2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen


Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

Hoogtepunten uit het nieuws

2News.be / Hoogtepunten

Rutte: uitgereisde jihadisten kunnen beter sneuvelen
Gisteren, 23:00 NOS nieuws

Nederlanders die als jihadist naar SyriŽ of Irak reizen, kunnen daar beter sneuvelen dan terugkomen naar Nederland. VVD-leider Rutte zei dat tijdens het eerste debat in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.

De andere politiek leiders die deelnemen aan het debat bij RTL, D66-leider Pechtold, Samsom van de PvdA, CDA-leider Buma en Roemer van de SP, keerden zich allemaal tegen de stelling "Uitgereisde jihadisten kunnen beter daar sneuvelen dan terugkeren naar Nederland".

Dood in de woestijn

Rutte legde uit dat jihadisten uitreizen om de vreselijkste aanslagen te plegen en dat ook willen als ze terugkomen naar Nederland. Als hij moet kiezen, heeft de premier liever dat ze in SyriŽ of Irak sneuvelen, zei hij.

Rutte werd daarop aangevallen door Pechtold, die zei dat de premier hier eigenlijk het gedachtegoed van PVV-leider Wilders vertolkte. "Ik vind het echt niet kunnen dat je zegt: ga maar dood in de woestijn." Pechtold noemde het standpunt van Rutte "een premier onwaardig".

Rutte zei dat het grootste deel van Nederland achter hem staat. "Ik heb als premier de taak Nederland te beschermen en dat zal ik tot de laatste snik doen." Pechtold zei dat Nederland als rechtsstaat juist teruggekeerde jihadisten moet berechten.

Ook CDA-leider Buma viel de premier aan. "Ik vind dat een politicus echt nooit kan uitspreken dat het maar beter is als iemand doodgaat."

Wilders

In het debat nemen de vijf grootste partijen uit de Tweede Kamer het tegen elkaar op. PVV-leider Wilders zegde eerder vandaag af, hij heeft griep.

Nederlander opgepakt voor zuuraanval Delhaize
Vandaag, 20:30 NOS nieuws

In Frankrijk is een Nederlander aangehouden die ervan verdacht wordt dat hij in februari zuur heeft gegooid in het gezicht van een vrouw in een supermarkt in Antwerpen. De vrouw raakte daarbij zwaargewond.

De Belgische justitie heeft berichten in media over de arrestatie van de Nederlander bevestigd. Over de man is alleen bekendgemaakt dat hij rond de 40 is.

De man werd vannacht aangehouden bij een verkeerscontrole in de buurt van Parijs. Agenten zagen een wapen in zijn auto liggen en vonden vervolgens ook zuur in de wagen. Verder lagen er documenten in de auto die de man in verband brengen met oplichting van Delhaize.

Medewerkers van het Belgische parket reizen volgende week naar Parijs om de man te verhoren.

Schoonmaakster

Op 20 februari kreeg een 52-jarige schoonmaakster in een supermarkt van de keten Delhaize zuur in haar gezicht gegooid door een man. De vrouw raakte zwaargewond. Deze week werd ze uit een kunstmatig coma gehaald.

Na het incident werd bekend dat de aanvaller al maanden bezig was met bedreigingen en pogingen het concern af te persen. Van de dader werden foto's gepubliceerd die door een bewakingscamera waren gemaakt.

De politie begon na de aanval een klopjacht op de dader. Verscheidene mensen werden verhoord, maar dat leidde niet tot een doorbraak.

Harrison Ford stort neer met vliegtuigje
Vandaag, 02:30 NOS nieuws

Harrison Ford is vlak bij Los Angeles neergestort met een klein vliegtuigje. De acteur raakte gewond, maar is niet in levensgevaar.

Ford was net in een antiek tweepersoonstoestel opgestegen op de luchthaven van Santa Monica. Vrijwel direct daarna meldde hij zich met motorproblemen bij de verkeerstoren.

Die kon niets meer voor Ford doen en het toestel stortte neer op een golfbaan. Daar waren toevallig twee dokters, die EHBO verleenden. Daarna werd de acteur overgebracht naar een ziekenhuis in Los Angeles.

Harrison Ford (72) vliegt al jaren. Hij was meerdere keren betrokken bij ongelukken.

'Schade van Feyenoordhooligans in Rome bijna 8 miljoen'
Gisteren, 22:06 NOS nieuws

De schade die Feyenoord-hooligans volgens de gemeente Rome hebben aangericht tijdens rellen rond de Europa League-wedstrijd tegen AS Roma bedraagt bijna 8 miljoen euro. De Barcaccia-fontein onder aan de Spaanse Trappen in het historische centrum werd voor bijna 1,5 miljoen euro vernield.

De cijfers zijn vanmiddag naar buiten gebracht door Claudio Presicce, het hoofd Monumentenzorg van de gemeente Rome. Volgens Presicce zijn drie reparaties nodig van de fontein. Dat kost in totaal 75.000 euro. Daarbovenop komt 209.000 euro voor de "teniet gedane restauratie" die in september vorig jaar gereed kwam. Tot slot zou er voor 1,2 miljoen euro aan "waardeverlies" aan het monument zijn ontstaan.

108 bierflessen

De vier eeuwen oude Barcaccia-fontein van beeldhouwer Pietro Bernini werd 19 februari het mikpunt van rellen tussen supporters van Feyenoord en de Romeinse oproerpolitie. De fontein werd geraakt door 108 bierflessen die de supporters naar de politie gooiden. Er brak een stuk van de rand van het monument af.

Behalve schade aan de fontein hebben de supporters voor een bedrag van 100.000 euro vernielingen aangericht in de bussen die hen naar het stadion brachten, zegt Presicce. De reinigingsdienst en gemeentepolitie bleven achter met een schadepost van 58.000 euro. Door "imagoschade" onder potentiŽle toeristen, zou Rome daarnaast ongeveer drie tot vier miljoen euro mislopen. "Het uiteindelijke bedrag bepalen we de komende maanden", zei Presicce.

Winkels en bedrijven in de oude binnenstad berekenden hun verliezen al eerder op 3 miljoen euro.

De Nederlandse historicus Fik Meijer noemt de bedragen voor de schade aan de Barcaccia-fontein aan de hoge kant. "Vooral dat bedrag van 1,2 miljoen aan waardeverlies vind ik vreemd. Daarmee zeg je dat cultuurgoed in geld is uit te drukken."

"Als de fontein kennelijk te repareren valt, zou je zeggen dat er geen schade meer is", stelt Meijer. "De gemeente Rome wil overduidelijk een waarschuwing uitgeven aan iedereen die met zijn handen aan hun cultureel erfgoed komt. Raak je werk van Bernini dan tref je de Romeinen in hun hart. Het zou voor ons Nederlanders niet anders zijn wanneer iemand een mes in een schilderij van Rembrandt zet."

Boko Haram richt bloedbaden aan in noordoosten Nigeria
Gisteren, 19:18 Volkskrant

Strijders van de Afrikaanse terreurbeweging Boko Haram hebben deze week in een aantal dorpen in het noordoosten van Nigeria bloedbaden aangericht. Vooral de mannen, jongens en leden van een stam uit Tsjaad moeten het ontgelden, zeiden ooggetuigen. Tsjadische strijdkrachten hebben Boko Haram de afgelopen tijd enkele gevoelige nederlagen toegebracht.Zwitsers laten in Davis Cup nu ook beste geplaatste speler thuis

Volgens de Zwitserse Davis Cup-kapitein Severin LŁthi is BelgiŽ ook na het forfait van David Goffin favoriet voor de ontmoeting van dit weekend in Luik.

15 jaar cel voor Russische CIA-spion
Gisteren, 19:18 NOS nieuws

Een rechtbank in Moskou heeft een ex-politieagent tot 15 jaar celstraf veroordeeld wegens landverraad en spionage voor de Verenigde Staten.

De oud-agent heeft volgens de rechters geld aangenomen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in ruil voor geheime informatie over het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens het Russische persbureau Itar Tass is de agent in 2013 op heterdaad betrapt toen hij het geld ophaalde op een geheime locatie. De man heeft bekend. Hij zou 37.000 dollar hebben gekregen voor zijn diensten.

Indaver in handen van Katoen Natie

Indaver het bedrijf voor de verwerking van industrieel afval in Lillo, is opgekocht door Katoen Natie. Fernand Huts krijgt een belang van 74,99%. Dat heeft hij zojuist bekend gemaakt. De prijs bedraagt 416 miljoen euro.OM eist 16 en 14 jaar cel tegen gangsterduo
Vandaag, 13:42 NOS nieuws

Het Openbaar Ministerie eist celstraffen van 16 en 14 jaar tegen Antonio Marcos van der P. en Enise B., het gangsterduo dat vorig jaar een reeks gewelddadige inbraken pleegde. Volgens het OM hebben ze hun slachtoffers respectloos behandeld en zouden ze niet uit zichzelf zijn gestopt.

De verdachten gingen doelbewust en koelbloedig te werk, schijnbaar zonder enige rem. Ze hebben geen idee hoeveel leed en verdriet ze daarmee hebben veroorzaakt, aldus de officier van justitie. Sterker nog: de verdachten leggen de schuld deels bij hun slachtoffers. Het OM spreekt van ernstige en grove schendingen van de rechtsorde.

De rechtszaak tegen de twee begon maandag. Volgens het OM zijn ze onder meer schuldig aan afpersing, bedreiging, mishandeling, vrijheidsberoving en poging tot doodslag. Net als eerder deze week zaten de verdachten schouder aan schouder in de rechtszaal en hielden ze elkaars hand vast.

De twee officieren van justitie gingen in hun requisitoir alle zaken langs. Het duo sloeg in februari 2014 achtereenvolgens toe in Echten, Meppel, Lage Mierde en twee keer in Enschede. Op 26 februari vorig jaar werden ze in Duitsland, in de buurt van Dortmund, gearresteerd.

Nachtmerrie

De inbraak in Meppel was volgens het OM een ware nachtmerrie. De twee verdachten zouden zich hebben gedragen alsof ze in hun eigen huis waren. Ze sloten de bewoonster op in een keukenkastje, terwijl ze haar kleding droegen en haar parfum gebruikten. Uiteindelijk dumpten ze de gewonde vrouw in een bos bij Lelystad, waar zij pas de volgende dag werd gevonden.

Op een camping bij Enschede maakte het duo vier slachtoffers. Een man werd van zeer dichtbij in zijn buik geschoten, waar de kogel nog steeds zit omdat weghalen te gevaarlijk is. Het was voor de man een traumatiserende ervaring, zegt de officier: hij is nu het vertrouwen in de mensheid kwijt.

Een grootmoeder die later op de dag urenlang met twee kleinkinderen werd gegijzeld, kreeg een hartinfarct en heeft sindsdien last van hartkloppingen. De officier spreekt van zwaar lichamelijk letsel, wat strafverzwarend werkt. Voor die tijd had de vrouw nooit hartklachten.

Geen grenzen

Volgens het OM kende met name Van der P. geen grenzen in het geweld dat hij bij de overvallen gebruikte. Alles was erop gericht om steeds weer te kunnen vluchten. Zijn vriendin ging volledig met hem mee. Haar rol was passiever, maar "bepaald niet ondergeschikt". Een slechte jeugd is voor zulk geweld geen excuus, aldus de officier van justitie.

Zestien jaar is de hoogste straf die het OM kon eisen. De officieren vinden de daden van beide verdachten vrijwel even zwaar wegen, ook al gebruikte Enise B. minder geweld dan haar vriend. Dat de eis tegen Antonio van der P. twee jaar hoger uitvalt, komt vooral doordat hij al een strafblad had en zijn vriendin nog niet. De twee hoorden de eisen onbewogen aan.

Symbolische waarde

De officieren eisen verder dat het duo schadevergoedingen van in totaal ongeveer 110.000 euro betaalt aan de slachtoffers. Hoewel de verdachten weinig geld hebben, zijn zulke vergoedingen volgens het OM van grote symbolische waarde voor de slachtoffers. Ze kunnen een daadwerkelijke vergoeding krijgen van het Schadefonds Geweldsmisdrijven, dat de bedragen vervolgens op de daders zal proberen te verhalen.

NASA ontrafelt mysteries dwergplaneet Ceres
Vandaag, 10:00 NOS nieuws

Voor het eerst in de geschiedenis van de ruimtevaart arriveert vandaag een ruimtesonde bij een dwergplaneet. NASA-verkenner Dawn komt na een reis van ruim zeven jaar in een baan rond Ceres, een bol van 975 kilometer doorsnee, vier keer zo klein als de maan.

De meeste planeten in het zonnestelsel hebben al een hele vloot ruimtesondes voorbij zien komen. Ceres, al in 1801 ontdekt, is een uitzondering. Het dwergplaneetje maakt deel uit van de planetoÔdengordel tussen Mars en Jupiter.

Ceres heeft zijn status van dwergplaneet sinds 2006. Toen besloot de Internationale Astronomische Unie dat er een aparte categorie moest komen voor ronde hemellichamen die kleiner zijn dan echte planeten, maar groter dan de duizenden onregelmatig gevormde ruimterotsen in het zonnestelsel.

De manoeuvres die Dawn vandaag moet maken zijn voor de vluchtleiding niet zo zenuwslopend als bijvoorbeeld de landing van Marslander Curiosity in 2012 of de aankomst van Rosetta bij komeet P67. De sonde hoeft namelijk geen raket te ontsteken om af te remmen.

Dawn beweegt zich ongeveer even snel als de dwergplaneet en in dezelfde richting. Een kleine manoeuvre is genoeg om in het zwaartekrachtveld van Ceres te worden gevangen. Als dat is gebeurd, stuurt Dawn in de loop van de dag een signaal naar de aarde.

Nederlandse zonnepanelen

Nederland heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de sonde. Airbus Defence and Space (voorheen Dutch Space) in Leiden heeft de zonnepanelen gebouwd die Dawn van energie voorzien.

De zonnepanelen doen het nog steeds prima, zegt Rob van Hassel van het ruimtevaartbedrijf. "Eens in de zoveel tijd worden ze getest om te zien of ze genoeg vermogen leveren."

Dawn heeft vrij veel stroom nodig, omdat de sonde een bijzondere aandrijving heeft: een ionenmotor. Die is veel minder krachtig dan motoren die op traditionele raketbrandstof werken, maar wel efficiŽnter. Van Hassel: "De ionenmotor wordt geladen door de zonnepanelen. Om extra stroom te leveren hebben ze een flink formaat. Het zijn de grootste zonnepanelen die NASA ooit met een onbemande sonde de ruimte heeft ingestuurd."

Eenmaal in een baan om Ceres kan Dawn beginnen met het ontrafelen van de mysteries rond de dwergplaneet. Een van die raadsels draait om het water op Ceres. Astronomen weten dat het planeetje voor een groot deel uit water bestaat, maar onduidelijk is hoeveel daarvan vloeibaar is. Sommige wetenschappers denken dat zich onder een laag ijs een oceaan bevindt, net als bij enkele manen van Jupiter en Saturnus, en daarin kan zich theoretisch buitenaards leven hebben ontwikkeld.

Dawn zal de samenstelling van Ceres onderzoeken en het oppervlak in kaart brengen. Wetenschappers hopen dat er dan meer duidelijk zal worden.

Onderzoekers zijn ook benieuwd naar de oorzaak van twee heldere vlekken in een krater op het oppervlak. Die zijn te zien op beelden die Dawn in februari maakte. Mogelijk is een reflecterend materiaal verantwoordelijk voor de heldere stippen, zoals ijs of bepaalde mineralen.

Volgens NASA-onderzoeker Carol Raymond waren de vlekken een grote verrassing voor zijn onderzoeksteam. "Het is duidelijk dat er ontdekkingen in het verschiet liggen. We zullen Ceres in verbluffend detail te zien krijgen."

Pluto

NASA 'bezoekt' later dit jaar nog een dwergplaneet; Pluto. Op 14 juli komt de sonde New Horizons daar aan. Pluto, aan de rand van het zonnestelsel, was tot 2006 nog een volwaardige planeet. De Internationale Astronomische Unie besloot in dat jaar dat Pluto in de nieuwe categorie dwergplaneten thuishoort.

Bij de nadering van Pluto wordt het nagelbijten voor de vluchtleiding want de communicatie met de sonde zal enorm traag verlopen. Met de snelheid van het licht zullen signalen van New Horizons er zo'n 4,5 uur over doen om de aarde te bereiken.

Voor het eerst in vier jaar meer geld voor defensiepersoneel
Gisteren, 18:24 Volkskrant

Militairen en burgermedewerkers van Defensie krijgen er voor het eerst in vier jaar weer geld bij. Hun salarissen gaan 0,8 procent omhoog, met terugwerkende kracht tot begin dit jaar.IS beschadigde volgens Irak eeuwenoud Assyrisch paleis
Gisteren, 23:12 Volkskrant

Na de vernietiging van duizenden jaren oude beelden in het museum van Mosul, heeft Islamitische Staat (IS) het nu gemunt op een Assyrisch paleis in de ruÔnestad Nimrud, zo'n 20 kilometer ten zuiden van Mosul. Volgens het Iraakse ministerie van Toerisme hebben strijders met zware militaire voertuigen het paleis uit de dertiende eeuw voor Christus beschadigd.'Argentijnse aanklager Nisman is vermoord'
Gisteren, 23:12 NOS nieuws

De Argentijnse openbaar aanklager Albert Nisman is vermoord. Dat zegt zijn familie die een onafhankelijk forensisch onderzoek heeft laten uitvoeren op zijn lichaam. Waar de moord precies uit blijkt, is niet bekendgemaakt.

"Nisman heeft geen ongeluk gekregen. Hij heeft geen zelfmoord gepleegd. Ze hebben hem vermoord", zei zijn ex-vrouw op een persconferentie. Ze heeft het forensische bewijs ingeleverd bij het Openbaar Ministerie in Buenos Aires.

De Argentijnse autoriteiten hebben de resultaten van de autopsie nog niet vrijgegeven. De weinige details die tot nu toe werden vrijgegeven, zouden wijzen op zelfmoord.

Oliedeal

Nisman werd op 18 januari dood gevonden in zijn badkamer, met een kogel in zijn hoofd en een pistool naast zich. Hij zou een dag later met bewijzen komen dat president Cristina Fernandez de Kirchner betrokken was bij een doofpotaffaire.

Volgens Nisman was Kirchner betrokken bij een geheime deal met Iran. De Iraanse daders van een bloedige aanslag in 1994 op een joods centrum in Buenos Aires zouden door Kirchner worden ontzien, in ruil voor een oliedeal met Teheran. Bij de aanslag kwamen 85 mensen om het leven.

Thiam: ?Zilver veroverd dankzij verspringen?

?Ik heb mijn medaille veroverd dankzij mijn prestatie in het verspringen?, zo reageerde Nafissatou Thiam nadat ze vrijdag op het EK atletiek indoor in de Tsjechische hoofdstad Praag het zilver in de vijfkamp had behaald.

Amerikaanse banken slagen voor stresstest
Vandaag, 05:00 Volkskrant

Volgens de centrale bank van de Verenigde Staten, de Federal Reserve, zijn de grootste banken in het land bestand tegen een crisis. Alle 31 banken slaagden in het eerste deel van de jaarlijkse stresstest van de financiŽle toezichthouder, zo werd gisteren bekend.Vorobjev snelste in proloog West-Vlaanderen
Vandaag, 20:30 Volkskrant

Anton Vorobjev heeft de proloog van de Driedaagse van West-Vlaanderen gewonnen. De Russische wielrenner van Team Katoesja bleef in de individuele tijdrit over 7 kilometer als enige binnen de acht minuten: 7.57.Geen geld meer voor speekseltesten

Veel politiezones zitten zonder speekseltesten. En als ze er willen bijbestellen, krijgen ze van Justitie te horen dat er geen geld is. Toch niet tot na de begrotingscontrole, later deze maand.

Opstelten: mensen niet stateloos maken
Gisteren, 19:18 NOS nieuws

Minister Opstelten voelt er niets voor om mensen stateloos te maken. In de Tweede Kamer benadrukte hij dat Nederland zich houdt aan de internationale verdragen op dat punt. Hij sprak van een "ondergrens".

De kwestie kwam aan de orde naar aanleiding van het plan van het kabinet om jihadisten die op trainingskamp zijn hun Nederlanderschap af te pakken. Dat kan alleen als iemand een dubbele nationaliteit heeft, omdat volgens internationale verdragen een land niemand stateloos mag maken.

Vorige week opperden VVD, CDA en SGP eens te kijken of de internationale regels kunnen worden aangepast. Opstelten zei dat hij wel met andere landen en de Raad van Europa wil overleggen over hoe hiermee moet worden omgegaan, maar hij is niet van plan de verdragen zelf ter discussie te stellen. De minister noemde het recht op een nationaliteit een van de kernwaarden in het internationale recht.

Gemeente reikt Waasland-Beveren helpende hand

Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Beveren zal aan de gemeenteraad van 31 maart voorstellen om zich als gemeente borg te stellen voor een bedrag van 800.000 euro om op die manier eersteklasser Waasland-Beveren te helpen aan de nodige licentie voor het voetbalseizoen 2015-2016. Dat laat de gemeente Beveren donderdag weten in een persmededeling.

Motard vrijgelaten en buiten verdenking gesteld in onderzoek naar Alpenmoord

In het kader van het onderzoek naar de mysterieuze viervoudige moord nabij Annecy in 2012 is een motorrijder buiten verdenking gesteld omdat hij niets met het drama van doen heeft, zo heeft het Franse parket vrijdag bekendgemaakt.Combell - hosting, webhosting domeinnaam Verfrist - media & communicatie Belstat - Gratis statistieken Teller voor uw site
© 2000-2014 - 2link.be