NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Europese Commissie wil 'superminister' van FinanciŽn

2News.be / Europese Commissie wil 'superminister' van FinanciŽn

Trefwoorden: akkoord - europese - minister

Europese Commissie wil 'superminister' van FinanciŽn
NOS nieuws - 6 December 2017, 16:42

Er moet een Europese superminister van FinanciŽn komen die zo veel macht krijgt dat hij problemen kan oplossen. De nieuwe minister moet een speciale pot met geld krijgen zodat landen met problemen meteen kunnen worden geholpen. "Opvangen van schokken", zo noemt de Europese Commissie het.


De voorstellen staan in een nieuw plan van de Europese Commissie. Het is vandaag gepubliceerd, een week voordat de regeringsleiders van de EU zich buigen over de toekomst van de Economische en Monetaire Unie (EMU).


De Europese Commissie wil dat de eurolanden nog meer integreren en dat crises, zoals in Griekenland en Spanje, worden voorkomen.


Schatkistbewaarder

Daarnaast wordt gepleit voor het ombouwen van het Europese noodfonds. Dat ESM werd door de eurolanden opgericht om het faillissement van onder meer Griekenland, Portugal en Ierland te voorkomen.


Als het aan de Europese Commissie ligt, wordt het ESM een soort Europees Monetair Fonds, dat als een vangnet kan dienen. De nieuwe minister moet als een schatkistbewaarder toezicht op het geld houden.


Juncker

De plannen die vandaag werden gepresenteerd, komen in grote lijnen overeen met de ideeŽn die commissievoorzitter Juncker eerder dit jaar in Straatsburg presenteerde. In alle landen is weer sprake van economische groei. Bovendien daalt de werkloosheid en neemt het enthousiasme voor de euro toe. Volgens de commissie is het daarom juist nu tijd voor nieuwe plannen.


Nederland is tegen de voorstellen. De pijn voor Nederland zit vooral bij de ombouw van het noodfonds. Dat nieuwe fonds moet aan de ene kant dienen als pot voor het geval banken failliet gaan. En aan de andere kant moet het geld gebruikt worden om landen te helpen die te maken krijgen met economische schokken.


Nederland wil dat landen hun eigen broek ophouden en de begroting op orde brengen. Daar mag geen Europees geld voor worden gebruikt, vindt het kabinet.
Onderhandelaars dicht bij akkoord over voorwaarden brexit
NOS nieuws - 7 December 2017, 21:30

De onderhandelaars van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn het bijna eens over de voorwaarden voor de brexit. Bronnen rondom de onderhandelingstafel melden aan de NOS dat ze optimistisch zijn en dat er vanavond of vannacht een akkoord kan worden bereikt.


De controle bij de grens tussen EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland is een belangrijk punt in de brexit-onderhandelingen. Met de brexit willen de Britten niet alleen de EU, maar ook de Europese interne markt verlaten.


Onder de bestaande regels mogen personen en goederen zonder controle de grens tussen Ierland en Noord-Ierland overgaan. Ierland wil dat graag zo houden, omdat met deze regeling de spanningen in de grensregio zijn afgenomen. De EU wil dat ook, maar vindt dat er wel controle op de goederenstromen moet komen, bijvoorbeeld om invoerheffingen te kunnen innen.


De Noord-Ierse DUP, een protestantse en pro-Britse partij, blokkeerde een eerder voorstel voor de nieuwe regeling rond de grens. In dat plan zou Noord-Ierland een aparte status binnen het Verenigd Koninkrijk krijgen, waarbij het zich aan de EU-regels houdt. Volgens de EU is dat de enige manier om de Ierse landsgrens open te houden. Maar de DUP lag dus dwars, terwijl de regering van premier May wel afhankelijk is van de gedoogsteun van die partij.


Voorzitter Tusk van de Europese Raad geeft morgenochtend om 07.50 uur Nederlandse tijd een persconferentie over de brexit.
Eerste brexit-akkoord, crisis tussen EU en Britten voorkomen
NOS nieuws - 8 December 2017, 07:42

De EU en het Verenigd Koninkrijk hebben een eerste grote akkoord bereikt over de brexit. Dat valt op te maken uit een tweet van de belangrijkste ambtenaar van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie.


Zijn kabinetschef Martin Selmayr publiceerde tijdens een ontbijtsessie met de Britse premier May een foto van een schoorsteen waar witte rook uitkomt.


Ze zijn het in grote lijnen eens over drie punten: de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland, de rechten van EU-burgers in Groot-BrittanniŽ en Britse burgers in de EU en de rekening die de Brits regering bij vertrek uit de EU moet betalen.


Het akkoord betekent dat de EU-leiders op hun top volgende week toestemming kunnen geven voor een volgende fase van brexit-onderhandelingen.


Over het punt van de grens tussen Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland is tot diep in de nacht onderhandeld tussen premier May en Arlene Foster van de DUP, de Noord-Ierse partij waarvan May afhankelijk is.


Er moet een vorm van grenscontrole komen tussen Noord-Ierland en Ierland, onder meer om importtarieven te kunnen heffen, maar de grens tussen Noord-Ierland en Ierland moet ook grotendeels open blijven. De DUP weigerde mee te werken aan een oplossing waarbij Noord-Ierland bij de brexit een speciale status krijgt.


Foster zei tegen Sky News dat zij de garantie heeft gekregen dat het hele Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt en dat er geen speciale status voor Noord-Ierland komt, waar eerder deze week nog sprake van was. "We verlaten de interne markt", zei Foster. Zij had graag nog verder onderhandeld met May om sommige zaken aan te scherpen, maar door tijdnood brak May de gesprekken af om vanochtend in Brussel commissie-voorzitter Juncker en de Europese president Tusk te ontmoeten.
'EU krijgt vaak zijn zin in brexit-akkoord'
NOS nieuws - 8 December 2017, 10:06

Na maanden van traag verlopende onderhandelingen is er dan eindelijk een akkoord. Het valt op dat de EU op de meeste terreinen zijn zin heeft gekregen. Zo is het bedrag dat de Britten voor de brexit-scheiding moeten betalen rond de 50 miljard euro en zijn de rechten van de 3 miljoen Europese burgers die in Groot-BrittanniŽ blijven wonen goed geregeld.


Uit het vijftien pagina's tellend akkoord dat de onderhandelaars vannacht hebben gesloten, blijkt ook dat de Britten voorlopig nog de uitspraken van het Europees Hof van Justitie overnemen als het gaat om de burgerrechten. "Dit mechanisme werkt nog acht jaar", zo staat te lezen in de conclusies.


Over de Ierse kwestie, waarover vannacht nog werd onderhandeld, is afgesproken om voorlopig alles bij het oude te laten. Groot-BrittanniŽ wil alles doen om te voorkomen dat er een harde grens komt met slagbomen en paspoortcontroles. "Zolang er geen definitieve overeenstemming is over hoe de grenskwestie precies wordt opgelost, zal Groot-BrittanniŽ zich houden aan de regels die nu gelden voor de interne markt", staat in het document.


Een exact bedrag over wat de scheiding de Britten kost wordt niet genoemd, maar volgens deskundigen komt het neer op 50 tot 60 miljard euro. Het bedrag zal waarschijnlijk hoger uitvallen, maar de Britten krijgen ook geld terug. "Groot-BrittanniŽ voldoet in ieder geval aan alle financiŽle verplichtingen tot 31 december 2020."


De eerste reacties in Brussel zijn positief. "De Europese Unie heeft op de meeste punten zijn zin gekregen", aldus correspondent Arjan Noorlander. "De Britten hebben maanden niet echt onderhandeld. Het gevoel in Brussel was dat ze de zaken niet op orde hadden."


Volgens Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, is het mooi dat er nu een eerste akkoord ligt, maar moet het echte werk nu beginnen. "De tweede fase betekent dat duizenden regels aangepast moeten worden. En daar is maar een jaar de tijd voor."
Kabinet vindt eerste brexit-akkoord goed nieuws
NOS nieuws - 8 December 2017, 11:18

Het kabinet vindt het goed nieuws dat de EU en het Verenigd Koninkrijk een eerste akkoord hebben bereikt over hoe de brexit in de praktijk wordt afgehandeld.


"Wij hebben steeds gezegd dat wij de brexit een slecht idee idee vinden", zegt minister Hoekstra van FinanciŽn. "Slecht voor Nederland, Europa en Groot-BrittanniŽ. Tegelijkertijd is dit akkoord goed nieuws."


Minister van Buitenlandse Zaken Zijlstra: "Tien procent van onze export gaat naar Engeland. Dat is heel veel geld. We kunnen nu gaan praten over de toekomst."


Het kabinet vindt het belangrijk dat de Britse regering de verplichtingen van het EU-lidmaatschap nakomt. Ook wil het kabinet een "zo breed mogelijk" handelsakkoord, zegt Zijlstra.
Europese Commissie sleept Oost-Europese lidstaten voor rechter
De Tijd - 7 December 2017, 13:06

12:38 De Europese Commissie sleept Hongarije, Polen en TsjechiŽ voor de rechter omdat ze weigeren asielzoekers op te vangen.


Juncker meldt akkoord over brexit
De Tijd - 8 December 2017, 08:18

08:07 Er is een akkoord over de scheidingsvoorwaarden voor de brexit. Dat kondigden de Britse premier Theresa May en EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vrijdagochtend aan.


Commissie wil Europees IMF en Europese minister van FinanciŽn
Skynet - 6 December 2017, 15:12

Een Europees IMF om noodlijdende eurolanden te redden, een aantal begrotingslijnen voor een stabiele eurozone en een Europese minister van Economie en FinanciŽn. Dat zijn de blikvangers van de voorstellen die de Europese Commissie op tafel heeft gelegd om de eurozone te versterken.


Brexit: Europese Commissie wil akkoord tegen zondag
Skynet - 7 December 2017, 14:36

De Europese Commissie stelt zondag als ultieme deadline voor een echtscheidingsakkoord met Groot-BrittanniŽ. "Er is nog geen witte rook (...) maar voorzitter Juncker heeft gezegd dat er deze week een akkoord moet bereikt worden in dit gebouw. We werken er hard aan en willen indien nodig tot zondag doorgaan", zo verklaarde de woordvoerder van de Europese Commissievoorzitter.
Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be