwam in Ischgl", zei Ulrich Schopf. "Ze hadden het toerisme een week eerder stil moeten leggen."

De advocaat van de staat ontkende dat er eerder maatregelen konden worden genomen. Er was geen betrouwbare informatie over een virusuitbraak en zo'n "rigoureus besluit als een inreisverbod nemen louter op basis van geruchten zou onwettig zijn geweest".

Dit is de eerste van een reeks van vijftien rechtszaken over de corona-uitbraak in Ischgl. Ook zijn er duizenden mensen uit tientallen landen, onder wie honderden Nederlanders, die een massaclaim voorbereiden. Over die procedure wordt meer duidelijk na deze eerste serie rechtszaken.
Aanhouding voor verboden wapenbezit na nazi-verkleedfeest in Urk
Zaterdag, 00:06

In Urk heeft de politie een man van 19 aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Dat gebeurde in het onderzoek naar de beelden van jongeren die in nazi-uniformen over straat liepen. Op die beelden waren ook meerdere vuurwapens te zien. Daarop werd besloten huiszoeking bij de betrokkenen te doen.

In een van de woningen werd inderdaad een vuurwapen aangetroffen. De vermoedelijke eigenaar, een 19-jarige man uit Urk, werd aangehouden. Het vuurwapen is in beslag genomen.

De politie sluit meer aanhoudingen voor wapenbezit niet uit. Of het dragen van de nazi-uniformen in de openbare ruimte strafbaar is, wordt op dit moment onderzocht door het Openbaar Ministerie.

Onder schot

Ongeveer tien jongeren liepen zaterdag door Urk in nazi-uniformen. Ook is te zien dat een van de jongeren gekleed is in een gevangenisoutfit met een Jodenster. Hij wordt door anderen onder schot gehouden. Er was een gerucht dat het ging om een coronaprotest, maar uit het onderzoek van de politie is dit nog niet gebleken.

Kort nadat er ophef over was ontstaan boden de jongeren excuses aan. "Het was absoluut niet de bedoeling of intentie om herinneringen wat betreft de Tweede Wereldoorlog op te wekken." De gemeente Urk noemde het een smakeloze actie, waarmee een heel duidelijke grens was overschreden.
CDA werd totaal verrast door aftreden Kaag
Zaterdag, 00:06

Defensieminister Bijleveld, het CDA en partijleider Hoekstra zijn gisteren totaal overvallen door het aftreden van D66-leider Kaag als minister van Buitenlandse Zaken. In het kabinet wist vooraf alleen demissionair premier Rutte dat Kaag ging aftreden als minister van Buitenlandse Zaken.

Dat melden direct betrokkenen aan de NOS. Rutte wist ook maar een uur voordat Kaag haar verklaring aflegde in de Tweede Kamer dat zij zou opstappen. Bijleveld wist van niets.

Bij het CDA is de verontwaardiging daarover groot. Het leidde ertoe dat defensieminister Bijleveld, in het openbaar en met alle ogen op haar gericht, dit nieuws van haar collega moest horen. Bijleveld kon op dat moment niets doen.

Vandaag ontstond de indruk dat Bijleveld onder druk van de CDA-partijtop alsnog is afgetreden. Dat spreken bronnen bij het CDA tegen. Het 'trage' besluit van Bijleveld heeft alles te maken met de actie van Kaag gisteren.

"Het begint allemaal met een afspraak", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. In de voorbereiding zouden de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben afgesproken elkaar te steunen in het zware debat. "Ze zouden het onafhankelijke onderzoek naar de chaotisch verlopen evacuaties uit Afghanistan afwachten."

Maar de ChristenUnie zegt dat er van zo'n afspraak geen sprake is. Kamerlid Don Ceder was uitgenodigd voor een coalitieoverleg ter voorbereiding van het debat, maar hij is niet gegaan. De partij zegt heel duidelijk tegen de andere drie gezegd te hebben een eigen afweging te zullen maken.

"Segers heeft gezegd: er is geen coalitie meer dus ook geen coalitieoverleg", zegt Fresen.

Op de dag van het debat concludeerde ChristenUnie-Kamerlid Ceder dat het kabinet ondanks duidelijke waarschuwingen van de Kamer veel te weinig heeft gedaan om de mensen die in Afghanistan voor Nederland hebben gewerkt in veiligheid te brengen. "De urgentie die de Kamer wel voelde, blijkt door de verantwoordelijke bewindspersonen heel lang, te lang, niet voldoende te zijn gevoeld", zei hij.

Hij vertelde in een uitgebreide persverklaring en in gesprekken met de pers waarom zijn fractie voor de twee moties van afkeuring zou stemmen. De kans dat de moties van afkeuring tegen Kaag en Bijleveld een meerderheid zouden gaan halen was ineens levensgroot.

Ron Fresen: "Bij het CDA had men de indruk dat de andere drie regeringspartijen zich zouden houden aan de afspraak om elkaar te steunen. Maar Kaag begon toen serieus aan aftreden te denken."

Voor Bijleveld lag dit heel anders. Vlak na de aankondiging van de ChristenUnie, en nog ruim voor de stemmingen in de Tweede Kamer, liet minister Bijleveld weten dat zij hoe dan ook zou blijven als minister. In een schriftelijke mededeling voegde ze daar aan toe: "Mijn prioriteit ligt nog steeds bij het in veiligheid brengen van tolken die nog in Afghanistan zijn."

In D66-kring werd deze verklaring met verbazing gelezen. Nog voordat alle kritische Tweede Kamerfracties zich hadden uitgesproken over Afghanistan, trok een minister al de conclusie dat ze kon blijven. Kaag voelde zich overvallen en besloot haar afwegingen en uiteindelijke besluit zo lang mogelijk stil te houden.

Politiek verslaggever Ron Fresen: "Je kunt zeggen dat de collegialiteit tussen Kaag en Bijleveld gisteren ver te zoeken was. Maar vanuit Kaag gezien was zij bang dat het nieuws over haar aftreden voortijdig zou uitlekken. En Rutte kon als personeelschef het uitdrukkelijke verzoek van Kaag om haar vertrek een uurtje geheim te houden niet negeren."

"Bronnen zeggen ook: het kan voor het CDA dan ook niet echt een verrassing geweest zijn dat Kaag in dit geval haar conclusies trok", zegt Fresen.

In april deed Kaag immers de veelbesproken uitspraak over Rutte, die niet opstapte na een motie van afkeuring. Kaag zei toen: "Ik zou niet doorgaan. Maar ik ben een ander mens." Voor Kaag betekende een aangenomen motie van afkeuring dat zij in dat geval niet verder kon.

Toch beschouwt het CDA het nog steeds als een verrassing en een breuk van de afspraak.
Strafrechtelijk onderzoek naar discriminatie om geaardheid op Gomarus-scholen
Zaterdag, 00:05

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de gereformeerde scholengemeenschap Gomarus. De Inspectie van het Onderwijs heeft aangifte gedaan omdat leerlingen er gediscrimineerd zouden worden vanwege hun seksuele geaardheid.

Ouders van leerlingen met een homoseksuele relatie werden hierover ingelicht door de school. Dat was vastgelegd in het reglement van de scholengemeenschap, zegt een woordvoerder van de Inspectie tegen persbureau ANP. Ouders van leerlingen met een heteroseksuele relatie werden niet actief ingelicht door de scholen.

In een recent onderzoek concludeerde de Inspectie dat niet alle leerlingen zich veilig voelen op de scholen, en dat daar verandering in moet komen. In 2022 doet de Inspectie opnieuw onderzoek.

'Gedwongen uit de kast te komen'

De scholengemeenschap kwam vorig jaar in het nieuws omdat leerlingen door een Gomarus-school in Gorinchem gedwongen werden om tegenover hun ouders uit de kast te komen, ook als ze daar zelf nog niet klaar voor waren.

Mace de With was een van de leerlingen die dit in 2016 overkwam. "We werden in een kamertje gezet waarin we moesten vertellen dat we een relatie hadden met iemand van hetzelfde geslacht of dat we daarop vielen", vertelde de oud-leerling eerder dit jaar in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik heb toen vooral heel veel geroepen en geschreeuwd dat ik weg wilde, maar dat mocht niet."

Rapport onderwijsinspectie

Voor de Inspectie was dit aanleiding om onderzoek te doen. Het Gomarus wilde niet dat het rapport werd gepubliceerd omdat de bevindingen onjuist zouden zijn, maar de rechter ging daar niet in mee.

Demissionair minister van Onderwijs Arie Slob schrijft in een reactie aan de Tweede Kamer dat hij de bevindingen "ernstig en zorgelijk" vindt. Hij sprak met een aantal getroffen leerlingen over hun ervaringen. Het onderzoek kan volgens hem niet goedmaken wat hen is overkomen, maar dat het wel kan voorkomen dat leerlingen in de toekomst iets vergelijkbaars meemaken.

Hij waarschuwt andere scholen dat er wordt ingegrepen als de "gelijkwaardigheid, vrijheid en (sociale) veiligheid" van leerlingen niet voldoende worden gerespecteerd.
Burgemeesters: softdrugs legaliseren tegen ondermijnende criminaliteit
Zaterdag, 00:05

De overheid moet veel meer doen tegen ondermijnende criminaliteit, vinden bijna veertig burgemeesters die daarover een manifest hebben ondertekend. De burgemeesters willen dat het onderwerp prominent op de politieke agenda van het nieuwe kabinet komt te staan.

In het manifest staan vier kernpunten (.pdf), waarmee de burgemeesters denken dat er iets kan veranderen. Zo pleiten ze voor de legalisering van softdrugs en voor meer geld voor de politie.

"Het is niet vijf over twaalf, maar zes over twaalf. Ik durf stellig te beweren dat er meer mensen kapotgaan aan het beleid dat ons land heeft, dan aan softdrugs zelf", zegt burgemeester Han van Midden van de gemeente Roosendaal tegen Omroep Brabant. Hij is een van de initiatiefnemers van het manifest.

Auto's scheuren door de wijk

Vrijwel dagelijks is Van Midden getuige hoe jongeren in zijn stad afglijden naar de onderwereld. Het veiligheidsgevoel van veel inwoners brokkelt volgens hem af door auto's die door de wijk scheuren of jeugd die zich nergens wat van aantrekt, geen normen kent en intimideert.

Ook andere burgemeesters in Brabant hebben het document ondertekend. Verder komen de handtekeningen van burgemeesters uit Gelderland, Overijssel, Noord-Holland, Friesland en Groningen. Onder anderen de burgemeesters van Breda, Tilburg, Groningen en Zwolle onderschrijven het pleidooi.

De burgemeesters stellen dat het verbod op softdrugs de handel erin aantrekkelijk maakt voor de georganiseerde misdaad. Dat verdwijnt zodra cannabis legaal is, denken ze. "Door het verdienmodel bij de criminelen weg te nemen, kunnen kwetsbare inwoners worden beschermd", staat in het manifest.

Van Midden wijst op de inconsequenties van het gedoogbeleid. "We staan wel toe dat wiet gekocht wordt bij een coffeeshop, maar de toelevering van de keten niet. Hoe idioot is dat?"

Niet kiezen tussen een zedenzaak of overval

Ook moet er meer geld naar politie, vinden de ondertekenaars. "Onze eerste linie buiten op straat mag niet moeten kiezen tussen een zedenzaak of een overval." Daarnaast moeten er meer rechters worden aangenomen, "want zaken blijven nu vaak te lang liggen".

Ze vinden dat het criminelen nu te makkelijk wordt gemaakt, onder meer omdat straffen laag zouden zijn. Ze denken dat jeugdwerkers en docenten kunnen voorkomen dat jongeren op het verkeerde pad terechtkomen. Daarvoor is wel meer geld nodig.

Tot slot moeten inwoners meer betrokken worden bij de bestrijding van criminaliteit. Zij zouden, als oren en ogen in de wijk, de telefoon moeten pakken en Meld Misdaad Anoniem bellen. Of de wijkagent aanspreken als ze denken dat er iets niet in de haak is.

Van Midden: "We willen toch niet dat Nederland uitholt tot een drugsland? We leven in een van de allermooiste landen op aarde. Laten we dat behouden. Dat kan alleen als we er nu voor zorgen, anders is het te laat."
Erasmus Universiteit sluit gebouw op campus, scheuren in de vloer
11 September, 00:05

De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft een gebouw op de campus ontruimd, omdat er scheuren in de vloeren zijn ontdekt. Hoe die scheuren zijn ontstaan, is niet bekend.

Het Polak Building blijft uit voorzorg tot 26 september dicht, zegt de universiteit. In het gebouw wordt onderwijs gegeven en er zitten ook studieplekken en winkels in. Ook de winkels zijn nu dicht.

Het gebouw werd in oktober 2017 ook ontruimd. Toen was er angst voor instorting, omdat het gebouw dezelfde vloerconstructie had als de parkeergarage bij Eindhoven Airport, die een paar maanden daarvoor was ingestort. Het Polak Building ging in april 2018 weer open, nadat er stalen palen onder de vloeren waren aangebracht.

Het multifunctionele onderwijsgebouw is in september 2015 opgeleverd. De collegezalen liggen op de eerste verdieping. Een opvallend kenmerk van het gebouw zijn de trappen in het centrale gedeelte, die aan het werk van de kunstenaar Escher doen denken.
OM eist acht jaar cel voor diefstal schilderijen Van Gogh en Frans Hals
11 September, 00:05

Het Openbaar Ministerie (OM) eist acht jaar celstraf tegen Nils M. (59) uit Baarn voor de roof van twee schilderijen uit musea in Laren en Leerdam.

Volgens justitie is M. de man die eind maart 2020 inbrak in het Singer Museum in Laren en daar het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh wegnam.

Eind augustus vorig jaar zou hij ook het doek Twee lachende jongens van Frans Hals hebben gestolen uit het Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam.

Dna gevonden

Volgens het OM is het bewijs tegen M. overtuigend, meldt RTV Utrecht. Zo werd dna van hem aangetroffen op aan elkaar geknoopte spanbanden bij de roof in Leerdam. Vermoedelijk werden de spanbanden gebruikt om het schilderij van Frans Hals uit een raam van het museum te laten zakken.

Ook bij de schilderijroof in Laren werd dna van de verdachte gevonden. Daar zat het op een stukgebroken lijst van de Van Gogh.

Verdachte ontkent

Volgens de officier van justitie is er sprake van "het ergste type bedrijfsinbraak dat er is". Bovendien treft de diefstal "de gehele kunstwereld en het publiek." M. ontkende tijdens de zitting betrokken te zijn bij de diefstal van de schilderijen. "Ik heb er niets mee te maken", zei hij. "Ik weet niet wie het wel heeft gedaan en ik weet al helemaal niet waar ze nu zijn."

De werken zijn nog spoorloos. Het schilderij van Van Gogh is verzekerd voor 2,5 miljoen euro, dat van Hals voor ruim 8,7 miljoen euro.

Op beelden die werden vrijgegeven is te zien hoe de dief destijds met het schilderij naar buiten loopt in het Singer Museum:
Failliet Alitalia moet 900 miljoen euro aan illegale staatssteun terugbetalen
11 September, 00:04

De failliete luchtvaartmaatschappij Alitalia moet 900 miljoen euro terugbetalen aan de Italiaanse overheid. Alitalia kreeg in 2017 twee leningen die tot een oneerlijk concurrentievoordeel hebben geleid en daarom is sprake van illegale staatssteun. Dat heeft Eurocommissaris van Mededinging Margrethe Vestager bekendgemaakt na drie jaar onderzoek.

De subsidie van in totaal 1,35 miljard euro die opvolger Italia Trasporto Aereo (ITA) de komende drie jaar zal ontvangen, is wel goedgekeurd door de Europese Commissie. In een verklaring schrijft Vestager dat ze verwacht dat de opvolger van Alitalia wel winstgevend zal zijn. Een subsidie voor ITA vormt dus geen illegale staatssteun, is haar redenering: in het geval van Alitalia verdween het subsidiegeld in feite in een bodemloze put en dat is hier niet het geval.

Alitalia ontving de leningen om faillissement te voorkomen en genoeg tijd te hebben een nieuwe investeerder te zoeken. Alhoewel Alitalia al failliet is, moet de luchtvaartmaatschappij toch de 900 miljoen euro terugbetalen, heeft Vestager bepaald. Daarmee wordt voorkomen dat opvolger ITA niet direct met een hoge schuldenlast wordt opgezadeld.

Ook staatssteun KLM

Eerder oordeelde de Europese rechter dat de staatssteun van het Nederlandse kabinet aan KLM niet goedgekeurd had mogen worden door de Europese Commissie. Er was 3,4 miljard euro aan steun gegeven in de vorm van leningen en garantiestellingen.

KLM zei destijds dat die uitspraak geen gevolgen had voor de luchtvaartmaatschappij, mede doordat zij de steun niet hoeft terug te betalen. De Europese Commissie moet een nieuw besluit nemen over de Nederlandse steun aan KLM.
Ruim 600 kilometer file, op een na drukste spits van het jaar
11 September, 00:04

Het is de op een na drukste spits van het jaar, meldt de ANWB. Op het hoogtepunt, iets voor 16.00 uur, stond er ruim 600 kilometer file. "Dit is het gebruikelijke verkeersbeeld wat we kennen van vrijdagen voor de coronapandemie", zegt een woordvoerder.

De grote hoeveelheid files is het gevolg van een combinatie van factoren. Allereerst zijn de meeste mensen terug van vakantie en is er weer volop woon-werkverkeer. "Het heeft ook met het slechte weer te maken, zo zijn er in Brabant en rond Nijmegen en Arnhem flinke buien", zegt de ANWB-woordvoerder.

De files staan op bekende plekken. Zo is het erg druk op de A2 richting het zuiden van Utrecht naar Den Bosch en op de A27 richting Breda. Daar loopt de vertraging volgens de ANWB plaatselijk op tot een uur.

Het hoogtepunt van de files lijkt inmiddels achter de rug. Maar het blijft waarschijnlijk de komende twee uur nog relatief druk op de weg. Op de verkeersinformatiepagina van de ANWB staat de laatste informatie.
Kraanwater Noordoost-Twente weer drinkbaar
11 September, 00:04

Het kraanwater in Oldenzaal en omgeving is weer veilig te consumeren. Mensen kunnen het weer drinken zonder het eerst drie minuten te koken, meldt waterbedrijf Vitens.

Het advies om te koken werd vorige week donderdag afgekondigd, toen bij een reguliere controle de E. coli-bacterie in waterleidingen werd gevonden. Sindsdien werd het twee keer verlengd. Het gold voor ongeveer 26.000 huishoudens in Noordoost-Twente.

De afgelopen week heeft Vitens de leidingen gespoeld en schoongemaakt. Vanmiddag lieten testresultaten zien dat de leidingen vrij zijn van de gewraakte bacterie.

Vitens vermoedt dat de bron van de besmetting in een van zijn drinkwaterreservoirs zit. Dat is buiten bedrijf gesteld.
Gewonde bij steekpartij in azc Winterswijk
11 September, 00:03

Bij een steekpartij in het asielzoekerscentrum in Winterswijk is iemand gewond geraakt. De politie geeft geen details, maar volgens dagblad de Gelderlander is het slachtoffer ernstig gewond naar een ziekenhuis gebracht.

Wat er precies is gebeurd, is nog onbekend. Ook is onduidelijk of er iemand is aangehouden voor het incident. De politie doet onderzoek op het terrein van het azc.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is niet bereikbaar voor commentaar.
Prins Andrew gedagvaard in misbruikzaak
11 September, 00:02

De Britse prins Andrew heeft zijn dagvaarding ontvangen in de misbruikzaak tegen hem. Dat zeggen de advocaten van Virginia Giuffre, de vrouw die verklaart dat ze is misbruikt door de prins toen ze 17 was.

Volgens Giuffre is het misbruik gebeurd op aandringen van zakenman Jeffrey Epstein en onder meer op diens landgoed in New York. Andrew was destijds een vriend van Epstein. Zelf ontkent hij de aantijgingen van misbruik.

Dagvaarding geweigerd

Giuffre's advocaten zeggen dat de documenten op 27 augustus zijn afgeleverd bij hem thuis in Windsor. Een medewerker van het advocatenteam zou een dag eerder ook al hebben geprobeerd om de dagvaarding af te geven aan de prins. Maar toen weigerde Andrews beveiliging de documenten in ontvangst te nemen.

Een dag later werd er nog een poging gedaan. Toen lukte het om de documenten af te geven aan de politieagenten die bij het toegangshek stonden. Volgens Giuffre's advocaten volstaat dat.

Andrew zou op dit moment op het koninklijke landgoed Balmoral in Schotland zijn. Zijn woordvoerder heeft tegen de BBC gezegd dat hij niet wil reageren op de laatste ontwikkelingen.

Zaak kan doorgaan

Nu prins Andrew de dagvaarding heeft ontvangen, kan de zaak tegen hem doorgaan. Giuffre heeft de beschuldigingen tegen de 61-jarige prins al eerder geuit, maar zette vorige maand daadwerkelijk juridische stappen tegen hem.

De zoon van koningin Elizabeth wordt niet strafrechtelijk vervolgd door de Amerikaanse justitie. Giuffre stapte zelf naar de rechter en eist een schadevergoeding van de prins.
Van Weyenberg: geen toekomst voor Tata Steel als het zo vuil blijft als nu
4 September, 00:05

Staatssecretaris Van Weyenberg vindt dat er geen toekomst voor Tata Steel in IJmuiden is als het bedrijf zo vuil blijft als nu. "Zoals het nu gaat, kan het niet langer", zei hij vanochtend naar aanleiding van een gisteren gepubliceerd RIVM-onderzoek.

Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen die in de buurt van het bedrijf wonen, worden blootgesteld aan veel meer schadelijke stoffen dan mensen die ergens anders wonen.

De Noord-Hollandse gedeputeerde Jeroen Olthof zei gisteren al dat de staalindustrie in de IJmond alleen kan voortbestaan als de nadelige effecten op de gezondheid en de leefomgeving zo snel mogelijk verminderen. De demissionaire staatssecretaris van Infrastructuur gebruikte soortgelijke woorden. Hij zei dat er gisteren "wel iets is gebeurd".

Vergunningen strenger

Van Weyenberg gaat met de provincie praten. Hij wil die graag helpen de vergunningsvoorwaarden strenger te maken en die beter te handhaven. De staatssecretaris zei ook dat hij in de EU zijn best wil doen om de regels voor de staalindustrie aan te scherpen. "Maar dat laatste gaat lang duren en daar kunnen de omwonenden echt niet op wachten."

Van Weyenberg wees erop dat het bij gesprekken over Tata vaak over banen ging, en tegenwoordig ook over het klimaat. "Maar het moet ook echt gaan over de gezondheid van mensen. Dat verdient een volledig volwaardige plaats in de keuzes van de komende maanden."

De directeur van Tata erkende gisteren dat het bedrijf eerder had kunnen beginnen met maatregelen om de fabriek schoner te maken. Van Weyenberg zei daarover: "Doe het sneller en ambitieuzer." Hij voegde eraan toe dat er verschillende manieren zijn waarop Tata minder CO2 kan uitstoten, bijvoorbeeld door gebruik te maken van waterstof of door CO2 op te slaan.
Hacker perst hogeschool van Arnhem en Nijmegen af
4 September, 00:04

Een onbekende perst de hogeschool van Arnhem en Nijmegen af. Hij heeft mogelijk data van studenten en medewerkers in handen en eist een onbekend bedrag. Dat meldt een bron aan de NOS en een woordvoerder van de HAN bevestigt dat.

Wat de hacker precies eist, is niet bekendgemaakt. Ook is onbekend wat hij dreigt te doen als er niet wordt betaald. Mogelijk dreigt hij met publicatie van de gegevens die hij heeft buitgemaakt. Van ransomware, waarbij bestanden worden gegijzeld die pas weer worden teruggegeven na betaling van losgeld, is voor zover bekend geen sprake.

De omvang van het datalek is nog niet bekend. Gisteravond zou de oorzaak van het lek nog niet zijn gevonden.

Onderzoek

De hogeschool meldt op zijn website dat het onderzoek in volle gang is. Studenten en medewerkers wordt opgeroepen om alert te zijn op phishing.
Werkgevers willen vaccinatie- of testbewijs van personeel zien
4 September, 00:04

Werkgevers moeten kunnen zien of hun personeel is gevaccineerd, negatief is getest of is hersteld van een coronabesmetting. Volgens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland is dat nodig om de werkplek veiliger te maken.

Als iemand niet gevaccineerd is of geen negatieve testuitslag kan laten zien, moeten werkgevers de mogelijkheid hebben om mensen verplicht thuis te laten werken of ter plekke een test aan te bieden.

Volgens de werkgeversorganisaties willen steeds meer werknemers van elkaar weten of ze gevaccineerd zijn. Ook klanten zouden dat willen weten.

'Alleen gevaccineerde medewerker sturen'

"Wij merken dat ondernemers in allerlei sectoren in de praktijk steeds meer klem komen te zitten. Enerzijds zijn ze wettelijk verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving, anderzijds mogen ze nu niet eens vragen of hun medewerkers gevaccineerd of getest zijn en kunnen ze mensen niet weigeren", zegt voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW. "Zeker nu we straks weer allemaal naar kantoor gaan, moet dat anders."

"En sommige opdrachtgevers vragen aan leveranciers om alleen gevaccineerde of geteste werknemers te sturen", zegt MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof.

Beide werkgeversorganisaties zijn een campagne begonnen om werkgevers en hun medewerkers te wijzen op het belang van vaccineren.

Gesprek op werkvloer

Demissionair minister De Jonge is vooralsnog niet van plan werkgevers meer toegang te geven tot 'corona-informatie' van hun personeel. De Jonge: "Ik vind dat op de werkvloer het gesprek over vaccinaties nadrukkelijker en indringender gevoerd moet worden, zeker in de zorg."

De Jonge wijst erop dat je als werkgever wel degelijk de vraag mag stellen of iemand gevaccineerd is. "Ik zou zeggen: stel hem vooral, maar weet dat iemand er geen antwoord op hoeft te geven." In dat geval kan een werkgever die verantwoordelijk is voor een veilige werkomgeving, aanvullende maatregelen nemen. Bijvoorbeeld die persoon iedere dag te laten testen of beschermende middelen geven, zegt de minister.

Ook in de zorg zijn er werknemers die niet gevaccineerd zijn of geen informatie willen verstrekken. De Jonge is daarover met de zorgsector in gesprek. "Registratie van deze informatie mag nu niet. Als de zorg dit wel nodig acht, dan zou daar de wet voor gewijzigd moeten worden", zegt de minister. "Maar zover ben ik nog niet."
Demissionair minister Van Ark weg vanwege ernstige nekklachten
4 September, 00:04

Minister Tamara van Ark vertrekt vanwege gezondheidsredenen. Koning Willem-Alexander heeft de demissionair minister voor Medische Zorg ontslag verleend. Van Ark stapt ook op als lid van de Tweede Kamer voor de VVD.

Eerder was al bekend dat ze rust moest nemen vanwege nekproblemen. "Helaas is er nog geen sprake van herstel op het niveau dat ik weer aan de slag kan", meldt ze vandaag. Ze voegt eraan toe dat dit werk, zowel in het kabinet als in de Kamer, 100 procent vraagt en dat kan ze nu niet geven.

De taken van Van Ark zullen worden overgenomen door minister De Jonge van Volksgezondheid en staatssecretaris Blokhuis.

Van Ark was minister voor Medische Zorg sinds juli vorig jaar. Zij volgde toen PvdA'er Martin van Rijn op. Die was op zijn beurt de vervanger van VVD'er Bruno Bruins. Bruins stapte in maart vorig jaar op omdat hij oververmoeid was.

Van Ark zat van 2010 tot 2017 in de Tweede Kamer, een groot deel van die tijd was ze vicefractievoorzitter van de VVD. Voordat ze minister werd, was ze staatssecretaris van Sociale Zaken. Als minister hield ze zich onder meer bezig met de coronacrisis. Bij de verkiezingen van maart stond ze op de tweede plaats op de kandidatenlijst van de VVD, meteen achter partijleider Rutte.

Veel bewindslieden weg

Met het vertrek van Van Ark zijn inmiddels negen bewindslieden van het derde kabinet-Rutte voortijdig opgestapt. Deze week werd al het vertrek van demissionair minister Van Nieuwenhuizen bekend. Zij wordt voorzitter van Energie-Nederland, de lobbyclub van grote energiebedrijven als Shell en Eneco.

Het vertrek van vier bewindslieden had een directe politieke reden (Zijlstra, Harbers, Snel, Wiebes). Twee vertrokken vanwege gezondheidsredenen (Bruins en Van Ark). Twee gingen weg, omdat ze een andere baan hebben: Van Nieuwenhuizen en haar staatssecretaris Van Veldhoven. PvdA'er Van Rijn was vorig jaar na het vertrek van Bruins vier maanden minister voor Medische Zorg. Dan is er ook nog minister Van 't Wout. Die is niet officieel weg als bewindsman, maar sinds eind mei wordt hij vanwege een burn-out vervangen door VVD-partijgenoot Blok.

Dat negen ministers of staatssecretarissen eerder weggaan, is uitzonderlijk veel, maar geen record.
Bijleveld: soms onbegrijpelijk dat gevluchte Afghanen zijn teruggegaan
4 September, 00:04

Demissionair minister Bijleveld van Defensie vindt het "soms onbegrijpelijk" dat Afghanen die naar Nederland zijn gevlucht deze zomer zijn teruggegaan naar Afghanistan. "In een situatie die al niet goed was", zei Bijleveld voor de wekelijkse ministerraad in Den Haag.

Ze reageerde daarmee op een publicatie van De Telegraaf. De krant schrijft dat honderden mensen ondanks negatieve reisadviezen en de oprukkende Taliban voor vakantie en familiebezoek naar Afghanistan zijn gereisd. Twee van hen doen in de krant hun verhaal.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op dit moment contact met zo'n 600 mensen over evacuatie uit Afghanistan met Nederlandse hulp. Het zijn vooral Nederlanders, zogeheten statushouders en familieleden die in aanmerking komen voor gezinshereniging, liet het ministerie gisteravond weten. Exacte aantallen per groep zijn niet bekend; het ministerie maakt geen onderscheid tussen de hulpzoekenden.

Statushouders zijn mensen die door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zijn erkend als asielzoeker. Ze krijgen in eerste instantie een verblijfsvergunning voor vijf jaar. Volgens de regels mogen statushouders niet naar hun land van herkomst reizen, in dit geval dus Afghanistan.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat zo'n reis gevolgen kan hebben voor statushouders. De IND beoordeelt dan "of hij of zij nog bescherming nodig heeft en of de vergunning dient te worden ingetrokken". Overigens kunnen mensen soms langere tijd statushouder blijven, bijvoorbeeld omdat ze moeite hebben met Nederlands leren of om het inburgeringsexamen te halen. Mensen met een Nederlands paspoort kunnen in principe wel vrij reizen.

Dringend advies: ga weg

Vanwege de snelle opmars van de Taliban waarschuwde de Nederlandse ambassade in Kabul landgenoten op 6 augustus om het land zo snel mogelijk te verlaten. Ondanks die oproep vertrokken toen nog mensen uit Nederland naar Afghanistan.

Na de val van Kabul, half augustus, zetten westerse landen missies op touw om nog zoveel mogelijk mensen te evacueren. Dat leidde tot chaos rond het vliegveld van Kabul. Bij een aanslag door de Afghaanse tak van Islamitische Staat kwamen dertien Amerikaanse militairen en 169 Afghanen om het leven.

'Bedonderd'

Ook Nederlandse militairen waren op en rond het vliegveld actief. Ambassadeur Caecilia Wijgers vertelde woensdag in het AD dat de kogels haar om de oren vlogen toen ze onder militaire begeleiding bij een van de poorten van het vliegveld ging kijken.

PVV-leider Geert Wilders zegt naar aanleiding van het Telegraaf-artikel dat hij de zaak schandalig vindt en dat terugkeerders "ons gewoon hebben bedonderd".
Amsterdams studentencorps staakt ontgroening na geweldsincidenten
4 September, 00:03

Het Amsterdamsch Studenten Corps (ASC) staakt per direct de kennismakingsactiviteiten na meldingen van geweldsincidenten deze week bij ontgroeningen. Wat er is gebeurd, is nog onduidelijk.

"We zijn hiervan geschrokken", zegt een woordvoerder van de Universiteit van Amsterdam over het nieuws. "Volgende week gaan we met het corpsbestuur om de tafel en sancties worden niet uitgesloten."

De UvA bevestigt dat het corps vanmiddag een aantal geweldsincidenten heeft doorgegeven. "Dit soort incidenten horen gelijk bij ons gemeld te worden, maar het lijkt erop dat dit te laat is gedaan", zegt een UvA-woordvoerder.

'Meerdere gewonden'

Volgens de Volkskrant zijn meerdere studenten gewond geraakt bij ontgroeningen deze week. De krant baseert zich op anonieme bronnen. De politie zegt dat nog te veel details ontbreken om te kunnen achterhalen of, en zo ja hoeveel gewonden er zijn gevallen.

Een ASC-woordvoerder bevestigt tegenover de NOS dat de kennismakingsactiviteiten zijn geschrapt en zegt dat een uitgebreide reactie later volgt.

Herhaaldelijk verbetering beloofd

De krant schrijft op basis van een persverklaring van het corpsbestuur: "Op studentenverenigingen is geen enkele plaats voor geweld of intimidatie. Helaas hebben wij wel een aantal meldingen over incidenten ontvangen. Dat is volstrekt onacceptabel", wordt rector Jack G. Koopman geciteerd.

Het corps is vaker in opspraak gekomen vanwege grensoverschrijdende ontgroeningsrituelen. In 2016 belandden drie studenten in het ziekenhuis na zulke incidenten. Hoewel er herhaaldelijk verbetering is beloofd, raakten in 2019 twee nieuwe leden onderkoeld bij de ontgroening in een dispuut, schrijft de Volkskrant.

Met 2700 leden en 35 disputen is het ASC de grootste studentenvereniging van Nederland.


© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn