NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Leuke korting op de kerstmarkt? Bekijk alle deals
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsites
- Testaankoop
Natuurkundige Stephen Hawking overleden

2News.be / Natuurkundige Stephen Hawking overleden

Trefwoorden: dood - groot - man

Natuurkundige Stephen Hawking overleden
Volkskrant - 14 Maart, 05:36

De Britse natuurkundige Stephen Hawking is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van de familie in de nacht van dinsdag op woensdag bekendgemaakt. De wetenschapper hield zich bezig met zwarte gaten, het heelal en kosmologie. Hij publiceerde in 1988 het boek A brief history of time, in Nederland verschenen onder de titel Het Heelal. Daarin legde Hawking op een toegankelijke ma


Natuurkundige Stephen Hawking overleden (76)
NOS nieuws - 14 Maart, 05:36

De Britse natuurkundige, wiskundige en kosmoloog Stephen Hawking is overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij werd 76 jaar oud. Hawking wordt gezien als één van de grootste wetenschappers van deze tijd.


In een verklaring laat de familie weten diep bedroefd te zijn. "Hij was een groot wetenschapper en een buitengewone man wiens werk en nalatenschap nog vele jaren zullen voortleven."


Hawking werd vooral bekend door zijn onderzoek naar zwarte gaten, plaatsen in het heelal met heel veel zwaartekracht waar niets uit kan, ook geen licht. Hawking ontdekte daar een straling, die naar hem werd vernoemd.


Ook ontwikkelde hij het begrip imaginaire tijd in de kosmologie. Met deze imaginaire tijd hoopt hij singulariteiten (punten in de kosmos waar normale natuurkundige wetten niet gelden) te kunnen oplossen, zoals bij de oerknal en in zwarte gaten.


Hij schreef diverse boeken over zijn werk. Het bekendst is Het heelal (1988), waarin hij zijn theorieen over het ontstaan van het heelal voor een breed publiek toegankelijk maakt. Van dit boek werden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht.


Stephen Hawking was op school zeer geïnteresseerd in scheikunde. Natuurkunde vond hij eigenlijk maar saai. "Scheikunde is leuker, omdat er onverwachte dingen gebeuren, zoals explosies. Maar met natuurkunde en astronomie kun je ontdekken waar we vandaan komen en waarom we hier zijn. Ik wilde de diepten van het heelal peilen."


Tijdens zijn studie natuurkunde in Oxford viel zijn talent al snel op, al bleef zijn feitenkennis soms ver achter bij zijn theoretisch inzicht.


Waar het Hawking op zijn vakgebied meer dan goed afging, liet zijn gezondheid het afweten. Op zijn twintigste werd bij hem amyotrophic lateral sclerosis (ALS) geconstateerd. Dat is een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen die de spieren aansturen aantast tot het lichaam helemaal verlamd is. Alleen de hersenen worden niet helemaal aangetast. Hawking belandde in een rolstoel.


Ondanks zijn ziekte lukte het hem toch zijn doctoraat te halen, werd hij professor Gravitationele natuurkunde en Lucasian professor in de wiskunde, een leerstoel die eeuwen daarvoor bekleed werd door de beroemde wetenschapper Isaac Newton.


Hij bekleedde deze leerstoel tot 2009. Hij bleef zijn leven lang als professor verbonden aan de universiteit van Cambridge.Spraakprogramma

Na een longontsteking in 1985 raakte Hawking ook zijn stem kwijt. Sindsdien communiceerde hij via een spraakprogramma. Met zijn ogen selecteerde hij woorden, die door de computer werden uitgesproken. Het enige nadeel daaraan was dat hij door de spraakcomputer een raar accent heeft gekregen, schreef hij op zijn eigen website. Sommigen vonden het een Scandinavisch accent, maar het werd ook beschreven als Amerikaans of Schots.


De spraakcomputer stelde hem ook in staat colleges te geven. Hij kon zijn college voorbereiden, opslaan en dan zin voor zin naar zijn spraakcomputer sturen.


Hawking was twee keer getrouwd. Eerst van 1963 tot 1991 met Jane Wilde. Ze kregen twee zonen en één dochter. In 1995 trouwde de wetenschapper met zijn verpleegster Elaine Mason. Na elf jaar huwelijk scheidde het paar. Later schreef hij in zijn biografie dat zijn ziekte te veel stress opleverde om een huwelijk te laten slagen.


Zijn boeken over het ontstaan van het heelal gingen zeer vlot over de toonbank. Zijn beroemdste boek, A brief History of Time, verscheen in Nederland als Het Heelal. Het werd een bestseller. Samen met zijn dochter Lucy schreef hij ook een aantal kinderboeken over de kosmos.


Hawking was ook een aantal keren als zichzelf te zien in televisieseries. Hij speelde onder meer in Star Trek: The Next Generation en in enkele afleveringen van de komedieserie The Big Bang Theory. Als tekenfilmfiguur was hij onder meer te zien in The Simpsons en Family Guy.


Ook had hij graag nog eens de rol van de slechterik willen spelen in een James Bond-film. "Ik denk dat de rolstoel en de computerstem goed bij de rol passen", zei hij in een interview met Wired Magazine.


Borstinfectie

In april 2009 werd Hawking in een ziekenhuis in Cambridge opgenomen met een borstinfectie. Het zag er slecht voor hem uit, maar hij herstelde.


Later dat jaar kreeg hij de Medal of Freedom uitgereikt, de hoogste burgerlijke onderscheiding in de Verenigde Staten.


Na de eerste symptomen is de levensverwachting voor de meeste mensen met ALS drie tot vijf jaar. Hawking had een variant van de ziekte die zich langzamer ontwikkelde. Zelf vond hij dat hij geluk had gehad, want door het trage verloop van de ziekte had hij de kans gehad om een gezin te vormen en succesvol te zijn in zijn werk.


In 2013 brengt Hawking zijn biografie My Brief History uit. Daarin schrijft hij dat zijn ziekte misschien zelfs wel een positieve invloed heeft gehad op zijn werk. "Ik hoefde geen college te geven, studenten te begeleiden of in saaie commissies te zitten. Daarom heb ik me volledig aan mijn onderzoek kunnen wijden."


1 minuut

In 2014 was Hawking nog in Utrecht om een lezing te geven. Lezingen gaf hij vanwege zijn slechte gezondheid bijna nooit. De kaartjes waren dan ook binnen een minuut uitverkocht.


Het leven van de natuurkundige werd in 2014 verfilmd in The Theory of Everything. De film is gebaseerd op de memoires van zijn ex-vrouw Jane.
Stephen Hawking nam zwarte gaten als een van de eersten serieus
NOS nieuws - 14 Maart, 11:00

De afgelopen nacht overleden Stephen Hawking was zonder twijfel de beroemdste wetenschapper van onze tijd. Hij was daarmee de 'opvolger' van Albert Einstein, die - toeval of niet - op 14 maart werd geboren.


Sinds Einstein was er niemand die meer met mathematische natuurkunde en de werking van het heelal werd geassocieerd dan de Brit. In tegenstelling tot zijn illustere voorganger won hij weliswaar nooit een Nobelprijs, maar dat zat zijn bekendheid niet in de weg.


Hawking (76) heeft veel gedaan voor de popularisatie van de wetenschap, zegt theoretisch sterrenkundige Vincent Icke in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij heeft een aantal boeken geschreven voor algemeen publiek, waarvan miljoenen zijn verkocht. Daarmee heeft hij de wetenschap heel veel goed gedaan."


Ook zijn veelvuldige verschijningen in de media droegen daaraan bij. Hawking beperkte zijn optredens niet alleen tot serieuze praatprogramma's en documentaires, maar kwam ook opdraven in comedyseries en werd zelfs vereeuwigd als Simpsons-figuur. De makers van die programma's reageren bedroefd op zijn overlijden.


Maar de basis van Hawkings grote bekendheid was toch zijn baanbrekende onderzoek. Professor Icke leerde Hawking goed kennen toen ze beiden als jonge wetenschappers onderzoek deden aan de universiteit van Cambridge. Ze spraken elkaar regelmatig in die tijd. "Voor mij was dat een bijzondere traktatie, want hij was heel slim", zegt Icke.


Het onderzoek dat de Brit deed, noemt Icke heel erg mooi werk. "Het was ook toen al van de allerbeste kwaliteit. Het bijzondere van Stephen is dat hij, samen met een aantal anderen, zwarte gaten serieus nam." Volgens de sterrenkundige vonden de meeste mensen het idee van zwarte gaten, hoewel een uitwerking van Einsteins formules, een absurd idee waar de natuur vast een alternatief voor had bedacht.


Zo niet Hawking. "Hij was zo'n groot natuurkundige dat hij zei: 'niets is te gek, laten we gewoon eens kijken wat de consequenties zijn'."


Hoogleraar natuurkunde Sander Bais legde een aantal jaar geleden uit wat revolutionair was aan Hawkings onderzoek. "Zwarte gaten ontstaan als een zware ster instort door zijn eigen zwaartekracht. De theorie zei dat er helemaal niets uit een zwart gat kon komen: geen deeltjes, geen licht, geen informatie, niets."


Hier zorgde Hawking voor een radicaal keerpunt, zei Bais tegen de NOS. "Hij liet zien dat zwarte gaten helemaal niet zwart zijn, maar straling uitzenden. Daardoor verliezen ze steeds meer energie totdat ze volledig verdampen. Die inzichten zorgen wereldwijd voor diepzinnige wetenschappelijk discussie."


Hawking oogstte verder grote bewondering voor de manier waarop hij met zijn spierziekte ALS omging. "Voor de patiënten die met deze ziekte leven, was hij een voorbeeld en een bron van hoop", zegt Gorrit-Jan Blonk van de Stichting ALS Nederland in het NOS Radio 1 Journaal.


Hawking leefde nog ruim 50 jaar nadat hij zijn diagnose had gekregen, terwijl de meeste patiënten slechts drie tot vijf jaar leven. Blonk: "Het is heel bijzonder dat iemand die aan zo'n vreselijke ziekte lijdt, zijn gedachtes nog zo heeft kunnen inzetten voor zijn vakgebied. Het is fantastisch dat hij dat op die wijze heeft gedaan."
Zwarte gaten zijn helemaal niet zwart: Hawking voor dummies
Volkskrant - 14 Maart, 12:12

Opgebrande sterren storten in en trekken zover samen dat uit hun zwaartekracht zelfs licht niet meer kan ontsnappen. Hawking liet zien dat in het centrum van zo'n zwart gat letterlijk een gat in ruimte en tijd van het universum ontstaat. Middenin een zwart gat houden zelfs de wetten van de natuurkunde op. Dat het heelal moet een oerknal is begonnen, gaat al terug op Albert Einstein. Maar Hawking l


De logica zorgde dat Hawking uitgroeide tot beroemd natuurkundige
Volkskrant - 15 Maart, 02:36

De wetten van het universum bepaalden dat Stephen Hawking, natuurkundige met een oneindig geloof in een logische verklaring voor alles, op woensdag 14 maart 2018 overleed. Niet God, niet het toeval, maar de logica zorgde ervoor dat hij gedurende zijn 76-jarige leven uitgroeide tot een beroemde natuurkundige. Die zette hem op het spoor van niet eerder geformuleerde inzichten. Het grote geheim van d


Fysicus Stephen Hawking overleden: ?groot wetenschapper en buitengewone man?
Gazet v. Antwerpen - 14 Maart, 06:48

De bekende fysicus Stephen Hawking is overleden op 76-jarige leeftijd. Dat deelt zijn familie woensdag mee. Hawking leed aan ALS.
Natuurkundige Stephen Hawking overleden
De Tijd - 14 Maart, 06:48

06:21 De Britse natuurkundige Stephen Hawking is overleden. Hij werd 76. Hawking leed aan ALS. Hij is bekend om zijn baanbrekend werk over de zwarte gaten in het heelal.


"Dood Stephen Hawking laat een intellectueel vacuüm achter"
Skynet - 14 Maart, 08:54

De dood van de vermaarde Britse fysicus Stephen Hawking zorgt voor een "intellectueel vacuüm", zegt de Amerikaanse astrofysicus Neil deGrasse Tyson op Twitter.


Stephen Hawking: astrofysicus die het volk warm maakte voor de wetenschap
Skynet - 14 Maart, 10:42

Stephen Hawking, al jaren gekluisterd aan zijn rolstoel en afhankelijk van zijn spraakcomputer om te communiceren, heeft zijn hele leven gewijd aan het ontrafelen van de geheimen van het universum, en het populariseren van de astrofysica. "Dit universum zou weinig waard zijn als het niet de mensen zou herbergen waarvan we houden", schreef hij ooit. De Brit overleed vandaag op 76-jarige leeftijd.


Internationale muziekwereld rouwt om overlijden Stephen Hawking
Skynet - 14 Maart, 11:54

De wereldberoemde Britse wetenschapper Stephen Hawking is op 76-jarige leeftijd overleden. Hawking leed aan ALS, een ongeneeslijke spier- en zenuwziekte. De professor overleed vreedzaam in zijn slaap thuis in het Britse Cambridge. Ook uit de muziekwereld stromen de rouwberichten binnen als eerbetoon.


Reacties uit alle hoeken op overlijden Stephen Hawking
Skynet - 14 Maart, 13:42

Vanuit alle hoeken van de wereld en alle domeinen komen er reacties op het overlijden van Stephen Hawking, de wereldberoemde Britse fysicus die woensdag overleden is op 76-jarige leeftijd.
Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be