NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop

Examens verder versoepeld: vak schrappen mag ook dit jaar
Dinsdag, 00:06

Leerlingen die dit jaar eindexamen doen mogen toch, net als vorig jaar, een vak schrappen. Dat heeft minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs bekendgemaakt.

Eerder had het kabinet al laten weten dat eindexamenkandidaten dit schooljaar zo nodig een extra herkansing kunnen doen. Ook was al bekendgemaakt dat er weer een mogelijkheid komt om de examens te spreiden over twee tijdvakken. Daardoor krijgen leerlingen meer voorbereidingstijd.

Weliswaar hebben scholen dit jaar met minder lockdownmaatregelen te maken dan het jaar ervoor, toch hebben leerlingen geen normale schooltijd, ziet het kabinet. Omdat leerlingen bijvoorbeeld in quarantaine moesten en soms hele klassen tijdelijk thuis moesten blijven. Bovendien hebben de leerlingen die dit jaar eindexamen doen in de voorgaande jaren ook al last gehad van lockdown maatregelen.

Pittig parcours

Wiersma spreekt van een "pittig parcours" dat leerlingen hebben afgelegd en nog moeten afleggen. Hij bezocht vanmiddag het Haagse Edith Stein College en ging met leerlingen in gesprek. Die zijn heel blij met het besluit. "Ik heb toch superveel spanning" zei 6-vwo- leerling Esra Kaya. Ze wil geneeskunde gaan studeren. "Dit besluit van het kabinet haalt flink wat stress weg. En het geeft me een push in de motivatie."

Haar medeleerling Ahmed Salem legt uit dat het niet gemakkelijk was met al het thuisonderwijs. Hij zegt toch achterstanden te hebben opgelopen. "Thuis krijg ik toch moelijker dingen mee. Ook is de motivatie soms moeilijker." Havo-leerlinge Seren Ozalp heeft haar cijfers sinds de lockdown flink zien dalen. "Waar ik vroeger een 8 haalde is dat nu vaak een 6."

Zelf kiezen

Het 'wegstreepvak' mag geen kernvak zijn, dus geen Nederlands op het vmbo of dat vak en Engels en wiskunde voor de andere niveaus. Maar mocht een ander vak van het pakket onvoldoende zijn en een leerling daardoor zakken, kan de leerling kiezen het vak te laten vervallen. Minister Wiersma hoopt niet dat leerlingen het massaal nodig hebben, maar het kan, indien nodig dus wel.

Het eindcijfer van het weggestreepte vak telt niet mee bij het bepalen van de uitslag, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst. Daardoor kunnen die leerlingen toch door naar het vervolgonderwijs.

Het eerste tijdvak voor de examens is van 12 tot en met 30 mei. Het tweede loopt van 13 tot en met 25 juni. Leerlingen kunnen zelf kiezen of ze al hun examens al in het eerste tijdvak doen, of dat ze een deel naar het tweede tijdvak verplaatsen.

Daarnaast komt er een derde periode, waarin de herkansingen gedaan kunnen worden. Die loopt van 5 tot en met 8 juli.
Utrechtse beeldhouwer Theo van de Vathorst (88) overleden
Dinsdag, 00:06

Beeldhouwer Theo van de Vathorst uit Utrecht is op 88-jarige leeftijd overleden. Van de Vathorst is onder meer bekend van zijn ontwerp van de bronzen deuren van de Domkerk in Utrecht.

Ook ontwierp hij de Maartenspenning. Deze onderscheiding geeft de gemeente Utrecht aan inwoners die zich inzetten voor de stad. Het Centraal Museum in Utrecht en het Rijksmuseum in Amsterdam hebben een aantal werken van Van de Vathorst in hun collectie.

Van de Vathorst maakte ook een buste van Anton Geesink die bij de Jacobikerk in Utrecht staat, meldt RTV Utrecht. Hij overleed vrijdag in zijn geboorteplaats.
Voorvechter seksuele emancipatie Ellen Laan overleden
Dinsdag, 00:05

Hoogleraar seksuologie Ellen Laan is op 59-jarige leeftijd overleden. Een woordvoerder van het Amsterdam UMC bevestigt dat aan het ANP na berichtgeving van de Volkskrant. Laan had borstkanker en was uitbehandeld, zo vertelde ze eind vorig jaar in interviews.

Laan studeerde psychologie, met seksuologie als afstudeerrichting. Ze promoveerde op een onderzoek naar seksualiteitsbeleving bij vrouwen en dit bleef altijd een belangrijk thema in haar werk en onderzoeken. Laan legde er de nadruk op dat het belangrijk was dat vrouwen plezier beleefden aan seks.

Ze publiceerde onder meer over de zogenoemde orgasmekloof: het feit dat mannen bij heteroseks bijna altijd klaarkomen en vrouwen vaak niet. Laan was de oprichter van Seksueel Welzijn Nederland, dat als doel had om die orgasmekloof te dichten. Samen met collega Rik van Lunsen schreef Laan het boek Seks! Een leven lang leren, over de vraag hoe plezier te beleven aan seksualiteit.

Laans werk werd alom geprezen. In 2012 ontving ze een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven en in 2016 werd ze hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Afgelopen november werd Laan nog onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor haar uitzonderlijke bijdragen op het gebied van de seksuologie.
Ruimtetelescoop arriveert op bestemming, 1,5 miljoen kilometer van de aarde
Dinsdag, 00:03

De grootste en krachtigste ruimtetelescoop ter wereld is aangekomen op zijn bestemming, 1,5 miljoen kilometer van de aarde vandaan. De James Webb-telescoop vuurde zijn stuwraketten af en kwam zo in een baan rond de zon terecht.

De telescoop kijkt verder terug in de ruimte dan ooit tevoren, naar het moment waarop de eerste sterren en sterrenstelsels zich 13,7 miljard jaar geleden vormden. Dat is 'slechts' 100 miljoen jaar verwijderd van de oerknal, waardoor het heelal werd geschapen.

NASA zegt dat alles volgens plan verliep. De spiegels van het ruimtevoertuig worden nog uitgelijnd en de infrarooddetectoren moeten afgekoeld zijn voordat in juni wetenschappelijke observaties beginnen.

"We zijn een stap dichter bij het ontrafelen van de mysteries van het universum. En ik kan niet wachten om Webbs eerste nieuwe kijk op het universum deze zomer te zien", zei NASA-directeur Bill Nelson tegen persbureau AP. Er wordt ook gekeken naar tekenen van leven in de ruimte.

Zo zag de lancering van de James Webb eruit:

De James Webb is de opvolger van de Hubble-telescoop en kostte bijna tien miljard euro. Hij is zo groot als een tennisveld en moest veertien jaar geleden eigenlijk al af zijn. Bij de bouw was veel vertraging.

Op Eerste Kerstdag ging hij de lucht in, opgevouwen in de neus van een Ariane 5-raket vanaf de Europese ruimtebasis in Frans-Guyana. De periode na de lancering was spannend voor wetenschappers. Ze waren vooral zenuwachtig over het uitvouwen van het hitteschild, dat zonder scheuren gespannen moest worden.

De James Webb gaat in het slechtste geval vijf jaar mee, maar mogelijk tien jaar of zelfs langer.

Een impressie van de reis, gemaakt door ESA:
Johnson opnieuw in het nauw door lockdownfeestje: vierde verjaardag met 30 man
Dinsdag, 00:03

In de week waarin meer duidelijk zal worden over 'partygate' schrijven Britse media wederom over een feestje van premier Johnson. Tijdens de eerste lockdown in het Verenigd Koninkrijk zou hij met dertig medewerkers zijn verjaardag op Downing Street hebben gevierd.

Volgens ITV News werden in de Cabinet Room een verjaardagstaart en 'picknickhapjes' gegeten en werd er voor de premier gezongen. Op dat moment, half juni 2020, waren bijeenkomsten binnenshuis verboden. Ook mochten gezelschappen niet zingen, omdat het de kans op verspreiding van het coronavirus zou vergroten.

Voor Johnson zou het feestje een verrassing zijn geweest, georganiseerd door zijn vrouw. De bijeenkomst duurde naar verluidt een halfuur. Later op de dag zouden ook familieleden in de ambtswoning zijn geweest om de verjaardag van Johnson te vieren.

Een woordvoerder van de premier zegt tegen ITV News dat een groep medewerkers kort bij elkaar was gekomen in de Cabinet Room na afloop van een vergadering, om de premier te feliciteren. "De premier is er nog geen tien minuten geweest." Dat er binnen ook een feestje met familieleden was, spreekt de woordvoerder tegen. De familie zou alleen buiten ontvangen zijn.

Onderzoeksrapport

Eerder was er in het Verenigd Koninkrijk al ophef over een kerstborrel en meerdere tuinfeestjes die Johnson en zijn medewerkers naar verluidt hebben gehouden, tegen de coronaregels in. Daardoor is Johnson onder druk komen te staan, onder meer in zijn eigen Conservatieve Partij. Later deze week verschijnt een onderzoeksrapport over sociale bijeenkomsten in Downing Street tijdens de pandemie.
Brandweerman gewond bij oefening op camping in Starnmeer
Dinsdag, 00:03

Bij een brandweeroefening op een camping in de Noord-Hollandse plaats Starnmeer is een brandweerman gewond geraakt. De hulpverlener is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht, meldt de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.

Volgens getuigen hield de brandweer op het naturistenterrein een oefening voor het kappen van bomen. Daarbij zou een boom de verkeerde kant op zijn gevallen, waardoor de brandweerman werd geraakt, meldt NH Nieuws.

Na het incident zijn meerdere ambulances en een traumahelikopter opgeroepen. Getuigen melden dat de brandweer op dit terrein vaker oefeningen houdt.
Heracles-fans niet blij met rentree Vloet, spelersbus opgewacht bij stadion
17 Januari, 00:06

Een aantal fans van Heracles Almelo is niet te spreken over de onverwachte rentree van Rai Vloet, gisteravond tegen NEC. Zo'n zestig supporters verzamelden zich na dat duel voor het stadion in Almelo en wachtten de spelersbus op, meldt RTV Oost. Ze vinden de rentree van Vloet, twee maanden na het dodelijke ongeval waarbij hij betrokken was, veel te snel.

Algemeen directeur Rob Toussaint ging met de supporters in gesprek. Ook trainer Frank Wormuth sloot zich daarbij aan. Volgens RTV Oost-commentator Nico Wantia ging het gesprek er vriendelijk aan toe. "Wel waren er af en toe een paar stemverheffingen." Vloet zelf was niet bij dat onderhoud. Hij zou ook niet met de bus zijn teruggereisd.

Gisteren keerde Vloet terug op het veld in de eredivisiewedstrijd tegen NEC. Hij begon op de bank, maar viel in de tweede helft in. De timing van rentree van Vloet is opvallend. Vrijdag kon trainer Wormuth tegen RTV Oost nog niet zeggen of Vloet zou spelen tegen NEC.

"Je kunt duidelijk zien dat hij een uitdaging heeft met deze situatie. Ik ken hem al heel lang en weet dat hij heel sensibel is. Dit verhaal glijdt niet zomaar van hem af", zei de trainer toen nog.

'Totaal onacceptabel'

Halverwege november zat Vloet onder invloed van alcohol achter het stuur en was hij betrokken bij een aanrijding, waarbij een 4-jarige jongen om het leven kwam. Het onderzoek naar het dodelijke ongeluk is nog gaande.

Lange tijd was het stil rond Vloet, tot hij afgelopen week een interview gaf aan het clubkanaal van Heracles. Ook was hij maandag te zien op het trainingsveld. Tegelijk maakte de club bekend dat de 26-jarige voetballer weer bij de selectie was gehaald.

Toen bleek dat Vloet was geselecteerd voor het duel tegen NEC plaatste supportersvereniging Vak'74 een verklaring op Facebook. Daarin liet de vereniging weten de selectie van Vloet "schandelijk, walgelijk en totaal onacceptabel"' te vinden. Vak'74 schreef verder met clubleiding in gesprek te willen.

Kijk hier naar de samenvatting van NEC-Heracles en de reactie van Heracles-trainer Frank Wormuth op de rentree van Rai Vloet.
Man uit vliegtuig op Schiphol gehaald na doen van (valse) bommelding
17 Januari, 00:06

De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol een man aangehouden na een bommelding. De man, een Duitser, was aan boord gegaan van een vliegtuig dat van Amsterdam zou vertrekken naar Miami in de Verenigde Staten. Aan boord vertelde hij nog voor het vertrek aan een medepassagier dat hij een bom bij zich had.

De passagier sloeg alarm, waarna de hulpdiensten in actie kwamen. Het vliegtuig en de man werden onderzocht. Daarbij zijn geen explosieven aangetroffen, zo laat de Koninklijke Marechaussee in een tweet weten. Daarop werd het vliegtuig vrijgegeven. Met een vertraging van ongeveer een half uur is het toestel even voor 11.00 uur vanochtend alsnog vertrokken.

De aangehouden man is een 22-jarige man uit Duitsland. Waarom hij de bommelding deed, is niet duidelijk. Hij moet nog worden gehoord.
Anouk stopt als coach bij The Voice, 'wat een pleuriszooi'
17 Januari, 00:05

Zangeres Anouk stopt met haar werkzaamheden als coach bij The Voice of Holland. Dat heeft ze in een video op Instagram laten weten. Ze noemt het programma "een corrupte bende".

"Nou wat een pleuriszooi allemaal, wat onwijs verdrietig en teleurstellend", begint ze haar verklaring. "Ik heb nog niets gezegd, omdat ik de aflevering van BOOS wilde afwachten, aankomende donderdag. Maar na een aantal statements te hebben gezien van onder anderen Jeroen Rietbergen en ook een paar telefoontjes die ik heb gepleegd met bepaalde mensen, ja, eigenlijk weet ik wel genoeg. Ik heb besloten dat ik niet meer terug wil komen bij The Voice. Het is gewoon een corrupte bende."

De zangeres spreekt verder van "een structureel probleem" bij het programma, daar wil ze geen onderdeel van zijn. "Ik wil niet werken op een plek waar een aantal mannen jarenlang misbruik hebben gemaakt van hun positie, en waar er bewust voor is gekozen om het stil te houden en de andere kant op te kijken. Dat kan echt niet."

De verklaring van Anouk volgt op aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Het programma is gisteren om die reden stilgelegd en bandleider Rietbergen bekende het wangedrag en is opgestapt. Tegen coach Ali B is aangifte gedaan, hij ontkent de beschuldigingen.

Sponsordeals gestopt

Na de berichtgeving over The Voice, heeft telecombedrijf T-Mobile besloten per direct te stoppen met het sponsoren van het programma. "We keuren elke vorm van grensoverschrijdend gedrag af en nemen hier als bedrijf nadrukkelijk afstand van", zo staat in een verklaring van T-Mobile. "Ons medeleven gaat uit naar alle betrokkenen."

Lidl, dat ook in The Voice adverteert, laat desgevraagd weten dat de sponsoring voorlopig is opgeschort omdat het programma niet wordt uitgezonden. De supermarktketen wacht verdere informatie van het onderzoek naar de aantijgingen af.
Jongen (16) doodgeschoten in huis in Amsterdam-Zuidoost
17 Januari, 00:04

In Amsterdam-Zuidoost is aan het begin van de avond een jongen van 16 jaar doodgeschoten. Toen de politie even na 19.00 uur in een woning in de Sinderenstraat kwam, leefde het slachtoffer nog.

Hulpdiensten hebben geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar dat is niet gelukt.

Het Parool meldt dat de politie twee jongens van ongeveer dezelfde leeftijd heeft gearresteerd. Waarvan zij worden verdacht is nog onduidelijk. Getuigen zeggen tegen de krant dat de jongens vrienden van het slachtoffer zijn. Mogelijk zijn ze door de politie meegenomen omdat de omstandigheden van de schietpartij nog onduidelijk zijn. Een ingewijde meldde aan de krant dat de schutter lijkt te zijn gevlucht.

Volgens Het Parool vond de schietpartij plaats in de woning van de vader van het slachtoffer. De vader verblijft in Engeland. Een scenario dat de politie volgens Het Parool onderzoekt is dat de jongens aan het spelen waren met een vuurwapen.

Beelden van na het incident:
Oxfam: vermogen tien rijkste mannen verdubbeld, armoede toegenomen tijdens pandemie
17 Januari, 00:04

Het vermogen van de tien rijkste mannen ter wereld is de eerste twee jaar van de coronapandemie verdubbeld, terwijl in diezelfde periode meer dan 160 miljoen mensen in armoede terecht zijn gekomen. Dat concludeert Oxfam Novib in het jaarlijkse rapport over economische ongelijkheid in de wereld.

Uit het rapport blijkt ook dat vooral vrouwen en andere achtergestelde groepen hard geraakt worden. Vrouwen en meisjes zouden in 2020 gezamenlijk 800 miljard dollar aan inkomsten hebben verloren.

Het nieuwe kabinet moet meer doen om extreme ongelijkheid en toenemende armoede in de wereld stevig aan te pakken, zo stelt de ontwikkelingsorganisatie. "Nederland heeft hier een rol te vervullen, maar die urgentie zien we nauwelijks nog terug in het coalitieakkoord dat deze week in de Tweede Kamer wordt besproken", zegt Michiel Servaes, algemeen directeur van Oxfam Novib. "Als het gaat om internationale solidariteit, de aanpak van belastingontwijking en een eerlijke verdeling van vaccins moet de ambitie echt omhoog."

In het Oxfam-rapport is te lezen dat het vermogen van miljardairs wereldwijd sinds het begin van de pandemie sneller is toegenomen dan de afgelopen 14 jaar. Het gaat om een toename van 5 biljoen dollar: de grootste gemeten stijging ooit, aldus Oxfam. Ook in Nederland is de economische ongelijkheid groot. Het opgetelde vermogen van de 2120 rijkste Nederlanders is groter dan dat van de 10 miljoen armste.

"De obscene rijkdom van de allerrijksten is nauwelijks te bevatten. Tijdens de pandemie verdienden de tien rijkste mannen per wereld 15.000 dollar per seconde of 1,3 miljard dollar per dag", zo stelt Servaes. "Het feit dat ze nu samen zes keer meer vermogen bezitten dan de armste 3,1 miljard mensen legt de extreme ongelijkheid in de wereld bloot."

Oxfam verwacht dat de ongelijkheid de komende tijd alleen maar verder gaat toenemen, mede door de houding van rijke landen zoals Nederland. "Zo weigert de EU steun voor het tijdelijk opheffen van vaccinpatenten waardoor slechts 8,6 procent van de inwoners van Afrika is gevaccineerd. (...) Ook zetten internationale instellingen, zoals het IMF, ontwikkelingslanden onder druk om te bezuinigen op sociale uitgaven", is te lezen in het persbericht van Oxfam.

Het rapport is gepubliceerd op dag dat wereldleiders en topmensen online bijeenkomen op het World Economic Forum.
Oscarwinnende liedjesschrijver Marilyn Bergman (93) overleden
10 Januari, 00:05

In de Verenigde Staten is Marilyn Bergman op 93-jarige leeftijd overleden. Met haar man Alan maakte ze furore als tekstschrijver van liefdesballades voor vooral films en televisie.

De twee trouwden in 1958 en maakten samen liedjes voor veel populaire films en tv-series in de jaren 60, 70 en 80. Ze kregen zestien Oscarnominaties, waarvan ze er drie verzilverden. Ook wonnen ze voor hun teksten meerdere Grammy Awards en Emmy Awards.

De Oscars kregen ze voor het door Noel Harrison gezongen Windmills of Your Mind uit The Thomas Crown Affair (1968), voor het titelnummer van The Way We Were (1974) en voor de soundtrack van Yentl (1983). Die laatste twee producties waren samenwerkingen met zangeres en actrice Barbra Streisand.

Met Streisand hadden Marilyn en Alan Bergman een bijzondere band. De zangeres nam meer dan zestig nummers van hen op, waaronder You Don't Bring Me Flowers, een duet met Neil Diamond. In 2011 publiceerde ze het album What Matters Most, met alleen liedjes die door het echtpaar Bergman waren geschreven.

Streisand denkt met liefde terug aan hun vriendschap en samenwerking, schrijft ze op Twitter:

Het Amerikaanse songwriterskoppel schreef ook teksten voor artiesten als Frank Sinatra, Sting, Aretha Franklin en Michael Jackson. Zo was de tekst van Someone in the Dark van Jacksons Thriller-album afkomstig van Alan en Marilyn Bergman.

Behalve als liedjesschrijver was Marilyn Bergman ook breder actief. Zo was ze de eerste vrouwelijke voorzitter van de Amerikaanse organisatie ASCAP, die zich inzet voor het muzikale auteursrecht. Die functie bekleedde ze van 1994 tot 2009.

Volgens haar zaakwaarnemer overleed Marilyn Bergman gisteren aan ademhalingsproblemen in haar huis in Los Angeles. Haar man Alan (96) was bij haar.
Saudische prinses na drie jaar vrijgelaten uit cel
10 Januari, 00:05

Een Saudische prinses en haar dochter zijn vrijgelaten na bijna drie jaar gevangenschap in de hoofdstad Riyad. Dat is bekendgemaakt door een mensenrechtenorganisatie die zich had hardgemaakt voor de zaak van de 57-jarige prinses Basmah bint Saud, die een nicht is van koning Salman. Haar juridisch adviseur heeft het nieuws bevestigd.

Basmah, die in haar land bekendstaat als voorstander van vrouwenrechten, werd met haar dochter Suhoud begin 2019 aangehouden toen ze op het punt stonden om voor een medische behandeling naar Zwitserland te vliegen. Ze werden vastgezet in een gevangenis waar veel politieke gevangenen zitten.

De Saudische autoriteiten hebben nooit bekendgemaakt waarvan de twee werden verdacht en er is volgens mensenrechtenorganisatie ALQST ook nooit een aanklacht ingediend. Haar directe familie stelde twee jaar geleden in een verklaring dat haar detentie waarschijnlijk verband hield met haar kritiek op "misstanden" in het land.

Onduidelijk is waarom de prinses en haar dochter zijn vrijgelaten. Wel stelt ALQST dat haar in de gevangenis "medische zorg is ontzegd die ze nodig had voor een mogelijk levensbedreigende gezondheidstoestand".

Basmahs juridisch adviseur zegt tegen persbureau Reuters dat de twee vrouwen inmiddels thuis zijn in de stad Jeddah. De prinses maakt het goed, maar heeft volgens hem nog wel medische hulp nodig.

Basmah is de jongste dochter van de voormalige koning Saud. Die werd in 1964 afgezet. Alle koningen die sindsdien aan de macht zijn geweest, inclusief de huidige koning Salman, zijn halfbroers van haar vader.
Wekdienst 9/1: Afrika Cup van start ? Coronaprotest in Amsterdam en Brussel
10 Januari, 00:04

Goedemorgen! Vandaag gaat in Kameroen de Africa Cup van start en in Amsterdam en Brussel worden coronaprotesten gehouden.

We beginnen met het weer: de laatste regen trekt naar het oosten weg en vanuit het westen breekt af en toe de zon door. Vanmiddag kan nog een laatste bui vallen, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. Met een vrij krachtige westenwind wordt het maximaal 7 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten? Wat heb je gemist?

Een Saudische prinses en haar dochter zijn vrijgelaten na bijna drie jaar gevangenschap in de hoofdstad Riyad. Dat is bekendgemaakt door een mensenrechtenorganisatie die zich had hardgemaakt voor de zaak van de 57-jarige prinses Basmah bint Saud, die een nicht is van koning Salman. Haar juridisch adviseur heeft het nieuws bevestigd.

Basmah, die in haar land bekendstaat als voorstander van vrouwenrechten, werd met haar dochter Suhoud begin 2019 aangehouden toen ze op het punt stonden om voor een medische behandeling naar Zwitserland te vliegen. Ze werden vastgezet in een gevangenis waar veel politieke gevangenen zitten.

De Saudische autoriteiten hebben nooit bekendgemaakt waarvan de twee werden verdacht en er is volgens mensenrechtenorganisatie ALQST ook nooit een aanklacht ingediend. Haar directe familie stelde twee jaar geleden in een verklaring dat haar detentie waarschijnlijk verband hield met haar kritiek op "misstanden" in het land.

Basmahs juridisch adviseur zegt tegen persbureau Reuters dat de twee vrouwen inmiddels thuis zijn in de stad Jeddah. De prinses maakt het goed, maar heeft volgens hem nog wel medische hulp nodig.

Ander nieuws uit de nacht: En dan nog even dit:

Velen zullen de kennis misschien niet direct paraat hebben, maar in het Vaticaan zetelde ooit een Nederlandse paus. Of in ieder geval: een paus afkomstig uit wat nu Nederland is. Adrianus VI werd als Adriaan Floriszoon Boeyens geboren in Utrecht, destijds onderdeel van het Heilige Roomse Rijk. Vandaag is het precies vijfhonderd jaar geleden dat hij werd verkozen. In zijn geboortestad Utrecht vindt de aftrap plaats van een speciaal herdenkingsjaar.

Fijne zondag!
Kazachstan: 5000 mensen opgepakt, 164 doden sinds geweldsuitbarsting
10 Januari, 00:04

Na de rellen en demonstraties in Kazachstan zijn ruim 5000 mensen gearresteerd, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in het land bekendgemaakt. Volgens de Kazachse autoriteiten zijn er 164 doden zijn gevallen. Dit melden verschillende Russische media. In Almaty, de grootste stad van Kazachstan, zijn 103 mensen omgekomen.

"Tot nu toe zijn in heel Kazachstan 5135 mensen gearresteerd", citeert het Russische persbureau Interfax de Kazachse waarnemend minister van Binnenlandse Zaken Jerlan Toergoembajev. Die sprak met het lokale televisiestation Chabar 24. De autoriteiten zijn een onderzoek gestart tegen de gearresteerden die verdacht worden van verschillende strafbare feiten.

Volgens het ministerie zijn 125 vooronderzoeken gestart naar het gebruik van geweld tegen overheidsfunctionarissen, vandalisme, moorden, en naar overvallen en diefstallen. Toergoembajev vertelde ook dat er tijdens de rellen ongeveer 400 voertuigen vernield zijn, voornamelijk politieauto's. Daarnaast zouden politie-uniformen zijn afgepakt en gebruikt om misdaden te plegen en "het gezag van de autoriteiten te ondermijnen".

Hoogverraad

De afgelopen dagen waren er protesten in meerdere steden in Kazachstan waarbij de nationale ordetroepen vaak hard ingrepen. De protesten begonnen als een lokaal verzet tegen een verdubbeling van de brandstofprijzen in het westen van het land, maar sloegen al snel over naar vrijwel heel Kazachstan.

President Tokajev draaide de prijsverhoging terug, maar daarmee was de geest niet terug in de fles. De woede van de demonstranten richtte zich tegen de zware leefomstandigheden in het algemeen, corruptie en een regime dat al decennialang in het zadel zit en geen politieke concurrentie duldt. In Almaty en enkele andere zuidelijke steden liep het protest uit op de bestorming van overheidsgebouwen en schermutselingen met de politie. Daar maakten ook plunderaars massaal gebruik van de ontstane chaos.

Zestien leden van de veiligheidstroepen zouden volgens de binnenlandse autoriteiten zijn omgekomen. Daarnaast raakten ongeveer 1300 politieagenten, militairen en andere leden van de veiligheidsautoriteiten gewond bij de schermutselingen. De Kazachse president Tokajev zei vrijdag dat de orde in zijn land was hersteld na dagen van onrust.

De binnenlandse veiligheidsdienst KNB meldde dat oud-premier Karim Masimov is opgepakt op verdenking van hoogverraad. Ook een onbekend aantal andere voormalige overheidsfunctionarissen is wegens hoogverraad gearresteerd. Het is niet bekend waar de beschuldiging op is gebaseerd. Ook is niet duidelijk hoeveel leden van de politieke elite van het land zijn gearresteerd.
Ruim twintig verwaarloosde hondjes vastgebonden aan paal
10 Januari, 00:03

Langs een weg in Geldermalsen zijn 24 verwaarloosde chihuahua's gevonden. De hondjes zaten vastgebonden aan een paal en waren onderkoeld.

De dieren werden vanochtend aan de Zeedijk door een wandelaar gevonden. De touwen waarmee de dieren waren vastgebonden waren door elkaar heen gedraaid. Enkele honden wisten los te breken en zaten in een struik verstopt, meldt Omroep Gelderland.

"De vrijwilligers die er waren zeiden: 'het is gewoon moeilijk om niet te huilen'", zegt Marja van Gessel van de Dierenambulance tegen de regionale omroep. "Het is sneu en gemeen", zegt ze. "Dit maak je echt niet vaak mee."

Medewerkers van de dierenambulance ontfermden zich over de honden:

Toen de hondjes werden losgeknipt ging het nog bijna mis, vertelt Van Gessel. "Dat was link, de hondjes werden enthousiast omdat er mensen waren en vergaten het touw. Daardoor verhingen ze zichzelf. De vrijwilligers hebben toen meteen de touwtjes doorgeknipt."

Sommige hondjes waren zwaar verwaarloosd. "Eentje was half kaal - oud, jong, zwanger, er zat van alles tussen", zegt Van Gessel. Wie de hondjes heeft achtergelaten is niet bekend. "Je weet de omstandigheden natuurlijk niet, maar dat ze zijn gedumpt staat voor ons vast." De chihuahua's zijn naar het asiel gebracht.

Van Gessel laat weten dat er aangifte is gedaan. "Er zijn inmiddels via sociale media bij ons tips binnengekomen, waarvan we een tip naar de politie hebben gestuurd", zegt ze. "We hopen dat de dader of daders snel worden gevonden."
15-jarige jongen uit Middelburg zwaargewond na steekincident
10 Januari, 00:03

In Middelburg is een 15-jarige jongen zwaargewond geraakt na een steekincident. Wat zich precies heeft afgespeeld, is nog niet duidelijk. De politie is een groot onderzoek gestart naar de toedracht en zoekt getuigen en camerabeelden.

Het incident gebeurde rond het middaguur op een grasveldje bij de Meanderlaan en De Overloper, in het zuidoostelijke deel van Middelburg. Er is nog niemand aangehouden.

"We zijn er druk mee bezig", zegt een woordvoerder van de Zeeuwse politie. "We hebben honden en helikopters ingezet, zijn een buurtonderzoek gestart en doen forensisch onderzoek." Volgens de woordvoerder kan zo'n groot onderzoek wel enkele uren tot zelfs dagen duren.

De zwaargewonde jongen is overgebracht naar het ziekenhuis.
Haaksbergen brengt laatste groet aan slachtoffer (12) klaphamerongeluk
10 Januari, 00:03

In Haaksbergen hebben vanmiddag tientallen mensen afscheid genomen van Bram, de 12-jarige jongen die op Oudjaarsdag omkwam bij een incident met een klaphamer.

Vrienden en bekenden van het slachtoffer brachten een bezoek aan het ouderlijk huis, waar Bram in zijn eigen bed lag opgebaard. Voor de woning stond de hele middag een lange rij mensen te wachten om hun medeleven aan de nabestaanden te betuigen en om afscheid te nemen.

Het fatale ongeluk heeft volgens burgemeester Rob Welten van Haaksbergen veel losgemaakt in Haaksbergen. Hij spreekt van een droevige dag. "Dit is een dag van verdriet, rouw en medeleven. Het is zwaar voor de ouders. Nu, maar ook in de toekomst. Haaksbergen leeft met ze mee", zegt hij tegen RTV Oost. De jongen wordt morgen in besloten kring gecremeerd.

Bij het huis werden bloemen en knuffels achtergelaten:

Om de coronaregels na te kunnen leven, had de burgemeester ontheffing verleend voor het afscheid. "Dit is een ingrijpende gebeurtenis en dat vraagt om bijzondere aandacht", stelt Welten. "Dus in goed overleg met de Veiligheidsregio en de GGD is gekeken naar wat passend mogelijk zou zijn onder bepaalde voorwaarden."

De straat was afgezet, er waren verkeersregelaars aanwezig en alleen een vooraf aangewezen groep mocht condoleren. Iedereen die daarbuiten viel is nadrukkelijk gevraagd schriftelijk te condoleren.

Fataal ongeluk

Het slachtoffer was op oudejaarsdag met twee vrienden in de nabijheid van een klaphamer, een legaal apparaat om magnesiumpoeder of andere kruitmengsels te laten ontploffen. Details van het fatale ongeluk zijn nog onduidelijk, maar volgens buurtbewoners is het schaaltje waarin het explosieve poeder werd gelegd, uiteengespat, waarna metaaldeeltjes als granaatscherven rondvlogen. De 12-jarige jongen werd dodelijk in de borststreek getroffen.

Een 11-jarig vriendje raakte zwaargewond aan beide onderbenen. Hij is intussen uit het ziekenhuis ontslagen. Een derde jongen kwam met de schrik vrij.

Verdachte

De man die de klaphamer bediende, is meteen na het ongeluk aangehouden, maar inmiddels op vrije voeten. Wel blijft hij verdacht van dood door schuld.

Zijn advocaat liet eerder al weten dat de man jarenlange ervaring had met klaphamers en dat hij vlak voor de jaarwisseling via internet een nieuw exemplaar had aangeschaft. Onderzoek door de technische recherche moet uitwijzen wat er mis is gegaan.
Politie schiet gericht tijdens arrestatie van verdachte met mes in Den Haag
10 Januari, 00:03

De politie heeft vanmiddag bij een aanhouding in Den Haag gericht geschoten op een verdachte met een mes. De verdachte is zonder verwondingen gearresteerd.

Rond 13.00 uur kreeg de politie een melding binnen over een bedreiging met een mes in een appartement in de wijk Moerwijk. Toen agenten er waren kwam de gewapende verdachte op hen af.

Een woordvoerder van de politie zegt tegen Omroep West dat is geprobeerd om de verdachte met pepperspray te overmeesteren. Toen dat niet werkte is er gericht geschoten op de benen van de verdachte, aldus de woordvoerder. Hij werd niet geraakt maar kon daarna wel worden aangehouden. Bij het incident raakte een agent lichtgewond.

Wat er precies voorafging aan de bedreiging wordt nog onderzocht. De politie hoort getuigen en heeft de verdachte meegenomen naar het bureau.
Zeker negentien doden bij brand in appartementencomplex in New York
10 Januari, 00:03

Bij een brand in een appartementencomplex in het stadsdeel The Bronx in New York zijn zeker negentien mensen om het leven gekomen, onder wie negen kinderen. Tientallen anderen raakten gewond, doordat ze veel rook hadden ingeademd. Dertien van hen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis, zegt een woordvoerder van burgemeester Eric Adams tegen persbureau AP.

De brand brak uit op de tweede en derde verdieping van het complex, dat in totaal negentien etages telt. Volgens burgemeester Adams van New York ontstond de brand door een elektrische kachel die in een slaapkamer stond. Wat er mis ging, is niet bekend.

Het vuur verspreidde zich snel, mogelijk doordat de deur van het appartement waar de brand uitbrak openstond. De autoriteiten gaan niet uit van brandstichting.

De brandweer was met groot materieel uitgerukt:

Burgemeester Adams van New York noemt de brand een onmetelijke tragedie. "Dit is een van de ergste branden die we in de laatste jaren hebben gezien", zei hij.

'Op iedere verdieping slachtoffers'

Zo'n tweehonderd brandweerlieden werden opgeroepen om de brand te bestrijden. Volgens commandant Daniel Nigro van de New Yorkse brandweer troffen zij op iedere verdieping slachtoffers aan. "Dit is ongekend in onze stad." Hij liet weten dat op elke verdieping rookmelders aanwezig waren.

Nigro spreekt van een van de ergste branden in de recente geschiedenis van New York. Op een persconferentie trok hij de vergelijking met een hevige brand in clubgebouw Happy Land in 1990, waarbij 87 mensen omkwamen. Die brand was aangestoken.


© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn