NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Na dreigementen legerbaas zijn er tanks onderweg naar hoofdstad Zimbabwe

2News.be / Na dreigementen legerbaas zijn er tanks onderweg naar hoofdstad Zimbabwe

Trefwoorden: onrust - president - minister

Na dreigementen legerbaas zijn er tanks onderweg naar hoofdstad Zimbabwe
Volkskrant - 14 November 2017, 23:12

Een aantal tanks zou in Zimbabwe onderweg zijn naar de hoofdstad Harare, nadat het leger eerder al had gedreigd met ingrijpen als de zuiveringen binnen regeringspartij ZANU-PF niet stoppen. Er is weinig bekend over de aanwezigheid van de tanks en militairen die erbij stonden, wilden niets zeggen. Het leidde tot hevige speculatie, maar het bleef de hele dag rustig in de hoofdstad. Voor zover bekend


Pantservoertuigen onderweg naar hoofdstad Zimbabwe
NOS nieuws - 14 November 2017, 16:36

In Zimbabwe zijn pantservoertuigen onderweg naar de hoofdstad Harare. Dat zeggen ooggetuigen tegen persbureau Reuters. De manoeuvre komt een dag nadat het hoofd der strijdkrachten had gewaarschuwd dat hij zou ingrijpen als president Mugabe niet stopt met zuiveringsacties in zijn partij. Daarbij doelt hij op mensen die hem hebben geholpen met de onafhankelijkheidsstrijd die hem in 1980 aan de macht bracht.


De meesten van hen zijn aanhangers van de afgezette vicepresident Emmerson Mnangagwa.


Er zouden vier pantservoertuigen onderweg zijn naar Harare. Twee andere zouden geparkeerd staan langs de hoofdweg van Harare naar Chinhoyi, een plaats 20 kilometer verderop. Militairen die erbij stonden, wilden niets zeggen.


Mnangagwa, jarenlange vertrouweling en de gedoodverfde opvolger van Mugabe, werd vorige week maandag ontslagen. Zijn vertrek maakt de weg vrij voor Mugabes vrouw Grace, van wie wordt gezegd dat ze haar 93-jarige man graag wil opvolgen. Ze speelt de laatste jaren een steeds grotere rol in de Zimbabwaanse politiek. De 52-jarige Grace groeide uit van Mugabes secretaresse en maÓtresse tot de machtigste vrouw van het land.


Machtsstrijd

Volgens correspondent Bram Vermeulen moet het verzet van de legerleiding worden gezien als het uitvechten van de strijd om de macht nu Mugabe zichtbaar lichamelijk zwakker wordt. Bevelhebber Constantino Chiweng heeft niets met Grace Mugabe. Het verzet van de legerleiding is opmerkelijk, normaal bemoeit die zich niet met de politiek.


Een deel van het leger schaart zich achter hem, maar een ander deel spreekt zich uit voor Mugabe. "Mogelijk heeft Mugabe aangestuurd op deze reactie van de legerleider en heeft hij nu een goede reden om ook hem de laan uit te sturen en dus het leger te zuiveren van zijn vijanden. De vraag is dan wie de meeste steun heeft in het leger."


De oppositie laat niets van zich horen. Oppositieleider Tsvangirai is ziek; hij heeft kanker en ligt in het ziekenhuis. Hij weigert ook plaats te maken voor een jongere opvolger. Volgens Vermeulen moet een oplossing vanuit Mugabes eigen partij komen.
Explosies en legervoertuigen in hoofdstad van Zimbabwe
NOS nieuws - 15 November 2017, 02:12

In Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, zijn in de vroege ochtend zeker drie explosies gehoord. Verder zijn legervoertuigen de stad binnengereden.


Volgens persbureau Reuters hebben militairen het gebouw van de staatstelevisie overgenomen. Het lijkt erop dat de strijdkrachten proberen het bewind van de 93-jarige president Mugabe omver te werpen.


Gisteren waarschuwde het hoofd van de strijdkrachten al dat hij zou ingrijpen als president Mugabe niet stopt met zijn zuiveringsacties in zijn partij ZANU-PF. Mugabe heeft in de partij diverse aanhangers van de afgezette vicepresident Mnangagwa ontslagen. Mnangagwa werd vorige week ontslagen, waarschijnlijk om de weg vrij te maken voor Mugabes vrouw Grace (52) om haar man op te volgen als president.


De Amerikaanse ambassade in Zimbabwe blijft vandaag gesloten vanwege de onzekere situatie in de hoofdstad, schrijft de ambassadeur op Twitter. Amerikaanse burgers in Harare krijgen het advies binnen te blijven.
Staatsgreep bezig in Zimbabwe? ?Tanks op weg naar de hoofdstad?
Gazet v. Antwerpen - 14 November 2017, 17:12

Tanks en militairen zouden op weg zijn naar Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Dat bericht het persagentschap Reuters op basis van enkele ooggetuigen. Ook in de straten van de hoofdstad zouden al tanks te zien zijn, blijkt uit beelden op sociale media. Of er sprake is van een staatsgreep tegen president Robert Mugabe, blijft vooralsnog onduidelijk.
Tanks blokkeren parlement van Zimbabwe, president en familie in hechtenis: ?Maar geen staatsgreep?
Gazet v. Antwerpen - 15 November 2017, 10:25

Het leger in Zimbabwe zegt president Mugabe en zijn familie gearresteerd te hebben en herhaalt geen coup te plegen. De enorme machtsontplooiing in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, lijkt echter het tegendeel te bewijzen. Zo blokkeren pantservoertuigen de toegang tot het parlementsgebouw en ook het kantoor van de regeringspartij Zanu PF is in handen van het leger.
"Tanks op weg naar hoofdstad Zimbabwe"
Skynet - 14 November 2017, 16:18

Tanks en militairen zouden vandaag op weg zijn naar Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Dat bericht het persagentschap Reuters op basis van enkele ooggetuigen. Ook in de straten van de hoofdstad zouden al tanks te zien zijn, blijkt uit beelden op sociale media. Of er sprake is van een staatsgreep tegen president Robert Mugabe blijft vooralsnog onduidelijk.


Onrust Zimbabwe - Berichten over explosies in hoofdstad
Skynet - 15 November 2017, 05:44

In Harare, de hoofdstad van Zimbabwe waar onduidelijkheid bestaat over een mogelijke staatsgreep, zijn in de nacht van dinsdag op woensdag drie luide ontploffingen en geweerschoten gehoord. Dat berichten lokale media. De staatszender ZBC zou volgens getuigen daarnaast door het leger zijn overgenomen; in plaats van het dagelijkse journaal van 23 uur, waren er enkel videoclips te zien.


Oud-minister van FinanciŽn Zimbabwe: "Dit is een staatsgreep"
Skynet - 15 November 2017, 10:06

"Dit is een staatsgreep." Dat heeft Tendai Biti, van 2009 tot 2013 minister van FinanciŽn in Zimbabwe, vanochtend bevestigd in 'Today', het actualiteitenprogramma op BBC Radio 4. "Ondanks hun ontkenningen heeft het leger de macht in Zimbabwe overgenomen", aldus de minister, die destijds deel uitmaakte van oppositiepartij Movement for Democratic Change van Morgan Tsvangirai. "We willen niet dat in Zimbabwe de staatsgrepen maar blijven gebeuren... De vraag is: wat zijn de volgende stappen?"
Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be