NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Hamas roept op tot nieuwe intifada tegen IsraŽl

2News.be / Hamas roept op tot nieuwe intifada tegen IsraŽl

Trefwoorden: opstand - palestijnse - israel

Hamas roept op tot nieuwe intifada tegen IsraŽl
NOS nieuws - 7 December 2017, 11:18

Hamas roept op tot een nieuwe intifada tegen IsraŽl, nu de Verenigde Staten gisteren besloten hebben om Jeruzalem officieel als hoofdstad van IsraŽl te erkennen.


"We moeten oproepen tot en werken aan een intifada tegen de zionistische vijand", zei Hamas-leider Ismail Haniyeh in een toespraak. De intifada staat voor twee Palestijnse opstanden tegen IsraŽl, die duurden van 1987 tot 1993 en van 2000 tot 2005.


Wereldwijd wordt geprotesteerd tegen het besluit van de Amerikaanse president. Zo wordt het veroordeeld door het Saudische koningshuis, normaal gesproken een trouwe bondgenoot van de Amerikanen. Volgens Saudi-ArabiŽ is het "ongerechtvaardigd en onverantwoordelijk". Ook veel andere landen hebben de erkenning al bekritiseerd.


Volgens de IsraŽlische premier Netanyahu is hij echter al in gesprek met andere landen die de Amerikanen willen volgen. Welke landen hij bedoelt, is niet duidelijk. "Ik twijfel er niet aan dat er meer ambassades naar Jeruzalem zullen gaan", zei hij. "De tijd is gekomen."


Gevoelig

De IsraŽliŽrs noemen Jeruzalem de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van de Joodse staat, maar ook de Palestijnen claimen de stad als hoofdstad van hun toekomstige staat. Ook religieus ligt de kwestie uitermate gevoelig. Jeruzalem is volgens het jodendom al vanaf 1000 voor Christus de joodse hoofdstad en is voor de islam de derde heilige stad.


De Amerikaanse Congres nam twintig jaar geleden al een wet aan die Jeruzalem als hoofdstad van IsraŽl erkende. Alle presidenten hielden de uitvoering van die wet tegen met een zogenaamde waiver, met als argument de nationale veiligheid. Trump is nu de eerste president die de waiver liet verlopen.
Hamas roept op tot nieuwe intifada tegen IsraŽl
Gazet v. Antwerpen - 7 December 2017, 10:06

Het Palestijnse Hamas noemt de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van IsraŽl ?een oorlogsverklaring? van Amerikaans president Donald Trump. Hamas roept op tot een nieuwe volksopstand.
Hamas roept op tot Palestijnse opstand
De Tijd - 7 December 2017, 11:18

10:45 De Palestijnse Hamas-leider Ismail Haniyah heeft donderdag opgeroepen tot een nieuwe opstand of intifada tegen IsraŽl.
Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be