NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Braziliaanse oud-president Lula moet voorlopig de cel in

2News.be / Braziliaanse oud-president Lula moet voorlopig de cel in

Trefwoorden: president - stuurt - cel

Braziliaanse oud-president Lula moet voorlopig de cel in
NOS nieuws - 5 April 2018, 04:12

De Braziliaanse oud-president Lula da Silva moet het hoger beroep in een corruptiezaak afwachten in de cel. Dat heeft het Hooggerechtshof bepaald na een urenlange zitting.


Elf rechters bogen zich over het lot van Lula. Uiteindelijk waren zes van hen voor het opsluiten van de oud-president, vijf stemden tegen.


De uitspraak heeft mogelijk grote gevolgen. In oktober van dit jaar zijn er presidentsverkiezingen in Brazilië en de voorman van Lula's linkse Arbeiderspartij PT is de grote favoriet in de peilingen. Vanuit de gevangenis kan Lula moeilijk campagne voeren.


Wasstraat

Sinds 2014 voeren justitie en politie een hevige strijd tegen corruptie in Brazilië. Tientallen politici, onder wie ook oud-president Lula, kwamen in het vizier van 'Operatie Wasstraat'. Machtige zakenmensen en politici werden al veroordeeld en het land kwam in een diepe politieke crisis terecht.


Het succes van 'Operatie Wasstraat' is voor een groot deel te verklaren door het feit dat veroordeelden soms ook echt naar de gevangenis moesten. Daarmee leek er een einde te komen aan de relatieve straffeloosheid waaraan de Braziliaanse elite zo gehecht was. En de angst voor de gevangenis was zo groot dat velen samenwerkten met justitie, in ruil voor strafvermindering.


Appartement

Zo kwam ook Lula da Silva in het beklaagdenbankje terecht. Hij zou een appartement aan het strand hebben gekregen van een bouwbedrijf, in ruil voor opdrachten bij staatsoliebedrijf Petrobras.


Hij werd veroordeeld, maar de oud-president heeft nog verschillende mogelijkheden om zijn veroordeling aan te vechten. In aanloop naar deze zitting gingen duizenden voor- en tegenstanders de straat op. Aanhangers van Lula en zijn Arbeiderspartij spreken van een heksenjacht en beschuldigen justitie van partijdigheid.




Braziliaanse oud-president Lula moet hoger beroep afwachten in de cel
Volkskrant - 5 April 2018, 04:48

Het ziet ernaar uit dat de Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva binnen een week achter de tralies verdwijnt. Woensdag besloot het hooggerechtshof dat de 72-jarige politicus zijn hoger beroep niet in vrijheid mag afwachten. De Brazilianen zijn diep verdeeld over het lot van de nog altijd zeer populaire Lula, en dat leidt tot een giftige en explosieve sfeer in het land. Vorig jaar is


Oud-president Lula probeert onder gevangenisstraf uit te komen
NOS nieuws - 7 April 2018, 00:06

De Braziliaanse oud-president Lula heeft het hooggerechtshof gevraagd om te voorkomen dat hij moet beginnen aan zijn gevangenisstraf. Lula kreeg twaalf jaar vanwege corruptie en het hooggerechtshof oordeelde eergisteren dat hij een hoger beroep moet afwachten in de cel.


Een lagere rechter gaf daarop te kennen dat de oud-president zich gistermiddag om 17.00 uur lokale tijd moest melden bij de politie. Dat deed Lula niet, hij bleef zitten in het hoofdkwartier van de metaalwerkersvakbond in São Bernardo do Campo, een voorstad van São Paulo.


Bij het gebouw staan honderden aanhangers om te voorkomen dat de oud-president wordt gearresteerd. Ze zwaaien met vlaggen, luisteren naar speeches en scanderen leuzen.


Volgens Lula's advocaten moet het bevel van de lagere rechter van tafel, omdat het de oud-president zou belemmeren in zijn mogelijkheden om in beroep te gaan.




Voormalig Braziliaanse president moet de cel in
Gazet v. Antwerpen - 5 April 2018, 04:48

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva (72) moet de cel in. Het Hooggerechtshof wees in een zitting die woensdagavond uitliep tot in de nacht, een verzoek af van het voormalige staatshoofd om zijn celstraf uit te stellen tot hij alle beroepsmiddelen tegen zijn veroordeling had uitgeput.




Braziliaanse ex-president Lula moet de cel in
De Tijd - 5 April 2018, 05:24

07:19 Het Hooggerechtshof wees het uitstelverzoek van Luiz Inacio 'Lula' da Silva af.


Braziliaanse oud-president Lula gaat in beroep om gevangenis te vermijden
Gazet v. Antwerpen - 6 April 2018, 17:30

De voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft vrijdag beroep aangetekend om te vermijden dat hij in de gevangenis wordt opgesloten. Hij deed dat nadat een rechter hem bevolen had zich bij de politie aan te melden.




Vroegere Braziliaanse president Lula moet de cel in
Skynet - 5 April 2018, 05:06

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva (72) moet de cel in. Het Hooggerechtshof wees in een zitting die woensdagavond uitliep tot in de nacht, een verzoek af van het voormalige staatshoofd om zijn celstraf uit te stellen tot hij alle beroepsmiddelen tegen zijn veroordeling had uitgeput.


Ook rechter in beroep stuurt Braziliaanse oud-president Lula naar cel
Skynet - 6 April 2018, 20:48

De op een na hoogste rechtbank in Brazilië heeft een nieuw beroep om oud-president Luiz Inacio Lula da Silva uit de cel te houden, verworpen. Eerder had de hoogste rechtbank die vraag al afgewezen. Dat meldt het Braziliaanse nieuwsagentschap Agencia Brasil. De rechter heeft een aanhoudingsbevel uitgevaardigd.




© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn