NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop

Week na coup gaat protest Myanmar door, politie gebruikt waterkanon in hoofdstad
8 Februari, 07:28

Voor de derde dag op rij zijn in Myanmar vele duizenden demonstranten de straat op gegaan. Ze eisen dat de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi wordt vrijgelaten.

In de hoofdstad Naypyidaw is korte tijd een waterkanon ingezet tegen de menigte. Op beelden is te zien dat mensen omver worden gespoten.

In de grootste stad van het land, de voormalige hoofdstad Yangon, trokken boeddhistische monniken samen met studenten, leraren en andere betogers in protestmars door de straten. Ze droegen vlaggen met boeddhistische symbolen. Andere demonstranten droegen de rode banieren van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Suu Kyi.

Deelnemers hadden verder borden bij zich met teksten als "Laat onze leiders vrij, respecteer onze stem" en "We willen democratie". Veel actievoerders staken drie vingers in de lucht, een symbool van protest dat eerder in Thailand bij protesten opdook en afkomstig is uit de boeken- en filmreeks The Hunger Games. Daarin was het ook een symbool van opstand.

Algemene staking

Oproepen om het protest tegen de militaire coup van vorige week te ondersteunen door middel van demonstraties op straat en burgerlijke ongehoorzaamheid zwellen aan. Activisten hebben opgeroepen tot een algemene staking voor vandaag, waaraan ook ambtenaren van alle departementen zouden moeten meedoen. Sommige ambtenaren hebben hun steun daarvoor uitgesproken.

De staking is opgeroepen door onder anderen de bekende activist Min Ko Naing, een van de leiders van de protestbeweging tegen de toenmalige Birmese dictatuur die in 1988 begon. Samen met Aung San Suu Kyi wordt hij gezien als een van de belangrijkste tegenstanders van het regime uit die tijd.

Grootste protest sinds 2007

De acties van vandaag volgen op massale demonstraties, afgelopen weekend. Toen waren de grootste demonstraties sinds de Saffraanrevolutie van 2007, waarbij geweldloze demonstranten onder leiding van boeddhistische monniken in opstand kwamen tegen het militaire regime.

Tot dusver verlopen de protesten in het land vrijwel geweldloos. Buiten het waterkanon in Naypyidaw en berichten over waarschuwingsschoten in de stad Myawaddy zijn er geen berichten over geweld.
Vrouw raakt ernstig gewond bij brand in appartementencomplex Weert
8 Februari, 07:27

Een vrouw uit Weert is zwaargewond geraakt bij een brand in haar appartement. Die brak vannacht rond 03.00 uur uit.

De oorzaak van de brand is niet bekend. De vrouw is door de brandweer uit het appartement gehaald. Daarbij moest de deur worden geforceerd.

De vrouw is ter plekke behandeld door een per helikopter ingevlogen arts. Het slachtoffer is daarna per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Maastricht. Het is niet bekend hoe de vrouw er nu aan toe is.

De brand bleef beperkt tot het appartement van het slachtoffer, schrijft 1Limburg. Omliggende woningen zijn wel tijdelijk ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in een gebouw van de gemeente en mogen pas terug als de brandweer de appartementen heeft vrijgegeven.
Wekdienst 8/2: Veel basisscholen weer open ? Kabinet neemt besluit over avondklok
8 Februari, 06:29

Goedemorgen! De meeste basisscholen gaan weer open nadat ze ruim zeven weken dicht zijn geweest en het demissionaire kabinet neemt een besluit over de avondklok.

Vandaag is het zwaarbewolkt met op veel plaatsen enige tijd (mot)sneeuw. Vooral in het oosten en zuidoosten kan 1 tot 3 centimeter nieuwe sneeuw vallen. De oostenwind is matig tot krachtig, op de Wadden nog hard. de middagtemperatuur ligt tussen -4 en -6 graden, maar het voelt aan als -10. Vanavond neemt de wind af en wordt het uiteindelijk grotendeels droog.

Rijkswaterstaat adviseert om niet de weg op te gaan. Moet het toch? Hier vind je het overzicht van afsluitingen en werkzaamheden. Check hier de winterdienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten? Wat heb je gemist?

Rijkswaterstaat en de NS raden allebei aan nog steeds aan om niet op pad te gaan. Op het spoor en de weg hebben reizigers nog altijd te maken met de gevolgen van het extreme winterweer.

Mensen die toch de weg op moeten, bijvoorbeeld voor een cruciaal beroep, wordt aangeraden de rijstijl aan te passen: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen.

Ook de NS raadt mensen nog aan als het kan hun reis uit te stellen. Het is de bedoeling de dienstregeling mondjesmaat weer op te starten, maar "wij kunnen op dit moment nog geen zekerheid geven over het aantal treinen, de trajecten en de frequentie". "De situatie is heel onzeker, het kan van moment tot moment veranderen."

Lees vandaag verdere alle ontwikkelingen rond het winterweer hier in ons liveblog.

Ander nieuws uit de nacht: En dan nog even dit:

Dit winterweer vraagt soms om wat creativiteit. Deze brandweerman in Almelo had gisteren daarom een sportieve oplossing tegen een pak sneeuw dat gevaarlijk boven een steegje hing:
'OM vervolgt niemand voor fataal mortierongeluk in Mali'
8 Februari, 03:03

Het OM gaat niemand strafrechtelijk vervolgen voor het mortierongeluk in Mali waarbij in 2016 twee Nederlandse militairen omkwamen. Dat schrijft het AD.

Volgens het OM is de precieze oorzaak van de vroegtijdige ontploffing van de mortier niet met volledige zekerheid te achterhalen. Deskundigen kwamen tot verschillende conclusies.

Het OM informeerde de nabestaanden van de militairen vorige week in een persoonlijk gesprek en per brief over het besluit.

Defensie schoot ernstig tekort

Eerder stelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat Defensie ernstig tekort was geschoten bij het ongeluk met de 60-millimetermortier in Mali dat sergeant Henry Hoving (29) en korporaal Kevin Roggeveld (24) het leven kostte. Oud-minister Hennis trad af naar aanleiding van die conclusies.

In 2019 bleek uit extra onderzoek dat de mortiergranaat nog meer gebreken had dan eerder bekend was.

Advocaat Michael Ruperti, die de nabestaanden bijstaat, noemt de beslissing van het OM tegenover het AD "onbegrijpelijk". Volgens hem is er nog genoeg te onderzoeken.

Ruperti: "Omdat de precieze oorzaak van de ontploffing niet duidelijk is, kun je niet zeggen dat er helemaal niets strafbaars is gedaan. Deze munitie had nooit aangeschaft mogen worden en verscheept. De mensen die dat hebben gedaan, moet je opsporen."

Nabestaanden alsnog naar rechter

De nabestaanden zeggen tegen de krant nu zelf naar de rechter te stappen om alsnog vervolging af te dwingen. Greetje Groenbroek, de moeder van Hoving, zegt "geen vrede" te kunnen hebben met het besluit van het OM.

"Ons leven staat al 4,5 jaar op zijn kop. Elke keer worden wij geconfronteerd met die lege stoel. Als ik mijn kleindochter zie, denk ik vaak: zij zal Henry nooit leren kennen. Dat blijft heel confronterend."
Brandweer dag lang druk met redden koeien uit gierkelder
7 Februari, 22:26

In een boerderij in het Limburgse dorp Lemiers zijn zestien koeien in een gierkelder terechtgekomen. Vier runderen hebben het niet overleefd.

Het is niet duidelijk hoe de dieren vanochtend in de gierkelder terecht zijn gekomen. De brandweer is de hele dag bezig geweest om ze er met een kraan uit te takelen.

Rond 16.00 uur waren acht koeien bevrijd:

Vanavond meldde de brandweer dat alle zestien koeien uit de gierkelder waren gehaald. Toen werd duidelijk dat vier dieren dood waren. De andere zijn nagekeken door een veearts.
Zuid-Afrika stopt met AstraZeneca-inentingen, vrees voor minder bescherming
7 Februari, 22:26

Zuid-Afrika heeft het inenten met het AstraZeneca-vaccin opgeschort. Uit eerste testresultaten zou blijken dat het vaccin beperkte bescherming biedt tegen milde en matige symptomen van de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Zweli Mkhize bekendgemaakt.

Het nieuws is voor het Afrikaanse land, dat vorige week nog een miljoen doses van het vaccin ontving, een behoorlijke tegenslag. Zuid-Afrika was van plan om midden februari te starten met het inenten van zorgmedewerkers.

Uit het kleinschalige onderzoek, dat nog geen peer review heeft ondergaan, kon niet worden opgemaakt of het vaccin beschermt tegen ernstigere symptomen. Dat komt omdat de 2000 deelnemers personen vooral jonge en gezonde volwassenen waren.

Hervatten met prikken

Als uit volgende onderzoeken blijkt dat het AstraZeneca-vaccin wel werkt bij hevigere gevallen, overwegen Zuid-Afrikaanse gezondheidsautoriteiten te hervatten met de vaccinaties. Ondertussen zullen in Zuid-Afrika andere vaccins worden uitgerold, beloofde Mkhize.

Ontwikkelaars van het AstraZeneca-vaccin verwachten dat ze de prik tegen de herfst zo hebben aangepast, dat die wel voldoende bescherming biedt tegen symptomen deze variant.

De Zuid-Afrikaanse mutatie is de meest voorkomende in Zuid-Afrika en hij is inmiddels al in 32 landen opgedoken. Meer dan 46.000 Zuid-Afrikanen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
Daken bezwijken onder gewicht van stuifsneeuw
7 Februari, 22:26

Op verschillende plekken in het land zijn daken of gevels bezweken door de ophoping van sneeuw. Onder andere het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, een tennishal in Winterswijk en het huis van Raymond van Barneveld liepen schade op.

Bij het Gelderse museum was het nieuwe, innovatieve dak de zwakste schakel. Het oorlogsmuseum heeft de vorm van een parachute, met grote luchtzakken die worden opgeblazen om hun vorm te krijgen. Die constructie bleek slecht bestand tegen de grote hoeveelheden sneeuw.

"We hadden nog geen lakmoesproef gehad, maar nu wel", zegt directeur Wiel Lenders tegen Omroep Gelderland.

Lenders zegt dat het museum nog de luchtdruk had opgevoerd en de verwarming hoger had gezet om sneeuwvorming tegen te gaan, maar tevergeefs. De brandweer moest erbij komen om zo'n 3000 kilo sneeuw te ruimen.

Volgens Lenders heeft de collectie geen schade opgelopen, omdat het dak waterdicht bleef. Over een paar dagen kan de schade aan de constructie worden opgemaakt.

Sneeuwruimen

Ook de opblaashal van een hockeyvereniging in Deventer dreigde het te begeven. Doordat de sneeuw naar een kant van de hal was geblazen, zakte de constructie daar in.

Overhaast opgeroepen leden van de clubs moesten helpen opgehoopte sneeuw van het dak te ruimen. De brandweer hielp door uit een hoogwerker met een bezem sneeuw te schuiven, soms per ongeluk over de opgeroepen hulptroepen heen.

Een soortgelijke hal van een tennisclub uit Winterswijk overleefde het niet. "Verschrikkelijk, een drama", zegt de voorzitter. "Voorlopig kunnen we even niet tennissen, dat is wel duidelijk."

Van Barneveld

In Den Haag kwam de gevel van het hoekhuis van Raymond van Barneveld naar beneden. Tientallen bakstenen versperden de stoep en beschadigden auto's. Volgens de brandweer was ook hier de stuifsneeuw te zwaar geworden.

Naar verluidt was de darter zelf niet aanwezig omdat hij op een toernooi uitkomt komende week.

Er raakte niemand gewond. Ook hoeven de bewoners hun huis niet uit omdat de gevel nog veilig genoeg is om te blijven overnachten, meldt Omroep West.

Andere gebouwen die beschadigd raakten waren een manage in het Limburgse Boekend, een PostNl-loods in Almelo en een warenhuis in Naaldwijk.
Nieuw geval van het ebolavirus opgedoken in Congo
7 Februari, 20:40

In Congo is een nieuw geval van het ebolavirus opgedoken. Gezondheidsautoriteiten spreken van een vierde uitbraak in minder dan drie jaar.

Een vrouw in het oosten van het Afrikaanse land werd vorige week met symptomen van het virus in het ziekenhuis van de plaats Butembo opgenomen en overleed woensdag. De contacten van de vrouw worden gecontroleerd op een besmetting met het virus.

Het slachtoffer was getrouwd met een man die tijdens een eerdere ebola-uitbraak ook besmet raakte, volgens de Congolese overheid. Volgens een studie in de New England Journal of Medicine kan het virus meer dan drie jaar in spermacellen blijven leven.

Gezondheidsautoriteiten maken zich zorgen over de nieuwe uitbraak, die bovenop de coronacrisis komt.

Twaalfde uitbraak

Het gaat om de twaalfde uitbraak in de Democratische Republiek Congo sinds 1976, toen het virus voor het eerst werd ontdekt. Een uitbraak die in het oosten van het land rondging, was de op een na dodelijkste ebola-uitbraak ter wereld. Zo'n 2299 mensen kwamen om het leven.

Bij de zwaarste epidemie, die heerste van 2013 tot 2016 in West-Afrika, stierven meer dan 11.000 mensen aan ebola.
Deel basisscholen vanwege winterweer toch niet open morgen
7 Februari, 18:24

Een aanzienlijk aantal basisscholen blijft morgen dicht vanwege het winterweer. Net nu ze weer open mogen na de 'lockdown', blijven er onder meer scholen dicht in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leiden, in de regio's Zaanstreek en Waterland en in het oosten van het land.

In Amsterdam blijven meer dan honderd scholen dicht die zijn aangesloten bij de Federatie Openbaar Primair Onderwijs Amsterdam.

"Wij denken dat het niet gaat lukken om iedereen morgenochtend op tijd op school te krijgen en dat het onverantwoord is", laat voorzitter Herbert de Bruijne aan Het Parool weten. De scholen vinden het risico op ongelukken door gladheid te groot. Bovendien wonen leerkrachten vaak niet in de buurt van de school en is het onzeker of ze op tijd kunnen komen. Op de Amsterdamse scholen zitten meer dan 30.000 leerlingen.

Pure overmacht

Ook in de regio Waterland vrezen ze voor ongelukken. "We doen dit echt voor de veiligheid van de docenten en de leerlingen", zegt Noor van Doesburg van scholenkoepel Opspoor tegen NH Nieuws. "We betreuren het natuurlijk enorm."

In Overijssel worden leerlingen van meerdere scholen voor speciaal onderwijs getroffen. Taxibedrijven in de provincie zeggen dat ze vanwege de gladheid niemand vervoeren.

Grote schuldige is het winterweer, zegt Ad Veen van de sectororganisatie voor het primair onderwijs (PO-Raad). "Het is jammer, want we hoopten dat scholen open zouden gaan. Het is pure overmacht", zegt hij. "Vooral in grote steden blijven scholen dicht. Leraren zijn afhankelijk van het openbaar vervoer en de dienstregeling voor morgen is niet optimaal."

Enkele scholen geven leerlingen een dag langer thuisonderwijs.
Morgenochtend code oranje; Rijkswaterstaat en NS: reis alleen als dat echt nodig is
7 Februari, 17:48

Door de sneeuw en vrieskou adviseren Rijkswaterstaat en de Nederlandse Spoorwegen om ook morgenochtend niet op pad te gaan tenzij dat echt noodzakelijk is. Het KNMI heeft code oranje afgegeven tot morgenmiddag 12.00 uur.

Volgens Rijkswaterstaat blijven met name in het midden en noorden van het land de rijomstandigheden onverminderd gevaarlijk. Wie vanwege bijvoorbeeld een cruciaal beroep toch de weg op moet, wordt opgeroepen om de rijstijl aan te passen.

Ondanks de 30 miljoen kilo strooizout die afgelopen 24 uur over de wegen zijn verspreid, is een deel van de snelwegen nog altijd moeilijk begaanbaar, meldt Rijkswaterstaat. Vandaag leidden de sneeuw en vrieskou al tot tientallen ongelukken.

Mondjesmaat treinen

De Nederlandse Spoorwegen willen morgen proberen om het treinverkeer "mondjesmaat" op te starten. Op welke trajecten dat gebeurt is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder. "Alles hangt af van hoe het vannacht gaat met de sneeuw. Morgenochtend weten we hopelijk meer."

Vandaag liet de NS geen enkele trein rijden. Vooral wissels vroren vast door het winterse weer.

Regionale vervoerders

Enkele regionale vervoerders konden in de loop van de dag wel de dienstregeling opstarten. Het gaat onder meer om de treinen van Arriva in Groningen en Friesland, de MerwedeLingeLijn tussen Dordrecht en Gorinchem en de treinen tussen Zwolle en Kampen.

Het KNMI besloot eind van de middag om code oranje af te geven vanaf middernacht tot morgenmiddag om 12.00 uur. Vanavond geldt nog voor het hele land code rood.
Voetstappen in de sneeuw verraden inbreker in Roosendaal
7 Februari, 15:25

In Roosendaal is vanochtend een 41-jarige man aangehouden nadat hij had ingebroken in een bestelwagen. De politie kwam de man dankzij het winterse weer op het spoor: de inbreker werd verraden door zijn voetstappen in de sneeuw.

De politie kreeg vanmorgen een melding van een getuige dat er werd ingebroken in een bestelauto die geparkeerd stond in Roosendaal. Volgens de politie sloeg de man een ruitje in, waarna hij uit de laadruimte van de wagen kratten met gereedschap meenam.

Agenten waren snel ter plaatse en zagen de man nog wegrennen. Het kostte de agenten niet veel moeite om de verdachte te vinden. "Op hun gemak volgden de agenten de sporen in de sneeuw en konden zo de inbreker achterhalen", aldus de politie.

De man is aangehouden en zit nog vast. Het gestolen gereedschap is ook teruggevonden, meldt Omroep Brabant. De bestelwagen waarvan het ruitje was ingetikt is weggesleept. De eigenaar kan zich melden bij de politie.
Nog geen eten in huis? Reken niet te veel op de bezorgdiensten
7 Februari, 14:28

Wie er voor vanavond mee rekent dat eten bestellen een optie is, doet er goed aan een plan B in werking te stellen. Maaltijdbezorgdiensten Deliveroo en UberEats hebben voor de hele dag hun bezorgdiensten geschrapt, meldt persbureau ANP, en Thuisbezorgd bezorgt in ieder geval tot 17.00 uur niet.

Thuisbezorgd, goed voor 2500 bezorgers, heeft alle middagbezorgdiensten al geschrapt vanwege het winterweer. Het stilleggen kan ervoor zorgen dat er een beperkter aanbod is in de app of op de website. Om 17.00 uur bekijkt het bedrijf opnieuw de situatie. "Veiligheid van onze bezorgers is daarbij onze prioriteit", zegt een woordvoerder van Thuisbezorgd.

Ook UberEats geeft de veiligheid als reden voor het schrappen van de diensten. "Veiligheid heeft onze hoogste prioriteit en wij willen de verkeersveiligheid van koeriers, ook bij deze sneeuwval, voorop stellen", zegt een woordvoerder van UberEats tegen het ANP.

Horecaondernemers

Koninlijke Horeca Nederland heeft nog geen grote signalen ontvangen dat horecaondernemers niet bezorgen vanavond, maar een woordvoerder laat weten wel meerdere restaurants op sociale media te zien die hun bezorging stopzetten voor vandaag.

Gisteren maakten de Albert Heijn, Jumbo en Picnic al bekend dat ze geen bestellingen zouden bezorgen vandaag.
Treinen NS rijden rest van de dag niet meer, ook morgen aangepaste dienstregeling
7 Februari, 13:26

De treinen van de NS gaan de hele dag niet meer rijden. "Op dit moment zijn er te veel storingen om een betrouwbare treindienst te kunnen bieden", staat in een verklaring van ProRail en de NS.

Eerder adviseerde de NS al om reizen uit te stellen tot morgen. De wissels zijn vastgevroren door het hele land.

Ook morgen andere dienstregeling

Ook morgen zal de NS een aangepaste dienstregeling rijden. "Vanmiddag gaan we om de tafel zitten over wat we morgen gaan doen, maar het zal er anders uitzien dan normaal", zei een woordvoerder al eerder. De NS vindt de situatie heel vervelend voor de reizigers.

Sommige regionale treindiensten rijden wel. Zo rijden de Arriva-treinen in Groningen en Friesland, de MerwedeLingeLijn rijdt tussen Dordrecht en Gorinchem en ook op de lijn tussen Zwolle en Kampen rijden treinen.
Opnieuw massale protesten in Myanmar, internet doet het weer
7 Februari, 12:16

In Yangon, de grootste stad van Myanmar, zijn voor de tweede opeenvolgende dag tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de militaire staatsgreep van afgelopen maandag. Ze vroegen om de vrijlating van de gekozen leider Aung San Suu Kyi.

De betogers trokken vanuit verschillende delen van de stad op naar een pagode in het centrum. Ze riepen lezen als "Lang leve moeder Suu" en "Weg met de militaire dictatuur". Velen waren in het rood gekleed, de kleur van de partij van Suu Kyi. Zij is sinds de coup niet meer in het openbaar gezien. Voor zover bekend heeft ze huisarrest.

Politie blijft afzijdig

De politie was massaal aanwezig en stond in linie, maar trad niet op tegen de demonstranten. Sommige betogers gaven bloemen aan leden van de ordetroepen. De protesten zijn de grootste in het Aziatische land sinds die van 2007, waarmee democratische hervormingen werden afgedwongen.

Intussen wordt gemeld dat het internet dat door de militaire machthebbers was afgesloten weer is hersteld. In de dagen na de staatsgreep waren onder meer sociale media als Twitter, Instagram en Facebook niet bereikbaar.

Ook buiten Yangon, de vroegere hoofdstad, zijn er protesten, maar die zijn wel veel kleiner.
Hek doorgeknipt: emoes en damherten lopen door Stadskanaal
7 Februari, 11:42

Een hek bij een dierenweide in Stadskanaal is doorgeknipt. Daardoor liepen vanochtend emoes en damherten door de straten van de stad.

De emoes zijn volgens de politie inmiddels weer terug in de dierenweide, maar de damherten lopen nog los rond. RTV Noord meldt dat de herten zijn gesignaleerd in de omgeving van de Vijverlaan, Manegelaan en Maarsbroek.

De politie adviseert de damherten met rust te laten en niet op te jagen. Ze zouden dan vanzelf weer teruggaan naar hun verblijf.
Khamenei: Iran zal nucleaire afspraken niet naleven als sancties VS blijven
7 Februari, 11:41

De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, wil dat de Amerikaanse regering zo snel mogelijk de economische sancties tegen het land intrekt. Als de VS dat niet doet, zal Iran de eerder gemaakte afspraken over zijn nucleaire programma niet meer naleven.

De VS en een aantal Europese landen sloten in 2015 een akkoord met het land, waarbij Teheran beloofde zijn nucleaire programma te beperken in ruil voor intrekking van bestaande sancties. Maar in 2018 stapte toenmalig president Trump uit dat akkoord en verscherpte hij de sancties tegen het land. De Iraanse economie en gezondheidszorg lijden daar flink onder.

In reactie op de strengere sancties begon Iran de afspraken uit het nucleaire akkoord steeds iets meer te schenden.

Nucleaire stappen terugdraaien

Khamenei hoopt terug te keren naar het akkoord uit 2015. De Amerikaanse president Biden heeft beloofd om de deal in ere te herstellen, maar eist dat Iran eerst een aantal nucleaire stappen terugdraait.

Dat leidt nu tot een impasse. Om de Amerikaanse regering onder druk te zetten dreigt Iran onder meer om buitenlandse inspecties van het nucleaire programma tegen te houden.
Ploumen leidt PvdA liever vanuit de Kamer dan als vicepremier
7 Februari, 10:48

PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen wil haar partij na de verkiezingen liever als fractievoorzitter in de Tweede Kamer leiden, dan als vicepremier in een nieuw kabinet-Rutte. Dat heeft ze gezegd in het tv-programma WNL op Zondag.

Ploumen herhaalde dat ze het liefst zelf premier wil worden, maar in de peilingen ligt de VVD onder leiding van premier Rutte nog altijd ruim voor op alle andere partijen. Mocht de PvdA met die partij een nieuw kabinet vormen, dan zal Ploumen ervoor kiezen om Kamerlid te blijven, zei ze desgevraagd.

'PvdA-geluid laten horen'

"U overvalt me een beetje met die vraag. Maar ik wil er ook niet voor weglopen. En ik zou zeggen dat ik dan liever in de Kamer wil." Ze denkt dat ze vanuit de Kamer "hartstikke goed het PvdA-geluid kan laten horen en dan heb ik veel invloed in het kabinet door de PvdA-ministers die daarin zitten."

Onder het VVD-PvdA-kabinet Rutte II leidde toenmalig PvdA-leider Diederik Samson de partij ook vanuit de Tweede Kamer. Lodewijk Asscher was in dat kabinet namens de PvdA vicepremier en minister van Sociale Zaken.

Ploumen nam een paar weken geleden het stokje over van Asscher als lijsttrekker. Hij vertrok vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Ze herhaalde nog eens dat haar partij niet in een kabinet gaat zonder GroenLinks of de SP en dat ze alleen meedoet als het minimumloon wordt verhoogd.
Veel slachtoffers door afbreken gletsjer in India
7 Februari, 09:55

In India zijn waarschijnlijk veel slachtoffers gevallen doordat een deel van een gletsjer in de Himalaya is afgebroken. Het ijs kwam terecht in een stuwmeer bij een dam, waardoor grote overstromingen ontstonden. Veel mensen werden door het water meegesleurd en worden vermist. Een lokale functionaris zegt dat er gevreesd wordt voor 100 tot 150 doden.

De gletsjer ligt in de noordelijke deelstaat Uttarakhand, langs de grens met China. Het ijs kwam terecht in de rivier Alaknanda. Veel mensen die langs de rivier op zoek waren naar sprokkelhout of hun vee langs de rivier lieten grazen, werden door de vloedgolf verrast.

Op filmpjes die omstanders op social media hebben gezet is te zien hoe het water naar beneden kolkt:

Een deel van de dam is verwoest en veel apparatuur werd door het water meegesleurd. Reddingswerkers zijn naar het gebied gestuurd en de Indiase luchtmacht helpt met het evacueren van mensen.
Geen treinen tot 12.00 uur, tientallen ongelukken: land geraakt door sneeuw
7 Februari, 09:20

In het hele land worden reizigers geraakt door de gevolgen van de sneeuw. Er rijden zeker tot 12.00 uur geen treinen, Eindhoven Airport is dicht tot zeker 13.00 uur, op verscheidene plekken vallen bussen uit en op de snelweg zijn tientallen ongelukken. ProRail en de ANWB waarschuwen voor vertraging op het spoor en de weg.

De NS rijdt zeker tot 12.00 uur niet omdat er door de sneeuw, ijzel en wind te veel storingen aan het spoor worden veroorzaakt, vooral bij wissels. Voor 12.00 uur wordt er gekeken of de dienstregeling vandaag nog opgestart kan worden, dat is nog niet zeker. ProRail raadt reizigers die vandaag per se van het spoor gebruik willen maken aan de reisplanner goed in de gaten te houden.

Op verschillende plekken in het land rijden de komende uren ook geen bussen, trams en metro's. Vervoerder Arriva meldt dat dat tot "nader order" het geval is in de regio's Noord-Brabant, Limburg, Friesland, Groningen, Zuid-Holland, Achterhoek en Rivierenland. Ook Connexxion meldt storingen. Verder rijden alle bussen van Keolis niet (onder meer provincie Utrecht en de Veluwe), met uitzondering van Almere.

Het GVB in Amsterdam laat weten dat metro's 51 en 53 niet rijden. Ook de metro in Rotterdam is door het winterweer getroffen, waardoor er minder metro's rijden.

Slippartijen en omgevallen bomen

Ook mensen die met de auto de weg op willen, worden geraakt door de gevolgen van de sneeuw. Op de vroege zondagochtend waren al zo'n 85 auto's van de weg gegleden, meldt Rijkswaterstaat aan persbureau ANP. Ook zijn er bomen omgewaaid en op de snelwegen gevallen.

Toch leveren de slippartijen geen vertraging op: er staan nergens file, omdat het rustig op de wegen is. "Op veel wegen rijdt het verkeer heel erg langzaam omdat de omstandigheden dat nu vragen", zegt de ANWB op Twitter.

Eindhoven Airport blijft zeker tot 13.00 uur gesloten. Er vertrekken geen vluchten. Binnenkomende vluchten zijn omgeleid naar Keulen. Schiphol waarschuwt voor vertraging of annuleringen.
Wekdienst 7/2: Sneeuwpret en overlast verwacht ? Veel afgelastingen door winterweer
7 Februari, 06:45

Goedemorgen! Het nieuws van vandaag zal gedomineerd worden door de sneeuw die sinds gisteravond valt in Nederland. Onder meer het Catshuisberaad over de avondklok gaat vanwege het winterweer niet door.

In een groot deel van het land sneeuwt het langdurig met in Limburg lokaal ook ijzel. Pas in de namiddag wordt het vanuit het zuiden droog. Er waait een ijzige noordoostenwind en de middagtemperatuur ligt rond -4 graden. Maandag kan er nog wat lichte sneeuw vallen. Verder is het de komende week meestal droog en zeer koud.

Rijkswaterstaat adviseert om niet de weg op te gaan. Moet het toch? Hier vind je het overzicht van afsluitingen en werkzaamheden. Check hier de winterdienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten? Wat heb je gemist?

Strooiwagens en sneeuwschuivers zijn de hele nacht aan het rijden geweest om gladheid te voorkomen. Rijkswaterstaat heeft sinds gisteravond al ruim 15 miljoen kilo zout op de Nederlandse wegen gestrooid. Dat kon niet voorkomen dat er enkele aanrijdingen en ongelukken plaatsvonden, maar volgens de ANWB was het redelijk rustig, ook vanwege de avondklok.

Op het spoor zijn er grotere problemen. Er zijn te veel wisselstoringen om het treinverkeer op te kunnen starten, meldt ProRail. Tot zeker 10.00 uur vanochtend rijden er geen treinen. Het is de bedoeling om daarna geleidelijk aan treinen in te zetten.

De NOS heeft vandaag een speciaal winterblog. Hier lees je vandaag alles over de laatste stand van zaken.

Ander nieuws uit de nacht En dan nog even dit

Bij ons is de sneeuw gewoon wit vandaag, maar dat was in andere delen van Europa gisteren anders. In Andorra en Zwitserland ligt er een laag saharazand op de sneeuw.

Daardoor kleurt het oranje:


© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn