NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Leuke korting op de kerstmarkt? Bekijk alle deals
- Geld lenen zonder vragen
- Top3 Vlaamse datingsites
- Testaankoop
National Geographic duikt in archieven voor themanummer over ras: 'Onze verslaggeving was decennialang racistisch'

2News.be / National Geographic duikt in archieven voor themanummer over ras: 'Onze verslaggeving was decennialang racistisch'

Trefwoorden: national - steekt - duikt

National Geographic duikt in archieven voor themanummer over ras: 'Onze verslaggeving was decennialang racistisch'
Volkskrant - 13 Maart, 14:00

'Het doet pijn om de verschrikkelijke verhalen van het verleden van het tijdschrift te delen', schrijft hoofdredacteur Susan Goldberg op de site van National Geographic. 'Maar toen we besloten het aprilnummer aan het thema ras te wijden, dachten we dat we eerst onze eigen geschiedenis moesten onderzoeken, voordat we onze blik op anderen zouden richten.' Dus werd John Edwin Mason, een hoogleraar aa


National Geographic erkent eigen racistische verleden
NOS nieuws - 13 Maart, 09:48

National Geographic gaat in zijn april-editie door het stof vanwege de racistische artikelen in het blad door de jaren heen. Het tijdschrift is deze maand geheel gewijd aan racisme en voor die gelegenheid liet het onderzoek doen naar zijn eigen verleden.


"Ik ben de tiende hoofdredacteur van National Geographic sinds de oprichting in 1888", schrijft Susan Goldberg. "Ik ben de eerste vrouw en de eerste Joodse - twee groepen die in dit blad ook ooit werden gediscrimineerd. Het doet me pijn om de vreselijke verhalen uit het verleden van dit blad te delen. Maar toen we besloten deze april-editie aan het onderwerp ras te wijden, leek het ons nodig ons eigen verleden te onderzoeken voordat we naar anderen kijken."


Goldberg noemt een reeks voorbeelden, waaronder stereotiepe foto's van westerlingen die "onbeschaafde" volkeren laten zien die gefascineerd zijn door westerse technologie, zoals fotocamera's. In 1916 werden Aboriginals in een artikel over AustraliŰ "wilden" genoemd die het minst intelligent van alle mensen zijn.


Ook hield het tijdschrift veel zaken buiten het blad, zoals verschrikkingen onder het apartheidsregime in Zuid-Afrika. "De stem van zwarte Zuid-Afrikanen kwam er niet in voor", concludeert John Edwin Mason van de University of Virginia, na een onderzoek in opdracht van National Geographic.


In een stuk uit 1962, 2,5 jaar na het bloedbad van Sharpeville, waarbij 69 zwarte Zuid-Afrikanen werden doodgeschoten door de politie, krijgen de problemen van de zwarte bevolking geen aandacht. "Het enige dat zwarte mensen doen is exotisch dansen... bedienden of arbeiders. Het is bizar eigenlijk, om te zien wat de redacteuren en fotografen bewust niet zagen."


Mason stelt vast dat National Geographic weinig deed om zijn lezers iets anders voor te schotelen dan stereotypes, waar een blad als Life dat bijvoorbeeld wel deed. Maar inmiddels is er ook bij National Geographic veel verbeterd, voegt hij eraan toe.


Mason noemt als voorbeeld het initiatief van het blad om in 2015 na de aardbeving in Ha´ti jonge Ha´tianen een camera te geven om hun eigen verhalen vast te leggen. Hun beelden zijn heel erg belangrijk, benadrukt hij.
National Geographic steekt hand in eigen boezem: ?Onze verslaggeving was decennialang racistisch?
Gazet v. Antwerpen - 13 Maart, 12:48

Het meest recente nummer van National Geographic staat volledig in het teken van ras. De organisatie heeft daarbij ook kritisch naar zichzelf gekeken en kwam tot een bijzondere conclusie: ?Tientallen jaren was onze verslaggeving racistisch?, aldus de huidige hoofdredactrice Susan Goldberg. ?We moeten dit erkennen om boven ons verleden uit te stijgen.?


Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be