NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Puigdemont schuift nieuwe kandidaat-premier Catalonië naar voren

2News.be / Puigdemont schuift nieuwe kandidaat-premier Catalonië naar voren

Trefwoorden: verkozen - kandidaat - premier

Puigdemont schuift nieuwe kandidaat-premier Catalonië naar voren
NOS nieuws - 10 Mei 2018, 20:08

De Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont, die niet meer beschikbaar is als regiopresident, heeft opnieuw een opvolger gelanceerd. Hij schuift politicus Quim Torra naar voren.


Catalonie zit al sinds oktober zonder regiopresident. Puigdemont werd toen na een onafhankelijkheidsreferendum aan de kant geschoven door de Spaanse regering, dat het referendum als illegaal beschouwde. In december waren er nieuwe verkiezingen waarbij de partij van Puigdemont, als winnaar uit de bus kwam.


Een nieuwe coalitie werd toen niet gevormd. Veel kandidaat-leiders waren net als Puigdemont naar het buitenland gevlucht, of zitten vast.


De Catalanen moeten nu voortmaken. Want als er voor 22 mei geen nieuwe regiopresident is, moeten er opnieuw verkiezingen worden uitgeschreven.


Herbenoemen

Vijf dagen geleden deed de separatistische partij nog een poging om Puigdemont te herbenoemen tot regiopresident. Een wetsvoorstel dat bepaalt dat een kandidaat-regiopresident niet bij de stemming aanwezig hoeft te zijn, zou dat mogelijk maken. Maar zover komt het dus niet.


In maart had Puigdemont al aangegeven niet beschikbaar te zijn voor de functie van regiopresident. Maar de opvolger die hij toen voorstelde zit in Spanje in voorarrest vanwege het mede-organiseren van het referendum voor onafhankelijkheid.


Puigdemont is nu in Duitsland, dat hem heeft aangehouden. Hij mag het land niet verlaten, in afwachting van een mogelijke uitlevering aan Spanje.




Crisis Catalonië - Nieuwe kandidaat-premier Catalonië niet verkozen bij eerste poging
Skynet - 12 Mei 2018, 19:18

De vijfde poging om een nieuwe minister-president van de Spaanse regio Catalonië aan te duiden, is voorlopig op niets uitgedraaid. Bij de stemming in het parlement in Barcelona kreeg de separatistische politicus Quim Torra zaterdag net niet genoeg stemmen achter zijn naam.




© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn