NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Vlaamse bedrijven vervolgd voor export chemische producten naar Syrië

2News.be / Vlaamse bedrijven vervolgd voor export chemische producten naar Syrië

Trefwoorden: bedrijven - vlaamse - syrie

Vlaamse bedrijven vervolgd voor export chemische producten naar Syrië
NOS nieuws - 18 April 2018, 10:30

In België worden drie Vlaamse bedrijven vervolgd voor het exporteren van chemische producten naar Syrië. De bedrijven hebben tussen 2014 en 2016 zonder vergunning middelen waar mogelijk saringas mee is gemaakt naar Syrië vervoerd. Dat gifgas is volgens de Verenigde Naties herhaaldelijk gebruikt door het Syrische regime tegen de eigen bevolking.


Weekblad Knack en de Duitse non-profitorganisatie Syrian Archive kwamen de illegale export op het spoor toen uit een database van de Verenigde Naties bleek dat België het enige land was dat na 2013, toen de vergunningsplicht werd ingesteld, zonder vergunning bleef exporteren naar Syrië.


Saringas

Het gaat om een groothandel in chemische producten voor industrieel gebruik, een administratief kantoor en een logistiek bedrijf. In 24 leveringen naar Syrië en Libanon werd in totaal 168 ton isopropanol, 219 ton aceton, 77 ton methanol en 21 ton dichloormethaan vervoerd. Isopropanol kan worden gebruikt voor de productie van schoonmaakmiddelen en farmaceutische middelen, maar ook voor saringas.


Volgens de bedrijven stonden hun handelspartners niet op een zwarte lijst. Ze beweren dat ze niet op de hoogte waren van de vergunningsplicht.


De OPCW en de VN stelden vorig jaar vast dat het Syrische bewind twee keer saringas gebruikte in 2017. Vier jaar eerder werd het gifgas ingezet in Oost-Ghouta. Daarbij vielen honderden doden. Het is niet duidelijk of het gas ook werd gebruikt bij de aanval op Douma, eerder deze maand.




Douane vervolgt Antwerpse bedrijven voor illegale export naar Syrië
Gazet v. Antwerpen - 18 April 2018, 07:30

De douane vervolgt drie Vlaamse bedrijven voor de correctionele rechtbank van Antwerpen omdat ze geen passende vergunningen hebben voorgelegd bij de export van chemische producten van België naar Syrië. Dat schrijft Knack woensdag.




Douane vervolgt bedrijven voor illegale export naar Syrië
De Tijd - 18 April 2018, 06:18

08:07 Het proces tegen de drie betrokken ondernemingen begint midden mei.


Leverden Antwerpse bedrijven basisgrondstof voor gifgas aan Syrië?
Gazet v. Antwerpen - 19 April 2018, 01:30

Midden mei moeten drie Antwerpse vennootschappen zich voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verantwoorden. Groothandel A.A.E. Chemie Trading uit Kalmthout heeft, aldus het weekblad Knack, met de steun van logistiek specialist Danmar Logistics (Stabroek) en het in douanedocumenten gespecialiseerde zusterbedrijf Anex Customs (Hoevenen), tussen mei 2014 en december 2016 in acht zendingen 168 ton isopropanol naar Syrië gestuurd. Voor dat product was sinds juli 2013 nochtans een vergunning vereist. Opmerkelijk is dat Anex Customs al op 2 april vorig jaar failliet werd verklaard, maar Danmar Logistics het nog steeds als zusterbedrijf op zijn website vermeld.






© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn