NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Top3 Vlaamse datingsites
- Solden en kortingscodes
- Cursuswinkel Antwerpen

Hakenkruisvlaggen tegen windmolenpark in Groningen
Vandaag, 14:18

Bij het Groningse Zuidbroek zijn hakenkruisvlaggen in het weiland gezet. Bezet gebied is ťťn van de opschriften, net als Sperrgebiet, een term die tijdens de Duitse bezetting door de nazi's werd gebruikt om verboden gebied aan te duiden.

Omdat op deze plek een windmolenpark gepland staat, concludeert RTV Noord dat het hier gaat om een protest daartegen.

De politie heeft enkele vlaggen voor onderzoek meegenomen en vraagt in de buurt rond of de bewoners iets gezien hebben. De politie weet niet wie er achter de actie zit.

Tweede Wereldoorlog

Op de vlaggen staat ook de naam van energiebedrijf Innogy. Dat noemt de actie ongepast. "De grondeigenaren worden zelfs bedreigd. Dergelijke uitlatingen zijn buiten proportie, zeker nu de dagen eraan komen waarop we de Tweede Wereldoorlog herdenken en de vrijheid gaan vieren", schrijft Innogy.

Burgemeester Rein Munniksma van Midden-Groningen (waar Zuidbroek onder valt), gedeputeerde Nienke Homan en haar voorgangers Marc Calon en William Moorlag worden met naam genoemd op de vlaggen.

Eerder verschenen in het gebied al pamfletten waarop Munniksma en Moorlag als kampbeulen werden afgebeeld.
91-jarige Belgische krijgt zes maanden cel voor miljoenenfraude
Vandaag, 13:42

In BelgiŽ is een 91-jarige vrouw veroordeeld tot zestien maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk, voor witwassen, belastingfraude en het niet melden van miljoenen euro's op buitenlandse bankrekeningen. Ook krijgt ze een boete van 600.000 euro. Volgens de rechtbank in Gent was ze het meesterbrein achter grootscheepse fraude, schrijven Belgische media.

De vrouw uit Sint-Gillis-bij-Dendermonde werd samen met haar zoon door het Belgische Openbaar Ministerie vervolgd voor het achterhouden van zwart geld op een Luxemburgse rekening. Die rekening stond op naam van een offshore-vennootschap in Panama. De vrouw vloog volgens de aanklager in 2003 zelf naar Midden-Amerika om "een en ander te regelen".

De fraude zou al veertig jaar geleden zijn begonnen, maar pas in 2014 kon beslag worden gelegd op een rekening met 12,3 miljoen euro. Daarvan wordt nu 2,4 miljoen euro definitief in beslag genomen. Ook is 350.000 euro op een Luxemburgse rekening van haar 61-jarige zoon geconfisqueerd. De zoon kreeg een celstraf van acht maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk, en een boete van 240.000 euro.

Kordaat en stoutmoedig

"Haar kordaatheid en stoutmoedigheid is laakbaar en stemt de rechtbank niet tot mildheid", citeert De Standaard de rechter. De advocaat van de vrouw had gevraagd om een geestelijk onderzoek. Dit werd door de rechter afgewezen. "Ze komt naar voren als een pientere dame die zich tot op zeer hoge leeftijd inliet met fiscale spitstechnologie", tekent VTM Nieuws op.
Mechteld mag na foto Panorama Tubbergen niet meer promoten
Vandaag, 13:42

De 37-jarige Mechteld Geesing is aan de kant gezet door Tubbergen Bruist. Reden is een fotoshoot in het mannenblad Panorama. "De vertrouwensrelatie is niet meer te herstellen", schrijft de projectgroep die het Overijsselse dorp op de kaart wil zetten.

De vrouw was gebiedsmakelaar. Ze bracht bewoners, overheden en bedrijven die plannen hebben voor de plattelandsgemeente bij elkaar en zocht naar geld ervoor. Dat deed ze namens haar werkgever, Kienhuis Bouw.

Ook daar is ze vanochtend op straat gezet. "Mijn baas vertelde me onomwonden dat we niet meer bij elkaar passen. In die boodschap was hij heel stellig."

Wens vervuld

De gewraakte foto stond eind maart in het tijdschrift. Daarmee werd een wens vervuld die de Enschedese al sinds haar 16e koesterde.

Twee weken geleden concludeerde Tubbergen Bruist tijdens een vergadering nog dat het hier om een privťzaak ging. Maar over de foto ontstond landelijke ophef, schrijft RTV Oost.

Daarin liet Geesing weten dat ze zich ergerde aan de bemoeienis van de projectgroep met de foto's. Die reageerde weer: "Het dorp en de gemeente Tubbergen zijn in een negatief daglicht gesteld. Dat vinden wij jammer en geheel onnodig. Zo gaan wij in Tubbergen niet met elkaar om. Het is nu ondenkbaar dat Mechteld weer voor ons aan de slag gaat."
Britten willen beter contact met ex-koloniŽn, maar verleden knelt
Vandaag, 13:06

De regering van premier Theresa May is mede met het oog op de komende brexit bezig om de banden met de landen van het Britse Gemenebest aan te halen, maar die pogingen worden overschaduwd door een schandaal rond Britse burgers uit voormalige koloniŽn.

De zaak is bekend geworden als het 'Windrush-schandaal' en is genoemd naar een van de schepen waarmee na de Tweede Wereldoorlog inwoners van Britse koloniŽn, zoals Jamaica, naar Engeland werden vervoerd om daar het tekort aan arbeiders aan te vullen.

Tweederangs burgers

Tussen 1948 en 1971 zijn duizenden overzeese Britten op deze manier in het Verenigd Koninkrijk terechtgekomen. Daar kregen velen van hen te maken met discriminatie door autochtone Britten, die hen als tweederangs burgers beschouwden.

De strengere regelgeving die premier May invoerde als minister van Binnenlandse Zaken in 2010 bezorgde de overzeese Britten opnieuw problemen. Volgens die regels - bedoeld om illegale immigratie tegen te gaan - moesten zij na tientallen jaren alsnog bewijzen dat ze Brits staatsburger zijn. Velen konden dat niet en dat leidde tot schrijnende situaties.

Mensen werden geweigerd in ziekenhuizen of mochten Groot-BrittanniŽ niet meer in nadat ze in hun land van herkomst een familielid hadden begraven. Zeker 120 mensen die meer dan vijftig jaar geleden vanuit de CaraÔben naar Engeland waren gekomen zouden tot ongewenst vreemdeling zijn verklaard.

Aanhankelijkheidsbetuigingen

De publiciteit leidde tot verontwaardiging over de behandeling van de overzeese Britten, die een groot aandeel hadden in de wederopbouw van Groot-BrittanniŽ na de Tweede Wereldoorlog. Premier May heeft zich uitgeput in excuses en aanhankelijkheidsbetuigingen. "Deze mensen zijn Brits", zei ze deze week nog in het Lagerhuis.

Op een tweejaarlijkse bijeenkomst van de 52 voormalige koloniŽn die ooit samen met Groot-BrittanniŽ het Britse Rijk vormden en die nu het Gemenebest zijn, klonk kritiek, onder meer van de premier van Jamaica. Pijnlijk voor May, die het Gemenebest wil omvormen van een veredelde praatclub die sportwedstrijden organiseert tot een groep landen die handelsverdragen afsluit en zo tegenwicht kan bieden aan economische blokken zoals de Europese Unie.

Brexit

Op dit moment gaat nog geen 10 procent van de Britse export naar landen van het Gemenebest, terwijl bijna de helft naar EU-landen gaat. Londen wil daar verandering in brengen, mede gedwongen door de brexit.

Onder de leden van het Gemenebest zijn kleine landen zoals Kiribati en de Salomonseilande,n maar ook grote spelers als Nigeria, AustraliŽ, India en Pakistan. De vraag is of May deze landen op een lijn kan krijgen, want de belangen lopen vaak niet parallel. Er is zelfs onenigheid over de vraag of prins Charles nog wel het hoofd van het Gemenebest moet worden als opvolger van zijn moeder, koningin Elizabeth.
Muziek vermindert angst en pijn tijdens operatie
Vandaag, 13:06

De aanwijzingen waren er al, maar nu is het echt bewezen: patiŽnten die muziek luisteren voor, tijdens en na een operatie ervaren minder pijn of angst. Zelfs wanneer een patiŽnt onder volledige narcose is, kan via een koptelefoon afgespeelde muziek verlichting geven.

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Surgery. Volgens onderzoeker Rosalie KŁhlmann moeten patiŽnten de mogelijkheid krijgen om muziek te luisteren tijdens een operatie. "Er kunnen nu richtlijnen ten aanzien van chirurgie worden gemaakt. Muziek rondom de operatiekamer is eenvoudig toe te passen, is veilig, duurzaam en kent geen bijwerkingen." Wanneer zulke richtlijnen worden opgesteld is nog niet duidelijk.

Niet alleen patiŽnten hebben voordeel van muziek, maar ook chirurgen. Muziek biedt ze namelijk ontspanning, concentratie en geeft hen meer energie.
Koffers later door stiptheidsactie op Schiphol
Vandaag, 12:30

Aankomende reizigers krijgen vandaag op Schiphol hun koffers mogelijk met vertraging. Medewerkers van de bagageafhandeling houden een stiptheidsactie. Vakbond FNV Luchtvaart garandeert wel dat vertrekkende reizigers geen vlucht zullen missen.

De werknemers van afhandelaars Aviapartner, Menzies Aviation en Swissport klagen over een te hoge werkdruk en ongunstige roosters. Ook vinden ze hun loon te laag.

Onderhandelingen over een nieuwe cao liepen onlangs spaak. Tot gisteren hadden de bedrijven de tijd om aan de eisen van de FNV te voldoen. Dat gebeurde niet, vandaar dat de medewerkers vandaag sinds 07.00 uur strikt volgens de regels werken.

De actievoerders vinden dat zij de dupe zijn van de concurrentiestrijd tussen afhandelaars en de lage ticketprijzen, schrijft NH Nieuws.
Koolmees en Schouten: ambtelijke stukken alleen aan 'zijtafel'
Vandaag, 12:30

De ministers Koolmees en Schouten erkennen dat er ambtelijke 'stukken' waren over het omstreden besluit om de dividendbelasting af te schaffen. Zij waren allebei betrokken bij de formatie: Koolmees als onderhandelaar voor D66 en Schouten voor de ChristenUnie.

Vanochtend laaide de discussie over de dividendbelasting weer op: het ministerie van FinanciŽn erkent dat er ambtelijke stukken waren over die maatregel, maar maakt die niet openbaar.

Het onderwerp ligt gevoelig, omdat de oppositie verschillende keren heeft gevraagd op basis waarvan de dividendbelasting wordt afgeschaft. Premier Rutte zei steeds dat er "naar zijn beste weten" geen memo was dat ten grondslag lag aan de maatregel. De oppositie eist nu weer opheldering.

Niet aan hoofdtafel

Koolmees en Schouten zeiden dat de betrokkenen vanochtend nog eens contact met elkaar hebben gehad over wat ze zich precies herinneren. Koolmees zei dat de hoofdrolspelers "er geen herinneringen aan hebben" dat de ambtelijke stukken aan de "hoofdtafel" zijn besproken en dat hij zich dat ook goed kan voorstellen, omdat de details van maatregelen aan de orde zijn gekomen in deelsessies.

Ook Schouten benadrukte dat dit soort stukken niet "per definitie bij de fractievoorzitters terechtkomen". Ze voegde eraan toe dat je veel van de ambtelijke opvattingen als een soort onderlinge communicatie moet zien. Volgens haar was er geen sprake van officiŽle stukken die in het formatiedossier moesten komen.

Koolmees vindt het een goede traditie dat ambtelijke stukken geheim blijven en dat bijvoorbeeld brieven van belangenverenigingen en lobbyisten wel openbaar worden.
Zeeuwse dorpen verdronken, maar gingen soms ook aan de wandel
Vandaag, 11:54

Onder het Zeeuwse slijk liggen veel meer resten van verdronken dorpen dan tot nu toe gedacht. Op een kaart uit 2001 stond dat 117 stadjes waren weggevaagd door het water, maar het zijn er minstens 205.

Dat blijkt uit onderzoek van archeoloog Nathalie de Visser. "Ik hanteer een andere definitie. In het oude onderzoek werd alleen een dorp met een kerk meegeteld, maar Zeeland telde in de middeleeuwen ook veel gehuchten-zonder."

Maar ze kwam er ook veel op het spoor door nieuwe technieken: De Visser koppelt hoogtemodellen, grondradar en luchtfoto's met informatie uit (gedigitaliseerde) archieven.

Wandelend dorp

Zo ontdekte ze gehuchten uit de 10e eeuw, een enkeling zelfs nog wel ouder. De Sint-Felixvloed op 5 november 1530 - quade saterdach - verwoestte een groot aantal dorpen en eiste veel mensenlevens.

Maar in andere gevallen is er sprake van een "wandelend" dorp. De Visser: "Plaatsjes in de polder lagen binnendijks, op veengronden. Als bewoners daar natte voeten kregen, braken ze de huizen af en bouwden die verderop weer op."

Zo zijn er van het Zeeuws-Vlaamse Koudekerke in de loop der tijd drie varianten geweest. De bewoners van het dorp Saeftinghe (van het Verdronken Land van Saeftinghe) gingen voor het water op de loop en herbouwden hun huizen ůp de dijk.

Stenen hergebruikt

Vanwege de recycling van stenen vindt de archeoloog weinig resten in de bodem. "De stenen van de verdronken stad Reimerswaal zijn gebruikt voor huizen in Bergen op Zoom, die zien we daar dan terug."

De Visser begon haar onderzoek omdat de provincie een geschikte locatie zoekt voor een "verdwenen-dorp-experience." Ze wilde met haar bureau Edufact eerst in kaart brengen hoeveel er Łberhaupt waren.

Het aantal heeft haar verrast. Ze weet dat er veel geschiedenis in de Zeeuwse bodem ligt, maar vooralsnog kan ze nog geen schop de grond in steken. "Dat mag alleen als er gebouwd gaat worden. En er zijn in Zeeland nu eenmaal weinig nieuwbouwprojecten."
Toezichthouder strenger over toegevoegd water op etiket vis en vlees
Vandaag, 11:18

Vlees- en visproducenten moeten binnenkort duidelijk op de verpakking zetten of er toegevoegd water in hun product zit. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil dat de producenten dat doen vanaf 10 juli.

De Europese Commissie kwam eind 2014 al met nieuwe regels voor etikettering op voedselverpakkingen, maar ook na de Brusselse verordening gaat het volgens de NVWA niet in alle gevallen goed. Voor de toezichthouder is het toevoegen van water aan producten niet de hoogste prioriteit, omdat het geen gevaar vormt voor de gezondheid.

Voor 2014 hoefde het ingrediŽnt 'water' niet op het etiket als het minder dan 5 procent uitmaakte van het gewicht van het product. Daarna moest water op het etiket, ook al was het aanwezig in geringe hoeveelheden.

Tv-programma De Keuringsdienst van Waarde liet eind 2015 zien dat aan pangasiusfilet die in de supermarkt wordt verkocht soms 20 tot 50 procent water wordt toegevoegd.

Water voor smeuÔgheid

"Wat erin zit, moet erop staan", zegt woordvoerder van de vleessector Dť van de Riet in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens Van de Riet wordt water onder meer gebruikt om producten smeuÔger te maken en om marinades beter te laten intrekken.

Hij gaat niet in op de verhalen over het sjoemelen met water om het gewicht en dus de prijs van het product omhoog te krijgen. "Om dat soort ideeŽn de kop in te drukken, is het goed dat het nu op het etiket komt."

Van de Riet gelooft niet dat het vermelden van de hoeveelheid water op etiketten consumenten ervan zal weerhouden het product te kopen. "Uiteindelijk zal kwaliteit leidend zijn, dus etiketten zullen niet een groot afschrikwekkend effect hebben. Als er te veel vocht in een product zit, zal de consument het vanzelf niet meer kopen."

Als bij vlees- en visproducten na 10 juli niet de hoeveelheid water op het etiket staat vermeld, kan de NVWA een waarschuwing geven of boetes opleggen.
Leiders van beide Korea's voortaan verbonden via hotline
Vandaag, 11:18

De leiders van Noord- en Zuid-Korea kunnen voortaan direct met elkaar telefoneren via een hotline. Vanochtend is de verbinding getest. De lijn is onder meer bedoeld om "misverstanden in tijden van spanningen" te voorkomen.

Verwacht wordt dat de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar de komende dagen voor het eerst via de hotline spreken. Begin dit jaar was er al een andere hotline aan de gedemilitariseerde grens heropend voor het "delen van informatie".

Veel media-aandacht

Volgende week ontmoeten de Koreaanse leiders elkaar in de grensplaats Panmunjom. Het topoverleg trekt de aandacht van de wereldpers. Een kleine 900 journalisten uit 34 landen hebben zich laten accrediteren. Met de media uit Zuid-Korea erbij zal de bijeenkomst worden verslagen door bijna 3000 journalisten.

Belangrijk onderwerp op de agenda is het nucleaire programma van Noord-Korea. Kim Jong-un heeft zich lange tijd onverzoenlijk opgesteld en ondanks wereldwijde protesten allerlei rakettesten gedaan. Met de Amerikaanse president Trump was hij in een felle ruzie verwikkeld, met zware dreigementen over en weer.

CIA-baas was in Noord-Korea

De spanningen zijn afgenomen nu Noord-Korea bereid lijkt tot diplomatiek overleg. Kim Jong-un wil niet alleen praten met Zuid-Korea, maar ook met de Verenigde Staten.

Het is de bedoeling dat Trump en Kim elkaar ergens in de komende maanden ontmoeten, maar plaats en datum zijn nog niet vastgesteld. Deze week werd bekend dat het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst Mike Pompeo in Noord-Korea op bezoek is geweest om het topoverleg voor te bereiden.

Pompeo staat op de nominatie om de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken te worden.
Invallen bij datingsites in onderzoek nepprofielen
Vandaag, 11:18

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft invallen gedaan bij meerdere bedrijven die datingssites runnen in een onderzoek naar nepprofielen. Het onderzoekt loopt nog, maar de ACM waarschuwt gebruikers van die sites nu alvast voor profielen van mensen die niet bestaan.

"Het lijkt erop dat veel mensen die dergelijke datingsites bezoeken contact leggen met een nepprofiel", zegt Jeroen Nugteren van de ACM. "Terwijl ze denken dat ze contact hebben met een leuke mevrouw of meneer zit aan de andere kant een persoon die betaald wordt om het contact zo lang mogelijk vol te houden. Vaak moeten klanten van die sites per bericht betalen. Het kan in de duizenden euro's lopen."

Het bestaan van nepprofielen is al langer bekend. De ACM waarschuwde hiervoor al en wil de sites nu dus aanpakken, ook sites die zelf kenbaar maken dat ze met nepprofielen werken. "Op sommige sites wordt in de kleine lettertjes gezegd dat je te maken kan krijgen met een chatoperator, dus iemand die wordt betaald voor het contact", zegt Nugteren. "De vraag is nu of dat voldoende duidelijk is of dat het alsnog om misleiding gaat. Het zijn juist vaak wat kwetsbaardere mensen die op deze sites contact zoeken."

Ontwijkende antwoorden

Wie de kleine lettertjes over het hoofd ziet of niet leest, kan ook aan andere zaken merken dat hij of zij waarschijnlijk te maken heeft met een nepprofiel. "Je moet sowieso meteen alert zijn als je per bericht moet betalen. En verder kan het een signaal zijn als je in korte tijd een stortvloed aan berichten krijgt. Wat ook een teken kan zijn, is als je ontwijkende antwoorden krijgt bij een verzoek om contact te hebben via andere kanalen, zoals e-mail of telefoon. Als de andere kant dat steeds afhoudt, moet je je even achter de oren krabben."
Rusland verwikkeld in kat-en-muisspel met berichtenapp Telegram
Vandaag, 10:42

Berichtenapp Viber heeft problemen in Rusland, streamingdienst Twitch hapert, muziekplatform Spotify ook en de website van een Volvo-dealer in Moskou is onbereikbaar, maar Telegram doet het nog. Dat terwijl die berichtenapp het beoogd doelwit is van de Russische internetwaakhond Roskomnadzor.

Sinds een paar dagen doet Rusland verwoede pogingen om de app in Rusland te blokkeren, maar vooralsnog zonder succes. Het begon vorige maand met de uitspraak van een rechter in Moskou: Telegram moest de encryptiesleutel doorspelen aan de geheime dienst FSB.

De geheime dienst wil berichten lezen die via de app worden verstuurd. Dat is nodig, vindt de FSB, omdat er allerlei terroristische groepen berichten uitwisselen op Telegram. Maar Telegram weigert de sleutel te geven, omdat het bedrijf vindt dat de privacy van gebruikers zwaarder weegt. Eind vorige week begon Roskomnadzor daarom met de blokkade, die is uitgemond in een kat-en-muisspel.

De internetwaakhond laat telkens de IP-adressen van de servers van Telegram uit de lucht halen. Waarna het bedrijf elders serverruimte inkoopt, onder meer bij clouddiensten van de Amerikaanse bedrijven Amazon, Apple, Google en Microsoft. Roskomnadzor blokkeert vervolgens ook die servers en daardoor krijgen andere websites problemen.

In totaal zijn er nu al bijna 20 miljoen IP-adressen geblokkeerd. Maar de problemen bij Telegram lijken mee te vallen, vertelt ict-beveiliger Niels Groeneveld. "De blokkade blijkt niet bijzonder effectief. Heel veel Russische Telegramgebruikers geven aan dat de app nog werkt, wel minder stabiel dan anders."

Roskomnadzor heeft Apple en Android ook gevraagd om Telegram niet meer aan te bieden in hun appstores, maar die bedrijven geven daar geen gehoor aan.

Persoonlijk belang

Telegram werd in 2013 opgericht door de Russische broers Nikolai en Pavel Doerov, die ook de oprichters zijn van VK, de Russische variant van Facebook. Het Telegram-hoofdkantoor en de servers staan in Berlijn.

Het bedrijf claimt wereldwijd zo'n 200 miljoen gebruikers te hebben. Volgens de 33-jarige Pavel Doerov is maar zo'n 7 procent van die gebruikers Russisch. "Als we die markt verliezen, maken we dat binnen een paar maanden weer goed in andere regio's", schrijft Doerov op zijn eigen Telegram-kanaal. "Maar ik hecht er persoonlijk belang aan om alles te doen voor onze Russische gebruikers wat binnen onze mogelijkheden ligt."

Telegram is populair in landen waar de vrijheid van meningsuiting beperkt is. Dat komt doordat de berichten goed beveiligd zijn. Veel mensen in het Midden-Oosten gebruiken de app. Alleen Iran telt al 40 miljoen Telegram-gebruikers, oftewel de helft van de bevolking. Twee weken geleden blokkeerde de Iraanse overheid Telegram overigens ook.

De Russische blokkade van Telegram staat niet op zichzelf. Het land is al langer bezig grip te krijgen op het internet, vertelt correspondent Geert Groot Koerkamp in Moskou. "Een van de eerste slachtoffers daarvan was Doerov in 2014, in de hoedanigheid van topman bij VK. Rusland probeerde informatie los te krijgen over mensen die daarop zaten. Dat werd geweigerd en toen is Doerov opgestapt."

Hij vertrok daarna ook uit Rusland en verklaarde dat hij niet de intentie had om terug te keren. "Het land is op dit moment onverenigbaar met internet-ondernemerschap", zei hij destijds.

De rest van het internet

In 2016 blokkeerde Roskomnadzor het werkgerelateerde sociale netwerk LinkedIn, omdat het bedrijf gegevens van Russen buiten Rusland opsloeg.

Ict-beveiliger Groeneveld denkt dat Rusland zich misschien wel voorbereid op een volgende stap. "Deze maand zei een adviseur van Poetin dat Rusland er klaar voor is om onafhankelijk te opereren van de rest van het internet. De blokkade van Telegram kan je ook zien als oefening om te kijken in hoeverre dat ook echt lukt."
Google: sms'en op Android moet via internet, net als WhatsApp
Vandaag, 10:42

De kans is groot dat als je dit bericht leest op een Android-telefoon, WhatsApp je belangrijkste chat-app is. Het wordt in Nederland door miljoenen mensen gebruikt. Maar op je telefoon staat ook standaard een andere berichten-app geÔnstalleerd. En die gaat Google veranderen, vertelt het bedrijf aan techsite The Verge.

Die app werkt namelijk nog via sms, wat een verouderd concept is. Het verloopt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld WhatsApp, niet via internet. Je kunt daardoor geen foto's versturen (daar heb je MMS voor nodig) en videobellen is er al helemaal niet bij.

Zoveelste poging Google

Het is de bedoeling dat de standaard berichten-app op je Android-telefoon straks net als WhatsApp en iMessage, de berichten-app op de iPhone, het mogelijk maakt om via je databundel berichten te versturen. Als je geen internet hebt of de telefoon of provider van de ontvanger de nieuwe werkwijze niet ondersteunt, verstuur je het tekstbericht op de oude manier.

De verandering betekent daarnaast dat Google de ontwikkeling van een andere app om berichtente versturen, Allo, tijdelijk stillegt. Dat was de meest recente poging van het bedrijf om een plekje te veroveren in de drukke markt van chat-apps.

De internetgigant heeft wat dat betreft inmiddels een aardige geschiedenis opgebouwd. Herinner je je bijvoorbeeld Google Talk nog of Hangouts? Allemaal pogingen om te concurreren met WhatsApp, maar ook met Facebook Messenger en iMessage van Apple.

Dit keer pakt Google het anders aan: de sleutel tot succes komt bij de providers te liggen (waarmee Google lijkt te erkennen dat er geen eigen populaire chat-app komt). De nieuwe functionaliteit werkt via de standaard Universal Profile for Rich Communication Services (RCS). Die is ontwikkeld door de telecomindustrie als reactie op de populariteit van WhatsApp. Net als die app ondersteunt de technologie een scala aan opties zoals groepschats, voice-over-internet en videobellen.

Geen end-tot-end-encryptie

Dit betekent dat het aan de providers is om RCS op Android-telefoons te ondersteunen. Volgens The Verge weet Google niet wanneer dit gaat gebeuren, de verwachting is binnen een jaar. Ook is het onduidelijk wanneer de ondersteuning in de Europese Unie en in de VS beschikbaar komt. Het betekent ůůk dat de standaard op de iPhone zou moeten werken. Maar of Apple van plan is dit mogelijk te maken, is onduidelijk.

Wat daarnaast ontbreekt, en dat mag in 2018 toch wel een opvallende keuze worden genoemd, is end-to-end-encryptie. Dit betekent dat berichten zo goed zijn versleuteld dat het voor de dienstverlener (in dit geval de telecomprovider) niet mogelijk is om mee te kijken.

Dit is een bewuste keuze van de providers, die vaak een goede relatie onderhouden met overheden en hen de mogelijkheid willen geven berichten te kunnen kezen. De enige twee partijen die versleutelde berichten kunnen lezen zijn de zender en ontvanger. WhatsApp, Signal en iMessage bieden dit standaard wel aan.

Nederland

In hoeverre de chat-app op korte termijn zal worden ondersteund door providers in Nederland, is onbekend. Een woordvoerder van Google zegt in een reactie dat de ontwikkeling van de dienst nog gaande is en heeft daarnaast geen zicht op de plannen van de telecomproviders.

Tele2 laat weten er goed naar te kijken, maar gaat het pas ondersteunen als de behoefte aan de dienst groeit. "Op dit moment is dat nog niet het geval." De NOS heeft KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile ook om een reactie gevraagd.
Zesde Koningsspelen geopend, koning ontbijt mee in Twello
Vandaag, 09:30

Koning Willem-Alexander is aanwezig bij de opening van de Koningsspelen op de Brede School De Fliert in Twello. Met ruim 500 kinderen opende hij de spelen die vandaag voor de zesde keer worden gehouden.

Met het thema van dit jaar 'Binnenstebuiten' worden kinderen gestimuleerd om veel buiten te spelen. Er doen ruim 1,2 miljoen kinderen mee van meer dan 6000 basisscholen uit Nederland, het Caribisch gebied en Nederlandse scholen in het buitenland.

Koningin MŠxima is er vandaag niet bij. Ze woont als speciaal gezant voor de Verenigde Naties een vergadering bij van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds in Washington.

Koningsdag in Groningen

De koninklijke familie viert Koningsdag dit jaar in Groningen. Tijdens het bezoek willen ze extra aandacht besteden aan de problemen die zijn veroorzaakt door de gaswinning. De koning heeft de stad al meerdere malen bezocht. Buiten het zicht van de media sprak hij toen met slachtoffers over de aardbevingen en de schade aan huizen.

Elk jaar worden de Koningsspelen op de laatste vrijdag voor Koningsdag (27 april) georganiseerd. Omdat het volgend jaar op die dag Goede Vrijdag is, worden de spelen een week eerder gehouden, op vrijdag 12 april.
Station Berlijn dicht om ontmanteling vliegtuigbom
Vandaag, 09:30

Vanwege het onschadelijk maken van een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog wordt een aanzienlijk deel van het centrum van Berlijn vandaag urenlang ontruimd. In een straal van 800 meter rond de plaats van de bom in de Heidestrasse liggen onder meer het Hauptbahnhof, een paar ziekenhuizen en een aantal ministeries.

Het station wordt in de loop van de ochtend afgesloten en doorgaande treinen stoppen niet meer om reizigers te laten uit- of instappen. Dat betekent overlast voor veel mensen. Volgens Deutsche Bahn reizen dagelijks 300.000 mensen via het Hauptbahnhof.

Vliegverkeer

Ook het vliegverkeer op luchthaven Tegel wordt stilgelegd. Weliswaar ligt Tegel niet in het bedreigde gebied, maar voor vliegverkeer geldt een grotere veiligheidszone van bijna vier kilometer. Ook auto's mogen tijdens de ontruiming het gebied niet in.

De rechtbank in het gebied heeft alle 21 zaken voor vandaag uitgesteld en ziekenhuizen worden deels ontruimd. Naar verwachting is de bom in de loop van de middag onschadelijk gemaakt.

Regelmatig worden in Duitsland nog onontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Sommige worden geruimd, andere kunnen blijven liggen omdat ze geen direct gevaar opleveren.

Van de meer dan een miljoen bommen die de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog op Duitsland hebben afgegooid is circa twintig procent niet ontploft. Van deze circa 250.000 blindgangers is de ligplaats van zo'n 100.000 stuks nog niet bekend.
Terreurgroep ETA maakt excuses voor het aangerichte leed
Vandaag, 08:54

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft spijt betuigd voor het zware leed dat ze de afgelopen decennia met terreuraanslagen heeft aangericht. In een verklaring in twee Baskische kranten verontschuldigt de ETA zich met name bij de slachtoffers die geen directe rol hebben gespeeld in het conflict.

De ETA werd opgericht in de jaren 50 en wilde door terroristische moordaanslagen, martelingen en ontvoeringen een onafhankelijk Baskenland afdwingen in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. Zeker 800 mensen kwamen om het leven: politici, militairen en burgers.

Direct verantwoordelijk

De separatisten verklaren zich "direct verantwoordelijk" en schrijven verder dat dit alles nooit had mogen gebeuren en ook niet zo lang had mogen duren.

In de verklaring staat niet welke consequenties de ETA verbindt aan de spijtbetuiging. In 2011 heeft de beweging een eenzijdige wapenstilstand afgekondigd en naar eigen zeggen alle wapens ingeleverd. Begin volgende maand heft de beweging zich definitief op.

In gevangenissen in Spanje zitten nog ETA-terroristen. De separatisten hopen dat de opheffing van de ETA en de excuses ertoe leiden dat de gevangenen naar cellen in Spaans Baskenland worden overgeplaatst.
GeŽvacueerde bewoners vulkaaneiland Vanuatu misschien nooit meer terug
Vandaag, 08:54

De vulkaan Manaro blijft maar as spuwen en levert gevaar op voor de bewoners. Bijna alle 11.000 inwoners van het eiland zijn daarom halsoverkop geŽvacueerd en de vraag is of ze ooit nog terug kunnen.

Ambae ligt in het in het eilandenstaatje Vanuatu, ten oosten van AustraliŽ in de Stille Oceaan. Het land bestaat uit tachtig eilanden waarop zo'n 280.000 mensen wonen. Op het eiland Ambae staat de Manaro, een vulkaan die al sinds 2005 rommelt.

Daar is de situatie nu echt wanhopig, zegt correspondent Robert Portier in het NOS Radio 1 Journaal vanuit AustraliŽ. "De vulkaan is alweer een paar weken actief. Daardoor is er veel as vrijgekomen. Op sommige plekken ligt wel 30 centimeter." De meeste bewoners van het eiland zijn zelfvoorzienende boeren. Met as over hun gewassen kunnen ze niet oogsten en hebben ze geen eten. Ook het water is vervuild.

Het is voor de inwoners onmogelijk op het eiland te leven. "Door de hoeveelheid as is het moeilijk om adem te halen en kampen veel mensen met gezondheidsklachten zoals problemen met de keel of diarree."

Ook in hun huis zijn mensen niet meer veilig. Het heeft de afgelopen dagen geregend, waardoor de as zwaarder geworden is. "Door het gewicht van de as zijn huizen ingestort."

Nooit meer terug?

Bijna alle 11.000 inwoners zijn nu vertrokken en het is onduidelijk wanneer het weer verantwoord is om terug te gaan. Het is de tweede keer in korte tijd dat de vulkaan uitbarst. In september werden bewoners ook al geŽvacueerd. Een maand later mochten ze weer terug, maar nu hebben ze dus alweer hun spullen moeten pakken.

De Manaro is volgens Robert Portier een van de gevaarlijkste actieve vulkanen. "Het is niet te voorspellen wanneer die tot rust komt en hoe lang het duurt tot volgende uitbarsting. Bewoners mogen blijven als ze willen, maar het lijkt er niet op dat dit nu zin heeft om dat te doen."

De bewoners gaan in eerste instantie naar het oosten van Ambae. "Daarna hangt het er vanaf hoe lang de overheid er over doet om grond aan te kopen in de omgeving, zodat bewoners daar naartoe kunnen verhuizen."

Dat gaat niet zonder slag of stoot: bij de evacuatie van september draaiden overheden van de andere eilanden op voor de kosten van de evacuaties. "Die overheden willen nu dat eerst al die rekeningen worden voldaan, voor er nieuw land wordt aangekocht."

Inwoners denken dus dat het nog wel even kan duren voor er een nieuwe plek voor ze gevonden. Ondertussen raken de voedselvoorraden op. "Mensen houden het waarschijnlijk niet langer dan een paar dagen vol", zegt Robert Portier.
Ministerie: wel stukken over dividendbelasting, maar niet openbaar
Vandaag, 08:18

Tijdens de formatie zijn stukken opgesteld over de afschaffing van de dividendbelasting, maar die worden niet openbaar. Twee onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hadden een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur om de stukken te kunnen bestuderen.

Het ministerie van FinanciŽn wijst dat verzoek af. Het erkent dat er stukken van ambtenaren bestaan, maar vindt dat het belang van openbaarmaking niet opweegt tegen het voorkomen van "onevenredig nadelige gevolgen" voor de betrokkenen.

Afschaffing van de dividendbelasting is een van de meest omstreden maatregelen in het regeerakkoord. De kritiek van de oppositie spitste zich toe op de vraag wat de achtergrond is van de afschaffing en welke stukken eraan ten grondslag lagen.

Vrije gedachtenwisseling

Premier Rutte zei in de debatten daarover dat er "naar zijn beste weten geen memo over heeft bestaan", maar hij zei toen ook al dat ambtelijke stukken niet openbaar zouden worden gemaakt, omdat dat de vrije gedachtenwisseling in de formatie zou schaden.

Het ministerie schrijft nu in de afwijzing dat "openbaarmaking van de stukken afbreuk doet aan de bescherming van noodzakelijke vertrouwelijkheid waarin de informatiebesprekingen en -onderhandelingen plaatsvinden en de daaraan deelnemende partijen hun standpunten moeten kunnen bepalen."

Het ministerie voegt eraan toe dat "openbaarmaking van zulke documenten ertoe kan leiden dat het vertrouwen en de verstandhouding tussen regeringspartijen, kabinet, specifieke bewindspersonen en Kamerfracties, ook na voltooiing van de formatie wordt verstoord".

GroenLinks-leider Klaver wil opheldering van het kabinet.
Zeker twintig gewonden bij treinongeluk in Salzburg
Vandaag, 07:06

Bij een treinongeluk in Salzburg zijn zeker twintig gewonden gevallen. Het ongeluk gebeurde even na 05.30 uur toen twee treinen op het centraal station van de Oostenrijkse stad met elkaar in botsing kwamen. Hoe dat kon gebeuren is nog niet duidelijk.

Bij een van de treinen zou het gaan om een volgepakte internationale passagierstrein die onderweg was van ZŁrich naar Wenen. Volgens de eerste meldingen hebben de meeste slachtoffers lichte verwondingen.
Wekdienst 20/4: Koningsspelen en Doutzen Kroes reikt natuurprijs uit
Vandaag, 07:06

Goedemorgen! In heel Nederland worden vandaag de Koningsspelen gehouden en in Kaapstad start het proces tegen Guus Kouwenhoven.

Ook vandaag weer zonnig weer, maar de wind draait naar west tot noordwest. Het wordt daardoor minder warm dan gisteren, met 21 tot 23 graden in de kustprovincies en landinwaarts nog wel 25 tot 27 graden.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Op veel Nederlandse scholen zijn voor de zesde keer de Koningsspelen. Er wordt in de ochtend ontbeten op scholen en daarna gesport. Koning Willem-Alexander is erbij in Twello. In Kaapstad, in Zuid-Afrika, start het proces tegen Guus Kouwenhoven over de vraag of hij kan worden uitgeleverd aan Nederland. Kouwenhoven moet hier een celstraf van 19 jaar uitzitten voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia en Guinee. Drie jonge natuurbeschermers krijgen de Future For Nature Awards, fotomodel Doutzen Kroes reikt ze uit. De jongeren motiveren ieder op een innovatieve manier mensen om de natuur te beschermen.

Wat heb je gemist?

In twee kantoortorens in Den Haag mogen medewerkers niet in grote groepen bij elkaar staan, omdat de vloerconstructie niet betrouwbaar is. Dat meldt NRC. Naast de torens aan de Turfmarkt zijn ook andere overheidsgebouwen in Den Haag, en nog honderden andere gebouwen in Nederland mogelijk onveilig door de toegepaste vloerconstructie. De problemen kwam aan het licht nadat bij Eindhoven Airport een parkeergarage in aanbouw met dezelfde constructie was ingestort.

Ander nieuws uit de nacht:

Armstrong schikt voor vijf miljoen met Amerikaanse overheid: de langverwachte rechtszaak komt er niet. Volgens de Amerikaanse overheid heeft Armstrong fraude gepleegd met overheidsgeld door doping te gebruiken tijdens de wedstrijden. Zuid-Afrikaanse president verlaat Britse top vanwege protesten: in het noorden van Zuid-Afrika zijn de afgelopen dagen winkels geplunderd, auto's in brand gestoken en wegen geblokkeerd. 'Honderden bedrijven adverteren ongemerkt op omstreden YouTube-kanalen': op deze manier hebben de adverteerders meebetaald aan de kanalen van bijvoorbeeld rechts-extremisten, pedofielen en aanhangers van het Noord-Koreaanse regime, meldt CNN. Oudste Amerikaanse terdoodveroordeelde in decennia geŽxecuteerd: De 83-jarige moordenaar Walter Moody kreeg een dodelijke injectie in een gevangenis in de plaats Atmore.

En dan nog even dit:

Een Amerikaanse senator heeft geschiedenis geschreven door haar pasgeboren baby mee te nemen naar een stemming van de Senaat. Baby's zijn pas sinds deze week toegestaan in de vergaderzaal.

De senatoren hebben de regels aangepast omdat ze naar eigen zeggen aan de kaak willen stellen dat de VS geen ouderschapsverlof kent, als een van de weinige westerse landen. Senator Tammy Duckworth uit de staat Illinois maakte daarop meteen gebruik van de nieuwe regels en nam haar tien dagen oude baby mee naar haar werk.


Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be