NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen
Vals raketalarm op Hawaii veroorzaakt paniek

2News.be / Vals raketalarm op Hawaii veroorzaakt paniek

Trefwoorden: raket - nodig - mensen

Vals raketalarm op Hawaii veroorzaakt paniek
Volkskrant - 13 Januari, 23:42

'Ballistische raketdreiging voor Hawaii. Zoek onmiddellijk dekking. Dit is geen oefening!' Die boodschap kregen de bewoners van Hawaii zaterdagmorgen vroeg op hun mobieltje binnen. Ook op de radio en televisie werd alarm geslagen over het gevaar van een raketaanval op de eilanden. De boodschap veroorzaakte paniek onder de bewoners van de eilanden. Veel mensen dachten dat het om een raketaanval van


Vals alarm over inkomende raket Hawaï 'onacceptabel'
NOS nieuws - 14 Januari, 09:54

Politici in Hawaï hebben boos gereageerd op de waarschuwing voor een raketaanval, die gisteren werd verspreid door de hulpdiensten in de staat. Honderdduizenden mensen kregen het bericht en zochten dekking. Pas bijna 40 minuten later hoorden zij dat er niets aan de hand was en dat iemand het bericht per ongeluk had verstuurd.


"Wat er is gebeurd, is onacceptabel", laat senator Brian Schatz weten. "De hele staat was doodsbang. Er moet snel worden uitgezocht wie er schuldig is en er moeten maatregelen worden genomen."


Scott Saiki, voorzitter van het Hawaïaanse Huis van Afgevaardigden, zegt dat het waarschuwingssysteem heeft gefaald. "De betrokken overheidsinstellingen zijn duidelijk niet voorbereid. Ze hebben niet genoeg capaciteit om om te gaan met noodsituaties."


De Hawaïaanse senator Donna Mercado Kim waarschuwt ervoor dat zulke fouten de integriteit en het vertrouwen in het alarmsysteem schaden.


Ongeveer 10 minuten na het verspreiden van de waarschuwing via mobiele telefoons liet het verantwoordelijke Emergency Management Agency via Twitter weten dat het ging om een vals alarm. Alleen bereikte dat bericht niet veel mensen, omdat velen niet op Twitter zitten.


Een nieuw waarschuwingsbericht om het vorige in te trekken werd pas 38 minuten later verstuurd.


Vertrouwen

Het Emergency Management Agency schrijft in een verklaring dat er maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat zulke fouten nog een keer worden gemaakt. Ook wordt er gekeken naar het aanpassen van de procedures om berichten in te trekken.


"We snappen dat valse meldingen zoals deze het vertrouwen in onze systemen kunnen aantasten. We begrijpen dat het noodzakelijk is dat alarmberichten altijd kloppen", schrijft het agentschap.


Luchtalarm

Vanwege de dreiging vanuit Noord-Korea heeft Hawaii vorig jaar besloten om het luchtalarm op de eilanden weer maandelijks te testen, zoals dat tijdens de Koude Oorlog gebeurde.


Bij de laatste test, in december, ging het slechts bij 93 procent van de sirenes goed. In twaalf gevallen werd per ongeluk het geluid van een ambulance afgespeeld, in plaats van het luchtalarm. Daarnaast waren de sirenes in het toeristische Waikiki amper te horen.


Het luchtalarm is gisteren, tijdens de valse mobiele melding, ook niet afgegaan. Als er echt een raket onderweg was geweest, had dat wel moeten gebeuren.
In Hawaï zijn nu twee mensen nodig om te waarschuwen voor een raket
NOS nieuws - 15 Januari, 16:30

"Test missile alert" en "Missile alert", oftewel "test raketalarm" en "raketalarm". Tussen deze twee opties in een uitklapmenu koos een werknemer van de Hawaii Emergency Management Agency (HEMA) zaterdagochtend bij een dienstwisseling de verkeerde. Dat zei een woordvoerder tegen The Washington Post.


Die fout bezorgde veel Hawaïanen de schrik van hun leven. Ze dachten dat de eilanden werden aangevallen met een raket. Dat was niet zo, de bedoeling was om het waarschuwingssysteem intern te testen en dus niet daadwerkelijk het publiek een bericht te sturen.


Het duurde bijna 40 minuten totdat mensen die dekking hadden gezocht, opgelucht konden ademhalen. Dit kwam doordat er geen mogelijkheid bestond de waarschuwing te annuleren, of direct een bericht te sturen dat het een vals alarm was, Twitter daar gelaten. Het federale agentschap voor crisismanagement moest de hersteltekst eerst goedkeuren.


De werknemer die de fout maakte, is tijdelijk herplaatst. HEMA is niet van plan om hem te ontslaan.


Tweede persoon

Om te voorkomen dat zo'n fout met zulke verstrekkende gevolgen ooit nog een keer wordt gemaakt, heeft HEMA de procedure aangepast. Er is nu een tweede persoon nodig om een raketalarm uit te kunnen sturen. En mocht dat nodig zijn, dan kan dat nu binnen enkele seconden worden geannuleerd.


Hawaï bereidt zijn inwoners als eerste Amerikaanse staat voor op een mogelijke Noord-Koreaanse raketaanval. Sinds september klinkt maandelijks een luchtalarm om burgers voor zo'n aanval te waarschuwen. Dit alarm ging afgelopen zaterdag niet af, wat wel had moeten gebeuren als er echt een raket onderweg zou zijn geweest.


Nederland

Een fout zoals in Hawaï zal door NL-Alert waarschijnlijk niet gemaakt worden omdat Nederland een "een heel zorgvuldig veiligheidsprotocol" heeft, zegt Marco Zannoni, directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisimanagement (COT) tegen Nieuwsuur. "Er zijn mensen met mandaat om zo'n boodschap te kunnen versturen, getrainde professionals die dat niet zonder overleg doen."
?Zoek onmiddellijk dekking, dit is geen oefening?: Vals alarm voor ballistische raket naar Hawaï zaait verwarring
Gazet v. Antwerpen - 13 Januari, 20:42

In de Amerikaanse staat Hawaï hebben mobiele telefoons een alarmbericht gekregen dat waarschuwde voor een inkomende ballistische raket. Het noodgevallenagentschap en de gouverneur van Hawaï, David Ige, zeiden echter al snel op Twitter dat er geen raketdreiging is. Toch zorgde het bericht voor heel wat commotie en op sociale media rijzen veel vragen.
Vals alarm voor ballistische raket naar Hawaï
Skynet - 13 Januari, 20:24

In de Amerikaanse staat Hawaï hebben mobiele telefoons een alarmbericht gekregen dat waarschuwde voor een inkomende ballistische raket. Het noodgevallenagentschap en de gouverneur van Hawaï, David Ige, zeiden echter al snel op Twitter dat er geen raketdreiging is.


Vals raketalarm in Hawaï - Gouverneur gaat oorzaak na
Skynet - 13 Januari, 22:12

Na het valse alarm voor een raketdreiging in de Amerikaanse staat Hawaï, vergadert de gouveneur van de staat met verantwoordelijken van Defensie in Hawaï en het lokale noodgevallenagentschap. Dat verklaarde gouverneur David Ige op twitter. Ze zullen nagaan wat het valse alarm heeft veroorzaakt. Hij beklemtoonde ook dat de bevolking vertrouwen moet blijven hebben in het alarmsysteem.


Vals raketalarm in Hawaï - Werknemer "duwde verkeerde knop in"
Skynet - 13 Januari, 22:48

Het valse raketalarm dat zaterdag in de Amerikaanse staat Hawaï werd verspreid, was een menselijke fout tijdens een verandering van shift. Een werknemer van het Hawaïaanse noodgevallenagentschap (EMA) "duwde de verkeerde knop in", aldus gouverneur David Ige.
Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be