NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Nieuwe donorwet schept 'veel duidelijkheid', maar ook nog vragen

2News.be / Nieuwe donorwet schept 'veel duidelijkheid', maar ook nog vragen

Trefwoorden: film - vragen - hoe

Nieuwe donorwet schept 'veel duidelijkheid', maar ook nog vragen
NOS nieuws - Dinsdag, 18:36

'Donor? Nee, tenzij'. Wordt: 'Donor? Ja, tenzij' nu de wet over een ander donorregistratie-systeem is aangenomen door de Eerste Kamer. Kern van de nieuwe wet is dat mensen automatisch als orgaandonor worden geregistreerd tenzij ze hebben laten weten dat niet te willen.


De Nierstichting, die spreekt namens alle patiŽntenorganisaties en gezondheidsfondsen, noemt het een doorbraak. "Al jaren strijden wij bij de politiek voor een oplossing van het grote tekort aan donororganen. Dit betekent echt een doorbraak voor patiŽnten op de wachtlijst", zegt directeur Tom Oostrom.


Nabestaanden

Henk Bakker, de voorzitter van Vereniging Harten Twee, de belangenorganisatie voor iedereen die een hart- en of longtransplantatie heeft ondergaan of daarvoor in aanmerking komt, is blij dat de wet is aangenomen. Hij vindt het wel jammer dat de wet iets is aangepast waardoor nabestaanden toch nog invloed hebben. "Maar principieel zal dat weinig veranderen, omdat dat in de praktijk nu ook het geval is. En ik snap dat het nodig was om de wet aangenomen te krijgen."


De wet is juist een verbetering voor nabestaanden, zegt Farid Abdo, ic-arts, die spreekt namens de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). "Er is straks een systeem dat duidelijkheid geeft. En dat mensen activeert om daardoor actief na te denken over hun registratie en dat ook in eigen kring te bespreken. Daardoor zullen nabestaanden beter op de hoogte zijn. Wij zullen zien dat de druk op de schouders van nabestaanden minder zal worden."


Vragen

De wet gaat in 2020 in. In de komende twee jaar moet de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid voorlichting geven over de praktische consequenties van de wet.


Die taak noemt NTS-directeur Bernadette Haase een absolute voorwaarde voor een goede invoering. Het gaat volgens haar om vragen als: "wanneer gaat de wet precies in, wat gebeurt er in de tussentijd en wat betekent het als je niet zelf actief je keuze vastlegt?"


Vragen die dus in de komende tijd beantwoord moeten worden.
Wanneer en hoe: de antwoorden op acht vragen over de nieuwe donorwet
NOS nieuws - Dinsdag, 21:36

Over twee jaar moet hij er zijn: een zogenaamd 'actief donorregistratiesysteem' waarmee je automatisch donor bent als je geen keus maakt. Vandaag stemde in de Eerste Kamer een meerderheid voor het wetsvoorstel en eerder werd het ook al aangenomen in de Tweede Kamer.


De NOS kreeg veel vragen binnen over de nieuwe donorwet. Hieronder de antwoorden op basis van uitleg van de Rijksoverheid en de Nederlandse Transplantatie Stichting.


Wanneer gaat de nieuwe wet in?

In de zomer van 2020. Tot die tijd blijft de huidige wet gelden.


Wat houdt de nieuwe donorwet in?

Net zoals bij de huidige donorwet kan je aangeven wat er moet gebeuren met je organen en weefsels op het moment dat je overlijdt. Je hebt vier keuzes: ja, nee, je partner beslist of iemand anders beslist. Die keuze wordt opgeslagen in het donorregister.


Nieuw aan deze wet is dat wanneer je straks niet de keus maakt om orgaandonor te zijn, je automatisch wordt geregistreerd met 'geen bezwaar'. Dat betekent dus dat bij overlijden je organen en weefsels automatisch worden gedoneerd.


Doneer je automatisch 'alles'?

In de huidige en ook straks in de nieuwe wet kan je eventueel aangeven welke organen en weefsels je wilt uitsluiten van donatie.


Bij de nieuwe wet geldt dat zodra je niet reageert, er wordt aangenomen dat je geen bezwaar hebt tegen donatie. Dat geldt dan dus voor alle organen en weefsels.


Ben ik nu automatisch donor als ik niets doe?

Totdat de wet is ingevoerd, verandert er niets. Donor ben je tot die tijd alleen als je het hebt aangegeven.


In de zomer van 2020 verandert de wet. Dan krijgt iedereen van 18 jaar en ouder die nog niet als donor staat geregistreerd een brief om alsnog een keuze te maken. Na zes weken wordt een herinneringsbrief verstuurd. Als op beide brieven niet wordt gereageerd, word je geregistreerd als 'geen bezwaar tegen orgaandonatie'.


Ik heb al een donorregistratie, moet ik alles straks opnieuw invullen?

Nee. Alle keuzes (dus zowel voor- als tegen orgaandonatie) die al in het donorregister staan, blijven geldig.


Waar kun je aangeven dat je wel/geen donor wilt zijn?

Dat kan digitaal via donorregister.nl of via een papieren versie die is op te halen bij de meeste gemeentehuizen en ziekenhuizen. Een registratie kan altijd worden gewijzigd.


Verandert de rol van nabestaanden?

Ja, want in de zomer van 2020 staat iedereen in het donorregister. In tegenstelling tot de huidige situatie hoeven nabestaanden dan niet meer te beslissen over orgaandonatie als de overledene dat nog niet had gedaan. Zij moeten wel beslissen als dit in het donorregister expliciet is aangegeven.


Nabestaanden kunnen de registratie van een 'ja' of 'geen bezwaar' wel aanvechten. Zij moeten dan aannemelijk maken dat de overledene echt geen donor had willen zijn.


Wat gebeurt er als je als Nederlander in het buitenland woont?

De wet geldt alleen voor mensen die in Nederland wonen en hier ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen. Als je verhuist naar het buitenland dan word je donorregistratie opgeschort tot je weer terugkomt.
Na aannemen donorwet ruim 30.000 nieuwe nee-registraties
NOS nieuws - Woensdag, 12:36

Nadat gisteren in de Eerste Kamer de nieuwe donorwet was aangenomen, hebben ruim 30.000 mensen in het donorregister laten registreren dat ze geen organen willen afstaan.


Er kwamen gisteren 29.477 nieuwe registraties binnen bij het donorregister, blijkt uit de dagcijfers van het Ministerie van Volksgezondheid. Daarvan kozen 24.505 mensen ervoor om geen toestemming te geven voor orgaandonatie. Een flink verschil met de 2782 mensen die zich juist wel als donor meldden. 2190 mensen kozen ervoor om hun nabestaanden te laten beslissen.


Keuzewijzigingen

Er kwamen bij het donorregister gisteren ook 12.834 keuzewijzigingen binnen. 6272 mensen veranderden hun oorspronkelijke keuze in een nee-registratie en andersom werd de oorspronkelijke keuze 5453 keer gewijzigd in toestemming voor het doneren van organen. 1109 mensen besloten hun keuze te wijzigen naar een beslissing voor de nabestaanden.


Op 1 februari stond van alle ruim 6,1 miljoen geregistreerden bij het donorregister 59,9 procent als orgaandonor ingeschreven. 28,5 procent koos ervoor geen organen te doneren en 11,6 procent liet het over aan de nabestaanden.


Donors kunnen aangeven dat ze bepaalde organen willen uitsluiten van donatie. Opvallend is dat verreweg de meeste mensen die hiervoor kiezen hun huid en hoornvliezen uitsluiten.


Nabestaanden hebben laatste woord

Gisteren stemde een krappe meerderheid van de Eerste Kamer in met de wet. Vanaf 1 juli 2020 wordt iedereen die niet aangeeft geen organen te willen afstaan in principe orgaandonor. Wel is afgesproken dat nabestaanden het laatste woord krijgen over orgaandonatie.
Dit gaat u merken van de nieuwe donorwet
Volkskrant - Dinsdag, 21:00

Bij het vernieuwen van paspoort of rijbewijs. Of gewoon via een brief in de bus. De komende jaren is er geen ontkomen aan. Te pas en te onpas zal de overheid ons informeren over het nieuwe systeem van orgaandonatie dat in juli 2020 van kracht wordt. 'U bent donor tenzij u iets anders aangeeft', is de boodschap. Die boodschap komt in vele soorten en maten. Een algemene, maar ook versimpelde versie


Nieuwe Scorsese-film ruim over budget
Skynet - Woensdag, 12:54

The Irishman, de nieuwe gangsterfilm van Martin Scorsese, lijkt de duurste film ooit te zullen worden voor de New Yorkse regisseur.
Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be