NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Nederlandse generatoren onderweg naar Noord-Korea onderschept

2News.be / Nederlandse generatoren onderweg naar Noord-Korea onderschept

Trefwoorden: hoe - nederlandse - trump

Nederlandse generatoren onderweg naar Noord-Korea onderschept
NOS nieuws - 10 Januari, 18:12

Nederland heeft vorig jaar een schip met generatoren die voor Noord-Korea waren bestemd laten onderscheppen. In een Nederlands VN-rapport over de naleving van de VN-sancties tegen het communistische land staat dat de Nederlandse autoriteiten door een EU-land werden getipt.


De onderschepping vond vorig jaar plaats en het rapport waarin erover wordt geschreven is van december. NRC reconstrueerde vandaag op basis van het rapport wat er is gebeurd.


In het rapport staat dat de Nederlandse autoriteiten na de tip het schip hebben opgespoord op basis van de transpondergegevens. Dat gebeurde in samenwerking met andere EU-landen. De container met de generatoren kon daardoor in de eerste haven waar het schip zou aanmeren door de douane van het schip worden gehaald. Waar dat was, is niet bekend.


Gelogen over bestemming

De Nederlandse vertegenwoordiging bij de VN schrijft dat de Nederlandse exporteur de lading had verkocht aan een in Europa wonende Noord-Koreaan die zich voordeed als Chinees. De Noord-Koreaan heeft dat na ondervraging ook bekend. Hij gaf ook toe dat dit de derde keer was dat hij zo'n transport organiseerde. Wie daarbij zijn handelspartners waren, is niet bekendgemaakt.


Omdat de Nederlandse onderneming dacht dat de lading voor China bestemd was, wordt het bedrijf niet vervolgd voor schending van de VN-sancties. NRC schrijft dat afgelopen jaar geen enkel Nederlands bedrijf handel met Noord-Korea heeft aangegeven.


Volgens de krant maakt Noord-Korea gebruik van een aantal technieken om inspecties van scheepstransporten te vermijden. Als voorbeelden schrijft de krant dat schepen uit het land vaak onder vlaggen van andere landen varen en van de radar verdwijnen door hun transponders lange tijd uit te zetten.


Verboden te investeren

In reactie op de rakettesten door het Noord-Koreaanse regime is het sinds oktober verboden voor EU-lidstaten om te investeren in het land. Voor die tijd mochten de landen wel zakendoen, maar mochten de wapenindustrie en de mijnbouw daar geen baat bij hebben. NRC schrijft dat de generatoren een rol hadden kunnen vervullen bij het atoomprogramma van het land.
Noord-Korea wil delegatie naar Spelen, Zuid-Korea wil familieherenigingen
NOS nieuws - 9 Januari, 07:24

Noord-Korea is bereid volgende maand een delegatie naar de Olympische Spelen in Zuid-Korea te sturen. Het land wil kunstschaatsers, hoge overheidsfunctionarissen en supporters sturen. Dat heeft Noord-Korea gezegd in het eerste overleg met Zuid-Korea in meer dan twee jaar.


Zuid-Korea staat open voor de Noord-Koreaanse deelname, maar stelt wel voorwaarden. Zo moeten er op korte termijn herenigingen plaatsvinden van families die door oorlog uit elkaar gerukt zijn. Ook wil Zuid-Korea dat er gesprekken op hoog niveau komen over het raketprogramma van Noord-Korea.


Dat de landen openstaan voor deelname van Noord-Korea was al bekend. Ze hebben het nu voor het eerst naar elkaar uitgesproken in een direct gesprek. Of ze elkaars verzoeken inwilligen, wordt mogelijk duidelijk tijdens nieuwe gesprekken later vandaag.


"Het is dus nog even afwachten of dit echt een doorbraak is", zegt correspondent Marieke de Vries. "Zuid-Korea wil echt dat dit leidt tot het verminderen van de militaire spanningen. Het moet niet alleen maar schone schijn van Kim Jong-un zijn."


Vlag

Als Noord-Korea daadwerkelijk meedoet aan de Olympische Spelen, wil Zuid-Korea graag dat sporters uit beide landen gezamenlijk het stadion binnenkomen bij de openingsceremonie.


"Dat gebeurde voor het laatst bij de Winterspelen van 2006 in Turijn", zegt De Vries. "Toen liep een Noord-Koreaanse kunstschaatser naast een Zuid-Koreaanse kortebaanschaatser het stadion in. Ze droegen de gezamenlijke Koreaanse vlag: een witte vlag met daarop een lichtblauw herenigd Korea."


Geen vrede

De Spelen zijn van 9 tot 25 februari in Pyeongchang. Deelname van Noord-Koreaanse atleten zou bijzonder zijn, want de landen hebben na de Korea-oorlog (1950-1953) nooit vrede gesloten. Zaterdag noemde een Noord-Koreaanse afgevaardigde bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de deelname van de twee kunstschaatsers aan de Spelen "aannemelijk".


Er zit ook een heel praktisch voordeel aan de deelname van Noord-Korea. De kans op een aanval op de Spelen is dan klein, zei de Zuid-Koreaanse minister van Sport Do Jong-hwan in november.
Noord-Korea en Zuid-Korea praten dinsdag weer - over kunstschaatsen
NOS nieuws - 8 Januari, 21:48

Noord- en Zuid-Korea praten dinsdag officieel voor het eerst in twee jaar weer met elkaar. Dat gesprek zal niet gaan over hete hangijzers zoals de kernproeven van het noorden of over een vredesbestand tussen de beide Korea's.


Wel gaat het vermoedelijk over de deelname van Noord-Korea aan de Olympische Winterspelen. Die zijn volgende maand in buurland Zuid-Korea. In het bijzonder gaat het over de vraag of de twee Noord-Koreaanse kunstschaatsers Ryom Tae-ok en Kim Ju-sik mogen deelnemen.


De eventuele deelname van Noord-Koreaanse atleten is bijzonder, want officieel zijn de landen nog met elkaar in oorlog. Toch gaat het waarschijnlijk gebeuren, zegt NOS-correspondent Marieke de Vries. "Het ziet er op dit moment wel naar uit dat Noord-Korea een delegatie naar de Olympische Spelen stuurt".


Zaterdag noemde een Noord-Koreaanse afgevaardigde bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de deelname van de twee kunstschaatsers aan de Spelen "aannemelijk".


De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei onlangs graag te willen deelnemen aan het grootste sporttoernooi ter wereld. Hij maakte er (naast allerlei dreigementen aan de Verenigde Staten) zelfs plaats voor in zijn nieuwjaarsspeech. "De deelname van Noord-Korea zou een mooie mogelijkheid zijn om de eenheid van het Koreaanse volk te tonen", aldus Kim. "We wensen dat de Spelen een succes worden."


De deelname van Noord-Korea is vooral een wens van organisator Zuid-Korea. "Het heeft een grote symbolische waarde", zegt De Vries. "Vooral president Moon van Zuid-Korea hoopt hierop."


Er zit ook een heel praktische kant aan de deelname van Noord-Korea. Een eventuele aanval op de Spelen is dan klein, zei de Zuid-Koreaanse minister van Sport, Do Jong-hwan in november.


Maar komt die dialoog er dan ook? Zorgen de Olympische Spelen ervoor dat de twee landen die nog altijd in oorlog met elkaar zijn, weer dichter bij elkaar komen?


"Op sportief gebied brengen de Spelen de landen dichter bij elkaar", zegt De Vries. "En waarschijnlijk zullen er ook overheidsvertegenwoordigers uit het Noorden meekomen en er zullen dan ook vast voor en achter de schermen wat ceremoniële Koreaanse ontmoetingen worden gehouden."


Maar we moeten niet denken dat er voor- of achter de schermen een doorbraak wordt bereikt over het kernwapenprogramma van Noord-Korea, zegt ze. "Dat is voor Noord-Korea onbespreekbaar. Dus wat dat betreft verandert er niets."


Wie betaalt de kosten?

Voor de twee Noord-Koreaanse kunstschaatsers is het morgen in ieder geval de dag van de waarheid. Achter de schermen wordt momenteel geschermd over de vraag wie de onkosten van de Noord-Koreaanse delegatie gaat betalen. Zowel het IOC als de Zuid-Koreaanse overheid zou bereid zijn die te betalen, schrijft de Zuid-Koreaanse krant The Hankyoreh, maar of dat te rijmen valt met de strenge sancties die gelden voor Noord-Korea is niet duidelijk.


Met het gesprek tussen Noord-Korea en Zuid-Korea in het verschiet meldde het IOC maandag dat de deadline voor Noord-Koreaanse atleten die mee willen doen aan de Winterspelen is verlengd - voor onbepaalde tijd.
Trump voorwaardelijk bereid tot gesprekken tussen VS en Noord-Korea
De Tijd - 10 Januari, 21:48

21:16 De Amerikaanse president Donald Trump is bereid om directe gesprekken op te starten tussen de VS en Noord-Korea, maar dan wel 'op het gepaste moment, onder de juiste omstandigheden'.


Trump zegt bereid te zijn tot gesprekken tussen VS en Noord-Korea, maar overweegt ?bloedneusaanval?
Gazet v. Antwerpen - 10 Januari, 21:12

De Amerikaanse president Donald Trump is bereid om directe gesprekken op te starten tussen de VS en Noord-Korea, maar dan wel ?op het gepaste moment, onder de juiste omstandigheden?. De Amerikaanse president zei dat tijdens een telefoongesprek met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Moon Jae-in. Amerikaanse media zijn er dan weer van overtuigd dat Trump een zogenaamde ?bloedneusaanval? overweegt tegen het land.
Noord- en Zuid-Koreaanse delegaties komen bijeen bij IOC om knopen door te hakken voor Winterspelen
Gazet v. Antwerpen - 10 Januari, 17:36

Delegaties van Noord- en Zuid-Korea zullen op zaterdag 20 januari bijeenkomen op de hoofdzetel van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in het Zwitserse Lausanne. Daar zullen ze samenzitten met het organisatiecomité en het IOC en knopen doorhakken over de modaliteiten van de Noord-Koreaanse deelname aan de komende Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang (9-25 februari). Dat heeft het IOC woensdag aangekondigd.
Zuid- en Noord-Korea gaan gesprekken voortzetten
Gazet v. Antwerpen - 9 Januari, 15:48

Zuid- en Noord-Korea zijn het eens geworden over verregaande maatregelen om hun gespannen relaties te verbeteren. Seoel en Pyongyang willen onder meer hun gesprekken op hoog niveau voortzetten en ook militaire gesprekken voeren om de situatie op het Koreaanse schiereiland te ontmijnen. Dat berichtten Zuid-Koreaanse zenders dinsdag na de eerste officiële ontmoeting tussen vertegenwoordigers van beide landen in twee jaar.
Noord-Korea wil hoge delegatie én fans naar Winterspelen in Zuid-Korea sturen
Gazet v. Antwerpen - 9 Januari, 07:24

De Noord-Koreaanse leiding wil een hoge delegatie naar de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreanse Pyeongchang sturen in februari. Dat deelden de Noord-Koreaanse onderhandelaars mee bij de eerste gesprekken met Zuid-Korea in twee jaar, zo bevestigt een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie in Seoel dinsdag. Noord-Korea stelde ook voor om een groep fans te sturen voor de Spelen, een kunstenaarsgroep en een demonstratieteam taekwondo.
Noord-Korea gaat naar Olympische Winterspelen in Zuid-Korea
De Tijd - 9 Januari, 06:48

06:39 Noord-Korea stuurt een delegatie naar de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea volgende maand. Dat is beslist tijdens een ontmoeting van de twee landen, die plaatsvond in een dorp op de landsgrens. He...


Hoe Winterspelen de wereld kunnen redden: vandaag ontmoeten Noord- en Zuid-Korea elkaar om te praten over deelname
Gazet v. Antwerpen - 9 Januari, 02:36

Een koppel Noord-Koreaanse kunstschaatsers kan voor een dooi zorgen in de bevroren relaties tussen Noord- en Zuid-Korea. Delegaties van de Korea?s ontmoeten elkaar vandaag om te onderhandelen over de deelname van Ryom Tae-ok en Kim Ju-sik aan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea in februari. Een meeting die historisch kan worden.
Trump voorwaardelijk bereid tot gesprekken tussen VS en Noord-Korea
Skynet - 10 Januari, 19:06

De Amerikaanse president Donald Trump is bereid om directe gesprekken op te starten tussen de VS en Noord-Korea, maar dan wel "op het gepaste moment, onder de juiste omstandigheden". De Amerikaanse president zei dat tijdens een telefoongesprek met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Moon Jae-in.


Noord- en Zuid-Koreaanse delegaties komen op 20 januari bijeen bij IOC
Skynet - 10 Januari, 17:54

Delegaties van Noord- en Zuid-Korea zullen op zaterdag 20 januari bijeenkomen op de hoofdzetel van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in het Zwitserse Lausanne. Daar zullen ze samenzitten met het organisatiecomité en het IOC en knopen doorhakken over de modaliteiten van de Noord-Koreaanse deelname aan de komende Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang (9-25 februari). Dat heeft het IOC vandaag aangekondigd.
Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be