NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop

Tbs'er tijdens verlof gevlucht uit Pompekliniek in Nijmegen
Donderdag, 00:06

Uit de Pompekliniek in Nijmegen is vandaag een tbs'er ontsnapt, bevestigt een woordvoerder van de tbs-kliniek aan Omroep Gelderland na berichtgeving van dagblad De Gelderlander. De man ontsnapte rond het middaguur tijdens zijn verlof aan zijn begeleider.

De tbs'er zou bij een ander in de auto zijn gestapt en zo zijn gevlucht. Een speciaal politieteam is naar hem op zoek.

De woordvoerder wil verder geen mededelingen doen. Het is dus onduidelijk wie de ontsnapte tbs'er is, waarvoor hij in de Pompekliniek zat en hoe hij aan zijn begeleider kon ontkomen.

Eerdere ontsnappingen

Afgelopen zomer ontsnapten twee mannen op een klassieke manier uit de tbs-kliniek in Nijmegen. Van buitenaf werd toen een gat in het hek gemaakt. De twee mannen kropen daardoor naar buiten en verdwenen in een gereedstaande auto.

Een van die tbs'ers, de 27-jarige Sherwin Windster, is nog steeds vermist. Hij staat sinds deze maand op de Nationale Opsporingslijst.
Kamervoorzitter Bergkamp bij koning om over Tweede Kamer te praten
Donderdag, 00:06

Kamervoorzitter Bergkamp is vandaag bij koning Willem-Alexander op bezoek geweest, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst in een persbericht bekendgemaakt.

Het gesprek is gegaan over "de ontwikkelingen in het parlement". Wat daarmee wordt bedoeld is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van Bergkamp is het "een regulier gesprek" en is er geen speciale aanleiding.

De Rijksvoorlichtingsdienst zegt ook dat de koning "periodiek" met de Kamervoorzitter spreekt. Daar worden niet altijd persberichten over verstuurd, aldus een woordvoerder.

Niet uitzonderlijk, wel bijzonder

De Tweede Kamer is de laatste tijd regelmatig in het nieuws door interne aangelegenheden. Voorbeelden daarvan zijn het onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Arib, de irritatie van Kamerleden over het lekken van nieuws door het kabinet, het voorstel van D66 om politieke partijen makkelijker te verbieden en de uitspraken van Kamerleden van Forum voor Democratie.

Dat een Kamervoorzitter de koning bijpraat over de laatste politieke ontwikkelingen is niet uitzonderlijk, maar wel bijzonder. Zo praat de Kamervoorzitter de koning ook bij over ontwikkelingen tijdens de formatie.
Hoofdverdachte in witwaszaak na twee maanden vrijgelaten
24 November, 00:09

De hoofdverdachte in de witwaszaak waarin ook Jumbo-topman Frits van Eerd verdachte is, wordt onder voorwaarden vrijgelaten. Deze Theo E. heeft twee maanden vastgezeten.

De 58-jarige E. uit Aa en Hunze in Drenthe wordt ervan verdacht dat hij op grote schaal geld en goederen heeft witgewassen via onroerendgoedtransacties, autohandel, contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport.

Daarbij gebruikte de voormalig coureur en bekende in de motorsport zijn netwerk. Het OM ziet E. als de spin in het web, waarin ook Jumbo-topman Frits van Eerd, zelf actief in de autosport, verstrikt lijkt geraakt. Van Eerd heeft zich vanwege de verdenking tijdelijk teruggetrokken als topman van Jumbo.

Theo E. was de enige verdachte die nog vast zat. Van Eerd werd na een paar dagen in de cel vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie denkt dat het onderzoek nog lang zal duren vanwege de complexiteit en de omvang ervan.

In september deed justitie invallen in woningen en bedrijfslocaties in de provincies Groningen, Drenthe en Noord-Brabant. Daarbij is administratie in beslag genomen. Ook is op diverse locaties veel contant geld aangetroffen.
Nieuwe watermaatregelen op komst: hoger grondwaterpeil en strengere milieueisen
24 November, 00:05

Het kabinet wil het grondwaterpeil verhogen om CO2-uitstoot te verminderen en verzakking van huizen tegen te gaan. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving in de Telegraaf.

Komende vrijdag wordt een pakket met maatregelen verwacht om de stikstofuitstoot terug te dringen, daar zitten ook maatregelen over het waterpeil en de waterkwaliteit bij. Het kabinet wil onder meer het waterpeil in de veenweidegebieden verhogen zodat het veen minder CO2 uitstoot. Veen gaat rotten als het droger komt te liggen en stoot daarbij broeikasgas uit.

Vooral melkveehouders in veenweidegebieden in het Groene Hart en het oosten en noorden van het land zullen hinder ondervinden van de plannen: op nattere weilanden kunnen koeien moeilijker rondlopen en tractors niet rijden. Ook kan de vegetatie veranderen en komen er meer (moeras)planten die koeien niet eten.

Verzakkende huizen

Maar het waterpeil moet ook omhoog om verzakking van huizen tegen te gaan. Eerder dit jaar werd duidelijk dat door de aanhoudende droogte honderdduizenden huizen dreigen te verzakken.

Het kwetsbaarst zijn huizen die niet op betonnen palen of een betonnen fundering zijn gebouwd. Het gaat dan om huizen in veenweidegebieden en de kleipolders: West-Nederland, Noord-Friesland en Groningen. Huizen gebouwd voor 1980, die nog staan op houten palen.

Bouwen in de toekomst

Bij de maatregelen waar het kabinet vrijdag mee komt zal ook aandacht zijn voor het bouwen in de toekomst. Daarbij zal meer rekening moeten worden gehouden met de risico's van bouwen in laaggelegen gebieden en overstromingsgevaar van grote rivieren.

Voor huidige plannen - zoals in de gemeente Zuidplas waar ruim 6 meter onder zeeniveau een heel nieuw dorp moet verrijzen - heeft dat geen gevolgen. Maar het is de vraag of dit soort plannen op den duur nog wel mogelijk is. Wetenschappers waarschuwden eerder al dat Nederland de komende decennia niet meer moet bouwen op risicovolle plekken. Ook de waterschappen vroegen al aandacht voor de mogelijke schade van bouwen op verkeerde plekken.

Slechte waterkwaliteit

Eerder dit jaar schreef minister Harbers al aan de Kamer dat het met de waterkwaliteit in ons land ook slecht gesteld is en dat het kabinet aan Europese regels moet voldoen.

Volgens de Europese Kaderrichtlijn Water moet al het grond- en oppervlaktewater in Europa in 2027 van goede kwaliteit zijn. Beken, sloten, meren en rivieren moeten aan meerdere eisen voldoen. Zo zijn er voorschriften op het gebied van de waterkwaliteit voor planten en dieren, maar ook normen voor giftige stoffen. Een sloot of meer voldoet pas aan de eisen als alle onderdelen in orde zijn. Harbers sprak dit voorjaar al van een "stevige uitdaging".

Het kabinet zal naar verwachting vrijdag meer bekendmaken over een plan van aanpak samen met provincies en waterschappen. Ook voor kustgebieden komt een plan van aanpak, onder meer met het oog op verzilting.
Metingen RIVM: schadelijke neerslag in omgeving Tata niet afgenomen
17 November, 00:07

In het stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel zijn opnieuw hoge waarden van kankerverwekkende stoffen (PAK's) en lood gevonden. Dat gebeurde bij metingen die het RIVM dit voorjaar deed. De hoeveelheden komen over de hele linie overeen met de uitslagen van eenzelfde onderzoek twee jaar geleden.

Wel zijn er verschillen tussen de plaatsen in de omgeving van Tata Steel. Zo zijn in Wijk aan Zee de hoeveelheden kankerverwekkende stoffen en metalen lager dan twee jaar terug, en zijn ze in Beverwijk juist hoger. In Velsen en IJmuiden werd relatief veel lood gevonden. Het RIVM wijt dat aan het weer, met name de wind.

Het RIVM concludeert dus dat net als in 2020 dat de neerslag van kankerverwekkende stoffen en metalen in de regio hoog is, en ook dat Tata substantieel bijdraagt aan de neerslag van die stoffen. Maar door andere weersomstandigheden is de ruimtelijke verdeling anders, zegt het Instituut. Ook kunnen er andere bronnen zijn - bijvoorbeeld andere bedrijven in de regio - die bijdragen aan de uitstoot. Aan de neerslag valt namelijk niet te zien van welk bedrijf het afkomstig is.

Daarom kan het RIVM nog geen uitspraak doen over een af- of toename van kankerverwekkende stoffen en metalen van Tata Steel. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat daarin mee en zegt dat langduriger onderzoek nodig is.

Uitstoot PAK gehalveerd

Tata Steel zegt in een reactie dat het bezig is met het terugdringen van de uitstoot van geluid, geur, stof en zware metalen. Vorige week meldde Tata nog dat het de uitstoot van kankerverwekkende stoffen sinds 2019 met de helft heeft teruggedrongen. Ook zouden de geuremissies bij de Kooks- en Gasfabriek 2 en Staalfabriek meer dan gehalveerd zijn. Dat onderzoek is volgens Tata Steel uitgevoerd door gecertificeerde bureaus.

Dat onderzoek ging over de uitstoot, terwijl deze RIVM-metingen gaan over de neerslag van stoffen. Hoeveel van de uitstoot neerslaat, en waar dat gebeurt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kenmerken van de stoffen die worden uitgestoten, het weer en op welke hoogte de uitstoot plaatsvindt.

"Het is niet onmogelijk dat er een reductie heeft plaatsgevonden", zegt een RIVM-onderzoeker, "Maar dat zie je niet terug in de neerslag van deze stoffen in de omgeving van Tata."

Tata zegt flinke vooruitgang te hebben geboekt met het verminderen van de uitstoot. Een woordvoerder: "Natuurlijk gaan we door. We hebben grote ambities voor de komende jaren."

Ook zegt de staalfabrikant te begrijpen dat mensen zich zorgen maken over hun gezondheid: "Dat lezen we online en offline, ook als we met omwonenden spreken. Het overgrote deel van onze medewerkers en contractors woont in de regio. We hebben een gemeenschappelijk doel: een schone leefomgeving. Wij doen elke dag ons best de impact van onze fabrieken op de leefomgeving verder te verminderen."

Aanzienlijke stappen

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen laat in een Kamerbrief weten dat ze herhaalonderzoek nodig vindt. "Ondertussen verwacht ik van Tata Steel dat zij voortvarend doorgaat met het uitvoeren de afgesproken maatregelen en dat dit tot verbeteringen leidt voor de gezondheid van omwonenden en het milieu. De verwachting is dat de komende anderhalf jaar tot twee jaar aanzienlijke stappen worden gezet in de emissiereductie van stof en gassen van Tata Steel."

Het volgende onderzoek staat al op de planning. In het voorjaar van 2023 komt het RIVM met nieuwe resultaten van metingen die het dit najaar uitvoert. Tata zegt zelf ook door te gaan met onderzoeken naar zijn uitstoot.
Belastingtelefoon weer bereikbaar na problemen met systeemupdate
17 November, 00:07

De Belastingtelefoon en andere helpdesks van de Belastingdienst zijn weer bereikbaar. Ze waren sinds maandagochtend onbereikbaar door problemen na een systeemupdate. Bellers kregen een bandje te horen waarop gevraagd werd om het op een later tijdstip nog eens te proberen.

De problemen zijn nu opgelost. "Sinds 08.00 uur kunnen mensen weer bellen. Sinds 11.00 uur weten we zeker dat het allemaal werkt zoals het hoort", zegt een woordvoerder. Omdat de medewerkers van de helpdesks een paar dagen onbereikbaar waren, is het druk en zijn de wachttijden langer dan gebruikelijk.

De Belastingdienst zegt dat zij coulant zal zijn voor mensen die wilden bellen over een aanmaning die betaald had moeten zijn. "Er wordt met de storing rekening gehouden als mensen daardoor in de problemen zijn gekomen."
Gewonden door gasexplosie in Rijswijk, straat bezaaid met glas en spullen
17 November, 00:07

Drie mensen zijn gewond geraakt bij een gasexplosie in Rijswijk. Het zou gaan om monteurs die in een flat aan het werk waren. Een van hen is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Tien appartementen zijn ontruimd.

Veel ruiten van het gebouw zijn gesneuveld en de straat lag na de ontploffing bezaaid met glas en spullen. De omgeving is afgezet door de hulpdiensten en een gedeelte van de flat is afgesloten van gas, licht en elektra. Medewerkers van de gemeente controleren welke schade de explosie heeft aangericht aan de constructie van de flat.

Bekijk hier de eerste beelden na de gasexplosie:

"Ik woon op de derde etage. Ik heb het glas van de ruit naar beneden horen vallen", zegt een flatbewoner tegen Omroep West. "Het was een echte explosie. Het klonk als een doffe dreun. Ik ben gelijk naar beneden gegaan om te vertrekken."

Bij de flat wordt volgens een andere bewoner al ruim een week onderhoud gepleegd. "Het was een hele harde knal. Ik dacht dat er een balkon naar beneden viel. We hebben onze jas aangedaan en zijn met de trap naar beneden gegaan. In de hal hing het vol met hele scherpe rook."
Protesterende boeren verlaten Zwolle zonder dat het tot een gesprek komt, ministerie reageert
17 November, 00:07

In Zwolle hebben enkele honderden boeren geprotesteerd bij het provinciehuis. Ze hadden trekkers voor het gebouw geparkeerd en droegen protestborden.

Ze protesteerden tegen het opleggen van dwangsommen aan 'PAS-melders': dat zijn (voornamelijk) boeren die voor bepaalde activiteiten waarbij stikstof wordt uitgestoten, zoals uitbreiding van hun bedrijf, eerst geen vergunning hoefden aan te vragen, maar dat nu van de rechter wel moeten doen. Het kabinet beloofde deze boeren tegemoet te komen, maar dan moet wel eerst ergens anders de stikstofneerslag verminderen.

De boeren kwamen bij het provinciehuis om een lijst met hun eisen aan te bieden. Provinciebestuurders kwamen ook naar buiten:

Provincies moeten van de rechter optreden, omdat PAS-melders nu illegaal werken. Boeren zeggen dat ze failliet gaan als ze dwangsommen moeten betalen, maar de provincie Overijssel zegt niet anders te kunnen.

Onlangs stuurde het provinciebestuur een brandbrief waarin minister Van der Wal werd gevraagd snel met een oplossing te komen en de getroffen boeren te compenseren. De minister zegt dat ze hard werkt aan een oplossing, maar dat het moeilijk is.

Brief met eisen

De boeren die in Zwolle protesteerden, hadden een brief voor het provinciebestuur bij zich met daarin hun zorgen en een aantal eisen. Ze schrijven in de brief dat de provincie meteen moet stoppen met de handhaving. Als dat niet gebeurt, willen ze binnenkort opnieuw bij het provinciehuis protesteren.

De gedeputeerden kwamen naar buiten om de brief in ontvangst te nemen. Ze nodigden een kleine groep boeren uit om binnen verder te praten, maar de boeren weigerden dat. Zij wilden het gesprek buiten voeren, maar doordat de gedeputeerden daar niet op ingingen, kwam het gesprek er niet.

Dwangsommen voor PAS-melders kunnen erg hoog oplopen. Zo vertelden twee veehouders tegen RTV Oost dat ze hun veestapel binnen een paar maanden drastisch moeten inkrimpen, omdat ze anders een dwangsom van 117.000 euro per kwartaal krijgen.
Van Gennip: kabinet houdt ambitie om in 2025 bijna gratis kinderopvang te hebben
17 November, 00:06

Het kabinet houdt de ambitie om in 2025 te beginnen met een nieuw stelsel van betaling van de kinderopvang. Dat heeft minister Van Gennip van Sociale Zaken gezegd in de Tweede Kamer. Of dat werkelijk gaat lukken, moet later duidelijk worden.

Naar aanleiding van het schandaal met de kinderopvangtoeslagen hebben VVD, D66, CDA en ChristenUnie afgesproken dat er een heel nieuw systeem moet komen. Kern daarvan is dat de overheid voor werkende ouders 96 procent van de kosten van opvang zal betalen. Verder wordt de toeslag rechtstreeks aan de kinderopvanginstelling overgemaakt, en niet meer aan de ouders.

Vraagtekens bij planning

In de Kamer is bij een ruime meerderheid sympathie voor de uitgangspunten, maar veel partijen hebben nog vragen en betwijfelen ook of 2025 wel haalbaar is. Ook diverse betrokkenen en deskundigen zetten vraagtekens bij de planning van het kabinet.

Een van de voornaamste knelpunten is het tekort aan personeel, dat mogelijk nog groter wordt als kinderopvang vrijwel gratis wordt. Ook is nog niet duidelijk wie het nieuwe stelsel gaat uitvoeren.

Worsteling

Van Gennip zei dat ze de komende maanden allerlei problemen gaat analyseren en dat ze ook met diverse partijen overlegt over wie het nieuwe systeem gaat uitvoeren. Volgens haar zijn er diverse initiatieven om het personeelstekort terug te dringen.

De minister erkende verder dat het risico bestaat dat kinderopvanginstellingen hun prijzen gaan verhogen. Critici zijn bang dat de herziening daardoor juist slecht zal uitpakken voor ouders met lage inkomens, die nu ook al het grootste deel van hun kosten vergoed krijgen. Ze wil dat in de gaten houden.

De minister wil voor de zomer met uitgewerkte plannen komen. Dan wil ze ook duidelijkheid hebben over de vraag wat er nodig is om 2025 te kunnen halen en wat allerlei extra eisen betekenen voor de tijdsplanning. Ze sprak van een worsteling tussen snelheid en zorgvuldigheid, waarvan de uitkomst het komende half jaar duidelijk moet worden. "Maar we sturen hard op 2025."
Provincie Gelderland mag voorlopig niet schieten op wolf met paintballgeweer
17 November, 00:06

De provincie Gelderland mag voorlopig niet met paintballgeweren laten schieten op wolven. De voorzieningenrechter heeft het verboden. Volgende week behandelt de rechtbank de zaak inhoudelijk, dan wordt besloten of het alsnog mag.

Gelderland vindt het onwenselijk dat wolven op de Veluwe dicht in de buurt komen van mensen. Handhavers mochten sinds eind oktober op wolven schieten om hen af te schrikken. "We hebben te maken met een wolf die te tam is. Dus we moeten hem afschrikken van mensen", zei de provincie over het plan.

Yellowstone

Met het afschrikken van wolven met paintballgeweren zijn positieve ervaringen opgedaan in Yellowstone National Park in de Verenigde Staten. De felle pijn die de paintballgeweren veroorzaken, zorgt ervoor dat wolven mensen voortaan mijden.

Tot nu toe hebben handhavers in Gelderland nog geen schot gelost op wolven. De provincie zegt dat de wolven in de gaten worden gehouden en pas wordt ingegrepen als dat nodig is. Handhavers lopen wel al rond met paintballgeweren.

Ernstige verwondingen

De Faunabescherming was het er niet mee eens en spande begin deze maand een rechtszaak aan. Omdat het schieten met een paintballgeweer ernstige verwondingen kan veroorzaken, heeft een voorzieningenrechter nu direct een beslissing genomen. De inhoudelijke behandeling van de zaak is volgende week woensdag.
Twee doden door steekincident in Brabantse Cuijk
17 November, 00:04

In een huis in Cuijk in Brabant zijn door een steekincident twee doden gevallen, meldt de politie. Er is een traumahelikopter ter plaatse geweest, maar hulpverlening heeft niet mogen baten. De politie meldt dat de twee mensen samen in de woning zijn aangetroffen.

De doden zijn bewoners van 73 en 75 jaar. Alle mogelijke scenario's over de toedracht worden nog open gehouden. Er waren geen andere aanwezigen in het huis op de Korhoenderveld

De forensische opsporing is aanwezig en doet onderzoek:
Persfotograaf heeft niks te maken met nazivlag bij Stroe
10 November, 00:06

Een persfotograaf van een fotopersbureau in Gelderland heeft niks te maken met een nazivlag die in augustus langs de A1 bij Stroe hing. Dat concludeert de politie na onderzoek. De fotograaf werd er op sociale media van beschuldigd de vlag zelf te hebben opgehangen.

Hij was onderweg naar een andere brand, toen hij de bermbrand zag en een vlag met een hakenkruis die daarnaast hing. Daarvan maakte hij foto's. Na het publiceren ervan werd de eigenaar van het fotopersbureau meermaals bedreigd.

Via de data in het fotobestand en P2000-meldingen achterhaalden mensen dat de foto zou zijn gemaakt nog voordat de hulpdiensten waren ingelicht. Op sociale media ontstonden daarna geruchten dat de fotograaf de vlag zelf had opgehangen.

De eigenaar van het bureau, Roland Heitink, deed aangifte van de bedreigingen. Hij zei eerder dat de fotograaf de verkeerde instellingen op zijn toestel had toen de foto langs de A1 werd gemaakt.

Niet betrokken bij incident

De politie laat aan Omroep Gelderland weten dat uit onderzoek is gebleken dat de fotograaf alleen verslag heeft gedaan van het incident en er niet bij betrokken was. Wie dan wel verantwoordelijk was, weet de politie niet. Ook heeft onderzoek naar de bedreigingen aan het adres van het fotopersbureau niks opgeleverd. Er is niemand aangehouden.

Heitink reageert opgelucht. "Het is fijn dat de politie dit naar buiten brengt en uitsluit dat wij erbij betrokken waren", zegt hij. "Het is ook de 101 procent bevestiging dat wij het echt niet zijn. Bij buitenstaanders die nog twijfels hadden, is die twijfel weggenomen."
Voor miljoenen aan illegale tabak gevonden in Born, drie aanhoudingen
10 November, 00:04

Op een industrieterrein in Born heeft de politie vandaag een grote opslag van illegale tabak gevonden. Drie mensen zijn aangehouden.

De tabak werd gevonden bij een inval van politie, douane en Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst in een loods. Die inval werd gedaan in verband met een groot internationaal lopend onderzoek, aldus de politie.

Hoeveel tabak er precies is gevonden is niet duidelijk. De politie schat de waarde op enkele miljoenen.

Overtreden accijnswet

Tijdens de inval liepen de drie verdachten het terrein op, meldt de politie. Zij zijn door de douane opgepakt op verdenking van het overtreden van de accijnswet, meldt 1Limburg.

Het onderzoek gaat verder en wordt gedaan door de FIOD.
Basisschoolleerling bestelt per ongeluk voor half miljoen euro aan lesmateriaal
10 November, 00:04

Een basisschoolleerling in Vught heeft per ongeluk voor 500.000 euro aan lesmateriaal besteld op de webshop van uitgever Malmberg. Hij deed dat vermoedelijk omdat hij tijdens de les niet kon inloggen in een online rekenprogramma, waarna hij op het internet zelf ging speuren naar een oplossing.

De fout kwam aan het licht toen verkoopmedewerkers van Malmberg het bedrag voorbij zagen komen. Die belden voor de zekerheid met de school, die niets van de bestellingen afwist. "Eerst dachten we dat we misschien wel gehackt waren", vertelt schooldirecteur Tom van Esch aan Omroep Brabant. Maar al snel kwam de aap uit de mouw toen ze nog eens goed naar het mailadres keken. "Die naam zit bij ons in groep zeven."

Van Esch vroeg de leerling naar zijn bijzondere aankoop. "Toen ik hem in eerste instantie vroeg of hij ooit op die site was geweest, ging er geen belletje rinkelen. Maar ik mocht wel even in de geschiedenis van zijn laptop kijken. Daaruit bleek dat de vermoedens toch wel klopten."

Leermoment

Volgens Van Esch lukte het de jongen niet om tijdens de les in te loggen in het online rekenprogramma. Hij is toen waarschijnlijk zelf rond gaan speuren op het internet en belandde zo op de site van Malmberg, waar hij een account aanmaakte voor de webshop van de uitgever.

Dat kon blijkbaar makkelijk omdat de mailadressen van de leerlingen dezelfde domeinnaam hebben als die van de leraren. "Dat was voor ons een mooi leermomentje", geeft Van Esch lachend toe. "Inmiddels is dat goed opgepakt door de partijen die daar verstand van hebben." Zo moeten nieuwe accounts voortaan eerst worden goedgekeurd door de directeur en het hoofd van de ict.

Geen verkeerde intenties

De school heeft hierover een gesprek gevoerd met de leerling en zijn ouders. Niet als straf, maar als les voor de toekomst. "Hij had zeker geen verkeerde intenties en was zich totaal niet bewust van de gevolgen", zegt Van Esch. "Volgens mij leek het voor hem eerder op iets fictiefs. Als ik nou op dit knopje klik, dan komt er een geldbedrag bij."

Zo werd het voor alle partijen een leerzame ervaring. "Het begint er natuurlijk mee dat dit technisch niet moet kunnen. Daar zat gewoon een lek", zegt Van Esch. "Maar al met al is het mooi opgelost."
Minister wil maatschappelijke dialoog over de wolf in Nederland
10 November, 00:03

Minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) wil dat er een brede maatschappelijke dialoog op gang komt over de wolf in Nederland. In de Tweede Kamer kondigde ze aan dat ze daarvoor in gesprek gaat met de Raad voor Dieraangelegenheden, een adviesorgaan van het kabinet.

Het stijgende aantal wolven in Nederland leidt tot een verhit debat. Natuurbeschermers vinden het prachtig dat het dier terug is in Nederland, maar anderen vrezen voor de veiligheid van mensen, vee en huisdieren en roepen op tot het verjagen of afschieten van 'probleemwolven'.

"Vooral op sociale media verschijnen berichten die gericht zijn op het voeden van angst. Daar maak ik me zorgen over", zei Van der Wal. "De hele discussie is nu gebaseerd op angst en ophef en dat is niet zorgvuldig. Het polariseert ook."

In de maatschappelijke dialoog, waar alle belanghebbenden aan mee kunnen doen, moet de vraag aan de orde komen of de angst voor de wolf terecht is, welke positie het dier kan hebben in de Nederlandse natuur en hoe voorkomen kan worden dat vee en huisdieren het slachtoffer worden van de wolf.

Verrijking van de biodiversiteit

"Het is een ingewikkeld probleem met veel dillema's en botsende belangen", zei de minister. Ze wil er alles aan doen om de angst weg te nemen bij mensen dat zij of hun dieren aangevallen worden door een wolf. "Maar tegelijkertijd is het ook een verrijking van de biodiversiteit. De wolf is een inheems dier en heeft zelf de weg naar ons land teruggevonden. En het is een beschermde diersoort."

De laatste tijd zijn er vaker berichten over wolven die contact met mensen niet uit de weg gaan en zelfs opzoeken. Partijen als de VVD, de SGP en BBB zien daarin aanleiding om in te grijpen. "Het is een kwestie van tijd voordat de wolf een kind aanvalt", waarschuwde Caroline van der Plas van BBB. "Roodkapje? Het is straks geen sprookje meer in Nederland."

Maar volgens de minister mag je een wolf die probleemgedrag vertoont alleen maar verjagen of afschieten als het echt niet anders kan. Preventie door een goede afrastering of honden die het vee bewaken en de wolven afschrikken heeft de voorkeur. Daar hebben ze in het buitenland goede ervaringen mee.

Vlees neergelegd voor foto

Kamerlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren is bang dat mensen probleemgedrag gaan uitlokken om te kunnen ingrijpen. Ze wees op berichten dat er op de Veluwe vlees wordt neergelegd om wolven te lokken voor een mooie foto.

De wolf is van nature mensenschuw, benadrukte Vestering. "Hoe komt het dat een dier die schuwheid heeft verloren? Het lijkt erop dat hij erop getraind is."

Kamerlid Thom van Campen van de VVD is niet zo enthousiast over het plan van zijn partijgenote Van der Wal voor een maatschappelijk debat over de wolf. "Dat is allemaal heel nobel, maar wat betekent dat voor de boer die 's ochtends wakker wordt en ziet dat zijn schapen of kalveren doodgebeten en verscheurd zijn?"

"Ik kan me voorstellen dat je schrikt van wat een wolf met vee doet", zei Vestering van de Partij voor de Dieren daarover. "Maar ik schrik ook van wat mensen met vee doen. Jaarlijks worden er 600.000 schapen gedood in de veehouderij."
Biden 'optimistisch' over uitslag, maar erkent 'pijnlijk' verlies
10 November, 00:03

De Amerikaanse president Joe Biden is tevreden over de resultaten van de tussentijdse verkiezingen. "Vandaag was een goede dag voor de democratie, en een goede dag voor de VS", zei hij in een eerste publieke reactie op de resultaten van de midterms.

De Democratische Partij behaalde betere resultaten dan de peilingen deden vermoeden. In het Huis van Afgevaardigden winnen de Republikeinen minder zetels dan verwacht. De verkiezingsstrijd in de Senaat is nog niet beslist, alles hangt nu af van de nek-aan-nekraces in swingstates Arizona, Nevada en Georgia. In laatstgenoemde staat moeten kiezers volgende maand opnieuw naar de stembus, omdat de Republikeinse noch de Democratische kandidaat de meerderheid heeft.

Biden noemde het verlies van zetels aan de Republikeinen "pijnlijk", maar was toch te spreken over het verkiezingsresultaat. "We weten nog niet alle uitslagen. Maar terwijl de pers en de experts een gigantische rode golf voorspelden, is dat niet gebeurd."

'We moeten niet vergeten wie we zijn'

Hoewel hij zich optimistisch toonde, erkende Biden ook dat de resultaten laten zien dat er nog veel frustraties zijn onder het Amerikaanse volk. "Ik snap het. Het zijn moeilijke jaren geweest in dit land", zei hij. Maar hij voegde eraan toe dat de kiezers hebben gestemd "voor het behoud van de democratie".

Hij is bereid om samen te werken met de Republikeinse partij. "En het Amerikaanse volk heeft duidelijk laten weten dat ze verwachten dat de Republikeinen ook met mij samenwerken. Er is niets wat buiten ons bereik ligt, zolang we maar samenwerken. We moeten niet vergeten wie we zijn: de Verenigde Staten van Amerika."

Biden verwacht begin volgend jaar te beslissen of hij zich herkiesbaar stelt voor een nieuwe termijn als president. In 2024 zijn er weer presidentsverkiezingen in de VS. Biden herhaalde dat hij van plan is om zich opnieuw kandidaat te stellen, maar dat het een beslissing van de hele familie is. Tijdens de feestdagen hakt hij de knoop door.

Mogelijk neemt hij het in 2024 op tegen Donald Trump, die al lang zinspeelt op een nieuwe kandidatuur. Mogelijk maakt hij volgende week bekend dat hij zich verkiesbaar stelt.

Trump ziet 'erg grote overwinning' voor zichzelf

Trump heeft zich actief bemoeid met deze midterms, onder meer door campagne te voeren en nadrukkelijk zijn steun uit te spreken voor bepaalde Republikeinse kandidaten in swingstates. Maar omdat hij nu beperkte successen heeft geboekt, worden de midterms in veel Amerikaanse media als een verlies voor Trump beschreven.

"Republikeinen presteerden ondermaats, en er zullen koppen moeten rollen", twitterde conservatief commentator Ben Shapiro. The Washington Post beschrijft in een analyse "waarom de verkiezingen van 2022 zo'n ramp voor Trump waren". Fox News schetst dat "Conservatieven met de vinger naar Trump wijzen na teleurstellende verkiezingsresultaten".

Op zijn eigen sociale medium Truth Social noemt Trump de eerste resultaten van de tussentijdse verkiezingen "ietwat teleurstellend" voor zijn Republikeinse Partij. Vanuit zijn "persoonlijk oogpunt" zijn ze echter "een erg grote overwinning", schrijft hij, zonder daarover uit te weiden.
Biden 'optimistisch' over uitslag, maar erkent 'pijnlijk' verlies
10 November, 00:03

De Amerikaanse president Joe Biden is tevreden over de resultaten van de tussentijdse verkiezingen. "Vandaag was een goede dag voor de democratie, en een goede dag voor de VS", zei hij in een eerste publieke reactie op de resultaten van de midterms.

De Democratische Partij behaalde betere resultaten dan de peilingen deden vermoeden. In het Huis van Afgevaardigden winnen de Republikeinen minder zetels dan verwacht. De verkiezingsstrijd in de Senaat is nog niet beslist, alles hangt nu af van de nek-aan-nekraces in swingstates Arizona, Nevada en Georgia. In laatstgenoemde staat moeten kiezers volgende maand opnieuw naar de stembus, omdat de Republikeinse noch de Democratische kandidaat de meerderheid heeft.

Biden noemde het verlies van zetels aan de Republikeinen "pijnlijk", maar was toch te spreken over het verkiezingsresultaat. "We weten nog niet alle uitslagen. Maar terwijl de pers en de experts een gigantische rode golf voorspelden, is dat niet gebeurd."

'We moeten niet vergeten wie we zijn'

Hoewel hij zich optimistisch toonde, erkende Biden ook dat de resultaten laten zien dat er nog veel frustraties zijn onder het Amerikaanse volk. "Ik snap het. Het zijn moeilijke jaren geweest in dit land", zei hij. Maar hij voegde eraan toe dat de kiezers hebben gestemd "voor het behoud van de democratie".

Hij is bereid om samen te werken met de Republikeinse partij. "En het Amerikaanse volk heeft duidelijk laten weten dat ze verwachten dat de Republikeinen ook met mij samenwerken. Er is niets wat buiten ons bereik ligt, zolang we maar samenwerken. We moeten niet vergeten wie we zijn: de Verenigde Staten van Amerika."

Biden verwacht begin volgend jaar te beslissen of hij zich herkiesbaar stelt voor een nieuwe termijn als president. In 2024 zijn er weer presidentsverkiezingen in de VS. Biden herhaalde dat hij van plan is om zich opnieuw kandidaat te stellen, maar dat het een beslissing van de hele familie is. Tijdens de feestdagen hakt hij de knoop door.

Mogelijk neemt hij het in 2024 op tegen Donald Trump, die al lang zinspeelt op een nieuwe kandidatuur. Mogelijk maakt hij volgende week bekend dat hij zich verkiesbaar stelt.

Trump ziet 'erg grote overwinning' voor zichzelf

Trump heeft zich actief bemoeid met deze midterms, onder meer door campagne te voeren en nadrukkelijk zijn steun uit te spreken voor bepaalde Republikeinse kandidaten in swingstates. Maar omdat hij nu beperkte successen heeft geboekt, worden de midterms in veel Amerikaanse media als een verlies voor Trump beschreven.

"Republikeinen presteerden ondermaats, en er zullen koppen moeten rollen", twitterde conservatief commentator Ben Shapiro. The Washington Post beschrijft in een analyse "waarom de verkiezingen van 2022 zo'n ramp voor Trump waren". Fox News schetst dat "Conservatieven met de vinger naar Trump wijzen na teleurstellende verkiezingsresultaten".

Op zijn eigen sociale medium Truth Social noemt Trump de eerste resultaten van de tussentijdse verkiezingen "ietwat teleurstellend" voor zijn Republikeinse Partij. Vanuit zijn "persoonlijk oogpunt" zijn ze echter "een erg grote overwinning", schrijft hij, zonder daarover uit te weiden.
China ontkent bestaan van politiebureaus in Nederland, noemt het 'servicepunten'
3 November, 00:06

China ontkent dat het land politiebureaus in Nederland heeft opgezet om zijn eigen burgers in de gaten te houden. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om servicepunten, waar Chinese staatsburgers bijvoorbeeld nieuwe rijbewijzen aan kunnen vragen.

RTL Nieuws en Follow the Money berichtten vorige week als eerste over het bestaan van de politiebureaus in Amsterdam en Rotterdam, die China zonder medeweten van de Nederlandse overheid heeft opgericht.

Verlopen rijbewijs

Naast dat de bureaus voor administratieve zaken werden gebruikt, zoals de Chinese overheid nu zelf aangeeft, zouden er ook sterke aanwijzingen zijn dat de Chinese politie via de bureaus kritische Chinezen in Nederland in de gaten houdt.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent niet het bestaan van de locaties, maar zegt daarbij dat ze niet als politiebureau gebruikt worden. "Ze zijn bedoeld voor het bijstaan van lokale Chinese burgers die online een verlenging van een verlopen rijbewijs moeten aanvragen. De medewerkers zijn enthousiaste overzeese Chinezen, geen Chinese politieagenten."

Geen toestemming

Bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is in elk geval duidelijk dat de bureaus inderdaad dit soort consulair werk doen, maar daar is geen toestemming voor gevraagd.

Om die reden zei minister Hoekstra gisteren dat de Chinese bureaus onmiddellijk moeten sluiten. Hij heeft de Chinese ambassadeur in Nederland te verstaan gegeven dat de locaties onacceptabel zijn.

Nederland zou niet het enige land zijn waar de aanwezigheid van Chinese bureaus speelt. Ook Duitsland onderzoekt nu of China ook een dergelijke post heeft in Frankfurt.
Uitspraak Raad van State toont nog eens urgentie stikstofaanpak, zegt kabinet
3 November, 00:06

"Dit laat nog eens zien hoe urgent de aanpak van de stikstofproblemen is. En die aanpak moet stevig en duidelijk zijn." Dat zei minister Van der Wal voor Stikstof in een eerste reactie op de uitspraak die de Raad van State vanochtend deed. De hoogste bestuursrechter oordeelt dat stikstof die bij de bouw van projecten vrijkomt niet buiten beschouwing mag worden gelaten en dat de zogeheten 'bouwvrijstelling' in strijd is met Europese regels.

Van der Wal en haar collega De Jonge voor Volkshuisvesting noemden de uitspraak een tegenvaller, maar ze erkenden dat ze al bang waren dat het deze kant zou opgaan. "De uitspraak is klip en klaar en we kunnen niet meer op de pof leven", zei Van der Wal. "Het betekent dat je werkelijk minder stikstof moet uitstoten en werkelijk de natuur moet herstellen. Dan pas heb je de ruimte om voluit vergunningen te verlenen." Ze voegde eraan toe dat de tijd van 'geitenpaadjes' echt voorbij is.

De Jonge benadrukte dat de uitspraak niet betekent dat er niet meer gebouwd kan worden en dat Nederland niet op slot gaat. Maar hij erkende wel dat dit tot vertraging zal leiden. "Het betekent ook dat bouwen in een deel van Nederland heel erg veel ingewikkelder gaat worden, namelijk dat deel dat dichter bij natuurgebieden ligt of dat deel waar minder mogelijkheden zijn voor stikstofcompensatie".

De Jonge blijft bij zijn doelstelling om tot en met 2030 ruim 900.000 woningen bij te bouwen. "We moeten alles op alles zetten, want we hebben het gewoon nodig. Maar het is er met de uitspraak niet makkelijker op geworden om voldoende tempo te maken."

Morgen debatteert de Tweede Kamer over het rapport van stikstofbemiddelaar Remkes en nog voor dat debat wil het kabinet een eerste duiding van de uitspraak van de Raad van State geven, zoals de Kamer ook had gevraagd. Van der Wal kondigde verder voor later deze maand een plan van aanpak aan. Dan moet ook duidelijk worden wat precies de gevolgen van de uitspraak zijn en welke maatregelen daarbij horen.

Wat is stikstof eigenlijk en waarom is het een probleem? NOS op 3 legt het uit in deze video:
Vijf mensen aangehouden voor handel in valse coronabewijzen
3 November, 00:06

De politie heeft vijf mensen opgepakt voor de handel in coronabewijzen. Het gaat om vier mannen en een vrouw, tussen de 22 en 37 jaar oud.

Ze worden ervan verdacht tientallen tot honderden valse coronabewijzen per persoon te hebben verhandeld, waarmee ze naar schatting van de politie tienduizenden euro's verdienden.

In De Rijp, Amsterdam, Amstelveen, Almere en Utrecht heeft de politie acht woningen doorzocht.

Tussenhandelaar

De verdachten zijn volgens de politie tussenhandelaren. Via WhatsApp stuurden ze bsn-nummers en geboortedata van mensen die een coronabewijs wilden hebben door naar extern ingehuurde medewerkers van de GGD, werkzaam op Schiphol. Daar werden vervolgens QR-codes aangemaakt die de tussenhandelaren konden verkopen.

Met deze QR-codes konden personen die mogelijk corona hadden, zich niet wilden laten testen of niet gevaccineerd waren toch deelnemen aan evenementen en toegang krijgen tot publieke locaties.

De politie arresteerde eind vorig jaar vijf mensen die als extern ingehuurde medewerkers van de GGD op Schiphol valse coronabewijzen zouden hebben aangemaakt en verkocht. Een van de gearresteerden maakte gebruik van meerdere tussenhandelaren, waarna de vijf nieuwe verdachten bij de politie in beeld kwamen.

De politie is nog op zoek naar drie andere verdachten, die waarschijnlijk op kleinere schaal QR-codes verhandelden.


© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn