NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Onderzoekers: plasticsoep in Stille Oceaan komt vooral van visserij en scheepvaart

2News.be / Onderzoekers: plasticsoep in Stille Oceaan komt vooral van visserij en scheepvaart

Trefwoorden: onderzoekers - gedacht - groter

Onderzoekers: plasticsoep in Stille Oceaan komt vooral van visserij en scheepvaart
Volkskrant - 22 Maart 2018, 21:00

De plasticsoep in de Stille Oceaan bestaat vooral uit grote stukken afval van visserij en scheep vaart. Dat concludeert het team rond de Delftse 'oceaanschoonmaker' Boyan Slat. Voordeel: het ruimt wel makkelijker op. De plastic vervuiling in de Stille Oceaan bestaat voor het grootste deel uit afval dat afkomstig is van visserij en scheepvaart. Tussen Californië en Hawaï drijft 80 duizend ton plast


Plasticsoep in Stille Oceaan veel groter dan gedacht
NOS nieuws - 22 Maart 2018, 14:24

De enorme plasticsoep in de Stille Oceaan is veel groter dan gedacht. Door nauwkeuriger te meten kwamen wetenschappers van The Ocean Cleanup erachter dat er zeker vier keer meer afval in het water drijft.


Tot nu toe werd de hoeveelheid plastic in het water vaak gemeten met een fijnmazig net achter een enkele boot. De nieuwe metingen werden gedaan door met dertig schepen tegelijk monsters te nemen met grotere netten. Bovendien speurden twee vliegtuigen naar grote stukken afval.


Op basis van de nieuwe metingen berekenden de wetenschappers dat er in de Great Pacific Garbage Patch zeker 80.000 ton plastic in zee drijft, schrijven ze in Nature Scientific Reports. Dat is het gewicht van 500 jumbojets.


De onderzoekers schrokken niet van de resultaten, zegt Joost Dubois van The Ocean Cleanup tegen Nieuws en Co op NPO Radio 1. "We zagen dit tijdens de drie jaar dat we bezig zijn geweest al gebeuren."


Visnetten zijn goed voor bijna de helft van al het afval. Verder drijft er veel verpakkingsmateriaal als flesjes en doppen. Daarnaast is ongeveer 8 procent van het plastic uiteengevallen tot microplastic, minder dan 5 millimeter in grootte.


Onderzoekers probeerden ook uit te vinden wanneer het materiaal in het water is terechtgekomen. Van de vijftig objecten waar een datum op was te vinden kwam er 1 uit 1977, 17 uit de jaren 90 en 24 uit de 00's. De GPGP blijkt ook flink te zijn gegroeid door de Japanse tsunami uit 2011: 10 tot 20 procent van het materiaal moet toen in zee zijn beland.


De resultaten worden gebruikt om de aanpak van het opruimen bij te stellen, zegt Dubois. "Het is lastig om bijvoorbeeld microplastics op te ruimen, maar dat aandeel is relatief klein. Er liggen meer grote stukken dan gedacht, en daarom denken we dat we 90 procent kunnen opruimen. Daar gaan we ons de komende tijd op voorbereiden." The Ocean Cleanup wil dit jaar nog beginnen met het opruimen van de plasticsoep.






© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn