2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

Vertaal

Tijdelijk!
- Gratis Android tablet!tip

In de kijker
- Alles over vochtbestrijding en opstijgend vocht

Aanraders
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- NHA: meer dan 200 cursussen!
- Cursuswinkel Antwerpen
- Kortingscode voor BelgiŽ
Hoogtepunten uit het nieuws

2News.be / Hoogtepunten

Schietpartij bij kliniek in Colorado Springs
Gisteren, 20:48 Volkskrant

Bij een schietpartij bij een kliniek van de Amerikaanse organisatie Planned Parenthood Federation of America (PPFA) zijn vrijdag in Colorado Springs meerdere gewonden gevallen, meldde The Colorado Springs Gazette. Onder de gewonden zijn drie politieagenten en volgens een woordvoerster zeker drie patiŽnten van de kliniek. Een blanke man met een baard en een lange jas aan opende er het vuur op menseUnilever profileert zich als klimaatneutraal bedrijf
Gisteren, 00:42 Volkskrant

Met het oog op de aanstaande klimaattop in Parijs heeft Unilever nieuwe duurzaamheidsdoelstellingen aangekondigd. Zo wil de was- en voedingsmiddelenproducent vanaf 2030 klimaatneutraal opereren. Het bedrijf stelde in eerdere doelen al dat het de uitstoot van schadelijke stoffen in het productieproces drastisch wil verminderen. Zo had het concern zichzelf tien jaar, tot 2020, de tijd gegeven om de'Frankrijk had geen aanwijzingen voor een aanslag'
Gisteren, 02:30 Volkskrant

Voorafgaand aan de terreuraanslagen van 13 november heeft Frankrijk geen enkele informatie ontvangen over een dreigende aanval. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve verklaard aan televisiezender France 2. 'De enige informatie over de bewegingen van die terroristen heeft ons de dag na de aanslagen bereikt, via een dienst buiten de Europese Unie', aldus Cazeneuve.NaBlack Friday, een nieuwe traditie om winst te maken
Gisteren, 13:54 NOS nieuws

Net als voorgaande jaren doen ook dit jaar weer meer Nederlandse bedrijven mee aan Black Friday. In de Verenigde Staten is dat al decennialang de dag na Thanksgiving. Vandaag zijn veel mensen vrij in de VS en veel winkels bieden in de aanloop naar Kerstmis producten voor dumpprijzen aan.

"Vier jaar geleden kwamen er voor het eerst vragen bij ons binnen over Black Friday", zegt Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. "Nu doen steeds meer bedrijven er aan mee."

In tegenstelling tot de VS staan er in Nederland geen lange rijen voor de winkels; de producten worden voornamelijk online aangeboden. "Sinds gisteren heb ik al zeker dertig mails ontvangen met aanbiedingen", zegt een consument. Die komen voornamelijk van Amerikaanse bedrijven die haar gegevens hebben, maar ook steeds meer Nederlandse bedrijven bieden koopjes aan. "Ik heb een harde schijf nodig en die ga ik op deze manier kopen. Dat scheelt echt in de prijs."

Waarschijnlijk zijn er in Nederland nog heel wat mensen die niet weten wat Black Friday is, maar dat gaat veranderen, denkt Strouken. "Sinterklaas en Kerstmis komen eraan, mensen moeten inkopen doen en de commercie pakt alles aan om winst te maken. Dit is een grote kans en daarom wordt het hier waarschijnlijk ook groot." Niet voor niets verwijst het 'zwart' in Zwarte Vrijdag naar 'zwarte cijfers' en dat betekent winst maken.

Het is de zoveelste Amerikaanse traditie die overwaait naar Europa. Eerder namen we onder meer Moederdag, Valentijnsdag en Halloween over. Ze hebben ťťn ding met elkaar gemeen: bedrijven maken er enorme winsten mee.

Dat de commercie die nieuwe tradities verwelkomt, is dus logisch maar is er ook bij de consumenten behoefte aan? Volgens Strouken zijn sommige nieuwe gewoontes, zoals Halloween, een excuus om iets te vieren. "De samenleving is tegenwoordig erg individualistisch. Vroeger kende je je omgeving en de gemeenschap. De buurt en familie waren belangrijk. Dat is nu anders: en daarom is er meer behoefte aan openbare feesten, want mensen ontmoeten is niet meer zo vanzelfsprekend."

Een andere reden is volgens Strouken dat mensen "in deze jachtige samenleving" afleiding en avontuur zoeken. Halloween is dan een goede manier om even helemaal te ontsnappen uit het dagelijks leven, zegt ze.

Volgens Strouken is het lastig te onderzoeken hoe een traditie overwaait. "In het geval van Black Friday zijn het waarschijnlijk een paar middenstanders geweest die dit in de VS hebben gezien. Ze introduceren het in Nederland omdat ze denken dat het werkt en anderen nemen het over." De term Black Friday werd voor het eerst gebruikt in Philadelphia in de jaren 60. Daarna ontwikkelde het zich in de rest van de VS. In Nederland hebben we wel soortgelijke acties, zoals het V&D Prijzencircus en de Dolle Dwaze Dagen in de Bijenkorf. "Maar dat Zwarte Vrijdag vlak voor Sinterklaas en Kerstmis valt, komt natuurlijk wel heel goed uit", zegt Strouken. Volgens Strouken is het moeilijk vast te stellen wanneer een nieuwe traditie precies is geÔntroduceerd. "In 1982 vierde een groep Ierse studenten Halloween in Nederland, maar het kan best zijn dat het hier al eerder werd gevierd door Amerikanen, dus het is niet te meten wanneer het is begonnen." Ruim dertig jaar later is deze traditie nog altijd niet helemaal ingeburgerd, maar wint het ieder jaar aan populariteit.Minions in plaats van Zwarte Piet op school
Gisteren, 09:06 NOS nieuws

Op Utrechtse openbare scholen komen volgende week geen zwarte pieten langs. NRC Next schrijft dat ook gekleurde pieten niet welkom zijn. Op sommige scholen is een heel nieuw sinterklaasverhaal bedacht.

En op sommige scholen wordt Zwarte Piet zelfs vervangen door Minions, kleine criminele wezentjes uit de filmreeks Verschrikkelijke Ikke.

Racistisch

Dat Zwarte Piet niet welkom is, is beleid van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs (SPO) in Utrecht. Na overleg met de 32 aangesloten scholen was de conclusie dat er een alternatief moest komen. Omdat Zwarte Piet volgens hen racistische aspecten heeft, deed het bestuur een oproep aan de scholen.

"Iedereen is gelijk. En wij willen niet dat leerlingen zich gekwetst voelen en een maand lang ongelukkig rondlopen. Of flauwe grapjes moeten aanhoren", zegt voorzitter van het bestuur Thea Meijer in de krant. "De scholen zijn verder vrij om te bepalen hoe ze het feest van Sinterklaas verder invullen en vieren."

Gekleurde pieten

Ook gekleurde pieten komen volgende week niet langs op de Utrechtse openbare scholen. "Een alternatieve piet is eigenlijk niet aan de orde geweest", zegt Meijer. "Piet blijft een stereotype, welke kleur hij ook heeft. En dat willen we niet."

De discussie over pieten op school werd bij het bestuur aangezwengeld door een moeder van een van de scholen. Zij begon vorig jaar een procedure bij het College voor de Rechten van de Mens. Ze kreeg geen gelijk, maar het zette het bestuur wel aan het denken.

Kinderen mogen op sommige scholen wel nog gewoon verkleed als Zwarte Piet naar school komen. Of alle ouders het er mee eens zijn? Sommige willen wel graag gekleurde pieten. "Die zijn niet aanstootgevend", zegt een moeder in de krant. "En laten we eerlijk zijn, de pieten zorgen wel voor wat leven in de brouwerij. De Sint alleen is een beetje saai."

Drugssmokkel met ambulances leverde miljarden op
Vandaag, 01:54 NOS nieuws

Een Nederlandse drugsbende heeft 2,2 miljard euro binnengehaald door drugs in nep-ambulances naar Groot-BrittanniŽ te smokkelen. Eťn verdachte werd gisteren in Londen schuldig bevonden door een jury, twee anderen hadden eerder al bekend.

De bende had een wagenpark van vijf ambulances die waren uitgerust met geheime compartimenten voor de drugs. Vanuit Hoek van Holland reisden de smokkelaars verkleed als ambulancebroeders met de ferry naar Engeland.

De smokkelaars deden alsof ze patiŽnten naar Britse ziekenhuizen moesten vervoeren. Tijdens het onderzoek filmden agenten een keer een man die op krukken bij een hotel werd afgezet, maar later lopend naar buiten kwam.

45 keer

Afgelopen juni liep de bende tegen de lamp, toen een ambulance met ruim 50 miljoen euro aan drugs werd onderschept. Er was 193 kilo cocaÔne, 74 kilo heroÔne, 20.000 xtc-tabletten en 2 kilo MDMA aan boord. Ook werd een adreslijst met afnemers gevonden.

Door camerabeelden te bekijken ontdekte de Britse politie dat de bende in 14 maanden tijd zeker 45 keer de oversteek had gemaakt. Door dat aantal te vermenigvuldigen met de waarde van de drugs die werd gevonden, kwam de aanklager op een geschatte opbrengst van 2,2 miljard euro.

De straffen van de drie mannen, van 38, 51 en 55 jaar oud, worden later vastgesteld. Een vierde verdachte werd vrijgesproken.

Hamilton snelste tijdens eerste oefensessie GP van Abu Dhabi

Lewis Hamilton heeft tijdens de eerste oefensessie voor de GP van Abu Dhabi de snelste tijd gereden. De Brit was iets sneller dan teamgenoot Nico Rosberg.Kabinet in beroep tegen 'Starbucks-uitspraak'
Gisteren, 18:06 Volkskrant

Nederland gaat in beroep in de zogeheten Starbucks-zaak. Het beroep richt zich tegen het besluit van de Europese Commissie dat Nederland via belastingafspraken met het Amerikaanse koffiebedrijf ongeoorloofde staatssteun zou hebben verleend. Staatssecretaris Eric Wiebes van FinanciŽn heeft het besluit over de beroepsprocedure vrijdag bekendgemaakt. Het kabinet vindt dat Brussel 'niet overtuigend aaAdele breekt record in iTunes Top 30
Gisteren, 13:24 Het Parool

Adele heeft weer een record te pakken. De Britse zangeres staat deze week met elf nummers in de iTunes Top 30. Nooit eerder stond een artiest metHinder op Gentse stadsring na vondst verdacht pakket
Gisteren, 10:18 De Tijd

10:05 In Gent is de stadsring R40 vrijdagmorgen afgesloten voor alle verkeer ter hoogte van de Kortrijksepoortstraat na de vondst van een verdacht pakket.?MIVB ontslaat vijftal geradicaliseerde werknemers?

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft vier ŗ vijf werknemers ontslagen omdat ze als extremistische moslimactivisten een gevaar zouden vormen, staat zaterdag in de kranten L?Echo en De Tijd.

Staat verkoopt verzekeraar ASR
Gisteren, 15:06 Volkskrant

Na ABN AMRO gaat de staat nu ook de in 2008 genationaliseerde verzekeraar ASR verkopen. Minister Jeroen Dijsselbloem van FinanciŽn heeft dat vrijdag na de ministerraad bekendgemaakt. ASR wordt waarschijnlijk volgend jaar in delen naar de beurs gebracht. ASR kwam in oktober 2008 in handen van de staat door de nationalisatie van ABN AMRO en Fortis Nederland. ASR was daar de verzekeringspoot van. DeBemelmans stunt niet tegen Murray, bordjes hangen weer gelijk

Ruben Bemelmans is er in de tweede wedstrijd van de finale van de Davis Cup niet in geslaagd Andy Murray te kloppen. Hij werd in drie sets geklopt: 6-3, 6-2 en 7-5. Goffin had de eerste wedstrijd wel gewonnen, zodat het nu 1-1 staat.

'Te weinig geld naar spoorvervanging, te veel naar nieuwe stations'
Gisteren, 06:42 NOS nieuws

Prorail heeft te weinig geld besteed aan vervanging van oude spoorrails en te veel aan grote projecten, zoals stations. "Het financieel beheer zal echt anders moeten", zegt staatssecretaris Sharon Dijksma in een interview in De Telegraaf.

Volgens de krant gaat het om honderden miljoenen euro's die nog op de plank liggen voor vervanging van spoorrails. Eerder was er juist sprake van een tekort van 475 miljoen euro bij Prorail. Dijksma's voorganger Mansveld lag daarover onder vuur.

In het interview zegt Dijksma dat de top van het bedrijf wordt bekeken. "Die moet wellicht worden afgeslankt. En dat toch wat gesloten ingenieurscultuur van het bedrijf moet opener."

Gent weert Zenit-fans na straaljagerincident
Gisteren, 14:30 NOS nieuws

Bij de Champions League-wedstrijd AA Gent-Zenit St.Petersburg (op 9 december) zijn supporters van de Russische club niet welkom. Aanleiding is het neerhalen van een Russische straaljager deze week door Turkije.

"Gent telt een grote Turkse gemeenschap en de reputatie van de supporters van Zenit is bijzonder slecht", verklaarde burgemeester Danil Termont. Hij vreest voor ongeregeldheden in zijn stad. "Het was een moeilijke beslissing, maar ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad".

De burgemeester laat nog onderzoeken of hij de Zenit-fans rond de wedstrijddag ook uit de stad kan weren.

Grootste politie-inzet ooit bij Thanksgiving Parade
Donderdag, 22:18 NOS nieuws

In New York hebben vandaag zo'n 3 miljoen mensen de traditionele Thanksgiving Parade bezocht. Er stonden ongeveer 2500 politieagenten langs de route van de optocht. Dat is de grootste politie-inzet ooit op deze jaarlijkse feestdag.

In verband met de terreuraanslagen in Parijs was de beveiliging extra aangescherpt. Een deel van de extra agenten was uitgerust met machinegeweren en honden die explosieven kunnen opsporen. Ook werden nog eens 500 agenten toegevoegd aan de speciale Critical Response Command, een zwaar bewapende eenheid die na een aanslag snel kan uitrukken.

Drones

Ook hielden helikopters en drones de parade en de toeschouwers vanuit de lucht in de gaten.

Aan de Thanksgiving Parade, georganiseerd door warenhuis Macy's, deden zo'n 8000 artiesten en clowns mee. Ook kwamen er 13 fanfarekorpsen en 27 praalwagens voorbij. Een belangrijk onderdeel van de parade zijn gigantische ballonnen van stripfiguren en striphelden.

Genieten

Burgemeester De Blasio had de bezoekers van de parade gisteren op het hart gedrukt vooral te genieten van de feestdag en niet bang te zijn voor terreur. "We moeten voet bij stuk houden. Laten we in godsnaam niet ons leven laten bepalen door terroristen."

De parade verliep zonder problemen.

Thanksgiving is de dag waarop traditioneel dank wordt gezegd voor de oogst en andere goede dingen. Veel Amerikanen kijken eerst een American Football-wedstrijd en eten daarna kalkoen.

Gratie

Een andere traditie is dat de president op de dag voor Thanksgiving gratie verleent aan een kalkoen. Obama geeft altijd twee kalkoenen gratie. Dit jaar waren dat Honest en Abe. Ze mogen de rest van hun leven slijten op een kalkoenboerderij in Virginia.

Thanksgiving, dat altijd gevierd wordt op de vierde donderdag in november, wordt gezien als het begin van het feestseizoen dat tot het eind van het jaar duurt.

Lange rijen

Na Thanksgiving volgt Black Friday, de drukste dag van het jaar voor winkeliers. Amerikanen gaan dan massaal op koopjesjacht.

Veel winkels geven hoge kortingen en om daarvan te kunnen profiteren staan mensen soms al vanaf donderdagavond in lange rijen te wachten tot de winkels vrijdag open gaan.

Schepen Philip Heylen opent nieuwe cultuurtempel

Het nieuwe cultuurcentrum Gravenhof in Hoboken werd gisteren officieel geopend en dit weekend vinden er de eerste voorstellingen plaats. De renovatie van het kasteeltje had echter heel wat voeten in de aarde.

Zes kinderen voor Turkse kust verdronken
Gisteren, 11:36 Trouw

Bij twee bootongelukken voor de Turkse kust zijn in de EgeÔsche Zee zes kinderen verdronken. Een boot met 55 migranten die onderweg was naar hetTwee nieuwe arrestaties in terreuronderzoek
Gisteren, 11:30 De Tijd

11:27 Donderdag zijn er twee personen gearresteerd in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. In Brussel herneemt het leven ondertussen zijn normale gang.Palestijnse aanvallers doodgeschoten in Westelijke Jordaanoever

In de bezette Westelijke Jordaanoever zijn vrijdag opnieuw twee Palestijnse aanvallers doodgeschoten. Een van hen was in de omgeving van de stad Hebron blijkbaar opzettelijk ingereden op een groep soldaten en verwondde volgens het leger zes militairen. Andere soldaten schoten vervolgens de bestuurder dood.Combell - hosting, webhosting domeinnaam Verfrist - media & communicatie Belstat - Gratis statistieken Teller voor uw site
© 2000-2015 - 2link.be