NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Amerika trekt zich mede vanwege 'anti-IsraŽlhouding' terug uit VN-organisatie Unesco

2News.be / Amerika trekt zich mede vanwege 'anti-IsraŽlhouding' terug uit VN-organisatie Unesco

Trefwoorden: hij - stuurt - trump

Amerika trekt zich mede vanwege 'anti-IsraŽlhouding' terug uit VN-organisatie Unesco
Volkskrant - 12 Oktober, 16:24

De VS trekken zich terug uit Unesco, de cultuur-en onderwijsorganisatie van de VN. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de VS een VN-organisatie verlaten. Een van de redenen voor het vertrek is volgens Washington de 'voortdurende anti-IsraŽlische houding' van Unesco. Het lidmaatschap zal per 31 december wor


Trump wikt en weegt over het verlengen van de Iran-deal
Volkskrant - 12 Oktober, 05:00

Deze week moet president Trump het nucleaire verdrag met Iran recertificeren. Gaat hij dat doen, of ondermijnt hij de deal? En levert hem dat iets op, of isoleert hij de VS er alleen maar mee? Van alle slechte deals die de vorige Amerikaanse president heeft gesloten, is die met Iran de allerslechtste, aldus zijn opvolger. Donderdag of vrijdag zal Donald Trump de nucleaire overeenkomst waarschijnli


Trekt president Trump de VS terug uit de nucleaire deal met Iran?
NOS nieuws - 11 Oktober, 20:36

"The worst deal ever." Zo noemde Trump herhaaldelijk het verdrag dat zijn voorganger Obama sloot met Iran over het kernprogramma van dat land. Al tijdens zijn verkiezingscampagne maakte de president er geen geheim van dat hij een hekel heeft aan de deal, die hij beschouwt als "een vernedering".


Donderdag houdt Trump naar verwachting een toespraak over de deal. Dan komen we te weten wat zijn plannen zijn met betrekking tot Iran. Wat kunnen we verwachten van die toespraak? Wat zijn Trumps mogelijkheden? En moeten wij in de EU ons zorgen maken?


De deal


Om de context van Trumps toespraak te begrijpen, moeten we terug naar 2015. Amerika sloot toen, samen met China, Rusland, de EU, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een deal met de Iraanse regering. Een groot deel van de economische sancties tegen het land werd verlicht, waardoor de economie weer kon groeien. In ruil beloofde Iran zijn nucleaire programma drastisch in te perken.


Sinds de deal in januari 2016 in werking trad, controleert het Internationaal Atoomagentschap nauwlettend of Teheran zich aan de voorwaarden houdt. Tot nog toe is dat inderdaad het geval: uit inspecties is nooit gebleken dat Iran bezig is met het ontwikkelen van nucleaire wapens. Dat hebben ook Amerikaanse veiligheidsdiensten bevestigd.


Maar voor Trump is dat niet voldoende. Hij vindt de tekst van de originele deal te soft, en wil opnieuw onderhandelen over strengere voorwaarden voor Iran. Hij noemt het regime van het land "moorddadig", en zei recent op een diner met militaire leiders dat "het Iraanse regime terrorisme steunt en geweld exporteert". Met die uitspraak verwees hij onder meer naar de destabiliserende rol van Iran in de oorlogen in SyriŽ, Jemen en Irak.


"Gezien die harde uitspraken is het niet waarschijnlijk dat Trump de Iran-deal zonder meer behoudt", zegt correspondent Wouter Zwart. "Hij heeft de laatste tijd te sterk uitgehaald naar Iran om nu niet de daad bij het woord te voegen." Ko Colijn, specialist internationale betrekkingen verbonden aan het Instituut Clingendael, is het daarmee eens. "Dat scenario is eigenlijk puur theoretisch."


Wat zijn dan wel de mogelijkheden? De eerste optie is de meest extreme: Trump trekt de Verenigde Staten volledig terug uit het verdrag. "Dan zijn we even uitgepraat", zegt Ko Colijn. "Aangezien alles erop wijst dat Iran zich wel degelijk houdt aan de voorwaarden, kan Teheran Trump dan beschuldigen van contractbreuk", legt hij uit. "Ze kunnen dan doorgaan met hun nucleaire programma, met het risico op een nucleaire wapenwedloop in de regio. Volgens experts zou Iran zelfs binnen enkele maanden een kernwapen kunnen ontwikkelen."


De Iraanse president Rohani heeft inderdaad aangegeven beslist en resoluut te zullen reageren als het verdrag wordt verbroken.


"Bovendien zou Trump op die manier een land als Noord-Korea flink ontmoedigen om zelfs maar aan gelijkaardige onderhandelingen te beginnen", zegt Colijn. "Het signaal is dan: als je een deal sluit met de Verenigde Staten, kan het zijn dat ze er in een handomdraai op terugkomen. Ze maken zich als land dan onbetrouwbaar."


Decertificeren


Het is daarom waarschijnlijker dat Trump morgen een minder rechtstreekse manier gebruikt om zijn ongenoegen over de Iran-deal te uiten. De verwachting is dat de president het verdrag zogenaamd zal 'decertificeren'. Daarmee trekt hij de VS niet formeel terug, maar geeft aan dat hij als president vindt dat Iran zich niet aan de voorwaarden houdt.


"Zo legt hij de bal in het kamp van het Amerikaanse Congres", legt Zwart uit. Nadat Trump het verdrag decertificeert, hebben de leden van het congres wettelijk zestig dagen om te bepalen of ze Iran nieuwe sancties willen opleggen, en daarmee het verdrag de facto beŽindigen.


heronderhandelen


"Trump neemt met die strategie een grote gok", zegt Zwart. "Want in eerste instantie wil hij geen nieuwe sancties voor Iran. Wat hij eigenlijk wil, is die periode van zestig dagen gebruiken om Europa en Iran onder druk te zetten. Hij wil hen overtuigen om te deal te heronderhandelen, met strengere voorwaarden voor Iran."


Maar de slaagkans van dat plan is klein. Noch Iran, noch de andere onderhandelingspartners van het verdrag lijken voorlopig bereid opnieuw om de tafel te gaan.


"Trump verkijkt zich op Europa", zegt Colijn. "Hij gokt erop dat ze schoorvoetend zullen meegaan in zijn strategie. Maar dat is onwaarschijnlijk." De Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, Federica Mogherini, zei recent bij de Verenigde Naties dat "de internationale gemeenschap zich niet kan veroorloven om een akkoord te ontmantelen dat werkt en goede resultaten levert". Ze gaf aan dat de Europese landen zich aan het akkoord zullen houden, zelfs als Trump het verwerpt.


"Bovendien heeft Europa heeft er ook economisch belang bij dat het verdrag in stand blijft", vult Colijn aan. Zo heeft Shell inmiddels al een groot oliecontract gesloten met het land.


Doorpakken


Als inderdaad blijkt dat niemand opnieuw wil onderhandelen, ligt de eindbeslissing over Amerikaanse sancties bij het Congres. "Zij moeten dan beslissen of ze willen doorpakken", zegt Colijn. "In dat geval zal Trump hen wel degelijk vragen om Iran sancties op te leggen. Zij het dan niet op grond van het kernwapenverdrag, maar op grond van andere zaken die Iran in de ogen van de Amerikanen verkeerd doet. De rol die ze spelen in SyriŽ, bijvoorbeeld. Of het feit dat ze raketten bouwen."


Op die manier wil Trump voorkomen dat het Iraanse regime hem beschuldigt van contractbreuk. "Maar dat zullen ze toch doen", zegt Colijn. "Ze zullen zeggen dat Trump het verdrag uitholt. Het is dan goed mogelijk dat Teheran dan wel besluit om uit het verdrag te stappen, en door te gaan met het nucleaire programma."


Kleine slaagkans


Welk scenario zich ook ontwikkelt de komende weken, de vastberadenheid van de Europese Unie maakt het waarschijnlijker dat het verdrag met Iran ook zonder de VS in stand kan blijven. De Iraanse president Rohani heeft in het verleden immers aangegeven dat hij ook na een eventuele decertificering van president Trump bereid is zich aan de deal te houden, zolang de andere landen maar blijven meedoen.


Al met al is de kans dus klein dat Trump zijn zin krijgt, en er inderdaad nieuwe onderhandelingen komen met Iran."Ik kan me niet herinneren dat Amerika ooit bij zo'n belangrijk verdrag al bluffend zijn gelijk heeft gekregen", zegt Colijn. The Art of the Deal werkt wellicht beter voor vastgoed dan voor internationale verdragen.
Trump verlengt steun aan Iran-deal niet, maar stuurt evenmin aan op sancties
Volkskrant - 13 Oktober, 12:12

Donald Trump zal vanavond zijn steun aan het nucleaire verdrag met Iran niet hernieuwen. Het akkoord, waarmee het Iraanse kernprogramma in 2015 werd beteugeld, komt zo op losse schroeven te staan. De bal ligt nu bij het Amerikaanse Congres om strengere voorwaarden te stellen aan de Iran-deal. Dit schrijven Amerikaanse media, die officieus op de hoogte zijn gesteld door het Witte Huis over de besli


'Trump weigert goedkeuring Iran-deal, maar zegt die ook niet op'
NOS nieuws - 13 Oktober, 13:24

President Trump maakt vanavond bekend dat hij niet langer zijn goedkeuring hecht aan de overeenkomst met Iran, maar hij zegt de 'deal' niet radicaal op, melden Amerikaanse media. Doordat hij weigert te verklaren dat Iran aan de voorwaarden voor het akkoord voldoet, legt Trump het initiatief nu bij het Amerikaanse Congres.


Vroeg in de avond (Nederlandse tijd) houdt Trump zijn langverwachte toespraak over de Iran-deal. In dat akkoord uit 2016 werd afgesproken dat Iran zijn kernwapenprogramma zou terugbrengen, in ruil voor de verlichting van internationale sancties.


"Slechtste deal ooit"

Elke drie maanden moet de president zijn goedkeuring hechten (certificeren) aan het akkoord, waarmee hij verklaart dat Iran aan de eisen voldoet. Trump erkent dat Iran aan de letter van de overeenkomst voldoet, maar hij wil dat er sancties komen voor misdragingen die buiten het akkoord vallen, zoals steun aan terroristen. Daarvoor zou het Congres "harde nieuwe eisen" moeten formuleren.


Trump heeft eerder gedreigd "uit de slechtste deal" ooit te stappen. De president veegde vorige maand in de VN nog de vloer aan met Iran, een land dat volgens hem het internationaal terrorisme financiert, zorgt voor instabiliteit in het Midden-Oosten en de afspraken over het nucleaire programma met voeten treedt.


De deal in een keer opzeggen doet hij dus niet, maar door niet opnieuw zijn driemaandelijkse goedkeuring te geven, legt hij de bal bij het Congres. Dat moet de komende drie maanden bepalen bij welke 'overtredingen' het sjiitische land bestraft kan worden met sancties. Zo zou Iran bijvoorbeeld kunnen rekenen op strafmaatregelen voor het ballistische raketprogramma, dat buiten de Iran-deal valt.


Het Congres is diep verdeeld over de aanpak van Iran. Trump zal de leden van de Senaat en het Huis ook vragen om de wet aan te passen zodat de president niet langer elke drie maanden een oordeel moet vellen over de Iran-deal.


Westerse landen

De Irandeal werd gesloten door de VS, Rusland, China, Groot-BrittanniŽ, Duitsland, Frankrijk en de EU met Iran. Westerse leiders hebben Trump met klem gevraagd de deal overeind te houden, uit vrees voor een mogelijke kernwapenwedloop als Iran zich niet meer gehouden voelt aan de afspraken.


De EU liet eerder weten de afspraken te blijven respecteren, ongeacht de beslissing van Trump.
Harde taal van Trump tegen Iran, maar hij zegt het atoomakkoord niet op
NOS nieuws - 13 Oktober, 20:00

De Amerikaanse president Trump zegt zoals verwacht het atoomakkoord met Iran niet op, maar wil wel dat de voorwaarden waaraan Iran zich moet houden, worden aangepast.


Trump haalde fel uit naar Iran, dat ondanks het akkoord toch bezig zou zijn om een kernbom in handen te krijgen. Ook houdt hij Iran verantwoordelijk voor de verspreiding van terreur en geweld in onder meer SyriŽ en Jemen en elders in het Midden-Oosten.


"We gaan niet door op een weg die uiteindelijk tot meer geweld en meer terreur zal leiden en die er mogelijk ook toe leidt dat Iran een kernwapen krijgt", zei hij.


Congres

Trump wil nu samen met het Congres en de Amerikaanse bondgenoten tekortkomingen in het akkoord dat met Iran gesloten werd, opsporen. Zo hoopt hij te voorkomen dat Iran ooit de wereld kan bedreigen met atoomwapens.


De Republikeinse voorzitter van een belangrijke senaatscommissie Bob Corker zegt dat hij binnen twee weken met voorstellen zal komen.


Dekmantel

De VS, Rusland, China, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de EU kwamen in 2015 met Iran overeen dat dat land zijn nucleaire programma zou terugschroeven. De angst was dat Iran dat programma als dekmantel gebruikte om een atoombom te maken.


Het Internationaal Atoomagentschap zou erop toezien dat Iran zich aan de afspraken hield. In ruil kreeg Iran de belofte dat de internationale sancties tegen Teheran zouden worden afgebouwd.


Het Amerikaanse Congres stelde als voorwaarde dat de Amerikaanse president elke drie maanden zou laten weten of Iran zich aan de voorwaarden houdt.


'Slechtste deal ooit'

President Trump noemde het akkoord de 'slechtste deal ooit', omdat hij de IraniŽrs niet vertrouwt.


Vorige maand veegde hij in de VN nog de vloer aan met Iran, een land dat volgens hem het internationaal terrorisme financiert en de instabiliteit in het Midden-Oosten vergroot.
VS trekt zich terug uit UNESCO
Gazet v. Antwerpen - 12 Oktober, 15:48

De Verenigde Staten trekken zich terug uit UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Dat doet het land omdat het vindt dat veel van de maatregelen die de werelderfgoedorganisatie neemt anti-IsraŽl zijn.
Trump schiet op Iran-deal
De Tijd - 13 Oktober, 20:00

19:36 De Amerikaanse president Donald Trump weigert het nucleair akkoord met Iran te bevestigen.Meer koppenCombell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be