NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Leuke korting op de kerstmarkt? Bekijk alle deals
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsites
- Testaankoop
Ebola in Congo: de bijna onmogelijke route van het vaccin

2News.be / Ebola in Congo: de bijna onmogelijke route van het vaccin

Trefwoorden: oost - geld - bezorgd

Ebola in Congo: de bijna onmogelijke route van het vaccin
NOS nieuws - 18 Mei 2018, 19:48

Ebola betekent verplegers in beschermende pakken, vele malen per dag je handen wassen in chloorwater en echt helemaal niemand aanraken. Want als je het virus krijgt is er niks meer aan te doen. In veel gevallen is het dodelijk. Maar dankzij een experimenteel vaccin is er is nu hoop om de verdere verspreiding van ebola te stoppen. Als het tenminste lukt om het op tijd ter plekke te krijgen. Want dat gaat nog niet zo makkelijk.


Maar eerst: Wat is ebola ook alweer precies en waarom komt het steeds terug?


Het vaccin tegen ebola heeft de weinig aansprekende naam 'rVSV-ZEBOV'. Het is ontwikkeld door het Nationale Microbiologie Laboratorium in het Canadese Winnipeg. In 2015 werd het voor het eerst getest tijdens de grote ebola-uitbraak in West-Afrika. En wat bleek? Van de 6000 mensen die waren gevaccineerd raakte helemaal niemand besmet.


Motorfietsen

Maar het is een hele toer om het vaccin bij de mensen te krijgen die het nodig hebben. Een eerste lading van 5400 vaccins is afgelopen week vanuit Zwitserland naar de Congolese hoofdstad Kinshasa gevlogen. Van daaruit moet het verder vervoerd worden.


De uitbraak begon op het platteland bij Bikoro, een plaatsje met enkele duizenden inwoners op honderden kilometers ten noorden van Kinshasa. Intussen is het ook opgedoken in de grote stad Mbandaka (rond de 350.000 inwoners).


"Dit is een zeer ingewikkelde, geavanceerde operatie in een van de moeilijkste gebieden ter wereld", zegt Peter Salama van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. "We sporen meer dan 4000 mensen op die in contact zijn geweest met patiŽnten. Die zijn verspreid over de hele regio, dus die moeten we zien te achterhalen en we kunnen ze alleen bereiken met motorfietsen."


Extreem koud

En dan is er nog een forse uitdaging: de vaccins moeten op extreem lage temperaturen worden bewaard. Op -60 tot -80 graden Celsius. En dat in een land waar de elektriciteit regelmatig uitvalt. De WHO gebruikt daarom speciale Arktek containers om ze naar ver afgelegen locaties te vervoeren. Die kunnen het vaccin zonder elektriciteit koel houden.


Zo ziet de route van het vaccin eruit:


Het is onbegonnen werk om iedereen in te enten. Er zijn ook niet genoeg vaccins. Daarom is het in de eerste plaats bedoeld voor de artsen en verplegers die ebola-patiŽnten behandelen. De eerste twee doden van de huidige uitbraak waren gezondheidswerkers. Verder is het voor de mensen die in contact zijn geweest met patiŽnten - en voor de contacten van die contacten.


Er zijn vijf verschillende soorten ebola. Het vaccin rVSV-ZEBOV biedt bescherming tegen het type 'Zaire' dat het meest voorkomt. Het veroorzaakt een reactie waardoor het immuunsysteem van een mens denkt dat het ebola is. Het vormt dan neutraliserende antistoffen waardoor het virus zich niet aan cellen kan binden.


Het vaccin is gťťn geneesmiddel. Daar wordt ook onderzoek naar gedaan, maar dat is nog niet genoeg getest. Als je ebola hebt is het in principe te laat. Al kan het in de eerste dagen na de besmetting - als de patiŽnt daar nog niets van merkt - wel degelijk zin hebben om het vaccin toegediend te krijgen. Hoeveel dagen een injectie nog nut heeft is niet precies duidelijk.


Contacten van contacten

Het vaccin is vrijwillig: niemand kan gedwongen worden om een prik in z'n arm te krijgen omdat het nog steeds experimenteel is. Zo is nog niet bekend of het veilig is voor zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met hiv. Het is ook niet duidelijk hoe lang het werkt. Daarom worden mensen die gevaccineerd zijn in de komende periode nog regelmatig gecheckt.


Toen het vaccin in 2015 voor het eerst werd getest was de ebola-uitbraak in West-Afrika al bijna onder controle. In Congo moet nu blijken of het de verspreiding van ebola ook tegen kan houden. Voor verpleegkundigen, familieleden en buren van patiŽnten, die vrezen dat ze besmet zijn, is het vaccin hun enige hoop. Zij gaan een paar zenuwslopende dagen tegemoet: is het vaccin sterk genoeg om hun leven te redden?
Ebola bereikt grote stad in Congo
NOS nieuws - 17 Mei 2018, 04:48

De ebola-uitbraak in Congo lijkt niet langer beperkt te blijven tot een geÔsoleerde regio met weinig inwoners. Voor het eerst is een persoon met de dodelijke ziekte aangetroffen in een grote stad.


De diagnose is gesteld in Mbandaka, een havenstad met honderdduizenden inwoners. Volgens de Congolese minister van Volksgezondheid gaat de uitbraak hiermee een nieuwe fase in. Ook Artsen zonder Grenzen (AzG) meldt de besmetting.


Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nog niet gereageerd, maar uitte maandag al wel bezorgdheid over een mogelijke uitbraak in Mbandaka, omdat ebola-patiŽnten van elders in contact zouden zijn geweest met de bewoners van de stad. Volgens AzG worden meer dan 500 mensen in de gaten gehouden vanwege mogelijk contact met ebola-patiŽnten.


Ebola is een stuk moeilijker te bestrijden in een grote stad. Hoe meer mensen, hoe groter de kans op besmetting.


Wel hebben hulpverleners een nog experimenteel vaccin tot hun beschikking. Gisteren kreeg de WHO toestemming van de Congolese autoriteiten om het middel in te zetten.


De ebola-uitbraak lijkt te zijn begonnen in de regio rond Bikoro, ten zuiden van Mbandaka. Daar zijn eerder al tientallen mensen overleden. In de meeste gevallen gaan onderzoekers ervan uit dat ebola de doodsoorzaak is.


Volgens de Nederlandse professor Marion Koopmans, hoofd viroscience aan het Erasmus MC, is deze ebola-uitbraak in Congo gevaarlijker is dan eerdere uitbraken. Dat komt doordat het getroffen gebied ligt bij de Congo-rivier, waar veel scheepvaartverkeer is. De ziekte kan zich zo gemakkelijker verspreiden. Ook de hoofdstad Kinshasa ligt aan de rivier.
WHO bezorgd over nieuwe uitbraak ebola in Congo
Volkskrant - 17 Mei 2018, 04:12

Met de constatering van een nieuw geval van de besmettelijke ziekte ebola in de stad Mbandaka, in het noordwesten van de Democratische Republiek Congo, is de ebola-uitbraak een nieuwe fase ingegaan. Dat heeft de minister van gezondheid van Congo, Oly Ilunga Kalenga, verklaard.


Eerste vaccins in Congo, 'ebola-paniek is ook dodelijk'
NOS nieuws - 17 Mei 2018, 18:36

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt morgen een spoedbijeenkomst over de ebola-uitbraak in Congo. Dan wordt beslist of er officieel sprake is van een noodsituatie en wordt de internationale aanpak eventueel opgeschaald.


Voor het eerst sinds de jongste uitbraak is de ziekte nu vastgesteld in dichtbevolkt gebied. Daardoor stijgt het risico op verdere verspreiding van het dodelijke virus. Toch benadrukte WHO-topman Ghebreyesus dat "we betere hulpmiddelen hebben dan ooit om ebola te bestrijden."


Proefvaccin

Het nieuwste wapen in de strijd tegen het virus is een experimenteel vaccin van farmaceut Merck. Dit kan wel voorkomen dat iemand ebola krijgt, maar iemand die ebola heeft niet genezen. De inenting zit nog in de proeffase, maar is tijdens de grote ebola-uitbraak in West-Afrika van 2014 succesvol getest. Inmiddels is de eerste lading vaccins aangekomen in de hoofdstad Kinshasa.


De volgende stap is zogeheten ringvaccinatie. Dan krijgen de mensen die in direct contact stonden met ebola-patiŽnten, of die vermoedelijk besmet zijn, een inenting. Ook de mensen in hun directe omgeving krijgen het vaccin.


"Op die manier kun je het virus indammen", zegt Hanneke Schuitemaker in het NOS Radio 1 Journaal. Zij is hoogleraar virologie bij het AMC en hoofd virale vaccinontwikkeling bij Janssen Pharmaceutica.


Ze vertelt dat de WHO al voorbereid was op het doemscenario dat ebola ook een Congolese stad zou treffen. Experts hadden vooraf in kaart gebracht waar dat het meest waarschijnlijk zou gebeuren. Bovendien zijn volgens haar lessen geleerd van de uitbraak in West-Afrika. "De nieuwe leiding van de WHO is wat kordater. De wereld is beter voorbereid op een nieuwe uitbraak."


Snel reageren is het allerbelangrijkste volgens Schuitemaker. "Het virus verspreidt zich zo snel, je loopt al gauw achter de feiten aan." Precies wat twee jaar geleden het geval was. Toen duurde het vier maanden voordat de eerste diagnose werd gesteld.


Deze epidemie is uiteindelijk onder controle gekregen zonder grootschalige inzet van een vaccin. Strikte hygiŽne, de patiŽnten isoleren en zo goed mogelijk verzorgen waren volgens Schuitemaker de belangrijkste zetten.


Sinds het begin van de recente uitbraak zijn er volgens de WHO 23 mensen door ebola om het leven gekomen in Congo. In 44 gevallen is het virus vastgesteld of zijn er zeer sterke vermoedens dat iemand ebola heeft. Overigens is het virus in drie gevallen in een laboratorium bevestigd.


'Elkaar verdenken van ebola'

Maar dat laatste maakt de angst onder de lokale bevolking er niet minder onder. "Mensen worden bijvoorbeeld bang om naar het ziekenhuis te gaan", zegt tropenarts Marit de Wit. Zij coŲrdineert vanuit Nederland het medische team van Artsen Zonder Grenzen in Congo en heeft daar jarenlang gewerkt.


Koorts en rillingen zijn de eerste symptomen van ebola - maar ook van malaria. "Dan kan de paniekfactor een rol spelen en gaat men elkaar verdenken van ebola." Ze vreest dat de normale gezondheidszorg, die in Congo al pover is, zal lijden onder de deze angst. Bijvoorbeeld bij bevallingen of medische hulp bij open wonden. "Niemand komt bij je in de buurt." Want ebola is overdraagbaar via lichaamsvloeistof.


Indirect overlijden dus ook veel mensen door 'gewone' aandoeningen. "Die hele ontwrichting is iets waar ik me grote zorgen over maak", zegt Marit de Wit.


Ruim de helft van alle geregistreerde ebola-uitbraken vond plaats in Congo. Volgens hoogleraar Schuitema lijkt ook weer een volgende uitbraak onvermijdelijk. Het virus zit immers in vleermuizen en apen, die daar leven in een groot uitgestrekt gebied. "Het zal zich altijd schuil kunnen houden. En de hele bevolking vaccineren is simpelweg erg kostbaar."
Alles uit de kast om uitbraak ebola in Congo in de hand te houden
Volkskrant - 18 Mei 2018, 08:24

De ebola-uitbraak in Democratische Republiek Congo gaat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een nieuwe, ernstigere fase in. Het levensgevaarlijke en zeer besmettelijke virus is nu ook vastgesteld in een grote stad.


Eerste geval van ebola in stedelijk gebied in Congo
Gazet v. Antwerpen - 17 Mei 2018, 12:36

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft donderdag het eerste geval van ebola in stedelijk gebied in Congo aangekondigd. Tot nu toe werden enkel in landelijk gebied ebolabesmettingen vastgesteld.
Europees geld voor uitdijende ebola-uitbraak
De Tijd - 18 Mei 2018, 13:48

13:12 De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van een heel hoog risico op een nieuwe ebola-epidemie in Congo.


Oost-Afrikaanse landen treffen maatregelen tegen ebola-uitbraak in Congo
Skynet - 18 Mei 2018, 15:54

De Oost-Afrikaanse Gemeenschap (OAG) heeft tot "hoge waakzaamheid" opgeroepen naar aanleiding van de uitbraak van ebola in Congo. De nieuwe uitbraak vormt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een groter gevaar voor de Oost-Afrikaanse landen dan eerst werd gedacht.
Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2019 - 2link.be