NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Halbe Zijlstra geeft leugen toe: ontmoeting met Poetin heeft nooit plaatsgevonden

2News.be / Halbe Zijlstra geeft leugen toe: ontmoeting met Poetin heeft nooit plaatsgevonden

Trefwoorden: nooit - minister - nederlandse

Halbe Zijlstra geeft leugen toe: ontmoeting met Poetin heeft nooit plaatsgevonden
Volkskrant - 12 Februari, 02:24

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft jarenlang gelogen over een ontmoeting met Vladimir Poetin. In tegenstelling tot zijn eerdere beweringen was de VVD'er in 2006 niet aanwezig op een bijeenkomst met de Russische president in diens buitenhuis. Premier Mark Rutte is al 'enkele weken' op de hoogte van het nepverhaal. Dit heeft Zijlstra dit weekeinde toegegeven in een gesprek met de V


Zijlstra geeft toe: ik loog over ontmoeting met Poetin
NOS nieuws - 12 Februari, 03:36

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft gelogen over een ontmoeting met de Russische president Poetin. Dat geeft hij toe in een interview met de Volkskrant. Zo was de VVD'er in tegenstelling tot zijn eerdere beweringen niet bij een bijeenkomst met de Russische president in diens buitenhuis.


De toenmalig VVD-fractievoorzitter zei in een speech in 2016 dat hij Poetin zelf had horen praten over 'Groot-Rusland'. "Ik was medewerker. Ik was weggestopt achter in het zaaltje waarin het plaatsvond. Maar ik kon heel goed horen wat het antwoord van Vladimir Poetin was op de vraag wat hij verstond onder Groot Rusland", zei Zijlstra tijdens het partijcongres.


"Want Groot Rusland is waar hij naar terug wil. En zijn antwoord was: dat is Rusland, Wit-Rusland, Oekra´ne en de Baltische Staten. En Kazachstan was nice to have."


Zijlstra zou als Shell-medewerker samen met Shell-topman Jeroen van der Veer en Poetin in het buitenhuis hebben gezeten. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat Zijlstra's collega's grote twijfels hadden over het waarheidsgehalte van de ontmoeting met Poetin.


De minister zegt over zijn uitspraken: "Het is niet verstandig geweest. Ik had het anders moeten doen." Hij zegt dat hij het verhaal van iemand anders geleend. Door te vertellen dat hij bij een ontmoeting met Poetin was, wilde Zijlstra zijn bron beschermen.


"Ik heb toen de keuze gemaakt: okÚ, dit is een belangrijk geopolitiek verhaal. De implicaties daarvan zijn stevig. Ik heb het verhaal toen naar mijzelf getrokken, om te zorgen dat de persoon die er wel bij was zelf niet de onthullende factor werd. Omdat dit ook implicaties voor hem of zijn bedrijf kon inhouden", aldus Zijlstra.


Zijlstra wil niet zeggen van wie hij het geopolitieke verhaal hoorde, omdat hij de bron en diens bedrijf dan in problemen zou brengen. Twee goed ingevoerde bronnen melden dat het om Van der Veer zelf gaat, maar de minister en Van der Veer willen dit niet bevestigen.


Volgens de Volkskrant is premier Rutte al enkele weken op de hoogte van het nepverhaal. "Ik heb Mark Rutte een paar weken geleden ge´nformeerd over de uitspraken van Poetin en de wijze waarop ik de bron van deze informatie heb willen beschermen", zegt Zijlstra. Rutte zit in Pyeongchang en heeft niet gerageerd.
ChristenUnie en oppositie willen opheldering van Zijlstra over verzonnen ontmoeting met Poetin
Volkskrant - 12 Februari, 10:12

Coalitiepartij ChristenUnie wil een brief met uitleg van minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer over zijn verzonnen contacten met Rusland. Ook meerdere oppositiepartijen willen snel in debat met Zijlstra, die maandag in de Volkskrant bekent dat hij een sinds 2014 een nepverhaal heeft verteld over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Het is nog onbe


'Zijlstra begreep uitspraken Poetin verkeerd'
NOS nieuws - 12 Februari, 22:48

Minister Zijlstra heeft de uitspraken van president Poetin over Groot-Rusland verkeerd ge´nterpreteerd. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een toelichting van voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer, de bron van het verhaal. Poetin's woorden duidden waarschijnlijk niet op plannen om Rusland met militaire actie uit te breiden.


Zijlstra gaf vanmorgen toe dat hij heeft gelogen over de ontmoeting met Poetin. Hij was er niet bij, maar had ervan gehoord van een bron die hij wilde beschermen. Die bron blijkt nu Van der Veer.


Vooral historisch bedoeld

In een e-mail aan de Volkskrant bevestigt Van der Veer dat hij met Zijlstra, toen Shell-medewerker, heeft gesproken over het gesprek met Poetin in diens buitenhuis. De president gebruikte toen inderdaad de term Groot-Rusland , maar dat zou hij vooral "historisch" hebben bedoeld.


"Historisch gezien is Groot-Rusland groter dat het huidige Rusland. De interpretatie in agressieve zin is niet aan mij noch mijn woordgebruik", schrijft Van der Veer.


Nice to have

Op een VVD-partijcongres in 2016 zei Zijlstra dat Groot-Rusland is waar Poetin naar terug wil. "Dat is Rusland, Wit-Rusland, Oekra´ne en de Baltische Staten. En Kazachstan was nice to have."


Van der Veer herkent zich niet in dat citaat, schrijft de Volkskrant. "De term nice to have is niet een zegswijze van mij.


De coalitiepartijen veroordeelden de leugen van Zijlstra vandaag, maar bleven hem steunen omdat de inhoud van zijn verhaal volgens hen niet ter discussie stond.
Zijlstra interpreteerde uitspraken Poetin verkeerd
Volkskrant - 12 Februari, 22:12

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft Poetins uitspraken over Groot-Rusland verkeerd ge´nterpreteerd. De woorden van de Russische president waren in de eerste plaats 'historisch' bedoeld en duidden niet op een militair voornemen om het huidige Rusland uit te breiden.áDat blijkt uit een toelichting van de voormalige Shell-topman Jeroen van der Veer aanáde Volkskrant. Van der Veer vor


Nederlandse minister loog jaren over ontmoeting met Poetin
Gazet v. Antwerpen - Dinsdag, 02:24

Jarenlang verkondigde de Halbe Zijlstra (49), vandaag Nederlands minister van Buitenlandse Zaken, dat hij de Russische president Poetin had ontmoet. Een leugen, blijkt nu. EÚn die hem in nauwe schoentjes brengt, nota bene vlak voor zijn eerste bezoek aan Rusland in zijn nieuwe functie.


Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be