NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen

Vroegere Catalaanse leider Artur Mas raakt huis kwijt
Vandaag, 01:48

Een Spaans hof heeft beslag laten leggen op het huis van de voormalige Catalaanse regeringsleider Artur Mas. Volgens Spaanse media moet daarmee een geldstraf van ruim vijf miljoen euro worden betaald.

De straf is opgelegd aan Mas en zijn medewerkers voor het organiseren van een symbolisch referendum over afscheiding van CataloniŽ, in november 2014. Het referendum was door de regering in Madrid bestempeld als illegaal.

Mas en zijn medewerkers worden ervan beschuldigd dat ze publiek geld hebben misbruikt. Ook een aantal bezittingen van Mas' medewerkers is in beslag genomen.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Mas werd in maart van dit jaar veroordeeld door het Catalaanse hooggerechtshof vanwege burgerlijke ongehoorzaamheid. Hij mag twee jaar lang geen bestuurlijke functies bekleden. De eis was tien jaar.

Vorig jaar werd Mas opgevolgd door Carles Puigdemont. Hem hangt een celstraf boven het hoofd voor zijn pogingen CataloniŽ onafhankelijk te maken van Spanje.
20.000 euro voor gouden tip Amsterdamse 'vergismoord' uit 2015
Vandaag, 01:12

De politie looft 20.000 euro uit voor de gouden tip in een Amsterdamse liquidatiezaak uit mei 2015. Een 25-jarige man werd toen bij een shishalounge in de De Clercqstraat doodgeschoten, volgens de politie en het OM was iemand anders het doelwit.

In het programma Opsporing Verzocht werd afgelopen avond gemeld dat bij forensisch onderzoek dna is gevonden op een van de kogels die werden afgevuurd.

Bij de schietpartij werd het slachtoffer beschoten nadat hij uit een auto was gestapt. Vermoedelijk zat het eigenlijke doelwit nog in de auto. De rondvliegende kogels raakten ook een tram. Passagiers kwamen met de schrik vrij. De schutter en een tweede man reden na het schietincident weg op een gestolen scooter.

De politie is nog altijd op zoek naar getuigen en beeldmateriaal.
Macron roept wereld op meer te doen tegen opwarming atmosfeer
Gisteren, 23:24

De Franse president Macron heeft op de One Planet Summit in Parijs wereldleiders en topmensen uit het bedrijfsleven opgeroepen de strijd tegen de opwarming van de aarde te versnellen. "We verliezen de slag. We reageren niet snel genoeg. We moeten allemaal in actie komen", zei hij.

Twee jaar gelden werd in het klimaatakkoord van Parijs vastgelegd dat de gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd ruim onder de 2 graden Celsius moest blijven. Met de plannen die er nu liggen, gaat dat bij lange na niet lukken. "Dit lijkt niet op wat we ons hebben voorgenomen", zei Macron op de klimaatconferentie.

Toezeggingen

Tientallen staatshoofden en regeringsleiders hadden zijn uitnodiging aanvaard om twee jaar na Parijs over de stand van zaken te spreken. Ze deden toezeggingen over extra inspanningen voor de overgang naar een duurzame economie, net als zo'n 200 institutionele beleggers.

Die laatsten willen de druk op energiebedrijven als Coal India, Gazprom en Exxon Mobile opvoeren om uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Belofte

Ontwikkelingslanden verwijten de rijke de landen dat zij nog steeds hun belofte uit 2009 niet nakomen. Toen werd afgesproken dat ze de arme landen financieel zouden bijstaan bij de overgang van fossiele naar duurzame energiebronnen.

De grote afwezige in Parijs was de Amerikaanse president Trump. Die had geen uitnodiging gekregen, omdat hij de VS uit het akkoord van Parijs wil terugtrekken. De rest van de wereld wil zich wel aan de afspraken houden.
Man verstuurt pakketten met levensgevaarlijk vuurwerk rond
Gisteren, 22:48

De politie is op zoek naar een man die pakketten met levensgevaarlijk illegaal vuurwerk verstuurt vanuit Noord-Limburg. Dat zei een politiewoordvoerder in het programma Opsporing Verzocht.

Inmiddels zijn er meer dan zestig pakketten in beslag genomen op verschillende plekken in Nederland. Het vuurwerk is niet alleen gevaarlijk op het moment dat het wordt afgestoken. Ook voor bezorgers vormt het een risico.

Levensgevaarlijk

De politie kwam erachter dat de pakketjes werden verstuurd doordat een van de pakjes terugkwam. "Toen het opengemaakt werd, bleek er levensgevaarlijk vuurwerk in te zitten", zegt de politiewoordvoerder.

Vermoedelijk zijn er nog meer pakketten verstuurd. Wie ook vuurwerk thuisgestuurd heeft gekregen, kan contact opnemen met de politie. Op de verstuurde pakketten zit veel tape geplakt. Er zit ook een label op. Daarop staat een datum en een code.

In Opsporing Verzocht zijn beelden uitgezonden van de verdachte. Hij levert in een supermarkt de pakketten bij de balie af. Mensen die hem herkennen of meer denken te weten, kunnen dat doorgeven aan de politie.
Minister: netbeheerders moeten 17.000 etra onveilige gasmeters vervangen
Gisteren, 22:12

Netbeheerders moeten 17.000 slimme gasmeters extra vervangen. Eerder werd al bekend dat bijna 44.000 geÔnstalleerde meters moeten worden vervangen vanwege een productiefout. Minister Wiebes schrijft aan de Tweede Kamer dat aanvullend onderzoek moet uitwijzen of alle vier miljoen geÔnstalleerde slimme gasmeters wel veilig zijn.

De 17.000 gerepareerde meters van het merk Landis+Gyr zijn in de periode juni tot augustus vorig jaar geplaatst met een te korte schroefdraad. Volgens Netbeheer Nederland zijn ze niet gevaarlijk, maar worden ze vervangen omdat onzeker is of de meters wel de normale levensduur van minimaal 20 jaar hebben.

Deskundigen zeiden in het televisieprogramma Kassa dat de gasmeters wel degelijk gevaarlijk kunnen zijn.

Volgens Wiebes blijkt uit onderzoek dat bij een kleine 1500 van 17.000 gerepareerde gasmeters een verkeerde lijm is gebruikt. De netbeheerders moeten die meters per direct vervangen. De vervanging voor de overige 15.500 gerepareerde meters wordt voor 1 april volgend jaar gepland, net als de nog ongeveer 26.000 originele meters met een te kort schroefdraad.
Trump twittert dat Democratische senator alles zou doen voor geld
Gisteren, 22:12

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een tweet de Democratische senator Kirsten Gillibrand aangevallen en geschreven dat "het lichtgewicht alles zou doen voor campagnedonaties". Critici noemen de tweet suggestief en Gillibrand zelf typeert het als een seksistische verdachtmaking bedoeld om haar het zwijgen op te leggen.

De tweet, waarin hij ook schrijft dat de Democraat eerder bij hem is komen "bedelen voor donaties", is hoogstwaarschijnlijk een reactie op Gillibrands oproep van gisteren aan Trump om af te treden. Ze deed dat na een tv-interview van drie vrouwen die Trump ook al tijdens de presidentscampagne beschuldigden van seksueel wangedrag. Het trio trad gisteren opnieuw naar buiten omdat volgens de vrouwen het klimaat inmiddels anders is door de #MeToo-beweging.

Gillibrand reageerde direct. Ze kaatste terug dat Trump haar en de miljoenen vrouwen die zijn onkunde en de schande die hij heeft meegebracht naar het Oval Office benoemen, niet het zwijgen kan opleggen.

Gevraagd naar eerdere interacties met Trump zegt Gillibrand dat hij slechts haar eerste campagne steunde. The Washington Post schrijft dat volgens een non-profitorganisatie die campagnedonaties bijhoudt Trump in het verleden 5850 dollar aan Gillibrand heeft geschonken.

Tijdens een bijeenkomst vandaag waar ook journalisten bij aanwezig waren, negeerde de president vragen over zijn tweet. Later zei Witte Huis-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders dat het bericht van de president op geen enkele manier seksistisch bedoeld was. Volgens haar doelde Trump op een gemanipuleerd politiek systeem en dat politici constant om geld moeten bedelen. Alleen mensen met een zieke geest zouden volgens haar de tweet verkeerd opvatten.

Tegelijkertijd blijft Trump de beschuldigingen over seksueel wangedrag ontkennen. Hij zegt dat er miljoenen zijn besteed om samenwerking tussen zijn campagne en Rusland aan te tonen, maar dat dat niet is gelukt. Daarom zouden de Democraten nu opnieuw deze vrouwen en hun verzonnen verhalen in stelling hebben gebracht.

Een woordvoerder van de Clinton-campagne in 2016 wijst er in de krant op dat "de mensen van Gillibrand in extase zullen zijn" door de aanvalstweet van de president. Daarmee bedoelt hij waarschijnlijk dat ze meer bekendheid en profiel kan krijgen door zich af te zetten tegen Trump. Gillibrand is de jongste senator voor New York en wordt genoemd als mogelijke Democratische presidentskandidaat.

Het is zeker niet de eerste keer dat er kritiek is op de manier waarop Trump vrouwen behandelt. Hij heeft niet bepaald een vrouwvriendelijk profiel. Tijdens de campagne kwam hij in de problemen door een opmerking over het in het kruis grijpen van vrouwen en in juni dit jaar was er veel kritiek na een opmerking over een facelift van een journaliste.

Vorig jaar noemde hij journaliste Megyn Kelly een bimbo. Ook zei hij over haar dat er tijdens een interview "bloed uit haar ogen kwam en bloed van weet ik veel waar". Dat werd veelal opgevat als een verwijzing naar ongesteldheid.
Facebook wil meer lokaal belasting betalen, ook in Nederland
Gisteren, 21:36

Facebook gaat meer belasting betalen in Nederland en in veel andere landen. Dat is het gevolg van een nieuwe omgang met de belastingen door Facebook. Hoeveel meer de Nederlandse belastingdienst tegemoet kan zien, is niet duidelijk.

Het bedrijf wil de opbrengsten van klanten die het vanuit Nederland bedient ook in Nederland gaan opgeven. Ook in alle andere landen waar Facebook een verkoopkantoor heeft, gaat het belasting betalen. Nu verloopt die omzet via het hoofdkantoor in Dublin en wordt alleen in Ierland belasting betaald.

Financieel topman Dave Wehner van Facebook maakte dit bekend via een blog van het bedrijf. Hij noemt het een groot project. Halverwege 2019 moet de wijziging in alle landen zijn doorgevoerd. Facebook zegt dat het op deze manier transparanter wil zijn voor de lokale autoriteiten waar Facebook kantoren heeft.

Onder vuur

Grote techbedrijven als Facebook Apple, Amazon en Google liggen onder vuur vanwege financiŽle structuren waarmee ze belastingen ontwijken. Ierland heeft van de Europese Commissie bijvoorbeeld de opdracht gekregen om ruim 13 miljard euro aan achterstallige belastingen te innen bij Apple.

Wat het effect van de maatregel van Facebook precies zal zijn, is nu nog onduidelijk. Via financiŽle persbureaus zeggen experts dat het voor Facebook onder de streep mogelijk niet zoveel zal uitmaken.
Wethouders Brunssum blijft achter omstreden collega staan
Gisteren, 21:00

Het gemeentebestuur van Brunssum blijft voorlopig achter wethouder Palmen staan. "We wachten overleg af tussen de minister en de gouverneur. We gaan niet opstappen!", zei een van de wethouders namens het college.

Dat gesprek tussen minister Ollongren en gouverneur (commissaris van de koning in Limburg) Theo Bovens (CDA) vindt vermoedelijk donderdag plaats. Beiden willen net als de oppositie in de Brunssumse gemeenteraad dat Palmen van Burger Belangen Brunssum (BBB) opstapt, omdat uit een integriteitsonderzoek naar voren is gekomen dat zijn wethouderschap een groot risico inhoudt.

Volgens Palmen deugt dat onderzoek niet. Hij wil dat er opnieuw onderzoek naar hem gedaan wordt. De raad zal daar vermoedelijk later op de avond mee instemmen.

Fractievoorzitter Snackers van de BBB nodigt minister Ollongren uit naar de Brunssumse raad te komen om te horen hoe partijen in de raad tegen het eerdere onderzoek aankijken. Het rapport is niet openbaar gemaakt. "Van horen zeggen, liegt men het hardst", zei Snackers.
Weer een walvis aangetroffen in Zeeland
Gisteren, 21:00

In Zeeland is weer een dode walvis gevonden. Vanmiddag werd het dier ontdekt bij Neeltje Jans door Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree. Het karkas drijft daar in het water. Rijkswaterstaat heeft het vastgelegd aan de kade.

Het is de tweede dode walvis in Zeeland deze maand. Op 1 december spoelde een potvis aan op het strand bij Domburg. Dat was een mannetje van 13,5 meter. Omdat die nog in goede staat was, trok het dode dier veel bekijks.

Deze walvis is in vergevorderde staat van ontbinding. Jaap van der Hiele van Stichting Reddingsteam Zeedieren denkt dat het een jonge vinvis is. Hij schat dat het dier zo'n 13 meter lang is en ongeveer 10 ton weegt.

Destructie

Morgen wordt het dode dier uit het water gehaald. Volgens Van der Hiele gaat het direct naar een destructiebedrijf.

Het is de tweede vinvis die aanspoelt dit jaar. In augustus spoelde op Texel een dood vrouwtje aan, dat al een tijdje dood was.
Brunssumse Jo Palmen, de man van 'varkenskop', is 'geen verkeerde man'
Gisteren, 20:24

"Een slimme man, geen stommerik en volgens mij wel eerlijk", zo omschrijft Twan Senden de omstreden wethouder Jo Palmen van Brunssum. Senden is directeur en hoofdredacteur van streekomroep Loo-tv en volgt de politieke carriŤre van Palmen al jaren.

Ook Geertjan Claessens, verslaggever voor De Limburger en Limburgs Dagblad noemt Palmen "een heel slimme man". Maar wel een met een gebruiksaanwijzing. "Hij heeft een sociale inborst, komt op voor mensen en kan slecht tegen onrecht. Maar hij komt op voor die mensen op een manier waarmee hij anderen tegen zich in het harnas jaagt en dat is niet zo handig."

Vanavond eerste vergadering

Jo Palmen werd in oktober door de gemeenteraad van Brunssum benoemd tot wethouder, zonder een integriteitstoets af te wachten. Toen die er alsnog kwam, viel dat negatief voor hem uit. Palmen werd in dat rapport een groot risico voor Brunssum genoemd en is als burger verwikkeld in een juridisch gevecht met de gemeente over een stuk grond.

Toch wilde de gemeenteraad hem niet wegsturen en dat was voor burgemeester Luc Winants reden om op te stappen. Ook minister Ollongren heeft zich met de zaak bemoeid. Ze wil dat Palmen zijn conclusies trekt en opstapt, maar dat weigert hij.

Vanavond is de eerste reguliere raadsvergadering van de gemeenteraad van Brunssum sinds de affaire. Het aanblijven van Palmen staat niet op de agenda, maar wel een mogelijk nieuw integriteitsonderzoek naar Palmen en een onderzoekscommissie die zich moet gaan buigen over het gronddispuut tussen Palmen en de gemeente.

Voordat Palmen in de politiek ging was hij metselaar en aannemer. Hij schoolde zich om tot jurist. "Voor jurist hoef je niets te kunnen", zegt hij daar zelf over in een interview op Loo-tv. "Je moet je gezonde verstand gebruiken, wat iedereen heeft."

Mensen lopen met hem weg of haten hem. Dat komt mede door zijn uitgesproken gedrag; hij neemt geen blad voor de mond. Zo maakte hij een mede-raadslid uit voor 'varkenskop' en de burgemeester noemde hij 'achterlijke Heinie'.

Zelf vindt hij dat hij gewoon duidelijk is. "Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan. Vele wegen leiden naar Rome en ik neem altijd de kortste." Dat hij mensen uitscheldt ontkent hij. "Ik laat mensen altijd in hun waarde en respecteer hen, maar ik heb ook weleens een slechte dag."

Volgens Geertjan Claessens heeft Palmen twee gezichten. "Veel mensen kunnen het goed met hem vinden, hij is bijvoorbeeld heel goed met het bestuur van allerlei verenigingen. Maar als je tegen hem bent, laat hij zijn andere gezicht zien en kan dan enorm uitpakken en schelden. Dat doet hij ook in de gemeenteraad en dat gedrag vormt een risico voor de gemeente."

Ook in een column die Palmen schreef in een lokaal weekblad maakte hij volgens Claessens bestuurders uit voor dictators en nazi's. "Communicatief niet zo sterk."

Sinds hij wethouder is, is Palmen gestopt met de column, maar het vermoeden bestaat dat hij die, ondanks dat er een andere naam bovenstaat, nog steeds zelf schrijft. "Aan de tekst en de schrijfwijze zie je dat het toch van hem komt", zegt Senden.

Volgens Senden zit er behoorlijk wat oud zeer in de politiek in Brunssum. "Bij de afgelopen verkiezingen kreeg Palmen steeds de meeste stemmen van de bevolking. Maar door coalitiepartners werd hij altijd buitengesloten en dat zette bij hem veel kwaad bloed."

Toch is het volgens Senden geen verkeerde man. "Hij was jaren geleden ook al eens wethouder en toen heeft hij goed gefunctioneerd. Hij is kundig, weet waar het om gaat en je houdt hem niet voor de gek. Hij zit daar gewoon op zijn plek."

'Wolf in schaapskleren'

Maar de manier waarop hij soms in de gemeenteraad optreedt helpt hem niet, denkt Senden. "Hij laat van zich horen als hij het ergens niet mee eens is en roept dan dingen die hij misschien beter niet had kunnen zeggen."

Aan de andere kant is burgemeester Winants volgens Senden ook niet onomstreden. "Mijn vader zei altijd: het is een wolf in schaapskleren. Naar buiten toe lijkt hij leuk en aardig, maar hij heeft twee gezichten." Het benoemen van Palmen tot wethouder zou volgens hem ook een manier kunnen zijn geweest om ervoor te zorgen dat Winants zou opstappen.

Winants wordt 1 januari opgevolgd door waarnemend burgemeester Gerd Leers. "Ook niet helemaal koosjer met zijn vakantievilla in Bulgarije", constateert Senden.
Zijn bosbranden het nieuwe normaal in West-Amerika?
Gisteren, 20:24

CaliforniŽ wordt - voor de tweede keer dit jaar - getroffen door een verwoestende bosbrand. Grote bosbranden in de staat worden frequenter en groter. Waar komen de problemen vandaan? Zes vragen en antwoorden.

Is het warmer geworden in CaliforniŽ?

Ja. De gemiddelde temperatuur in CaliforniŽ is de afgelopen 50 jaar met meer dan een graad Celsius gestegen. De extremen nemen toe: alle jaren na 2000 gelden als 'warme jaren' waarbij de gemiddelde temperatuur anderhalve graad of meer afweek van het gemiddelde. Het laatste 'koude jaar' (met een afwijking naar beneden dus) was in 1977.

Neemt daardoor het risico van bosbranden toe?

Ja. Door de hogere temperaturen smelt de sneeuw die tijdens de winter in het Sierra Nevada-gebergte is gevallen zo'n een tot vier weken eerder, dan in het verleden. Het smeltwater is eerder in het jaar op. Daardoor drogen de bossen uit en vliegen ze sneller in brand.

Waarom heeft de extra neerslag van dit jaar niet geholpen?

Na vijf jaar extreme droogte, viel er begin dit jaar eindelijk weer een dik pak sneeuw in CaliforniŽ. Het overdadige smeltwater zorgde deze winter voor een overdaad aan nieuwe aanwas. Maar toen de temperaturen stegen, droogden al de grassen en jonge boompjes uit tot kurkdroge brandstof.

Waarom verspreidt het vuur zich zo snel?

Door droge, harde wind. Vanuit het oosten komen warme woestijnwinden over de bergen aanstormen. Deze Diablo en Santa Ana loeien soms met 100 kilometer per uur de vallei in (zie afbeelding hierboven). Die wind was er altijd al, maar door de hoge temperaturen is het risico op bosbrand toegenomen. Het hout droogt nog meer uit.

Eťn vonk is soms al genoeg, bijvoorbeeld als een tak door de wind tegen een hoogspanningskabel aanslaat. De huidige brand in CaliforniŽ is een goed voorbeeld. Die begon vorige week maandag en groeide in negen uur uit tot een omvang van 125 vierkante kilometer: met 4000 vierkante meter per seconde raasde het vuur door het bos. Inmiddels heeft het vuur zeker 1000 vierkante kilometer en 7000 huizen in de as gelegd. Bijna 100.000 mensen zijn geŽvacueerd.

Neemt het aantal bosbranden toe?

Ja. In CaliforniŽ, maar ook in de rest van de westelijke VS. Het aantal grote bosbranden (dat wil zeggen, bosbranden met een omvang van meer dan 4 vierkante kilometer) neemt toe. In de jaren 80 waren er in het westen van de VS gemiddeld 140 per jaar. In de jaren 90 waren het er 160. In de periode 2000-2012 waren het er gemiddeld 250 per jaar.

CaliforniŽ houdt sinds 1932 een lijst bij van bosbranden. Dertien van de meest verwoestende bosbranden vonden in de afgelopen vijftien jaar plaats. Met twee grote bosbranden in dit jaar werd de staat extreem hard getroffen. De schade van de huidige bosbrand moet nog worden vastgesteld. Die van oktober (waarbij 44 mensen omkwamen) kostte de staat CaliforniŽ zo'n 8 miljard euro.

Is dit het nieuwe normaal?

Volgens de gouverneur van de staat wel: deze bosbranden kunnen "ieder jaar of om de zoveel jaar plaatsvinden", aldus gouverneur Brown. "Zoals sommige wetenschappers zeggen: door klimaatverandering brand CaliforniŽ letterlijk op."

Het zal je niet verbazen dat de Democratische gouverneur Brown zeer kritisch is over het standpunt van President Trump, die de VS uit het VN-Klimaatakkoord van Parijs terugtrok. Als de klimaatverandering doorzet - en daar lijkt het op - zal extreme regenval en extreme droogte in CaliforniŽ met 50 procent toenemen: ideale omstandigheden voor nog grotere bosbranden.
'Regeling zonnepanelen niet versoberen'
Gisteren, 20:24

Twintig maatschappelijke organisaties en brancheorganisaties roepen minister Wiebes van Klimaat op om de huidige regeling voor zonnepanelen niet te versoberen. Zonnepaneel-eigenaren krijgen nu nog een gunstige vergoeding voor de stroom die zij zelf niet gebruiken en aan het net leveren. De regering wil die vergoeding verlagen omdat de regeling door het eigen succes te duur wordt.

Bijna een half miljoen huishoudens in Nederland hebben zonnepanelen. Als de zon schijnt en het huishouden op dat moment minder stroom nodig heeft, wordt er geleverd aan het elektriciteitsnet. Voor die geleverde stroom krijgt de eigenaar even veel vergoed als hij zelf moet betalen als hij op een ander moment stroom afneemt. Met deze salderingsregeling kunnen eigenaren hun investering binnen acht jaar terugverdienen, stellen de twintig organisaties.

Nu de regering een versobering heeft aangekondigd, zakt de omzet in zonnepanelen in, zeggen de organisaties. "De verkoop van zonnepanelen was booming", zegt Dick Reijman van UNETO-VNI, de brancheorganisatie voor installatiebedrijven. "De opgewekte energie groeit met 90 procent per jaar. Nu de regering de salderingsregeling wil afschaffen, is bij de bedrijven duidelijk voelbaar dat het minder hard loopt."

Versobering

De regering wil de salderingsregeling mogelijk per 2020 versoberen. Een huishouden zou dan bijvoorbeeld minder vergoed krijgen per kilowattuur. Dan duurt het dus langer voor de investering is terugverdiend.

Volgens de twintig organisaties is dat kortzichtig. "Tegenover de lagere inkomsten aan energiebelasting staan duizenden banen, die de schatkist juist meer inkomsten opleveren uit btw, loonbelasting en winstbelasting", schrijven de organisaties in een brief aan de minister. De brief is onder meer ondertekend door de Consumentenbond, de vereniging van woningcorporaties Aedes en Milieudefensie.

EfficiŽnter

Het gaat volgens het kabinet niet alleen om de kosten. De huidige regeling stimuleert particulieren om meer energie op te wekken dan noodzakelijk en dat kan ook leiden tot problemen met het elektriciteitsnetwerk. Daar zou dan flink in geÔnvesteerd moeten worden om meer elektriciteit aan te kunnen. Bovendien stimuleert het niet de creatie van opslagmogelijkheden van elektriciteit, dat zou veel efficiŽnter zijn. De Tweede Kamer behandelt morgen de begroting van Economische Zaken en Klimaat.
Roermondse vleesondernemer verstopte miljoenen euro's in kiprollades, zegt OM
Gisteren, 20:24

De 76-jarige zakenman Hennie van R. heeft volgens het OM de afgelopen jaren via zijn vleesbedrijf uit Roermond miljoenen euro's aan contanten naar de Antillen vervoerd. Het geld zat verstopt in kiprollades en is volgens justitie afkomstig van illegale praktijken. De man, die wordt verdacht van witwassen, stond vandaag voor de rechter.

In juni 2015 werd een lading bevroren rollades op Aruba onderschept. In het vlees zat 2,8 miljoen euro verstopt. In 2014 is ook al een bedrag van 4,5 miljoen euro op die manier vervoerd, zegt het OM. Volgens zijn advocaat wordt Van R. ook verdacht van een aantal "belastinggerelateerde" kwesties.

Spijt

Van R. werd in juni 2015 opgepakt. In februari 2016 kwam hij vrij. Hij heeft toegegeven dat hij het geld in rollades heeft vervoerd naar de Antillen. Tegen de rechters zei hij vandaag dat hij spijt heeft. "Ik heb stommiteiten begaan. Waarom het gebeurd is, weet ik nog steeds niet."

De advocaten van de verdachte hebben twijfels over het strafdossier. Zo zouden bij een advocaat, die ook de belastingadviseur van Van R. was, geheime stukken in beslag zijn genomen. Die mochten niet gebruikt worden, maar dat is wel gebeurd, zeggen de advocaten. Ook zijn getuigen, onder wie een op Aruba al veroordeelde verdachte, niet gehoord. De verdediging wil dat dit alsnog gebeurt.

Hennie van R. begon naar eigen zeggen in de jaren zeventig met ondernemen op de Antillen. Later zette hij ook bedrijven op in Nederland en in BelgiŽ, waar hij nu woont.
'Duizenden Nederlanders mogelijk slachtoffer van virus dat betaalgegevens steelt'
Gisteren, 19:48

Een virus dat bank- en of creditcardgegevens probeert te stelen is mogelijk geÔnstalleerd op computers van duizenden Nederlanders. Dat zegt beveiligingsbedrijf Fox-IT na onderzoek. Het virus wordt verspreid via een e-mail die afkomstig lijkt te zijn van pakketbezorger DHL.

Wereldwijd hebben ruim 48.000 mensen de e-mail ontvangen, de meesten in Nederland. Het virus richt zich op Windows-gebruikers, doordat veel ontvangers een Mac-computer of iOS-apparaat hebben is het aantal potentiŽle slachtoffers een stuk lager.

Volgens RTL Nieuws richt de malware zich specifiek op Nederland. Websites als Coolblue, Booking.com, ING, ABN Amro en Knab zouden door de malware worden getroffen.

Op het moment dat mensen op de link in de e-mail klikken wordt er een zip-bestand gedownload. Het openen hiervan leidt tot het installeren van malafide software.

Het virus heeft als doel om via websites betaalgegevens te stelen. Zodra iemand op de site van zijn of haar bank of webwinkel uitkomt, wordt het virus geactiveerd en de persoon naar een pagina geleid die afkomstig lijkt te zijn van de website. Het verschil is dat de complete opmaak ontbreekt: er zijn alleen wat invulvelden zichtbaar waar creditcardgegevens kunnen worden ingevuld.

Het valt Fox-IT daarbij op dat de internetcriminelen zich niet alleen op bank- en creditcardwebsites richten, maar ook op webwinkels. "Het is de eerste keer dat we dit zo zien. We weten nog niet of dat het onderdeel is van een nieuwe trend."
Van terreurplannen verdachte Duitse militair toch aangeklaagd
Gisteren, 19:48

De Duitse militair Franco A. is toch aangeklaagd voor het voorbereiden van een terroristische aanslag met een rechts-extremistisch motief.

De beslissing is verrassend, omdat het federale hof in Karlsruhe twee weken geleden besloot om A. vrij te laten, omdat het bewijs tegen hem niet sterk genoeg was.

Valse identiteit

De 28-jarige luitenant werd in april opgepakt op het vliegveld van Wenen. Hij had daar een wapen in de toiletten verstopt. Na zijn arrestatie kwam een opzienbarend plan aan het licht.

A. zou samen met rechtse kameraden een aanslag hebben willen plegen en de schijn hebben willen wekken dat de aanslag door vluchtelingen was gepleegd. Daarvoor had hij zich in 2015 met een valse identiteit als Syrische asielzoeker laten registreren. Dat hem dat lukte zonder dat hij ook maar een woord Arabisch sprak, leidde tot veel verontwaardiging.

Prominente politici

Doelwit van de aanslag zouden prominente politici zijn geweest en andere bekende Duitsers met een vriendelijke houding tegenover vluchtelingen, zoals oud-president Gauck.

Een rechtbank in Frankfurt moet nu beslissen of er alsnog een proces tegen A. komt. Hij blijft in ieder geval tot die tijd op vrije voeten.
Prorail doet aangifte tegen treinsurfende vlogger
Gisteren, 19:12

Spoorbeheerder ProRail doet aangifte tegen een vlogger die heeft meegelift achterop een trein. De vlogger heeft onder de naam The Climbing Dutchman een filmpje van zijn actie op internet gezet.

ProRail treedt altijd op tegen baldadigheid op en rond het spoor, zegt een woordvoerder van ProRail. Hij wijst erop dat treinsurfen een overtreding van de wet is, "het is dus hartstikke strafbaar".

De spoorbeheerder baalt enorm van de actie. "Het is net als spoorlopen een grote frustratie. Het kan niet alleen voor jezelf nare gevolgen hebben, het is ook nog eens vervelend voor alle reizigers die vertraging oplopen".

Treinsurfen is redelijk zeldzaam. Volgens RTL Nieuws worden een of twee keer per jaar treinsurfers betrapt.
Broertje (3) en zusje (5) omgekomen bij frontale botsing in Zeeland
Gisteren, 19:12

In Ritthem bij Vlissingen zijn door een frontale botsing tussen twee auto's een jongen van 3 en zijn 5-jarige zusje om het leven gekomen. De peuter overleed ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis. Hun 30-jarige moeder ligt in het ziekenhuis, de aard van haar verwondingen is niet bekend.

Het ongeluk gebeurde vanochtend rond 07.45 uur. De auto van de vrouw en haar kinderen uit Hulst kwam door onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft terecht en botste frontaal op een tegenligger. Het is niet duidelijk of de gladheid een rol heeft gespeeld.

Moeder en dochter werden na het ongeluk uit de auto bevrijd. Het meisje werd met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht. Daar is ze vanmiddag aan haar verwondingen overleden.

De bestuurder van de andere auto, een 35-jarige man uit Middelburg, raakte ook gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.
Slob: eerst plannen, dan pas geld voor minder werkdruk
Gisteren, 19:12

Minister Slob blijft erbij dat de de honderden miljoenen voor verlaging van de werkdruk in het basisonderwijs niet volgend jaar al beschikbaar kunnen komen.

Vandaag gingen opnieuw veel scholen dicht: leraren demonstreerden voor meer loon en minder werkdruk.

De minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs sprak ook vandaag weer met leraren, maar hij herhaalde dat er geen geld bij komt: de leraren zullen het moeten doen met de 270 miljoen euro om de salarissen te verbeteren en de 430 miljoen om de werkdruk te verminderen. "Daar ben ik vanaf het begin eerlijk over geweest. Het is veel geld, maar niet het dubbele bedrag, dat de leraren graag zouden willen."

Eerst plannen

Volgens Slob kunnen de salarissen volgend jaar al snel omhoog als bonden en werkgevers het eens worden over een nieuwe cao. Vanaf volgend jaar is een relatief klein bedrag beschikbaar om iets te doen tegen de werkdruk en het loopt daarna op; de uiteindelijke 430 miljoen staat pas op de begroting voor 2021.

"De reden dat dat zo is gedaan, is dat we eerst plannen willen zien", zei Slob. Volgens de minister is het te vaak voorgekomen dat in het onderwijs geld werd gegeven voor een bepaald doel, maar dat dat bedrag aan iets anders werd besteed. Slob roept het onderwijs op nu snel met voorstellen te komen. "Dan kunnen we met elkaar de verdere gesprekken aangaan over de invulling van het geld."

De leraren van basisscholen bereiden nieuwe acties voor.
Rusland evacueert ambassadepersoneel in Jemen
Gisteren, 18:36

Rusland heeft al zijn diplomatiek personeel uit de Jemenitische hoofdstad Sanaa geŽvacueerd. Volgens de Russen is het er niet veilig genoeg meer. De Russische ambassadeur is naar Riyad in Saudi-ArabiŽ gevlogen, van waaruit hij verder zal werken.

Jemen is sinds 2015 in een burgeroorlog verwikkeld en in Sanaa werd de afgelopen weken hevig gevochten. Er is een strijd gaande tussen de waarschijnlijk door Iran gesteunde Houthi-rebellen en een door Saudi-ArabiŽ geleide internationale coalitie.

Ook onderling wordt er door verschillende groeperingen gevochten. Vorige week nog werd oud-president Saleh gedood door zijn voormalige Houthi-partners bij een vluchtpoging naar Saudi-ArabiŽ.

De Russen hebben hun personeel vanochtend geŽvacueerd. Voor het opstijgen van het vliegtuig uit Sanaa hebben ze overleg gehad met de internationale coalitie die luchtaanvallen in het gebied uitvoert. Nederland sloot al eerder zijn ambassade in het land.

Volgens de Verenigde Naties heerst in Jemen de ergste humanitaire crisis ter wereld. Bij de strijd zijn 10.000 doden gevallen, 3 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen en er heerst hongersnood. Vorige week kwam een ploeg van het Rode Kruis en tv-maker Floortje Dessing vast te zitten in het oorlogsgebied. Zij was daar om aandacht te vragen voor het conflict.
De Tweede Kamer steunt zoals verwacht verlenging van vredesmissie Mali
Gisteren, 18:36

Zoals verwacht steunt de Tweede Kamer de verlenging van de vredesmissie in Mali met een jaar.

VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en 50Plus willen net als het kabinet dat de Nederlandse blauwhelmen mee blijven doen aan de VN-missie Minusma. Ze moeten zorgen voor stabiliteit in Mali en de Sahel-regio.

Alleen PVV, SP, PvdD en Denk blijven tegen de verlenging van de VN-missie. Forum voor Democratie was afwezig bij het debat met minister Bijleveld.

Daar bleek dat de zorgen die veel van de Kamerleden hadden, zijn weggenomen. Kamerleden hadden aanvankelijk grote twijfels over de missie, vanwege het ongeval in Mali met een mortiergranaat in 2016. Daarbij kwamen twee Nederlandse VN-militairen om het leven.


Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2017 - 2link.be