NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Leuke korting op de kerstmarkt? Bekijk alle deals
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsites
- Testaankoop
EU-president Tusk haalt fel uit naar Trump: ?Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig?

2News.be / EU-president Tusk haalt fel uit naar Trump: ?Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig?

Trefwoorden: nodig - president - trump

EU-president Tusk haalt fel uit naar Trump: ?Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig?
Volkskrant - 16 Mei 2018, 18:36

EU-president Donald Tusk heeft woensdag ongekend hard uitgehaald naar de Amerikaanse president Donald Trump. ?Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig?, zei Tusk, doelend op omstreden besluiten van Trump die de relatie met de EU-lidstaten flink hebben verstoord. Hij doelde onder andere op het handelsconflict dat is ontstaan tussen de VS en Europese landen en de Amerikaanse terugtrekking uit het Iran-akkoord.


Tusk: EU moet geen pion van Trump worden
NOS nieuws - 16 Mei 2018, 18:36

Vanavond zitten 28 Europese regeringsleiders aan het diner in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Ze praten over acute problemen als Iran, Gaza en de dreigende staaloorlog, maar eigenlijk spreken ze vooral over een persoon, die er niet eens bij is: Donald Trump. De Amerikaanse president zet de internationale verhoudingen op scherp en daagt de EU uit om een sterkere rol op het politieke wereldtoneel in te nemen.


De Europese leiders, onder wie premier Rutte, bespreken vanavond hoe ze op al die belangrijke onderwerpen tegengas kunnen geven tegen Trump. Een belangrijk moment, vindt voorzitter Donald Tusk: "We moeten de uitdaging als EU aannemen en laten zien dat we een grote speler zijn en geen pion."


Deal met Iran

Het hoofdgerecht vanavond is de Iran-deal. De Europese Unie zoekt naar een manier om de afspraken met Iran overeind te houden nu de Verenigde Staten de afspraken overboord hebben gegooid. Iran lijkt bereid daaraan mee te doen als de EU zich ook houdt aan de eigen economische toezeggingen. Europese bedrijven investeerden vorig jaar ruim 20 miljard euro in Iraanse projecten en de politici vrezen dat die bedrijven zich nu terugtrekken uit angst voor Amerikaanse represailles.


Gisteravond spraken de ministers van Buitenlandse Zaken van de belangrijkste Europese landen met hun Iraanse ambtgenoot. De eerste plannen om het Iran-akkoord te redden, werden daar zichtbaar. De EU zou zelf het bedrijfsleven garanties willen geven voor investeringen in Iran om de dreiging van de VS het hoofd te bieden.


Olie-euro's

Daarnaast overweegt de EU om met euro's in plaats van dollars olie te kopen in Iran. Op die manier doorbreekt de EU het monopolie van de dollar in de oliehandel en wordt de VS buitenspel gezet.


Voor de Europese leiders in Sofia is daarna het agenda-onderwerp Trump nog niet klaar. Ze moeten ook nog bedenken hoe Europa een staaloorlog met Amerika voorkomt. Trump dreigt met heffingen omdat hij vindt dat wij oneerlijk handel drijven en de EU is er nog altijd niet in geslaagd het uit zijn hoofd te praten.


Gaza

En dan is daar sinds deze week ook nog bij gekomen dat de EU een reactie moet formuleren op de rellen rond de Gazastrook, die zijn opgelaaid door het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade in Isral, door Trump.


Het is de vraag of het de EU lukt om dit leiderschap op te pakken in de wereld. De club van 28 landen zal moeten laten zien dat ze als eenheid de wereld aankunnen, terwijl een gezamenlijk Europees buitenlandbeleid tot nu toe vooral verdeeldheid en machteloosheid uitstraalde. Het redden van de Iran-deal zou de EU op de kaart zetten als een wereldmacht waarmee ook de Verenigde Staten rekening moeten houden.


EU als wereldmacht

Net voor het diner laat voorzitter Donald Tusk weten dat dit het moment is dat de Europese Unie kan laten zien een wereldmacht te zijn. "Trump heeft ons alle illusies ontnomen. We moeten nu geen complex krijgen maar laten zien dat je trots kan zijn om een Europeaan te zijn en eenheid uitstralen." Als dat lukt, kunnen de leiders bij een volgende top over de eigen uitdagingen spreken en niet langer over de wurggreep van Donald Trump.
Trump hoort geen Laurel of Yanny, maar covfefe
NOS nieuws - 18 Mei 2018, 08:24

"Hoe kan iemand hier nou iets anders in horen?" Het ongeloof op het internet was groot toen deze week de discussie ontstond over een opvallend geluidsfragment. De een hoorde duidelijk Yanny, terwijl de ander zwoer bij Laurel. Ook in het Witte Huis was er volop onenigheid over.


"Z duidelijk Laurel", zegt Ivanka Trump in een vannacht gepubliceerde video. Ze heeft volop medestanders, zoals vice-president Mike Pence: "Wie is er nou voor Yanny?" Perschef Sarah Huckabee Sanders wordt gevraagd of het klopt dat ze ook in het Laurel-kamp zit. "Dat is fake news, ik hoor alleen Yanny."


President Trump hoort geen van beiden. "Het is cofveve", refereert hij met een grap aan zijn raadselachtige tweet van een jaar geleden.


Het geluidsfragment is de afgelopen dagen, alleen al op Twitter, tientallen miljoenen keren beluisterd. Neurowetenschapper Lars Riecke legde aan NOS op 3 uit het een kwestie van perceptie is. Zowel Laurel als Yanny is te horen, maar allebei op een andere frequentie.


The New York Times heeft een schuifbalkje gemaakt waardoor dat effect goed hoorbaar is.


Laurel is op een relatief lage frequentie te horen, Yanny juist op een hoge. Hoe jonger je dus bent, en hoe 'beter' je gehoor is, hoe groter de kans is dat je Yanny waarneemt. Ook heeft het apparaat waarop je luistert invloed op de uitkomst.
Tusk: ?Wie maalt om vijanden met vrienden als Trump?'
De Tijd - 16 Mei 2018, 23:24

22:46 De capriolen van Trump staan centraal op de informele Europese top in het Bulgaarse Sofia. Europese bedrijven die zakendoen met Iran mogen in elk geval op EU-steun rekenen.


Yanny of Laurel? Donald Trump hoort iets totaal anders
Gazet v. Antwerpen - 18 Mei 2018, 09:00

De populaire discussie omtrent het geluidsfragment waarin Yanny of Laurel te horen valt, heeft nu ook haar weg gevonden naar het Witte Huis. Onder meer Ivanka Trump, Mike Pence en Sarah Huckabee Sanders laten hun bedenkingen weten voor de camera. Al is het vooral president Donald Trump die de leukste verrassing in petto heeft.


Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2019 - 2link.be