NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen

Week in beeld: Barcelona, bosbranden en boerka-stunt
Vandaag, 18:36

De aanslag in Barcelona is het dieptepunt deze week. Een busje rijdt met hoge snelheid over de drukbezochte Ramblas. Er vallen veertien doden en meer dan honderd gewonden. Een groep vermoedelijke daders, een terreurcel van twaalf Marokkaanse jongeren, wordt nog geen drie dagen later opgerold.

Grote brandhaarden blijven maar oprukken in Europese landen. Op verschillende plekken is het aanhoudend heet en droog. Portugal, Frankrijk, Spanje, Griekenland, ItaliŽ, Montenegro, KroatiŽ en BosniŽ worden zwaar getroffen.

Er loopt een schip aan de grond in de Westerschelde en er stapt een Nederlander in het huwelijksbootje: de dochter van een sultan uit MaleisiŽ trouwt haar Dennis uit Lisse. En we zien, zoals elk jaar rond deze tijd, de Perseiden: de vallende sterren, of beter gezegd, het stof en steen van meteoren die verbranden in onze atmosfeer.

De week in beeld in tien foto's en een video.
Striptekenaars boos op curator Rotterdams stripmuseum
Vandaag, 18:36

Striptekenaars zijn boos op de curator van het failliete stripmuseum Strips! in Rotterdam. De boedelredder zou 75 euro vragen aan striptekenaars hun uitgeleende werken terug willen halen.

Illustrator Robert van der Kroft ziet de regeling als een poging van de curator om "de boel financieel uit te melken over de hoofden van de stripmakers." De tekenaar van de strips Sjors en Sjimmie en Claire schrijft op Facebook in de bres te springen voor collega's.

Tekenaar Marc Scherbateyev voelt zich ook benadeeld door de gang van zaken en heeft inmiddels advies gevraagd aan zijn advocaat Claudia Berghout. Scherbateyev roept andere tekenaars op om dat ook te doen.

Niet gebruikelijk

Volgens de advocaat is een betaling van 75 euro niet gebruikelijk. "Het is de taak van de curator om uit te zoeken wat van wie is. Pas als er specifieke kosten worden gemaakt zoals verzendkosten, kunnen die in rekening worden gebracht", aldus Berghout tegen RTV Rijnmond.

Berghout laat weten dat ze een klacht heeft ingediend bij de rechter-commissaris. "Die kan de curator de instructie geven om de eis in te trekken", legt ze uit. Ze hoopt deze week een reactie te krijgen.

De curator was niet bereikbaar voor commentaar.
Honderden Nederlanders al 17 uur gestrand in trein
Vandaag, 18:00

Het Sziget-festival in Boedapest is voor honderden Nederlanders anders geŽindigd dan verwacht. De trein waarmee zij van Hongarije naar Nederland reizen staat al sinds vannacht stil. Naar verwachting gaat de treinreis al met al 42 uur duren.

Door hevig noodweer in Oostenrijk brak een bovenleiding. Daardoor kwam de trein met 900 passagiers, vooral Nederlanders, stil te staan bij station Andorf in Oostenrijk. Jochem Giesen uit Leiden is onder de passagiers. Hij dacht in eerste instantie dat de trein snel weer in beweging zou komen. "Er werd eerst gedacht dat het een uurtje ging duren. Ik ging slapen en zag toen ik wakker werd dat we nog niets waren opgeschoten."

17 uur stilstand

De vermoeide festivalbezoekers vertrokken gisteren om 15.15 uur uit Boedapest. Zij kochten hun kaartje voor de Nederlandse festivaltrein bij Festival.Travel. Volgens die organisatie zou de trein om 17.00 uur weer vertrekken, maar hij staat nog stil. De reizigers komen op z'n vroegst morgenochtend om 06.00 uur aan op eindstation Amersfoort.

Een gelukje voor de gestrande reizigers is dat de trein stilstaat op een station. Ze kunnen dus naar buiten om de benen te strekken of wat te kopen bij de plaatselijke supermarkt. De sfeer in de trein is goed, zegt Jochem. "We kunnen een beetje Netflix kijken en kaartspelletjes spelen."

Festival.Travel heeft geprobeerd om de treinreizigers zo snel mogelijk weg te krijgen, maar dat is niet gelukt, vertelt woordvoerder Ruud Bongaerts. "Voor en achter de trein staan andere treinen, dus we kunnen geen kant op", zegt hij. "Ook hebben we geprobeerd om bussen naar de trein te krijgen, maar de situatie is door het noodweer zo slecht in Oostenrijk dat de bussen daar niet kunnen komen."

Festivalbezoeker Giesen vond het regenachtige weer in eerste instantie helemaal niet erg. "Tijdens het festival was het erg warm, dus de regen was wel lekker verkoelend."

Maar het weer sloeg snel om met windstoten van 120 kilometer per uur, hevige regenval en blikseminslag. Daardoor is het treinverkeer bij de Oostenrijks-Duitse grens dus stilgelegd. In Oostenrijk kwamen twee mensen om en raakten zo'n honderd mensen gewond toen een feesttent instortte.

Nieuwe vrienden

Op Twitter vragen treinreizigers om restitutie. Aan die oproep wordt waarschijnlijk geen gehoor gegeven. "Het is overmacht", zegt Bongaerts van Festival.Travel. "Als je kijkt naar wat er gisteren is gebeurd, zie je dat het niet zomaar een stormpje is geweest. We hebben geluk gehad dat we veilig zijn."

Giesen bekijkt het van de positieve kant. "We zitten hier met goede vrienden. Zelf ben ik met ťťn vriend gekomen, en nu heb ik al een paar nieuwe vrienden gemaakt."
Doden en gewonden bij treinontsporing in India
Vandaag, 17:24

In de Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn zeker vijf doden en tientallen gewonden gevallen toen vijf treinstellen van de rails afliepen en op elkaar botsten. Het ongeluk met de sneltrein gebeurde in het district Muzaffarnagar, noordelijk van de hoofdstad New Delhi.

Op foto's op Twitter is een ravage te zien op de rampplek: sommige treinstellen zijn bovenop elkaar terechtgekomen, andere zijn gekanteld.

Treinreizigers slaagden erin met de hulp van de spoorwegpolitie en vrijwilligers om uit de treinstellen te klimmen. De oorzaak van de ontsporing wordt onderzocht.

Er is onduidelijkheid over het precieze aantal slachtoffers; een regeringsfunctionaris spreekt van ruim tien doden en 150 gewonden.
Honderden neo-nazi's en tegendemonstranten demonstreren in Berlijn
Vandaag, 17:24

Ongeveer vijfhonderd neo-nazi's en vijfhonderd tegendemonstranten liepen vandaag door de straten van Berlijn. De demonstranten kwamen naar de Duitse hoofdstad om stil te staan bij de 30ste verjaardag van de dood van Rudolf Hess, de plaatsvervanger van Adolf Hitler. De demonstratie liep niet uit de hand.

Rudolf Hess kreeg een levenslange gevangenisstraf in de Spandau-gevangenis. Hij was de enige gevangene daar van 1966 tot zijn dood in 1987. Neo-nazi's kijken op tegen Hess omdat hij, volgens hen, zijn waarden nooit vergooide.

Op een van de spandoeken was een citaat van Hess te lezen: "Ik heb nergens spijt van". Dat waren Hess' laatste woorden voor zijn veroordeling in 1966. Een ander spandoek ontkende dat Hess zelfmoord heeft gepleegd op 93-jarige leeftijd. "Het was moord. Genoeg over die zelfmoord-leugen."

De organisatoren van de demonstratie hadden deelnemers opgeroepen om geen marcheer-muziek te draaien en om stil te zijn terwijl ze langs de Spandau-gevangenis liepen. Duitsland heeft na de Tweede Wereldoorlog verboden om nazi-symbolen te dragen. Daarom mochten de neo-nazi's vandaag ook geen swastika tonen.

Vorige week, bij een vergelijkbare demonstratie in het Amerikaanse Charlottesville, droegen demonstranten wel helmen, schilden en vlaggen met extreem-rechtse symbolen erop.

Anti-fascistische demonstranten schreeuwden naar de extreem-rechtse lopers. "Ga naar huis. Berlijn is mŪjn huis", was te lezen op een van de spandoeken van de tegendemonstranten.
Honderden belangstellenden bij herdenking 'dodenspoorwegen'
Vandaag, 16:48

Op landgoed Bronbeek in Arnhem zijn voor de vijftigste keer de slachtoffers herdacht van de 'dodenspoorwegen' uit de Tweede Wereldoorlog. Enkele honderden mensen woonden de plechtigheden bij, onder wie tientallen veteranen.

Na de val van Nederlands-IndiŽ nam Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden mensen gevangen. Die werden gedwongen de spoorweg tussen de toenmalige landen Birma (nu Myanmar) en Siam (nu Thailand) en de Pakan Baroe-lijn op Sumatra aan te leggen.

De spoorlijnen werden gebruikt voor de aanvoer van troepen en materieel voor de Japanners. In totaal werden 250.000 mensen gedwongen eraan mee te werken. 100.000 van hen overleefden de ontberingen niet, onder wie bijna 2800 Nederlandse krijgsgevangen. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat met de aanleg werd begonnen.

ReŁnie

De herdenking begon met een reŁnie van spoorwegveteranen. Daarna volgde een herdenkingsceremonie bij het Drie-Pagodenmonument. Veteranen, nabestaanden en familieleden kwamen daar bij elkaar, evenals vertegenwoordigers van de krijgsmacht, de gemeente Arnhem en herdenkingsorganisaties.
Kleuter omgekomen door val in rivier in Bodegraven
Vandaag, 15:36

Een jongen van vijf is overleden nadat hij in Bodegraven, bij Gouda, in rivier de Oude Rijn was gevallen. Volgens Omroep West heeft de politie dit bevestigd.

Het ongeluk gebeurde gisteravond door nog onbekende oorzaak. De jongen lag meer dan een half uur onder water.

Duikteams van de brandweer werden ingezet om de kleuter op te sporen. Ook agenten zochten in het water mee.

Het kind werd later gevonden en met een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht, maar de hulp kwam te laat.
Spermadonor verwekt tegen de regels in 102 kinderen
Vandaag, 15:36

Twee mannen hebben tegen de regels in sperma gedoneerd bij meerdere klinieken. Eťn van hen doneerde bij ten minste elf verschillende zwangerschapsklinieken en verwekte daardoor 102 kinderen. Dat staat in een brief van de vereniging voor gynaecologen, die RTL Nieuws in handen heeft. Een donor mag in Nederland maximaal 25 kinderen verwekken. Bij de andere man zou het gaan om twee zwangerschappen bij twee klinieken.

De NVOG bevestigt het bericht en roept klinieken op om direct te stoppen met het gebruik van sperma van twee donoren. De twee mannen zouden bewust hebben verzwegen dat ze bij meerdere klinieken sperma doneerden. In de algemene voorwaarden van de meeste spermabanken staat dat je maar op een plek mag doneren. Donoren tekenen daartoe een contract en deze twee mannen hebben dat dus verbroken. Het is mogelijk dat er bij nog meer klinieken sperma van de mannen gebruikt wordt.

Aanbieden

Ook zouden de mannen zich buiten de klinieken om hebben aangeboden als spermadonor. Hoe vaak dat is gebeurd is niet duidelijk. De NVOG kwam de twee mannen op het spoor na een tip van een groep bewust alleenstaande moeders. De vereniging heeft de gegevens overgedragen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die onderzoekt de zaak en kan eventueel het Openbaar Ministerie inschakelen.

Registratie

Op dit moment is het voor klinieken niet mogelijk om elkaars gegevens over sperma- en eiceldonoren in te zien. De gynaecologenvereniging pleit ervoor om dat wel mogelijk te maken. Daarmee zouden gevallen als deze in de toekomst voorkomen kunnen worden.
Man met 77 telefoons opgepakt op festival Pukkelpop
Vandaag, 15:36

De Belgische politie heeft op het muziekfestival Pukkelpop een man opgepakt die 77 gestolen telefoons op zak had. Een alerte festivalganger merkte de 39-jarige man vannacht op en schakelde de politie in. De mobieltjes werden gevonden in de rugtas van de man. Hij is meegenomen naar het politiebureau om verhoord te worden.

Het vierdaagse muziekfestival wordt gehouden in het Belgische Hasselt. Er komen elk jaar veel Nederlanders naar het evenement.

Festivalbezoekers die hun telefoon kwijt zijn, kunnen die vandaag of morgen ophalen bij de gevonden voorwerpen-stand. Als ze de telefoon kunnen ontgrendelen en de pincode weten, mogen ze het toestel direct meenemen, zegt de politie.
Zanger van de 'Architects' haalt op Lowlands uit naar een aanrander
Vandaag, 14:25

Zanger Sam Carter van de Britse band Architects heeft zijn concert op het muziekfestival Lowlands onderbroken om uit te halen naar een aanrander in het publiek. Toen hij een nummer aan het zingen was, zag hij dat een fan een vrouw die aan het crowdsurfen was, bij haar borst greep.

Carter stopte met zijn show en zei dat hij twijfelde of hij er iets van moest gaan zeggen, maar dat hij besloot om dat toch te gaan doen.

"Het is walgelijk, dat doe je gewoon niet. Het is niet jouw lichaam en je betast niet zomaar iemand, niet in mijn show. Dus als je van plan bent dat nog een keer te doen, rot dan maar op en kom niet terug. Laat dit een veilige plek zijn voor iedereen."

Het publiek begon luid te klappen. Het fragment dat 3FM ervan op Twitter plaatste, is meer dan 4000 keer gedeeld.
Het beste uit het Oog: de kinderombudsvrouw, identiteitspolitiek en Noord-Korea
Vandaag, 14:24

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer vindt het gruwelijk dat een vrouw zonder haar twee kinderen op het vliegtuig naar ArmeniŽ is gezet. De kinderen van Armina Hambartsjumian, Howick (12) en Lily (11), konden niet worden opgepakt, omdat ze uit logeren waren. De rechter oordeelde in een spoedprocedure dat het de schuld van de moeder was dat het gezin werd opgesplitst. Formatiepolitiek over de rug van kinderen, vindt Kalverboer.

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un wacht nog even met een aanval op het Amerikaanse eiland Guam, waar hij eerder mee had gedreigd. Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker van de Universiteit Leiden was onlangs in Zuid-Korea. Hij vertelt in het de weekpodcast van het Oog hoe de Zuid-Koreanen met de dreiging omgaan.

In Charlottesville in de Amerikaanse staat Virginia viel deze week een dode bij een aanslag op een groep tegendemonstranten die in het geweer waren gekomen tegen extreem-rechtse bewegingen. De extreem-rechtse demonstranten, onder wie ook neonazi's, wilden dat een standbeeld blijft staan van een generaal die in de Amerikaanse burgeroorlog streed voor het behoud van slavernij.

Naar aanleiding van het geweld in Virginia en de verklaringen van Trump erover is er internationaal veel gesproken over de gevaren van identiteitspolitiek. Femke Halsema, oud-fractievoorzitter van GroenLinks, schreef eerder een essay over identiteitspolitiek. Zij vertelt Chris Kijne wat het eigenlijk is en wat de gevaren ervan zijn.

Hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets vertelt in de heldenserie van het Oog over wie haar inspireert. Niet beroemde overleden wetenschappers als Albert Einstein of Isaac Newton, maar de springlevende en veelzijdige wiskundige Marcus du Sautoy is haar held.
Storing vaste telefonie van KPN
Vandaag, 13:12

Abonnees van KPN zijn lastiger via hun vaste telefoon te bereiken. Het telecombedrijf kampt sinds vanochtend met een storing.

Klanten met het alles-in-eenpakket zijn de dupe. Volgens een woordvoerder van KPN gaat het niet om alle abonnees. De klachten komen wel uit alle hoeken van het land.

Over de omvang van de storing, is niets bekend. Monteurs zijn bezig de problemen te verhelpen. Aanvankelijk was de hoop bij KPN de storing om 13.00 uur te kunnen verhelpen, maar nu spreekt de Webcare-afdeling van het telecombedrijf van 'in de loop van de middag'.

Volgens KPN zijn er geen problemen met de interactieve televisie, internet en het mobiele telefonienetwerk.
Woningen in Amsterdam in de nacht beschoten
Vandaag, 13:12

In de Amsterdamse wijk Bos en Lommer is vannacht geschoten op een woonblok. Er zijn kogelgaten in de ramen en kozijnen gevonden. Niemand raakte gewond.

De politie kreeg rond 03.15 uur vannacht meerdere meldingen over harde knallen aan de Rijpgracht. De politie schrijft dat er is geschoten op een leegstaand appartement op de vierde verdieping. Maar er zijn ook kogelgaten gevonden in ramen en deuren van een andere woning waar een man lag te slapen.

De politie is op zoek naar getuigen. Een scooter zou er na de schoten vandoor zijn gegaan.
Acht gewonden bij mesaanval in Rusland
Vandaag, 12:00

In Surgut, in Rusland, zijn acht mensen gewond geraakt toen een man schijnbaar willekeurig mensen om zich heen aanviel. De man is doodgeschoten door de politie.

De gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht, twee van hen verkeren in kritieke toestand, meldt het staatspersbureau RIA Novosti. De identiteit van de dader is bij de politie nog niet bekend. Ook het motief is onduidelijk. De aanval was rond 11.30 uur lokale tijd.

Surgut ligt zo'n duizend kilometer ten oosten van de Russische hoofdstad Moskou. Gisteren was een een aanval met een mes in Turku, in Finland. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. De Finse politie maakte vanmorgen bekend rekening te houden met een terreuraanslag.
Goed nieuws: demente mensen blij door musea en economie groeit maar door
Vandaag, 11:24

We beginnen het overzicht met fijne resultaten van een onderzoek: mensen met dementie worden blijer van museumbezoek. Vaak zorgt zo'n uitstapje er ook voor dat het contact met dierbaren beter wordt, blijkt uit onderzoek van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

De onderzoekers constateren dat de stemming van alle deelnemers duidelijk verbeterd was na het bezoek aan een museum. Ze waren niet alleen blijer, ook ontstond beter contact tussen de demente bezoekers en de begeleiders. "Door over de kunstwerken te praten, kregen wij zicht op de emoties van mijn moeder. Dat lukt in het dagelijks leven minder goed", zegt een familielid.

Volgens de Amsterdamse onderzoekers begonnen alzheimerpatiŽnten soms ineens te praten, terwijl ze thuis weinig zeggen.

En Nederlands trots in MaleisiŽ: het Nederlandse voormalig fotomodel Dennis Verbaas uit Lisse is zondag in MaleisiŽ getrouwd met Tunku Tun Aminah Maimunah, de enige dochter van Sultan Ibrahim Iskandar van Johor. Dat is een van de negen sultanaten van MaleisiŽ.

Economie blijft maar groeien

En weer goed economisch nieuws! Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de verwachting van de economische groei voor dit jaar en volgend jaar fors naar boven bijgesteld. Dit jaar komt de groei uit op 3,3 procent, denkt het CPB.

Het zou de eerste keer zijn sinds de crisis in 2007 uitbrak dat de groei boven de 3 procent uitkomt. In juni verwachtte het CPB nog bijna een procentpunt minder groei voor 2017: 2,4 procent.

Door de groeiende economie komt er bij de overheid meer belastinggeld binnen en wordt er minder uitgegeven aan uitkeringen. En dat is goed voor de overheidsfinanciŽn.

De formatie-onderhandelaars zijn blij met het nieuws dat de Nederlandse economie sterk gegroeid is.

En ook de werkloosheid blijft dalen. Het aantal mensen dat op zoek is naar werk is weer verder gedaald en het aantal mensen met een baan is gestegen.

De geregistreerde werkloosheid bedroeg in de maand juli 436.000 mensen. Dat is 4,8 procent van de beroepsbevolking, in juni was dat nog 4,9 procent, meldt het CBS. Het aantal werklozen nam de laatste drie maanden met 7000 mensen per maand af.

Na een operatie hebben waterijsjes zo zijn voordelen, blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). PatiŽnten die na een galblaasoperatie een waterijsje kregen, hadden een kwart minder behoefte aan morfine.

"We denken dat het effect komt door de aanwezigheid van suiker in de mond. De suiker zorgt voor het vrijkomen van endorfine, een pijnstiller die het lichaam zelf aanmaakt", vertelde Marieke Niesters, hoofdonderzoeker van deze studie. "Deze natuurlijke pijnstiller werkt hetzelfde als morfine. Mogelijk zorgt ook het sabbelen op het ijsje voor een positief effect, maar dit weten we niet zeker."

In Canada heeft een hoogbejaarde vrouw een hele speciale dag gehad afgelopen week. Ze heeft haar verlovingsring die ze jaren geleden kwijtraakte, teruggevonden op een bijzondere plek. Het sieraad zat om een wortel in haar moestuin.

Mary Grams (84) uit de plaats Armenia dacht dat ze haar ring nooit meer zou terugzien. Haar schoondochter vond het sieraad een paar dagen geleden tijdens het oogsten van wortels uit de moestuin bij het huis waar zij en de zoon van Grams inmiddels wonen. Ze zag de ring rond een van de wortels. "Het kon niet anders dan dat die van mijn schoonmoeder moest zijn, omdat er nooit andere vrouwen hier hebben gewoond."
Dodental Sierra Leone boven 450, Den Haag waarschuwt reizigers
Vandaag, 10:48

Het dodental in Sierra Leone is de 450 gepasseerd en loopt nog steeds op. Er worden ook nog mensen vermist, maar de kans dat die gevonden worden, is klein. Onder de slachtoffers zouden meer dan 120 kinderen zijn, meldt het Rode Kruis.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders dat de wegen in het land niet veilig zijn en dat de kans op ziektes door modderstromen groot is. Ook de komende dagen wordt hevige regenval voorspeld.

De eerste slachtoffers van de modderstromen in Sierra Leone zijn begraven. De autoriteiten willen dat de lichamen, ook die nog niet geÔdentificeerd zijn, zo snel mogelijk begraven worden, omdat het erg warm is in het gebied en de angst voor de uitbraak van ziektes groot is.

Hartverscheurend

Zware regenval in het West-Afrikaanse land leidde vorige week tot grote modderstromen bij de hoofdstad Freetown. Duizenden mensen hebben onderdak en andere hulp nodig.

"Het is hartverscheurend om te zien dat zo'n land, dat toch echt enorm de weg omhoog gevonden had, nu dit weer moet ondergaan", zei minister Ploumen eerder.
Ook fipronil in Poolse eieren in Nederland
Vandaag, 10:12

Het bestrijdingsmiddel fipronil zit ook in eieren die zijn geÔmporteerd uit Polen. Volgens het AD heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een melding ontvangen dat bij een steekproef in Poolse eieren een te hoog gehalte fipronil is aangetroffen. Wie de steekproef en de melding heeft gedaan, is onduidelijk.

Nederland importeert volgens de krant wekelijks ťťn tot twee miljoen eieren uit Polen. Ze worden verwerkt in verschillende producten en komen terecht in restaurants en Poolse winkels. In reguliere supermarkten worden ze niet verkocht. De eieren zijn goedkoop omdat de regels voor de pluimveehouderij in Polen minder streng zijn.

De NVWA probeert nu in kaart te brengen hoe groot het probleem is. Concrete maatregelen zijn nog niet genomen, tot ergernis van Eric Hubers, voorzitter Pluimveehouderij van LTO. Hij zegt in het AD dat met Poolse eieren hetzelfde moet gebeuren als met Nederlandse eieren die mogelijk fipronil bevatten.

"Het kan niet zo zijn dat we ons hysterisch druk maken over fipronil in Nederlandse eieren en niet over fipronil in eieren uit het buitenland. Heel vreemd dat de NVWA niet meteen controleert en optreedt", aldus Hubers.

Hij denkt dat de fipronil-besmetting in Polen niet afkomstig is van Chickfriend, het bedrijf uit Barneveld dat het anti-bloedluismiddel in Nederland heeft gebruikt. Volgens Hubers is er een Europees netwerk actief, omdat het gebruik van fipronil erg lucratief is.
Feesttent Oostenrijk stort in bij noodweer: 2 doden, 50 gewonden
Vandaag, 10:12

In Oostenrijk zijn twee mensen om het leven gekomen toen een feesttent instortte tijdens noodweer. Zo'n vijftig mensen raakten gewond, van wie tien zwaargewond.

In de tent in St. Johann am Walde in Tirol was een feest gaande van de vrijwillige brandweer. Er waren ongeveer 700 mensen in de tent toen het noodweer om 23.30 uur losbarstte met windstoten van meer dan 120 kilometer per uur.

Tijdens het noodweer viel ook de elektriciteit uit in het gebied. Nadat de tent was ingestort, wisten enkele brandweerlieden in het donker de nabijgelegen brandweerkazerne te bereiken. Met de verlichting van de brandweerauto's konden mensen op zoek gaan naar slachtoffers en gewonden verzorgd worden.

De twee dodelijke slachtoffers zijn een man en vrouw van begin twintig.
'Voer visumplicht in tegen opmars criminele Albanezen'
Vandaag, 09:36

Politie en justitie in Amsterdam stellen voor om voor Albanezen weer een visumplicht in te voeren. Ze signaleren dat Albanezen de laatste jaren steeds vaker een sleutelrol spelen bij drugshandel en witwassen.

Albanezen kunnen nu vrij reizen omdat het land valt onder Schengen. Het kabinet wordt in een interne notitie geadviseerd maatregelen te nemen om "meer grip te krijgen op de problematiek", bevestigt een woordvoerder van de politie in Amsterdam een bericht in De Telegraaf, die de internet notitie in handen heeft.

Vorig jaar verdubbelde het aantal Albanese verdachten. Sinds 2016 zijn er 36 onderzoeken gestart naar verdachten afkomstig uit AlbaniŽ. De politiewoordvoerder spreekt van een "snelle opmars" van Albanezen in het Nederlandse criminele circuit. Door een visumplicht in te voeren, willen politie en justitie voorkomen dat de Albanezen "zich wortelen in de Nederlandse samenleving".

Spil

In de notitie, die van begin deze maand is, staat volgens de krant dat Nederland een spil is in de criminele activiteiten van Albanezen. Die zouden zich hebben opgewerkt tot leiders van drugslijnen van Zuid-Amerika naar Europa, waarbij Amsterdam en Rotterdam belangrijke distributiecentra zijn.

De politiewoordvoerder benadrukt dat het aan de politiek is om een besluit te nemen. Het rapport wordt binnenkort overhandigd aan minister Blok van Veiligheid en Justitie. Het ministerie wil tot die tijd niet reageren.
Inval appartement na aanval met mes in Turku
Vandaag, 09:00

Gisteravond heeft de Finse politie een inval gedaan in een appartement in Turku. Een aantal mensen is gearresteerd. De politie onderzoekt een verband met de aanval eerder die dag. Toen viel een man op een plein in het centrum van de stad mensen aan met een mes. Twee mensen zijn gedood. Meerderen raakten gewond.

Acht slachtoffers van de aanval liggen nog in het ziekenhuis. Drie van hen worden op de intensive care-afdeling verpleegd. Een van de gewonden kon na behandeling naar huis. Dat heeft de directeur van het ziekenhuis tegen de Finse omroep YLE gezegd.

Gisteravond zei de politie op een persconferentie niet uit te gaan van een terreuraanslag, maar sluit het ook niet uit. De veiligheidsmaatregelen op treinstations en luchthaven Helsinki-Vantaa zijn verscherpt.

Kathedraal

De verdachte is bij de aanslag in een been geschoten en naar het ziekenhuis gebracht. De politie zegt "redelijk zeker" te zijn van de identiteit van de dader.

Op de plek waar gistermiddag de aanval plaatsvond, zijn kaarsen en bloemen gelegd. Gisteravond was er ook een herdenking van de slachtoffers in de Evangelisch-Lutherse kathedraal van Turku, waarbij de Finse president aanwezig was. Bij de dienst waren ook vertegenwoordigers van andere religies uitgenodigd.


Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be