2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen

Rotterdamse wethouder Schneider stapt op om affaire-Waterfront
Vandaag, 00:06

De Rotterdamse wethouder Ronald Schneider is met onmiddellijke ingang afgetreden. Hij zou zich morgen in de gemeenteraad verantwoorden over de fraude rond het voormalige poppodium Waterfront, maar hij houdt de eer aan zichzelf.

In een verklaring zegt Schneider (Leefbaar Rotterdam) dat hij zich graag tegenover de raad zou hebben verdedigd. Maar hij vindt dat bij nader inzien een onmogelijke opgave, omdat de coalitie de meerderheid in de gemeenteraad kwijt is. "Daarom leg ik mijn functie als wethouder neer."

"Het eindrapport enquÍtecommissie Boompjeskade geeft een zorgvuldige analyse van de factoren die hebben bijgedragen aan het feit dat de fraude zo lang onopgemerkt is gebleven. Het rapport laat ook zien dat door het college de juiste bestuurlijke en juridische stappen zijn gezet", schrijft Schneider in zijn verklaring.

Sancties

De fraudezaak was al aanleiding voor sancties tegen Rotterdamse ambtenaren. Twee mensen zijn hun baan kwijt en een derde zit geschorst thuis.

Het zijn turbulente dagen voor de Rotterdamse gemeentepolitiek, want het aftreden van Schneider komt in dezelfde week dat coalitiepartij Leefbaar zijn meerderheid in de raad verloor door de overstap van raadslid Anfal naar de op de islam geÔnspireerde partij Nida.

8 miljoen euro

De gemeente is in de affaire voor bijna 8 miljoen euro opgelicht. De aannemer en huurder van het voormalige poppodium Waterfront - vader en zoon - declareerden klussen dubbel en inden geld voor verbouwingen die niet werden uitgevoerd.

GŲksel K. huurde het voormalige poppodium in 2010 om er feesten en concerten te organiseren. Na een paar maanden stopte hij met het betalen van de huur omdat het pand niet geschikt zou zijn voor horeca. De gemeente trok daarop drie ton uit om het pand te laten verbouwen.

De vader van K. voerde de verbouwingen uit. Samen dienden ze voor meer dan 8 miljoen euro aan rekeningen in. Een recherchebureau berekende dat 97 procent van de gefactureerde en betaalde werkzaamheden niet is uitgevoerd.
Formatie Dag 105: Zalm denkt ook aan "verwaarloosd gezin" van onderhandelaars
Gisteren, 23:30

Er komt een korte vakantie, een bijeenkomst buiten Den Haag en allerlei experts worden opnieuw uitgenodigd om hun visie te geven over de financiŽn en de stand van Nederland.

De derde informateur Gerrit Zalm van VVD-huize wil de vaart erin houden, maar wil niet overhaasten, zo werd duidelijk op zijn eerste persconferentie. Het is inmiddels ruim drie maanden na de Tweede Kamerverkiezingen, maar Zalm wil zorgvuldig werken aan de vorming van een "stabiel duurzaam kabinet".

Stempel

Zalm zet er met vijf vergaderdagen per week een stevig tempo in. Als Rutte niet kan vanwege zijn premierswerk, gaan ze gewoon door en zit VVD-fractievoorzitter Zijlstra er alleen namens zijn partij.

Morgen begint de formatie met een nieuwe ontmoeting met de financiŽle en sociaal-culturele experts van Nederland. De partijleiders van VVD, CDA en D66 hebben hun verhaal al uitgebreid gehoord toen ze enkele weken geleden bezig waren een coalitie met GroenLinks te vormen. Maar Zalm en de ChristenUnie willen hun kijk op Nederland ook goed aanhoren.

Overhoop

Volgende week wordt het meteen spannend; dan komen de lastige problemen op tafel, zoals immigratie en immateriŽle onderwerpen. D66 en de ChristenUnie liggen principieel met elkaar overhoop over onder meer euthanasie, abortus, vrijwillige levensbeŽindiging en actieve donorregistratie. En de ChristenUnie lijkt op het gebied van het vluchtelingenbeleid op GroenLinks, de partij die hierover geen overeenstemming kon bereiken met de andere drie partijen.

Wat er daarna gebeurt, is onduidelijk. De onderhandelaars gaan er half juli twee dagen op uit, ergens in de buurt van Den Haag, om op een andere plek elkaar eens in de ogen te zien.

Verwaarloosd

Eind juli en de eerste week van augustus komt er een zomerstop. "Het gezin wordt ook nogal verwaarloosd en daar houden we ook rekening mee." De politici draaien al lange tijd flinke uren sinds de campagne in januari begon, vindt Zalm. "Er moet ook tijd zijn voor het gezin en vakantie."

Zalm ziet het als zijn taak om afspraken te maken over onderwerpen waar je "anders gedoe over krijgt". Hij hoopt dat het regeerakkoord niet te dik wordt, geen honderd pagina's zoals bij zijn vorige informateurschap, bij het tweede paarse kabinet in 1998.

Ook hoopt hij dat hij geen honderd dagen nodig heeft. Beloven doet hij niets. Hij houdt er ondertussen wel degelijk rekening mee dat het nieuwe kabinet te laat op het bordes staat om nog een stempel te drukken op de plannen voor 2018. "Ik weet niet wanneer ik klaar ben", zei Zalm.
Pleegzorg Nederland bezorgd om dreigend tekort pleeggezinnen
Gisteren, 23:30

Pleegzorg Nederland maakt zich zorgen over een dreigend tekort aan pleegouders. De organisatie roept gemeenten op meer te investeren in de pleegzorg en in de werving van pleegouders.

In 2016 hebben zich zo'n 15 procent minder nieuwe pleeggezinnen aangemeld dan het jaar ervoor, terwijl dat aantal sinds 2011 juist steeg. Een campagne zette tot nu toe weinig zoden aan de dijk.

In totaal meldden ruim 2400 nieuwe gezinnen zich vorig jaar aan om de zorg van uit huis geplaatste kinderen en jongeren op zich te nemen. Dit is een stuk minder dan de 3500 gezinnen waar Pleegzorg Nederland jaarlijks naar streeft. De jeugdhulpinstantie trekt daarom nu aan de bel.

Jeugdzorg Nederland weet niet waardoor het aantal pleeggezinnen het afgelopen jaar is gedaald. "We merken dat er aanvankelijk juist veel interesse is, maar dat veel mensen uiteindelijk toch afhaken. We zijn aan het uitzoeken hoe dat komt", zegt bestuurslid Annet van Zon.

Sinds 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg en daarmee ook voor de pleegzorg. "Dat kan een reden zijn voor mensen om te aarzelen. Veel mensen zeggen dat ze nu niet meer zeker weten of de financiering ook voor de komende jaren goed geregeld is."

In de Jeugdwet uit 2015 is afgesproken dat kinderen en jongeren die niet thuis kunnen wonen, het liefst in hun eigen omgeving opgevangen moeten worden. Kan dat niet, dan bij voorkeur 'zo thuis mogelijk' in kleinschalige gezinsvormen.

Het streven van Pleegzorg is dat steeds minder kinderen in een instelling terechtkomen. Daarom willen ze dat er geld beschikbaar blijft voor het aantrekken van nieuwe pleeggezinnen.
Onder anderen Noriega, Lodewijk XVI en Bokassa gingen Bouterse voor
Gisteren, 23:30

De Surinaamse president Bouterse zit in het beklaagdenbankje. Hij hoorde de afgelopen dag 20 jaar cel tegen zich eisen. Bouterse is bepaald niet de enige regeringsleider, koning, keizer of president die zich voor de rechter moet verantwoorden. Net als veel van zijn mede-leiders staat de Surinaamse president terecht voor moord en stelt hij alles in het werk om een veroordeling te voorkomen.

Een van de bekendste koningsdrama's is dat van de Franse koning Lodewijk XVI. Hij leefde eind 18de eeuw met zijn vrouw Marie-Antoinette op zulke grote voet dat er een belastingverhoging nodig was om de staatsschuld binnen de perken te houden.

Het volk pikte dat niet - ook omdat de belastingverhoging wel de gewone man gold en niet de adel - en met de bestorming van de Bastille was de Franse Revolutie een feit. Lodewijk en zijn echtgenote probeerden het land te ontvluchten om in het buitenland een leger op te bouwen, maar ze kwamen niet ver.

Guillotine

Nog in Frankrijk werd de koning al gepakt en later als burger genaamd Lodewijk Capet veroordeeld voor samenzwering tegen de algemene veiligheid van de staat. In 1793 eindigde hij op de Place de la Rťvolution, voor het oog van duizenden toeschouwers, onder de guillotine.

Dat was ruim twee eeuwen geleden, meer recent zijn er ook veel voorbeelden te vinden van leiders die vervolgd werden. De Chileense president Augusto Pinochet bijvoorbeeld, hoewel hij zijn rechtszaak net niet heeft gehaald.

Tijdens het militaire bewind van de generaal zijn er naar schatting zo'n 40.000 mensen opgepakt en gemarteld in Chili. Ruim 3000 zijn er gedood, van wie er 1200 zijn verdwenen.

In 1990 trad Pinochet af en na jaren van juridisch getouwtrek werd in 2006 de weg vrijgemaakt voor berechting. Maar een paar maanden later overleed hij.

Ook in Latijns-Amerika en wel veroordeeld, meermaals zelfs: Manuel Noriega van Panama. Toen hij aan de macht kwam in 1981 was hij aanvankelijk een bondgenoot van de VS in de strijd tegen de socialistische Sandinisten. Daarvan vreesden de Amerikanen dat ze de weg zouden vrijmaken voor het echte communisme.

Binnen een paar jaar maakte Noriega van Panama een centrum voor drugshandel en witwaspraktijken. En Amerika voerde niet alleen oorlog tegen het communisme, maar ook tegen drugs. Weg vriendschap.

Harde muziek

Amerikaanse militairen kwamen hem in 1989 halen. Noriega vluchtte naar de ambassade van het Vaticaan in Panama-stad, maar harde muziek als psychologisch drukmiddel en demonstraties van boze Panamezen joegen hem na 10 dagen naar buiten.

In 1993 werd hij in Miami veroordeeld voor drugshandel en witwassen. Later zette de VS Noriega uit naar Frankrijk, waar hij ook nog werd veroordeeld voor witwassen. Daarna veroordeelde zijn thuisland Noriega, die vorig jaar overleed, nog voor moord op politieke tegenstanders.

Overigens was Noriega niet alleen maar het lijdend voorwerp in de rechtbank. Een paar jaar geleden had hij zelf nog een rechtszaak aangespannen, tegen een game-bedrijf. Noriega meende namelijk in het spel Call of Duty: Black Ops II uit 2012 te worden neergezet als een ontvoerder, moordenaar en staatsvijand. Een rechter in de VS wees de claim af.

Ook Afrika kent een geschiedenis van leiders in het beklaagdenbankje. Laurent Gbagbo van Ivoorkust en Charles Taylor van Liberia zijn natuurlijk bekende voorbeelden. En HissŤne Habrť van Tsjaad, ook bekend als de Pinochet van Afrika, werd vorig jaar veroordeeld tot levenslang in Senegal. Hij voerde in de jaren 80 een schrikbewind, waarschijnlijk zijn er 40.000 burgers omgebracht onder zijn leiding.

Jean-Bťdel Bokassa van de Centraal-Afrikaanse Republiek maakte het ook bont in de jaren 60 en 70, eerst als president, later als keizer. Hij at zijn politieke tegenstanders namelijk op, en volgens Amnesty International ook kinderen die hadden geprotesteerd tegen het verplichte schooluniform.

Na die beschuldigingen van kannibalisme trokken bondgenoten Frankrijk en de VS hun steun voor het regime in. Tijdens een staatsbezoek van Bokassa aan LibiŽ, werd er vlug een nieuwe president geÔnstalleerd. Bokassa werd bij verstek veroordeeld tot de doodstraf. Nadat hij was teruggekeerd, werd dat omgezet in levenslang en later kreeg hij zelfs nog amnestie.

Dichter bij huis zijn de hoofdrolspelers uit de Joegoslavische Oorlog: de Servische president Milosevic en de Bosnisch-Servische leider Karadzic voorbeelden van leiders voor de rechter. Beide zaken sleepten zich jarenlang voort. De eerste overleed in zijn cel in Scheveningen voor de rechtszaak voorbij was, de tweede kreeg 40 jaar cel, onder meer vanwege de genocide in Srebrenica.

Veel moord en doodslag dus bij leiders die terechtstaan en dan zijn president Mubarak van Egypte, Fujimori van Peru, Saddam Hussein van Irak kortheidshalve nog niet eens behandeld.

Positieve noot

Maar het kan ook anders, andersom zelfs: eerst een straf, dan president. De Zuid-Afrikaan Nelson Mandela werd in de jaren 60 veroordeeld tot levenslang voor samenzwering, kwam vrij na 18 jaar en werd in de jaren 90 de gevierde president die zijn land verenigde.
ItaliŽ dreigt havens te sluiten voor vluchtelingenboten hulporganisaties
Gisteren, 22:18

ItaliŽ dreigt zijn havens te sluiten voor boten van hulporganisaties die mensen binnenbrengen die zijn gered op de Middellandse Zee. Het land kan het aantal migranten dat zo het land binnenkomt bijna niet meer opvangen.

Dat zei de Italiaanse EU-ambassadeur Massari tijdens een ontmoeting met de Griekse Eurocommissaris Avramopoulos voor Migratie. Volgens Massari brachten de afgelopen twee dagen meer dan twintig schepen van verschillende hulporganisaties zo'n 10.000 migranten binnen. Die probeerden in bootjes van Afrika naar Europa te reizen.

De sluiting geldt volgens bronnen alleen voor niet-gouvernementele organisaties die niet zijn aangesloten bij Frontex, het Europese grensagentschap voor de buitengrenzen van Europa.

Van tevoren

Avramopoulos erkent dat de situatie rond de opvang van vluchtelingen in ItaliŽ niet houdbaar is. Volgens hem zijn veel EU-landen bereid om de financiŽle steun aan ItaliŽ te vergroten, zodat het land de migrantenstroom beter kan beheersen.

Als ItaliŽ het dreigement echt wil doorzetten, dan wil de Europese Commissie dat volgens Avramopoulos graag ruim van tevoren weten, zodat de commissie zich kan beraden op de gevolgen.
Vlaanderen verbiedt onverdoofd slachten van schapen
Gisteren, 22:18

Het Vlaamse parlement heeft besloten dat het onverdoofd slachten van schapen per januari 2019 niet meer mag. Alle partijen stemden voor, maar ťťn parlementslid stemde tegen.

De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts noemt Vlaanderen hiermee "een voortrekker in Europa op het vlak van dierenwelzijn".

Slachten zonder verdoving mag op dit moment in Vlaanderen nog als er religieuze motieven zijn. Het gaat om ongeveer 200.000 dieren per jaar. Per 2019 houdt dat dus op. De slachthuizen krijgt tot die tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe manier van slachten.

Nederland

In Nederland is onverdoofd slachten volgens islamitisch of joods ritueel toegestaan. De regels daarvoor zijn vorig jaar wel aangescherpt. Het onverdoofd slachten van dieren mag alleen in een erkend slachthuis, onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Ook mag het vlees niet meer in de gewone verkoop terechtkomen. "We geven alleen toestemming om ten behoeve van de vraag binnen geloofsgemeenschappen in Nederland ritueel te slachten", zei staatssecretaris Van Dam vorig jaar. "Dus niet voor de export en niet voor een grotere markt, maar strikt gereguleerd."

Verbod

In 2011 was een verbod op onverdoofd slachten in Nederland dichtbij. De Tweede Kamer nam een initiatiefwetsvoorstel van de Partij voor de Dieren aan. Daarin stond dat het ritueel slachten verboden moet worden omdat dieren onnodig lijden.

De wet sneuvelde in de Eerste Kamer, waar een meerderheid vond dat een verbod in strijd was met de vrijheid van godsdienst.
Wijkverpleging krijgt volgend jaar 200 miljoen euro meer
Gisteren, 21:42

Het Rijk trekt volgend jaar 3,8 miljard euro uit voor de wijkverpleging. Dat is 200 miljoen meer dan dit jaar, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

Over de extra financiering tekende staatssecretaris Van Rijn vandaag een akkoord met de organisatie van zorgondernemers Actiz, Branchebelang Thuiszorg Nederland, de PatiŽntenfederatie Nederland, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en Zorgverzekeraars Nederland.

"Het akkoord draait niet alleen om extra geld. De mensen die in de wijkverpleging werken zullen nog trotser worden op hun werk", zegt Van Rijn. "Wijkverpleegkundigen gaan ervaren dat zij de ruimte krijgen om hun vak uit te oefenen en verder te ontwikkelen."
Informateur Zalm: snelheid is niet het doel
Gisteren, 21:06

De nieuwe informateur Zalm houdt er rekening mee dat het oude kabinet van VVD en PvdA de begroting voor 2018 maakt. Hij heeft geen idee hoeveel tijd hij nodig heeft om een vierpartijenkabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie rond te krijgen.

"Snelheid is niet het doel", zei Zalm op zijn eerste persconferentie over zijn aanpak. VVD-leider en premier Rutte zei vanmiddag al dat hij er rekening mee houdt dat de huidige coalitie de plannen voor het volgend jaar maakt, die op 19 september worden gepresenteerd. "Dat zou heel goed kunnen", reageerde Zalm.

Als dat het geval is, bestaat er wel een gerede kans dat de VVD en de PvdA in conflict komen over verhoging van de lerarensalarissen. PvdA-vicepremier en partijleider Asscher zei gisteren dat hij pas zijn handtekening onder de begroting van 2018 zet als er extra geld komt. De VVD wil dat helemaal niet en vindt dat een nieuw kabinet dit moet regelen.

Vaart

De informateur Zalm wil niet overhaasten, maar zet er wel vaart achter. De onderhandelaars zitten vijf dagen per week bij elkaar, 's ochtends en 's middags. In principe is de Stadhouderskamer in de Tweede Kamer de vergaderlocatie, maar op 10 en 11 juli wordt een andere ruimte in de buurt van Den Haag gezocht.

Ook wordt een korte vakantie ingelast, om rekening te houden met de onderhandelaars met kinderen. Zalm benadrukt dat de politici sinds de campagne in januari begon een "flink aantal uren draaien". "Er moet ook tijd zijn voor hun gezin en vakantie."

Volgende week staan de ingewikkelde onderwerpen, zoals immigratie en immateriŽle onderwerpen op de agenda. D66 en de ChristenUnie verschillen op medisch-ethische kwesties zeer van mening en de ChristenUnie is op het gebied van migratie veel linkser dan de VVD en het CDA.

Inspirerend

Morgen komen het Centraal Planbureau, De Nederlandsche Bank en de Studiegroep Begrotingsruimte langs om te vertellen over de financiŽle situatie van het land. De directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau komt vervolgens opnieuw vertellen over "de kloof" in Nederland. Dat deed hij ook bij de vorige poging tot formatie, met GroenLinks erbij. Zalm: "Ik heb gehoord dat het een inspirerend verhaal is en ik wil dat samen met de ChristenUnie nog wel eens horen."

Zalm weet ook niet hoe omvattend het regeerakkoord wordt. Hij wil vooral oplossingen zoeken naar onderwerpen waar "gedoe" over dreigt te komen. "Mijn belangrijkste taak wordt te kijken waar de hobbels zijn en te kijken of daar een oplossing voor is." Hij hoopt op een regeerakkoord dat dunner is dan honderd pagina's.
FIOD valt panden binnen vanwege bierfraude
Gisteren, 21:06

De FIOD heeft vandaag acht panden doorzocht vanwege fraude met de biermerken Heineken en Amstel. Het onderzoek begon na een aangifte. Naast digitale papieren en administratie zijn ook bierdoppen in beslag genomen.

De mensen achter de fraude zouden merkloos bier hebben getapt en verkocht alsof het bier van Amstel of Heineken was. Dat deden ze door vaten waarin bier zonder merk zat te voorzien van merknamen en logo's. Er is niemand aangehouden.

De panden die werden doorzocht staan onder meer in Nijkerk en Putten, meldt Omroep Gelderland. Ook in Rotterdam, Heusden en Linne werden panden doorzocht. Hoe groot de fraude precies is, is niet bekendgemaakt.

Volgens de FIOD is er geen aanleiding om te vermoeden dat het verkochte bier een gevaar vormde voor de gezondheid van mensen.
Drie Nederlanders gearresteerd na miljoenenvondst cocaÔne in Oostende
Gisteren, 21:06

Drie Nederlanders en een Belg zijn gearresteerd na een grote drugsvondst in de haven van de Belgische stad Oostende. De politie ontdekte 1500 kilo cocaÔne in een dubbele bodem van een oude vissersboot, schrijven Belgische media. De waarde van de partij onversneden cocaÔne wordt geschat op 225 miljoen euro.

De vier zijn aangehouden in een langlopend onderzoek naar drugstransporten tussen Zuid-Amerika en Europa. In dat onderzoek hield de politie een tijdlang het schip, de Bounty II, in de gaten. Het lag afgemeerd aan de Baelskaai in Oostende. De boot zou zijn gebruikt door een internationale drugsbende.

Vrijdag beslist de onderzoeksrechter of de verdachten langer vast blijven zitten.
Windmolenparken op zee, een financiŽle meevaller voor de overheid?
Gisteren, 20:30

De kans is aanwezig dat het windmolenpark Hollandse Kust, voor de kust van Zuid-Holland, zonder subsidie gebouwd gaat worden. Dat schrijft minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer.

Als bedrijven een mogelijkheid zien om windmolenparken op zee te bouwen zonder dat ze daarvoor subsidie krijgen, kan de overheid een enorm bedrag besparen. In het Energieakkoord is afgesproken dat de overheid 18 miljard euro beschikbaar stelt voor windmolenparken op zee. Maar de totale kosten voor de overheid komen naar verwachting uit op slechts 6 miljard euro.

Technologie

De afgelopen jaren werden aanbestedingen voor de bouw van windmolenparken op zee uitgeschreven mťt subsidie. Volgens minister Kamp moet de aanbesteding voor het eerste deel van Hollandse Kust juist zonder subsidie worden uitgeschreven, omdat hij verwacht dat er bedrijven zijn die zonder subsidie aan de slag willen gaan.

Dat is omdat de kosten voor het bouwen van windmolenparken op zee sterk gedaald zijn. De technologie wordt goedkoper, de staalprijzen zijn laag en de rente is laag. Bovendien is er overcapaciteit in de offshore-sector en zien bedrijven brood in de stijgende elektriciteitsprijzen.

Dat is terug te zien in enkele recente biedingen: het Deense concern Dong bouwt de eerste twee kavels van het windmolenpark Borssele voor veel minder geld dan verwacht. En er worden nog eens honderd windmolens in datzelfde windmolenpark gebouwd door de Nederlandse bedrijven Shell, Van Oord en Eneco, ook voor een veel lager bedrag dan waar de overheid op gerekend had.

"De technologie is heel snel gegaan", zegt Jasper Vis, directeur van de Nederlandse tak van Dong. "Een aantal jaar geleden bouwden we nog windmolens met een capaciteit van 3 of 4 megawatt, inmiddels bouwen we ze met een capaciteit van 7 of 8 megawatt."

Duitse kust

Minister Kamp wijst erop dat windmolenparken voor de Duitse kust nu al zonder subsidie worden gebouwd. Er is wel een verschil tussen de Duitse en Nederlandse windparken: op de Duitse locaties waait het harder - meer opbrengst dus - en ze hoeven pas in 2024 klaar te zijn.

"Tegen die tijd verwachten we windturbines met een capaciteit van wel 13 tot 15 megawatt te bouwen. Zulke grote machines produceren elektriciteit tegen een veel lagere prijs", aldus Vis.

De garantie dat er nu al subsidieloze windparken aan de Nederlandse horizon verschijnen, kan Kamp daarom niet geven. Hij stelt voor dat de aanbesteding voor Hollandse Kust eerst zonder subsidie wordt uitgeschreven. Als bedrijven zich dan niet melden, kan de aanbesteding daarna met subsidie worden uitgeschreven. Dat alles moet nog dit najaar gebeuren.
Internetstoring bij de politie verholpen
Gisteren, 20:30

De internetstoring waarmee de politie een groot deel van de dag te kampen had, is verholpen. Alle systemen beginnen langzaam weer te werken, zegt een woordvoerder.

De storing had niets te maken met de wereldwijde aanval van hackers die gisteren onder meer pakketbezorger TNT en een grote containerterminal in de Rotterdamse haven bestookten met een gijzelvirus. Bij de politie was het volgens de woordvoerder "een interne storing."

Handmatig

De problemen deden zich vooral voor bij applicaties die de politie op straat gebruikt. Zo was het een groot deel van de dag niet mogelijk om via de mobiele telefoon kentekens te controleren, persoonsgegevens op te vragen en digitaal een bon uit te schrijven. Bekeuringen werden daarom op de ouderwetse manier handmatig uitgeschreven.

Hoewel er geen sprake was van een cyberaanval, nam de politie vandaag wel een paar voorzorgsmaatregelen. Zo werden delen van de website politie.nl offline gehaald en werd binnenkomend e-mailverkeer tijdelijk 'in de wacht gezet'.
Kinderporno kijken als werk? 'Rechercheurs kijken niet naar het kind'
Gisteren, 20:30

Uren naar kinderporno kijken of een plaats delict onderzoeken waar veel bloed ligt of lichamen. Veel mensen zullen gruwelen bij het idee, maar voor sommigen bij de politie is dat gewoon hun werk.

Hoe gaan rechercheurs om met die indrukken en beelden? Organisatiepsycholoog Henk Sollie deed daar een jaar lang onderzoek naar en hij trekt een opvallende conclusie. "Over het algemeen doet het ze relatief weinig."

Dat komt volgens de onderzoeker doordat de politieorganisatie en rechercheurs strategieŽn hebben om er mee om te gaan. Een belangrijke is het bewaren van emotionele afstand.

"Kinderpornorechercheurs zetten bijvoorbeeld het geluid uit en kijken niet naar het kind, naar de ogen, maar vooral de zaken eromheen", zegt Sollie. "Bijvoorbeeld om de locatie te identificeren waar het beeldmateriaal is gemaakt."

Kinderen of kleinkinderen

Bij de rechercheurs die plaatsen delict onderzoeken wordt dit al in een eerder stadium ondervangen. Die krijgen vaak van tevoren al veel informatie over wat ze gaan zien en dan kan een rechercheur alsnog besluiten om niet mee te doen aan het onderzoek.

"Dat komt voor als het om een moord op een kind gaat in dezelfde leeftijdcategorie als eigen kinderen of kleinkinderen. Of als het bijvoorbeeld in de buurt is waar de rechercheur zelf woont. Eigenlijk als het moeilijk is om afstand te houden van wat men gaat aantreffen."

Een andere manier om afstand te bewaren is het zelf indelen van de tijd. "Er zijn bijvoorbeeld kinderpornorechercheurs die alleen 's ochtends materiaal bekijken." Dat kan de overgang naar de normale wereld makkelijker maken, vertelt de onderzoeker. "Dat je niet om 17.00 uur de computer uitzet en een half uur later thuis bent."

Een rechercheur heeft dus keuzevrijheid en dat is een strategie die de politie ook in groter verband hanteert. "Deze functies zijn vrijwillig, dus rechercheurs melden zichzelf aan." En dat is belangrijk, zegt Sollie. "Want er zijn genoeg mensen die niet op deze afdelingen willen werken."

En als je dan op een dergelijke afdeling werkt, heb je veel steun aan je collega's, concludeert Sollie. "Op verjaardagen is kinderporno geen populair onderwerp, hoor ik wel eens. En als het wel populair is, moet je je afvragen of je het er met diegene nog wel over wil hebben."

Dus spreken ze met mensen "die in hetzelfde schuitje zitten" en ook jaarlijks met een psycholoog. "Om te reflecteren wat er in een jaar is gebeurd."

Overmorgen promoveert Henk Sollie op zijn onderzoek aan de KU Leuven.
Tien jaar Passageproces: ruggen kijken, knikkebollen en sappige details
Gisteren, 19:54

Ze kwamen en ze gingen, de verdachten in het meest omvangrijke proces ooit in Nederland: het liquidatieproces Passage. Het was nooit hetzelfde 'klasje' dat voor de rechters zat. Jarenlang zaten wij, van de pers, naar hun ruggen te kijken.

Sommige verdachten verdwenen. Ali AkgŁn kwam nooit terug naar de rechtbank, nadat hij voorlopig op vrije voeten was gekomen. AkgŁn was volgens het OM opdrachtgever van twee moorden. Hij ontkende dat altijd met de grootst mogelijke verontwaardiging in zijn stem. Zijn vrouw, vaak aanwezig op de publieke tribune, bleef ook maar tegen ons herhalen dat hij onschuldig was. Ali kwam vrij, en werd twee jaar later in Istanbul geliquideerd.

Raymond V. overleed tijdens het proces aan een ziekte. Vermeend wapenhandelaar Sjaak B. kwam ook eerder vrij. Hij overleefde vervolgens ternauwernood een liquidatiepoging in Panama.

En dan was er - van een heel andere aard - de 'verdwijning' van Fred Ros. Opeens misten we het zicht op zijn imposante bovenarmen en torso. Bij de start van het hoger beroep verdween hij in een hokje, zodat we hem niet meer konden zien. Hij krijgt een nieuw uiterlijk. 'Moordmakelaar' Ros was opeens kroongetuige geworden. In ruil voor een gehalveerde strafeis getuigt hij nu tegen zijn voormalige maten.

Verdachten gingen, maar er kwam er ook een bij. Opeens was daar Dino Soerel. Jarenlang was hij onvindbaar voor de politie, maar uiteindelijk werd hij toch opgepakt. Soerel was de grootste vis volgens justitie. Hij zou een van de leiders van de criminele organisatie zijn geweest. De rechtbank sprak hem vrij. Met behulp van de nieuwe kroongetuige hoopt het OM dat hij morgen levenslang krijgt.

Jarenlang keken we naar hun ruggen. Zagen we hoe Mohammed 'Moppie' R. zijn advocaat bij de nek pakte om zowat in zijn oor te kruipen als hij iets wilde fluisteren. Hij is oud geworden in die 10 jaar.

Bij de meesten bleef het bij kijken naar de rug. Praten deden ze zelden. Vaak bleef het bij ontkennen. "De kroongetuige liegt, zo ging het helemaal niet." "Hoe ging het dan wel?", vroeg de rechter dan. Maar dat antwoord kwam meestal niet.

Donald Duck

Jesse R., bijna altijd present, praatte wel. Maar zijn verklaringen waren niet altijd goed te volgen. Scientology-aanhanger R. kreeg van de rechtbank levenslang, voor medeplegen van alle zeven liquidaties. Het verhaal wil dat hij ooit op weg naar een liquidatie de Donald Duck zat te lezen.

R. beloofde meerdere keren dat hij later de hele waarheid zou vertellen. Zijn verhaal kwam uiteindelijk in boekvorm, een filosofische verhandeling die niet echt de gevraagde duidelijkheid verschafte.

De enige die wel altijd antwoord gaf, met zijn kenmerkende krasse stem, was kroongetuige Peter la S. Hij moest wel antwoord geven, want dat was de deal. Hij kreeg strafvermindering en een groot geldbedrag voor een nieuw leven in het buitenland, in ruil voor zijn verklaringen. Zonder hem was dit monsterproces er nooit geweest. Van hem hebben we zelfs nooit de rug gezien. Hij zat altijd in een hokje.

Passage was vaak een beproeving. Geen enkel proces duurde zo lang, met zoveel zittingsdagen. In het begin gingen we nog heel vaak. Het was in alle opzichten uitzonderlijk. Een crimineel had een deal gesloten, was kroongetuige geworden, en verklaarde over zijn voormalige maten. Hiermee wilde justitie een reeks onopgeloste huurmoorden oplossen.

Soms loonde het om naar de extra beveiligde rechtbank te gaan. Dan zat je met je oren te klapperen bij het aanhoren van de werkwijze in de onderwereld.

De afspraken bij het pannenkoekenrestaurant langs de A4, overleg tijdens kinderfeestjes en de communicatiemiddelen. Tassen vol met mobiele telefoons en semafoons (we hebben het over oude zaken) en hoe er na een liquidatie een nacht werd doorgehaald met drank en drugs in een bordeel.

Maar al te vaak gingen we ook voor niks naar de Bunker. Dan verliep de zitting weer eens anders dan gepland. Tien jaar lang was het een aaneenschakeling van incidenten en onverwachte wendingen. Dagenlang ging het over procedurele zaken, of over details van het enorme strafdossier, waar een buitenstaander geen touw aan vast kon knopen. In ieder geval leverde het geen nieuws op waar onze kijkers en luisteraars iets mee konden.

Knikkebollen

Overigens was het ook voor ingewijden vaak lastig te behappen. Parketpolitie, publiek, collega-journalisten: iedereen zat weleens te knikkebollen tijdens het zoveelste urenlange pleidooi van een van de advocaten. Alleen de rechters of raadsheren heb ik er nooit op betrapt.

Weinigen zullen erom rouwen: morgen zet het gerechtshof een punt achter dit monsterproces. Nou ja, alleen als er niet weer iets onverwachts tussenkomt.
Gaat Trump's inreisverbod morgen in? Niemand lijkt het te weten...
Gisteren, 19:18

Gaat Trump's inreisverbod opnieuw tot chaos leiden op vliegvelden wereldwijd? Die kans is aanwezig nu het verbod mogelijk morgen ingaat. De precieze start en de uitwerking van het verbod blijven echter volstrekt onduidelijk.

Morgenochtend kan er een inreisverbod ingaan voor reizigers uit Sudan, SyriŽ, Iran, LibiŽ, SomaliŽ en Jemen die naar de Verenigde Staten willen. Mensen uit die landen komen er dan niet meer in. Ook niet via Nederland. Het verbod is bedoeld om terroristen te weren.

Het inreisverbod is mogelijk geworden door een uitspraak van het Amerikaanse hooggerechtshof van maandag. Iedereen uit de zes landen mag worden geweerd, behalve als mensen kunnen aantonen dat ze een relatie of baan hebben in de VS of daar een studie volgen.

"72 uur na de uitspraak gaat het verbod in" kondigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan op maandag. Vanaf wanneer de 72 uur zijn gaan tellen is echter niet duidelijk. Mogelijk gaat het verbod in op donderdag 29 juni 00.00 uur in de VS, 06.00 uur Nederlandse tijd (dat is 72 uur nŠ maandag 26 juni 00.00 uur in de VS).

Ook de verdere details van het verbod zijn onduidelijk. Het Amerikaanse ministerie schrijft dat er nog overleg plaatsvindt met andere ministeries en met de reisindustrie. "We gaan het tijdig uitvoeren op een professionele, georganiseerde manier."

KLM, ministerie en ambassade weten het ook niet

De kans is nu aanwezig dat er morgenochtend reizigers uit de zes landen die via Nederland naar de VS reizen blijven steken op Schiphol. Dit heeft volgens de luchthaven vooral gevolgen voor de luchtvaartmaatschappijen. "Die moeten zorgen dat de papieren van reizigers in orde zijn. Schiphol doet namelijk wel de beveiliging, maar controleert niet de documenten", zegt een woordvoerder.

KLM is de grootste luchtvaartmaatschappij die vanaf Schiphol vliegt naar de Verenigde Staten. Het bedrijf zei gisteren met een verklaring te komen, maar die is nog steeds niet verschenen.

Onduidelijk is nu hoe de luchtvaartmaatschappij omgaat met reizigers die mogelijk stranden. Ook is het de vraag of KLM zelf de achtergrond van reizigers gaat controleren en wat er wordt gedaan met vluchten die al zijn geboekt.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft aan geen verdere informatie over het inreisverbod te hebben. Het verwijst reizigers met vragen door naar de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Maar daar weten ze ook niet wanneer het verbod ingaat. "Bel morgen maar terug", zegt de telefonist van de ambassade.

Als het morgen toch komt tot een inreisverbod verwacht Schiphol geen grote problemen. "Als mensen geweigerd worden, is het aan de luchtvaartmaatschappij om iemand op te vangen. Als er nou een grote groep reizigers zou stranden, dan gaan wij hier natuurlijk bij helpen."

Zodra het inreisverbod van kracht wordt duurt het in eerste instantie 90 dagen voor gewone reizigers en 120 dagen voor vluchtelingen. Trump zegt dat de Amerikaanse overheid deze tijd nodig heeft om alle visa- en veiligheidsprocedures aan te scherpen. In oktober wordt er opnieuw naar het verbod gekeken.

Het inreisverbod is een van president Trumps meest bekritiseerde plannen. Op 27 januari, een week na zijn inauguratie, tekende Trump het decreet waarmee de VS reizigers uit zeven Arabische landen wilde weren. Trump wil daarmee de mogelijke terroristen buiten de deur houden.

De maatregel ging destijds per direct in, wat leidde tot veel kritiek uit binnen en buitenland. Een aantal Amerikaanse staten besloot niet mee te werken aan het verbod.

Nadat verschillende Amerikaanse rechters het verbod ongrondwettelijk hadden verklaard kwam Trump met een herziene versie. Ook die versie werd door een rechtbank uitgesteld. De hoogste rechter in de VS heeft dat besluit nu begin deze week herzien waarmee het inreisverbod alsnog kan ingaan.

Wanneer het inreisverbod precies ingaat en wat de gevolgen zijn, is dus vooralsnog volstrekt onduidelijk.
Trump komt naar Parijs op 'quatorze juillet'
Gisteren, 18:42

De Amerikaanse president Trump komt op 14 juli naar Parijs. Hij heeft de uitnodiging van zijn Franse ambtgenoot Macron geaccepteerd om bij de jaarlijkse militaire parade te zijn op de nationale feestdag. De Fransen herdenken dan de bestorming van de Bastille in 1789, een keerpunt in de Franse revolutie.

Het Witte Huis zegt dat de president ernaar uitkijkt de banden tussen de VS en Frankrijk te bekrachtigen.

Macron en Trump hebben gisteren een gesprek gehad over het bezoek aan Frankrijk. Vorige maand ontmoetten de mannen elkaar voor het eerst. Dat was op SiciliŽ, tijdens de G7-top van de belangrijkste geÔndustrialiseerde landen en de EU.

Eerste Wereldoorlog

Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat de Verenigde Staten zich mengden in de Eerste Wereldoorlog. Dat is volgens een woordvoerder van Macron de reden dat de Amerikaanse president heeft toegezegd dat hij aanwezig is bij de parade. Daar doen dit keer ook Amerikaanse militairen aan mee.

De deelname van de Verenigde Staten aan de Eerste Wereldoorlog was een keerpunt in WOI. De Fransen, Britten en Duitsers waren oorlogsmoe. De Amerikaanse militairen pepten het moreel van de geallieerde troepen op, terwijl de Duitse militairen steeds minder vertrouwen kregen in een overwinning.

Groot-BrittanniŽ

Een datum voor een staatsbezoek van Trump aan Groot-BrittanniŽ is nog steeds onzeker. De aankondiging stuitte op veel protest in het parlement en bij de Britse bevolking. Premier May nodigde Trump in januari uit voor een tegenbezoek, nadat ze hem een week na zijn inauguratie had bezocht in het Witte Huis. Ze was de eerste regeringsleider die Trump uitnodigde.

Volgens Britse media staat Trump niet te popelen om naar Groot-BrittanniŽ te gaan. In een telefoongesprek met May zou hij hebben gezegd dat hij in ieder geval niet komt als er grootschalige protesten zijn. De Britse regering spreekt tegen dat Trump dat voorbehoud heeft gemaakt.
Noord-Korea geeft 'doodstraf' aan oud-president Zuid-Korea
Gisteren, 18:42

De Noord-Koreaanse regering heeft opdracht gegeven om voormalig president Park Geun-hye van Zuid-Korea te doden. Het staatspersbureau KCNA meldt dat Park het brein was achter een plan om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden. Het staatspersbureau spreekt van "de doodstraf voor verrader Park Geun-hye".

De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS noemt het onvergeeflijk dat Noord-Korea burgers op deze manier bedreigt en zegt dat de beschuldigingen ongegrond zijn. Park was tot maart dit jaar president van Zuid-Korea, maar werd afgezet nadat zij verwikkeld was geraakt in een corruptieschandaal. Nu de rechtszaak tegen haar loopt, zit ze in de cel.

Ook Lee Byung-ho, die onder Park aan het hoofd stond van de inlichtingendiensten, wordt er door het Noord-Koreaanse regime van verdacht dat hij betrokken was bij het moordplan. Noord-Korea wil ook hem "de doodstraf" opleggen.

Chemisch wapen

Onduidelijk is waarop het staatspersbureau zich baseert. Een Japanse krant schreef onlangs dat Park de Noord-Koreaanse regering in 2015 ten val wilde brengen.

Vorige maand deed Noord-Korea een vergelijkbare beschuldiging aan het adres van Lee Byung-ho. Hij zou volgens Noord-Korea van plan zijn geweest om Kim Jong-un te vermoorden met een chemisch wapen.

Noord- en Zuid-Korea zijn officieel al sinds 1950 met elkaar in oorlog. In 1953 ondertekenden de landen een tijdelijke wapenstilstand in de Korea-oorlog, maar de spanning op het Koreaanse schiereiland loopt desondanks nog vaak hoog op.
Nog steeds veel onduidelijk over grote virusaanval
Gisteren, 18:42

Er is nog steeds veel onduidelijk over de grote virusaanval die vooral OekraÔne zwaar trof, maar ook in Nederland schade aanrichtte. Wel wordt het scenario dat het om cybercriminelen gaat die geld willen verdienen steeds minder waarschijnlijk. Het 'betaaldeel' van het virus ziet er namelijk relatief amateuristisch uit.

Gevolg is dat slachtoffers van het virus nauwelijks betalen. En dat is wel de bedoeling van een zogenoemd gijzelvirus. Zo'n virus versleutelt bestanden of computers met als doel om mensen geld af te troggelen; ze moeten betalen om weer bij hun computer of bestanden te kunnen.

Schijntje

De nieuwe virusaanval - door onderzoekers zowel Petya als NotPetya genoemd - vertoont veel gelijkenissen met een gijzelvirus. Slechts 45 mensen hebben samen echter maar 10.000 dollar betaald; een schijntje, als je bedenkt dat wereldwijd vele duizenden computers zijn geÔnfecteerd.

"Waarom zou je dit als crimineel doen?", vraagt onderzoeker Christiaan Beek van beveiligingsbedrijf McAfee zich af. "Je verdient er weinig mee, en je staat op de radar van alle inlichtingendiensten."

"Als dit een aanval van criminelen is, dan is hij niet zo slim opgezet", zegt ook Sico van der Meer van Instituut Clingendael. "Je zou denken dat ze de betaalmogelijkheid dan wel op orde hadden."

Veel schade in OekraÔne

Het nieuwe ransomware-virus richtte veel schade aan in OekraÔne, waar banken platlagen en mensen op sommige plekken niet elektronisch konden betalen. Ook bij de overheid waren computerproblemen. Het overgrote deel van de slachtoffers viel in OekraÔne, maar ook Nederland kwam er niet ongeschonden vanaf. De containerterminal APM in Rotterdam heeft een miljoenenschade.

Veel bedrijven die zijn getroffen, hebben een vestiging in OekraÔne. Mogelijk zijn ze vanuit het OekraÔense deel van hun computernetwerk besmet. Via hacks op een OekraÔens boekhoudpakket en een OekraÔense nieuwswebsite zijn veel bedrijven besmet.

Veel beveiligingsonderzoekers vermoeden dan ook dat de ransomware niet daadwerkelijk is bedoeld om geld te verdienen, maar om schade aan te richten. "Het virus lijkt bedoeld om zichzelf te verspreiden voordat het computers versleutelt", zegt onderzoeker Beek. "Op die manier kunnen ze zo veel mogelijk schade aanrichten." Terwijl het virus zich verder verspreidt, blijft de aanval namelijk onopgemerkt, totdat het virus zichzelf activeert.

Ronald Prins van het Delftse beveiligingsbedrijf Fox-IT wil niet zwart op wit zeggen dat het doel van het virus sabotage was. "Maar als de bedoeling van het virus was om in OekraÔne veel schade aan te richten, dan is dat gelukt", zegt Prins. "En als de bedoeling was om geld te verdienen, dan hebben de makers zitten prutsen."

Sporen wissen

Als er daadwerkelijk sprake is van sabotage, is de vraag: wie zit erachter? Daar durven beveiligingsonderzoekers zich niet over uit te spreken. Het is op internet notoir eenvoudig om je sporen te wissen, dus zelfs als die een bepaalde kant op wijzen, kan het in werkelijkheid weer anders zitten.

Duidelijk is wel dat bedrijven nu snel actie moeten ondernemen. Zij zijn met name kwetsbaar voor dit soort aanvallen, omdat ze grote netwerken hebben met veel gebruikers. Als een gebruiker op een verkeerd linkje klikt, kan dit soort virussen het hele bedrijf besmetten. "Er gaat echt nog wel een aanval komen", waarschuwt beveiligingsonderzoeker Victor Gevers.

Op dit moment zijn er nog 16.000 Nederlandse computers van buitenaf te hacken met het beveiligingslek dat door zowel dit virus als het Wannacry-virus uit mei werd misbruikt. "Dat waren er vanmorgen nog 17.000, dus we zien dat het langzaam verbetert", zegt Gevers, die bedrijven bijstaat bij het oplossen van de problemen. Het overgrote deel van de kwetsbare computers staat bij bedrijven.

Ook Prins van Fox-IT waarschuwt bedrijven. "Het gaat alleen nog maar erger worden", zegt hij. "Hackers gaan op zoek naar nog meer manieren om virussen te verspreiden." Als ze een leverancier van software zouden kunnen kraken, zouden ze nog meer schade kunnen aanrichten.
Blok: strafzaken voor minderjarigen duren te lang
Gisteren, 18:42

Het duurt te lang voordat zaken in het jeugdstrafrecht zijn afgehandeld. Minister Blok schrijft aan de Tweede Kamer dat alle betrokkenen het erover eens zijn dat de 'doorlooptijden' te lang zijn en dat verkorten prioriteit verdient.

In 2001 stelde toenmalig staatssecretaris Kalsbeek van Justitie normen op voor de tijd waarbinnen strafzaken voor minderjarigen moeten zijn afgedaan. De gedachte daarachter was dat maatregelen bij jongeren meer effect hebben naarmate ze sneller en consequenter worden uitgevoerd.

50 in plaats van 80 procent

De doorlooptijden zijn vervolgens tot 2010 sterk verbeterd. Maar daarna zijn de cijfers juist verslechterd, Volgens de norm van Kalsbeek moet 80 procent van de zaken binnen ongeveer een half jaar zijn afgedaan. Dat is de periode tussen het eerste verhoor door de politie en het vonnis van de rechter. Maar in 2016 haalde slechts 50 procent van de zaken die norm.

Volgens Blok zetten alle betrokkenen erop in om de periode van afhandeling te verkorten. In twee regio's loopt bovendien een onderzoek om te kijken wat precies de oorzaken van de traagheid zijn en hoe het sneller kan.
Nabestaanden Decembermoorden blij, 'maar we zijn nog niet klaar'
Gisteren, 18:42

"Dit had ik gehoopt en gedroomd, maar nooit verwacht", zegt Romeo Hoost. Hij is de neef van Eddy Hoost, ťťn van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden in Suriname. Vandaag eiste de aanklager in dat proces 20 jaar tegen hoofdverdachte Desi Bouterse.

"Laten we op de eerste plaats de rechtsstaat van Suriname feliciteren. Die staat met deze eis recht op zijn benen." Hoost is voorzitter van het Comitť Herdenking Slachtoffers Suriname. Hij sprak vandaag direct na het bekend worden van de eis met andere nabestaanden.

Voorzichtig

"Ook bij de anderen heerst blijdschap, dit is een historisch feit. Maar we zijn nog niet klaar." Wat betreft het vervolg van het proces houdt hij een slag om de arm.

"Ik heb vertrouwen in de krijgsraad en geloof dat deze eis in een vonnis omgezet zal worden. Maar dan komt de uitvoering nog. Bouterse is wat mij betreft te rustig geweest in aanloop naar dit proces Hij heeft altijd ingegrepen, nu niet. Dat kan hij alsnog doen om weer te proberen de uitspraak te voorkomen."

Historische waarde

Advocaat Gerard Spong noemt de strafeis "van enorme grote historische waarde." Hij is ervan overtuigd dat de krijgsraad de eis zal volgen. Spong was bevriend met enkele slachtoffers van de Decembermoorden. Hij was ook enige tijd de adviseur van het Surinaamse Openbaar Ministerie in de zaak rond de moorden.

Volgens Spong is het belangrijk dat de aanklager in het proces, auditeur-militair Roy Elgin, vindt dat er voldoende bewijs is dat Bouterse aanwezig was in Fort Zeelandia bij de Decembermoorden. "Dat is juridisch belangrijk omdat dan kan worden bewezen dat hier sprake is van klassieke opzet en voorbedachte rade."

In de nacht van 8 op 9 december 1982 worden in Fort Zeelandia in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo vijftien tegenstanders van het regime van Desi Bouterse gemarteld en vermoord. Bouterse is twee jaar daarvoor aan de macht gekomen door een militaire staatsgreep. Hij was niet tevreden over de eerste regering van het land, sinds de onafhankelijkheid in 1975.

De vijftien tegenstanders zijn vakbondsleiders, advocaten en journalisten. Volgens de lezing van het regime-Bouterse wilde de groep een tegencoup plegen en werden ze daarom gearresteerd. Het regime zegt dat ze werden neergeschoten toen ze probeerden te vluchten, maar ooggetuigen zeggen dat de lichamen sporen van zware mishandeling vertoonden.

Zaak bijna verjaard

De moorden leiden in Suriname en Nederland tot grote demonstraties tegen Bouterse. Als in 1987 de eerste vrije verkiezingen in Suriname worden gehouden sinds de militaire dictatuur, verliest Bouterse kansloos. Hij zwijgt de komende jaren over de Decembermoorden en niemand durft zijn vingers eraan te branden.

Pas in 2000, een maand voordat de moorden zouden verjaren, komt er op aandringen van de nabestaanden toch een gerechtelijk onderzoek. De lichamen van de vijftien slachtoffers worden opgegraven en onderzocht. Bouterse moet zich verantwoorden voor de krijgsraad. In 2007 begint het strafproces tegen Bouterse en 25 medeverdachten.

Dwarsbomen

Sinds het begin van het proces in 2007 probeert Bouterse, ex-legerleider en huidig president van Suriname, meerdere malen de strafzaak tegen te houden.

In 2012 zorgt hij ervoor dat het parlement een amnestiewet aanneemt, waardoor het strafproces wordt opgeschort. In juni 2016 wordt die wet door de krijgsraad verworpen.

Later doet Bouterse een beroep op een wetsartikel waarin staat dat het staatshoofd de openbaar aanklager opdracht kan geven om in het landsbelang vervolging van verdachten te staken. Maar de krijgsraad veegt ook die poging om het proces te beŽindigen van tafel.


Combell - hosting, webhosting domeinnaam Verfrist - media & communicatie Belstat - Gratis statistieken Teller voor uw site
© 2000-2017 - 2link.be