NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
Hosting by combell
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Actieaanbieding.com
- Solden en kortingscodes
- Kortingscode voor Belgie
- Top3 Vlaamse datingsites
- Cursuswinkel Antwerpen

Ramp met MH17 in tv-programma Air Crash Investigation
Vandaag, 13:30

Televisiezender National Geographic zendt binnenkort een documentaire uit over de ramp met de MH17. Voor het programma Air Crash Investigation spraken de makers met nabestaanden en medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die onderzoek deed naar de ramp.

In de aflevering zit een reconstructie van de vlucht en ook wordt het onderzoek naar de ramp in beeld gebracht. De vraag wie er verantwoordelijk is voor de crash komt in het programma niet aan bod.

De MH17 werd op 17 juli 2014 boven Oost-OekraÔne neergeschoten met aan boord 298 mensen. Alle inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven. Volgens de onderzoekers van het Joint Investigation Team (JIT) werd het toestel neergehaald door een Russische Buk-raket.

Nabestaanden

De Stichting Vliegramp MH17, die de nabestaanden vertegenwoordigt, mocht de uitzending al enige tijd geleden bekijken. Bij de voorvertoning waren ook vertegenwoordigers van de OVV en het OM aanwezig. "We wisten dat de aflevering gemaakt werd en we hebben de producent toen gevraagd om een voorvertoning", zegt Piet Ploeg van de stichting. "We wilden weten of alles wat in het programma zat klopte en hoe groot de impact zou zijn voor de nabestaanden."

Enkele scŤnes zijn op advies van de nabestaanden gewijzigd. Zo werd een shot met daarin de ov-chipkaart van een echt slachtoffer verwijderd. De foto en de naam van het slachtoffer waren duidelijk zichtbaar en dat vindt de stichting niet gepast.

De stichting organiseert voor zondag 4 maart, wanneer het programma wordt uitgezonden, geen gezamenlijke kijkavond voor de nabestaanden. "Er komt in de uitzending op zich niets nieuws naar voren, dus we verwachten niet dat de impact heel groot zal zijn. Anders hadden we dat wellicht wel gedaan", zegt Ploeg.

Sinds 2003 werden al meer dan 150 afleveringen gemaakt van Air Crash Investigation. Ook de Bijlmerramp (1992) en het ongeluk met Turkish Airlines (2009) kwamen aan bod in het programma.
Barnevelders boos om 'rossebuurtverlichting'
Vandaag, 13:30

De Nesciostraat in Barneveld wordt sinds vorige week rood verlicht, omdat vleermuizen daar minder gevoelig voor zijn. Maar de bewoners van de straat vinden het vreselijk: de associatie met een hoerenbuurt is snel gemaakt.

"Het ziet er niet uit", zegt Diana van den Heuvel die in de nieuwbouwwijk woont. "Ze hebben het hier nu al over de rosse buurt en die naam wil je gewoon niet hebben." De buurt heeft bij de gemeente geklaagd.

Vleermuizen beschermen

De gemeente zegt dat de wijk op een vliegroute van vleermuizen ligt. Vleermuizen zijn beschermd, dus moet Barneveld daar rekening mee houden. "Bij het opstellen van het bestemmingsplan voor deze wijk is gekeken naar de Flora- en faunawet en als gemeente moeten we ons aan die wet houden", aldus een woordvoerder van de gemeente tegen Omroep Gelderland.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar de invloed van licht op de natuur. Daarbij bleek dat de ogen van vleermuizen gevoelig zijn voor blauw en ultraviolet licht, maar minder voor oranje- en roodkleurig licht.

De gemeente laat weten dat ze in overleg met natuurorganisaties kijkt of er een alternatief is voor het rode licht.
In een muisstille zaal kijken naar het drama van UtÝya
Vandaag, 13:30

"Noorwegen is verbijsterd, reageert emotioneel maar toch ook gelaten. Ik heb kippenvel op mijn armen." Correspondent Jeroen Wollaars deed zeven jaar geleden verslag van het bloedbad dat de extreemrechtse terrorist Anders Breivik aanrichtte op het Noorse eiland UtÝya. Gisteren zat hij in een bioscoopzaal van het filmfestival in Berlijn, waar UtÝya 22. juli voor het eerst voor publiek te zien was.

In de speelfilm, die meedingt naar een Gouden Beer, zijn precies zoveel schoten te horen als Breivik op 22 juli 2011 loste. Na beelden van de bomaanslag in Oslo, schakelt de film over naar het fictieve hoofdpersonage Kaja. Ze is met haar zusje op zomerkamp UtÝya. De komende 72 minuten zit je op haar huid. Je bent hij haar, ziet hoe tieners in paniek wegrennen en hoe jongeren gedood worden.

De naam van Breivik valt niet ťťn keer tijdens de film. Hij komt slechts een paar seconden als vage schim in beeld. "Zijn kant is de afgelopen jaren al heel vaak belicht. In documentaires gaat het bijvoorbeeld altijd over wat hem dreef", vertelt Wollaars in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Je ziet nu voor het eerst alleen de kant van de slachtoffers. Het bloedbad zie je door de ogen van de tieners zelf."

De pers onthaalde de film eerder deze week met applaus ťn boegeroep. Sommige recensenten vonden de film te kitscherig, anderen vonden het te vroeg om het drama in een fictieve vorm te gieten. Regisseur Erik Poppe zag een deel van de kritiek aankomen. Op een persconferentie die voorafging aan de premiŤre zei hij: "Als we wachten tot iedereen vindt dat het moet kunnen, dan is het al te laat."

Het publiek dat met Wollaars meekeek, was gunstiger gestemd dan de pers. "Je kon merken dat iedereen onder de indruk was. Zelfs toen de aftiteling ging lopen was het nog muisstil in te zaal", vertelt hij. Ook Wollaars moest even bijkomen van de speelfilm. Hij zat met kippenvel in de zaal.

In 2011 probeerde hij als correspondent zowel de feitelijke kant als de menselijke kant van de aanslag te belichten. "Maar soms moet je ook ordinair met de redactie bellen over vragen als zijn het nou 69 of 77 doden? Pas nu ik de film zag, besefte ik dat er voor sommige dingen geen woorden zijn."

Hij denkt daarom dat drama bij uitstek een goed medium kan zijn om een verhaal als UtÝya over te brengen. Overlevende Ingrid Marie Vaag Endrerud, die Poppe van begin tot eind heeft geadviseerd, denkt er precies zo over. Op de persconferentie nam zij het woord over van de regisseur. "Wat ik op UtÝya heb beleefd, valt onmogelijk uit te leggen. Ik kan het alleen van een afstand vertellen, maar een film kan dingen overbrengen die niet in woorden te vatten zijn", aldus Endrerud.
'Vertrouweling Netanyahu bereid tegen de premier getuigen'
Vandaag, 12:54

De politieke toekomst van de IsraŽlische premier Netanyahu is ronduit onzeker, nu een vertrouweling van hem bereid is tegen de in opspraak geraakte regeringsleider te getuigen, melden media in IsraŽl.

Het vroegere hoofd van het ministerie van Communicatie, Schlomo Filber, zou een afspraak met justitie hebben gemaakt om te getuigen in een corruptieproces tegen Netanyahu, om hiermee zijn eigen vervolging af te wenden.

Vorige week meldde de politie aan het Openbaar Ministerie dat er voldoende bewijs is om de premier te vervolgen voor twee corruptiezaken. De openbaar aanklager moet nog besluiten of Netanyahu wordt aangeklaagd.

Omgekochte media

Filber werd eerder deze week opgepakt vanwege zijn rol bij het economisch bevoordelen van een communicatiebedrijf. In ruil daarvoor zouden de media-onderdelen van dat bedrijf gunstig berichten over Netanyahu en zijn familie.

Gisteren kwam al naar buiten dat een andere vertrouweling van de premier, media-adviseur Nir Hefetz, is vastgezet wegens pogingen om een rechter om te kopen zodat die een corruptiezaak tegen de echtgenote van Netanyahu zou laten vallen.

Heksenjacht

Netanyahu veegt alle aantijgingen van tafel en spreekt van een door de media georkestreerde heksenjacht. Maar de bewindslieden van Netanyahu's Likudpartij, die het aanvankelijk voor hun leider opnamen, blijven al dagenlang stil.

De hoofdredacteur van de krant Haaretz schrijft vandaag dat dit "de laatste dagen zijn van het tijdperk Benjamin Netanyahu". En de leider van de oppositionele Arbeidspartij laat in de media weten dat hij zich voorbereidt op spoedige verkiezingen.

De IsraŽlische bevolking is verdeeld over de premier: de Jerusalem Post haalt een recente peiling aan waarin 48 procent van de ondervraagden zegt dat Netanyahu moet opstappen, terwijl 40 procent vindt dat hij moet aanblijven.
Podcast #DeDag: Wel wapens maar minder schietpartijen in Zwitserland
Vandaag, 12:54

Minder wapens is minder doden. Is het echt zo simpel? In De Dag bespreken we vuurwapengeweld.

Natuurlijk naar aanleiding van de schietpartij op een school in Florida. Maar we richten de blik op Zwitserland, omdat de Zwitsers ook een lange traditie van wapenbezit kennen. Daar mag je na de dienst je wapen mee naar huis nemen.

"Daar zie je een interessante evolutie", vertelt Nils Duquet van het Vlaams Vredesinstituut in De Dag. Hij deed onderzoek naar de relatie tussen het bezit van wapens en het aantal mensen dat door vuurwapengeweld overlijdt. "Zo'n vijftien jaar geleden zijn de regels namelijk aangescherpt en dan zie je dat het aantal zelfmoorden spectaculair is gedaald."

Het substitutie-effect moet daarom niet overschat worden, vindt Duquet. Dat wil zeggen dat iemand die zelfmoord wil plegen wel iets anders gebruikt als er geen wapen in de buurt is. "Ook daarom is het belangrijk om goede wetgeving rondom wapens te hebben."

Verder in De Dag:

De straatnamencommissie op Urk staat vandaag in de schijnwerpers. De gemeente gaat straten in een nieuwbouwwijk vernoemen naar zeehelden van vroeger. Zeehelden die ook als omstreden kunnen worden gezien. Op Urk lijkt niemand verbaasd, een motie werd unaniem aangenomen. CDA'er Willem Foppen stemde ook voor. "Juist als de namen zichtbaar zijn, verdwijnt het gesprek over het verleden niet."

Bang om een AED te moeten bedienen? Onterecht, zegt het Rode Kruis vandaag. "Iedereen kan een AED bedienen, want het apparaat vertelt precies wat je moet doen." Bij een reanimatietraining in Nijmegen leren we hoe je met een AED om moet gaan.
Van Nieuwenhuizen: uitstel moet vertrouwen omwonenden Lelystad terugwinnen
Vandaag, 12:18

Door de uitbreiding van vliegveld Lelystad met zeker een jaar uit te stellen, hoopt minister Van Nieuwenhuizen het vertrouwen van omwonenden terug te winnen. Dat zei ze zojuist op een persconferentie over haar besluit.

"Mensen hadden beter moeten worden geÔnformeerd en mensen moeten er ook op kunnen rekenen dat de informatie correct is", zei de minister. In de berekeningen over de overlast zaten aanvankelijk veel fouten.

"Ik span me in om het vertrouwen terug te winnen, maar realiseer me dat dit niet zo maar weer hersteld is. Met maximale druk op het proces is opening per 1 april 2019 misschien mogelijk. Maar dat vind ik niet verantwoord."

Om woonkernen heen

Door de lage aanvliegroutes zou er veel geluidsoverlast zijn voor bewoners in vooral het oosten van het land. Van Nieuwenhuizen heeft op basis van de inspraakprocedures een aantal routes aangepast.

Daardoor hoeft er minder over woonkernen gevlogen te worden. De vliegtuigen gaan om plaatsen als Lemmer, Heerde en Oene heen. Ook bij Ede lijkt zo'n oplossing mogelijk. Natuurgebieden als de Weerribben-Wieden en de noordelijke Veluwe worden zoveel mogelijk ontzien.

Ook kunnen opstijgende vliegtuigen bij Zeewolde en Biddinghuizen eerder klimmen. Ook bij Zwolle zijn hogere vliegroutes mogelijk.

Eerste jaren minder vluchten

Als Lelystad Airport in 2020 toch open gaat, garandeert Van Nieuwenhuizen dat er de eerste tijd een beperkt aantal vliegbewegingen per jaar zal zijn: het eerste jaar maximaal vierduizend, het tweede jaar zevenduizend en vanaf 2022 maximaal tienduizend.

Pas als het luchtruim opnieuw is ingedeeld - dat staat gepland voor 2023- kan Lelystad groeien naar maximaal 45.000 vliegbewegingen per jaar. Volgens Van Nieuwenhuizen zal dat alleen gebeuren als de aanvliegroutes hoog genoeg liggen.
Windmolenpark VeenkoloniŽn mag definitief doorgaan
Vandaag, 12:18

De bouw van 45 windmolens in de Drentse VeenkoloniŽn kan doorgaan. Dat heeft de Raad van State bepaald. Er was veel verzet tegen de molens, maar dat vindt de Raad minder belangrijk dan het halen van milieudoelen.

Tegen het plan waren achttien bezwaarschriften ingediend door onder meer omwonenden en natuur- en cultuurorganisaties. De bezwaarmakers zijn volgens RTV Drenthe bang voor slagschaduw, geluidsoverlast en gezondheidsrisico's. Maar ze hebben de Raad niet kunnen overtuigen.

"Er is geen wet die bepaalt dat een ruimtelijk plan een ontwikkeling alleen mogelijk mag maken als daarvoor voldoende draagvlak bestaat", aldus de Raad van State. Volgens de Raad spelen er bij dergelijke projecten veel belangen, en is het aan de ministers om daar een afweging in te maken.

Vorig jaar riep een meerderheid van de Tweede Kamer toenmalig minister Kamp op om een andere plek voor de windmolens te zoeken. Kamp zei toen dat alle alternatieven duurder waren, en helemaal schrappen van de windmolens ook niet kon.

VeenkoloniŽn

Het plan voorziet in een windmolenpark tegen de provinciegrens met Groningen. Oorspronkelijk waren er nog meer windmolens voorzien. Een aantal molens is geschrapt, omdat het dorp Drouwenermond anders ingesloten zou raken tussen twee rijen molens.

Met de uitspraak komt een einde aan jaren van procederen. Er is geen hoger beroep mogelijk.
Partners krijgen na geboorte baby vanaf volgend jaar week vrij
Vandaag, 11:42

Na de geboorte van een baby krijgt de partner van de moeder vanaf volgend jaar een week doorbetaald verlof. Minister Koolmees heeft de nieuwe Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG), die dat mogelijk gaat maken, gepresenteerd op de negenmaandenbeurs.

Nu krijgen partners na de geboorte nog twee dagen verlof, betaald door de werkgever. Vanaf volgend jaar wordt dat dus een week. Ook kunnen partners in het eerste half jaar na de geboorte van de baby straks nog eens vijf weken extra verlof krijgen. In die periode krijgen ze 70 procent van hun loon.

De week geboorteverlof kan in de eerste vier weken na de bevalling worden opgenomen. Het hoeft dus niet meteen, maar kan bijvoorbeeld ook als de kraamverzorger net weg is.

Spitsuur van het leven

Minister Koolmees zegt: "Als je een kind krijgt, verandert er van de ene op de andere dag van alles. Je zit meteen in het spitsuur van het leven. En dan is het natuurlijk goed om met elkaar extra tijd te krijgen, om te kunnen wennen aan het leven met een baby erbij. Daardoor ontstaat er een betere start voor moeder, partner en kind."

"De taken in en rond het huis en het werk worden daarmee vanaf het begin beter en eerlijker verdeeld en daar worden later de vruchten van geplukt", aldus Koolmees.

Minder ver

Het adoptie- en pleegzorgverlof voor ouders wordt ook verlengd, van vier naar zes weken.

Koolmees gaat met zijn nieuwe wet minder ver dan de Sociaal-Economische Raad (SER). Die adviseerde eerder om beide ouders zes weken doorbetaald verlof te geven.
Kredietbeoordelaar verlaagt status van Suriname
Vandaag, 11:42

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de status van Suriname verlaagd. Investeerders lopen volgens Moody's een hoog risico als zij beleggen in schulden van de Surinaamse overheid en daarom is de status verlaagd van B1 naar B2.

Volgens Moody's moet het land snel maatregelen nemen om de overheidsfinanciŽn op orde te krijgen. Suriname heeft moeite om de rente en aflossingen op de groeiende staatsschuld te blijven voldoen. De beoordelaar sluit niet uit dat de status op korte termijn opnieuw wordt verlaagd.

De laatste jaren zijn de overheidsfinanciŽn flink verslechterd. In 2014 was de staatsschuld nog iets meer dan een kwart van het bruto binnenlands product; in 2016 was dat opgelopen tot meer dan 70 procent. Volgens Moody's lijkt de regering van Suriname niet in staat om structurele hervormingen door te voeren.

Stemrecht terug

Ondanks de financiŽle nood heeft het land volgens Surinaamse media wel een deel van de achterstallige betalingen aan de Verenigde Naties voldaan. Daardoor heeft Suriname zijn stemrecht bij de Algemene Vergadering weer terug.

De schuld bij de VN van Suriname was opgelopen tot 800.000 dollar en daarom werd half februari het stemrecht ingetrokken. De VN wilde 117.000 dollar hebben om de ontzegging van het stemrecht weer op te heffen. Hoeveel er nu is afbetaald, is niet duidelijk. De VN ontneemt een lid het stemrecht als het land langer dan een twee jaar een betalingsachterstand heeft.

Crisis

De Surinaamse economie is sinds eind 2015 in een diepe crisis geraakt. Dat komt onder meer door de dalende prijzen van olie en goud, waar het land een groot deel van zijn inkomsten uit haalt.

Om Suriname draaiend te houden leent de overheid miljarden Amerikaanse dollars. De Surinaamse dollar daalt snel in waarde. In de winkels zijn de prijzen soms in korte tijd verdubbeld, omdat veel levensmiddelen worden geÔmporteerd en in euro's of dollars moeten worden afgerekend. Ook de prijzen voor brandstof en elektriciteit zijn gestegen.
Stadionplein Amsterdam wordt Johan Cruijffplein
Vandaag, 11:42

De gemeente Amsterdam vernoemt het Stadionplein voor het Olympisch Stadion naar Johan Cruijff. De naamsverandering waarmee B&W Johan Cruijff eert, gaat in zodra de nieuwe straatnaamborden zijn onthuld. Dat zal over een paar weken zijn.

Voor het Stadionplein is gekozen omdat Ajax in de jaren 1971-1974, toen het drie keer de Europacup en eenmaal de Wereldcup won, zijn internationale wedstrijden in het Olympisch Stadion speelde. Johan Cruijff was de onbetwiste ster van het elftal.

B&W wijst er ook op dat de Johan Cruijff Foundation een kantoor heeft in het Olympisch Stadion.

Het voornemen is ook de Amsterdam Arena naar Cruijff te vernoemen, maar de naamsverandering is er officieel nog niet door. Cruijff overleed op 24 maart 2016, op 68-jarige leeftijd.
'Nepleer is nu ineens veganistisch'
Vandaag, 11:42

Nederland telt steeds meer veganisten. En die hebben allemaal diervriendelijke schoenen nodig. Daarom prijzen schoenwinkels en webshops hun producten steeds vaker aan als 'veganistisch'. Zij stellen bijvoorbeeld dat de schoen van 'veganistisch leer' is gemaakt. Wat is dit voor materiaal?

Zacht en soepel materiaal zonder leer, 100 procent veganistisch. Dit is de omschrijving van een paar laarzen in de Dr. Martens webshop. Schoenen uit de nieuwe veganistische collectie verkopen erg goed, weet de klantenservice. "Als we een nieuw model delen, vragen mensen steeds vaker of het ook in de vegan-uitvoering te koop is."

Meer veganisten

De veganisten zijn dan ook een snel groeiende doelgroep. Volgens Debby van Velzen, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV), steeg het aantal veganisten in Nederland van 70.000 mensen begin 2016 naar 100.000 mensen eind van vorig jaar. "Het is onderhand bijna hip om jezelf veganist te noemen", aldus Van Velzen.

Veganisten gebruiken niets waar dierlijke producten of bijproducten voor zijn gebruikt. Ze eten geen vlees, vis of zuivel, maar dragen ook geen wol, zijde of leer. Deze materialen vervangen zij door stoffen waarbij geen dieren aan te pas zijn gekomen. Zoals het 'veganistisch leer' dat door schoenwinkels wordt aangeprezen.

Maar waarvan zijn de veganistische schoenen precies gemaakt? Die van Dr. Martens bestaan uit polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc). Geen innovatieve materialen, maar dezelfde synthetische stoffen waarmee al jarenlang goedkoop imitatieleer wordt gemaakt. En materialen die niet afbreekbaar zijn en bijdragen aan de plastic afvalberg. Dit terwijl de veganistische schoenen duurder zijn dan de leren modellen.

Volgens veganistische blogger Sophie Carleen is veganistisch leer vooral een marketingtruc. Carleen kocht in 2013 haar laatste leren tas en zwoer sindsdien leer helemaal af. "Ik wilde niet meer bijdragen aan dierenleed door het aan mijn voeten en armen te dragen", vertelt ze. Sinds 2011 houdt Carleen een blog bij over haar streven naar een duurzaam, veganistisch leven.

Carleen ziet de etiketten 'veganistisch' sinds tweeŽnhalf jaar op allerlei modemerken verschijnen. Maar lang niet altijd omdat die merken op een duurzame, diervriendelijke manier schoenen proberen te maken. "Nepleer is nu ineens veganistisch, maar dat was het natuurlijk altijd al."

Volgens haar zijn er de afgelopen jaren maar enkele kledingmerken bijgekomen die bewust zoeken naar veganistische alternatieven voor leer. Voor het grootste gedeelte krijgen goedkope, synthetische schoenen het stickertje 'veganistisch' opgeplakt.

Onderscheiden van de plastic rommel

Maar er zijn ook meer kleding- en schoenwinkels waar er aandacht is voor duurzame alternatieven voor leer. Mirjam Kramer is bedrijfsleider van Vega-Life in Amsterdam, waar uitsluitend veganistische kleding en schoenen worden verkocht. Drie maanden geleden verhuisde de winkel naar een groter pand. "Tien jaar geleden keken mensen me nog fronsend aan als ik ze vertelde over vegetarische schoenen. Nu zijn ze enthousiast", vertelt Kramer.

Kramer wil zich onderscheiden van de "plastic rommel", die er volgens haar al genoeg op de markt is. De schoenen uit haar winkel zijn nog steeds vaak gemaakt van polyurethaan of polyester, maar ook van de gepatenteerde stoffen Lorica en Vegetan. Deze materialen zijn specifiek ontworpen voor mensen die geen dierlijke producten willen dragen. Ze gaan lang mee en zijn ademend, net als leer.

Milieubelasting

Maar ook voor het maken deze nieuwe materialen wordt er vaak aardolie gebruikt. Zijn de veganistische schoenen, vaak aangeduid met een groene V, wel milieuvriendelijker? Het zijn inderdaad geen biologische materialen, vertelt Kramer. Maar voor het looien van leer worden vaak zware chemicaliŽn gebruikt. Synthetische stoffen zijn volgens haar minder belastend voor het milieu.

Bovendien is het een misvatting dat een veganistische levensstijl altijd ecologisch verantwoord is. Dat zegt Debby van Velzen van de NVV. "Mensen denken vaak dat veganisme heel milieuvriendelijk is. Dat kan het ook wel zijn, maar het hoeft niet."

Ook Sophie Carleen is zich van de milieu-impact van kunststof schoenen bewust. "Voor de diervriendelijkheid is het natuurlijk beter om geen leer te dragen, maar voor het milieu maakt het niet uit."
Meldpunt voor informatie over omstreden onderzoeksbureau Justitie
Vandaag, 11:06

De commissies die de werkwijze van het onderzoeksbureau van het ministerie van Justitie en Veiligheid onder de loep nemen, roepen iedereen op belangrijke informatie met de commissies te delen. Daarvoor is een speciaal meldpunt in het leven geroepen.

Met de informatie wordt vertrouwelijk omgegaan en er zal alleen met toestemming van de melder gebruik van worden gemaakt.

Minister Grapperhaus kondigde de onderzoekscommissies begin december aan, nadat Nieuwsuur had bericht over politieke beÔnvloeding van onderzoeken van het instituut, het WODC.

Drie onderzoeken

De commissies zijn twee weken geleden aan het werk gegaan. Een richt zich op de deugdelijkheid van onderzoeken naar het wietbeleid, een tweede bekijkt de relatie tussen het WODC en beleidsafdelingen van het ministerie en een derde onderzoekt hoe is omgegaan met de klacht van een klokkenluidster.

De commissies nodigen zelf mensen uit van wie ze denken dat ze een nuttige bijdrage kunnen leveren aan de onderzoeken. Maar ook anderen kunnen zich dus melden. De commissies benadrukken dat het meldpunt onafhankelijk werkt van het ministerie.
Activist in Bahrein moet vijf jaar de cel in
Vandaag, 11:06

Een rechtbank in de eilandstaat Bahrein heeft de activist Rabeel Najab tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld, wegens kritiek op zijn behandeling in de gevangenis en op de oorlog die Saudi-ArabiŽ uitvecht in Jemen.

Op het proces tegen Bahrein is onder meer kritiek geleverd door de Internationale Federatie voor de Mensenrechten, die in Parijs is gevestigd.

Rajab werd in juni 2016 gearresteerd bij een grote operatie tegen dissidenten in Bahrein. In juli vorig jaar werd hij twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het verspreiden van geruchten en nepnieuws over Bahrein. De rechtbank verweet hem toen dat hij het prestige van de staat ondermijnde.

Ziekenhuis

Na zijn arrestatie is hij verscheidene keren in het ziekenhuis opgenomen. Sympathisanten van Rajab vreesden voor zijn leven, omdat hij een cel deelde met IS-aanhangers. Rajab keert zich zowel tegen de machthebbers in Bahrein als tegen extremistische moslims. De regering stelt dat Rajab steeds alle medische hulp krijgt die nodig is.

Rajabs problemen in Bahrein begonnen in 2011, toen hij zich aansloot bij de protestbeweging in het kader van de Arabische Lente.

Bahrein ligt voor de kust van Saudi-ArabiŽ, ten noorden van Qatar. De Amerikaanse Vijfde Vloot heeft een basis op Bahrein.
Urk wil J.P. Coenstraat: 'Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen'
Vandaag, 11:06

Discussie over een standbeeld van Michiel de Ruyter, een relletje rond een beeld in het Mauritshuis, de Amsterdamse J.P. Coenschool die van zijn naam af wil. Het debat over het Nederlandse verleden laaide de afgelopen tijd op. Maar uit Urk komt een tegengeluid; de gemeente gaat straten in een nieuwbouwwijk vernoemen naar zeehelden van vroeger.

Initiatiefnemer is Jan Koffeman van de partij Hart voor Urk. "Toen wij hoorden dat deze mensen kritiek kregen, hebben wij gezegd: dat mag niet gebeuren. Wij op Urk zijn een zeevarend volk, vandaar dat deze mensen ons bijzonder aanspreken."

Dus diende Hart voor Urk een motie in. De rest van de gemeenteraad steunt het plan. En veel inwoners lijken het daarmee eens te zijn, merkte verslaggever Ewout de Bruijn van het NOS Radio 1 Journaal, die vanochtend op Urk was. "Mensen zijn hier verbaasd dat er ophef is."

"Ja, zeehelden van vroeger, die hebben altijd een speciaal plekje natuurlijk", zegt een Urker tegen de verslaggever. Een ander zegt: "U en ik hebben ook foute dingen gedaan. Er is geen een mens goed, u niet en ik niet."

Koffeman sluit zich daarbij aan. "Je moet maar zo rekenen: wie zonder zonde is, werpe de eerste steen." Volgens hem moeten de daden van vroeger worden gezien in het licht van die tijd. "Wij willen niet dat men die dingen, die negatief kunnen zijn, gaat gebruiken om nu het verleden door strepen. Nederland heeft veel te danken aan deze mensen."

Karwan Fatah-Black, onderzoeker en docent gespecialiseerd in koloniale geschiedenis aan de Universiteit Leiden, is verbaasd over het Urkse plan. "Ik zie echt problemen met het op een voetstuk plaatsen van deze mensen. Het is een heel eenzijdige kijk op de geschiedenis."

Volgens Karwan is van J. P. Coen bijvoorbeeld helemaal niet zo duidelijk wat hij nou voor Nederland heeft betekend. "Hij was in zijn tijd al omstreden, in Nederland, maar zeker op de plekken waar hij heeft huisgehouden."

Straatnamencommissie

De historicus begrijpt dat maritieme geschiedenis belangrijk is voor een gemeente die zo verbonden is met de zee, maar hij ziet andere manieren om het verleden te eren. "Je kan straten vernoemen naar schepen, naar mensen die op Urk zijn geboren of naar mensen die van daaruit hebben gevaren."

Of dat gaat gebeuren, hangt af van de straatnamencommissie van Urk, want die moet nog officieel beslissen over de straatnamen. Overigens is de kans klein dat Fatah-Blacks advies wordt opgevolgd. Er zit maar ťťn iemand in de commissie en die heeft al laten weten dat hij zich in de motie van Hart voor Urk kan vinden.

NOS op 3 maakte eerder een reportage over omstreden standbeelden in Nederland:
Voor de tweede keer brand in dezelfde kippenschuur: ditmaal 30.000 dieren dood
Vandaag, 11:06

Bij een brand in een kippenschuur in Woudenberg zijn volgens de brandweer 30.000 kippen omgekomen. In dezelfde schuur kwamen vorig jaar juni al 80.000 kippen om bij een brand.

Het blussen was volgens RTV Utrecht lastig, omdat er moeilijk bluswater aangevoerd kon worden. Korpsen uit de regio hebben meegewerkt aan het blussen. De schuur staat ongeveer een kilometer uit de bebouwde kom van Woudenberg.

Grote rookwolken waren in de wijde omgeving van de brand te zien. De brandweer adviseerde via Twitter omwonenden om ramen en deuren te sluiten als ze last hadden van de rook.
Verdachte verijdelde heli-ontsnapping kopstuk Mocro-oorlog opgepakt
Vandaag, 11:06

In Amsterdam is een verdachte opgepakt van de mislukte poging om crimineel Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond te halen. De 22-jarige man werd vanmorgen rond 05.00 uur van zijn bed gelicht in het huis van een familielid, zegt de politie.

Agenten gebruikten explosieven om de woning binnen te komen. De man werd zonder problemen aangehouden en afgevoerd.

Mocro-oorlog

Volgens Het Parool gaat het om hoofdverdachte Rachid el M. Hij wist sinds de ontsnappingspoging afgelopen oktober uit handen van de politie te blijven. Hij zat ondergedoken bij zijn broer, schrijft de krant.

Samen met een aantal anderen zou hij hebben geprobeerd om Benaouf A., kopstuk uit de Amsterdamse Mocro-oorlog, met een helikopter te bevrijden. A. zat in Roermond een straf van twaalf jaar uit voor het aansturen van de liquidatie van de Amsterdams-Marokkaanse crimineel Najeb Bouhbouh, in oktober 2012.

Na de verijdelde ontsnappingspoging werd A. overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.
Onrust onder conservatieve twitteraars vanwege verdwijnen (nep)volgers
Vandaag, 11:06

Onder voornamelijk conservatieve Amerikaanse Twitter-gebruikers is de afgelopen uren onrust ontstaan. Ze melden massaal op Twitter dat ze volgers zijn kwijtgeraakt, vaak honderden of zelfs duizenden tegelijk. Het vermoeden bestaat dat het gaat om een schoonmaakactie van Twitter, bedoeld om nepaccounts te verwijderen.

De kans bestaat dat er onder deze accounts ook veel zogeheten Russische bots zijn, die waarschijnlijk zijn gemaakt door de trollenfabriek Internet Research Agency. Deze organisatie wordt genoemd in het onderzoek van de Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller.

De omvang van de vermoedelijke schoonmaak is nog niet duidelijk. Wel wordt er veel over gesproken op Twitter. Volgens het netwerk zelf zijn er al bijna 80.000 tweets verstuurd met de #TwitterLockOut.

De NOS heeft Twitter om een reactie gevraagd.

Het platform kampt al jaren met de aanwezigheid van miljoenen bots op het platform. Bots zijn geautomatiseerde Twitter-accounts die gebruikers volgen en, aangestuurd door mensen, over elk onderwerp kunnen meepraten om onrust te zaaien en het debat te beÔnvloeden.

Hoe groot het probleem precies is, is onduidelijk. De schattingen over het aantal bots lopen uiteen. Onderzoekers kwamen vorig jaar uit op 48 miljoen nepgebruikers. Volgens Twitter zijn het er minder, maar het bedrijf heeft er belang bij dit getal lager in te schatten. Want hoe meer bots er onder de 330 miljoen maandelijks actieve twitteraars zitten, hoe minder het platform waard is.
Weduwe Lubbers bedankt voor 'overweldigende belangstelling'
Vandaag, 10:30

De familie van de gisteren begraven oud-premier Ruud Lubbers is dankbaar voor alle condoleances en andere uitingen van medeleven na het overlijden van de staatsman, vorige week woensdag. "De overweldigende belangstelling voor Ruud heeft ons, eerlijk gezegd, wel een beetje overvallen - en heel erg goed gedaan", zegt zijn weduwe Ria Lubbers.

Op het nationaal condoleanceregister hebben inmiddels 1778 mensen een boodschap nagelaten voor de nabestaanden.

De familie laat weten alle medeleven als een erkenning te zien "voor wat Ruud Lubbers voor Nederland heeft betekend".

Bij de herdenkingsdienst in de Rotterdamse Laurentius- en Elisabethkathedraal waren de drie nog levende oud-premiers, Van Agt, Kok en Balkenende, aanwezig evenals enkele bewindslieden en veel prominenten van Lubbers' partij CDA. Premier Rutte was een van de sprekers tijdens de plechtigheid. Na de dienst is Lubbers in besloten kring begraven.

Geen massaal rouwbetoon

Toch bleef de publieke belangstelling voor de langstzittende minister-president van Nederland ver achter bij het massale rouwbetoon na het overlijden van oud-premier en sociaal-democratisch voorman Joop den Uyl, 30 jaar geleden, en bij Lubbers' stadsgenoot Pim Fortuyn, vijftien jaar terug.

Bij het overlijden van Pim Fortuyn, speelde het feit dat hij het slachtoffer werd van de eerste politieke moord in de recente geschiedenis, daarbij een grote rol; bij Den Uyl dat hij pas kort tevoren was teruggetreden als leider van de PvdA.
CO2-rechten te koop aangeboden voor vernietiging
Vandaag, 09:54

Milieuorganisatie WISE en energieleverancier Greenchoice maken het voor burgers mogelijk om online emissierechten te kopen voor CO2. Hiermee vragen de organisaties aandacht voor "het falen van het Europese emissiehandelssysteem". Als burgers rechten om CO2 in de lucht te brengen opkopen en die vervolgens vernietigen, kan de industrie die CO2 niet meer uitstoten, zo melden de organisaties.

Vanaf 2005 verdeelt de Europese Unie emissierechten voor CO2. Als bedrijven extra CO2 willen uitstoten, kunnen ze aanvullende rechten bijkopen. Een ton CO2 kost nu volgens Greenchoice ongeveer 10 euro.

Volgens de organisaties achter het online platform "zijn er zoveel emissierechten in omloop dat er een overschot is ontstaan. Vervuilen is hierdoor veel te goedkoop, want extra rechten bijkopen kost bijna niets". Peer de Rijk, directeur van WISE, vindt het tijd dat meer mensen, bedrijven en organisaties zich gaan bemoeien met het emissiehandelssysteem.

Duurzame elektriciteit

Volgens Greenchoice wordt het opwekken van duurzame elektriciteit aantrekkelijker als de emissieprijs voor CO2 omhoog gaat.

Evert den Boer, algemeen directeur van de energieleverancier: "In het regeerakkoord is opgenomen dat Nederland binnen de Europese Unie het voortouw neemt om de CO2-uitstoot te verminderen. Het kabinet kan dit kracht bijzetten door daadwerkelijk actie te ondernemen en te beginnen bij het aanscherpen van het emissiehandelssysteem. Wij zijn alvast begonnen."

Overigens kan iedereen al vanaf 2010 emissierechten voor CO2 kopen, maar in de praktijk is dat erg ingewikkeld.
Macron komt met nieuw asielbeleid, 'streng en rechtvaardig'
Vandaag, 08:36

,,De grenzen gaan niet op slot," benadrukte president Macron vorige maand. "Maar we hebben te maken met migratiestromen die we niet eerder hebben gezien sinds de Tweede Wereldoorlog." Zijn minister van Binnenlandse Zaken Collomb zei het zo: ,,Vorig jaar hebben 100.000 mensen asiel aangevraagd. Nog eens 85.000 mensen hebben we niet toegelaten. We zouden nooit 185.000 mensen per jaar kunnen opvangen, dat zijn evenveel mensen als in de stad Rennes wonen."

Niet alleen de groei van het aantal asielzoekers speelt Frankrijk parten. Ook leven steeds meer asielzoekers op straat omdat er onvoldoende opvang is, omdat ze geen opvang willen, of omdat ze illegaal zijn. In Calais wonen honderden migranten tussen de bosjes op een industrieterrein, in Parijs zwerven ze rond of wonen ze in tenten.

Om aan de problemen een eind te maken, wordt vandaag een nieuwe asielwet gepresenteerd.

Wat verandert er?

Voor mensen die recht hebben op asiel, zal er met de nieuwe wet naar verwachting veel verbeteren. Zo wordt de asielprocedure verkort van een jaar naar een half jaar, en wordt de opvang met duizenden plaatsen uitgebreid. Daarnaast worden sommige verblijfsvergunningen verlengd en bepaalde regels voor gezinshereniging versoepeld.

Voor degenen die geen recht hebben op asiel, wordt het Franse beleid juist strenger. Nu mogen illegalen anderhalve maand worden opgesloten, in afwachting van hun uitzetting. Straks mag dat maximaal vierenhalve maand. Met de wet kan ook vaker huisarrest worden opgelegd aan illegalen.

Tot slot gaat de Franse regering vaker uit eigenbelang kiezen wie het land binnen mag en niet. De nieuwe wet biedt meer mogelijkheden voor hoog gekwalificeerd personeel en studenten om naar Frankrijk te komen. Voor buitenlandse zieken komt er een gezondheidspaspoort, waarmee ze naar Frankrijk kunnen komen op voorwaarde dat ze genoeg geld hebben om zelf de zorg te betalen.

opgesloten

De afgelopen weken lekten al veel van de plannen uit. De kritiek was niet mals. Hulpverleners en intellectuelen verzetten zich met name tegen het strengere uitzetbeleid. Dat zou niet humaan genoeg zijn. In de zogeheten uitzetcentra worden bijvoorbeeld kinderen opgesloten, ondanks het feit dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat al veroordeelde.

Filmen in de Franse uitzetcentra mag niet. Bekijk hoe een vrijwilliger van een centrum in de buurt van Parijs de leefomstandigheden beschrijft:

Zelfs in Macrons eigen partij, La Rťpublique En Marche, rommelt het rond de nieuwe asielwet. Volgens dagblad Le Monde verzetten zo'n 100 parlementariŽrs zich tegen het strengere asielbeleid. ,,Ik heb gewetensproblemen met dit wetsvoorstel , zei Kamerlid Emilie Chalas. ,,Een beetje menselijkheid zou niet misstaan in deze wet, aldus haar collega Jean-Michel Clťment.

Volgens president Macron kan een asielbeleid alleen slagen als het ťn streng ťn rechtvaardig is. Of, zoals hij het recent zei: humaan voor de mensen die recht hebben op asiel, efficiŽnt in het uitzetten van mensen die geen vluchteling zijn. ,,Als het beleid alleen humaan zou zijn, dan beloof je luchtkastelen. Als het beleid alleen efficiŽnt zou zijn, dan is het onrechtvaardig."


Combell - hosting, webhosting domeinnaam
© 2000-2018 - 2link.be