NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen

Rutte begint aan laatste ronde van de formatie
Vandaag, 15:54

Formateur Rutte (VVD) begint vandaag aan de laatste ronde van de formatie. Aanstaande donderdag wil hij zijn nieuwe kabinet presenteren. De formatie heeft dan 224 dagen geduurd.

Rutte spreekt aan het begin van de avond met de fractievoorzitters van CDA, D66 en ChristenUnie. Het zal gaan over de kandidaten van de vier partijen die het nieuwe kabinet gaan vormen.

Hij ontvangt Buma, Pechtold en Segers tegelijkertijd in de Stadhouderskamer op het Binnenhof. Daar vond ook het grootste deel van de onderhandelingen over het kabinet-Rutte III plaats.

Belastingformulieren

De verwachting is dat na dit gesprek de complete lijst van nieuwe bewindslieden naar buiten komt. De meeste namen zijn al bekend, maar er kunnen tot het laatste moment nog dingen veranderen.

De kandidaat-bewindslieden zijn gescreend door Justitie, de AIVD en de Belastingdienst. Die hebben bijvoorbeeld bekeken of ze hun belastingformulier altijd netjes hebben ingevuld en of ze geen boetes meer hebben openstaan.

Buma, Pechtold en Segers komen zelf niet in het nieuwe kabinet. Zij hebben direct na de formatieonderhandelingen laten weten dat ze hun partij als fractievoorzitter vanuit de Tweede Kamer willen blijven leiden.

De gesprekken met de aanstaande bewindslieden beginnen morgen. Dan komen de beoogde vicepremiers langs: Hugo de Jonge (CDA), Kajsa Ollongren (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie).

Bijleveld bevestigt

Volgende week komen de andere kandidaat-ministers en -staatssecretarissen langs. Beoogd minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) heeft tegenover de regionale krant de Stentor gezegd dat zij maandag aan de beurt is. Bijleveld is nu Commissaris van de Koning in Overijssel.

In de gesprekken met Rutte moeten de kandidaten melden of er nog dingen zijn die de premier moet weten, voordat hij donderdag zijn nieuwe ploeg presenteert. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over nevenfuncties. Ministers en staatssecretarissen moeten alle bijbanen neerleggen, ook als het om een onbetaalde bestuursfunctie of redactiewerk gaat.

Gezondheid

Verder moet de formateur weten of de kandidaten nog zakelijke belangen hebben, bijvoorbeeld door een belastingconstructie van het bedrijf van zijn of haar partner.

Ook de gezondheid van de aanstaande bewindslieden komt in het gesprek aan de orde, want de functie is mentaal en fysiek zwaar door onregelmatigheid, de 'loodgieterstassen' vol huiswerk en de buitenlandse reizen.

Rutte zal zijn derde kabinet op 26 oktober presenteren op het bordes van Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning. Normaal gesproken vinden de kabinetspresentaties op Paleis Huis ten Bosch plaats, maar het toekomstige woonpaleis van het koninklijke gezin wordt gerenoveerd.
Schiphol-topman Jos Nijhuis kondigt vertrek aan
Vandaag, 15:18

Jos Nijhuis, directeur van luchthaven Schiphol, legt zijn functie begin volgend jaar neer. Dat staat in een persbericht van de luchthaven.

Nijhuis zegt het stokje te willen overdragen aan een nieuwe directeur nu er in het regeerakkoord ruimte is gemaakt voor verdere groei van de luchthaven. "Er komt ruimte voor groei, in balans met de omgeving. Het is goed als de invulling hiervan vanaf het begin wordt opgepakt door een nieuwe topman", schrijft Nijhuis.

Opvolger inwerken

Toch ligt de ontwikkeling van Schiphol na 2020 nog niet vast. De Omgevingsraad Schiphol, waarin onder meer de luchthaven, vliegtuigmaatschappijen en bewoners zijn verenigd, moet nog tot afspraken komen over het aantal vluchten dat Schiphol in de toekomst mag afwerken. Het huidige plafond is 500.000 vluchten per jaar.

Nijhuis had vorig jaar nog een contractverlenging van twee jaar gekregen, hij vertrekt dus eerder dan gepland. De exacte datum van zijn vertrek laat Nijhuis afhangen van het moment dat zijn opvolger aantreedt. Die wil hij graag nog inwerken.
Ebt de sympathie voor leraren weg? 'We gaan gewoon door'
Vandaag, 15:18

Bijna alle basisschoolleraren willen nog een keer actievoeren. Het beloofde geld voor het onderwijs in het regeerakkoord is niet genoeg, vinden ze. Het nieuws leidt tot opvallende reacties: waar de juffen en meesters eerst konden rekenen op sympathie en steunbetuigingen, wordt nu door veel mensen verontwaardigd gereageerd. "Is het dan nooit genoeg?", zo klinkt het vaak.

Op de NOS-Facebookpagina kwamen een kleine honderd reacties binnen op het nieuws. Die waren, in tegenstelling tot weken geleden, overwegend negatief.

"Waar gaat het geld vandaan komen? Hoe gaan we nog 700 miljoen heen en weer schuiven zonder dat andere mensen daar last van hebben?", vraagt Jordi zich af. Anique stelt: "Staat het je niet aan, zoek dan lekker een andere baan". Andere gebruikers zijn genuanceerden, maar vinden ook dat de leraren niet te ver moeten gaan. "Je moet reŽel zijn: zo veel potjes moeten meer geld hebben."

'We moeten wel doorgaan'

Jan van de Ven van PO in Actie, de organisator achter de lerarenstaking begin deze maand, herkent de kritische geluiden. "In de onderwijswereld hoor ik dit natuurlijk niet", zegt hij. "Maar daarbuiten hoor ik af en toe deze kritiek wel, ja."

"Maar eigenlijk hebben we met de punten in het regeerakkoord amper iets binnengehaald. We komen nog lang niet in de buurt van ons doel, dus we moeten wel doorgaan met actievoeren."

De leraren willen dat er 1,4 miljard euro beschikbaar wordt gesteld. "Dat hebben wij minimaal nodig om het achterstallige onderhoud na de economische crisis te compenseren. We hebben dit niet verzonnen", zegt Van de Ven. Aan het geld dat het kabinet heeft toegezegd zitten volgens hem nogal wat haken en ogen. "Die 430 miljoen euro voor de werkdruk krijgen we bijvoorbeeld pas in 2021."

Thijs den Otter, woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond, herkent de kritiek niet. "Maar ik zit natuurlijk wel in een bubbel", erkent hij, "want ik heb alleen leraren op sociale media." Er zijn wel altijd al kritische geluiden geweest, zegt Den Otter. "Toch heb ik het idee dat er nu tot de meeste mensen is doorgedrongen dat dit nodig is. Dat als er niets gebeurt we afstevenen op een enorm lerarentekort."

Publieke uitgaven

Hij snapt dat het bedrag dat wordt geŽist enorm klinkt. "Maar als je bedenkt dat 61 miljard euro aan publieke uitgaven is geschrapt sinds de economische crisis, valt het opeens weer mee."

Geld voor andere publieke sectoren is ook nodig, vindt hij. "Nu de bankencrisis voorbij is, wordt de publieke sector niet gerepareerd. Bij economische groei moet er worden geÔnvesteerd. Groots investeren in het onderwijs is van landsbelang."

Ondanks de kritiek wil PO in Actie nieuwe stakingen organiseren. De organisatie heeft niet het idee dat het de eigen hand overspeelt. "We willen weer twee dagen in november actie gaan voeren. Dat zullen we tijdig aangeven. Het is natuurlijk nooit onze bedoeling om de ouders en kinderen de dupe te laten zijn."
Deskundigen inventariseren: wat als de dijken in Zeeland doorbreken?
Vandaag, 15:18

De stroomvoorziening en de telecommunicatie vallen uit, dorpen en steden komen tot 6 meter onder water te staan, spoorlijnen en vluchtwegen worden afgesloten.

Dat zijn de mogelijke gevolgen van een dijkdoorbraak in Zeeland. Ook kan de bereikbaarheid van bijvoorbeeld ziekenhuizen in gevaar komen en is de levering van schoon drinkwater niet meer vanzelfsprekend.

Dijksterkte

Door het Deltaplan werd er tot voor kort vanuit gegaan dat Zeeland nooit meer hoefde te vrezen voor een watersnoodramp. Maar door de klimaatverandering valt er meer regen en stijgt de zeespiegel. Mede daarom wordt nu anders naar de dijken gekeken.

Werd voorheen de technische dijksterkte gecontroleerd, brengen overheden, hulpdiensten, de Hogeschool Zeeland nu in kaart wat de gevolgen zouden zijn als de dijken niet sterk genoeg zouden zijn.

Wat gebeurt er bij een dijkdoorbraak?

Twee jaar lang wordt dat onderzocht. De inventarisatie begint aan de oostkant van de provincie, bij Reimerswaal, en gaat langzaam richting kust. De Veiligheidsregio begeleidt het project.

Aan de orde komen ook vragen als 'Hoe en wanneer moeten we evacueren?'. Maar ook: 'Hoe voorkomen we dat de A58 wegspoelt?'
Ontruiming camping Fort Oranje mag ook van Raad van State doorgaan
Vandaag, 15:18

De sluiting en ontruiming van camping Fort Oranje in Rijsbergen door de gemeente is gegrond. De Raad van State heeft besloten dat de gemeente mag doorgaan met het ontmantelen van de grote camping.

Een aantal bewoners en de eigenaar waren naar de hoogste bestuursrechtelijke instantie gestapt, omdat ze de ontruiming wilden tegenhouden. De ontruiming moet over twee maanden klaar zijn.

De Raad van State vindt de brandveiligheid, de volksgezondheid en de openbare orde zwaarder wegen dan de belangen van de bewoners en de exploitant. Ook vindt de raad het van belang dat bewoners de tijd krijgen om vervangende woonruimte te zoeken en daarbij actief geholpen worden door de gemeente.

Criminaliteit

De gemeente Zundert nam afgelopen juni het beheer van Fort Oranje over. Volgens de gemeente was het een bolwerk van criminaliteit, dat veel overlast voor omwonenden opleverde. Een maand later begon Zundert met het ontruiming van de camping, waarbij caravans werden gesloopt of weggesleept.

Eerder besliste ook de voorzieningenrechter in een kort geding dat er niet genoeg bewijs was dat de gemeente verkeerd handelde en nu vangt de eigenaar dus opnieuw bot.
Duitsland wil 96-jarige kampbewaker vervolgen
Vandaag, 14:42

Een Duitser van 96 wordt mogelijk alsnog vervolgd voor hulp bij moord. De toen 22-jarige man diende in 1943 en 1944 als kampbewaker van de SS in het nazi-vernietigingskamp Majdanek, dat nu in Polen ligt.

De man was volgens justitie in Frankfurt betrokken bij de executies van duizenden Joden in november 1943. Bij de zogenoemde 'actie oogstfeest' werden in Majdanek 17.000 Joden vermoord.

De beklaagde is medisch onderzocht. Volgens het Openbaar Ministerie kan hij twee dagen per week voor maximaal twee uur de rechtszaak aan. De rechtbank beslist uiteindelijk of het tot een zaak komt.
Bijna honderd doden door de pest op Madagaskar
Vandaag, 14:42

De pestepidemie in Madagaskar heeft sinds augustus aan bijna honderd mensen het leven gekost, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ruim 1100 gevallen zijn door de organisatie vastgesteld. Elk jaar is er een pestuitbraak op het eiland, maar dit jaar is die vroeger en heviger dan anders. Waarom de pest eerder dan andere jaren is opgedoken, is niet duidelijk.

De epidemie brak in augustus uit en is nog niet onder controle. Ibrahima Soce Fall, regionaal directeur van de WHO in de regio Afrika, zei op een persconferentie in GenŤve dat het lastig is om de ziekte volledig uit te roeien op het eiland. "We zitten in een actieve fase van de epidemie, waardoor meer doden kunnen vallen. Maar we denken dat we de situatie kunnen veranderen."

Veel armoede

Doordat Madagaskar een van de armste landen van Afrika is, komt de epidemie ieder jaar weer terug. "Meer dan 90 procent van de bevolking leeft van minder dan twee dollar per dag", zei Fall. Veel straten en huizen zijn vies, waardoor bacteriŽn zich snel verspreiden.

De Wereldgezondheidsorganisatie probeert met antibiotica de ziekte te bestrijden. Zo zijn er meer dan een miljoen antibiotica-doses verdeeld over de gezondheidscentra in het land. Volgens de WHO is dat genoeg om 5000 patiŽnten te behandelen en honderdduizend mensen te beschermen.

Ook wordt er desinfectiemateriaal en ontsmettingsapparatuur naar Madagaskar gestuurd.

Artsen zonder Grenzen is ook in Madagaskar om de epidemie te bestrijden. Volgens een woordvoerder van de hulporganisatie kan een uitbraak snel onder controle worden gebracht door patiŽnten te isoleren.
Tata Steel Nederland bang voor toekomst van het bedrijf
Vandaag, 14:06

De directie van Tata Steel Nederland maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van het staalbedrijf in IJmuiden. Dat is vanwege de afspraken die gemaakt worden over de fusie tussen Tata Steel en het Duitse ThyssenKrupp.

De centrale ondernemingsraad zei eerder vandaag te vrezen dat er meer banen dan eerder gepland bij de fusie verdwijnen. De directie van de Nederlandse tak van het bedrijf zegt nu dat ze de zorgen van de OR deelt.

Thyssenkrupp en Tata Steel zeiden eerder te verwachten dat er in heel Europa de komende jaren 4000 banen verloren gaan: 2000 bij de productietak en 2000 bij de administratieve tak, gelijk verdeeld over de twee bedrijven. Maar volgens de ondernemingsraad van TSN zouden dat er 1000 tot 1500 meer kunnen zijn.

Verlies zeggenschap

De directie van TSN is bang dat er niet aan voorwaarden wordt voldaan die cruciaal zijn voor Tata Steel IJmuiden. De directie baseert zich op afspraken tussen het moederbedrijf en ThyssenKrupp, die ze heeft ingezien. Zo zou Tata Steel Nederland zeggenschap verliezen over geld dat hier wordt verdiend. Daarnaast zou een deel van de schulden van Tata Steel Europe op de balans van de Nederlandse tak van het bedrijf worden gezet.

De Nederlandse directie van het bedrijf zit niet aan tafel bij de onderhandelingen, maar zegt zich hard te blijven maken voor de belangen van TSN en belanghebbenden. In Nederland werken 10.000 mensen voor Tata Steel.

'Dan nemen de banken het over'

"We waren al tegen de fusie, dat zijn we nu helemaal", zegt Aad in 't Veld van vakbond FNV Metaal. Hij vermoedt dat er nu ook functies naar lage lonen landen worden verplaatst. "Dat project zit al een tijdje in de pijplijn. Een inkoopafdeling kun je ook in India plaatsen."

FNV wil dat Tata Steel Nederland in eigen land de baas blijft, en dat de winst die het goedlopende bedrijf hier maakt terugvloeit naar de vestiging in IJmuiden. "Als hier schulden bij gestopt worden, loop je het risico dat op een gegeven moment de rekeningen niet meer betaald kunnen worden. Dan nemen de banken het bedrijf over."

De vakbond zegt nauw samen te werken met de OR en houdt eind deze maand een ledenvergadering. Met de eisen die daar uit komen zal de FNV verder onderhandelen met Tata Steel. In 't Veld: "Als er dan niets verandert, volgen er acties."
In Afghanistan is niet alleen Taliban tegen de overheid
Vandaag, 14:06

De afgelopen week waren er weer meerdere aanslagen in Afghanistan, met zeker 150 doden tot gevolg. Onder hen waren veel politie-agenten en militairen. Ook gisteren vielen nog tientallen doden bij een aanslag de Taliban.

De terreurorganisatie is bezig aan een opmars in het land, maar de situatie is ingewikkelder dan dat. "Het conflict in Afghanistan staat er niet goed voor", zegt journalist Bette Dam, die momenteel haar tweede boek over Afghanistan schrijft, in het NOS Radio 1 Journaal.

De Taliban wordt steeds groter, bevestigt NOS-correspondent Aletta Andrť. "Maar dat is eigenlijk al een paar jaar zo." Volgens SIGAR, een organisatie die onderzoek doet naar de wederopbouw van Afghanistan, is nog nooit zo'n groot gebied onder controle van de Taliban geweest sinds 2001, het jaar dat het schrikbewind werd afgezet.

In februari van dit jaar stond nog maar iets meer dan de helft van het land onder controle van de regering: 57 procent. Vorig jaar was dat nog 63 procent. De Taliban is vooral sterk in landelijke gebieden in het midden en zuiden van het land.

"Het lijkt alsof het nu erger is dan bijvoorbeeld drie jaar geleden, maar het conflict rommelt gewoon op deze manier voort", zegt Dam. Maar volgens haar is de strijd in het land wel ingewikkelder geworden. "Veel mensen denken dat het een oorlog is tussen de overheid en Taliban, maar eigenlijk is het onduidelijker. Heel veel families en stammen vechten om land en drugs. Het is niet zo'n duidelijke oorlog als je denkt."

Een ding is duidelijk: de Taliban, de families en stammen hebben ťťn gezamenlijke vijand en dat is de centrale overheid in Kabul. Die geeft hun tegenstanders ook genoeg redenen om te vechten, zegt Dam. "Hun land en geld worden afgepakt. De overheid speelt een vals spel, is corrupt en niet objectief."

Maar ook de slechtere veiligheidssituatie en werkloosheid leiden tot meer geweld, vult Andrť aan.

Sinds 2007 zijn er nog nooit zoveel gewapende conflicten geweest in Afghanistan als nu.

Het is dus een ingewikkeld conflict, zegt Dam. "Het is een gevecht tussen alle groepen, niet alleen de overheid en Taliban. Misschien is praten een oplossing, en niet meer al die bommen."
Opnieuw 'vampiers' gelyncht in Malawi
Vandaag, 14:06

In Malawi zijn gisteren opnieuw twee mensen vermoord omdat gedacht werd dat ze vampier waren. Sinds begin vorige maand zijn zeker acht 'vampiers' gelyncht in het Oost-Afrikaanse land.

Persbureau Reuters meldt dat de politie 140 mensen heeft opgepakt voor betrokkenheid bij de reeks moorden. De VN vroeg eerder deze maand aandacht voor de lynchpartijen. Slachtoffers worden ervan verdacht bloed te hebben gedronken voor magische rituelen.

De aanvallen van gisteren waren in de stad Blantyre, de tweede stad van Malawi. Eerder gebeurde dat in een armere regio, waar veel mensen geloven in hekserij.

Epilepsie

Een van de slachtoffers werd gisteren gestenigd door een groep mensen. Het andere slachtoffer is een 22-jarige man met epilepsie. Hij werd levend verbrand. Volgens een familielid was de man onderweg van het ziekenhuis naar huis.

President Mutharika heeft de regio's waar eerder aanvallen waren bezocht om nog meer geweld te voorkomen. De VN en Verenigde Staten hebben hun medewerkers opgedragen om weg te blijven uit de gevaarlijkste gebieden.
Nog steeds te weinig vooruitgang bij brexit-onderhandelingen
Vandaag, 12:54

Nog steeds is er te weinig vooruitgang bij de brexit-onderhandelingen. De Britten kunnen niet voldoende duidelijk maken hoe hun uittreding uit de EU gaat verlopen, bleek vanochtend tijdens een EU-top in Brussel. De 27 Europese regeringsleiders, onder wie de Britse premier May, waren daarbij.

"De Britten kunnen nog niet laten zien hoe de 'echtscheidingsrekening' eruit gaat zien. Ze maken nog niet duidelijk waarmee ze akkoord kunnen gaan. Het gaat hier om tientallen miljarden euro's", zegt correspondent Tijn Sadťe in Brussel. Er is sprake van een impasse. "Het is een pijnlijke vertoning. Men had nu willen doorschakelen naar de volgende fase. Bij de volgende top, in december, wordt pas weer besproken of er vooruitgang is geboekt."

Toch krijgen EU-onderhandelaar Barnier en zijn team wel de opdracht om al voorbereidingen te treffen voor de volgende onderhandelingsfase.

Begrotingsafspraken

Premier May herhaalde vanochtend dat de andere lidstaten niet bang hoeven te zijn dat Londen de lopende begrotingsafspraken voor de EU niet nakomt. Die begroting loopt tot 2021, bijna twee jaar na het vertrek van de Britten. Ook andere financiŽle afspraken worden volgens May nagekomen.
Stoepzittende antiquaar hoeft boete niet te betalen
Vandaag, 12:18

De Maastrichtse antiquaar Ton Stille hoeft geen boete te betalen voor stoepzitten. Vierenhalf jaar geleden had hij een bekeuring gekregen omdat hij op een stoel zat voor zijn boekenzaak. De rechter heeft vanochtend in kort geding geoordeeld dat de man niet vervolgd wordt.

In 2012 was Stille voor het eerst wegens stoepzitten bekeurd. Volgens twee handhavers maakte hij oneigenlijk gebruik van de openbare ruimte. Na landelijke ophef werd de boete kwijtgescholden, maar een jaar later was het weer raak.

Willekeur

Over deze boete van 220 euro ging het vandaag. De zaak was aangespannen door Stille (73) zelf. Hij wilde een principiŽle uitspraak. Volgens hem was er sprake van ambtelijke willekeur. Bovendien zit hij al sinds jaar en dag op het trottoir voor zijn zaak.

De uitspraak van vandaag is puur op procedurele gronden; de rechter vond dat de zaak al te lang geduurd had. Als Stille een principiŽle uitspraak wil, moet hij weer op de stoep gaan zitten, zich opnieuw laten bekeuren en opnieuw de zaak laten voorkomen.

Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke boete van 50 euro geŽist, maar daar ging de rechter niet in mee.
Unicef: 320.000 kinderen gevlucht uit Myanmar
Vandaag, 12:18

Het aantal Rohingya-kinderen in vluchtelingenkampen Bangladesh is gegroeid tot zo'n 320.000. Dat meldt VN-organisatie Unicef in een nieuw rapport. In september maakte Unicef nog melding van 240.000 gevluchte kinderen.

Volgens Unicef moet er een humanitair actieplan komen om de kinderen een goede toekomst te kunnen geven. "Ze hebben dringend voedsel, drinkwater, sanitaire voorzieningen en vaccinaties nodig om ze te beschermen tegen ziektes die uitbreken in noodsituaties", zegt directeur Antony Lake. "Maar ze hebben ook hulp en onderwijs nodig bij het verwerken van alles wat ze hebben moeten verdragen."

Hutjes van bamboe

De Rohingya-moslims zijn een etnische minderheid in Myanmar. Het leger viel eind augustus in de noordelijke staat Rakhine stelselmatig dorpen van Rohingya aan en brandde ze plat. Aan de vluchtelingenstroom in buurland Bangladesh lijkt geen einde te komen.

Maya Vandenent, hoofd Gezondheid van Unicef in Bangladesh, zegt dat er 76 miljoen dollar nodig is voor de opvang in Bangladesh. De omstandigheden zijn moeilijk, zegt ze. "In het zuiden van Bangladesh is een megakamp dat volgepakt is met hutjes van bamboe en plastic zeil. Ze wonen heel dicht op elkaar gepakt."

In totaal zitten nu zo'n 600.000 vluchtelingen in Bangaladesh.

Unicef meldt dat er nog dagelijks 1200 a 1800 Rohingya's uit Myanmar vluchten, zestig procent van hen zijn kinderen. De organisatie waarschuwt dat veel jonge kinderen in de opvangkampen ernstig ondervoed zijn.

Op Radio 1 vertelde Vandenent hoe de kinderen eraan toe zijn als ze aankomen in het kamp. "Ze hebben veel geweld gezien of zelf meegemaakt, zoals verkrachtingen en moord. Ze hebben vaak hun verbrande dorpen halsoverkop verlaten en hebben daarna vijf, zes dagen gelopen en heel gevaarlijke omstandigheden moeten overleven voordat ze in Bangladesh aankwamen."
Passagiers Air Berlin gestrand door openstaande rekening
Vandaag, 12:18

Een vliegtuig van Air Berlin moet op IJsland aan de grond blijven vanwege een openstaande rekening bij het vliegveld. Reykjavik Airport meldt dat de retourvlucht naar DŁsseldorf werd geannuleerd vanwege niet betaalde luchthavengelden.

Hoeveel passagiers hierdoor zijn gedupeerd, is niet bekend en ook is onduidelijk wanneer ze alsnog kunnen vertrekken. Volgens de luchthaven is het een standaardprocedure om een vliegtuig aan de grond te houden als de kosten niet zijn betaald.

Air Berlin vroeg vorige maand faillissement aan en houdt later deze maand op te bestaan. De vliegmaatschappij heeft te veel schulden opgebouwd, onder meer bij het vliegveld van Reykjavik.

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa neemt waarschijnlijk de belangrijkste delen van Air Berlin over.
Catalanen halen uit protest geld van de bank
Vandaag, 11:42

Inwoners van CataloniŽ halen uit protest geld van de bank. Separatistische bewegingen hebben opgeroepen om te pinnen bij banken die hun hoofdkantoor naar een ander deel van Spanje willen verplaatsen.

Bij filialen van onder meer de CaixaBank in Barcelona staan mensen in de rij om geld op te nemen. "Maar van een bankrun is absoluut geen sprake", zegt verslaggever Eva Wiessing. "Het is een symbolisch gebaar. Mensen willen de banken die hun hoofdkantoor buiten CataloniŽ hebben geplaatst hiermee pijn doen. En ze willen het geld uitgeven in CataloniŽ om de lokale economie een boost te geven."

De CaixaBank heeft ruim 60 miljard euro in kas. "Ze lijken daar niet echt onder de indruk van deze actie, maar ze vinden het wel vervelend, omdat het aandeelhouders onrustig maakt", zegt Wiessing.

Artikel 155

Er worden verschillende bedragen opgenomen. Sommige Catalanen pinnen 150 of 160 euro; dat bedrag ligt het dichtst bij 155. Dat getal verwijst naar het Spaanse wetsartikel dat het Catalaanse zelfbestuur opschort.

De Spaanse regeringspartij heeft met de oppositie een akkoord gesloten over het houden van nieuwe verkiezingen in CataloniŽ, in januari. Het uitschrijven van nieuwe verkiezingen is een van de zaken die in artikel 155 geregeld zijn. Ook staat in het wetsartikel dat Madrid het bestuur in de regio kan overnemen en dat in CataloniŽ een bewindvoerder kan worden aangesteld die boven de Catalaanse leider komt te staan.

Morgen komt de autonome regio CataloniŽ onder direct bestuur. De regering bespreekt de zaak dan na de Europese top in Brussel.
2500 boompjes van fruitteler afgezaagd
Vandaag, 11:42

Opnieuw is er schade aangericht aan bomen in het buitengebied van West Maas en Waal. Afgelopen dagen hebben vandalen 2500 fruitboompjes omgezaagd bij een kweker in Altforst.

Volgens een woordvoerder van de politie Oost-Nederland zijn er in de afgelopen maanden negen meldingen gedaan van "schade aan gewassen". De vernielingen zijn steeds in het buitengebied, schrijft Omroep Gelderland.

Onrust

De politie heeft de zaak in onderzoek. "Er is veel onrust onder bewoners en ondernemers. We houden rekening met meerdere scenario's; er zijn nog geen concrete aanwijzingen voor een link tussen de gebeurtenissen."

In juni werden 230 bomen omgehaald in Horssen (gemeente Druten), in april was een fruitbedrijf (320 appelbomen) in Boven-Leeuwen de dupe. De schade daar wordt geraamd op 40.000 euro.

Spijkers

Maar ook een agrariŽr die mais verbouwt, was doelwit. Begin oktober bleek dat er op twee akkers in Maasbommel 28 spijkers door zijn planten geslagen waren. Eerder werden in Wamel een deel van een maisveld omgehakt en werden 150 hooibalen vernield.

Omdat de bomen en gewassen buiten staan, zijn ze een makkelijk mikpunt voor vandalen. De schade wordt niet door verzekeraars gedekt. 's Nachts boomgaarden controleren met patrouilles of camera's is vanwege het grote oppervlak ook niet te doen, zeggen fruittelers.
Nieuw onderzoek naar politiegeweld Geldermalsen
Vandaag, 11:06

Het Openbaar Ministerie moet meer onderzoek doen naar politiegeweld bij een demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen. Een vrouw zegt dat ze eind 2015 een hersenbloeding kreeg doordat agenten haar op de grond duwden en met de wapenstok sloegen.

Het Openbaar Ministerie besloot vorig jaar dat geen van de agenten wordt vervolgd. Volgens het OM was het gebruikte politiegeweld tegen de vrouw 'proportioneel'. Ook zou een verband tussen haar val en het hersenletsel niet vast te stellen zijn.

De vrouw vocht dit besluit aan bij het gerechtshof in Arnhem. Dat oordeelt dat er alsnog een diepgravend onderzoek moet komen naar het politiegeweld. Volgens het hof was het eerdere onderzoek onvoldoende, onder meer doordat betrokken agenten nooit zijn gehoord. Ook maakte het OM geen gebruik van de beelden die de bodycams van de agenten waarschijnlijk hebben gemaakt.

Niet gedegen

Het gerechtshof betreurt dat er geen gedegen onderzoek is verricht. De rijksrecherche moet extra getuigen horen en onderzoeken of er inderdaad camerabeelden zijn, oordeelt het hof.

De advocaat van de vrouw is blij met de uitspraak. "Het is een forse tik op de vingers van de officier van justitie die de betrokken agenten niet strafrechtelijk wil vervolgen en geen adequaat onderzoek naar de mishandeling van mijn cliŽnte liet instellen", zegt advocaat Esther Vroegh.

Rellen

De demonstratie op 16 december 2015 tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen liep uit op rellen. Betogers probeerden het raadhuis binnen te dringen, terwijl daar over het asielzoekerscentrum werd vergaderd. De politie loste waarschuwingsschoten om de relschoppers weg te houden.
Bussemaker: betrek vooral ook mannen bij #metoo
Vandaag, 11:06

Demissionair minister Bussemaker wil dat mannen meer worden betrokken in de discussie over seksueel ongewenst gedrag. "Het is heftig dat dit nog steeds gebeurt", zei de vertrekkende PvdA-bewindsvrouw in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat zo ontzettend veel vrouwen nu pas aangeven wat zij meemaakten, geeft aan dat vrouwen schaamte voelen. Het is niet alleen een vrouwenprobleem. Het is een maatschappelijk probleem, waar we vooral ook mannen bij moeten betrekken."

Deze week kwam een groot maatschappelijk debat op gang na beschuldigingen van seksuele intimidatie en verkrachting aan het adres van filmproducent Harvey Weinstein. Vrouwen wereldwijd delen sindsdien hun verhalen met de hashtag #metoo. "Het is jammer dat de mannen uit de filmwereld hun ogen er zo lang voor sloten. Tegelijkertijd ben ik wel blij dat ze zeggen dat ze er al eerder iets over hadden moeten zeggen", zegt Bussemaker.

Bussemaker, die emancipatie in haar portefeuille heeft, roept mannen op om zich met de discussie te bemoeien. "Het is niet alleen het probleem van de vrouwen die het overkomt. Ook mannen moeten aangeven dat hun dochter, vriendin of wie dan ook niet betast mogen worden, ze moeten zelf een norm stellen."

"Het gebeurt overal: van de bedrijfs- tot de cultuursector. Ik vind het daarom goed dat organisaties divers zijn samengesteld. Dat maakt het vanzelfsprekend dat vrouwen geen lustobject zijn, maar gewoon een collega."

Bussemaker zegt dat er in het onderwijs al vroeg aandacht wordt besteed aan seksuele diversiteit en burgerschap, maar dat is volgens haar niet genoeg. "Dat alleen gaat het niet oplossen. Er moet een continue bewustwording gecreŽerd worden in alle sectoren."

Misschien speelt macht nog een extra rol bij seksueel ongewenst gedrag, gaat de minister verder. "Die mensen kunnen zichzelf als ontastbaar zien. Bij Dominique Strauss-Kahn zag je dat hij het normaal vond om vrouwen te betasten. De norm is dat je dat gewoon niet doet."

De Fransman Strauss-Kahn moest opstappen als IMF-topman na beschuldigingen van verkrachting. Ook kon hij daarna zijn ambities op het presidentschap begraven.

'Dit vraagt bewustzijn'

Bussemaker denkt dat het niet de laatste keer is dat seksueel ongewenst gedrag jegens vrouwen onderwerp van discussie is. "We zien bij emancipatie dat het nooit af is en altijd onderhoud vraagt." Ze roept organisaties op om een veilig werkklimaat te creŽren en het bespreekbaar te maken als er iets gebeurt. "Dit vraagt bewustzijn en er moet niet worden weggekeken."
Zorgautoriteit wil meer mogelijkheden voor aanpak pgb-fraude
Vandaag, 09:54

Zorgkantoren moeten meer mogelijkheden krijgen om fraude door zorgaanbieders met persoonsgebonden budgetten (pgb's) aan te pakken. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na onderzoek. In het onderzoek werd gekeken naar problemen bij de terugvordering van ten onrechte uitbetaald pgb-geld.

Mensen die een pgb hebben, zijn zelf verantwoordelijk voor de goede besteding daarvan. Dat betekent dat een pgb-houder voor de terugbetaling aan het zorgkantoor opdraait, als een zorgaanbieder fraudeert.

Als de pgb-houder van niets wist, probeert een zorgkantoor het geld bij de zorgaanbieder terug te halen, maar dat is niet eenvoudig.

Zo heeft het zorgkantoor geen inzage in de administratie van de zorgaanbieder, waardoor het moeilijk is om het bewijs rond te krijgen.

De NZa wil daarom dat zorgaanbieders verplicht worden om inzage in hun administratie te geven als een zorgkantoor daarom vraagt.

Doorstart

Verder is het nu zo dat een aanbieder die door geknoei of wanbeleid failliet is gegaan, zonder problemen opnieuw kan beginnen.

De zorgautoriteit vindt daarom dat er hogere eisen moeten worden gesteld aan personen die als zorgaanbieder aan de slag willen.

Minderjarigen

Ook vindt de NZa het onwenselijk dat ook minderjarige pgb-houders juridisch verantwoordelijk zijn voor de juiste besteding van hun budget. Als hun ouders fraude plegen met het budget, kunnen de kinderen tot terugbetaling worden veroordeeld.

De NZa wil dat de ouders van minderjarigen die recht hebben op een pgb het pgb van hun kinderen toegewezen krijgen. Dan zijn de ouders aansprakelijk als zij kosten opvoeren die in werkelijkheid niet zijn gemaakt.

13,5 miljoen

Vorig jaar werd in de zorg bij controle achteraf voor 18,9 miljoen euro aan ten onrechte gedeclareerde kosten ontdekt.

Het overgrote deel daarvan, 13,5 miljoen euro, betrof fraude met pgb's. Het werkelijk gefraudeerde bedrag licht vermoedelijk veel hoger.
Unigebouw Rotterdam plotseling dicht, dus gaan studenten massaal naar bieb
Vandaag, 09:18

Het Polak-gebouw op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam is gisteravond per direct gesloten en ontruimd. Niet zonder gevolgen voor de studenten, want het gebouw huisvestte collegezalen en 850 studieplekken. Bij de universiteitsbibliotheek staan vanochtend daarom lange rijen, meldt een student aan de NOS.

De vloeren van het gebouw waren "onvoldoende stabiel" waardoor de veiligheid niet kon waren gegarandeerd, zegt Jacco Neleman, woordvoerder van de Erasmus Universiteit, in het NOS Radio 1 Journaal.

De colleges die vandaag in het Polak-gebouw zouden worden gegeven, zijn verplaatst naar andere plekken. "Het is wat puzzelen, maar we hopen er uit te komen." Volgens Neleman wordt nog gekeken naar meer alternatieve studieplekken.

Het is onduidelijk hoelang het gebouw gesloten blijft. Er wordt nu onderzoek gedaan. Of het gebouw tegen de vlakte gaat, is onbekend. "En nog veel te ver weg. We gaan eerst kijken of het op te lossen valt."


Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be