NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Noord-Korea blijft bereid tot gesprek met VS

2News.be / Noord-Korea blijft bereid tot gesprek met VS

Trefwoorden: top - korea - trump

Noord-Korea blijft bereid tot gesprek met VS
NOS nieuws - 25 Mei 2018, 00:00

De Noord-Koreaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken zegt dat zijn land nog steeds bereid is tot een ontmoeting met de VS. Hij reageerde op het afzeggen door de Amerikaanse president Trump van een topontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Die top zou op 12 juni worden gehouden in Singapore.


"Wij hadden veel waardering voor de pogingen van president Trump die, anders dan zijn voorgangers, plannen had om een historische top tussen Noord-Korea en de VS te realiseren", staat in een verklaring van de vice-minister. Die verklaring is uitgegeven door het Noord-Koreaanse staatspersbureau.


Hij laat in de verklaring de VS nogmaals weten dat Noord-Korea openstaat om problemen op elk gewenst tijdstip en op elke mogelijke manier op te lossen.




Noord-Korea dreigt zich terug te trekken uit nucleaire top met Trump
Volkskrant - 24 Mei 2018, 06:30

Noord-Korea heeft opnieuw gedreigd zich terug te trekken uit de top volgende maand met president Trump. Een hoge Noord-Koreaanse functionaris noemde donderdag recente kritiek van de Amerikaanse vicepresident Pence op Pyongyang ?stompzinnig?. Ook dreigde ze met een ?nucleaire confrontatie? tussen beide landen als diplomatie niets uithaalt.


Journalisten naar nucleaire testlocatie Noord-Korea
NOS nieuws - 23 Mei 2018, 09:48

Een groep buitenlandse journalisten is naar een afgelegen gebied in Noord-Korea vertrokken, om getuige te zijn van de ontmanteling van een nucleaire testlocatie. Op het laatste moment kregen ook acht verslaggevers uit Zuid-Korea toestemming om mee te reizen naar Punggey-ri.


Journalisten uit de Verenigde Staten, China en en Rusland verzamelden zich gisteravond al in de Chinese havenstad Wönsan. Een Zuid-Koreaanse regeringsvliegtuig vloog de eigen journalisten vanochtend naar China, zodat ze aan de reis kunnen deelnemen.


Ceremonie

De groep zal getuige zijn van een formele sluitingsceremonie, die afhankelijk van het weer morgen of overmorgen plaatsvindt.


Punggey-ri ligt in het dunbevolkte noordoosten van Noord-Korea. De treinreis duurt tussen de 8 en 12 uur, gevolgd door een urenlange busreis. Het laatste stuk wordt in auto's afgelegd.


Een van de uitverkoren journalisten is de Amerikaanse CNN-medewerker Will Ripley. Voor vertrek schreef hij op Twitter dat de deelnemers hun telefoon niet mochten meenemen en onderweg niet de beschikking hebben over internet.


Het besluit om de Zuid-Koreanen op de reis toe te laten, viel na een gesprek in het Witte Huis tussen president Trump en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Ze proberen de top tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un door te laten gaan. De ontmoeting is onzeker geworden na een protest van Noord-Korea tegen gezamenlijke militaire oefeningen van de Amerikanen en Zuid-Koreanen.


De ontmanteling van de testlocatie wordt algemeen gezien als een positief gebaar van Noord-Korea. De ontmanteling is echter geen onomkeerbare maatregel. Bovendien zijn er veel meer stappen van Noord-Korea op nucleaire gebied nodig.




Noord-Korea ontmantelt nucleaire testlocatie
NOS nieuws - 24 Mei 2018, 12:12

Noord-Korea zegt een locatie voor nucleaire proeven te hebben vernietigd. Ten overstaan van buitenlandse journalisten werden drie tunnels en een aantal wachttorens opgeblazen, diep in de bergen van het afgelegen noordoosten van het land.


Het regime had geen officiële buitenlandse waarnemers uitgenodigd bij de ontmanteling van de locatie Punggey-ri. Kennelijk hoopt de regering erop dat de journalisten - het waren vooral cameraploegen - de boodschap wereldkundig maken en dat de beelden van de explosies overal worden uitgezonden.


De actie was al aangekondigd door de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, in de aanloop naar zijn mogelijke ontmoeting met president Trump van de VS, volgende maand. Het werd beschouwd als een gebaar van goede wil, maar inmiddels zijn de verhoudingen weer bekoeld.


Politieke onbenul

Vanmorgen nog liet het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat de Amerikaanse vicepresident Pence "een politieke onbenul" is en dat men de VS net zo graag tegemoet treedt in een nucleaire confrontatie als aan de onderhandelingstafel.


Daarmee reageert het land op de druk vanuit de VS, om zich op korte termijn en onherroepelijk van zijn kernwapens te ontdoen. President Trump heeft er al op gezinspeeld dat de top met Kim Jong-un kan worden uitgesteld of helemaal afgeblazen.


Toch hebben beide leiders belang bij het doorgaan ervan. Als de gesprekken iets opleveren zou dat voor beiden een groot diplomatiek succes betekenen.




Zo lieten de VS en Noord-Korea hun nucleaire top al voor aanvang stranden
NOS nieuws - 24 Mei 2018, 17:54

Even leek het erop dat het echt ging gebeuren: de Verenigde Staten zouden 12 juni praten met Noord-Korea over de kernwapens van het land. Maar zojuist heeft de Amerikaanse president het zo goed als afgeblazen. Hij spreekt van een gemiste kans, "een oprecht treurig moment in de geschiedenis". Hoe heeft dit kunnen gebeuren?


Voor wie alleen kijkt naar de gebeurtenissen van vandaag, moet de actie van Trump komen als een (kleine) verrassing. Hoewel er wat gebekvecht was, ontmantelde Noord-Korea vanochtend nog een testlocatie voor nucleaire wapens, wat toch kan worden gezien als een tegemoetkoming. En er was zelfs al een speciale herdenkingsmunt geslagen in de VS.


Toch verbazen kenners zich er niet over dat de ontmoeting tussen de twee kemphanen nu van de baan is. De verschillen waren te groot, de spelers wellicht te uitgesproken. Zo lijkt de nucleaire top tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea gestrand door een grillige politieke houding van beide kanten, die in eerste instantie de top mogelijk maakte.


Onder Trump is de min of meer sluimerende diplomatieke vijandigheid tussen Noord-Korea en de VS opgeschud. Toen er vorige zomer berichten kwamen dat Noord-Korea mogelijk een kernkop had die op langeafstandsraketten zou passen, reageerde Trump dat Kim Jong-un "vuur en furie" kon verwachten "die de wereld niet eerder heeft gezien".


Het leek er toen niet op dat de twee landen nader tot elkaar zouden komen. Maar via Zuid-Korea kwam er een uitnodiging van het communistische Noorden. Daarop reageerde Trump met eenzelfde soort impulsiviteit: 'laten we het maar doen'.


"Dat was typisch Trump", zegt Amerika-correspondent Arjen van der Horst. "Hij reageerde impulsief, zonder dat zijn medewerkers ervan op de hoogte waren en zonder plan van aanpak."


Vervolgens ontstond er wel een probleem met twee havikken in zijn kamp, de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton. "Zij lieten zich voortduren keihard uit over Noord-Korea. Zij zeiden met niets anders genoegen te nemen dan totale nucleaire ontwapening van Noord-Korea."


Libië-model

En precies dat, zegt Azië-correspondent Marieke de Vries is nooit een optie geweest. "Het kernwapenarsenaal is de enige bescherming voor Noord-Korea. ontwapening kan een opening zijn voor gesprek, maar ze zullen de kernwapens nooit opgeven."


De Vries: "Angstbeeld van Noord-Korea was het 'Libië-model'. Dictator Khadafi gaf zijn kernwapens op, met de belofte dat zijn regime kon blijven, maar viel uiteindelijk toch."


Terug bij af

Uitgerekend op dit Libië-model zinspeelde Bolton ruim een week geleden. Ook vicepresident Pence zei deze week tegen rechtse tv-zender Fox dat Noord-Korea hetzelfde lot wacht als Libië.


Vanmorgen reageerde de Noord-Koreaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken daarop, door te zeggen dat Pence "een politieke domoor" is en dat Noord-Korea "klaar is voor een nucleaire confrontatie".


Daarop zette Trump de top in de koelkast. Hij vindt dat Noord-Korea zich te vijandig uitlaat en legt de bal voor een nieuwe ontmoeting weer bij Kim Jong-un. En voilà, de top, die eigenlijk al weinig kans van slagen had, is van de baan. De twee leiders zijn terug bij af.




Noord-Korea reageert op annulatie Trump: ?Extreem betreurenswaardig?
Gazet v. Antwerpen - 25 Mei 2018, 07:00

De beslissing van Amerikaans president Donald Trump om de geplande ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un af te zeggen, is ?extreem betreurenswaardig? en ?niet naar wens van de wereld?. Dat zegt de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Kim Kye-gwan in een mededeling verspreid door het staatspersagentschap KCNA. Pyongyang wil ?op eender welk moment en op eender welke manier? in dialoog gaan met de Verenigde Staten.




Internationale journalisten op weg naar Noord-Koreaanse nucleaire testsite
Skynet - 24 Mei 2018, 06:24

Een groep internationale journalisten is op weg naar een afgelegen gebied in het noordoosten van Noord-Korea, om een kijkje te nemen bij de ontmanteling van de site voor kernproeven in Punggye-ri. Het gaat om journalisten uit Zuid-Korea, de Verenigde Staten, China, Rusland en Groot-Brittannië. Zij vertrokken per trein uit de havenstad Wonsan, aldus het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap.


Koreaanse top - Noord-Korea wil nog steeds in dialoog treden met VS
Skynet - 25 Mei 2018, 00:12

De beslissing van Amerikaanse president Donald Trump om de geplande ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un af te zeggen, is "extreem betreurenswaardig" en "niet naar wens van de wereld". Dat zegt de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Kim Kye-gwan in een mededeling verspreid door het staatspersagentschap KCNA. Pyongyang wil "op eender welk moment en op eender welke manier" in dialoog gaan met de Verenigde Staten.


Koreaanse top - Noord-Korea wil nog steeds in dialoog treden met VS
Skynet - 25 Mei 2018, 00:12

De beslissing van Amerikaanse president Donald Trump om de geplande ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un af te zeggen, is "extreem betreurenswaardig" en "niet naar wens van de wereld". Dat zegt de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Kim Kye-gwan in een mededeling verspreid door het staatspersagentschap KCNA. Pyongyang wil "op eender welk moment en op eender welke manier" in dialoog gaan met de Verenigde Staten.




© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn