NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Zeespiegel is bij Nederlandse kust hoger dan ooit gemeten

2News.be / Zeespiegel is bij Nederlandse kust hoger dan ooit gemeten

Trefwoorden: vorig - ooit - nederlandse

Zeespiegel is bij Nederlandse kust hoger dan ooit gemeten
Volkskrant - 12 Januari, 02:36

De zeespiegel langs de Nederlandse kust was in 2017 hoger dan ooit eerder gemeten. Over het hele jaar genomen lag de zeespiegel gemiddeld 11 centimeter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil). Dat is 2 centimeter hoger dan in het vorige recordjaar 2007, meldt het kennisinstituut Deltares. De stijging past in de trend van de afgelopen eeuw: het zeewater langs de kust wordt sinds 1890 zo'n 2 millimeter


Zeespiegel bij Nederlandse kust vorig jaar hoger dan ooit
NOS nieuws - 12 Januari, 13:24

De gemiddelde zeespiegel langs de Nederlandse kust was in 2017 hoger dan ooit. Gemiddeld lag de zeespiegel 11 centimeter boven Normaal Amsterdams Peil, 2 centimeter hoger dan in het vorige recordjaar 2007, meldt onderzoeksinstituut Deltares.


Het zeespiegelrecord is allesbehalve verrassend, verklaart expert Fedor Baart van Deltares. "Het water langs de kust stijgt al sinds 1890 zo'n 2 millimeter per jaar door het smelten van onder meer poolijs en gletsjers en opwarming van zeewater, dat uitzet als de temperatuur stijgt."


Een ander, klein deel van die stijging wordt veroorzaakt door bodemdalingen, zegt Baart. "In principe verwacht je dus elk jaar dat de hoogste zeespiegel ooit gemeten wordt."


Niet sneller dan normaal

De zeespiegel stijgt ook niet sneller dan normaal; de plotselinge uitschieter valt volgens Baart te verklaren door de lage zeespiegel van de afgelopen jaren. Volgens de onderzoeker heeft de Nederlandse kust een tijd lang relatief weinig last gehad van stormvloeden. Vorig jaar zorgde een toename van stormvloeden juist voor tijdelijke pieken in de waterstand, wat het gemiddelde opdreef.


Ook de maan drukte op de zeespiegelstand. Door het zogeheten langjarig tij stijgt en daalt de zeespiegel elke achttien jaar een aantal centimeter. Sinds vorig jaar stuwt de maan de zeespiegel weer geleidelijk op.


Wereldwijd

Zeespiegelstanden en -stijgingen zijn niet overal ter wereld gelijk. Het oppervlak van de zee in rust kan tweehonderd meter variŽren, zegt Sybren Drijfhout, fysisch oceanograaf van het KNMI tegen de Volkskrant. Oceaanstromingen en verschillen in zwaartekracht, temperatuur en zoutgehalte veroorzaken die niveauverschillen.
Zeespiegel langs Nederlandse kust vorig jaar gemiddeld hoger dan ooit
Gazet v. Antwerpen - 12 Januari, 12:12

De gemiddelde zeespiegelstand langs de Nederlandse kust was vorig jaar hoger dan ooit gemeten. Gemiddeld lag de zeespiegel vorig jaar elf meter boven NAP, twee centimeter meer dan in het vorige recordjaar 2007. Een woordvoerder van Deltares, een onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond, heeft een bericht hierover in de Volkskrant bevestigd.


Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be