NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Kamer geschrokken van Russische inmenging door nepnieuws

2News.be / Kamer geschrokken van Russische inmenging door nepnieuws

Trefwoorden: nepnieuws - kamer - russische

Kamer geschrokken van Russische inmenging door nepnieuws
NOS nieuws - 14 November 2017, 18:24

De Tweede Kamer maakt zich er zorgen over dat, vooral vanuit Rusland, met nepnieuws wordt geprobeerd de Nederlandse publieke opinie te be´nvloeden. "Dat nepaccounts onze democratie be´nvloeden is levensgevaarlijk", zei CDA-leider Buma. "Als je weet hoeveel vrije verkiezingen inmiddels zijn be´nvloed door Rusland, is dat angstwekkend." Als voorbeelden noemt Buma onder meer de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, het referendum over de brexit en het het referendum over onafhankelijkheid in CataloniŰ. "We hebben zelf binnenkort ook verkiezingen en een referendum."


Volgens VVD-fractievoorzitter Dijkhoff is het van alle tijden dat andere landen invloed proberen uit te oefenen. "Maar nu gebruiken ze modernere middelen, die je er lastiger uit kunt filteren." De vrijheid van internet vindt hij een groot goed, maar die vrijheid wordt ook gebruikt voor het verspreiden van desinformatie. Dijkhoff spreekt van een nieuwe uitdaging om die desinformatie het hoofd te bieden.


Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederland onder meer doelwit is van de Russische inlichtingendiensten. Ze noemt de verspreiding van nepnieuws een gevaar voor Nederland.


Strafmaatregelen

PvdA-leider Asscher noemt die brief flinterdun. "De minister doet niks. Dit is zo'n urgent probleem, dan moeten we kunnen vertrouwen dat onze stem veilig is en dat we niet worden gemanipuleerd", zegt hij. Hij wil dat er strafmaatregelen komen en dat er in Europees verband naar oplossingen wordt gezocht.


Dijkhoff en Buma vinden de brief van minister Ollongren een eerste stap. "Het is goed dat de Kamer op de hoogte is gebracht, maar binnen een week antwoord geven kan niet. Dit is pas het begin", vindt Buma.


Ollongren heeft gezegd eerst om de tafel te willen met media- en technologiebedrijven om nepnieuws aan te pakken.
Trollen, Russische nepberichten, be´nvloeding: de impact van nepnieuws
NOS nieuws - 14 November 2017, 20:12

Er wordt al maanden gewaarschuwd voor de mogelijke invloed van nepnieuws in Nederland. Vanochtend gaf minister Ollongren van Binnenlandse Zaken daar een nieuwe slinger aan door te waarschuwen voor de gevaren. Maar haar verhaal blijft vaag en uiteindelijk maar beperkt tot ÚÚn voorbeeld. Het roept in ieder geval een hoop vragen op. Hoe herken je nepnieuws? En hoe gaan omliggende landen ermee om?


Dreiging

Het begon vanochtend met een Kamerbrief, waarin de minister waarschuwt voor de dreiging vanuit Rusland. Daarbij wordt een website over de vliegramp met de MH17 als enige voorbeeld genoemd. En daar blijft het bij. Ook na vragen van de NOS wil Ollongren geen andere voorbeelden noemen. Ook "heeft ze geen aanwijzingen" dat nepnieuws een grote impact heeft.


Tegelijkertijd blijft Ollongren benadrukken dat er wel degelijk iets aan de hand is en dat we moeten oppassen, "ook met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum volgend jaar". Daarnaast wil ze met Facebook, Google en Twitter om de tafel om te horen waar verbeteringen mogelijk zijn. De Tweede Kamer is geschrokken van de brief.


Onverstandig

Die houding vindt Tim Sweijs, veiligheidsanalist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, onverstandig. "Ik vind het belangrijk dat onze veiligheidsdiensten opener zijn over de bewijzen die ze hebben. Dat is nodig om mensen te overtuigen van de noodzaak om iets te doen."


Dit gebeurt al in andere landen zegt de analist. "In Finland speelt de overheid bijvoorbeeld een actievere rol in de communicatie. Diplomaten zitten er nu op Twitter en ministers zijn tegen journalisten open over voorbeelden van Russische inmenging."


Hoe herken je nepnieuws?

Soms is nepnieuws heel duidelijk herkenbaar en is afgaan op je eigen gevoel al genoeg. Een bericht als "een baby van 20 kilo is geboren" roept zoveel vragen op dat de kans groot is dat het nepnieuws is. Maar het kan ook veel slinkser.


Het is daarom altijd goed om te checken waar het bericht vandaan komt: wie is de bron en hoe betrouwbaar is deze? Als het nieuws maar door ÚÚn partij wordt gemeld, kan dat een teken zijn dat het niet klopt.


RT (het vroegere Russia Today) wordt gezien als een belangrijk voorbeeld van een nieuwszender die doelbewust desinformatie verspreidt. Die omroep wordt gefinancierd door het Kremlin.


Zogenaamde trollen willen vooral verdeeldheid zaaien, blijkt uit een analyse van advertenties die vrijgegeven werden door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Dit portret van iemand die nepnieuwsberichten schrijft (en daar veel geld mee verdient) geeft een goed inzicht in de werkwijze en de succesfactoren om een bericht "viraal" te laten gaan.


Een bekend voorbeeld is een verhaal over een Russisch-Duits meisje van 13 jaar dat beweerde verkracht te zijn door Arabische mannen. Russische media doken daar vol op en de Russisch-Duitse gemeenschap in Duitsland organiseerde een protest. Het nieuws bleek achteraf verzonnen door het meisje zelf, maar voor Berlijn was een het wake-upcall.


Ook hier in Duitsland kan desinformatie onze maatschappij ontwrichten, was de gedachte; alle informatie kan misbruikt worden, was de les. Het was tenslotte het jaar van de Europese verkiezingen. Naast Nederland gingen ook Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en dus Duitsland naar de stembus.


Maar, constateerde factcheck-site Snopes onlangs, Duitsland lijkt veel minder last te hebben gehad van nepnieuws dan bijvoorbeeld de VS. De site haalt daarbij een onderzoek van de Universiteit van Oxford aan: "Socialemediagebruikers in Duitsland hebben veel links gedeeld over politiek nieuws (in de aanloop naar de verkiezingen daar, red.), maar het aantal links naar professionele sites is vier keer zo groot als het aantal links naar nepnieuws-sites." Emmanuel Macron, toen nog presidentskandidaat in Frankrijk, had wel last van Russische hackers.


De situatie in West-Europa lijkt daarmee anders dan in de VS. In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen werd juist meer nepnieuws verspreid op sociale media dan nieuws van bronnen als The New York Times en CNN.


Waarschuwen is belangrijk

Dit neemt niet weg dat de waarschuwing van Ollongren belangrijk is, zegt de Leidse universitair docent Peter Burger, die onderzoek doet naar nepnieuws. "Ik denk dat het goed is dat minister Ollongren het gevaar erkent en dat we hier, net als andere Europese landen, last van kunnen krijgen."


Maar tegelijkertijd kent Burger weinig voorbeelden van nepnieuws in Nederland. "Ik ben heel benieuwd waar de minister op doelt." Burger checkt samen met Nu.nl voor Facebook nepnieuws. Het platform stuurt meldingen van gebruikers door, die de twee partijen controleren. Vervolgens kan er een melding onder het bewuste bericht worden geplaatst dat het bericht volgens nieuwsorganisaties onjuist is.


De universiteit en Nu.nl begonnen hier in maart mee en hebben het sindsdien relatief rustig. De grote hoeveelheid nepnieuws die er in Amerika wÚl was, lijkt hier te ontbreken. In juni werd het eerste nepnieuws pas gevonden en geŰlimineerd.


Heeft Nederland dan helemaal geen last van Russische desinformatie? Dat is niet te zeggen, maar als het er is, dan lijkt de impact beperkt. Daarnaast speelt mee dat we vermoedelijk nog niet alles weten.


Trollen

Het kostte Facebook, Google en Twitter maanden om te ontdekken hoe Russische trollen actief waren en ze hebben dit alleen uitgezocht voor de Verenigde Staten. De bedrijven zeggen wel dat ze nu geen aanwijzingen hebben dat het niet in Europa speelt, maar die formuleringen gebruikten ze eerder ook toen het over de VS ging. En dat kwam doordat de berichten van Russische trollen subtiel waren. Het ging onder meer om (al dan niet) gesponsorde berichten die politiek getint waren.


De trollen organiseerden ook evenementen in de VS. NRC schrijft vandaag dat pro-Russische activisten in 2015 ook in Nederland protesten organiseerden.


Interessant voor Rusland

Experts zeiden eerder al dat Nederland vooral interessant lijkt te zijn voor Rusland op het MH17-dossier en het Oekra´ne-referendum. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Finland, dat grenst aan Rusland en dus veel meer last heeft van desinformatie.


Veiligheidsanalist Sweijs denkt dat als het MH17-dossier weer vol in het nieuws komt, het zomaar kan zijn dat Rusland een nieuwe desinformatiecampagne opzet om Nederland te be´nvloeden.


Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be