NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Golden Globes in MeToo-tijdperk: beetje feest, vooral protest

2News.be / Golden Globes in MeToo-tijdperk: beetje feest, vooral protest

Trefwoorden: protest - water - wie

Golden Globes in MeToo-tijdperk: beetje feest, vooral protest
NOS nieuws - 8 Januari, 09:42

De 75ste editie van de Golden Globes stond afgelopen nacht in het teken van #MeToo. Waar op de rode loper de vraag 'wat draag je?' niet meer volstond omdat iedereen zwart droeg en de dankwoorden werden aangegrepen om een ding duidelijk te maken: Hollywood is klaar met seksueel wangedrag.


De Golden Globes in acht quotes.


De speech die de meeste indruk maakte tijdens de awardshow, was die van Oprah Winfrey. De 63-jarige tv-ster nam de oeuvreprijs Cecil B. DeMille Award in ontvangst en sprak in haar dankwoord over #MeToo.


"Wat ik zeker weet, is dat de waarheid spreken het meest krachtige gereedschap is dat we hebben", zei Winfrey. "Ik ben heel trots op alle vrouwen die zich sterk genoeg voelden om hun persoonlijke verhalen te delen."


"Te lang werden vrouwen niet serieus genomen door mannen als ze zich uitspraken over het machtsmisbruik van mannen. Maar hun tijd is voorbij", zei Winfrey. Met die uitspraak refereerde de televisiepresentatrice aan het initiatief Time's Up, een beweging die voortkwam uit #MeToo.


"Een nieuwe dag staat aan de horizon", sloot Winfrey af. Ze kreeg een staande ovatie van alle aanwezigen. Ook op social media ontving de toespraak veel lof: meerdere mensen vroegen haar of ze kan meedoen aan de volgende presidentsverkiezingen.


Gastheer van de avond Seth Meyers had voor de prijsuitreiking al gezegd #MeToo te willen bespreken. "Ik ga dingen zeggen die we de afgelopen jaren niet konden zeggen", vertelde hij aan The Hollywood Reporter.


De presentator richtte zich de hele avond op mensen uit de film- en televisiewereld die in verband waren gebracht met seksueel wangedrag. Hij besprak House of Cards-acteur Kevin Spacey, maar natuurlijk ook Harvey Weinstein, de aanstichter van het MeToo-fenomeen.


Meyers greep zijn kans om niet alleen grapjes te maken, maar ook om serieus te praten over de kwestie die Hollywood al maanden in zijn greep houdt. De presentator had in de weken voor de Golden Globes met veel vrouwen gesproken over #MeToo. "Het meest interessante dat ik daarvan heb geleerd, is dat dit een totaal nieuw fenomeen voor mannen is, terwijl het voor vrouwen al zolang bekend is", zei hij al eerder in het interview met THR.


Hij prees de vrouwen die hun persoonlijk #MeToo-verhaal hadden gedeeld.


"Er breekt een nieuw tijdperk aan, en dat voel ik aan, want het is jaren geleden dat een witte man zo nerveus is geweest in Hollywood. Voor de mannelijke genomineerden in deze zaal: vanavond is de eerste keer in drie maanden dat jullie niet bang hoeven te zijn als jullie naam wordt voorgelezen."


Het was een opvallende gewaarwording: voor het eerst was bijna iedereen bij de Golden Globes in het zwart gekleed. De aanwezigen wilden zo protesteren tegen seksueel wangedrag in de film- en televisiewereld. Zoals actrice Debra Messing al zei: "Ik draag zwart uit solidariteit met al mijn zussen op de hele wereld."


Op verscheidene jurken waren speldjes te zien met de tekst Time's Up: een motto als reactie op de #MeToo-verhalen. Met het motto geven mensen aan klaar te zijn met het seksuele wangedrag.


Eerder hadden dertig actrices al gezegd zwart te willen dragen. Acht van hen, onder wie Michelle Williams, Meryl Streep en Emma Stone, hadden ook vrouwenrechtenactivisten uitgenodigd op het gala.


Michelle Williams verscheen op de rode loper met Tarana Burke, de vrouw die tien jaar geleden de MeToo-beweging begon.


Elisabeth Moss won de prijs voor beste actrice in een televisiedrama voor haar rol in The Handmaid's Tale. Tijdens haar dankwoord citeerde ze de schrijver van het gelijknamige boek, de Canadese Margaret Atwood: "Wij waren de mensen die niet in de kranten stonden. We leefden in de lege witte ruimtes aan de randen. Het gaf ons meer vrijheid. Wij leefden in de gaten tussen de verhalen."


Moss bedankte Atwood en andere vrouwen voor hun dappere gedrag en sloot af met háár versie van Atwoods woorden "We leven niet langer meer in de gaten tussen de verhalen. We zijn het verhaal. We schrijven onze verhalen zelf."


"Mijn moeder was een vrouwenrechtenactivist en door haar sta ik hier", vertelde actrice Nicole Kidman in haar dankwoord na het ontvangen van de prijs voor beste actrice in een korte televisieserie (Big Little Lies).


"Het karakter dat ik speelde in Big Little Lies representeert een onderwerp dat heel belangrijk is momenteel: misbruik", ging Kidman verder. De miniserie gaat over een groepje vrouwen in een Californische kuststad die het op het eerste oog prima voor elkaar hebben, maar bij nader inzien veel geheimen hebben.


De actrice zei dat ze ervan uitgaat dat er iets verandert door alle verhalen die worden gedeeld. "Laten we dat gesprek levend houden."


En actrice Allison Brie wilde een duidelijk statement maken op de rode loper. Ze droeg niet alleen zwart, maar ook een broek. Als symbool voor vrouwen die zelf de regie hebben over hun leven.
Golden Globes in teken van #MeToo, Oprah Winfrey steelt de show
NOS nieuws - 8 Januari, 06:06

Hij had het aangekondigd: de Golden Globes 2018 zouden in het teken staan van #MeToo. Presentator Seth Meyers hield woord en opende de 75ste editie van de awardshow met: "Goedenavond, dames en overgebleven heren."


Enkele minuten later ging het al over filmproducent Harvey Weinstein, die de afgelopen tijd door meerdere actrices is beschuldigd van seksueel misbruik. "Maak je geen zorgen", zei Meyers. "Over twintig jaar horen we weer van hem. Dan is hij de eerste persoon die wordt uitgejouwd bij het herdenkingsgedeelte van de show." De presentator richtte zich ook op Kevin Spacey en andere mensen uit de film- en tv-wereld die in verband zijn gebracht met seksueel wangedrag.


#MeToo was een terugkerend thema tijdens de Golden Globes. Al op de rode loper namen actrices een standpunt in. Zij waren vrijwel allemaal in het zwart gekleed en acht van hen hadden vrouwenrechtenactivisten uitgenodigd op het gala in Beverly Hills.


Staande ovatie voor Oprah Winfrey

Winnaars refereerden in toespraken aan de gebeurtenissen die de filmindustrie de afgelopen maanden in hun greep hielden. Nicole Kidman riep "Power to the women!" toen ze een prijs voor haar rol in de serie Big Little Lies in ontvangst nam en zei dat ze hoopte op verandering in de filmwereld.


Oprah Winfrey kreeg een oeuvreprijs uitgereikt en sprak in haar speech steun uit voor vrouwen die slachtoffer zijn geweest van misbruik of geweld. "Er zal een dag aanbreken waarop vrouwen en mannen zullen opstaan die ervoor zorgen dat niemand ooit nog me too hoeft te zeggen."


Winfrey kreeg een staande ovatie en werd direct ook op sociale media geprezen vanwege haar toespraak. Sommigen vroegen haar zich kandidaat te stellen bij de volgende presidentsverkiezingen.


De mannelijke prijswinnaars lieten zich meestal minder duidelijk uit over het seksueel wangedrag in de televisie- en filmindustrie. Acteur Sterling K. Brown liet aan het begin van zijn speech wel blijken dat hij nog steeds onder de indruk was van Winfreys woorden. "Oprah", verzuchtte hij voordat hij zijn prijs in ontvangst nam.


Regisseur Guillermo del Toro kon op een staande ovatie rekenen toen hij op het podium vroeg of de muziek wat zachter kon. "Het heeft 25 jaar geduurd, geeft me nog een minuutje", zei hij voordat hij alle vrouwen bedankte die een belangrijke rol speelden in zijn film The Shape of Water.


'Roep om verandering'

Dat de film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri de meeste prijzen in de wacht sleepte, was exemplarisch. De film gaat over een alleenstaande moeder die achter de man aangaat die haar dochter verkrachtte en vermoordde. "En dat verhaal past wel bij dit moment", schrijft The Guardian.


"Maar het echte verhaal was de roep om verandering in Hollywood en daarbuiten", meldt The Washington Post. "Iedereen van Seth Meyers tot Oprah Winfrey kaartte het gebrek aan gelijkheid aan en wilde dat de mannen die seksueel wangedrag hebben vertoond, aansprakelijk worden gehouden."
Golden Globes geheel in teken van #metoo-affaire
Volkskrant - 8 Januari, 04:18

De 75ste editie van de Golden Globe Awards, waarbij de beste films en tv-series van het afgelopen jaar werden onderscheiden, stond dit jaar zoals verwacht geheel in het teken van de #metoo affaire. Televisie- en filmsterren gaven massaal gehoor aan de oproep om zich in het zwart te kleden voor de uitreiking van de Golden Globes. Ze protesteerden op die manier tegen het seksuele wangedrag in de fil


Wie wint vanavond bij Golden Globes: The Shape of Water of #MeToo?
NOS nieuws - 7 Januari, 12:42

Het zou vanavond niet de eerste keer zijn dat een awardshow gebruikt wordt als politiek statement. Geen gek idee dus dat de 75ste editie van de Golden Globes vanavond in het teken zal staan van een kwestie die Hollywood al maanden in zijn greep houdt: #MeToo.


Zeker dertig actrices willen in het zwart verschijnen op de rode loper, uit protest tegen seksueel wangedrag in de film- en tv-wereld. Ook gastheer Seth Meyer heeft aangegeven het gespreksonderwerp absoluut niet uit de weg te gaan. Sterker nog, hij grijpt de awardshow aan om "dingen te zeggen die we de afgelopen jaren niet konden zeggen", aldus Meyer in gesprek met The Hollywood Reporter.


Hij is niet de eerste presentator die gebruik maakt van de kans iets voor een groot publiek uit te lichten. Twee jaar geleden haalde Chris Rock als gastheer hard uit naar de 'blanke Oscars'. Op Twitter werd toen #OscarsSoWhite trending topic.


De diversiteitskwestie binnen Hollywood speelde voor de uitreiking van de Oscars al maanden. Voor de dertig te verdelen beeldjes waren alleen maar blanke mensen genomineerd. Dat leverde een boycot op: acteurs Spike Lee, Jada Pinkett Smith en Michael Moore gaven aan uit protest niet naar de uitreiking te komen.


De hele uitreiking werd daarom aangegrepen om een statement te maken. Chris Rock kwam er telkens op terug, de directeur van de uitreiking wijdde er een speech aan en regisseur Ińárritu refereerde aan het probleem: "Laten we stoppen met vooroordelen. De kleur van je huid is net zo onbelangrijk als de lengte van je haar."


De aandacht in de show had wel effect: een aantal maanden later nodigde de organisatie achter de Oscars een recordaantal mensen uit om lid te worden van Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Van hen was 46 procent vrouw en 41 procent kwam uit een minderheidsgroepering. In 2020 wil de organisatie het aantal vrouwen en minderheden hebben verdubbeld.


Een jaar later, in september vorig jaar, stonden de Emmy Awards in het teken van kritiek op Donald Trump. Hollywood was geen fan van de Amerikaanse president, bleek al snel.


Presentator Stephen Colbert opende de show door te refereren aan Trumps show The Apprentice, die nooit een Emmy won. "Als Trump een Emmy had gewonnen, had hij nooit een gooi naar het presidentschap gedaan. Het is jullie schuld. Hij heeft jullie nooit vergeven", zei hij grappend tegen de jury.


Ook de voormalige woordvoerder van Trump, Sean Spicer, kwam langs om de president, maar ook zichzelf, voor schut te zetten. "Dit is het grootste publiek dat ooit naar de uitreiking van de Emmy Awards heeft gekeken", riep hij. "Punt!" Daarmee verwees hij naar de uitspraken van zichzelf en Trump over de inauguratie.


Ook de sterren grepen hun kans: vaak leverden zij kritiek op de president in hun dankwoord.


Gevolgen had de kritiek niet, behalve een reactie van de president himself dan. Hij reageerde op Twitter: "Toen ik erachter kwam hoe slecht de kijkcijfers van de Emmy's waren, de laagste kijkcijfers ooit, was ik best wel verdrietig. Het is echt treurig."


Op de Video Music Awards (VMA's) van MTV werden afgelopen jaar zelfs meerdere politieke thema's aangesneden. Zo liepen op de rode loper zes transgendersoldaten, als reactie op Trumps besluit om transgendersoldaten niet meer in het leger toe te laten. En sprak zangeres Pink in haar dankwoord over de verschillende schoonheidsidealen die er zijn.


Ook reikte MTV voor het eerst een nieuwe award uit: voor het beste gevecht tegen 'het systeem'. Elke genomineerde kreeg een prijs. Zo wilde de zender duidelijk maken dat er niet genoeg video's kunnen worden gemaakt om stereotyperingen tegen te gaan.


Het is de vraag wat er vanavond precies gaat gebeuren. Dát er iets gaat gebeuren, is duidelijk. En dit jaar zal het niet over Trump gaan, vertelt Meyer. "Ik hoop dat Trump tweet dat hij teleurgesteld is dat we het niet over hem gehad hebben."


Favorieten

De grote favoriet bij de films is het fantasydrama The Shape of Water. De film maakt met zeven nominaties onder andere kans in de categorieën beste drama en beste regie. Er zijn dit jaar geen Nederlandse genomineerden.


Maar uiteindelijk blijft toch de vraag: wint The Shape of Water of wint #MeToo?
OVERZICHT. Dit zijn alle winnaars van de 75ste Golden Globes
Gazet v. Antwerpen - 8 Januari, 12:12

De film ?Three Billboards Outside Ebbing, Missouri? en de miniserie ?Big Litte Lies? waren zondag de grote winnaars op de 75e Golden Globes, die uitgereikt werden in Beverly Hills. Een overzicht van alle winnaars.
#MeToo domineert uitreiking Golden Globes
De Tijd - 8 Januari, 08:30

08:20 Bijna alle sterren op de rode loper van de Golden Globes verschenen in het zwart uit protest tegen seksueel geweld in Hollywood.


Golden Globes of niet: blockbusters heersen aan de box office
Skynet - 8 Januari, 13:42

Terwijl op de uitreiking van de Golden Globes veel aandacht ging naar een aantal 'kleinere' films, bleven de grote blockbusters afgelopen weekend de box office domineren. 'Jumanji: Welcome to the Jungle' wist 'Star Wars: The Last Jedi' van de troon te stoten, meldt de Los Angeles Times.
Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be