NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Tijd voor de feiten rond de dood van Mitch Henriquez

2News.be / Tijd voor de feiten rond de dood van Mitch Henriquez

Trefwoorden: tijd - brussel - hoe

Tijd voor de feiten rond de dood van Mitch Henriquez
Volkskrant - 13 November 2017, 23:12

Bijna tweeënhalf jaar na de dood van Mitch Henriquez is het tijd de feiten rond zijn hardhandige arrestatie te behandelen, vindt de rechter. De zaak wordt niet meer uitgesteld, ook al zijn er nieuwe beelden opgedoken. 'Ik hoorde Mitch Henriquez roepen dat hij een magnum had. Ik dacht: die man heeft een vuurwapen of een ijsje.' Het is 27 juni 2015, een uur of tien in de avond, als een bewaker ziet


Nieuwe beelden opgedoken van politiearrestatie op Mitch Henriquez
Volkskrant - 13 November 2017, 12:24

In de strafzaak over Mitch Henriquez, die in 2015 om het leven kwam na een hardhandige politiearrestatie op een popfestival, zijn nieuwe beelden opgedoken. Daarop is te horen hoe omstanders uitspraken doen als: 'Helemaal bewusteloos. Er zit weinig leven in. Er zit helemaal geen leven meer in. Goed gedaan jongens, hij is helemaal bewusteloos.' Ook is op de beelden volgens de advocaat te zien hoe ee


Verdediging Mitch Henriquez: wij hebben betere beelden arrestatie
NOS nieuws - 13 November 2017, 13:00

Volgens de advocaat van de nabestaanden van de overleden arrestant Mitch Hernandez, Richard Korver, heeft de rijksrecherche een verhullende compilatie van beelden van het incident in het procesdossier gestopt. De originele beelden, die Korver in handen heeft, geven een beter beeld, aldus de advocaat.


Daarop is volgens Korver te zien dat het hoofd van Henriquez paars kleurt, iets dat op de beelden van de rijksrecherche niet te zien is.


De nabestaanden van de overleden arrestant Mitch Henriquez hebben vanochtend tevergeefs gevraagd de rechtszaak tegen twee agenten uit te stellen. De agenten zouden Henriquez in 2015 zo zwaar hebben mishandeld dat hij overleed. Maar de rechter heeft beslist dat de rechtszaak - die vandaag is begonnen - wordt voortgezet.


"Nabestaanden hebben het recht om video's aan het dossier toe te voegen, maar kunnen formeel niet verzoeken om die te onderzoeken, dat is aan de rechtbank", zei de rechter. Hij stelde voor dat de beelden "zo nodig" later deze week in de rechtszaal worden bekeken.


Commentaar

Op Korvers beelden is ook commentaar van omstanders te horen, waaruit zou blijken dat Henriquez tijdens de arrestatie bewusteloos raakt. "Daar zit geen leven meer in" en "Schande, je hebt hem doodgemaakt" zou er zijn geroepen. Die audio is in het materiaal van de rijksrecherche gedeeltelijk weggedrukt, aldus Korver.


Henriquez werd twee jaar geleden in het Haagse Zuiderpark bij een festival aangehouden. Hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Hij overleed nadat de agenten bij zijn arrestatie een nekklem hadden toegepast.


Op zitting tonen

Het Openbaar Ministerie zegt de beelden van Korver niet te kennen. Als die beelden daadwerkelijk een beter beeld geven, dan kunnen die hier op zitting aan de deskundigen worden getoond, aldus de officier van justitie.


De advocaten van de twee verdachte agenten reageerden behoedzaam op de bekendmaking van Korver. "We weten niet of er met die beelden is geknoeid", zeggen zij.


Ook speelt de veiligheid van de agenten een rol. Op de compilatie van beeldmateriaal blijven ze anoniem. Als hun gezichten duidelijk zichtbaar zijn, willen de advocaten van de verdediging niet dat de beelden op zitting getoond worden.


Namen bekendmaken

Korver vroeg de rechtbank vanmorgen opnieuw de namen van de verdachte agenten bekend te maken. Volgens hem is geheimhouding niet meer nodig voor hun veiligheid.


Maar de rechtbank bleef bij het eerdere besluit om de agenten anoniem te houden. De officier van justitie heeft daarom gevraagd, omdat eerder dit jaar tijdens demonstraties is gezegd dat Henriquez is vermoord door de politie "en dat er teruggevochten moet worden", aldus het OM.
Wurging of hartfalen? Deskundigen discussiëren fel over hoe Mitch Henriquez overleed
Volkskrant - 14 November 2017, 20:12

Forensisch deskundigen zijn het grondig oneens over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez. Dat hij is overleden als gevolg van de aanhouding, staat vast. Maar welke rol de verdachte agenten hebben gespeeld? Daarover werd dinsdag in de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol fel gediscussieerd. De vraag is belangrijk: want in hoeverre hebben agenten DH01 en DH02 bijgedragen aan de dood van de 42-jarig


'Mitch Henriquez overleed door acute stress'
NOS nieuws - 14 November 2017, 13:36

Niet alleen de omstreden nekklem van de politie, maar acute stress heeft geleid tot de dood van Mitch Henriquez bij zijn aanhouding op een muziekfestival in Den Haag in 2015. Dat zeggen vier deskundigen in het proces tegen twee betrokken agenten. Henriquez' dood is volgens hen meer dan de nekklem een gevolg geweest van een optelsom van het geweld en worstelingen tijdens zijn arrestatie.


Zo zou de nekklem, waarover door Henriquez' dood veel discussie is geweest, te kort hebben geduurd om dodelijk te kunnen zijn. Wel heeft het zuurstofgebrek mogelijk een rol gespeeld. De deskundigen weerspreken de conclusie van het Nederlands Forensisch instituut dat Henriquez gestikt is.


Het acute stresssyndroom is een toestand waarin je opgewonden raakt en ongevoelig voor pijn, zegt NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel. "Het kan een hartstilstand tot gevolg hebben."


Hardhandig

Henriquez werd hardhandig ingerekend door de politie nadat hij op een muziekfestival had geroepen dat hij een wapen bij zich had en naar zijn kruis greep. Hij verzette zich tegen zijn arrestatie. De politie gebruikte een wapenstok, pepperspray, een nek- en een hoofdklem. Hij kreeg klappen en een knietje.


Henriquez raakte buiten bewustzijn. In plaats van direct medische assistentie in te schakelen, zoals het politieprotocol voorschrijft, werd Henriquez eerst meegenomen naar het politiebureau. Vanaf het bureau werd hij naar het ziekenhuis gebracht, waar hij de dag erna overleed. Na de dood van Henriquez ontstonden rellen in de Haagse Schilderswijk.


Alle vijf agenten zijn berispt voor hun hardhandige optreden. Twee van hen staan terecht voor de gewelddadige arrestatie. Hun wordt doodslag dan wel dood door schuld ten laste gelegd.


Vrijpleiten

De verdediging van de agenten kan de nieuwe conclusie over Henriquez' dood aangrijpen om hen vrij te pleiten, zegt Van de Wiel. "Het is veel minder duidelijk dat het specifieke handelen van de agenten één op één de dood van Henriquez tot gevolg heeft gehad."


In de rechtszaal werden ook nieuwe, scherpere beelden getoond van de arrestatie. Schokkende beelden, volgens Van de Wiel. "Je zag het enorme geweld, waarmee de arrestatie gepaard ging. De advocaat van de nabestaanden hoopt nu dat deskundigen na het zien van deze beelden hun conclusie zullen aanpassen."
Nieuwe beelden opgedoken van zware rellen in Brussel: verkeersbord door de etalage van geldkantoor gegooid
Gazet v. Antwerpen - 13 November 2017, 14:12

Er is nieuw beeldmateriaal opgedoken van de zware rellen van zaterdagavond in Brussel. Op beelden van tv-zender Euro Kassita is onder meer te zien hoe de relschoppers de etalage van een geldkantoor vernielen met stoelen en zelfs een verkeersbord.


Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be