NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop

OM gaat uit van misdrijf bij dood 14-jarige Lotte uit Almelo
Vandaag, 15:18

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de 14-jarige Lotte uit Almelo om het leven is gekomen door een misdrijf. Het OM Oost-Nederland trekt die conclusie op basis van de voorlopige resultaten van de sectie op het lichaam van het meisje.

Het lichaam van Lotte werd zondag na een melding gevonden in een sloot achter een bedrijventerrein aan het Wendelgoor in Almelo.

Een man uit Wierden en zijn twee minderjarige zoons werden aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van het meisje. Gisteren bepaalde de rechter dat ze veertien dagen langer in voorarrest moeten blijven. Volgens RTV Oost zou een van de zonen ruzie hebben gehad met het meisje.

In het belang van het onderzoek worden op dit moment geen verdere mededelingen gedaan, stelt het OM vandaag.
Rutte: toeslagensysteem op de schop, beleidsstukken openbaar maken
Vandaag, 13:54

"Er moet een heel nieuw toeslagensysteem komen", vindt Mark Rutte. Dat zei hij tijdens een persconferentie waarin hij het aftreden van zijn kabinet bekendmaakte.

Daarmee zegt Rutte te willen voorkomen dat er nog eens een affaire zoals de kindertoeslagaffaire plaats kan vinden. Ook wil hij maatregelen nemen zodat "signalen dat het misgaat veel sneller naar boven komen".

Volgens Rutte heeft het demissionair worden van het kabinet geen gevolgen voor de compensatie van getroffen ouders. "We hebben twee prioriteiten: dat is corona en de afwikkeling van deze ingewikkelde kwestie".

Schadevergoeding niet vertraagd

Voor de kerst maakte het kabinet bekend de gedupeerden 30.000 euro uit te betalen. Dat loopt volgens Rutte geen schade op: "Alle gedupeerde ouders die zich voor 15 februari melden, krijgen voor 1 mei uitbetaald. Als ze recht hebben op meer, zullen ze dat ook krijgen." Welke termijn daarvoor staat, kon de premier niet zeggen.

Rutte vindt niet alleen dat de ouders gecompenseerd moeten worden, maar ook dat het informeren van de Tweede Kamer beter moet. Critici verweten de premier in de toeslagenaffaire de "Rutte-doctrine", waarmee hij zou pogen vooral zo min mogelijk informatie over hoe een besluit tot stand is gekomen naar de Kamer te sturen.

Daar komt verandering in, kondigde Rutte aan. Concreet betekent het volgens Rutte dat er elke vrijdag na de ministerraad een lijst van besluiten gepubliceerd zal worden.

Ook zullen de documenten openbaar gemaakt worden met de overwegingen die ten grondslag liggen aan de besluiten: "Aan de informatievoorziening naar de Kamer en naar journalisten zal iets fundamenteels veranderen".
Kabinet-Rutte III gevallen om vernietigend rapport toeslagaffaire
Vandaag, 13:13

Premier Rutte biedt de koning het ontslag van zijn kabinet aan, melden Haagse ingewijden. Daarmee is zijn derde kabinet twee maanden voor de Kamerverkiezingen van maart gevallen. Dat deze stap eraan zat te komen, tekende zich de afgelopen dagen al af in allerlei overleggen binnen de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Vandaag hakte het kabinet de knoop door. Naar verluidt is het besluit in harmonie en in gezamenlijkheid genomen.

Het opstappen van het kabinet hangt samen met de toeslagenaffaire, waarbij duizenden mensen ten onrechte als fraudeur werden bestempeld en de toeslag voor de kinderopvang moesten terugbetalen.

Een maand geleden publiceerde een parlementaire ondervragingscommissie daarover een spijkerhard rapport. De voornaamste conclusies waren dat ouders ongekend onrecht is aangedaan en dat grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. Volgens de Kamercommissie hebben ministers, ambtenaren, de Tweede Kamer en rechters steken laten vallen.

Samenwerking wat betreft corona gaat door

Het kabinet zal nu demissionair doorregeren. Naar verwachting neemt koning Willem-Alexander de ontslagaanvraag officieel "in overweging" en vraagt hij de ministers en staatssecretarissen om te blijven doen "wat in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk is".

De regeringspartijen zouden de afspraak hebben gemaakt dat ze de samenwerking op het gebied van de bestrijding van de coronacrisis op de oude voet voortzetten. Zo zouden ze op dat terrein als het ware "missionair" blijven opereren.
Geen vervolging voor kapitein die containers verloor boven Waddeneilanden
Vandaag, 12:31

De kapitein van het schip dat in 2019 ten noorden van de Waddeneilanden containers verloor, gaat vrijuit. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt na onderzoek dat er geen sprake is van opzet of schuld.

De MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari 2019 342 containers toen het ten noorden van Vlieland en Terschelling voer. Een deel van de containers kon worden geborgen, anderen sloegen stuk.

Plastic bolletjes

Op de eilanden en het vasteland spoelden krukjes, dekbedden, speelgoedauto's en andere spullen aan, en ook miljoenen kleine plastic bolletjes.

De rommel en de voor het milieu schadelijke bolletjes werden door vrijwilligers, vissers en defensiemedewerkers zo goed mogelijk opgeruimd. Het Rijk, gemeenten en natuurbeheerders dienden een schadeclaim van in totaal 3,35 miljoen euro in bij de rederij.

In eerste instantie werd gedacht dat de Zoe 277 containers verloor:

Een strafrechtelijk onderzoek moest uitwijzen of de kapitein zich aan milieuverontreiniging had schuldig gemaakt of scheepvaartregels had overtreden.

Het OM heeft daar geen bewijs voor gevonden, onder meer omdat niet is vastgesteld waardoor de containers overboord konden slaan. Mogelijk heeft het schip de zeebodem geraakt, maar dat is niet genoeg om de kapitein te kunnen vervolgen. Hij heeft ook niet te hard of te zacht gevaren of een onverantwoorde koerswijziging gemaakt. De containers waren volgens de voorschriften vastgezet.

Gezien de weersomstandigheden had de kapitein beter een noordelijker route door dieper water kunnen nemen, maar hij overtrad geen scheepvaartverkeersregels door dichter langs de Waddeneilanden te varen.
66 coronaboetes uitgedeeld bij opnames videoclip Famke Louise
Vandaag, 11:49

De video-opnames die de politie gisteren stillegde in een loods in het Noord-Hollandse dorp Lijnden, waren voor een muziekclip van Famke Louise. Het management van de zangeres bevestigt dat. Er werden 66 coronaboetes uitgedeeld.

De politie trad op omdat er een grote groep mensen in de loods aanwezig was die niet voldoende afstand hield. Alle aanwezigen werden bekeurd.

Het management van Famke Louise laat weten dat zij slechts kort aanwezig was bij de opnames, alleen met een visagist en stylist. "Ze hebben zich netjes aan alle regels gehouden."

Volgens de manager is de zangeres niet beboet. De politie heeft haar gegevens genoteerd, "maar over een boete hebben ze het niet gehad."

"Ze ligt er niet wakker van. Ze heeft de regels nageleefd."

Rapper Blacka plaatste een video waarop is te zien hoe agenten de opnames stilleggen:

Famke Louise kwam vorig jaar in het nieuws omdat ze aankondigde dat ze zich samen met andere BN'ers onder het motto "ik doe niet meer mee" uitsprak tegen strenge coronaregels.

Na een gesprek met IC-arts Gommers haalde ze haar protestvideo offline en bood excuses aan. "Ik realiseer me de ernst van ongefundeerde uitspraken doen", legde ze uit.

Later zocht ze Gommers op in het ziekenhuis en zeiden de twee zich samen hard te willen maken voor het verstrekken van juiste informatie aan jongeren.
Opnieuw KPMG-accountants van Imtech veroordeeld door tuchtrechter
Vandaag, 11:49

Bij de afhandeling van het faillissement van Imtech zijn opnieuw accountants van KPMG berispt door de tuchtrechter voor accountants. Ze schoten tekort bij de controle van de boekhouding van het installatiebedrijf, dat in 2015 failliet ging.

De teloorgang van miljardenbedrijf Imtech geldt als een van de grootste fraudezaken ooit. Onder meer door een omvangrijke fraude bij de bouw van een pretpark in Polen moesten honderden miljoenen euro's worden afgeschreven.

De curatoren, die het faillissement afhandelen, wijzen tekortschietende accountants aan als deel van de oorzaak. Zij hebben de accountantskamer, die optreedt als tuchtrechter, gevraagd om de Imtech-accountants te beoordelen.

Smet op het blazoen

Twee KPMG-accountants kregen eerder een schorsing opgelegd wegens tekortkomingen over het boekjaar 2011. Daar volgen nu berispingen op voor accountants die boekjaar 2012 controleerden.

Een berisping betekent zo veel als twee stevige tikken op de vingers. Het is een zwaardere straf dan een waarschuwing, maar minder zwaar dan een schorsing. Voor de accountants geldt een berisping als een smet op het blazoen.

Volgens de accountantskamer heeft een van de accountants "gehandeld in strijd met de fundamentele beginselen van deskundigheid en zorgvuldigheid en van professioneel gedrag. Hij is tekortgeschoten in het vastleggen van controledocumentatie", zo staat in de uitspraak.

Een andere berispte accountant, die het controlewerk nog eens extra had moeten nakijken, had volgens de tuchtrechter "gezien de tekortkomingen geen verklaring mogen afgeven dat hij instemt met de afgifte van een goedkeurende controleverklaring bij de jaarrekening."
Bus stort van viaduct in New York, acht gewonden
Vandaag, 11:48

In New York is een stadsbus van een viaduct op de weg eronder gestort. Daarbij zijn acht mensen gewond geraakt.

Door nog onbekende oorzaak schoot de harmonicabus in The Bronx op het viaduct door een hek. Het voorste deel van de bus stortte zo'n 15 meter naar beneden en bleef verticaal staan.

Een van de gewonden is de buschauffeur. Naar verluidt ligt hij zwaargewond in het ziekenhuis. Volgens de politie miste de chauffeur een afslag, maar hoe dat kwam is niet bekend. Er waren geen andere voertuigen bij betrokken.
Eerste uitslagen Uganda wijzen op overwinning president Museveni
Vandaag, 09:00

Met 29 procent van de stemmen geteld gaat president Museveni van Uganda aan kop in de race om het presidentschap van zijn land.

Volgens persbureau AP heeft hij zo'n 63 procent van het aantal getelde stemmen gekregen. Zijn voornaamste tegenstander, de populaire zanger Bobi Wine, blijft steken op 28 procent. AP baseert zich op cijfers van het kiescollege.

Van welke stembureaus de cijfers komen, is niet duidelijk. Museveni heeft veel aanhang op het platteland. Wine is vooral populair onder jongeren in de steden.

Ruim 17 miljoen mensen konden gisteren stemmen op een nieuwe president. In de hoofdstad Kampala werden tientallen mensen opgepakt die het verloop van de verkiezingen in de gaten wilden houden. Volgens Wine zijn de verkiezingen frauduleus verlopen. De kiescommissie zegt dat hij met bewijzen voor fraude moet komen.

Fraude en geweld

Met name aanhangers van Wine wilden het stemmen controleren omdat ze vermoeden dat de 76-jarige Museveni zich schuldig maakt aan fraude. De president is al sinds 1986 aan de macht. Museveni wordt verweten de torenhoge werkloosheid en corruptie niet aan te pakken.

"Ondanks de fraude en het geweld van vandaag, ziet het er goed uit", twitterde Wine, waarmee hij aangaf zeker te zijn van de winst.

Museveni heeft vooralsnog niet gereageerd op de voorlopige uitslag. De definitieve uitslag wordt morgen verwacht. "Een grote groep jongeren zal teleurgesteld zijn, met kans op geweld", zei correspondent Elles van Gelder eerder.

Bekijk ook dit portret van Bobi Wine uit 2019:
Rutte bij begin cruciale ministerraad: nu geen bespiegelingen
Vandaag, 09:00

Het kabinet praat vandaag over een reactie op het vernietigende rapport van de parlementaire ondervragingscommissie over de toeslagenaffaire. In Den Haag is de vrij algemene verwachting dat het kabinet daarna zijn aftreden bekendmaakt, al wilde gisteren niemand daar in het openbaar over speculeren.

Voor het begin van de ministerraad antwoordde premier Rutte op de vraag of het spannend wordt dat hij eerst een discussie in het kabinet wil hebben voor hij met allerlei bespiegelingen komt. Het kabinet buigt zich vandaag niet alleen over de "politieke vraag", maar ook over een inhoudelijke reactie op het harde rapport van de commissie.

Missionair op corona

Vicepremier De Jonge zei dat er een ernstig rapport ligt, dat vraagt om een reactie die daar recht aan doet. Maar ook hij benadrukte dat "we het daar nu over gaan hebben in de ministerraad".

Net als Rutte eerder deze week zei De Jonge dat de aanpak van de coronacrisis sowieso doorgaat, los van de uitkomst van het kabinetsberaad van vandaag. "De aanpak van de crisis vraagt uiteraard om een kabinet dat voldoende slagvaardig is om de crisis te lijf te gaan. De facto moet het wel zo zijn dat je missionair bent op corona."
Tientallen doden na aardbeving op Sulawesi
Vandaag, 08:19

Een zware aardbeving op Sulawesi heeft aan zeker 35 mensen het leven gekost. Ook zijn er honderden gewonden. De beving had een kracht van 6,2 en veroorzaakte landverschuivingen.

Er heerst chaos op het Indonesische eiland, zegt correspondent Annemarie Kas in het NOS Radio 1 Journaal. "Duizenden mensen zijn halsoverkop hun huizen ontvlucht. Die verblijven nu buiten of in haastig ingerichte opvangplekken. Er gaan beelden rond van huizen en gebouwen die volkomen in puin liggen. Er is ook grote schade aan hotels en ziekenhuizen. De kwaliteit van de bouw is hier niet altijd even goed en dat maakt de gebouwen extra kwetsbaar."

Reddingswerkers vonden een meisje dat om hulp riep en zei dat ook haar moeder onder de ravage vastzit:

De hulpdiensten zijn met man en macht aan het werk om mensen onder de brokstukken vandaan te halen. Dat werk wordt bemoeilijkt omdat sommige wegen geblokkeerd zijn. "We zagen eerder vandaag beelden van zo'n reddingsactie voorbij komen, maar er moeten veel meer gevallen zijn. De aardbeving was midden in de nacht, dus lang niet iedereen zal op tijd zijn huis hebben kunnen verlaten."

Sulawesi heeft vaker te maken met aardbevingen, zegt Kas. "Het eiland ligt vlak bij een scheidslijn tussen tektonische platen. Die scheiding loopt aan de westkant van het eiland, en dat is ook precies waar deze aardbeving was."

In 2018 was er een krachtige aardbeving in zee, vlak bij de kust van Sulawesi. Die veroorzaakte een tsunami waarbij duizenden mensen om het leven kwamen. "Deze keer was de beving op land, dus er was geen risico op een tsunami. Dat gevaar is in ieder geval geweken."
RIVM: vaker visite rond Kerst, die minder vaak op 1,5 meter bleef
Vandaag, 08:18

In de kerstvakantie hebben aanzienlijk meer mensen bezoek over de vloer gehad dan in de maanden ervoor. Dat komt naar voren uit gedragsonderzoek van het RIVM, waarmee elke paar weken wordt gemeten wat de invloed is van corona. Het nieuwste onderzoek is gedaan tussen 30 december en 3 januari onder ruim 51.000 deelnemers.

73 procent van de ondervraagden kreeg in de kerstvakantie minimaal een keer per week visite. Bij het vorige gedragsonderzoek, half november, was dat nog 60 procent en in april 45 procent.

Een op de vijf mensen die bezoek kreeg, had meer dan twee gasten tegelijk. Tijdens de Kerstdagen stond het maximumaantal bezoekers op drie per dag, voor de andere dagen gold een maximum van twee. Verder lukt het steeds minder goed om tijdens de visites afstand te houden. Rond de feestdagen deed nog maar 44 procent van de mensen dat, tegen 56 procent in november.

Kan beter

Over het algemeen is de naleving van de coronamaatregelen de afgelopen maanden gelijk gebleven, maar volgens het RIVM kan het nog beter. De meeste coronaregels worden door ruim de helft van de mensen nageleefd. Vrijwel niemand schudt nog handen en 93 procent van de mensen zet in publieke binnenruimtes een mondkapje op. Frequent handen wassen (meer dan tien keer per dag) gebeurt alleen nog door een minderheid.

Meer mensen gaan bij klachten in quarantaine en laten zich testen. Het gaat om 66 procent van de ondervraagden; bij de vorige vragenronde was dat nog 58 procent.

Vaccinatiebereidheid

De ondervraagden zijn iets bezorgder over het coronavirus. Bijna de helft (47 procent) maakt zich (veel) zorgen over corona, half november was dat nog 41 procent. Die percentages komen volgens het RIVM overeen met het niveau van de eerste lockdown.

De vaccinatiebereidheid is in anderhalve maand fors gestegen. In november zei nog 62 procent van de mensen dat ze zich wilden laten vaccineren, rond Nieuwjaar was dat al 80 procent. Vooral ouderen staan te springen om zich te laten prikken.

Bij het maken van hun keuze over vaccineren zegt bijna niemand zich te baseren op meningen van bekende Nederlanders of opinies die op sociale media de ronde doen. Veel mensen bekijken de informatie bij de uitnodiging voor de vaccinatie of informatie van het RIVM of de huisarts. Ook berichtgeving in de media scoort hoog.

Vertrouwen in overheid gedaald

Opvallend is de daling in het vertrouwen in de overheid. Van de respondenten is 45 procent positief of zeer positief over de corona-aanpak. Bij de vorige meetronde was dat nog 58 procent.

De Nederlandse aanpak krijgt bijzonder weinig steun als wordt gekeken naar andere landen. Dan is nog maar 21 procent (zeer) positief, een ruime halvering ten opzichte van november.

Het RIVM zegt daarbij dat de vragenlijst is afgenomen rond de jaarwisseling, op het moment dat er veel media-aandacht was voor de vaccinatieplannen van het kabinet. Daar was commotie over, omdat Nederland als laatste land in de Europese Unie van start ging met de coronavaccinaties.

Wel is nog altijd ruim 80 procent van de ondervraagden het eens met de stelling dat de overheid "haar best doet om het goed te doen". Medio mei stond dat percentage op 93 procent.
Oproep aan zwangeren: deel ervaringen met coronavaccins
Vandaag, 07:37

Kenniscentrum Moeders van Morgen roept vrouwen op hun ervaringen met geneesmiddelen in en rond hun zwangerschap te delen, en in het bijzonder over de nieuwe coronavaccins. Op die manier wil het meer zicht krijgen op de veiligheid voor die groep.

Over de werking van de coronavaccins tijdens een zwangerschap is weinig bekend, omdat zwangeren in onderzoeken van farmaceuten niet zijn meegenomen. "Dat geldt voor meer vaccins en geneesmiddelen", zegt Agnes Kant van bijwerkingencentrum Lareb, waar het initiatief onder valt. "Die kennis willen wij alsnog opbouwen door praktijkervaringen te verzamelen."

Twee uitzonderingen

Vrouwen die in verwachting zijn wordt nu aangeraden te wachten met een coronavaccinatie tot na de bevalling. Daarop zijn twee uitzonderingen: zwangere vrouwen die onderliggende ziekten hebben of die veel worden blootgesteld aan corona, bijvoorbeeld in de zorg.

Hun wordt aangeraden in overleg met de huisarts te kijken of vaccineren toch verstandig is. De mogelijke nadelen van de vaccins van Pfizer en Moderna kunnen in hun situatie opwegen tegen de gezondheidsrisico's, oordeelde een expertgroep.

Op basis van kennis over andere vaccins verwachten deze experts geen problemen bij zwangere vrouwen bij deze prikken. "Maar er zijn nog geen praktijkervaringen mee, dus is het belangrijk die te verzamelen", zegt Kant. "Zo kunnen we alert zijn of er effecten zijn op de zwangerschap of gezondheid van het kind."
Biden kondigt coronasteunpakket van bijna 2 biljoen dollar aan
Vandaag, 01:18

Aankomend president Joe Biden heeft een steunpakket van 1,9 biljoen dollar aangekondigd, omgerekend ruim 1,5 biljoen euro. Het geld is bedoeld om de coronapandemie te bestrijden, sneller te vaccineren en om individuen, staten, lokale overheden en bedrijven te ondersteunen.

Amerikanen krijgen 1400 dollar. Eerder kregen ze al 600 dollar. Er gaat geld voor huur, eten en kinderopvang naar mensen in nood. Scholen krijgen geld om veilig te kunnen heropenen, wat Biden in het voorjaar gedaan wil krijgen. Ook wordt in het plan het minimumloon verhoogd naar 15 dollar per uur.

Het pakket wordt gefinancierd met geleend geld, waardoor de schulden van de federale overheid verder oplopen. Het is nog niet duidelijk of het Congres het plan gaat goedkeuren. De Democratische leiders Pelosi (Huis van Afgevaardigden) en Chuck Schumer (Senaat) hebben al wel gezegd dat ze het voorstel snel willen behandelen.
Veiligheid in en rond Washington opgevoerd in verband met inauguratie
Gisteren, 23:54

In Washington DC wordt in aanloop naar de inauguratie van aankomend president Biden en vicepresident Harris de veiligheid opgevoerd. "We gaan verzekeren dat we een veilige inauguratie hebben", zei vicepresident Pence na een veiligheidsoverleg.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen en luchthavens hebben voor de komende week een verbod ingesteld op het vervoeren van wapens in de ruimbagage van passagiers naar Washington DC. In de handbagage waren wapens al verboden.

American Airlines voert een verbod in op het schenken van alcohol op vluchten van en naar Washington en omgeving. De vluchten staan droog van zaterdag tot en met donderdag, woensdag is de inauguratie. Ook verplaatsen verschillende luchtvaartmaatschappijen hun bemanning uit hotels in het centrum van Washington DC naar hotels dichter bij de luchthavens.

De maatregelen volgen op de bestorming van het Capitool van 6 januari door aanhangers van president Trump en vanwege ongeregeldheden en politiek getinte confrontaties op sommige vluchten.

Zo heeft een aantal Trump-aanhangers begin vorige week op een vlucht van Delta Air Lines van Salt Lake City naar Washington senator Mitt Romney lastiggevallen. Romney heeft kritiek geuit op Trump en heeft vorig jaar een poging gesteund om hem uit zijn ambt te verwijderen. Ook een andere Republikeinse senator, Lindsey Graham, werd lastiggevallen op Reagan Washington National Airport nadat hij had gestemd om de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te bevestigen.

Vicepresident Pence wil een veilige inauguratie:

Mensen die de bemanning of andere passagiers lastigvallen worden de komende tijd direct vervolgd. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben aangekondigd dat ze de komende twee maanden geen waarschuwingen geven, maar de zaken regelrecht doorgeven aan de politie.

Ook de nationale spoorwegmaatschappij Amtrack neemt extra veiligheidsmaatregelen, waaronder de inzet van extra politieagenten op treinen.
Coalitiepartijen zwijgzaam na overleg, maar alles wijst op aftreden Rutte III
Gisteren, 22:30

De ministerraad hakt morgen definitief de knoop door over het aftreden van het voltallige kabinet-Rutte III. Er komt vanavond toch geen extra ministerraad en de partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn overleg met hun eigen partij naar huis gegaan.

Alles wijst erop dat het kabinet morgen aftreedt naar aanleiding van het vernietigende rapport over de fraudejacht van de Belastingdienst, de kinderopvangtoeslagaffaire. In dat rapport wordt harde kritiek geleverd op de manier waarop ambtenaren, rechters en bewindspersonen zijn omgegaan met ouders die ten onrechte beschuldigd werden van fraude.

Rapport diverse keren besproken

Sinds de publicatie van dit rapport eind december hangt de vraag over het aftreden van het kabinet in de lucht, maar de bewindslieden wilden het rapport eerst inhoudelijk bespreken. Dat is diverse keren gebeurd in het Catshuis. Volgens premier Rutte gingen die gesprekken alleen over de inhoud en niet over de politieke consequenties.

"De politieke vraag wordt morgen besproken", zei Rutte vanavond laat bij zijn vertrek uit het Torentje. "Ik kan daar nu niets over zeggen in de media."

Bekijk hier de reacties van Rutte, Schouten en Kaag na afloop van de overleggen.

Vicepremier Schouten van de ChristenUnie zei na afloop van het overleg met haar partij dat de "lijn" is vastgesteld. Verder wilde ze niet gaan. CU-leider Segers benadrukt dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire "groot onrecht" is aangedaan. "Wij willen ons rekenschap geven."

D66 zal 'duidelijk' zijn

D66-leider Kaag zei na afloop van haar partijoverleg: "We spreken daar in de ministerraad over en wij zijn daar duidelijk in." De ministerraad is iedere vrijdag op het ministerie van Algemene Zaken. Het is onduidelijk hoe lang het beraad zal duren.
Meerderheid Tweede Kamer zegt aarzelend 'ja' tegen eigen verhuizing
Gisteren, 22:30

De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vinden dat de Tweede Kamer zo snel mogelijk moet vertrekken zodat er begonnen kan worden met de renovatie van het historische Binnenhof. Dit betekent dat het Binnenhof deze zomer op slot gaat en het parlement gedurende zeker 5,5 jaar zal vergaderen in een omgebouwd kantoor naast het Centraal Station, B67.

Bij het debat over de verhuizing bleek dat een meerderheid de verhuizing naar B67 steunt. "Er staat een reserve-parlement voor ons klaar. Het plafond is lager, maar je waant je in de plenaire zaal", zegt CDA-Kamerlid Van der Molen tegen de tegenstribbelende oppositiepartijen. Het opgeknapte gebouw is volgens onderzoek coronaproof en daarmee is ook het grootste bezwaar van de VVD weggenomen.

Achterstallig onderhoud

Over het vertrek uit het Binnenhof is al enige tijd stevige onenigheid. Een deel van de Kamer betwijfelt het nut en de noodzaak van verhuizen. Een stapsgewijze renovatie van een Binnenhof dat open blijft zou beter en goedkoper zijn, stelden onderzoekers onlangs. En B67 zou niet coronaproof zijn.

Kritische twijfelaars als SP, GroenLinks en PvdA staan tegenover staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken. Hij wil dat de Tweede Kamer zo snel mogelijk verhuist zodat het achterstallig onderhoud aangepakt kan worden. Het kabinet denkt dat het renoveren van een leeg Binnenhof goedkoper, beter en veiliger is en vraagt om spoed.

Experts waarschuwen al langer voor brandgevaar in het in verval geraakte Binnenhof-complex. Voor D66 is dat de belangrijkste reden om te vertrekken. "De brandweer gedoogt al te lang dit gebouw", aldus D66' er Van Eijs.

De coalitiepartijen hebben zich nu duidelijk achter Knops geschaard. De oppositiepartijen SP, GroenLinks, PvdA en SGP hebben vooral heel veel vragen. PVV en 50Plus willen niet weg.

De partijen zijn er niet zeker van dat de renovatie niet duurder zal worden en niet langer dan de beloofde 5,5 jaar zal duurder. Ook vragen veel Kamerleden zich af of in B67 wel optimaal gewerkt kan worden.

Staatssecretaris Knops probeerde de Kamerleden gerust te stellen. De renovatie ligt op schema en de voorbereidingen gaan goed. Hij erkent dat het proces "ingrijpend" is. "Niemand staat te juichen."
Brand in vluchtelingenkamp Rohingya in Bangladesh verwoest honderden huizen
Gisteren, 19:01

Een brand in een vluchtelingenkamp voor Rohingya in Bangladesh heeft honderden huizen verwoest. Niemand raakte ernstig gewond, maar 3500 mensen uit het kamp bij de Bengaalse stad Cox's Bazar hebben geen dak meer boven hun hoofd. Ook zijn 150 winkels in de as gelegd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Omdat het winter is, is het erg koud in Bangladesh. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zorgt voor dekens, kleding en warme maaltijden voor de getroffen vluchtelingen.

Bekijk hier beelden van de brand in het kamp:

In Cox's Bazar wonen zeker 700.000 Rohingya-vluchtelingen. Ze zijn gevlucht uit Myanmar omdat ze daar als moslims worden vervolgd door overheid. Myanmar wordt geregeerd door de boeddhistische meerderheid.

Bangladesh wil de overbevolkte kampen in Cox's Bazar het liefst sluiten. Daarom is er op een eiland voor de kust een nieuw vluchtelingenkamp gebouwd, waar al duizenden Rohingya naartoe gebracht zijn. Veel Rohingya en ook verschillende mensenrechtenorganisatie verzetten zich tegen die overplaatsing omdat het eiland erg vatbaar is voor stormen.
Onrust na stembusgang Uganda, aanhang Bobi Wine wil stemmen tellen controleren
Gisteren, 19:01

Tientallen mensen zijn opgepakt in de Ugandese hoofdstad Kampala omdat ze het tellen van de stemmen bij stembureaus in de gaten wilden houden. Dat melden verschillende internationale persbureaus. Volgens de oppositie in Uganda gaat het om lokale waarnemers die zijn aangehouden.

In Uganda konden vandaag meer dan 17 miljoen mensen een nieuwe president kiezen. De strijd gaat vooral tussen de 76-jarige president Yoweri Museveni en de populaire reggaezanger/politicus Bobi Wine. De stemlokalen zijn al uren gesloten, maar honderden aanhangers van Wine weigeren te vertrekken; ze vrezen dat er gefraudeerd wordt.

"Ik weet dat Museveni zal frauderen om aan de macht te blijven. Maar deze keer blijven we om elke stap in het proces te bekijken", zei de 26-jarige straatverkoper Sam Ndaula tegen persbureau Reuters. Museveni is sinds 1986 in Uganda aan de macht. Hem wordt verweten de torenhoge werkeloosheid en corruptie niet aan te pakken.

Sinds gisteravond blokkeren de autoriteiten het internet in Uganda. Volgens correspondent Elles van Gelder zijn sociale media erg belangrijk geweest voor de campagne van Wine waarmee hij zijn aanhang mobiliseert: "Jongeren klagen over censuur. De regering zegt dat dat noodzakelijk is voor de veiligheid. Ze zijn bang dat het via het internet tot gewelddadige protesten komt."

Avondklok

Eerder deze week waarschuwde Museveni dat de veiligheidstroepen hard zullen optreden "als de vrede verstoord wordt". Politie en leger patrouilleren door de straten. Er geldt al weken een avondklok in Uganda vanwege de coronacrisis.

De uitslag wordt zaterdag verwacht. Volgens correspondent Van Gelder een spannend moment: "Een grote groep jongeren zal teleurgesteld zijn, met kans op geweld." Ze verwacht dat er veel leger en politie op de been zal zijn.
Pilot onder studenten: eerst een corona-sneltest, daarna naar tentamen
Gisteren, 18:18

De spanning voor een tentamen wordt voor Groningse studenten mogelijk nog groter. Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool worden vanaf maandag opgeroepen om voorafgaand aan een fysiek tentamen eerst een sneltest af te nemen.

De test is vrijwillig, benadrukt rector magnificus Cisca Wijmenga. "We kunnen en willen studenten natuurlijk niet verplichten om een coronatest te ondergaan. Als ze niet willen meewerken, dan mogen ze gewoon naar het tentamen."

Bij een positieve test kunnen studenten uiteraard niet deelnemen aan het tentamen. Dan wordt de GGD ingeschakeld. Studenten zullen de toets dan later moeten herkansen, of online het tentamen afleggen.

Groningen, Amsterdam en Delft

Het kabinet bekijkt al langer of het sneltesten en testbewijzen, bijvoorbeeld via een app, kan inzetten voor het coronabeleid. Het ministerie van Onderwijs heeft drie onderwijssteden aangewezen om te kijken hoe het fysieke onderwijs op een veilige manier kan worden hervat. Naast Groningen, kijken ook Amsterdam en Delft naar mogelijkheden.

De Gezondheidsraad adviseerde eerder vandaag om per situatie te bekijken of de verplichting van een zogeheten 'coronapaspoort' wenselijk is. In het advies aan het ministerie van Volksgezondheid sluit de raad toepassingen in het onderwijs niet uit.

Het is afwachten hoe groot de bereidheid onder studenten is, zegt rector magnificus Wijmenga: "We zijn heel benieuwd naar de reden waarom studenten niet mee zouden willen werken. We koppelen daarom ook een vragenlijst aan de test. We leren hier enorm veel van, daarom vind ik het ook heel spannend. "

Studenten die een tentamen moeten afleggen, kunnen vanaf vrijdag een uitnodiging ontvangen voor een sneltest. Op de sneltestlocatie die maandag opent, kunnen zo'n 350 testen per dag worden afgenomen. Binnen drie uur ontvangen de studenten de uitslag van de test. Een negatieve test is 24 uur geldig.

"Ik zou het doen", reageert student Maureen van Blerk van de Groningse studentenvereniging Dizkartes. "Het is fijn dat er gekeken wordt naar de opties om fysiek onderwijs weer mogelijk te maken."

Het hoger onderwijs snakt naar meer versoepelingen. "Zeker voor eerstejaars studenten is het zwaar. Het is superbelangrijk dat studenten fysiek onderwijs krijgen. Een academische opleiding gaat namelijk ook over met elkaar in discussie gaan", legt Wijmenga uit. "Tegelijkertijd horen we dat studenten zich soms niet veilig voelen bij situaties, ook al houden we 1,5 meter afstand. We hopen dat de sneltesten ook bijdragen aan dit gevoel van veiligheid."

Student Maureen ziet het in ieder geval als een stap in de goede richting. "Het is nog maar een pilot, maar het is een begin."
Lebara-website maakte stelen van telefoonnummers andere klanten mogelijk
Gisteren, 16:12

Door een foutje in de website van Lebara kon iedereen telefoonnummers van klanten van die provider overnemen. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS na een tip van een bron die anoniem wil blijven.

Lebara bood klanten de mogelijkheid om hun telefoonnummer naar een andere simkaart te verplaatsen, maar dat proces bleek niet goed te zijn afgedicht. Daardoor konden ook nummers van andere klanten naar een nieuwe Lebara-simkaart worden verplaatst.

Na melding door de NOS is het beveiligingsprobleem opgelost. "Veiligheid staat bij ons voorop, dus we hebben het zo snel mogelijk opgelost", laat een woordvoerder weten. Volgens de provider is er "geen enkele aanleiding" om aan te nemen dat er misbruik is gemaakt van het lek. Het probleem speelde zowel bij prepaid-simkaarten als bij abonnementen.

Lebara is een zogenoemde virtuele provider, zonder eigen netwerk. Naar eigen zeggen heeft de provider ruim 800.000 klanten. De provider manifesteert zich onder meer met lage internationale tarieven.

Sms'jes ontvangen

Als je iemands telefoonnummer overneemt, kun je gesprekken namens iemand voeren en zijn of haar sms'jes ontvangen.

Dat laatste is een groot risico: veel websites gebruiken een sms'je als extra beveiligingsmaatregel. Als je moet inloggen, moet je een code invoeren die je per sms krijgt. Als je iemands telefoonnummer overneemt, krijg je die codes ook.

Op die manier zou je iemand gericht kunnen aanvallen. Je zou dan wel nog via een andere methode iemands wachtwoord moeten achterhalen. Als dat lukt, zou je bijvoorbeeld op iemands e-mailaccount kunnen inloggen of bijvoorbeeld bitcoin kunnen stelen.

Verificatiestap

Het inmiddels opgeloste probleem werd ontdekt door de tipgever die de NOS contacteerde. Hij merkte dat hij een verificatiestap bij het overzetten van een Lebara-nummer kun overslaan.

De NOS lukte het vervolgens drie keer om een telefoonnummer dat al in bezit was van de NOS, over te zetten naar een nieuwe simkaart.

Voor het overzetten van een simkaart heb je twee simkaarten nodig: de oude, met het over te zetten nummer, en een nieuwe, met een tijdelijk nummer. Je moet eigenlijk van beide simkaarten bevestigen dat je ze in je bezit hebt, door een code over te tikken die per SMS wordt verzonden. Op die manier moet worden voorkomen dat je andermans telefoonnummer overneemt.

Maar het bleek ook mogelijk om de verificatie twee keer op de nieuwe simkaart uit te voeren, en geen enkele keer op de over te nemen simkaart. Vervolgens werd het nummer zonder problemen overgezet, bevestigt Lebara. "Dat is natuurlijk heel vervelend."

De provider haalde de overstapmodule na melding door de NOS meteen uit de lucht en loste het probleem daarna op. "Het is een wake-upcall", laat de woordvoerder weten. "Het zou niet meer moeten kunnen gebeuren."


© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn