NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen
Deense prins Henrik overleden (83)

2News.be / Deense prins Henrik overleden (83)

Trefwoorden: prins - dinsdag - man

Deense prins Henrik overleden (83)
NOS nieuws - Woensdag, 05:24

De Deense prins Henrik (83) is overleden. De echtgenoot van koningin Margrethe is gisteravond laat rustig in zijn slaap overleden, heeft het Deense koningshuis bekendgemaakt.


Prins Henrik lag sinds 28 januari in het universiteitsziekenhuis in de hoofdstad, vrijdag verslechterde zijn toestand. Gisteren maakte het hof bekend dat hij was ontslagen uit het ziekenhuis en was overgebracht naar het koninklijk paleis Fredensborg om daar zijn laatste dagen door te brengen.


Zijn oudste zoon Frederik, behalve kroonprins ook IOC-lid, kwam eerder terug van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea om zijn vader te bezoeken. Koningin Margrethe II zei maandag al haar officiële verplichtingen af vanwege de gezondheidstoestand van haar man.


Niet naast zijn vrouw

Vorig jaar september maakte het paleis bekend dat de prins aan dementie leed. Sindsdien werd hij bijna niet meer in het openbaar gezien. De laatste tijd werd hij meerdere malen in het ziekenhuis opgenomen, onder meer vanwege een vernauwing van de slagaders. Vorige maand werd Henrik getroffen door een longontsteking, opgelopen tijdens een vakantie in Egypte. Artsen ontdekten toen ook een goedaardige tumor in een longkwab.


Waar de prins wordt begraven, is niet bekend. Vorig jaar maakte het paleis bekend dat hij niet naast zijn vrouw in de grafkerk in Roskilde begraven wil worden, waar leden van de Deense monarchie al eeuwen worden bijgezet. De Deense media schreven toen dat hij zo zijn ongenoegen wilde laten blijken over de beperkte en volgens hem ondergeschikte rol die hij jarenlang in het Deense koningshuis heeft gespeeld.


Vietnam, Algerije en Londen

Henri Marie Jean André Count de Laborde de Monpezat werd geboren op 11 juni 1934 in Frankrijk. De eerste jaren van zijn leven bracht hij door in Vietnam, toen Frans Indo-China, waar zijn vader toezag op de familiebelangen. In 1939 keren ze terug naar Zuid-Frankrijk, naar Cahors.


Henrik studeerde rechten, Chinees en Vietnamees. Tussen 1959 en 1962 diende hij bij de infanterie in Algerije, toen een kolonie van Frankrijk, Daarna werkt hij een paar jaar als secretaris op de Franse ambassade in Londen.


Op 10 juni 1967 trad hij in het huwelijk met Margrethe. In 1968 en 1969 werden hun zonen Frederik en Joachim geboren. Sinds de bruiloft droeg Henrik de titel prins en niet tot zijn tevredenheid. Hij wilde liever koning genoemd worden, maar die titel kreeg hij nooit.


Een ander pijnpunt was zijn toelage. Hij had veelvuldig in interviews geklaagd over de volgens hem gebrekkige financiële regeling. Hij kreeg toen in Denemarken de bijnaam "meest prominente gastarbeider van het land". Pas in 1985 kreeg Henrik een permanente toelage, uit de zak van zijn vrouw die in 1972 koningin was geworden.


In 2002 was er opnieuw trammelant toen Henrik zich gepasseerd voelde en hij kwaad naar Zuid-Frankrijk vertrok. Directe aanleiding was een Nieuwjaarsfeest waar zijn zoon Frederik koningin Margrethe verving. Henrik was ervan uitgegaan dat hij de gastheer zou zijn.


In Frankrijk gaf hij een interview waarin hij leeg liep. Om de gemoederen tot bedaren te brengen voegden zijn vrouw en kinderen zich bij hem in Cahors. Na een afkoelingsperiode van een paar weken keerde hij terug naar Denemarken.


In 2015 ontvingen Henrik en zijn vrouw koning Willem-Alexander en Máxima tijdens een staatsbezoek aan Denemarken. Margrethe is de peettante van Willem-Alexander.
Prins Henrik, man van Deense koningin, overleden
De Tijd - Woensdag, 07:48

07:14 Prins Henrik, de man van de Deense koningin Margrethe II, is overleden. Hij was immer boos omdat hij zich geen koning mocht noemen.


Prins Henrik van Denemarken overleden
Gazet v. Antwerpen - Woensdag, 06:36

De Deense prins Henrik, echtgenoot van koningin Margrethe II, is gestorven op 83-jarige leeftijd. Hij overleed dinsdagavond rustig in zijn slaap, zegt het Deense koninklijk paleis.
Prins Henrik overleden, man van Deense koningin
Skynet - Woensdag, 06:18

Prins Henrik, de man van de Deense koningin Margrethe II, is overleden. Hij overleed dinsdagavond op 83-jarige leeftijd in het paleis Fredensborg, ten noorden van Kopenhagen. Dat deelt het Deense koninklijke paleis woensdagochtend mee. Zijn vrouw en hun twee zonen stonden aan zijn zijde.


Deense prins Henrik wordt dinsdag bijgezet
Skynet - Woensdag, 14:42

De Deense prins Henrik wordt dinsdag in intieme kring in Kopenhagen bijgezet. Hij wenste na zijn dood verast te worden, zei een woordvoerster van het paleis vandaag. De as van de overledene wordt verdeeld: een helft wordt op zee verstrooid, de andere helft wordt in een urne in de privétuin van paleis Fredensborg ten noorden van Kopenhagen bewaard.
Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be